Goede inhoudelijke podcast met duidelijke en feitelijke informatie. Ik heb op de site de installatie handleiding en de gebruikers handleiding van de Nymo bekeken en de timer functies maken dat, naast de vermogens regeling, de Nymo perfect mijn eenvoudige kloktimer kan vervangen. Van april tot oktober schakel ik de boiler in vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur. (Oost-West zonnepanelen). Echter, als er andere gebruikers zijn zoals de wasmachine en afwasmachine wordt er toch nog elektriciteit uit het net verbruikt. De Nymo kan het vermogen perfect "dimmen" naar rato van de hoeveelheid teruglevering aan het net. Daarnaast zijn er ook in de maanden oktober tot april veel dagen dat er wordt teruggeleverd. Met mijn kloktimer kan ik daar niet op anticiperen. De timer in de Nymo kan eveneens bijvoorbeeld om 5.00 uur 's morgens zorgen dat er bij opstaan voldoende warm water is. Emma, dank voor de heldere uitleg! Ik heb een Nymo besteld.
Ik dacht ook aan schakelklok maar die meet niet of je terug leverde of gebruikte, alleen de uren. Deze dure regelaar meet hoeveel stroom teveel er is en die gaat naar Boiler dus juiste hoeveelheid en gehele dag gaat die bijregelen. Met schakelklok kan ik niet Vaatwasser + Wasmachine regelen, Die gaat met verwarmen van water aan/uit en schakelklok ziet dat niet. Deze heeft de P1 poort wel nodig voor uitlezen en telkens bijregelen.
Mijn vragen hebben vooral betrekking op connectiviteit. Prima dat het nu een vrij simpel product is wat domme boilers (via dimming) kan aansturen, maar ik wil graag wat meer slimme functionaliteiten zien. - Zit of komt er een ethernet poort (of evt. Wifi) op het product? - Is of wordt het mogelijk om P1 data uit te lezen van een P1 meter van een derde partij, (bijv.) Homewizard P1 meter? Zij bieden een local API aan en die data kan gewoon door ieder apparaat op hetzelfde LAN uitgelezen worden. Wat mij betreft handiger dan met (actieve) P1 splitters, meerdere P1 meters, etc. etc. - Zelfstandig inladen day ahead prijzen van dynamische tarieven en bij onvoldoende PV-overproductie daarop (automatisch) acteren. - Home Assistant integratie, zodat alle data goed inzichtelijk zijn? Liefst via een local API en geen cloud. Kortom, m'n interesse zit vooral in het slim koppelen en uitlezen van het apparaat. Dat mis ik nu een beetje, maar de focus gaat nu richting software (maar ik vraag me af of die connectiviteit (Lees: wifi of ethernet) wel hardwarematig in het product zit? Daar hoorde ik niet echt iets over).
Just got mine and honestly the fact that it lacks any wifi and app connectivity makes it my preferred choice. It is a "fire and forget" kind of product. If you need the smart variant then try myenergy eddie.
@@usramx I can imagine that it perfectly fits your needs. It is quite personal. A lot of people are searching for a product they can install and forget. It should do the job and that's it. If you want more statistical data or automatically use of cheap (or negative) pricing of a dynamic power tariff, connectivity is really useful (or mandatory, for example to load the day ahead prices). It's just what you want to do with it....
Ik heb een keukenboiler van 125 euro. Wateraccu Op zonnestroom. Een badkamer Boiler van 175 euro. Wateraccu op zonnestroom. Bij Hornbach, zelf aansluiten. Klaar met warmwater zonder Gas. voor 300 euro. Inductiekoken Airfryer Microwave Waterkoker. Koken zonder Gas. Ook 300 euro. Zelf aansluiten. En LG Therma V 60 graden Warmtepomp monoblock voor 3400 euro. Huis zonder Gas voor 4000 euro. Zelf aansluiten. Klaar. Zonnepanelen heb ik al 12 jaar. Alles op stroom van het dak en zon en wind contract. Al 12 jaar.
Als alleenstaande verbruik ik nog geen 240m3 gas per jaar voor warmwater met een oude combiketel., dus commercieel nog niet zo interessant. Heb mij niet verdiept in verwarmingselementen maar ideaal gezien wil je een 3 fasen element dan room je de zonne energie over alle fasen af. Een goede all electric warmtepomp heeft geen moeite om een boiler efficiënt op te warmen en het rendement zal altijd hoger zijn, zelfs onder slechte omstandigheden (COP 2,5) Belangrijkste argument zou zijn het net te ontlasten. Ik denk overigens dat je vrij eenvoudig hetzelfde kunt bereiken met een eenvoudige tijdschakelaar, doe ik nu al met een eenvoudige plint boiler in de keuken. Mbt eigen verbruik van zonnepanelen zit ik nu 5 jaar achtereen op 40% met een oostwest systeem bestaande uit 24 panelen. Op dit moment kijk ik de kat uit de boom of ik t.z.t. een all electric warmtepomp ga installeren met boiler natuurlijk. De CV zou ik waarschijnlijk voorlopig laten hangen als backup.
@@ReneArtoisMr Da's een behoorlijk laag verbruik. Dan zijn er ook andere dingen waar je je druk om kunt maken. Snap dat je hier dan niet erg om wakker ligt. Tijdschakelaar zou ik zelf iets minder fan van zijn, want 1 fase, en je haalt hard de stroom er af en je kunt je verbruik niet dimmen, alleen aan/uit.
@@DannyOosterveer klopt, het is minder ideaal maar eenvoudig en robuust. Industriële heaters op 3 fasen worden ook direct geschakeld met een contactor(relais). Tijdschema’s zijn niet sexy maar wel voorspelbaar. Zo laat ik slimme thermostaten overdag op de eind temperatuur komen omdat mijn woning dan hulp krijgt van de zon en de thermostaat vooral een warm houd functie heeft en zelden echt moet opwarmen.
Het grappige is dat, toen ik jong was, ik stage liep bij de PNEM, de provinciale energie opwekken in Brabant toen. Die hingen bij alle mensen elektrische boilers met een nachtstroomschakelaar. Als dan de centrale in de nacht energie over had, als iedereen sliep, hoefden ze de centrale niet zachter te laten draaien maar verwarmden ze al die boilers zodat de mensen de volgende dag warm water hadden en niet op dat moment het net hoefden te belasten. Eigenlijk hetzelfde idee. Ik heb het nu over de jaren 70 van de vorige eeuw….😊 Maar het idee voor nu is prima, ik denk dat ik het zelf ga toepassen in combinatie met een buffervat bij mijn hybride warmtepomp.
Ik presenteerde gisteren bij de Smart Living Society en in het publiek werd dit ook al geopperd. Het was mij niet bekend, maar eigenlijk een ouderwetsen, wel een hele gecentraliseerde, manier om dit ook te doen.
Dit is natuurlijk wel leuk voor een grote doelgroep, zonder technisch verstand. Lijkt me ook gewoon te realiseren met Home Assistant. Gewoon je slimme meter uitlezen, en daarmee de boiler aansturen afhankelijk van wat je aan het terugleveren bent. Dan kun je bijna realtime ook je boiler "bijsturen".
Klopt. Maar niet alle boilers kun je zo vrij bijsturen. Aan/uit met een slimme stekker moet bij elk type wel kunnen. De Nibe boilers kun je best mooi aansturen via 0-10V, zodat je ook kunt 'dimmen' net als de Nymo doet.
Is die dan ook niet aan te sluiten op de ouderwetse olie gevulde radiator (1000W of 2000W) , zit toch ook een ohms verwarmings element in. Houd je overdag in voor- en najaar woonkamer langer mee zonder cv en lijkt me meer rendement te hebben dan boiler!?
Dit jaar heb ik ongeveer 5000kwh met mijn zonnepanelen opgewekt, daarvan ongeveer 2400kwh zelf verbruikt (zonder nog moeite te doen). Vanwege de terugleverkosten die ik vanaf volgende maand ga krijgen, ga ik mijn eigen boiler nu zo automatiseren dat hij aan gaat bij overtollig stroom, zelfde met de elektrische auto. Hopelijk kom ik dan boven de 70% uit.
Leuk, goed bezig! Ik ga er vanuit dat je met de EV een heel eind moet komen. Wij rijden zelf niet bijzonder veel, maar het echte thuisverbruik vraagt in de praktijk net zoveel kWh als onze EV. En een 'echte' thuisbatterij?
De enige innovatie is hier het dimmen van de boiler afhankelijk van de zonnestroom. Maar de ‘wateraccu’ (boiler) die er aan hangt is nog steeds COP 1 en daardoor is je overtollige zonnestroom veel minder efficiënt dan bijvoorbeeld een warmtepompboiler (die heel betaalbaar zijn) of warm water gemaakt door een warmtepomp met een COP 3. Het is dus toch een soort van ‘affakkelen’ omdat je beter gebruik kan maken van die overtollige zonnestroom. Hoe groter de boiler, des te meer moeite je krijgt om dit het hele jaar door te verwarmen. Alleen in het voorjaar/zomer heb je een groot overschot, in de winter krijg je (een grote) boiler niet vol met overtollige zonnestroom en zul je van het net moeten halen (wat dan weer juist duurder is, zeker als saldering eraf gaat). In mijn beleving werkt het alleen goed als je voldoende hebt aan een kleine boiler met een laag wattage verwarmingselement, die snel aangaat op overtollige energie. Daar zijn al heel goede en betaalbare mogelijkheden voor (hotfill keukenboilers in combinatie met HomeWizard stopcontact/app die op zonnestroom of dynamische tarieven schakelt). Op die manier hou je de kosten laag en het voordeel groot.
De terugverdientijd ten opzichte van een elektrische boiler schakelen op daglicht of bijvoorbeeld tussen 12 en 15 is denk ik aanmerkelijk langer. Het enige leuke is de variabele dimmer maar ik gebruik twee laag vermogen (550W) boilers met slimme stekkers en Home Assistant. Dat is aanmerkelijk goedkoper en het doet veel meer dan alleen mijn warm water managen.
Ik doe met 3 man met een 80 liter boiler (2000 watt) . Werkt perfect. Jha ben eerlijk is nu na 10 maanden 1 keer voorgekomen dat iemand even ( 1 uurtje) niet kon douche...Vroeger vertelde mijn moeder dat ze ook moesten wachten wie in de wasteil kon....
@@guidohooftman4261 Ik douche met 15 liter voor soms twee personen. Dan moet je niet wegdromen onder de douche. In mijn uppie kan ik wel ff dromen onder de douche.
Ik heb mij. Boiler slim gemaakt door Elf de temperatuur uit te lezen en de temperatuur rond de 60 graden met 1000w warm te houden als i Het water door douchen lager dan 50 graden wordt dan gaat ook het element van 1500w aan zodat het water met 2500w bij verwarmd wordt. Ben ik overdag een x vermogen aan het terugleveren dan wordt de ingesteld temperatuur van het 1000w element naar 80 graden zodat de boiler warmer wordt en s nachts tijdens het afkoelen naar 60 graden niet of erg weinig aanspringt.
Mooie innovatie. Solyx zou er, denk ik, verstandig aan doen om boiler fabrikanten te activeren zodat Nymo standaard bij alle boilers wordt meegelever / ingebouwd. Wat denken jullie?
Het zou beter zijn wanneer boilers via een open standaard bestuurd kunnen worden. De P1 meter moet in een groene woning namelijk meer aan kunnen sturen dan alleen een boiler, anders red je het niet.
@@PaulSinnemaJa maar dan liever ook een wat breder gebruikt protocol als Matter. Anders heb je weer iets anders nodig om je wasmachine op zonnestroom te schakelen.
Maar ik heb toch nog een vraag , hoe dom is een domme boiler , ik zie dat iedere boiler een thermostaat heeft welke de boiler uitschakeld (lees zonder voeding zet) De ouput van de controller is zoals ik begrijp DC spanning en stroom , stel de sturing is maximaal vanuit de NYMO wat zoiets als 3000 watt zal zijn , en de boiler is op zijn schakel temperatuur gekomen , dan zal de thermostaat de stroomkring onderbreken , maar deze thermostaat is gemaakt om AC stromen te schakelen en mijn vraag is hoe gaat dit dan bij DC met veel grotere vonkoverslag bij schakelen zijn thermostaten daar wel voorgemaakt en gekeurd
Mijn warmtepomp verwarmt het water bij hoge temperaturen (50 + graden) nog altijd met een COP van 2.5, tot 40 graden cop 5 (bodemwarmtepomp). Het boilervat is dusdanig groot (300L) dat de max temperatuur is afgesteld op 45 graden. efficientie is dus nog hoger. Ik schakel het verwarmen van de boiler al op basis van energieprijs via Home assistant.
@@HeDzsz wat is het merk en type? Om deze reden heb ik ook een oversized vat hier staan. Van 49 naar 50 graden bijvoorbeeld duurt een eeuwigheid en kost relatief veel energie
Je slaat energie in de vorm van water op die je overdag opwekt en later gebruikt. Precies wat een elektrische accu ook zou doen. Niks mis met die naam.
Ja! Zeker als je 'm dan ook kan dimmen heb je ook zelf een mooie oplossing gebouwd. Stroom er af/op zetten is wat minder chique, want niet goed voor apparatuur. Voordeel van de Solyx blijft dan nog vooral dat hij 3-fase is. Maar de rest kun je dan ook prima zelf doen.
