Meme (göğüs) ameliyatı sonrası kol lenfödemi - Prof. Dr. Ahmet AKGUL

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 гру 2022
  • Meme kanseri ameliyatı sonrası özelliklerde kollarda lenfödem oluşabilir. Ameliyat edilen memenin aynı tarafındaki kolda ameliyattan belirli bir süre sonra şişme meydana gelebilir. Zamanla bu şişlikler el bileği ve parmaklarda da artar. Deride kabalaşma ve kalınlık ortaya çıkar. Eğer aynı tarafta koltuk altındaki lenf bezleri de ameliyatta alınmışsa bu şikayetler çok daha erken ortaya çıkabilir. Bu durumda hasta tekrar ameliyatı yapan doktora gider ve aldığı cevap:
    "Bu tip ameliyatlardan sonra kolda böyle şişlikler olur, kola bandaj yapın veya kol giysisi takın" dır. Sonuçta koldaki bu şişkinlik tedavi olmaz ve hasta bırakın meme kanseri, artık hep kolunu düşünür hale gelir.
    Peki, durum gerçekte nasıldır, gerçekten tedavisi var mıdır?
    Cevap verelim: TEDAVİSİ VAR
    Tedavi yöntemlerine geçmeden önce "sorun nedir, niye oluştu böyle bir durum" sorusuna cevap verelim. Çünkü konunun en iyi uzmanlarında biri olarak belirtmeliyim ki "Bir hastalığın tedavisi, önce bu hastalığın neden oluştuğunu bilmek ile başlar".
    Meme kanseri nedeniyle ameliyat yapılırken, kanser hücrelerinin yayıldığı düşünülerek koltuk altı lenf düğümleri de çıkarılır. Çıkarılır çünkü meme dokusunun lenf sıvısının tahliyesi koltuk altı lenf düğümlerine yani lenf havuzlarına olur. Buradaki lenf havuzları ameliyat sırasında çıkarılınca, artık koldan gelen lenf sıvısı dökülecek bir havuz bulamaz ve kolda birikir. Bu nedenle kolda şişlik ve lenfödem oluşur. Çünkü koldaki lenf sıvısının tahliyesi artık kalmamıştır. Düşünün ki dere akacak bir denize ulaşacak ama siz denizi ortadan kaldırıp bir de önüne duvar koyuyorsunuz. Bu durumda dere yatağı taşar ve etrafta su birikintisi olur. İşte meme kanseri nedeniyle koltuk altı lenf bezlerinin yani lenf havuzlarının ortadan kaldırılması bu şekilde lenfödem oluşturur. Lenfödem demek, lenf sıvısının birikerek ödem yapmasıdır. Lenf sıvısı da hücre atıklarını taşıyan bir tahliye sıvısıdır ve neredeyse vücutta tüm dokularda ve organlarda bulunur. Lenf kanalları, yani lenf damarları da lenf sıvısını tahliye eden kanalizasyon boruları gibidir.
    Meme kanseri tedavisinde yalnızca lenf bezlerinin alınması ile kolda lenfödem olmaz. Ameliyat sırasında kola ait toplar damarın bozulması ile de kolda şişlikler oluşur. Çünkü kol toplar damarı artık kolun kirli kanını alıp kalbe taşıyamaz. Taşıyamayınca da artık kan kolda birikir ve kol iç varisi olur.
