Este o variantă bună. Doar să fii atent dacă acel broker colaborează cu toate băncile importante și pot să te ajute să obții creditul cel mai potrivit pentru tine.
Mi se pare mie sau ghidul tau e aproape identic cu ghidul lui Graham Stephan 'how to buy your first rental '? E doar adaptat putin la conditiile din Cluj. Oricum informatiile sunt valoroase si asa. Edit : am urmarit ambele clipuri si mi-am dat seama ca ai tradus cuvant cu cuvant din clipul lui Graham :))
El practic doar traduce video-urile lui Graham, inclusiv schema cu ''striveste'' Like-ul. E un scamer care s-a trezit educator financiar si care stie ca pe online se vand toate cacaturile, inclusiv cursuri despre investitii . Trist !
Acesta este unul din dezavantaje. Un alt dezavantaj este cursul de schimb care fluctuează și în principiu RON se depreciază față de leu de la an la an. În plus, cu excepția câtorva bănci, atunci când faci conversia din RON în EUR ai parte de un curs valutar foarte prost. Ca regulă, dacă iei un credit ipotecar, ia-l în valuta în care ești plătit. Te scapi de multe bătăi de cap dacă faci asta.
@@ovidiutarcu cred că se refera la faptul ca, fiind apartament luat în rate, dacă se pot deduce de la ANAF din cheltuieli, plătind impozit doar pe profilul obținut în urma închirierii. Ar fi bine să faci un video și despre perioada de amortizare a investiției și randamentul de profit a unei investiții imobiliare. Succes în ceea ce faci și keep up with the good work!
Totul depinde de gradul tău de îndatorare. Atâta timp cât ratele totale nu depășesc 40% din venitul lunar, ești eligibil pentru un credit. Evident, de fiecare dată când ceri unul este analizată situația ta specifică pentru a diminua riscul să nu poți rambursa banii. Cu alte cuvinte, depinde de siguranța și mărimea venitului tău lunar. 😀
Salut! Care este perioada de returnare a creditului de 51 000 de euro? Din cate vad ar ajunge la 30 de ani iar asta duce la riscuri in cazul in care dobanda o ia razna
30 de ani este perioada standard la un credit ipotecar. Dar nu înseamnă că trebuie să iei pe o perioadă atât de mare. Poți să-l iei și pe 15 ani. Investițiile în imobiliare au și ele un grad de risc, la fel ca orice altă investiție. Ca să te protejezi de riscul ratei dobânzii poți să apelezi la credite ipotecare care au o perioadă cu dobândă fixă și poți să refinanțezi în viitor dacă lucrurile sunt prea impredictibile.
@@40Heinrich Nu cunosc foarte bine legislația care stă la baza programului Prima Casă, dar nu cred ca se poate refinanța din cauză că este garantat de stat și există o ipotecă specială pe casa ta. Cel mai sigur afli de la bancă această informație.
Salut! Puteți sa îmi spuneți,dacă cumpăr un apartament în rate și plătesc,de exemplu prima rată de 10% ,achit lunar rata sa zicem câteva luni și după asta ma hotărăsc sa îl vând alt cuiva la un preț mai mare. Este posibil/legal asa ceva
Dacă nu este luat prin programul „Noua Casă”, se poate. Dar trebuie să anunți banca de intenția ta pentru că ei au ipotecă asupra clădirii și nu poți să o vinzi fără acordul lor. Cel mai sigur este să-i întrebi direct pe ei care este procedura când vinzi o locuință luată cu credit.
E posibil. Am auzit de astfel de restricții în special la Programul Prima Casă. Nu știu dacă la un credit convențional se aplică. Trebuie să le eviți pe cele care îți impun astfel de restricții.
Programul Noua Casa interzice inchirierea, schimbarea destinatiei proprietatii pe o perioada de 5 ani de la data achizitiei. Este legal deoarece fondul de garantare (statul) nu permite modificari ce pot pune pune in pericol structura, integritatea, valoarea proprietatii in vederea unei eventuale vanzari sub executare silita si nu numai. Poti inchiria doar la negru ceea ce nu incurajez. Sunt nenumarate situatii paguboase cu care te confrunti in procesul de inchiriere iar daca nu esti acoperit de un contract de inchiriere legal (platind bineinteles la finante) sansele sa recuperezi anumite pagube in instanta sunt reduse. Mai mult de-atat poti ajunge pe pana ANAF-ului ceea ce ma indoiesc ca iti comvine.