We gebruiken in de zomermaanden +/- 11 m3 gas per maand. Dit is dus op jaarbasis 12x11x1,35= 178 euro. De aanschaf kosten boiler en nymo +/- 1200 euro. De installatiekosten zijn +/- 500 euro. Terugverdientijd 1700/178 = 9 jaar Hoe communiceert de nymo met de buitenwereld dit ivm update nieuwe functiebalietijd.
Er was wat discussie over 30% eigen verbruik. Ik heb al 15 jaar zonnepanelen en meet alles wat mogelijk is. Met mijn installatie van voldoende voor de hoeveelheid strook per jaar, een Noord-Oost Zuid/west ligging en maximaal de wasmachine aan, kom ik al jaren uit op 30%. Dus ik roep dit al jaren, eigen verbruik boven de 30% krijgen is echt heel lastig. Mijn wasmachine verwarmt in korte tijd het water en gaat daarbij ruim boven de 2000 watt die de zonnepanelen maximaal maken. Idem voor de vaatwasser. Dat sprak me wel aan in de dimmer functie van de Nymo, misschien wel gekoppeld aan het elektrisch element van de warmtepomp. Het zou mooi zijn als wasmachine en vaatwasser ook gedimd zouden kunnen worden.
Ik zit ruim boven de 30%. Huidige maand tot nu toe 46% direct eigen gebruik. 7kwp op oost-west, bodem warmtepomp, WTW en EV’s op eigen laadpaal. Zoveel mogelijk dynamische aansturing met homey.
Goed om dit ook eens van anderen te horen Floris! En dan ben jij dus iemand die hier veel van weet en er je best voor doet. Ik ga hier de komende tijd wat serieuzer werk van maken om het zelf te meten. Het is niet mijn ultieme doel om zelfconsumptie naar 100% te krijgen (ik stuur zelf op dynamische prijzen), maar dat komt ook best vaak wel overeen. Ik heb zonnepanelen op het zuiden, dat is dan weer minder goed voor de zelfconsumptie.
Als je een vaatwasser en een wasmachine heb met een hot fill mogelijkheid kan je het warmwater van de boiler gebruiken en hoeven ze zelf niet te verwarmen
@@DannyOosterveer aanvullend, ik stuur ook niet op zelf consumptie maar op basis van dynamische prijzen. Deze maand bijvoorbeeld, laat tibber me best vaak terugleveren met grid rewards ipv zelf gebruiken. Alleen voor juni heb ik de 30% niet gehaald vanwege vakantie.
Ik regel dat zelf met een LazySpa met wifi aansturen van de heater via HomeAssistent. Zonnepanelen uitlezen via modbus over tcp. Bij 4kW mag de jacuzzi heater aa , onder de 2kW gaat ie uit. Hebben 1 keer s avonds geen 38 gehaald deze zomer en hij is vorige week pas opgeruimd
@@patrickvandijk4078 Haha, geweldig Patrick, dat hier ook al weer een mooie nerdoplossing voor is. Heerlijk! Als we ooit een zwembadspecial gaan maken dan bel ik jou!
@@patrickvandijk4078 ik heb ook een intex met wifi, maar krijg geen wifi verbinding. jammer. heb ook homeassistant. was wel fijn geweest. fijn dat ie bij jou wel lukt
Wij gebruiken na een jaar meten ong 55 m3 gas voor sanitair warmwater per jaar voor 2 personen, hoe kan ik dan aan de besparing komen die voorgespiegeld wordt?
Wauw, dat is wel echt heel weinig, Jan. Ik zit met een gezin van 5 in een zeer goed geïsoleerde woning op 650 m3 en dat is al enorm zuinig. Hoe minder gas je gebruik hoe minder waardevol een zonnestroomboiler zal zijn, maar ik ga het even aan Emma vragen.
@@jvdheuvelify Klopt! Hier 290 euro/jaar die ik nu niet meer hoef gaan te betalen. Was best een groot onderdeel ook van de stookkosten toen ik nog op gas zat.
wij hebben 31 panelen, 3 fasen, verbruiken best veel stroom en verbruiken weinig gas. is deze oplossing dan toch rendabel? En beetje jammer (luxe probleem) op de P1 een homewizard en met een splitter aan de andere kant de p1 meter van de leverancier plakken. :)
Als er al weinig gas wordt verbruikt voor tapwater, is de besparing wel minder. Maar het licht er maar net aan. Je kunt onze besparingscalculator op de website invullen!
Een warmtepompboiler (WPB) maakt gebruik van de warmte uit zijn eigen omgeving en heeft geen af- of aanvoer naar buiten. Het warme water gaan naar het vat van de CV-ketel die bij kan springen als het water in de WPB te koud wordt. In de praktijk gebeurt dit niet. Een WPD inclusief installatie kost € 1.450 waar € 500 subsidie af gaat. In de zomermaanden fungeert de WPB als airco in huis, maar ik kan niet op de zien dat ik in de winter extra moet bijstoken omdat de WPB warmte uit het huis gebruikt. De WPB ontvochtigt lucht dat handig is in de herfst en lente als er weinig wordt gestookt. 's morgens wordt er gedoucht en vervolgens is de warmtepompboiler de hele dag bezig om het vat op te warmen. Dit gebeurt voor het grootste gedeelte met zonne-energie, maar je kan niet flexibel op- of afschalen. Mijn zonnepanelen brengen jaarlijks net zoveel stroom op als dat ik jaarlijks gebruik en mijn eigen gebruik van zonne-energie is 40,9%, zonder accu's oid. In de energietransitie is energiebesparing het allerbelangrijkste dit product heeft een COP van 1 bij een warmtepompboilers is de COP hoger. Doordat de opbrengst van zonne-energie van oktober tot maart zeer laag is moet je stroom van het net halen voor het legionella programma, zodat je met dit product geen (of zeer weinig) geld- en energiebesparing realiseert.
Hoop goede punten Patrick! Misschien is het sowieso wel goed om eens een keer een aflevering over een warmtepompboiler want dat is bij veel mensen, ook bij mijzelf, nog een redelijk onbekend ding. Ik denk trouwens niet per sé dat de energietransitie om besparen gaat. We krijgen juist ook momenten van overvloed. Als je maar bespaart op de piekuren.
Er zijn al meerdere producten die dit doen toch, onderandere van SolarEdge zelf? Het enige unieke Ik snap de drie fase variant niet zo goed. Boilervaten zijn allemaal 1 fase en bij de meters in Nederland worden alle fases bij elkaar opgeteld en worden dus tegen elkaar weggestreept. Het is zeker een mooie oplossing, en hoe meer hoe beter. Een leuke toepassing voor met een Sunamp zoutbatterij, zoals bijvoorbeeld de Flamco Ecotherm. één wisselaar voor je warm water, de andere (tweede) voor de warmptepomp warmwaterrun en het elektrische element voor de Neymo 🙂
Ik kende ze eerlijk gezegd niet. Maar naar aanleiding van deze aflevering heb ik ze wel van meerdere mensen toegestuurd gekregen. Zoals de Blauwe Accu. Verder: creatief uitgedacht!
Maar dan staat dus de volgende apparaten de meter op nul te houden: -De EV-charger die de auto met zon laadt. -De thuisaccu, die gridvermogen op nul wil houden -De zon-waterboiler. Dat wordt ruzie. 😅
Hehe ja een beetje groene nerd woning heeft straks wel communicatie nodig. Vooral als meerdere apparaten stroom willen gebruiken en/of moeten gaan load balancen. Er zal toch iets van een master-slave verhouding moeten komen, denk ik...
Als je EV + Boiler zal deze alleen werken als je EV niet thuis is of voller werd en trager ging laden. De Thuis Accu is in aanschaf veel duurdere en daarmee kun je naast opslaan ook leveren en deze water niet. Als je negatieve stroomprijs wil inkopen & later duur leveren ga je Ruzie krijgen... Maar naast elkaar lijkt me dubbel op of als je teveel panelen hebt.
Ja, dit is een interessante kwestie! Naast de EV-charger werkt ons systeem in ieder geval probleemloos, doordat de drempelwaarde van aanschakeling verschilt. De WaterAccu gaat aan vanaf 100W, terwijl de EV gaat laden vanaf ongeveer 1300W (pin me niet vast op deze waarde). Voor een thuis-accu geldt ook dat dit dmv de drempelwaarde kan worden gestuurd. Echter; als het gaat om dynamische prijzen sturing, gaat dit nog niet ideaal. Alsnog kan het worden opgelost, maar daar heb je dan wel een aparte schakelaar voor nodig. We gaan de komende tijd aan de slag met een mooiere oplossing!
@@dirckdevriez6661 Als je puur vanuit zonnestroom denkt wel ja. Ik hoop dat deze 'wateraccu' snel zal werken met dynamisch energieprijzen. Dan kun je ook profiteren van de goedkope prijzen (duurzame stroom) van het stroomnet.
Is er ook een voorraadvat waarmee je zowel het tapwater als de verwarming aanvulling voor de cv mee kan verwarmen. Deze zou je dan met zowel met het overschot zonnestroom als terugwinning van je ventilatieluchtwarmte d.m.v. een ventilatieluchtwisselaar mee kunnen verwarmen? 2 verspilvliegen in één klap (vat).
Dat kan zeker, ik heb een hout cv kachel, die een buffervat verwarmt. In dit buffervat kan ook een spiraal voor warm watet zitten. Als je dit buffervat ook gaat verwarmen met een verwarmingaelement, kun je dus twee vliegen in 1 klap slaan m@@DannyOosterveer
@@DannyOosterveer simpel genoeg aan stuurbaar met HA. no pro, je kunt ook nog 3fase elementen krijgen, die je gewoon op 1 fase kunt aansluiten, dan heb je 3x333W stapjes te schakelen met HA. simpel zat.
Al die standalone oplossing werken heel matig samen. Ze gaan vechten om de zonnestroom te mogen gebruiken wat voor raar gedrag zorgt. MyEnergy heeft een goede poging gedaan om er een eco systeem van te maken. Zo iets zou ik ook graag zien voor de Nederlandse markt.
Eigenlijk zit ik met dezelfde vraag. En misschien ook een logische daarin hoe ze denken (mogelijk) te integreren in andere eco-systemen? Zodat je inderdaad geen losse eilandjes krijgt die gaan "vechten" om de overtollige energie te gebruiken.
@@jeroenribbink Persoonlijk vind ik de dynamische energieprijzen interessanter. Dan ben je niet 'beperkt' tot overtollige zonnestroom, maar kun je gebruik maken van overtollige hernieuwbare energie op het stroomnet.
Veel Groene Nerds hebben hun P1 poort al in gebruik... Het zou perfect zijn om via modbus, mqtt, of home assistant ook de energie waardes aan te kunnen leveren ipv de P1 poort.
Je kunt ook water bevriezen met behulp van overtollige stroom daar kun je omgekeerd ook warmte mee maken zouden jullie daar ook eens aandacht aan kunnen besteden. Hydrobag heet dat geloof ik.
Nou, ik ben toch wel benieuwd welk apparaat out of the box mijn 2kw heater kan dimmen en aan laat sturen via home assistant. Dimmen lijkt de kracht van dit product. Aan uit schakelen is natuurlijk appeltje eitje via HA.
Er zijn wel dimmers op de markt en HA kan, mits je P1 ed geintegreerd hebt, schakelen op het vermogen waarop de de boel instelt. Ik dim een keukenboiler naar 550W en schakel hem op de P1 teruglever sensor in HA.
@@DannyOosterveer google op: Boiler slimmer maken via dimmer en dan de link openen in de homey community. Wedstrijdje wie het eerst een werkende setup heeft, aangestuurd door HA? 😜
Naast een solar EV-charger werkt de WaterAccu prima, doordat de drempelwaarde van aanschakeling verschilt. De WaterAccu gaat aan vanaf 100W, terwijl de EV gaat laden vanaf ongeveer 1300W (pin me niet vast op deze waarde). Hierdoor pakt de auto prioriteit zodra er veel zonne-energie beschikbaar is, en de WaterAccu pakt 'de rest'.
Myenergi heeft al jaren oplossingen in hun ecosysteem die naadloos samen werken Zappi voor de ev en Eddi voor je boiler. Waarbij de Eddi ook nog eens goedkoper is dan deze nymo en 2 boilers kan sturen en ook losse temperatuur sensoren en relais kan toevoegen.
@@Thunderch1ld Alsof de duvel ermee speelt kreeg ik die toevallig nét doorgestuurd. Mooi ding ook! Ik wil nog een zonnestroomboiler overzicht gaan aanleggen, en daar ga ik deze in opnemen!
@@DannyOosterveer ze hebben nu ook een Eddi voor 3 fasen tot 9kw hier hebben we voornamelijk boilers tot 3 kw 1 fase. Echter heb ik in Duitsland deze wel gezien. In landen om ons heen had men geen salderingsregeling en dus was de innovatie daar sneller op de markt.
Helaas niet. Je zou zeggen dat dit wel in dezelfde categorie zou moeten kunnen vallen als de warmtepompboiler. Immers wordt daar over gezegd: "Het doel is om de uitstoot van CO2 te beperken. De warmtepompboiler gebruikt geen gas om water op te warmen en is een van de manieren om te kiezen voor een duurzamer verwarmingssysteem. ". Kan me voorstellen dat de zonnestroomboiler eerst wat meer bekendheid moet krijgen.
Wat doe je als je niet al het warme water per dag verbruikt? Ik heb een thuisbatterij, dynamisch tarief en een home beheersysteem. Ik woon in België. Zou het nog interessant de Nemo en waterboiler te voorzien.