    Diğer bir neden ise kansere bağlı radyasyon tedavisidir yani radyoterapi. Radyasyon ışınları vücuda vurunca derinin altındaki damarlarda iltihap ve yapışıklık yapar. Bu duruma vaskülit denir. Bu durumda da damar ve atrafındaki yapışıklıklar hem toplar damarda taşınan kirli kanın tahliyesinde hem de lenf damarlarında taşınan lenf sıvısının tahliyesinde sorunlar oluşturur ve kolda sıvı ve kan birikimi ile şişlik oluşur.
    Bu nedenlerle meme kanseri tedavisinde kolda ödem gelişme riski ortalama %20'lerdedir, yani her 5 meme kanseri tedavisinden birinde kolda lenfödem ve iç varis oluşmaktadır.
    Şimdi tedaviye geçelim:
    Şu ana kadar kullanılan tedavilerde en yaygını lenf masajı veya lenf drenajı masajıdır. Bu tedavi etkilidir ama yeterli değildir. Çünkü hasta lenfödem masajı zamanında kolundaki şişlik masajın etkisiyle azalır ama sonra hasta yürürken kol sallandığı için tekrar sıvı dolar. Yani kalıcı bir tedavi değildir.
    Diğer bir tedavi kompresyon yani bandaj veya lenfödem giysisi veya manşonlu kompresyon cihazları ile kolu sıkıştırma tedavileridir. Kolu sıkıştırınca doğal olarak kolun içinde birikmiş olan sıvı azalacak ama tedavi sonlandırılınca sıvı tekrar dolacak.
    Bu sıvı tekrar neden mi doluyor?
    Çünkü sıvı devamlı üretiliyor ve daha sonra gidecek yer bulamıyor, akamıyor, kalbe doğru yol alamıyor, denize ulaşamıyor. Çünkü aradaki köprüler yıkılmış. Sıvıyı taşıyacak lenf kanalları ve lenf havuzları bozulmuş.
    Peki biz ne yapıyoruz?
    2 tür tedaviyi aynı anda başlatıyoruz:
    Birincisi hastanın kolundaki şişlik, ödem ve lenfödemi düzeltmek, ikincisi ise bir daha kolun şişmesini önlemek.
    Madem lenfödemin oluşması için lenf damarlarının tıkanması ve/veya lenf havuzlarının bozulması sorumlu, o zaman tedavide yeni lenf damarı ve/veya lenf havuzu oluşturulmalıdır. Bu amaçla önce hastanın kanı alınıp, kanın içindeki plazma ayrıştırılır. Plazma içinde yeni damar oluşumu için gerekli enzimler alınır ve yoğun Oksijenli ortamda çoğaltılır ve etkisi artırılır. Bu enzimler, lenfödem olan bölgeye, deri üzerinden çok ince iğnelerle zerk edilir. OKSİPLAZMA® ve OKSİPRP® denilen bu uygulamalar, isim hakkının da sahibi olan Prof. Dr. Ahmet Akgül'e aittir. Böylece lenf damarları bozuk olan dokuda yeni damar oluşumları için uyarı verilmiş olur.

