Arkadaslar hem kayarak hem de ötelenerek ilerleseydi surtunme hareket yonu ile zit cikiyor bunun sebebi tam olarak nedir Hareket yonu ile zit olunca acisal hiz olusuturuyor ayni yonde ve donme kinetik enerjisi artiyor peki kayarak ilerlemeye nasil devam ediyor cizgisel hizi azalmaz mi fs hareket yonunue ters oldugu icin
hocam emeğinize sağlık,sadece şu kafama takıldı lise müfredatında bize dönen cisimlerle fs aynı yöndedir demişlerdi yani hareket yönüyle aynı demişti hocamız bu sadece kafamı karıştırdı .Fakat sizin verdiğiniz örnekte cismin patinaj çekmeden ilerlemesi için fs hareket yönüne zıt bir şekilde oluşturdunuz nedenini öğrenebilir miyim kafam karıştı da
Aslında tüm bu içeriklerin amacı sürtünmenin hangi yönde olabileceğini anlatmaya yönelik. Vakit bulunca bu içerikleri daha sistemli ve düzgün biçimde çekmek istiyorum.
dönerek ilerleyen tekerleğin çecresindeki noktaların yani merkezden r yarı çapı kadar uzakta olan noktaların çizgisel hızı neden sıfırdır? ayddınlatırsanız müteşekkir olurum.
Hocam sizce yüksek ihtimalle şu konudan çıkar ya da soyle soru tarzları önemlidir diyebilecginiz yerler var mı.. yardımcı olursanız çok mutlu olurum fazlasıyla kafam karisik😊😔
hocam teşekkürler 1. dönen tekerleğin merkezine göre tork aldığımızda döndürme etkisi oluşturucak olan bir kuvvet lazımsa nasıl sürtünme olmadan dönüyor? 2. Ertan hocam kaymadan dönerek ilerleyen cisimlerde statik sürtünme hakimdir demişti bu hangi durum için geçerli? 3. sağa doğru dönerek (açısal hız sayfa düzleminden içeri) kaymadan ilerleyen tekerleğe dönme yönüne ters yani hareket yönünde (sağa) bir Fs uygulanmaz mı? 4. hareketsiz cisme yine 3. de yazdığım şartlarda dönebilmesi için sola doğru bir Fs mi uygulanır?
1) Öncesinde tekerleğe bir tork uygulayarak döndürmüşüz ve kaymadan dönmeyi sağlamışız. Bu içerikte hareket o andan itibaren ele alınıyor. 2) Sürtünme zemine temas noktasının kaymasını engelleyecek yönde oluşur. Eğer kayma yoksa statik sürtünme devrededir. Fakat bu örnekteki gibi tekerlek serbest biçimde kaymadan dönerek ilerliyorsa tekerleğe sürtünme kuvveti etki etmesine de gerek kalmaz ve sürtünme kuvveti sıfır olur. Çünkü zaten v=wr durumu vardır. Bunu şöyle de düşünebilirsin; v=wr durumunu bozmaya yönelik bir kuvvet ya da tork uygulandığında, sürtünme kuvveti de bu durumun bozulmasını engelleyici yönde etki eder. 3) Tekerlek serbestse, bir iç torkla döndürmüyorsak, ya da uygun bir noktasından itmiyorsak Fs=0 olur. 4) Cismin dönebilmesi bir sürü farklı yolla gerçekleşebilir. Bu konular müfredatı aşar. Eğer bu durumları anlattığım 2 ve 3 numaralı içerikleri izlediysen ve çok anlamadıysan kafana takmana gerek yok o kadar. 4 ve 5 numaralı içerikleri anlamaya çalışabilirsin.
hocam birinci örneğinizde sürtünmeye ihtiyacın olmadığını belirtiniz ya bunun anlamı başlangıçta sürtünmeli vir zemin olmalı ve cismi döndürmeli döndürdükten sonra fsürtünmeye htiyaç yoktur mu yoksa ben mi yanlış anladım
6.08'de Fs=0 olduğunu ve Artık Sürtünmeye ihtiyaç Yok diyorsunuz. Fakat Hareketin sağlanması için Sürtünmeye ihtiyaç Yokmudur? Sürtünme Olmazsa olduğu Yerde Patinaj Yapmaz mı?