Je zou even de calculator op de website van Solyx in kunnen vullen. Belangrijkste lijkt me hoeveel netto overschot je nu hebt. Een thuisbatterij en een zonnestroomboiler zijn in principe prima stapelbaar. Maarrr, de Solyx werkt nu nog niet op basis van dynamische energieprijzen maar op basis van zonnestroomoverschot. Ik zou Emma dus even een mailtje sturen dat je (ook) wilt dat er ondersteuning voor dynamische prijzen komt (heb ik ook al laten weten ;-))
Gewoon een grote electro boiler. Die al 40 jaar op de markt is. Lekker interessant doen. Je hebt alleen een regelaar nodig die eerst het water in de boiler van de zonnestroom verwarmd.
Mijn warmtepompboiler heeft al een PV-aansluiting, Atlanta Calypso. Dit is een signaalaansluiting op 230V. Kleine aanpassing gedaan, en nu stuur ik de WPB aan op de goedkoopste elektriciteitsprijzen. Een WPB is veel efficiënter dan een ouderwetse verwarmingselementboiler.
Hier hangt deze ook, meer verbruiken om overschot niet terug te leveren.. pff Verbruik hier 1-2kW per dag, dus gaat om minder dan deukje in pakje roombeter [opslag van minder dan 2 e-bikes]
Stuur je hem dan softwarematig aan op basis van de uren waarop die actief moet zijn? Of heb je een slimme schakelaars waarmee je het hele apparaat aan of uit zet?
@@tom.jacobs Netjes! Ik zit net aan de full-electric warmtepomp, moet nog een beetje ervaren wat het vraagt qua vermogen. Ik hoef nu nog steeds niet te verwarmen (alleen tapwater).
maar heeft ie dan een aansluiting waar ik rechtstreeks een deel van mijn panelen op kan aansluiten, zeg maar een mc4 aansluiting? Dus gelijkstroom dirct de boiler in? Ik sla de omzetting naar AC/wisselstroom graag over.
Een boiler verliest snel zijn warmte. Wij 80 ltr. ca. 685 euro . De derde dag is het water toch lauw. In de winter heb je toch dat beetje zon voor huishoudelijk gebruik nodig. Maar goed zo van het gas af gaan dat scheelt ons al 4000 á 5000 euro per jaar. Van dat geld kan je toch heel wat energie verzinnen.
Leuke aanvulling, maar geen alternatief voor de thuisaccu. Een boiler heeft ca 5 kWh per dag nodig. Wat gebeurt er dan als de boiler op temperatuur is? Een grotere boiler heeft geen zin. En wat als er nauwelijks zon is? Dan heb je een koude boiler.
Daar zal heus wel een instelling voor zijn in het menu. Deze is iigv voor handen bij de Eddi van Myenergi die ik al sinds 2 jaar heb. Boost timers, ik heb een externe sensor vanuit de Eddi naar de boiler zodat ik weet wat de temperatuur is op het moment. Dan kan je het geheel ook nog eens in Home Assistant knopen voor verdere automatisering.
Er wordt niet gepretendeerd dat dit een thuisaccu vervangt. Het bespaart gas als je zonnestroom over hebt, op zonnige dagen meer dan op bewolkte dagen. En dat moet je doen nu terugleveren minder oplevert en zelfs geld gaat kosten. Echter, het ding is veel te duur. Dit mag een paar tientjes kosten. Een handigerd kan het zelf met zijn home automation systeem.
@@MartinMaat Het wordt het alternatief vd thuisaccu genoemd. De prijs is inderdaad fors. Ik heb zoiets in 3 fase gemaakt met 0-10v vermogens regelaars aangestuurd vanuit Homey. Echter, zolang je kunt salderen levert dit nog niets op. Zelfs niet als je dynamische prijzen hebt.
Nee het is ook niet hetzelfde en het werkt qua capaciteit ook anders. Een thuisbatterij staat volledig in het dienst van het laden en ontladen, en deze moet ook zorgen voor comfort, namelijk: warm water. En je wil en kan ook niet oneindig je water verwarmen want dan ben je alsnog energie door de wc aan het spoelen. Je bespaart gas, en benut (een deel) van je zonnestroom overschot.
Waar waren de kritische vragen? Wat een enthousiasme. 14 kWh opslag in 200 liter! Maar aan opslag heb je niets. Je zult het warme water eerst moeten gebruiken voordat er weer stroom in kan worden opgeslagen. Een douche beurt gebruikt 45 liter water van 38 graden. Daar heb je misschien iets meer dan 20 liter van 60 graden van nodig. Dus 1,4 kWh. Mijn zonnepanelen produceren veel meer dan 2-3 kWh. Vreemd dat de afname van de warmte niet werd besproken.
Hi Floris, we hebben het in de aflevering wel over in hoeverre de warmte bewaard blijft. Wat ik van Emma, maar ook andere mensen die er wat van weten, heb begrepen is dat die warmte behoorlijk goed bewaard blijft. Ik ben met je eens dat het niet alleen om opslag zou moeten gaan. Want als je die warmte niet gebruikt, ben je uiteindelijk alleen maar voor jan met de korte achternaam aan het gebruiken. Ik ben er in de aflevering wel vanuit gegaan dat jij een boiler hebt omdat je hem nodig hebt om jouw warmwatergebruik te kunnen coveren. Als je zwaar overgedimensioneerd bent, dan kom je wel op het terrein dat je zonnestroom aan het affakkelen bent...
@@DannyOosterveer uit je antwoord begrijp ik niet of mijn opmerking wordt begrepen. Als de boiler de warmte niet zo vasthouden komt de warmte gewoon in je huis vrij. Dan ben je echt aan het “verbranden”. Maar als de boiler goed geïsoleerd is dan blijft de warmte in het water. De enige manier om de “accu” te ontladen is door water te gebruiken. Als je geen water gebruikt kan je niet warmte in de boiler blijven stoppen, de thermostaat stopt de verwarming gewoon. Dus na 1 keer laden zit de accu vol en daarna kan je alleen dat beetje water verwarmen dat je die dag hebt gebruikt. Heb je drie kinderen die elke dag in bad gaan dan kun je heel veel stroom kwijt. Als je milieubewust bent en daarom zonnepanelen hebt dan zal je zien dat met je waterbesparende douche en af en toe douchen een elektrische boiler niet gaat helpen of in elk geval veel minder dan tijdens dit verkooppraatje wordt beweerd.
@@DannyOosterveer ik denk niet dat ik dat zeg. Je moet gewoon aan de batterij kunnen rekenen en dan voor jezelf kunnen kiezen. Niet door te zeggen dat de inhoud 7kWh stroom is maar door te kijken hoeveel stroom er per dag in kan. Twee mensen in een huishouden die eenmaal per twee dagen douchen, daar ken ik er best veel van, zullen nooit 7 kWh per dag kunnen opslaan. Die rekenen zich rijk met dit verkooppraatje en ontdekken dan dat er weinig extra zonnestroom wordt opgeslagen. Maar hebben wel flink geld uitgegeven en er zijn weer schaarse grondstoffen verbruikt. Eerlijke voorlichting vooraf kan dit voorkomen. Probleem is natuurlijk dat na het eerlijke verhaal er maar weinig mensen overblijven die de investering toch doen. Dus laten we de helft van het verhaal weg 😢
@@FlorisMokveld Ja goed dat blijft inderdaad een balans, maar goede voorlichting blijft daar voor ons belangrijker. Wb de afhankelijkheid van het aantal personen in een huishouden en dat dat bepalend is voor het vermogen, dat is een goed punt. Ik ga 'm nog even benadrukken in een follow-up aflevering. Bedankt voor je kritiek!
Het is niets nieuws er zijn al enkele jaren oplossingen op de markt die ook nog eens goedkoper zijn. Laat je niet teveel wijs maken, de winstmarges zijn dusdanig klein dat het financieel niet rendabel is. Vergeet niet dat de energie van 1m3 gas overeenkomt met 8.3kWh aan PV vermogen voor warmwater COP=1. Ten tweede om je rendement (opslag) te kunnen maximaliseren dien je de tapvoorraad wel te gebruiken in de avond/ochtend om voldoende opslag van de PV op de dag te krijgen. Om echt rendabel te kunnen werken zou je een flink cv-buffervat kunnen installeren, alleen wordt het financieel dan nog onrendabeler. 300 euro rendement/jaar is in de meest gunstige omstandigheden. Ik begin er niet aan en ben zelf werkzaam in deze sector en heb een rekenmodel gemaakt voor het overschot PV voor WW. Het is een oplossing als je duurzaam wilt zijn, maar financieel totaal niet interessant. De energievraag van tapwater is slechts 20 tot 30% van je jaarverbruik, verwarming gaat de meeste energie naar toe.
Myenergy heeft al een jaar of 2 de eddi, tegenwoordig hebben ze ook de eddi+ voor een 3 fasen oplossing. Deze doen precies het zelfde, daarbij hebben ze ook oplossing voor laadpaal. Gun iedereen zijn succes, maar dit is gewoon gekopieerd. En wat ik mij afvraag, hoe zit dat met legionella? met name in de winter maanden. Best een duur kastje ook + boiler ben je al snel 1200 euro kwijt, dan duurt het dus 4 jaar om terugverdienen. en daarna weer kosten maken voor all-electric wp oplossing. En toen kwam de opmerking dat een warmtepomp al snel met COP 1 tapwater maakt, toen heb ik hem uitgezet. dat is gewoon niet waar! mijn pomp maakt met een COP van 2,5 tot 3 tapwater.
Dus dit product kost 650 en dan nog eens ~600 voor boiler + aansluitkosten? Ik heb 200L atlantic explorer v4 warmte pomp boiler. Ik heb er toen meer voor betaalt maar dat ding is nu nog maar 1770 min 725 subsidie dus 1050eu + aansluitkosten. En die gebruikt maar 20~30kwh per maand voor gezin van 3 personen. Je kan de boiler gewoon instellen om bv rond 12 uur smiddags aan te gaan elke dag, die gebruikt dan maar 700watt voor 1~3 uur gebaseert op gebruik de dag ervoor. Wat dus gewoon van me panelen afkomt. En in de wintermaanden heeft de boiler meer stroom nodig, dan heb je bijna geen extra zonnenstroom voor de nymo+elek boiler die veel meer watt nodig heeft voor hetzelfde resultaat. Als je nog geen boiler hebt zou ik zowiezo liever voor een warmtepomp boiler kiezen. En die terugleverkosten is gewoon iets minder opbrengst via teruglevern. 10cent teruglever kosten is nog steeds minder dan dezelfde stroom die je later gebruikt voor 25cent via saldering, dat is dan nog 15cent winst. En zonder saldering 10cent kosten en 14cent teruglever vergoeding is nog steeds 4 cent winst. En er wordt gesproken over dat bij vervallen saldering de teruglever kosten vervallen. En dat teruglever vergoeding minimaal 80% van de kale leveringskosten zou moeten worden. Nog extra voordelen van warmtepomp boiler. Bij mij zuigt die lucht uit zolder aan en afvoer is naar buiten. Hierdoor helpt het met verlagen dagelijkse Co2 in huis en schone lucht, ipv dat de wtw ventilatiesysteem alles moet doet. En het koelt de zolder iets in de zomer. En als je een keuken boilertje hebt en toevallig bv al home assistent en een p1 meter(~25eu) , dan heb je voor minder dan 30eu al een slimme stekker waarmee je hetzelfde kan als de nymo, maar dan is het wel aan of uit. Dus een 400W keuken boiler is dan handiger als je niet veel panelen hebt.
Ben ik dom als ik een homewizzard adviseer met een lichtdimmer op een verwarmingselement? 3000w dimmer en klaar is kees. Regelen voor een paar tientjes voor de DiY-er. Verbruik uit het net? Langzaam terugdimmen, teruglevering = langzaam “opdimmen”.
Klopt, het kan niet zomaar tussen de normale aansluiting van een warmtepomp-apparaat. Maar wel op een extra verwarmingselement. Eigenlijk kan het zolang er direct wordt aangesloten op een verwarmingselement. Als er electronica tussen zit, kan het niet. Vaak hebben warmtepomp-buffervaten extra mogelijkheden qua inpluggen van verwarmingselementen.
Neem een koperen boiler bv Daalderop. Die hebben geen onderhoud nodig.Op marktplaats staan ze regelmatig heb ik ook zo gekocht 150 liter voor €150,- Ik heb hem wel ontkalkt en moest een nieuw afdicht rubber kopen voor€15,- Ik gebruik hem met een waterontharder. Nu alleen nog zo'n kastje als in deze video ertussen zetten. Die staan op Alie voor€145,- en €25,- verzendkosten
@@MartinMaat Er is een domme elektrische boiler nodig omdat ze met dit apparaat de gloeispiraal dimmen tot het gewenste vermogen. Net zoals een dimmer voor een gloeilamp.
@@fredjaspers4364 OK, hij moet de stroom die je over hebt en anders terug zou voeden de boiler in leiden. Niets meer en niets minder. En dat gaat met maximaal 3 kW. Dan vind ik het al iets mooier. Toch, 100 Euro zou ik al heel goed betaald vinden.
Ik heb een probleem met de terug verdien tijd want ik heb er eens aan zitten rekenen. Op dit moment douche ik op gas. Een kWh stroom kost nu ongeveer 25ct. Een kWh gas is nu omgerekend slechts 15ct. (8.5kWh/kuub) De stroom in de boiler gaat niet terug naar het net, dus daar krijg ik niks voor. Teruglever boete is ongeveer 10ct per kWh. Dus ik krijg nu voor elke kWh terugleveren ook ongeveer 15ct. Dus reken ik 15ct voor iedere kWh die ik in de boiler stop. Dat is net zo duur als gas. Ik verdien dus niets. Straks als het salderen eraf gaat en je wellicht maar 5ct per kWh krijgt (Belgische situatie nu waar ook geen salderen geldt) dan wordt het wellicht interessant.