КОМЕНТАРІ • 19

  • @venus7888
    @venus7888 Рік тому +1

    Bence sen Allah'ın razı olduğu kullardansın inşallah kalbi güzel insan genelde doktorlar bayılır hemen ameliyat demeye ve yüksek meblağ söylemeye Sen de bunu son çare olarak söylüyorsun bu dürüstlüğünden ve kalbinin güzelliğindendir her şey gönlünce olsun inşallah Allah senden razı olsun Allah'a emanet ol güzel insan Allah senin gibilerin sayısını arttırsın inşallah bıktık kendini Kaf Dağı'nda gören insanlardan 🙏🙏🙏❤💐⚘🌹🌷🌺

  • @aysehaceryilmaz5487
    @aysehaceryilmaz5487 4 місяці тому +1

    Antalya dan yazıyorum
    Sağ kolumda ödem var
    Size nasıl ulaşabilirim?

  • @mineergin3827
    @mineergin3827 Рік тому

    Hanımefendiye uygulanan tedavi ne kadar sürdü ve maliyeti konusunda bilgi alabilir miyim, benim de ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim

  • @mineergin3827
    @mineergin3827 Рік тому +1

    Tedavi süreci ve kimlere uygulanabileceği konusunda da bilgi alabilir miyim veya kiminle iletişim kurabilirim

  • @user-od4je8tk7m
    @user-od4je8tk7m 6 місяців тому +1

    Hocam annem 5 yıl önce meme kanseri oldu gogsu ve lenf bezleri alindi ama amaliyat olan yerler sert ve hareket kısitligi var napmamiz gerekiyor

  • @kimbilir815
    @kimbilir815 Рік тому

    Gördüm göreli Akgül hocamıza tedavi için kaç senedir gidemiyorum benim yaşım büyük 70 Oldum 10. Senedir gidicem geç kalmış olmasak tabii ( yaşlı baba anneyim )
    Allahım uzun sağlıklı uzun ömürler versin cümleyle

  • @kadirzenign7302
    @kadirzenign7302 2 місяці тому

    Hocam ben apandisitten ameliyat oldum sağ kolumda ağrı olmaya başladı her hareket etmemde ağrıyor oturduğum yerden kalksam bile ağrıyor geçici bişeymidir

  • @aysunatila2129
    @aysunatila2129 3 дні тому

    Mrb benim de sağ kolum şiş

  • @mercan-if3jg
    @mercan-if3jg 6 місяців тому

    Telefonları kimse açmıyor hocaya nasıl ulaşacağız bakan yok ilgilenen yok pes

  • @cerengulsen2930
    @cerengulsen2930 7 місяців тому

    Selam hocam annemin ağrısı var ama ameliyat olmuş geçmiyor Ne yapabiliriz

  • @emineebrusengan3628
    @emineebrusengan3628 Рік тому

    Hocam lütfen iletişim numaranızı verebilirmisiniz.

    • @drahmetakgul
      @drahmetakgul  Рік тому

      Öncelikle geçmiş olsun.
      Randevu ile ilgili veya başka sorularınız İçin PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA günleri içinde
      YALNIZCA Saat: 10-18 arasında
      (+90) 553 096 97 12
      No'lu telefonlardan asistanlarım ile iletişime geçiniz.
      Tedavi / Ameliyat olan hastalar İçin 7x24 Ulaşılabilen AYRI telefon hatları da vardır.
      Merkezimiz Ağaçlık bir bahçe içindedir ve ARABALAR İçin PARK SORUNU YOKTUR!
      Yürümekte zorlanan hastalarımıza uygundur ve MERDİVEN YOKTUR!

      ADRESİMİZ:
      Sağlık Bilimleri Fakültesi
      Zuhuratbaba Mahallesi, Doktor Tevfik Sağlam Caddesi, No:25
      34147 Bakırköy İSTANBUL
      (Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Bahçesinde, kampüsün alt kapısından girilince hemen solda bulunan Sağlık Bilimleri Fakültesinin bahçesinde bulunuyoruz).
      Bizimle iletişim kurduğunuz için tekrar teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz...
      Prof. Dr. Ahmet AKGÜL ve SAĞLIK GRUBU

  • @kralsimsek2070
    @kralsimsek2070 11 місяців тому

    videodaki abla gibi benim annanem de meme ameliyatı oldu yaklaşık 5 ay önce . doktor ona da dedi kolunla hiçbir şey yapma diye . peki bu bir dönem midir yoksa hayatı boyunca yapamayacak mı? ananem örgü örmeyi çok seviyor örse bir şey olur mu ? cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim

    • @drahmetakgul
      @drahmetakgul  11 місяців тому +2

      Kolunu çalıştırsın, örgü de örebilir

  • @cerengulsen2930
    @cerengulsen2930 8 місяців тому

    Kocamla Ne ameliyatı olanlar kolları havale halinde

  • @emineebrusengan3628
    @emineebrusengan3628 Рік тому

    Lenf ödem hastasıyım sizden randevu almak istiyorum

  • @kedimiz175
    @kedimiz175 Рік тому

    Bendede var hocam çok fenayım 😢

  • @els479
    @els479 Рік тому +3

    O nasıl kıyafet o nasıl corap mıdır nedr