MMT Moderni rahateoria Lauri Holappa

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 43

  • @j3rb3
    @j3rb3 4 роки тому +12

    Tosi mielenkiintoinen haastattelu! Tuosta kapitalismin epävakaudesta tuli tosin kyllä mieleen, että eikös kaikkein epävakainta aikaa kuitenkin ole ollut ennemminkin se, kun poliitikot alkaa ohjaamaan markkinoita vahvasti?
    Itse uskon monilta osin MMT- teorioihin, mutta pidän suurimpana huolenaiheena sitä, että sitä noudatettaessa julkiselta sektorilta saattaisi kadota niukkuuden käsite, koska julkisiin hankkeisiin voitaisiin aina vaan painaa lisää rahaa. Tuo voisi taas johtaa poliitikkojen käsissä yhä kasvavaan julkiseen sektoriin ja sitä myöten heikompaan taloudelliseen kehitykseen mallia Neuvostoliitto. MMT:hän tosin ei teorian puolesta tarkoita välttämättä tuota julkisten menojen ääretöntä kasvatusta, vaan valtion vajetta voitaisiin ohjata myös vaikka alempiin veroihin. Käytännössä kuitenkin rahapolitiikkaa ohjaavat virkamiehet ja poliitikot tosin pyrkisivät kuten mikä tahansa muu organisaatio oman valtansa kasvattamiseen, jolloin keskushallinto todennäköisesti paisuisi kuin pullataikina.
    Toinen haaste on sitten se haastattelussa mainittu inflaatio, josta todettiin toki, että hyperinflaatio on epätodennäköinen skenaario. Tässä täytyy kuitenkin tunnistaa, että puhuttiin nimenomaan hyperinflaatiosta, joka käsitteenä tarkoittaa tilannetta, jossa hinnat nousevat yli 50% kuukaudessa! Itse olen aivan varma, että merkittävää inflaatiota kyllä saataisiin lopulta aikaan, jos rahan painamisella ja valtion kulutuksella ei olisi mitään rajoituksia. Ja sitten, kun tuo inflaatio alkaa, niin mahtavatko poliitikot olla valmiita kuuntelemaan sitä MMT-professoria, että nyt pitäisi kuule tehdä jotain ja leikata menoja/kasvattaa veroja => todennäköisesti eivät kuuntele, vaan toimivat aivan yhtä tyhmästi kuin poliitikot aina ennenkin. Saattaa ollakin, että MMT on hieno ja toimiva teoria, mutta ei vaan käytännössä toimi ihmisten kanssa kuten kommunismikaan ei toiminut.

  • @HiReeZin
    @HiReeZin 3 роки тому +3

    En todellakaan voi olla samaa mieltä Vasemmistoliton kanssa, mutta helvetin paljon kunnioitusta, että Miettinen ja Holappa saatte objektiivisen keskustelun aikaan. Sillä toki uus-keynesiläiset-marxistit ovat aina jossain oikeassa. Eikä itseään voi sivistää, jos lukee ainoastaan oman kaikukammion ääniä. Kiitos Holapalle, kiitos Miettiselle. Parasta neuvottelijaa!

  • @Misuci
    @Misuci 4 роки тому +2

    Interesting and True Observation.. " Väärää rahamarkkinoiden kuvausta löytyy erittäin usein, karkeana esimerkkinä muuten erinomaisen Yval Hararin Sapiens kirjan kuvaus luotonlaajenemiskertoimeen (10x) perustuvasta eksogeenisestä rahajärjestelmästä, joka ei kestä päivänvaloa. " Greetings From Szolnok, Hungary

  • @timokalliokoski7551
    @timokalliokoski7551 4 роки тому +4

    Kiitos! Oli kyllä mainio ja opettavainen video...