Neden patinaj yapsın ki? Zaten bir kütle merkezi hızı var ve net kuvvet sıfır olduğundan o hız değişmeyecek ve sağ tarafa doğru ilerlemeye devam edecek. Diğer yandan da dönmeye devam edecek.
@@tolgabilginfizik Başlangıçta Sürtünme Kuvveti vardı, Sonradan Sıfırlanıyor diyorsunuz.Sürtünme Kuvveti Neden Sıfırlansın. O zaman şu Anlama gelir. Düz Sürtünmeli Yüzeyde Yuvarlanarak atılan Cisim Sonsuza kadar gidebilir. Biliyorsunuz bu Sürtünmeli yüzeylerde mümkün Değildir. Hiç bir Kaynaktada Olan bir Sürtünme Kuvvetinin Sonradan Sırlandığı diye bir İfade Geçmez.
Durmasının başka nedenleri var. Bunu açıkladım. Son videolarımı tarayın, kapaktan tanırsınız videoyu. Fakat bundan daha temel, statik sürtünme kuvveti üzerine biraz bakmanız lazım.
@@kuantumfizik9444 Sıfırlanır. Fizik eğitimi aldınız mı bilmiyorum ama hava direncinin önemsiz olduğu ortamda, deformasyonların ihmal edildiği durumda kaymadan dönerek ilerleyen serbest bir tekerleğe etki eden sürtünmenin sıfır olduğu çok temel bir şeydir. Ayrıca sürtünmenin sıfırlandığı dönme içermeyen başka bir sürü örnek düşünebilirsiniz.
@@Burak-fu3ok Arka ve ön tekerlek ayrı ayrı incelenir. Bu arada onu anlayabilmek için biraz Bölüm 2'i de izlemen gerekiyor:) Matematik kısmı çok şart değil ama yön konusunu orada anlatıyorum.
Hocam ben bunu okuldaki hocama da sormuştum buradaki Fs statik mi yoksa kinetik mi Eğer statikse cisme iş yapıyor mu Burada dönme noktasını O noktasına göre mi alacağız yoksa yere değer noktayı mı Çünkü yere değen nokta alacaksak (okuldaki hocam böyle söyledi) nasıl tork uyguluyor kuvvet dönme ekseninden geçmiyor mu?
Cismi dönme olmaksızın ilk hızla fırlattığımızda oluşan sürtünme kinetik olur. İş yapar. Kaymadan dönme hareketi başlayana kadarki süreçte temas noktasına göre tork almak pek bir anlam ifade etmez. Kütle merkezine bakmak gerekir.
hocam merhaba emekleriniz için teşekkür ederim...Meb 9. sınıf fizik kıtabında donerek ılerleyen bır tekerlegın surtunmesı ılerledıgı yon ıle aynı alınmış..Oysaki uzerıne hıc bır kuvvet etkı etmeyen donerek ılerleyen bır tekerlek surtunmeye ıhtıyac duymazdı.Bu durumda kıtap hatalı değil mi?
cısım yatayda dönerekel ılerleyen bır tekerlek bu arada oyle resmedılmiş..ben bu tarz bır cok soru gördum kaynaklarda onlar da meb gıbı cevap açmışlardı..
hocam 55 s de sürtünme kuvveti cisme nasıl pozitif ivme kazandırarak hızı arttıracak, negatif ivme kazandırırsa hızın azalması gerekmez mi. tork etkisinden dolayı negatif tork uygulanır açısal hız azalır dolayısıla çizgisel hızında azalması doğru bir ifade olmaz mı.
hocam yani sürtünmeli düzlemde dönerek ilerleyen cisimlerde sürtünme yok mu şuan çok şaşkınım yani her zaman gösterdiğimiz o hareket yönüyle AYnı yönde olan Fs yok mu :(
Hocam şu ikinci örnekte bisikletteki sistemle karıştı kafamda.Şimdi bu tekerlek ilk başta dönmesi için kaymadan gitmesi için fs nin öne sağa doğru olması gerekmez mi?Hocam bir de bu fs tekerleğin zemine uyguladığı mı yoksa zemin tekerleğe uyguladığı mı?Ertan Hocanın dersinde ayrı ayrı gösterdik de burda hangisi oluyo?
