Männikön pystykarsinta | Kävin kohteella 26 vuoden jälkeen

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 32

  • @mikahietala8099
    @mikahietala8099 3 місяці тому +1

    41v sitten olin metsänhoito yhdistyksellä tekemässä pystykarsinta ja kuokalla tein istutuksia. Kolmen tyypin porukka oli, ylioppilas mittasi rinnan korkeus mitan ja siihen maali täplät. Myös omaan metsään noin 2ha tehnyt pustykarsintaa. Vanhaa peltoa ja metsä hakoja eläimille olivat. Kasvu valtavaa jopa yli cm rinnankorkeudelta. Pistin puut jo myyntiin 10v sitten. Tukki prosentit 40-50%, joten kuusi männyn siasta paljon parempi.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  3 місяці тому

      Terve Mika! Olipa mukava muistelu ja selvästi tuo pystykarsinta oli erityisesti tietyn aikakauden hommia.
      Vähän turhan rehevillä pohjilla on kyllä työlästä hommaa pystykarsia, kun oksia yleensä riittää ja laatu ei häikäise. Toivottavasti nyt on jo komea kuusitaimikko tilalla. 👍

  • @JoukoAsklof
    @JoukoAsklof 5 місяців тому

    Täällä Mynämäen suunnalla karsittiin mäntyjä valittiin parhaat yksilöt noin 40v takaperin ja sitten ne merkattiin valkoisella maalilla puun ympäri että harvennus hakkuussa jätettiin karsitut puut pystyyn. Kyllä on hienon näköinen kuvio siellä näytti siltä raivurilla olisi töitä vähän enemmänkin.👍

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 місяців тому

      Terve Jouko! Noin se varmasti kannattikin hoitaa, että varmasti pysyvät pystyssä ne valitut pystykarsitut yksilöt. 👍
      Täytyypä jossain välissä kysellä sukulaiselta, että mitä meinaa tuon kuvion kanssa tehdä.

  • @JukkaPiiroinen-k5d
    @JukkaPiiroinen-k5d 5 місяців тому +1

    Turhaa touhua ja näpertelyä syytä välttää metsissä, pystykarsinta turhaa touhua jos mikä.Käyttäkää sekin aika esim.taimikon hoitoon.t:Jukka

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 місяців тому

      Terve JP! Ehdottomasti prioriteetti taimikonhoitoon. 👍

  • @PetriKoskinen-y3y
    @PetriKoskinen-y3y 5 місяців тому +1

    Aikoinaan puhuttiin, että mhy:llä olisi joku kortisto pystykarsituista kuvioista. Olikohan sellaista ja sille käyttöä? Metsäkeskuksen ylläpitämissä metsävaratiedoissa ei ilmeisesti pystykarsintatietoa ole, jos ei sitä itse sinne ole tallettanut vai kirjataanko mahdollisen maastokäynnin yhteydessä?

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 місяців тому

      Terve Petri! Kiitos tiedosta! Itse on osaa sanoa tähän mitään tarkempaa. Voisi kyllä kuvitella, että jos jossain maassa niin Suomesta tällainen tietokanta voisi löytyä.

  • @ristovenalainen7547
    @ristovenalainen7547 5 місяців тому

    Parikymmentä vuotta sitten yhtiöillä oli oma hintansa oksattomista tyvistä mutta nyt menee kaikki samalla hinnalla. Syö vähän pystykarsinnan mielekkyyttä mutta saattaahan se tulevaisuudessa muuttua.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 місяців тому

      Terve Risto! Näinhän se on, ettei isommat puunostajat välttämättä kovin oma-aloitteisesti hankintakauppojen puutavaralajihinnoittelussa erottele tukkien hintoja. Oman kokemuksen mukaan sahoilta ja yleensä hankintakaupoissa eri laaduissa on hintaeroja. Tulevaisuus on toki tuntematon, joten saa nähdä lisääntyykö laatuhinnoittelu, jos esimerkiksi poimintahakkuut lisääntyvät.

  • @TRavalto1
    @TRavalto1 5 місяців тому

    Kyllä 2020 Stora maksoi vielä oksattomista tyvitukeista lisähintaa. Perustui sahalta saatuun prosenttiin tukkimäärästä. en tiedä oliko meidän tukeista vai koko viikon sahauksen oksattomuusprosentti.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 місяців тому

      Terve Taito! Joo, erityisesti hankintakaupoissa syynätään mäntyjen luokitukset tarkkaan. Parhaat tyvitukit ajetaan röntgen-laitteen läpi sahalla ja jos laatukriteerit täyttyy, niin kyllä niistä selkeästi korkeampaa hintaa maksetaan.
      Jos myy leimikon runkohinnoitteluna, niin silloin laatu on käytännössä on käytännössä hinnoiteltu sisään runkohintaan. Eli jos on todella laadukas leimikko, jossa voi olla laadukasta tyvitukkia, niin kannattaa miettiä miten toimii. Esimerkiksi pidättääkö itsellä tyvet ja myy muualle.

  • @erajorkki
    @erajorkki 5 місяців тому

    suattaa tulevaisuudessa ollakkin kysyntää oksattomasta tyvitukista,kun nyt on tuo venäjän puuhomma kiinni.tänäkin talvena kävin ensiharvennus männikön karsimassa,1,3ha

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 місяців тому

      Terve Jorkki! Näin se voi olla ja toisaalta olisi metsänomistajien kannalta ehdottoman hyvä, jos puiden ominaisuuksia pystyttäisiin tehokkaasti hyödyntämään ja arvonlisää jakamaan reilusti.
      Mukava kuulla, että siellä pystykarsintaa on tehty! Onko suunnitteilla vielä uusia kuvioita ensi talvelle?