Je moet alles meenemen. Als je je gasaansluiting( die heb ik niet) weg haald betaal je al geen netwerkkosten per jaar... euro of 400...kan ik veel stroom voor inkopen..
@@guidohooftman4261 Dit is niet bedoeld om van het gas af te gaan. De boiler blijft samenwerken met de cv ketel. Immers bij weinig zon overschot zal je boiler niet voldoende opwarmen.
@@Richard-bq3ni Juist moet je van het gas afgaan. Anders is je besparing wel heel sumier. Netwerkkosten gaan in de toekomst alleen maar stijgen. En onderhoud aan cv en kosten van vernieuwing moet je dan ook meenemen in je berekening en niet alleen maar de kale prijs.
@@guidohooftman4261 Van heg gas af is duur in een jaren 70 huis Laatst een offerte gehad voor nieuwe dakpannen met nieuwe dakisolatie. 28.000 euro, katsjing. Dat wordt dus zelf vanaf de binnenkant isoleren, en dan kan ik de betimmering van mijn zolder gaan afbreken. Tijdens echt koude dagen krijg ik met de cv op 50 graden mijn huis niet warm genoeg. Warmtepomp is dus nog geen optie.
@@Richard-bq3ni Waarom al die inversteringen ??? airco en je bent van het verwarmingsprobleem af... Zeker met dynamische tarieven in de winter kan je s'nacht echt goedkoop je woning verwarmen...Alleen tussen 17.00 en 20.00 rustig aan doen...
Als ik door een eenvoudig tijdklokje of home wizzard stop contact de boiler laat schakelen op de dynamische uren , zeg maar tussen 10.00 tot 16.00 en een Quooker in de keuken dan ben je er toch ook .
@@harriepoelma3290 da's natuurlijk niet hetzelfde harry. jij zet het apparaat hard uit. dat is niet goed voor de apparatuur. het is veel beter om softwarematig te schakelen.
@@Frankb-dn3bu een boiler is eigenlijk een apparaat die niets anders doet dan aan en uit schakelen als de temperatuur bereikt is.dus dat is heel goed mogelijk Ben ook bezig om een boiler aan de wasmachine te verbinden. Moet ergens met mijn stroom heen als het dynamisch is .
Bewaard helemaal geen elektriciteit. Is gewoon een warmwatersysteem dat je verwarmt met elektriciteit. Veel mensen hebben dit al veel jaren in huis. ,elfs met een bijkomend systeem om water rechtstreeks te verwarmen met de zon. Toen ik las van hun grote vernieuwing een warmtepomp was die al sinds 2008 in ons huis staat
Ik heb nu een jaar twee elektrische boilers van 120 liter die een element hebben van 1800 Watt. Temperatuur ingesteld op 70 graden. Home Wizard slimme stekker ertussen en HW stekker schakelt aan bij boiler 1 bij 1500 Watt terugleveren (via P1 meter) en bij boiler 2 op 1700 Watt. Dit kun je eenvoudig als taak instellen in de HomeWizard software. Boiler 2 heeft doorstroom CV als naverwarming (dus boiler is op koudwater ingang CV ketel aangesloten.) Boiler 1 heeft geen naverwarming (voor de puber kids ;-) maar gaat wel definitie op aan tussen 13.00 en 16.00 uur. Het lukt me inderdaad om circa 9 maanden per jaar het tapwater vrijwel volledig te verwarmen met eigen zonnestroom. Werkt echt perfect en goedkoop!
@@wdemonye Wel jammer dat je tot 1500 Watt opgewekte energie alles aan het net terug levert. Ik heb een schakeling tussen de wcd en mijn 20 liter close-in boiler gemaakt, waarmee mijn (2000 Watt) boiler maar 400 Watt verbruikt. Opwarmen duurt langer. Mijn HomeWizard stekker voor de boiler staat tussen 11.00 en 16.00 uur aan. Een Solyx achtige oplossing lijkt mij handiger, zeker binnen het HomeWizard platform.
@@bartschipper6968 Ja, mee eens. HoweWizard zou een tussen 0 en 3600 (instelbaar?) Watt dimmende wcd op basis van P1 data moeten maken! En daar dan geen 695 euro voor vragen…
Wateraccu is een veel onjuister woord dan affakkelen. Hoogwaardige elektrische energie wordt omgezet in warm water. Warm water koelt alleen maar af of verdwijnt het riool in. Ook al is een warmtepomp waterboiler een goed oplossing - het gebruik van het woord wateraccu geeft 'snakeoilsalesman' vibes.
Met home wizard kan dit ook al met een slimme stekker kan dit ook al 30 euro voor een stekker. Dit product 650 euro 1000 euro aansluitkosten. Ik heb een boiler met een element van 800 watt en een slime stekker
@@har4har4e4 kijk op alie naar solar immersion controller wordt met meerdere namen verkocht onder andere pv mate is hetzelfde apparaat als wat in deze video te zien is. Alleen heeft deze een Nederlands sausje erover maar op Alie €145,- en €25 verzendkosten.
Kan, maar dan is het wel alleen aan/uit en niet dimmen. Dit ding gaat het helemaal aanpassen aan je opwek. Daarnaast zijn de energie-experts niet echt voor het elke keer er af halen van de netstroom.
Clickbait!! Betekenis 'accu' Je hebt gezocht op het woord: accu. ac·cu (de; m; meervoud: accu's; verkleinwoord: accuutje) 1 toestel voor het verzamelen van elektrische stroom: de accu opladen (a) van nieuwe stroom voorzien; (b) (figuurlijk) rust nemen om energie op te doen De wateraccu zoals in het filmpje is niks meer dan een elektrische boiler, en GEEN accu!!!
Bijzonder die naamgeving. Wateraccu lijkt te suggereren dat het stroom kan opslaan en later weer kan afgeven. Dat doet immers elke andere accu. Dit apparaat verwarmt echter het water met de opgewekte stroom en.... levert geen stroom, maar 'alleen' het opgewarmte en langzaam afkoelende water. Het apparaat wordt in het begin van het interview zelfs in hetzelfde lijstje genoemd als de andere thuisaccu's. Wat mij betreft false advertising dit, om het maar even in goed nederlands te zeggen. Jammer. Wat het wel is, is een boiler met wat slimmere hardware dan gemiddeld.
De wateraccu is een beetje een knipoog natuurlijk. Voor veel mensen is het qua begrippen al snel ingewikkeld, want een zonneboiler en zonnestroomboiler lijken wel heel erg op elkaar.
Nou dit zou alleen een interessante optie zijn als je dat warme water later ook gebruikt. Wat ik begrijp is dat die warmte behoorlijk goed bewaard wordt. Als die warmte later verloren gaat dan wordt het inderdaad 'affakkelen' en dan heeft dit geen zin.
helemaal waar. Wat echter vergeten wordt is dat je vaak niets aan deze warmte hebt. Een goed geisoleerd huis wamt "vanzelf" op als de zon schijnt. Alleen een bewolkte dag na een zonnige dag zou een situatie zijn waar je deze warmte nuttig kunt gebruiken. Ik dacht zelf wel aan een warmte af-fakkel installatie bij bruto negatieve dynamische prijzen, en EV en accu die beide vol zijn...
Het woord “accu” is afgeleid van het Engelse “accumulator”, wat je zou kunnen vertalen met “iets wat verzamelt/opbouwt”. Een accu is dus iets wat een bepaalde vorm van energie, zoals van hitte, beweging of elektriciteit, opslaat en daarna desgevraagd weer kan afgeven. Deze Nymo is dus wel degelijk een "ZonneWaterAccu". Ik ben zelf voorzien van 33 zonnepanelen en stuur mijn boiler via Domotica en een slimme stekker aan. Voor mijzelf zie ik niet veel meerwaarde maar ik denk dat het voor veel mensen dat wel kan zijn.
❓Wat zijn jouw vragen over deze 'waterbatterij'? Stel ze hier en wij leggen ze aan Emma voor!
Goede inhoudelijke podcast met duidelijke en feitelijke informatie. Ik heb op de site de installatie handleiding en de gebruikers handleiding van de Nymo bekeken en de timer functies maken dat, naast de vermogens regeling, de Nymo perfect mijn eenvoudige kloktimer kan vervangen. Van april tot oktober schakel ik de boiler in vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur. (Oost-West zonnepanelen). Echter, als er andere gebruikers zijn zoals de wasmachine en afwasmachine wordt er toch nog elektriciteit uit het net verbruikt. De Nymo kan het vermogen perfect "dimmen" naar rato van de hoeveelheid teruglevering aan het net. Daarnaast zijn er ook in de maanden oktober tot april veel dagen dat er wordt teruggeleverd. Met mijn kloktimer kan ik daar niet op anticiperen. De timer in de Nymo kan eveneens bijvoorbeeld om 5.00 uur 's morgens zorgen dat er bij opstaan voldoende warm water is. Emma, dank voor de heldere uitleg! Ik heb een Nymo besteld.
Ik dacht ook aan schakelklok maar die meet niet of je terug leverde of gebruikte, alleen de uren.
Deze dure regelaar meet hoeveel stroom teveel er is en die gaat naar Boiler dus juiste hoeveelheid en gehele dag gaat die bijregelen.
Met schakelklok kan ik niet Vaatwasser + Wasmachine regelen, Die gaat met verwarmen van water aan/uit en schakelklok ziet dat niet.
Deze heeft de P1 poort wel nodig voor uitlezen en telkens bijregelen.
Klopt helemaal wat je zegt!
Mijn vragen hebben vooral betrekking op connectiviteit. Prima dat het nu een vrij simpel product is wat domme boilers (via dimming) kan aansturen, maar ik wil graag wat meer slimme functionaliteiten zien.
- Zit of komt er een ethernet poort (of evt. Wifi) op het product?
- Is of wordt het mogelijk om P1 data uit te lezen van een P1 meter van een derde partij, (bijv.) Homewizard P1 meter? Zij bieden een local API aan en die data kan gewoon door ieder apparaat op hetzelfde LAN uitgelezen worden. Wat mij betreft handiger dan met (actieve) P1 splitters, meerdere P1 meters, etc. etc.
- Zelfstandig inladen day ahead prijzen van dynamische tarieven en bij onvoldoende PV-overproductie daarop (automatisch) acteren.
- Home Assistant integratie, zodat alle data goed inzichtelijk zijn? Liefst via een local API en geen cloud.
Kortom, m'n interesse zit vooral in het slim koppelen en uitlezen van het apparaat. Dat mis ik nu een beetje, maar de focus gaat nu richting software (maar ik vraag me af of die connectiviteit (Lees: wifi of ethernet) wel hardwarematig in het product zit? Daar hoorde ik niet echt iets over).
Just got mine and honestly the fact that it lacks any wifi and app connectivity makes it my preferred choice.
It is a "fire and forget" kind of product.
If you need the smart variant then try myenergy eddie.
@@usramx I can imagine that it perfectly fits your needs. It is quite personal. A lot of people are searching for a product they can install and forget. It should do the job and that's it. If you want more statistical data or automatically use of cheap (or negative) pricing of a dynamic power tariff, connectivity is really useful (or mandatory, for example to load the day ahead prices). It's just what you want to do with it....
Ik heb een keukenboiler van 125 euro. Wateraccu Op zonnestroom. Een badkamer Boiler van 175 euro. Wateraccu op zonnestroom.
Bij Hornbach, zelf aansluiten. Klaar met warmwater zonder Gas. voor 300 euro. Inductiekoken Airfryer Microwave Waterkoker. Koken zonder Gas. Ook 300 euro. Zelf aansluiten. En LG Therma V 60 graden Warmtepomp monoblock voor 3400 euro. Huis zonder Gas voor 4000 euro. Zelf aansluiten. Klaar. Zonnepanelen heb ik al 12 jaar. Alles op stroom van het dak en zon en wind contract. Al 12 jaar.
Goed bezig Wil! 💚
@@DannyOosterveer Ja. Al 12 jaar geen Gas. Bedankt.
Als alleenstaande verbruik ik nog geen 240m3 gas per jaar voor warmwater met een oude combiketel., dus commercieel nog niet zo interessant. Heb mij niet verdiept in verwarmingselementen maar ideaal gezien wil je een 3 fasen element dan room je de zonne energie over alle fasen af. Een goede all electric warmtepomp heeft geen moeite om een boiler efficiënt op te warmen en het rendement zal altijd hoger zijn, zelfs onder slechte omstandigheden (COP 2,5) Belangrijkste argument zou zijn het net te ontlasten. Ik denk overigens dat je vrij eenvoudig hetzelfde kunt bereiken met een eenvoudige tijdschakelaar, doe ik nu al met een eenvoudige plint boiler in de keuken. Mbt eigen verbruik van zonnepanelen zit ik nu 5 jaar achtereen op 40% met een oostwest systeem bestaande uit 24 panelen. Op dit moment kijk ik de kat uit de boom of ik t.z.t. een all electric warmtepomp ga installeren met boiler natuurlijk. De CV zou ik waarschijnlijk voorlopig laten hangen als backup.
@@ReneArtoisMr Da's een behoorlijk laag verbruik. Dan zijn er ook andere dingen waar je je druk om kunt maken. Snap dat je hier dan niet erg om wakker ligt. Tijdschakelaar zou ik zelf iets minder fan van zijn, want 1 fase, en je haalt hard de stroom er af en je kunt je verbruik niet dimmen, alleen aan/uit.