@@selenay5957 Gösterdiğim sürtünme kuvveti zeminin tekerleğe uyguladığı. Bisikletteki sistemle bu aynı değil. Bisikletin ön tekerleğine bisikletin diğer aksamları kuvvet uygulayabiliyor (bağlantı borusu). Arka tekerleğine pedalları çevirerek zincir vasıtasıyla tork uygulayabiliyoruz. Burada ise bir v hızıyla fırlatılmış serbest bir tekerleğin (3:43) durumu var.
Hocam bu ilk kısımda anlattığınız olayla beraber, sorularda karşımıza çıkan o ünlü "Kaymadan dönerek ilerleyen cisimlerde sürtünme daima haraket yönündedir" kalıplaşmış ifadesi yanlış oluyor değil mi ? Az önce bir soru gördüm de bunla alakalı.
Temas halindeki yüzeyler birbiri üzerinde kaymıyorsa (temas noktalarının hızları aynıysa) kaymadan ilerleme gerçekçeleşebilir. Kaymadan dönerek ilerleyen tekerlek bunun bir örneğidir.
Hava surtünmesinin ihmal edildiği ortamda sürtünmeli düzlenmde kaymadan dönen cismin mekanik enerjsi korunur mu? Cevap verirseniz cok sevinirim hocam ❤ cevabı bir türlü bulamadım
Durgun halden harekete geçirilirken, dönebilmesi için sürtünme gerekebilir. Fakat kaymadan dönerken buna ihtiyaç yok. Konuyla ilgili diğer videolarımı izleyebilirsiniz.
Hocam eğer sürtünme olmasaydı tekerin dönmesi ona hareket kazandıramazdı diye düşünüyorum mesele çamurun içinde dönmeye çalışan araba tekerleği gibi Asfaltla dönmeye çalışan tekere bakarsak sürtünme etkili olduğu için rahatça dönme etkisini harekete dönüştürebiliyor diye düşünüyorum yanlışım var mı?
Bir araba ya da bisiklet örneğinde söyledikleriniz doğru. Fakat dışarıdan uygun torku yaratacak bir kuvvet uygulanarak da hem dönmesi hem ötelemesi aynı anda sağlanabilir.
hocam öncelikle bu güzel video için çok teşekkür ederim.ama ben şunu anlamadım:cisim kaymadan dönüyorken sürtünme kuvveti yoksa açısal hız nasıl oluyor?
@@tolgabilginfizik Sürtünme kuvveti olmadan nasıl ilerliyor? Bir yere tutunması gerekmez mi? Bununla birlikte sürtünmeli bir yüzeyde yuvarlanan bir tekerleği sadece hava sürtünmesi mi durduruyor?
Hocam 9.sınıf ders kitabında hızlanarak dönen cisimler için sürtünmenin hız ile aynı yönlü,yavaşlayarak dönenler için hıza ters olduğunu söylüyor.Bunu neden vermişler
Hocam 4 yıl önceki videonuzla bile 4 yıl sonraki öğrencilerin aklındaki soruları cevaplıyorsunuz. Çok teşekkürler
hocam videolarınız altın değerinde çok teşekkür ederim emekleriniz için
baştan sona izliyonmu videoları
@@baran4036 zaman olsa bakacam da zamanım yok
@@sonntagsleerung nasıl yok zamanın
@@baran4036 eksiklerim çok deneme sb derken bunlara zaman kalmiyo
Arkadaslar hem kayarak hem de ötelenerek ilerleseydi surtunme hareket yonu ile zit cikiyor bunun sebebi tam olarak nedir
Hareket yonu ile zit olunca acisal hiz olusuturuyor ayni yonde ve donme kinetik enerjisi artiyor peki kayarak ilerlemeye nasil devam ediyor cizgisel hizi azalmaz mi fs hareket yonunue ters oldugu icin
Emeğinize sağlık hocam fizikte bir numarasınız. 👏👏
kapalı kaplarda kaynama olur mu?