Foarte utile informatiile! Putin exagerata exprimarea cu "trazneste" sau "loveste" butonul de like, nu merge traducerea din limba engleza! Spuneai in clip ca din chirias o sa devii proprietar: daca cumperi un apartament ca sa il inchiriezi altor persoane tot in chirie o sa locuiesti, asa ca esti si chirias si proprietar!
Ideea de bază este ca, înainte să închiriezi prima proprietate, să cumperi alta în care să te muți și să te apuci de renovat. Ca să nu mai fii ambele. 🙂
Bună Ovidiu am o întrebare la care m-am gindit ca ești cel mai in măsura sa îmi răspunzi..Bancile din țară oferă credite pentru cei care au un contract de muncă in străinătate..vreau să-mi cumpăr o casa in țară..in UK sunt prea scumpe casele..Mulțumesc
Nu toate băncile oferă această posibilitate, însă unele da. Cel mai sigur este să întrebi la bancă. Libra Bank de exemplu avea o astfel de ofertă. Trebui să ții cont și de faptul că s-ar putea să nu beneficiezi de aceleași dobânzi ca și o persoană care are venituri din România.
La ce durata ar trebui sa ne raportam atunci cand ne facem calculele? Cashflow-ul poate fi manipulat prin extinderea duratei, dar asta genereaza o suma totala mai mare de platit bancii. Care ar fi o limita a duratei pe care nu ar trebui sa o depasim, mentinand totusi un cashflow pozitiv?
de amortizarea investitiei...ai cam uitat? dai 70 000 euro...cand se recupereaza? cand produce bani? la 300 de euro chirie...dar sa fie si luat in rate? vreo 2000 de lei rata....ce chirie sa mai cer ca sa ies pe plus?
De ce ai lua credit cu rată de 2000 de lei ca să primești o chirie de 300 EUR? Nu are nici un sens. Mai bine îi investești în altceva. De asta am zis că trebuie achiziționat la discount imobilul. Ca să nu ajungi în situația prezentată de tine.
Din ce observ oferi informatii subiective asupra unor aspecte ceea ce mi se pare grav. Am rezistat 6 minute pana sa constat ca unele din cele mai importante lucruri de luat in calcul in decizia de achizitie este randamentul ce il poate scoate o proprietate fata de parerile tale subiective. Ai zis bine "din experienta ta de chirias". Eu recomand sa faci aceste investitii apoi sa vorbesti despre ele. Sau daca vrei doar sa preiei o informatie ce zboara pe internet si sa o dai mai departe publicului, asta inseamna a copia. Apropo, daca recomanzi "garsoniere" ai putea sa si argumentezi aceasta recomandare. Iti inteleg efortul de a face bani din youtube, insa vino cu argumente bazate pe experiente reale atunci arunci "sfaturi" oamenilor in privinta investitiilor imobiliare. Nu de alta insa printre cei care te vad mai sunt si investitori reali in imobiliare si rad de ceea ce vad aici. Mai mult de-atat intamplator ti-am mai urmarit un video in care prezentai informatii eronate despre produse bancare si dobanzi nereale la momentul difuzarii lui. Informeaza-te corect si informeaza audienta corect pentru ca este periculos ca cineva sa-ti ia drept bun un sfat care se poate dovedi a fi incorect lucru ce poate prejudicia grav financiar.
Dacă ai fi urmărit videoclipul până la capăt, ai fi văzut că analizez și cifrele pentru o achiziție potențială în acest videoclip. Pentru mine randamentul din chirii al unei astfel de investiții nu este atât de important pe cât să fie un deal bun. Mai ales atunci când apelezi și la un credit. Adică o achiziție sub prețul pieței într-o zonă cu căutare și care are potențial de apreciere. Banii se fac la cumpărare. Degeaba obții randament de 12% cumpărând proprietăți în orașe a cărei populație scade. În 5 ani s-ar putea să nu mai ai cui închiria. În schimb o proprietate cumpărată cu 20% - 30% sub prețul pieței îți aduce un câștig semnificativ dacă o aduci la nivelul pieței printr-o renovare. În plus, un oraș în care populația crește s-ar putea să-ți aducă randamente din chirii mai mici, dar câștiguri mai mari din aprecierea valorii. Și eu la asta mă uit. Fiecare are propria strategie de a investi și este liber să și-o prezinte. Aceasta este a mea și cine este interesat să o aplice poate să o facă. Legat de videoclipul cu dobânzi incorecte, aș aprecia dacă mi-ai indica care este acela și care sunt greșelile pe care le-ai depistat. Când fac un astfel de videoclip, cercetez destul de detaliat fiecare aspect ca să ofer o informație cât mai completă. E posibil să-mi fi scăpat anumite aspecte și aș vrea să le corectez. E posibil ca anumite lucruri să se fi schimbat în oferta băncilor de la publicarea lui și până săptămâna trecută. De aceea, am pus în descriere link-uri către site-urile băncilor. Pentru ca fiecare persoană să poată verifica cele mai recente informații și să ia decizii în cunoștință de cauză. Nimeni nu ar trebui să urmeze orbește sfaturile unui tip de UA-cam. Totul trebuie filtrat prin propria experiență și perspectivă.