@@DannyOosterveer klopt, het is minder ideaal maar eenvoudig en robuust. Industriële heaters op 3 fasen worden ook direct geschakeld met een contactor(relais). Tijdschema’s zijn niet sexy maar wel voorspelbaar. Zo laat ik slimme thermostaten overdag op de eind temperatuur komen omdat mijn woning dan hulp krijgt van de zon en de thermostaat vooral een warm houd functie heeft en zelden echt moet opwarmen.
Het grappige is dat, toen ik jong was, ik stage liep bij de PNEM, de provinciale energie opwekken in Brabant toen. Die hingen bij alle mensen elektrische boilers met een nachtstroomschakelaar. Als dan de centrale in de nacht energie over had, als iedereen sliep, hoefden ze de centrale niet zachter te laten draaien maar verwarmden ze al die boilers zodat de mensen de volgende dag warm water hadden en niet op dat moment het net hoefden te belasten. Eigenlijk hetzelfde idee. Ik heb het nu over de jaren 70 van de vorige eeuw….😊
Maar het idee voor nu is prima, ik denk dat ik het zelf ga toepassen in combinatie met een buffervat bij mijn hybride warmtepomp.
Ik presenteerde gisteren bij de Smart Living Society en in het publiek werd dit ook al geopperd. Het was mij niet bekend, maar eigenlijk een ouderwetsen, wel een hele gecentraliseerde, manier om dit ook te doen.
Dit is natuurlijk wel leuk voor een grote doelgroep, zonder technisch verstand. Lijkt me ook gewoon te realiseren met Home Assistant. Gewoon je slimme meter uitlezen, en daarmee de boiler aansturen afhankelijk van wat je aan het terugleveren bent. Dan kun je bijna realtime ook je boiler "bijsturen".
Dan wordt alsnog het regelen van 160 tot 3000W(afhankelijk van je over-opwek) lastig. Voor de meeste mensen een stap te hoog..
Klopt. Maar niet alle boilers kun je zo vrij bijsturen. Aan/uit met een slimme stekker moet bij elk type wel kunnen. De Nibe boilers kun je best mooi aansturen via 0-10V, zodat je ook kunt 'dimmen' net als de Nymo doet.
@@har4har4e4 dat denk ik ook
Is die dan ook niet aan te sluiten op de ouderwetse olie gevulde radiator (1000W of 2000W) , zit toch ook een ohms verwarmings element in.
Houd je overdag in voor- en najaar woonkamer langer mee zonder cv en lijkt me meer rendement te hebben dan boiler!?
Dit jaar heb ik ongeveer 5000kwh met mijn zonnepanelen opgewekt, daarvan ongeveer 2400kwh zelf verbruikt (zonder nog moeite te doen). Vanwege de terugleverkosten die ik vanaf volgende maand ga krijgen, ga ik mijn eigen boiler nu zo automatiseren dat hij aan gaat bij overtollig stroom, zelfde met de elektrische auto. Hopelijk kom ik dan boven de 70% uit.
Leuk, goed bezig! Ik ga er vanuit dat je met de EV een heel eind moet komen. Wij rijden zelf niet bijzonder veel, maar het echte thuisverbruik vraagt in de praktijk net zoveel kWh als onze EV.
En een 'echte' thuisbatterij?
De enige innovatie is hier het dimmen van de boiler afhankelijk van de zonnestroom.
Maar de ‘wateraccu’ (boiler) die er aan hangt is nog steeds COP 1 en daardoor is je overtollige zonnestroom veel minder efficiënt dan bijvoorbeeld een warmtepompboiler (die heel betaalbaar zijn) of warm water gemaakt door een warmtepomp met een COP 3. Het is dus toch een soort van ‘affakkelen’ omdat je beter gebruik kan maken van die overtollige zonnestroom.
Hoe groter de boiler, des te meer moeite je krijgt om dit het hele jaar door te verwarmen. Alleen in het voorjaar/zomer heb je een groot overschot, in de winter krijg je (een grote) boiler niet vol met overtollige zonnestroom en zul je van het net moeten halen (wat dan weer juist duurder is, zeker als saldering eraf gaat).
In mijn beleving werkt het alleen goed als je voldoende hebt aan een kleine boiler met een laag wattage verwarmingselement, die snel aangaat op overtollige energie. Daar zijn al heel goede en betaalbare mogelijkheden voor (hotfill keukenboilers in combinatie met HomeWizard stopcontact/app die op zonnestroom of dynamische tarieven schakelt). Op die manier hou je de kosten laag en het voordeel groot.
De terugverdientijd ten opzichte van een elektrische boiler schakelen op daglicht of bijvoorbeeld tussen 12 en 15 is denk ik aanmerkelijk langer. Het enige leuke is de variabele dimmer maar ik gebruik twee laag vermogen (550W) boilers met slimme stekkers en Home Assistant. Dat is aanmerkelijk goedkoper en het doet veel meer dan alleen mijn warm water managen.
Ik doe met 3 man met een 80 liter boiler (2000 watt) . Werkt perfect. Jha ben eerlijk is nu na 10 maanden 1 keer voorgekomen dat iemand even ( 1 uurtje) niet kon douche...Vroeger vertelde mijn moeder dat ze ook moesten wachten wie in de wasteil kon....
@@guidohooftman4261 Ik douche met 15 liter voor soms twee personen. Dan moet je niet wegdromen onder de douche. In mijn uppie kan ik wel ff dromen onder de douche.
Ik heb mij. Boiler slim gemaakt door Elf de temperatuur uit te lezen en de temperatuur rond de 60 graden met 1000w warm te houden als i
Het water door douchen lager dan 50 graden wordt dan gaat ook het element van 1500w aan zodat het water met 2500w bij verwarmd wordt. Ben ik overdag een x vermogen aan het terugleveren dan wordt de ingesteld temperatuur van het 1000w element naar 80 graden zodat de boiler warmer wordt en s nachts tijdens het afkoelen naar 60 graden niet of erg weinig aanspringt.
Kijk dus jij hebt het eigenlijk ook zelf al zo ingeregeld, maar dan op basis van tijd. Goed bezig!
Mooie innovatie. Solyx zou er, denk ik, verstandig aan doen om boiler fabrikanten te activeren zodat Nymo standaard bij alle boilers wordt meegelever / ingebouwd. Wat denken jullie?
Eens, ook meteen mooie marketing als je dat netwerk kunt inzetten. Ik kan me zo voorstellen dat Emma dit ook graag zo zou zien
Het zou beter zijn wanneer boilers via een open standaard bestuurd kunnen worden. De P1 meter moet in een groene woning namelijk meer aan kunnen sturen dan alleen een boiler, anders red je het niet.
@@LennertBakker Eens, zoiets al OpenTherm maar dan moderner?
@@LennertBakker Mooie oproep, daar ben ik het helemaal mee eens.
@@PaulSinnemaJa maar dan liever ook een wat breder gebruikt protocol als Matter. Anders heb je weer iets anders nodig om je wasmachine op zonnestroom te schakelen.
Hoe wordt een zonneboiler aangesloten op een cv ketel met een ingebouwde boiler?
Kan ik de nymo ook aansturen via homewizzard die momenteel op mijn P1 poort zit? . Anders moet ik eerst een P1 splitter organiseren.
Je bent niet de enige met de wens voor een andere P1 meter, maar dat is nu niet mogelijk.
Compliment aan Emma je kunt het duidelijk uitleggen ,
Maar ik heb toch nog een vraag , hoe dom is een domme boiler ,
ik zie dat iedere boiler een thermostaat heeft welke de boiler uitschakeld (lees zonder voeding zet)
De ouput van de controller is zoals ik begrijp DC spanning en stroom ,
stel de sturing is maximaal vanuit de NYMO wat zoiets als 3000 watt zal zijn , en de boiler is op zijn schakel temperatuur gekomen ,
dan zal de thermostaat de stroomkring onderbreken , maar deze thermostaat is gemaakt om AC stromen te schakelen en
mijn vraag is hoe gaat dit dan bij DC met veel grotere vonkoverslag bij schakelen zijn thermostaten daar wel voorgemaakt en gekeurd
@@draaistroomnederland3784 Deze ga ik even bij Emma neerleggen, die wordt mij iets te technisch
Mijn warmtepomp verwarmt het water bij hoge temperaturen (50 + graden) nog altijd met een COP van 2.5, tot 40 graden cop 5 (bodemwarmtepomp). Het boilervat is dusdanig groot (300L) dat de max temperatuur is afgesteld op 45 graden. efficientie is dus nog hoger. Ik schakel het verwarmen van de boiler al op basis van energieprijs via Home assistant.
Heel nice! Is dat zo'n hippe boiler dat je een connectie met Home Assistant kunt maken ja? Of doe je dat met een slimme stekker?
Wat is het merk en type warmtepomp waar je dat mee doet?
@@pmeinma ja ik ben ook benieuwd!
@@HeDzsz wat is het merk en type? Om deze reden heb ik ook een oversized vat hier staan. Van 49 naar 50 graden bijvoorbeeld duurt een eeuwigheid en kost relatief veel energie
@HeDzsz Ik zit in hetzelfde scenario alleen nog zonder aansturing met HA. Heb je toevallig Ecoforest?
Een misleidende naam WATER ACCU. Het is gewoon een regelaar die je boiler verwarmt op eigen energie of dynamische energie.
Je slaat energie in de vorm van water op die je overdag opwekt en later gebruikt. Precies wat een elektrische accu ook zou doen. Niks mis met die naam.
Oftewel gewoon een buffervat
Is met een elektronische schakeling die een relais aanstuurd vanaf p1 een goedkopere oplossing? De Nymo kost alleen al over de 600 euro. ?
Ja!
Zeker als je 'm dan ook kan dimmen heb je ook zelf een mooie oplossing gebouwd. Stroom er af/op zetten is wat minder chique, want niet goed voor apparatuur. Voordeel van de Solyx blijft dan nog vooral dat hij 3-fase is. Maar de rest kun je dan ook prima zelf doen.
We gebruiken in de zomermaanden +/- 11 m3 gas per maand. Dit is dus op jaarbasis 12x11x1,35= 178 euro. De aanschaf kosten boiler en nymo +/- 1200 euro. De installatiekosten zijn +/- 500 euro.
Terugverdientijd 1700/178 = 9 jaar
Hoe communiceert de nymo met de buitenwereld dit ivm update nieuwe functiebalietijd.
Ehhh je vergeet je netwerkkosten. Is bij mij zo een 400 euries per jaar minder omdat ik geen gas heb.
Er was wat discussie over 30% eigen verbruik. Ik heb al 15 jaar zonnepanelen en meet alles wat mogelijk is. Met mijn installatie van voldoende voor de hoeveelheid strook per jaar, een Noord-Oost Zuid/west ligging en maximaal de wasmachine aan, kom ik al jaren uit op 30%. Dus ik roep dit al jaren, eigen verbruik boven de 30% krijgen is echt heel lastig. Mijn wasmachine verwarmt in korte tijd het water en gaat daarbij ruim boven de 2000 watt die de zonnepanelen maximaal maken. Idem voor de vaatwasser. Dat sprak me wel aan in de dimmer functie van de Nymo, misschien wel gekoppeld aan het elektrisch element van de warmtepomp. Het zou mooi zijn als wasmachine en vaatwasser ook gedimd zouden kunnen worden.
Ik zit ruim boven de 30%. Huidige maand tot nu toe 46% direct eigen gebruik. 7kwp op oost-west, bodem warmtepomp, WTW en EV’s op eigen laadpaal. Zoveel mogelijk dynamische aansturing met homey.
Goed om dit ook eens van anderen te horen Floris! En dan ben jij dus iemand die hier veel van weet en er je best voor doet.
Ik ga hier de komende tijd wat serieuzer werk van maken om het zelf te meten. Het is niet mijn ultieme doel om zelfconsumptie naar 100% te krijgen (ik stuur zelf op dynamische prijzen), maar dat komt ook best vaak wel overeen. Ik heb zonnepanelen op het zuiden, dat is dan weer minder goed voor de zelfconsumptie.
@@Eastmasters Dat doe je goed, da's echt wel veel! Oost-West opstelling helpt hier wel erg bij, maar alsnog knappe prestatie!
Als je een vaatwasser en een wasmachine heb met een hot fill mogelijkheid kan je het warmwater van de boiler gebruiken en hoeven ze zelf niet te verwarmen
@@DannyOosterveer aanvullend, ik stuur ook niet op zelf consumptie maar op basis van dynamische prijzen. Deze maand bijvoorbeeld, laat tibber me best vaak terugleveren met grid rewards ipv zelf gebruiken. Alleen voor juni heb ik de 30% niet gehaald vanwege vakantie.
Kan ik hem ook gebruiken voor mijn zwembad? Is natuurlijk ook gewoon een bak water die best warmer mag, maar liever niet kouder.
Interessante case, ik ben ook benieuwd!
ben ik ook benieuwd naar, hou me aanbevolen
Ik regel dat zelf met een LazySpa met wifi aansturen van de heater via HomeAssistent. Zonnepanelen uitlezen via modbus over tcp. Bij 4kW mag de jacuzzi heater aa , onder de 2kW gaat ie uit. Hebben 1 keer s avonds geen 38 gehaald deze zomer en hij is vorige week pas opgeruimd
@@patrickvandijk4078 Haha, geweldig Patrick, dat hier ook al weer een mooie nerdoplossing voor is. Heerlijk! Als we ooit een zwembadspecial gaan maken dan bel ik jou!