Bütün soru işaretlerini giderdi, harika vir video çok teşekkür ederim.
Hocam mrb sürtünmeli yüzeyde dönerek ilerleyen bir cismin hızı sabit ise sürtünme kuvveti oluşur mu? Oluşursa yönü nedir?
Tolga bilgin üstat elinize sağlık
2:02 de sürtünme statikse V'yi nasıl etkiliyor yani V'yi değiştirebilmesi için kinetik olması gerekmez mi
Gerekmez. İkisi de kuvvet:) Net kuvvet kütle merkezi ivmesi oluşturur.
Emeğinize sağlık hocam👏👏
hocam emeğinize sağlık,sadece şu kafama takıldı lise müfredatında bize dönen cisimlerle fs aynı yöndedir demişlerdi yani hareket yönüyle aynı demişti hocamız bu sadece kafamı karıştırdı .Fakat sizin verdiğiniz örnekte cismin patinaj çekmeden ilerlemesi için fs hareket yönüne zıt bir şekilde oluşturdunuz nedenini öğrenebilir miyim kafam karıştı da
Aslında tüm bu içeriklerin amacı sürtünmenin hangi yönde olabileceğini anlatmaya yönelik. Vakit bulunca bu içerikleri daha sistemli ve düzgün biçimde çekmek istiyorum.
Bilginize sağlık hocam teşekkürler.
Teşekkür ederim hocam çok güzel anlatmışsınız 🙏
dönerek ilerleyen tekerleğin çecresindeki noktaların yani merkezden r yarı çapı kadar uzakta olan noktaların çizgisel hızı neden sıfırdır? ayddınlatırsanız müteşekkir olurum.
öyle bir durum yok ki. Nereden çıktı bu:)?
Hocam 2. durumda gösterdiğiniz cismin çizgisel hızının azalıp 0 dan açısal hız kazandığı durumda enerji korunur mu yoksa o da biraz kayıp mı olur?
Mekanik enerji azalır. Kaymadan dönme hareketi başlayana kadar (kinetik)sürtünme ısı açığa çıkartır.
Hocam harika bi anlatim tam ezber kirmaya yönelik
Surtunme saga dogrumu oluyor sola mi kafam karisti
Fs yi hep hareket yönünde gösterirdik hatta donmeye sebep olan sey hareket yonunde fs olmasi diye biliyorum. Neden fs yi zit yonde gösterdik?
Demek ki bir yerde bir yanlış var😉
hocam son ornekte w gittikce artiyor V gittikce azaliyor dediniz ama o zaman V=wr denklemi saglanmiyor
Bu içerikler gerçekten ufuk açıcı, tebrik ederim. İçerikleri hangi yazılım ve donanımla oluşturduğunuzu merak ettim
Teşekkürler hocam. Onur duydum. Çizimler corel draw, kayıt sırasında kullandığım yazma çizme programı pdf annotator. Grafik tablet wacom one.
Harika bir paylaşım çok teşekkür ederim
Sinava 10 gün kala keşfettim sizi çok uzgunum😔😔😔
Ama 10 gün 10 gündür on gün boyunca full Tolga hocayi dinleyecem .
:) Bu konulara çok takılmana gerek yok.Zaman az çünkü ve çıkacağını sanmam. İçeriklerden seçip seyretmeni tavsiye ederim.
Hocam sizce yüksek ihtimalle şu konudan çıkar ya da soyle soru tarzları önemlidir diyebilecginiz yerler var mı.. yardımcı olursanız çok mutlu olurum fazlasıyla kafam karisik😊😔
hocam teşekkürler
1. dönen tekerleğin merkezine göre tork aldığımızda döndürme etkisi oluşturucak olan bir kuvvet lazımsa nasıl sürtünme olmadan dönüyor?