Eu am preferat rate la dezvoltator!! a fost o alegere buna!!!
Felicitări! În ce oraș ai cumpărat și ce condiții ți-a oferit.
@@ovidiutarcu Bucuresti, avans 20%, rate PE 3 ani stabilita de mine valoarea, dar nu mai mica de 500 euro/luna, plus rata reziduala finala!
Am spart Like -ul
Multumesc teribil de mult, pentru educatie!!!!
Cu drag! 😀
bravoooooo. Am spart like-ul m-am abonat si am aprins si "clotopelul"
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
.... Amuzant
si mai simplu.. te duci la un broker de credit gen.. kiwi finace, si ai economisit timp si bani .
Este o variantă bună. Doar să fii atent dacă acel broker colaborează cu toate băncile importante și pot să te ajute să obții creditul cel mai potrivit pentru tine.
Felicitari!
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
Mi se pare mie sau ghidul tau e aproape identic cu ghidul lui Graham Stephan 'how to buy your first rental '? E doar adaptat putin la conditiile din Cluj. Oricum informatiile sunt valoroase si asa.
Edit : am urmarit ambele clipuri si mi-am dat seama ca ai tradus cuvant cu cuvant din clipul lui Graham :))
El practic doar traduce video-urile lui Graham, inclusiv schema cu ''striveste'' Like-ul.
E un scamer care s-a trezit educator financiar si care stie ca pe online se vand toate cacaturile, inclusiv cursuri despre investitii . Trist !
Care sunt avatajele si dezavantajele la creditele ipotecare in lei sau euro? La lei e avans 15 % vs 35% la euro. Mersi!
Acesta este unul din dezavantaje.
Un alt dezavantaj este cursul de schimb care fluctuează și în principiu RON se depreciază față de leu de la an la an. În plus, cu excepția câtorva bănci, atunci când faci conversia din RON în EUR ai parte de un curs valutar foarte prost.
Ca regulă, dacă iei un credit ipotecar, ia-l în valuta în care ești plătit. Te scapi de multe bătăi de cap dacă faci asta.
Din ce știu se plătesc taxe la ANAF pentru chirie, dar daca am luat apartament in rate ce fac?
Nu înțeleg întrebarea.
@@ovidiutarcu cred că se refera la faptul ca, fiind apartament luat în rate, dacă se pot deduce de la ANAF din cheltuieli, plătind impozit doar pe profilul obținut în urma închirierii. Ar fi bine să faci un video și despre perioada de amortizare a investiției și randamentul de profit a unei investiții imobiliare. Succes în ceea ce faci și keep up with the good work!
Salut. O intrebare. E nevoie de un anume timp pe piata muncii pentru a accesa un credit, sau doar de down payment?
Salut!
E bine să ai o vechime cuprinsă între 6 și 12 luni în piața muncii. Și cel puțin 6 luni la ultimul angajator. Depinde de la bancă la bancă.
la cate proprietati pot sa am credit?
Totul depinde de gradul tău de îndatorare. Atâta timp cât ratele totale nu depășesc 40% din venitul lunar, ești eligibil pentru un credit. Evident, de fiecare dată când ceri unul este analizată situația ta specifică pentru a diminua riscul să nu poți rambursa banii.
Cu alte cuvinte, depinde de siguranța și mărimea venitului tău lunar. 😀
Salut!
Care este perioada de returnare a creditului de 51 000 de euro?