@@patrickvandijk4078 ik heb ook een intex met wifi, maar krijg geen wifi verbinding. jammer. heb ook homeassistant. was wel fijn geweest. fijn dat ie bij jou wel lukt
Wij gebruiken na een jaar meten ong 55 m3 gas voor sanitair warmwater per jaar voor 2 personen, hoe kan ik dan aan de besparing komen die voorgespiegeld wordt?
Wauw, dat is wel echt heel weinig, Jan. Ik zit met een gezin van 5 in een zeer goed geïsoleerde woning op 650 m3 en dat is al enorm zuinig.
Hoe minder gas je gebruik hoe minder waardevol een zonnestroomboiler zal zijn, maar ik ga het even aan Emma vragen.
Vergeet niet het vastrecht a 20 euro per maand om een gasaansluiting te hebben.
@@jvdheuvelify Klopt! Hier 290 euro/jaar die ik nu niet meer hoef gaan te betalen. Was best een groot onderdeel ook van de stookkosten toen ik nog op gas zat.
@@jvdheuvelify Die blijf je betalen totdat je helemaal van het gas bent, wat 's winters lastig(er) is.
@@DannyOosterveer is alleen sanitair warmwater, totaal zaten we voordat er een warmtepomp was op 850 vrijstaand huis
wij hebben 31 panelen, 3 fasen, verbruiken best veel stroom en verbruiken weinig gas. is deze oplossing dan toch rendabel? En beetje jammer (luxe probleem) op de P1 een homewizard en met een splitter aan de andere kant de p1 meter van de leverancier plakken. :)
Als er al weinig gas wordt verbruikt voor tapwater, is de besparing wel minder. Maar het licht er maar net aan. Je kunt onze besparingscalculator op de website invullen!
Als ik nu gewoon ‘s middags laat aansturen als de zon op mijn panelen staan, ben ik er toch ook?
Leuk! deze komt op mijn verlanglijst naast of voor de thuisaccu. Nog een vraag. Waar worden ze gemaakt?
In Nederland! De meeste componenten komen zelfs bij ons uit de buurt; Gelderland
Een warmtepompboiler (WPB) maakt gebruik van de warmte uit zijn eigen omgeving en heeft geen af- of aanvoer naar buiten. Het warme water gaan naar het vat van de CV-ketel die bij kan springen als het water in de WPB te koud wordt. In de praktijk gebeurt dit niet. Een WPD inclusief installatie kost € 1.450 waar € 500 subsidie af gaat.
In de zomermaanden fungeert de WPB als airco in huis, maar ik kan niet op de zien dat ik in de winter extra moet bijstoken omdat de WPB warmte uit het huis gebruikt. De WPB ontvochtigt lucht dat handig is in de herfst en lente als er weinig wordt gestookt.
's morgens wordt er gedoucht en vervolgens is de warmtepompboiler de hele dag bezig om het vat op te warmen. Dit gebeurt voor het grootste gedeelte met zonne-energie, maar je kan niet flexibel op- of afschalen.
Mijn zonnepanelen brengen jaarlijks net zoveel stroom op als dat ik jaarlijks gebruik en mijn eigen gebruik van zonne-energie is 40,9%, zonder accu's oid.
In de energietransitie is energiebesparing het allerbelangrijkste dit product heeft een COP van 1 bij een warmtepompboilers is de COP hoger. Doordat de opbrengst van zonne-energie van oktober tot maart zeer laag is moet je stroom van het net halen voor het legionella programma, zodat je met dit product geen (of zeer weinig) geld- en energiebesparing realiseert.
Hoop goede punten Patrick! Misschien is het sowieso wel goed om eens een keer een aflevering over een warmtepompboiler want dat is bij veel mensen, ook bij mijzelf, nog een redelijk onbekend ding.
Ik denk trouwens niet per sé dat de energietransitie om besparen gaat. We krijgen juist ook momenten van overvloed. Als je maar bespaart op de piekuren.
Er zijn al meerdere producten die dit doen toch, onderandere van SolarEdge zelf? Het enige unieke Ik snap de drie fase variant niet zo goed. Boilervaten zijn allemaal 1 fase en bij de meters in Nederland worden alle fases bij elkaar opgeteld en worden dus tegen elkaar weggestreept. Het is zeker een mooie oplossing, en hoe meer hoe beter. Een leuke toepassing voor met een Sunamp zoutbatterij, zoals bijvoorbeeld de Flamco Ecotherm. één wisselaar voor je warm water, de andere (tweede) voor de warmptepomp warmwaterrun en het elektrische element voor de Neymo 🙂
Ik kende ze eerlijk gezegd niet. Maar naar aanleiding van deze aflevering heb ik ze wel van meerdere mensen toegestuurd gekregen. Zoals de Blauwe Accu. Verder: creatief uitgedacht!
@@DannyOosterveertriple solar gebruikt de sunamp ook onder zijn eigen naam, maar dan zonder het elektrische element.
Maar dan staat dus de volgende apparaten de meter op nul te houden:
-De EV-charger die de auto met zon laadt.
-De thuisaccu, die gridvermogen op nul wil houden
-De zon-waterboiler.
Dat wordt ruzie. 😅
Hehe ja een beetje groene nerd woning heeft straks wel communicatie nodig. Vooral als meerdere apparaten stroom willen gebruiken en/of moeten gaan load balancen. Er zal toch iets van een master-slave verhouding moeten komen, denk ik...
Als je EV + Boiler zal deze alleen werken als je EV niet thuis is of voller werd en trager ging laden.
De Thuis Accu is in aanschaf veel duurdere en daarmee kun je naast opslaan ook leveren en deze water niet.
Als je negatieve stroomprijs wil inkopen & later duur leveren ga je Ruzie krijgen...
Maar naast elkaar lijkt me dubbel op of als je teveel panelen hebt.
Ja, dit is een interessante kwestie! Naast de EV-charger werkt ons systeem in ieder geval probleemloos, doordat de drempelwaarde van aanschakeling verschilt. De WaterAccu gaat aan vanaf 100W, terwijl de EV gaat laden vanaf ongeveer 1300W (pin me niet vast op deze waarde). Voor een thuis-accu geldt ook dat dit dmv de drempelwaarde kan worden gestuurd. Echter; als het gaat om dynamische prijzen sturing, gaat dit nog niet ideaal. Alsnog kan het worden opgelost, maar daar heb je dan wel een aparte schakelaar voor nodig. We gaan de komende tijd aan de slag met een mooiere oplossing!
@@ItParadyske jep, 1 kapitein op het schip. Bijvoorbeeld een Victron systeem of zelf iets maken met Homeassistant
@@dirckdevriez6661 Als je puur vanuit zonnestroom denkt wel ja. Ik hoop dat deze 'wateraccu' snel zal werken met dynamisch energieprijzen. Dan kun je ook profiteren van de goedkope prijzen (duurzame stroom) van het stroomnet.
Is er ook een voorraadvat waarmee je zowel het tapwater als de verwarming aanvulling voor de cv mee kan verwarmen. Deze zou je dan met zowel met het overschot zonnestroom als terugwinning van je ventilatieluchtwarmte d.m.v. een ventilatieluchtwisselaar mee kunnen verwarmen? 2 verspilvliegen in één klap (vat).
Interessante gedachte, maar daar durf ik niks over te zeggen.
Dat kan zeker, ik heb een hout cv kachel, die een buffervat verwarmt. In dit buffervat kan ook een spiraal voor warm watet zitten. Als je dit buffervat ook gaat verwarmen met een verwarmingaelement, kun je dus twee vliegen in 1 klap slaan m@@DannyOosterveer
Ik gebruik boilervat van 300L met een 1 en een 2kW element. Dus kan met 1,2 of 3 KW mijn overtollige stroom kwijt. Werkt top!
Nice Koen! Automatisch, met Home Assistant?
@@DannyOosterveer simpel genoeg aan stuurbaar met HA. no pro, je kunt ook nog 3fase elementen krijgen, die je gewoon op 1 fase kunt aansluiten, dan heb je 3x333W stapjes te schakelen met HA. simpel zat.
@@migjes heb je een guide?
Maar de waarden tussen 160W en 1000W en tussen 1000 en 2000 en tussen 2000 en 3000 kun je niet beheren. Dus wordt er grof geregeld.
Werkt hij ook zonder p1 dus b.v. achter een extra kwh meter
De Nymo (op dit moment) niet. Ons eerdere product, de Solar iBoost, wel. De Solar iBoost is wel alleen voor enkelfase huisaansluitingen.
Ik gebruik bijna geen warm water in mijn 1 pers. Huishouden. Dus heb hier niet veel aan.
Nee dan zou ik er ook niet aan beginnen.
Al die standalone oplossing werken heel matig samen. Ze gaan vechten om de zonnestroom te mogen gebruiken wat voor raar gedrag zorgt.
MyEnergy heeft een goede poging gedaan om er een eco systeem van te maken. Zo iets zou ik ook graag zien voor de Nederlandse markt.
Eigenlijk zit ik met dezelfde vraag. En misschien ook een logische daarin hoe ze denken (mogelijk) te integreren in andere eco-systemen? Zodat je inderdaad geen losse eilandjes krijgt die gaan "vechten" om de overtollige energie te gebruiken.
@@jeroenribbink Persoonlijk vind ik de dynamische energieprijzen interessanter. Dan ben je niet 'beperkt' tot overtollige zonnestroom, maar kun je gebruik maken van overtollige hernieuwbare energie op het stroomnet.
Veel Groene Nerds hebben hun P1 poort al in gebruik...
Het zou perfect zijn om via modbus, mqtt, of home assistant ook de energie waardes aan te kunnen leveren ipv de P1 poort.
daar zijn p1 poort splitters voor ;)
Daar heb je P1-splitters voor. Ik heb zelfs al een P1-splitter in mijn P1-splitter. En daar is geen poort meer vrij 😁
Je kunt ook water bevriezen met behulp van overtollige stroom daar kun je omgekeerd ook warmte mee maken zouden jullie daar ook eens aandacht aan kunnen besteden. Hydrobag heet dat geloof ik.
Dat klinkt interessant! Ik ga er eens naar kijken
Doelgroep zijn de groene nerds maar beetje groene nerd heeft home assistant draaien en dan is dit zelf eenvoudig en beter te regelen.
Nou, ik ben toch wel benieuwd welk apparaat out of the box mijn 2kw heater kan dimmen en aan laat sturen via home assistant. Dimmen lijkt de kracht van dit product.
Aan uit schakelen is natuurlijk appeltje eitje via HA.
@@sparkelende ik ook!
Ik ben wel benieuwd hoe je dat doet. Ik wil nog een follow-up segment gaan doen een volgende aflevering, daar zou het heel waardevol voor zijn.
Er zijn wel dimmers op de markt en HA kan, mits je P1 ed geintegreerd hebt, schakelen op het vermogen waarop de de boel instelt. Ik dim een keukenboiler naar 550W en schakel hem op de P1 teruglever sensor in HA.
@@DannyOosterveer google op: Boiler slimmer maken via dimmer en dan de link openen in de homey community.
Wedstrijdje wie het eerst een werkende setup heeft, aangestuurd door HA? 😜
Stel naast deze boiler sturing heb ik ook een elektrische auto die ik ook op zonnestroom wil opladen. Hoe gaat dit goed samen.
Goed punt Roland, ik weet het niet 100% zeker dus ik ga deze nog even bij Emma voorleggen.
Naast een solar EV-charger werkt de WaterAccu prima, doordat de drempelwaarde van aanschakeling verschilt. De WaterAccu gaat aan vanaf 100W, terwijl de EV gaat laden vanaf ongeveer 1300W (pin me niet vast op deze waarde). Hierdoor pakt de auto prioriteit zodra er veel zonne-energie beschikbaar is, en de WaterAccu pakt 'de rest'.
Myenergi heeft al jaren oplossingen in hun ecosysteem die naadloos samen werken Zappi voor de ev en Eddi voor je boiler. Waarbij de Eddi ook nog eens goedkoper is dan deze nymo en 2 boilers kan sturen en ook losse temperatuur sensoren en relais kan toevoegen.
@@Thunderch1ld Alsof de duvel ermee speelt kreeg ik die toevallig nét doorgestuurd. Mooi ding ook! Ik wil nog een zonnestroomboiler overzicht gaan aanleggen, en daar ga ik deze in opnemen!
@@DannyOosterveer ze hebben nu ook een Eddi voor 3 fasen tot 9kw hier hebben we voornamelijk boilers tot 3 kw 1 fase. Echter heb ik in Duitsland deze wel gezien. In landen om ons heen had men geen salderingsregeling en dus was de innovatie daar sneller op de markt.
Heel interssant. Komen er ook subsidiemogelijkheden als btw teruggave?
Helaas tot op heden nog geen voortgang. Als iemand een goede tip heeft hoe we dit kunnen bewerkstelligen, hoor ik het graag!
Helaas niet. Je zou zeggen dat dit wel in dezelfde categorie zou moeten kunnen vallen als de warmtepompboiler. Immers wordt daar over gezegd: "Het doel is om de uitstoot van CO2 te beperken. De warmtepompboiler gebruikt geen gas om water op te warmen en is een van de manieren om te kiezen voor een duurzamer verwarmingssysteem. ". Kan me voorstellen dat de zonnestroomboiler eerst wat meer bekendheid moet krijgen.