2. Ertan hocam kaymadan dönerek ilerleyen cisimlerde statik sürtünme hakimdir demişti bu hangi durum için geçerli?
3. sağa doğru dönerek (açısal hız sayfa düzleminden içeri) kaymadan ilerleyen tekerleğe dönme yönüne ters yani hareket yönünde (sağa) bir Fs uygulanmaz mı?
4. hareketsiz cisme yine 3. de yazdığım şartlarda dönebilmesi için sola doğru bir Fs mi uygulanır?
1) Öncesinde tekerleğe bir tork uygulayarak döndürmüşüz ve kaymadan dönmeyi sağlamışız. Bu içerikte hareket o andan itibaren ele alınıyor.
2) Sürtünme zemine temas noktasının kaymasını engelleyecek yönde oluşur. Eğer kayma yoksa statik sürtünme devrededir. Fakat bu örnekteki gibi tekerlek serbest biçimde kaymadan dönerek ilerliyorsa tekerleğe sürtünme kuvveti etki etmesine de gerek kalmaz ve sürtünme kuvveti sıfır olur. Çünkü zaten v=wr durumu vardır. Bunu şöyle de düşünebilirsin; v=wr durumunu bozmaya yönelik bir kuvvet ya da tork uygulandığında, sürtünme kuvveti de bu durumun bozulmasını engelleyici yönde etki eder.
3) Tekerlek serbestse, bir iç torkla döndürmüyorsak, ya da uygun bir noktasından itmiyorsak Fs=0 olur.
4) Cismin dönebilmesi bir sürü farklı yolla gerçekleşebilir. Bu konular müfredatı aşar. Eğer bu durumları anlattığım 2 ve 3 numaralı içerikleri izlediysen ve çok anlamadıysan kafana takmana gerek yok o kadar. 4 ve 5 numaralı içerikleri anlamaya çalışabilirsin.
hocam cok tesekkurler denemede de bunun oldugu sorular kafa karistiriyordu iyi ki attiniz:)
nere geldi
@@duzadam978 Bu soruya cevap gelmez
harbi cok merak ettim nere geldi
@@emirhamarat3287 nere geldi
@@OmerCevik-xx3xp Bilkent
hocam birinci örneğinizde sürtünmeye ihtiyacın olmadığını belirtiniz ya bunun anlamı başlangıçta sürtünmeli vir zemin olmalı ve cismi döndürmeli döndürdükten sonra fsürtünmeye htiyaç yoktur mu yoksa ben mi yanlış anladım
elinize dilinize sağlık hocam
6.08'de Fs=0 olduğunu ve Artık Sürtünmeye ihtiyaç Yok diyorsunuz. Fakat Hareketin sağlanması için Sürtünmeye ihtiyaç Yokmudur? Sürtünme Olmazsa olduğu Yerde Patinaj Yapmaz mı?
Neden patinaj yapsın ki? Zaten bir kütle merkezi hızı var ve net kuvvet sıfır olduğundan o hız değişmeyecek ve sağ tarafa doğru ilerlemeye devam edecek. Diğer yandan da dönmeye devam edecek.
@@tolgabilginfizik Başlangıçta Sürtünme Kuvveti vardı, Sonradan Sıfırlanıyor diyorsunuz.Sürtünme Kuvveti Neden Sıfırlansın. O zaman şu Anlama gelir. Düz Sürtünmeli Yüzeyde Yuvarlanarak atılan Cisim Sonsuza kadar gidebilir. Biliyorsunuz bu Sürtünmeli yüzeylerde mümkün Değildir. Hiç bir Kaynaktada Olan bir Sürtünme Kuvvetinin Sonradan Sırlandığı diye bir İfade Geçmez.
Durmasının başka nedenleri var. Bunu açıkladım. Son videolarımı tarayın, kapaktan tanırsınız videoyu.