Din cate vad ar ajunge la 30 de ani iar asta duce la riscuri in cazul in care dobanda o ia razna
30 de ani este perioada standard la un credit ipotecar. Dar nu înseamnă că trebuie să iei pe o perioadă atât de mare. Poți să-l iei și pe 15 ani.
Investițiile în imobiliare au și ele un grad de risc, la fel ca orice altă investiție.
Ca să te protejezi de riscul ratei dobânzii poți să apelezi la credite ipotecare care au o perioadă cu dobândă fixă și poți să refinanțezi în viitor dacă lucrurile sunt prea impredictibile.
@@ovidiutarcu Salut Ovidiu! Creditul Prima casa nu poate fi refinantat, nu-i asa ?
@@40Heinrich Nu cunosc foarte bine legislația care stă la baza programului Prima Casă, dar nu cred ca se poate refinanța din cauză că este garantat de stat și există o ipotecă specială pe casa ta.
Cel mai sigur afli de la bancă această informație.
Salut!
Puteți sa îmi spuneți,dacă cumpăr un apartament în rate și plătesc,de exemplu prima rată de 10% ,achit lunar rata sa zicem câteva luni și după asta ma hotărăsc sa îl vând alt cuiva la un preț mai mare.
Este posibil/legal asa ceva
Dacă nu este luat prin programul „Noua Casă”, se poate. Dar trebuie să anunți banca de intenția ta pentru că ei au ipotecă asupra clădirii și nu poți să o vinzi fără acordul lor. Cel mai sigur este să-i întrebi direct pe ei care este procedura când vinzi o locuință luată cu credit.
Toate lucrurile astea le pot invata la o facultate de management?
Te as ruga sa imi dai un raspuns
Mă îndoiesc foarte tare. În afară de câțiva termeni, eu nu am învățat nimic despre investiții la o facultate cu profil economic.
10:15 am inteles ca sunt anumite banci care interzic inchirierea pe perioada creditului ... Asa este ? Este legal atat timp cat tu esti proprietar ?
E posibil. Am auzit de astfel de restricții în special la Programul Prima Casă. Nu știu dacă la un credit convențional se aplică.
Trebuie să le eviți pe cele care îți impun astfel de restricții.
Programul Noua Casa interzice inchirierea, schimbarea destinatiei proprietatii pe o perioada de 5 ani de la data achizitiei. Este legal deoarece fondul de garantare (statul) nu permite modificari ce pot pune pune in pericol structura, integritatea, valoarea proprietatii in vederea unei eventuale vanzari sub executare silita si nu numai. Poti inchiria doar la negru ceea ce nu incurajez. Sunt nenumarate situatii paguboase cu care te confrunti in procesul de inchiriere iar daca nu esti acoperit de un contract de inchiriere legal (platind bineinteles la finante) sansele sa recuperezi anumite pagube in instanta sunt reduse. Mai mult de-atat poti ajunge pe pana ANAF-ului ceea ce ma indoiesc ca iti comvine.
@Diana Rus Poti vinde dupa 5 ani, si de inchiriat doar cu acordul ambelor parti banca/fngcimm
Foarte utile informatiile! Putin exagerata exprimarea cu "trazneste" sau "loveste" butonul de like, nu merge traducerea din limba engleza!
Spuneai in clip ca din chirias o sa devii proprietar: daca cumperi un apartament ca sa il inchiriezi altor persoane tot in chirie o sa locuiesti, asa ca esti si chirias si proprietar!
Ideea de bază este ca, înainte să închiriezi prima proprietate, să cumperi alta în care să te muți și să te apuci de renovat. Ca să nu mai fii ambele. 🙂
dacă n-ai avans, n-are rost nici să-ți faci iluzii că reușești, nici să nici să urmărești ...
Dacă nu-ți setezi avansul drept obiectiv, mă tem că n-o să reușești niciodată....
Bună Ovidiu am o întrebare la care m-am gindit ca ești cel mai in măsura sa îmi răspunzi..Bancile din țară oferă credite pentru cei care au un contract de muncă in străinătate..vreau să-mi cumpăr o casa in țară..in UK sunt prea scumpe casele..Mulțumesc
Nu toate băncile oferă această posibilitate, însă unele da. Cel mai sigur este să întrebi la bancă. Libra Bank de exemplu avea o astfel de ofertă.
Trebui să ții cont și de faptul că s-ar putea să nu beneficiezi de aceleași dobânzi ca și o persoană care are venituri din România.