Heb je de Newton NeStore ook gezien. Tapwater opslaan in een boiler met maar 1% verlies op zeer hoge temperatuur. Werkt met warmtewisselaars
Die schaar ik een beetje in hetzelfde rijtje, een hele mooie en efficiënte oplossing! Binnenkort gaat die voorbij komen in Expeditie Gasloos
is dat niet voor zakelijke doeleinden?
@@Frankb-dn3bu Kan ook bij particulier
Wat doe je als je niet al het warme water per dag verbruikt? Ik heb een thuisbatterij, dynamisch tarief en een home beheersysteem. Ik woon in België. Zou het nog interessant de Nemo en waterboiler te voorzien.
Je zou even de calculator op de website van Solyx in kunnen vullen. Belangrijkste lijkt me hoeveel netto overschot je nu hebt. Een thuisbatterij en een zonnestroomboiler zijn in principe prima stapelbaar. Maarrr, de Solyx werkt nu nog niet op basis van dynamische energieprijzen maar op basis van zonnestroomoverschot. Ik zou Emma dus even een mailtje sturen dat je (ook) wilt dat er ondersteuning voor dynamische prijzen komt (heb ik ook al laten weten ;-))
Als je een thuisaccu hebt en hij zit vol dan kun je toch ook de boiler verwarmen met de reststroom
Ja
Gewoon een grote electro boiler. Die al 40 jaar op de markt is. Lekker interessant doen. Je hebt alleen een regelaar nodig die eerst het water in de boiler van de zonnestroom verwarmd.
Als je het zo zegt is alles simpel en al eerder gedaan. Het gaat vaak om de vorm en uitvoering.
Vergelijk het eens met de Flex Therm Eco van Flamco dat
is een zoutaccu voor warm water en houd de warmte drie dagen vast.
maar die is veel duurder.
Die kende ik nog niet Niek, ik ga er eens naar kijken voor een follow-up in een volgende aflevering.
@@niekhouterman1804 3 dagen is mog steeds een slecht rendement. Dan is de Nestore een veel beter alternatief
Mijn warmtepompboiler heeft al een PV-aansluiting, Atlanta Calypso.
Dit is een signaalaansluiting op 230V.
Kleine aanpassing gedaan, en nu stuur ik de WPB aan op de goedkoopste elektriciteitsprijzen. Een WPB is veel efficiënter dan een ouderwetse verwarmingselementboiler.
Hier hangt deze ook, meer verbruiken om overschot niet terug te leveren.. pff
Verbruik hier 1-2kW per dag, dus gaat om minder dan deukje in pakje roombeter [opslag van minder dan 2 e-bikes]
Stuur je hem dan softwarematig aan op basis van de uren waarop die actief moet zijn? Of heb je een slimme schakelaars waarmee je het hele apparaat aan of uit zet?
@@tom.jacobs Netjes! Ik zit net aan de full-electric warmtepomp, moet nog een beetje ervaren wat het vraagt qua vermogen. Ik hoef nu nog steeds niet te verwarmen (alleen tapwater).
@@ItParadyske is dat er 1 met losse buitenunit? Ik heb een Nibe alles is 1, maar die is erg luidruchtig. Wel aan te sturen via Modbus
maar heeft ie dan een aansluiting waar ik rechtstreeks een deel van mijn panelen op kan aansluiten, zeg maar een mc4 aansluiting? Dus gelijkstroom dirct de boiler in? Ik sla de omzetting naar AC/wisselstroom graag over.
Een boiler verliest snel zijn warmte. Wij 80 ltr. ca. 685 euro . De derde dag is het water toch
lauw. In de winter heb je toch dat beetje zon voor huishoudelijk gebruik nodig.
Maar goed zo van het gas af gaan dat scheelt ons al 4000 á 5000 euro per jaar.
Van dat geld kan je toch heel wat energie verzinnen.
Nice! Goed bezig. Wij hier onlangs ook van 't gas af, erg blij mee zo de eerste paar weken. Nu de koude dagen nog.
Leuke aanvulling, maar geen alternatief voor de thuisaccu. Een boiler heeft ca 5 kWh per dag nodig. Wat gebeurt er dan als de boiler op temperatuur is? Een grotere boiler heeft geen zin. En wat als er nauwelijks zon is? Dan heb je een koude boiler.
Daar zal heus wel een instelling voor zijn in het menu. Deze is iigv voor handen bij de Eddi van Myenergi die ik al sinds 2 jaar heb. Boost timers, ik heb een externe sensor vanuit de Eddi naar de boiler zodat ik weet wat de temperatuur is op het moment. Dan kan je het geheel ook nog eens in Home Assistant knopen voor verdere automatisering.
Er wordt niet gepretendeerd dat dit een thuisaccu vervangt. Het bespaart gas als je zonnestroom over hebt, op zonnige dagen meer dan op bewolkte dagen. En dat moet je doen nu terugleveren minder oplevert en zelfs geld gaat kosten. Echter, het ding is veel te duur. Dit mag een paar tientjes kosten. Een handigerd kan het zelf met zijn home automation systeem.
@@MartinMaat Het wordt het alternatief vd thuisaccu genoemd. De prijs is inderdaad fors. Ik heb zoiets in 3 fase gemaakt met 0-10v vermogens regelaars aangestuurd vanuit Homey. Echter, zolang je kunt salderen levert dit nog niets op. Zelfs niet als je dynamische prijzen hebt.
Nee het is ook niet hetzelfde en het werkt qua capaciteit ook anders. Een thuisbatterij staat volledig in het dienst van het laden en ontladen, en deze moet ook zorgen voor comfort, namelijk: warm water. En je wil en kan ook niet oneindig je water verwarmen want dan ben je alsnog energie door de wc aan het spoelen. Je bespaart gas, en benut (een deel) van je zonnestroom overschot.
Dynamisch stroom inkopen... kijk eens bij ANWB stroom wat je bijvoorbeeld in sommige nachten wel heel erg weinig betaald..
mijn warmtepompboiler van 150 liter gebruikt maar 1 kWh per dag. Dus veel zal dit niet veel opleveren.
Dan heb je het inderdaad niet nodig.
in de zomer ja, in de winter meer, maar dan schijnt de zon vaak dagen niet. Ik zie het nut van dit product ook niet hoor.
Waar waren de kritische vragen? Wat een enthousiasme. 14 kWh opslag in 200 liter! Maar aan opslag heb je niets. Je zult het warme water eerst moeten gebruiken voordat er weer stroom in kan worden opgeslagen. Een douche beurt gebruikt 45 liter water van 38 graden. Daar heb je misschien iets meer dan 20 liter van 60 graden van nodig. Dus 1,4 kWh. Mijn zonnepanelen produceren veel meer dan 2-3 kWh. Vreemd dat de afname van de warmte niet werd besproken.
Hi Floris, we hebben het in de aflevering wel over in hoeverre de warmte bewaard blijft. Wat ik van Emma, maar ook andere mensen die er wat van weten, heb begrepen is dat die warmte behoorlijk goed bewaard blijft.
Ik ben met je eens dat het niet alleen om opslag zou moeten gaan. Want als je die warmte niet gebruikt, ben je uiteindelijk alleen maar voor jan met de korte achternaam aan het gebruiken. Ik ben er in de aflevering wel vanuit gegaan dat jij een boiler hebt omdat je hem nodig hebt om jouw warmwatergebruik te kunnen coveren. Als je zwaar overgedimensioneerd bent, dan kom je wel op het terrein dat je zonnestroom aan het affakkelen bent...
@@DannyOosterveer uit je antwoord begrijp ik niet of mijn opmerking wordt begrepen. Als de boiler de warmte niet zo vasthouden komt de warmte gewoon in je huis vrij. Dan ben je echt aan het “verbranden”. Maar als de boiler goed geïsoleerd is dan blijft de warmte in het water. De enige manier om de “accu” te ontladen is door water te gebruiken. Als je geen water gebruikt kan je niet warmte in de boiler blijven stoppen, de thermostaat stopt de verwarming gewoon. Dus na 1 keer laden zit de accu vol en daarna kan je alleen dat beetje water verwarmen dat je die dag hebt gebruikt. Heb je drie kinderen die elke dag in bad gaan dan kun je heel veel stroom kwijt. Als je milieubewust bent en daarom zonnepanelen hebt dan zal je zien dat met je waterbesparende douche en af en toe douchen een elektrische boiler niet gaat helpen of in elk geval veel minder dan tijdens dit verkooppraatje wordt beweerd.
@@FlorisMokveld Bottom-line zeg je dus eigenlijk: als je zuinig leeft dan is dit niet zo interessant?
@@DannyOosterveer ik denk niet dat ik dat zeg. Je moet gewoon aan de batterij kunnen rekenen en dan voor jezelf kunnen kiezen. Niet door te zeggen dat de inhoud 7kWh stroom is maar door te kijken hoeveel stroom er per dag in kan. Twee mensen in een huishouden die eenmaal per twee dagen douchen, daar ken ik er best veel van, zullen nooit 7 kWh per dag kunnen opslaan. Die rekenen zich rijk met dit verkooppraatje en ontdekken dan dat er weinig extra zonnestroom wordt opgeslagen. Maar hebben wel flink geld uitgegeven en er zijn weer schaarse grondstoffen verbruikt. Eerlijke voorlichting vooraf kan dit voorkomen. Probleem is natuurlijk dat na het eerlijke verhaal er maar weinig mensen overblijven die de investering toch doen. Dus laten we de helft van het verhaal weg 😢
@@FlorisMokveld Ja goed dat blijft inderdaad een balans, maar goede voorlichting blijft daar voor ons belangrijker. Wb de afhankelijkheid van het aantal personen in een huishouden en dat dat bepalend is voor het vermogen, dat is een goed punt. Ik ga 'm nog even benadrukken in een follow-up aflevering. Bedankt voor je kritiek!
Het is niets nieuws er zijn al enkele jaren oplossingen op de markt die ook nog eens goedkoper zijn. Laat je niet teveel wijs maken, de winstmarges zijn dusdanig klein dat het financieel niet rendabel is. Vergeet niet dat de energie van 1m3 gas overeenkomt met 8.3kWh aan PV vermogen voor warmwater COP=1. Ten tweede om je rendement (opslag) te kunnen maximaliseren dien je de tapvoorraad wel te gebruiken in de avond/ochtend om voldoende opslag van de PV op de dag te krijgen. Om echt rendabel te kunnen werken zou je een flink cv-buffervat kunnen installeren, alleen wordt het financieel dan nog onrendabeler. 300 euro rendement/jaar is in de meest gunstige omstandigheden. Ik begin er niet aan en ben zelf werkzaam in deze sector en heb een rekenmodel gemaakt voor het overschot PV voor WW. Het is een oplossing als je duurzaam wilt zijn, maar financieel totaal niet interessant. De energievraag van tapwater is slechts 20 tot 30% van je jaarverbruik, verwarming gaat de meeste energie naar toe.
Juist, is alleen voor mensen die nu al een boiler gebruiken. Beter om een COP1 boiler te vervangen
Myenergy heeft al een jaar of 2 de eddi, tegenwoordig hebben ze ook de eddi+ voor een 3 fasen oplossing.
Deze doen precies het zelfde, daarbij hebben ze ook oplossing voor laadpaal.
Gun iedereen zijn succes, maar dit is gewoon gekopieerd.
En wat ik mij afvraag, hoe zit dat met legionella? met name in de winter maanden.
Best een duur kastje ook + boiler ben je al snel 1200 euro kwijt, dan duurt het dus 4 jaar om terugverdienen.
en daarna weer kosten maken voor all-electric wp oplossing.
En toen kwam de opmerking dat een warmtepomp al snel met COP 1 tapwater maakt, toen heb ik hem uitgezet.
dat is gewoon niet waar! mijn pomp maakt met een COP van 2,5 tot 3 tapwater.
Dus dit product kost 650 en dan nog eens ~600 voor boiler + aansluitkosten?
Ik heb 200L atlantic explorer v4 warmte pomp boiler. Ik heb er toen meer voor betaalt maar dat ding is nu nog maar 1770 min 725 subsidie dus 1050eu + aansluitkosten.
En die gebruikt maar 20~30kwh per maand voor gezin van 3 personen.
Je kan de boiler gewoon instellen om bv rond 12 uur smiddags aan te gaan elke dag, die gebruikt dan maar 700watt voor 1~3 uur gebaseert op gebruik de dag ervoor. Wat dus gewoon van me panelen afkomt. En in de wintermaanden heeft de boiler meer stroom nodig, dan heb je bijna geen extra zonnenstroom voor de nymo+elek boiler die veel meer watt nodig heeft voor hetzelfde resultaat.
Als je nog geen boiler hebt zou ik zowiezo liever voor een warmtepomp boiler kiezen.
En die terugleverkosten is gewoon iets minder opbrengst via teruglevern.
10cent teruglever kosten is nog steeds minder dan dezelfde stroom die je later gebruikt voor 25cent via saldering, dat is dan nog 15cent winst.
En zonder saldering 10cent kosten en 14cent teruglever vergoeding is nog steeds 4 cent winst.
En er wordt gesproken over dat bij vervallen saldering de teruglever kosten vervallen. En dat teruglever vergoeding minimaal 80% van de kale leveringskosten zou moeten worden.
Nog extra voordelen van warmtepomp boiler.
Bij mij zuigt die lucht uit zolder aan en afvoer is naar buiten.
Hierdoor helpt het met verlagen dagelijkse Co2 in huis en schone lucht, ipv dat de wtw ventilatiesysteem alles moet doet.
En het koelt de zolder iets in de zomer.