Fakat bundan daha temel, statik sürtünme kuvveti üzerine biraz bakmanız lazım.
@@tolgabilginfizik Statik Sürtünme de Olsa bir Cisme Etki eden Sürtünme Kuvveti Aynı Yüzeyde, Cisme Etki ediyorken Yok olmaz. Yani Sıfırlanmaz.
@@kuantumfizik9444 Sıfırlanır. Fizik eğitimi aldınız mı bilmiyorum ama hava direncinin önemsiz olduğu ortamda, deformasyonların ihmal edildiği durumda kaymadan dönerek ilerleyen serbest bir tekerleğe etki eden sürtünmenin sıfır olduğu çok temel bir şeydir. Ayrıca sürtünmenin sıfırlandığı dönme içermeyen başka bir sürü örnek düşünebilirsiniz.
Emeklerinize sağlık hocam.
Bir teker sürtünme olmadan nasıl yuvarlanabilir ki hocam
Yuvarlanmaya başlaması için sürtünme gerekecektir (istisnalar hariç). Fakat yuvarlanmanın devamı için sürtünmeye gerek yok.
@@tolgabilginfizik sağ olun hocam
hocam ileriye doğru hızlanan bir bisikletin tekerleklerine uygulanan Fs kuvveti nasıldır?
Bölüm 4'e bakabilirsin videolarda.
@@tolgabilginfizik baktım lâkin kafama yatmadı hocam. öğretmenlerime sorduğumda da hep sola doğru sabit olur cevabını aldım.
@@Burak-fu3ok Arka ve ön tekerlek ayrı ayrı incelenir. Bu arada onu anlayabilmek için biraz Bölüm 2'i de izlemen gerekiyor:) Matematik kısmı çok şart değil ama yön konusunu orada anlatıyorum.
@@tolgabilginfizik Tamamdır hocam, teşekkürler.
Hocam ben bunu okuldaki hocama da sormuştum buradaki Fs statik mi yoksa kinetik mi
Eğer statikse cisme iş yapıyor mu
Burada dönme noktasını O noktasına göre mi alacağız yoksa yere değer noktayı mı
Çünkü yere değen nokta alacaksak (okuldaki hocam böyle söyledi) nasıl tork uyguluyor kuvvet dönme ekseninden geçmiyor mu?
Cismi dönme olmaksızın ilk hızla fırlattığımızda oluşan sürtünme kinetik olur. İş yapar. Kaymadan dönme hareketi başlayana kadarki süreçte temas noktasına göre tork almak pek bir anlam ifade etmez. Kütle merkezine bakmak gerekir.
hocam merhaba emekleriniz için teşekkür ederim...Meb 9. sınıf fizik kıtabında donerek ılerleyen bır tekerlegın surtunmesı ılerledıgı yon ıle aynı alınmış..Oysaki uzerıne hıc bır kuvvet etkı etmeyen donerek ılerleyen bır tekerlek surtunmeye ıhtıyac duymazdı.Bu durumda kıtap hatalı değil mi?
cısım yatayda dönerekel ılerleyen bır tekerlek bu arada oyle resmedılmiş..ben bu tarz bır cok soru gördum kaynaklarda onlar da meb gıbı cevap açmışlardı..
Hepsi hatalı:(
@@tolgabilginfizik teşekkür ederim hocam
Hocam gerçekte cisimlerin durma nedeni nedir peki yuvarlanırken ? hava sürtünmesi ve deformasyon mu
Doğrudur. Bu içeriğin son kısımlarında açıklamıştım.
ua-cam.com/video/N5E0qmBVi84/v-deo.html
hocam 55 s de sürtünme kuvveti cisme nasıl pozitif ivme kazandırarak hızı arttıracak, negatif ivme kazandırırsa hızın azalması gerekmez mi. tork etkisinden dolayı negatif tork uygulanır açısal hız azalır dolayısıla çizgisel hızında azalması doğru bir ifade olmaz mı.