  • @samimiettinen
    @samimiettinen  4 роки тому +13

    Hei, kiitoksia kommenteista ja laittakaahan lisää - kuten Lauri Holappa jaksossa sanoo, MMT on ensisijaisesti systeemikuvaus ja vasta toissijaisesti, politiikkasuositus. Sekaisin nämä kuitenkin menevät. Lisää aiheesta löytyy Poliittinen talous - Podcast politiikasta, taloudesta ja poliittisesta taloudesta. Vakiopuhujina Timo Harjuniemi ja Lauri Holappa. Soundcloud-linkki: soundcloud.com/poliittinentalous

  • @samimiettinen
    @samimiettinen  4 роки тому +4

    Kohdassa 45:12 viittasin S&P:klassiseen analyysiin siitä että QE:ssa reservit eli liikepankkien keskuspankkitalletukset syntyvät yksi yhteen keskuspankin velkaatumisesta eli keskuspankkitalletusten kasvusta. Siksi linkki on mekaaninen yksi yhteen ja ainakin toivoisin että tämä on MMT:n oletus, mekaniikkakuvaus: www.hks.harvard.edu/sites/default/files/centers/mrcbg/programs/senior.fellows/2019-20%20fellows/BanksCannotLendOutReservesAug2013_%20(002).pdf

  • @Suppispaikka
    @Suppispaikka 4 роки тому +3

    Ihan noviisina asiasta kiinnostuneena, onko olemassa jotain kirjallisuutta jossa pohditaan rahan määrän sijaan rahan erilaisten käyttötapojen vaikutusta? Eli jonkinlaista arvotusta sille mihin investointeihin/palveluihin se raha kannattaisi suunnata talouden/hyvinvoinnin kannalta. Koska maailmankin mittakaavassa tehdään varmasti paljon ns. turhaa työtä josta ei hyödy muut kuin työntekijä palkan muodossa

  • @30kova
    @30kova 4 роки тому +4

    Jos (siis vain jos...) ajatuksena jotenkin avata luotonlaajennuksia yms. erittäin vieraita, vaikka ei ehkä sinänsä vaikeita juttuja isolle yleisölle, pitäisi ottaa vähän pedagoogisempi ote keskusteluun...
    Samalla kun jonkun tasokkaan vieraan kanssa käydään jotain todella spesifiä aihetta läpi voisi käyttää aina välillä 20 sekuntia rautalankamalliselityksiin katsojille.
    Noin muuten iso kiitos näistä videoista ja muusta kontribuutiosta, ehdottomasti

    • @30kova
      @30kova 4 роки тому +1

      ...siis kun on kovaa kompetenssiä niin mustä sääli että menee vähän ohi mahdollisuus nousta todella kovaan tasoon, kun katsojien mukana pysymisestä huolehtiminen vähän unohtuu.
      Ps. Samat kiitokset!

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  4 роки тому +2

      Hyvä idea. Tuomas Malisen kanssa kokeilin tehdä kalvoselitysjaksoja. Esim. nämä kaksi olivat kimpassa (markka ja liittovaltio)
      #25 ua-cam.com/video/XY21VIXD8os/v-deo.html (vapaa keskustelu)
      #24 ua-cam.com/video/mvbawe09oZk/v-deo.html (selityskaaviot)
      Pitäisikö tehdä muistakin jaksoista?

    • @jkinkamo
      @jkinkamo 4 роки тому +4

      Siinä mielessä pitäisi, että me maallikkokatsojat "säästyisimme" videoiden pysäyttelemiseltä ja kelaamiselta. Tämä kuitenkin lisää tuhottomasti jaksojen tekemisen työkuormaa ja hintaa. Tämä kanava ei ilmeisesti ole mikään koulutusalusta, vaikka täältä oppii paljon. Old school ihmisenä ajalta ennen Internetiä edustan koulukuntaa "toistaiseksi ei ole kiellettyä ottaa asioista selvää", joten hankalan termin kohdatessani hyväksyn videon kelaamisen. Se on kuitenkin helpompaa kuin mennä potkukelkalla kirjastoon tekemään muistiinpanoja ruutupaperille tai kaukolainausta.