La ce durata ar trebui sa ne raportam atunci cand ne facem calculele? Cashflow-ul poate fi manipulat prin extinderea duratei, dar asta genereaza o suma totala mai mare de platit bancii. Care ar fi o limita a duratei pe care nu ar trebui sa o depasim, mentinand totusi un cashflow pozitiv?
Durata creditului ipotecar nu ar trebui să depășească 30 de ani. Iar analiza de cashflow poți să o faci la nivel de lună sau de an.
portofelul meu e gol
de amortizarea investitiei...ai cam uitat? dai 70 000 euro...cand se recupereaza? cand produce bani? la 300 de euro chirie...dar sa fie si luat in rate? vreo 2000 de lei rata....ce chirie sa mai cer ca sa ies pe plus?
De ce ai lua credit cu rată de 2000 de lei ca să primești o chirie de 300 EUR? Nu are nici un sens. Mai bine îi investești în altceva.
De asta am zis că trebuie achiziționat la discount imobilul. Ca să nu ajungi în situația prezentată de tine.
Dacă tot gesticulezi stai mai în spate să se vadă ce faci,nu mai scoate arme că m-ai și speriat,ai și hârlețul la îndemână?
S-a speriat printesa?!
Din ce observ oferi informatii subiective asupra unor aspecte ceea ce mi se pare grav. Am rezistat 6 minute pana sa constat ca unele din cele mai importante lucruri de luat in calcul in decizia de achizitie este randamentul ce il poate scoate o proprietate fata de parerile tale subiective. Ai zis bine "din experienta ta de chirias". Eu recomand sa faci aceste investitii apoi sa vorbesti despre ele. Sau daca vrei doar sa preiei o informatie ce zboara pe internet si sa o dai mai departe publicului, asta inseamna a copia. Apropo, daca recomanzi "garsoniere" ai putea sa si argumentezi aceasta recomandare. Iti inteleg efortul de a face bani din youtube, insa vino cu argumente bazate pe experiente reale atunci arunci "sfaturi" oamenilor in privinta investitiilor imobiliare. Nu de alta insa printre cei care te vad mai sunt si investitori reali in imobiliare si rad de ceea ce vad aici. Mai mult de-atat intamplator ti-am mai urmarit un video in care prezentai informatii eronate despre produse bancare si dobanzi nereale la momentul difuzarii lui. Informeaza-te corect si informeaza audienta corect pentru ca este periculos ca cineva sa-ti ia drept bun un sfat care se poate dovedi a fi incorect lucru ce poate prejudicia grav financiar.
Dacă ai fi urmărit videoclipul până la capăt, ai fi văzut că analizez și cifrele pentru o achiziție potențială în acest videoclip.
Pentru mine randamentul din chirii al unei astfel de investiții nu este atât de important pe cât să fie un deal bun. Mai ales atunci când apelezi și la un credit. Adică o achiziție sub prețul pieței într-o zonă cu căutare și care are potențial de apreciere. Banii se fac la cumpărare. Degeaba obții randament de 12% cumpărând proprietăți în orașe a cărei populație scade. În 5 ani s-ar putea să nu mai ai cui închiria.
În schimb o proprietate cumpărată cu 20% - 30% sub prețul pieței îți aduce un câștig semnificativ dacă o aduci la nivelul pieței printr-o renovare. În plus, un oraș în care populația crește s-ar putea să-ți aducă randamente din chirii mai mici, dar câștiguri mai mari din aprecierea valorii. Și eu la asta mă uit.
Fiecare are propria strategie de a investi și este liber să și-o prezinte. Aceasta este a mea și cine este interesat să o aplice poate să o facă.
Legat de videoclipul cu dobânzi incorecte, aș aprecia dacă mi-ai indica care este acela și care sunt greșelile pe care le-ai depistat. Când fac un astfel de videoclip, cercetez destul de detaliat fiecare aspect ca să ofer o informație cât mai completă. E posibil să-mi fi scăpat anumite aspecte și aș vrea să le corectez.
E posibil ca anumite lucruri să se fi schimbat în oferta băncilor de la publicarea lui și până săptămâna trecută. De aceea, am pus în descriere link-uri către site-urile băncilor. Pentru ca fiecare persoană să poată verifica cele mai recente informații și să ia decizii în cunoștință de cauză.
Nimeni nu ar trebui să urmeze orbește sfaturile unui tip de UA-cam. Totul trebuie filtrat prin propria experiență și perspectivă.