Net kuvvet ve ivme daima aynı yöndedir.
hocam yani sürtünmeli düzlemde dönerek ilerleyen cisimlerde sürtünme yok mu şuan çok şaşkınım yani her zaman gösterdiğimiz o hareket yönüyle AYnı yönde olan Fs yok mu :(
Yok:) Fazlası için şunu izleyebilirsin. ua-cam.com/video/N5E0qmBVi84/v-deo.html
Hocam net kuvvet hala sağa doğru demişssiz ama buradaki tek kuvvet sürtünme değil mi ?
Emir kaçıncı dakikadan bahsettiğini söylersen bakacağım.
Çok teşekkürler
Hocam şu ikinci örnekte bisikletteki sistemle karıştı kafamda.Şimdi bu tekerlek ilk başta dönmesi için kaymadan gitmesi için fs nin öne sağa doğru olması gerekmez mi?Hocam bir de bu fs tekerleğin zemine uyguladığı mı yoksa zemin tekerleğe uyguladığı mı?Ertan Hocanın dersinde ayrı ayrı gösterdik de burda hangisi oluyo?
Hocam cevabı merak ettim ama😄
@@selenay5957 Gösterdiğim sürtünme kuvveti zeminin tekerleğe uyguladığı. Bisikletteki sistemle bu aynı değil. Bisikletin ön tekerleğine bisikletin diğer aksamları kuvvet uygulayabiliyor (bağlantı borusu). Arka tekerleğine pedalları çevirerek zincir vasıtasıyla tork uygulayabiliyoruz. Burada ise bir v hızıyla fırlatılmış serbest bir tekerleğin (3:43) durumu var.
öncelikle çok çok teşekkürler harika bi anlatımdı . hocam kaymadan dönerek ilerleyen cisimlere hangi durumlarda sürtünme kuvveti etki eder peki ?
ua-cam.com/video/i0bY0SYCX0U/v-deo.html
Hocam bu ilk kısımda anlattığınız olayla beraber, sorularda karşımıza çıkan o ünlü "Kaymadan dönerek ilerleyen cisimlerde sürtünme daima haraket yönündedir" kalıplaşmış ifadesi yanlış oluyor değil mi ? Az önce bir soru gördüm de bunla alakalı.
O genelleme bir saçmalıktır:)
@@tolgabilginfizik Sizin gibi hocalar olmasa göz göre göre yanlış yaptıracaklar bize... Neyse ki sizler varsınız!🙏
Hocam yolda duran arabayı isterken biz zemindeki sürtünme yi değil de hava sürtünme sini mi yenmeye çalışıyoruz?
Muhammed EMİN Pek öyle denemez. Çekilecek videolar listeme alıyorum bunu👍
hocam kaymadan ilerleme ne demek kaynaklarada yazmıyor
Temas halindeki yüzeyler birbiri üzerinde kaymıyorsa (temas noktalarının hızları aynıysa) kaymadan ilerleme gerçekçeleşebilir. Kaymadan dönerek ilerleyen tekerlek bunun bir örneğidir.
hocam dönen cisimlerin nasıl durduğuna dair bir video çekeceğinizi söylemiştiniz. bu yakınlarda öyle bir video çekebilir misiniz?
Dursun hocam anlatmıştı onu. ua-cam.com/video/ljdxPlVgSqo/v-deo.html 8:15 gibi başlıyor sanırım.
@@tolgabilginfizik teşekkürler, faydalı bir öğretmenle daha tanışmış olduk
@@keysersoze6553 Selamımı gönderin lütfen:)
@@tolgabilginfizik baş üstüne
Hava surtünmesinin ihmal edildiği ortamda sürtünmeli düzlenmde kaymadan dönen cismin mekanik enerjsi korunur mu? Cevap verirseniz cok sevinirim hocam ❤ cevabı bir türlü bulamadım
Ertan hocanın videosuyla bu video çelişiyor o sağa doğru hızı varsa sürtünme de hızla aynı yöndedir hareketi sağlayan sürtünme kuvveti demişti
o örnekte başka bir farklılık vardır sistemde.