  • @Elelau
    @Elelau 4 роки тому +3

    mielenkiintoinen setti! onpas monimutkainen asia tuo raha, voisiko paluu oravannahkahybrideihin tuoda helpotusta? toki tuotanto vaatisi melkoisen kennelin. ?

  • @timohotti7518
    @timohotti7518 4 роки тому +3

    Onko kukaan missään verrannut MMT:n "prescriptive"-osaa Neuvostoliiton rahoitusjärjestelmän toimintaan?

  • @Gustav641
    @Gustav641 5 місяців тому +1

    Toi oli 3 vuotta sitten. Kaikki ekonomistit sanoivat, että inflaatiosta ei ole pelkoa vaikka rhaa leviteltiin massiivisesti. No eihän se inflaatio heti ryöstäydykkään vaan se tulee viiveellä, ja niin se tuli nytkin meille. 2 numeroisiin prosentteihin inflaatio kiihtyi.
    Nyt on taas jo vähän talttunut inflaati tuosta, mutta kyllä sitä edelleen on. Inflaatiota pyritäänn myös valehtelemaan pienemmäksi kuin mitä se oikeasti on erilaisin indeksein venkoilemalla. No kyllä nää ekonomistit sillai vähän kieroon katsoivat sanoessaan, että inflaatiosta ei pelkoa vaan pikemminkin jo deflaatioon mennään ellei lisää elvyytetä ja korkoja lasketa.

  • @A.A.Albert
    @A.A.Albert 4 роки тому +6

    Oikeastaan tuosta 52:00 kohdilta selviää miksi tämä on niin kauhean vaikea ottaa vakavasti käytännössä. Hyper-inflaation "juurisyy" ei ole koskaan rahan painamisessa. Ne juurisyyt nähdään muualla. Kiistatonta kuitenkin on, että talous olisi robustimmalla pohjalla ilman rahan painamista. Tämän voi sitten ottaa huomioon, jos ideologia sen sallii. Toinen vaihtoehto on selitellä, että emmää mutku ne muut.

    • @jjvuorio
      @jjvuorio 3 роки тому

      itsekin olisin tuosta toivonut jotenkin lisää tietoa; siis onko esim hyper-inflaatioita tapahtunut ilman rahan ainakin jossain määrin holtitonta liikkellelaskua tms? Toki korrelaatio ei ole kausaliteetti mutta silti, ..
      uskon kyllä sen, että deflaatio on myrkkyä taloudelle, mutta onko siitä esimerkkejä tms tietoa, tuo voisi olla vaikka yhden jakson aihe (?)
      itse olen ajatellut nykyisen tilanteen sen kautta, että olemme ajautuneet addiktiiviseen rahan jakamiseen, koska ilman sitä zombie-talous sakkaisi ja täytyy vain jatkaa, ..
      voi myös miettiä, että onko makrotaloudessa muita suuria aaltoja, jotka lisäävät ilmiöiden vaikutuksia, ..

  • @tillintallantittarilaa6492
    @tillintallantittarilaa6492 4 роки тому +6

    Onks Malinen samaa mieltä?

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  4 роки тому +4

      Pitääpä kysyä!

    • @jkinkamo
      @jkinkamo 4 роки тому +2

      Jaksossa 18 mahdollisesti valaisua asiaan. Luulisin.

  • @nenpata
    @nenpata 3 роки тому +4

    Poijjaat löytäny niinku hyvän niinku kärpässienipaikan. Ikäänkuin minua keskustelu ei kuitenkaan tehnyt niinku federalistia. Se kuitenkin selvisi niinku, että SKOP:n opit ovat vieläkin yliopistoissa
    niinku hengissä. En kuitenkaan halua elää 1600-luvun Sisiliassa, jossa oli niinku suljettu järjestelmä ja selkeä väkivalta niinku monopoli ikäänkuin.

  • @cookiesandcartoons
    @cookiesandcartoons 4 роки тому +1

    Maduro-Mugabe Theory