    • @erajorkki
      @erajorkki 5 місяців тому +1

      @@Metsanomistaja kakkos harvennusta tulee,johon pystykarsinta tehty enskan jälkeen.parin vuoden päästä tulee ensiharvennusta lisää,johon meinasin pystykarsinnan tehdä

  • @timo7093
    @timo7093 5 місяців тому

    Pystykarsinnasta ei oikein tiliä tee. Ja ei ainakaan noilla rungoilla, joissa on vieläkin oksan paikat näkyvissä eli karsittu liian isoja oksia. Kesällä 1996 karsin opiskelukesän lomassa muutamia tuhansia mäntyjä. Taksa oli silloin 3,1mk/ runko 5m tehtynä. Loppukesästä sai tunnissa 20 runkoa tehtyä. Alkuun niska kovilla, mutta kaikkeen tottui. Eikä ollut sahakulut yhtä korkeana kuin raivaushommissa, joita myös tein opiskeluajan rahasta. Nyt olen miettinyt yhden puolen hehtaarin istutusmännikön karsintaa ihan nostalgian takia... 😀 Onneksi taitaa raivattavaa riittää, ettei siihen puuhaan ehdi.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 місяців тому

      Terve Timo! Mukavia muistoja! 👍 Muistelen, että meillä käytössä olleet oksasahat eivät laadultaan olleet hääppöisiä, joten homma oli hidasta. Kuten totesit, niin vielä turhan isoja oksiakin tuli sahattua.
      Jos saat raivaukset hoidettua, niin katsotaan innostutko vielä pystykarsimaan! 😀

    • @timo7093
      @timo7093 5 місяців тому +1

      Raivaukset ei lopu koskaan, kun ei päätyökseen ehdi niitä tehdä...😄 Tuo minun mahdollinen karsintakohde on vielä sen verran lyhyttä, että karsinta pitäisi tehdä kahdessa vaiheessa, jos nyt aloittaisi. Taitaa puut olla vasta 7m. 13v sitten istutettu karkean maan mustikkatyypille. Ihan hyvän näköisiä puita istutusmännyiksi oksien suhteen.

  • @ramimaki-tulokas
    @ramimaki-tulokas 5 місяців тому

    Löytyy hintalisä järeälle männyn erikoistyvelle jos jaksaa nähdä vaivaa. Sun metsissäkin videoilta olen bongannut todennäköisesti laatukriteerit täyttäviä yksilöitä

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 місяців тому

      Terve Rami! Olet oikeassa, että erityisen järeille mäntytyvitukeille on oma pieni markkinansa. Niissäkin usein suosivat luonnon karsimia isompia tyvejä ja niissä hinnat ovat €/m3 selvästi parempia kuin perinteinen tukkiainespuu. Tarkoitus on itse asiassa tehdä tästä oma jaksonsa kanssa lähiaikoina. 👍
      Jos normaalin kiertoajan puitteissa tekee pystykarsintaa, niin silloin tukin laatulisä ei usein taida olla kuin muutama euro korkeintaan, jos sitäkään. Ehkäpä jonkinlainen puunostajan neuvotteluvaltti.

    • @ramimaki-tulokas
      @ramimaki-tulokas 5 місяців тому +1

      @@Metsanomistaja Tällä viikolla kävin ostajan kanssa merkkaamassa 24 mäntyä tulevaa talvea varten. Vaatii tosiaan yli normaalin kierron olevia yksilöitä, että kelpaa. Pystykarsitut olisi myös kelvannut, kunhan tukin latvaläpimitta yli 26cm.

    • @HeJurm
      @HeJurm 5 місяців тому +1

      Mitkä firmat tällaisia ostaa?

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 місяців тому

      Katselin, että tästä Lohjan lähialueelta ainakin Lopen Rakennuspuu ja Fiskarin Laatupuu mainitsevat erityistyvet sivuillaan.

  • @sulohytönen
    @sulohytönen 5 місяців тому +2

    Turhaa touhua, kuin pässsin työ lampaantapun edellä.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 місяців тому +1

      Terve Sulo! 😀 Voi kyllä monestikin olla turhaa hommaa. Tässä sentään kaksi nuorta sai pienen urakkapalkkion. 👍

  • @MsElias1900
    @MsElias1900 5 місяців тому

    Se on hienoo nyt kolmekymmpisenä katsella työ tuloksia! 😄

    • @MsElias1900
      @MsElias1900 5 місяців тому

      mielenkiinoista juttua taas kerran

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 місяців тому

      Niin vaan se aika kuluu kovaa vauhtia! Juurihan tuolla kohteella hikoiltiin kaverin kanssa!

  • @erajorkki
    @erajorkki 5 місяців тому

    kyllähän nuo firmat,mitkä ostaa pylväitä,ni maksaa melkein kympin enempi,mitä tulee normi sahatukista.eli taitaa pientä hyötyä olla

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 місяців тому

      Jep, pientä arvonlisää ja vaivanpalkkaa on siis saatavissa sopivilta ostajilta.

  • @jphamalainen7892
    @jphamalainen7892 5 місяців тому

    Taimikko vielä...

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  5 місяців тому

      Terve JP! Hiukan järempi taimikko siis. 😅