Çok sağolun cevap için hocam
Hocam dönme hareketini yapması için fs gerekir yoksa kayar diye öğrenmiştim tam olarak anlayamadım ilk örneği yani nasil kaymadı
Durgun halden harekete geçirilirken, dönebilmesi için sürtünme gerekebilir. Fakat kaymadan dönerken buna ihtiyaç yok. Konuyla ilgili diğer videolarımı izleyebilirsiniz.
@@tolgabilginfizik fs 0 olur dediğiniz durum hızlar sabit olduğu zaman için mi? başta fs dönerek ilerlemesi için gerekli patinaj olmaması için?
@@embalmeror8943 Evet.
Hocam eğer sürtünme olmasaydı tekerin dönmesi ona hareket kazandıramazdı diye düşünüyorum mesele çamurun içinde dönmeye çalışan araba tekerleği gibi Asfaltla dönmeye çalışan tekere bakarsak sürtünme etkili olduğu için rahatça dönme etkisini harekete dönüştürebiliyor diye düşünüyorum yanlışım var mı?
Ne kadar w olursa olsun sürtünme az olduğu için araba harekete geçemiyor ideal sistemlerde de böyle midir bilmiyorum
Bir araba ya da bisiklet örneğinde söyledikleriniz doğru. Fakat dışarıdan uygun torku yaratacak bir kuvvet uygulanarak da hem dönmesi hem ötelemesi aynı anda sağlanabilir.
Tolga Bilgin 👍🏽
hocam öncelikle bu güzel video için çok teşekkür ederim.ama ben şunu anlamadım:cisim kaymadan dönüyorken sürtünme kuvveti yoksa açısal hız nasıl oluyor?
Bir cisim dönüyorsa, net tork etki etmezse cisim aynı hızla dönmeye devam eder. Eylemsizlik (momenti).
@@tolgabilginfizik Sürtünme kuvveti olmadan nasıl ilerliyor? Bir yere tutunması gerekmez mi? Bununla birlikte sürtünmeli bir yüzeyde yuvarlanan bir tekerleği sadece hava sürtünmesi mi durduruyor?
teşekkürler hocam çok yararlı olmuş
Hocam 9.sınıf ders kitabında hızlanarak dönen cisimler için sürtünmenin hız ile aynı yönlü,yavaşlayarak dönenler için hıza ters olduğunu söylüyor.Bunu neden vermişler
Bilmiyorum. Ama yanlış bir genelleme.
Hocam cisim eğimli bir yerde ise yine sürtünme sıfır mı
Sürtünme oynatma listesinde eğik düzlemde anlatıyorum. Sıfır değil.
hoş bulduk hocam
Keşke önceden görseydim bu videoları...
dhden selamlar
@@kalradyanin_efendisi aleyküm selamlar
Hocam krakademi denemesinde donerek ilerleyen bi top var onun sürtünmesini hareket yönünde almış burda yok dedik kafam karıştı🤔
Şunu izleyebilirsiniz.
ua-cam.com/video/N5E0qmBVi84/v-deo.html
hocam selamlar, teşekkür ederiz paylaşımlarınız için. konu anlatım videoları gelecek mi düzenli olarak çok güzel anlatıyorsunuz.
Sıfırdan konu anlatımı yapmayacağım fakat bu tarz anlatımlar gelmeye devam edecek
@@tolgabilginfizik teşekkürler hocam emeğinize sağlık.
Müthişsiniz.
Tebrikler hocam
keske yavaslamasını da anlatsaydınız bu hareketi yapan cısmın
fiziklen hocamın tavsiyesiyle geldik
hocam yks zamanı eğlencesine dinlerken şimdi phys1 için dinlemeye geldim
Geri dön şef! Ordunun sana ihtiyacı var
Yürürken yaptigimiz olay
Kısmen:) Ama epey fark var sanki bu videodaki durumla sürtünme kuvveti bağlamında?
öklidin gozu yasli
bize hız ile aynı yönde dendi dersanede
üzücü ☹️