En als je een keuken boilertje hebt en toevallig bv al home assistent en een p1 meter(~25eu) , dan heb je voor minder dan 30eu al een slimme stekker waarmee je hetzelfde kan als de nymo, maar dan is het wel aan of uit. Dus een 400W keuken boiler is dan handiger als je niet veel panelen hebt.
Ben ik dom als ik een homewizzard adviseer met een lichtdimmer op een verwarmingselement? 3000w dimmer en klaar is kees. Regelen voor een paar tientjes voor de DiY-er. Verbruik uit het net? Langzaam terugdimmen, teruglevering = langzaam “opdimmen”.
Het extern aan en uitschakelen bij een warmtepomp boiler wordt niet geadviseerd, er gaat dan iets kapot in de boiler. (Mijn installateur gaf dit aan.)
Leuk plug and play product, die “dimmer” functie gaat vooral interessant worden zodra de salderingsregeling verdwijnt lijkt mij.
Klopt, het kan niet zomaar tussen de normale aansluiting van een warmtepomp-apparaat. Maar wel op een extra verwarmingselement.
Eigenlijk kan het zolang er direct wordt aangesloten op een verwarmingselement.
Als er electronica tussen zit, kan het niet. Vaak hebben warmtepomp-buffervaten extra mogelijkheden qua inpluggen van verwarmingselementen.
er zit een (0-10V/digitale) ingang op mijn Nibe warmtepompboiler waarmee deze te sturen is zonder "de stroom er bruut af te gooien""
@@DuikerIvo Ahh check, ja die Nibe is nice . Eén van de weinigen die dit zelf al ondersteunt👍
@@DannyOosterveer en meer... Zelfs Modbus. Deze units zijn eigenlijk van het merk MetroTherm
De genoemde boiler heeft een anode dus wel onderhoud !
Neem een koperen boiler bv Daalderop. Die hebben geen onderhoud nodig.Op marktplaats staan ze regelmatig heb ik ook zo gekocht 150 liter voor €150,- Ik heb hem wel ontkalkt en moest een nieuw afdicht rubber kopen voor€15,-
Ik gebruik hem met een waterontharder. Nu alleen nog zo'n kastje als in deze video ertussen zetten. Die staan op Alie voor€145,- en €25,- verzendkosten
Dus eigenlijk een 3 kW dimmer met p1 integratie voor 649 euro
Als je het zo zegt klinkt alles simpel ;-)
Ik begrijp die 3 kW niet. Het ding schakelt toch alleen? Kan hij maximaal 3 kW aan stroom schakelen, is dat het? Kunnen de relais niet meer aan?
@@MartinMaat Er is een domme elektrische boiler nodig omdat ze met dit apparaat de gloeispiraal dimmen tot het gewenste vermogen. Net zoals een dimmer voor een gloeilamp.
Het aansturen van de boiler gebeurt niet met een relais. Die kan alleen aan of uit. Zal meer met een triac achtige fase aansnijding worden gedaan.
@@fredjaspers4364 OK, hij moet de stroom die je over hebt en anders terug zou voeden de boiler in leiden. Niets meer en niets minder. En dat gaat met maximaal 3 kW. Dan vind ik het al iets mooier. Toch, 100 Euro zou ik al heel goed betaald vinden.
Idee...De bieraccu...
Volgens mij heet dat een fust
"s winters heb je de meeste behoefte aan warmte. Laat dat nou net het moment zijn dat zonnepanelen het minste produceren........ was mis ik hier?
Het gaat hier om het verwarmen van tapwater. Douche + kraan. Dat is minder seizoensafhankelijk dan het verwarmen van de woning.
Als je alleen in de winter onder de douche gaat dan mis je niks.🤣
@@meineszmf :)
@@meineszmf Douchen is niets qua warmtevraag. Het verwarmen van je huis kost veel en veel meer aan gas/electra. Dit zet geen zoden aan de dijk.
@@meineszmf douchen alleen is niet voldoende in de winter, qua warmtebehoefte dan.
Toch wat bedenkingen over iets met sop en kool.
Ik heb een probleem met de terug verdien tijd want ik heb er eens aan zitten rekenen.
Op dit moment douche ik op gas. Een kWh stroom kost nu ongeveer 25ct. Een kWh gas is nu omgerekend slechts 15ct. (8.5kWh/kuub)
De stroom in de boiler gaat niet terug naar het net, dus daar krijg ik niks voor.
Teruglever boete is ongeveer 10ct per kWh. Dus ik krijg nu voor elke kWh terugleveren ook ongeveer 15ct. Dus reken ik 15ct voor iedere kWh die ik in de boiler stop. Dat is net zo duur als gas. Ik verdien dus niets.
Straks als het salderen eraf gaat en je wellicht maar 5ct per kWh krijgt (Belgische situatie nu waar ook geen salderen geldt) dan wordt het wellicht interessant.
Je moet alles meenemen. Als je je gasaansluiting( die heb ik niet) weg haald betaal je al geen netwerkkosten per jaar... euro of 400...kan ik veel stroom voor inkopen..
@@guidohooftman4261 Dit is niet bedoeld om van het gas af te gaan. De boiler blijft samenwerken met de cv ketel. Immers bij weinig zon overschot zal je boiler niet voldoende opwarmen.
@@Richard-bq3ni Juist moet je van het gas afgaan. Anders is je besparing wel heel sumier. Netwerkkosten gaan in de toekomst alleen maar stijgen. En onderhoud aan cv en kosten van vernieuwing moet je dan ook meenemen in je berekening en niet alleen maar de kale prijs.
@@guidohooftman4261 Van heg gas af is duur in een jaren 70 huis
Laatst een offerte gehad voor nieuwe dakpannen met nieuwe dakisolatie. 28.000 euro, katsjing.
Dat wordt dus zelf vanaf de binnenkant isoleren, en dan kan ik de betimmering van mijn zolder gaan afbreken.
Tijdens echt koude dagen krijg ik met de cv op 50 graden mijn huis niet warm genoeg. Warmtepomp is dus nog geen optie.
@@Richard-bq3ni Waarom al die inversteringen ??? airco en je bent van het verwarmingsprobleem af... Zeker met dynamische tarieven in de winter kan je s'nacht echt goedkoop je woning verwarmen...Alleen tussen 17.00 en 20.00 rustig aan doen...
Elektrische boiler is geheel gesloten zonder rookgasafvoer,geeft veel minder verliezen
Als ik door een eenvoudig tijdklokje of home wizzard stop contact de boiler laat schakelen op de dynamische uren , zeg maar tussen 10.00 tot 16.00 en een Quooker in de keuken dan ben je er toch ook .
Dat kan zeker ook!
@@DannyOosterveer 650€ pffffffff
@@harriepoelma3290 da's natuurlijk niet hetzelfde harry. jij zet het apparaat hard uit. dat is niet goed voor de apparatuur. het is veel beter om softwarematig te schakelen.
@@Frankb-dn3bu een boiler is eigenlijk een apparaat die niets anders doet dan aan en uit schakelen als de temperatuur bereikt is.dus dat is heel goed mogelijk
Ben ook bezig om een boiler aan de wasmachine te verbinden. Moet ergens met mijn stroom heen als het dynamisch is .
Bewaard helemaal geen elektriciteit. Is gewoon een warmwatersysteem dat je verwarmt met elektriciteit. Veel mensen hebben dit al veel jaren in huis. ,elfs met een bijkomend systeem om water rechtstreeks te verwarmen met de zon. Toen ik las van hun grote vernieuwing een warmtepomp was die al sinds 2008 in ons huis staat
Zou een mooie toevoeging aan het HomeWizard portfolio zijn.
helemaal mee eens. HomeWizard maar eens op attenderen
Ik heb nu een jaar twee elektrische boilers van 120 liter die een element hebben van 1800 Watt. Temperatuur ingesteld op 70 graden. Home Wizard slimme stekker ertussen en HW stekker schakelt aan bij boiler 1 bij 1500 Watt terugleveren (via P1 meter) en bij boiler 2 op 1700 Watt. Dit kun je eenvoudig als taak instellen in de HomeWizard software. Boiler 2 heeft doorstroom CV als naverwarming (dus boiler is op koudwater ingang CV ketel aangesloten.) Boiler 1 heeft geen naverwarming (voor de puber kids ;-) maar gaat wel definitie op aan tussen 13.00 en 16.00 uur. Het lukt me inderdaad om circa 9 maanden per jaar het tapwater vrijwel volledig te verwarmen met eigen zonnestroom. Werkt echt perfect en goedkoop!
@@wdemonye Wel jammer dat je tot 1500 Watt opgewekte energie alles aan het net terug levert. Ik heb een schakeling tussen de wcd en mijn 20 liter close-in boiler gemaakt, waarmee mijn (2000 Watt) boiler maar 400 Watt verbruikt. Opwarmen duurt langer. Mijn HomeWizard stekker voor de boiler staat tussen 11.00 en 16.00 uur aan.
Een Solyx achtige oplossing lijkt mij handiger, zeker binnen het HomeWizard platform.
@@bartschipper6968 Ja, mee eens. HoweWizard zou een tussen 0 en 3600 (instelbaar?) Watt dimmende wcd op basis van P1 data moeten maken! En daar dan geen 695 euro voor vragen…
Wateraccu is een veel onjuister woord dan affakkelen. Hoogwaardige elektrische energie wordt omgezet in warm water. Warm water koelt alleen maar af of verdwijnt het riool in.
Ook al is een warmtepomp waterboiler een goed oplossing - het gebruik van het woord wateraccu geeft 'snakeoilsalesman' vibes.
Met home wizard kan dit ook al met een slimme stekker kan dit ook al 30 euro voor een stekker.
Dit product 650 euro 1000 euro aansluitkosten. Ik heb een boiler met een element van 800 watt en een slime stekker
Die dus alleen schakelt maar niet dimt. Dus pas gaat verwarmen als je meer dan 800W over-opwek hebt. Of al eerder maar dan koop je stroom..
@@har4har4e4 kijk op alie naar solar immersion controller wordt met meerdere namen verkocht onder andere pv mate is hetzelfde apparaat als wat in deze video te zien is. Alleen heeft deze een Nederlands sausje erover maar op Alie €145,- en €25 verzendkosten.
Kan, maar dan is het wel alleen aan/uit en niet dimmen. Dit ding gaat het helemaal aanpassen aan je opwek. Daarnaast zijn de energie-experts niet echt voor het elke keer er af halen van de netstroom.
@@DannyOosterveer dat aan en uitschakelen kun je ook instellen dat het knipperlicht wordt
@@stefvanmeel1 Ha, da's wel creatief. Maar lijkt me toch niet echt bevorderlijk voor de apparatuur.
De boiler bedoel ik.
Clickbait!!
Betekenis 'accu'
Je hebt gezocht op het woord: accu.
ac·cu (de; m; meervoud: accu's; verkleinwoord: accuutje)
1
toestel voor het verzamelen van elektrische stroom: de accu opladen (a) van nieuwe stroom voorzien; (b) (figuurlijk) rust nemen om energie op te doen
De wateraccu zoals in het filmpje is niks meer dan een elektrische boiler, en GEEN accu!!!
Bijzonder die naamgeving. Wateraccu lijkt te suggereren dat het stroom kan opslaan en later weer kan afgeven. Dat doet immers elke andere accu. Dit apparaat verwarmt echter het water met de opgewekte stroom en.... levert geen stroom, maar 'alleen' het opgewarmte en langzaam afkoelende water.
Het apparaat wordt in het begin van het interview zelfs in hetzelfde lijstje genoemd als de andere thuisaccu's. Wat mij betreft false advertising dit, om het maar even in goed nederlands te zeggen. Jammer.
Wat het wel is, is een boiler met wat slimmere hardware dan gemiddeld.
De wateraccu is een beetje een knipoog natuurlijk. Voor veel mensen is het qua begrippen al snel ingewikkeld, want een zonneboiler en zonnestroomboiler lijken wel heel erg op elkaar.
Nou dit zou alleen een interessante optie zijn als je dat warme water later ook gebruikt. Wat ik begrijp is dat die warmte behoorlijk goed bewaard wordt. Als die warmte later verloren gaat dan wordt het inderdaad 'affakkelen' en dan heeft dit geen zin.
helemaal waar. Wat echter vergeten wordt is dat je vaak niets aan deze warmte hebt. Een goed geisoleerd huis wamt "vanzelf" op als de zon schijnt. Alleen een bewolkte dag na een zonnige dag zou een situatie zijn waar je deze warmte nuttig kunt gebruiken.
Ik dacht zelf wel aan een warmte af-fakkel installatie bij bruto negatieve dynamische prijzen, en EV en accu die beide vol zijn...
Ik begrijp je volledig, en Danny zijn reactie is spot on! Betere naamsuggesties zijn welkom ;)
Het woord “accu” is afgeleid van het Engelse “accumulator”, wat je zou kunnen vertalen met “iets wat verzamelt/opbouwt”. Een accu is dus iets wat een bepaalde vorm van energie, zoals van hitte, beweging of elektriciteit, opslaat en daarna desgevraagd weer kan afgeven.
Deze Nymo is dus wel degelijk een "ZonneWaterAccu".
Ik ben zelf voorzien van 33 zonnepanelen en stuur mijn boiler via Domotica en een slimme stekker aan. Voor mijzelf zie ik niet veel meerwaarde maar ik denk dat het voor veel mensen dat wel kan zijn.
Legionella kan hierbij wel een probleem worden
Waarom precies? Het is toch vooral de bedoeling dat je eens per week opstookt tot 60 graden om legionella te voorkomen?