Hi from Scotland. Thank you for this video. At 4.19 is the Mamaia. My first shortwave portable! it cost around £18 here and although I bought this radio many years ago (1967) I still remember it with fondness. It was a Romanian, licensed built, version of a Hitachi design
Thanks for the information, very interesting. That radio is "Mamaia" and its cost here was about 1800 lei at that time, which was almost an entire monthly salary! The low export cost was caused by the Party intent to make export no matter what and gaining the very much needed western currency. Indeed, at that time some radios were manufactured at the Electronica factory in Bucharest using japanese licences and parts, then gradually they were switched to use of romanian made parts at first and later 100% romanian design, engineering and parts, during the late '70s all of the radio's engineering and parts were all made in Romania.
@@vreauspaime3327 HI again. Thank you for reply with further information about the Mamaia. People here called it the Mama Mia like the Italian phrase! I remember during the latter part of the Ceuacescu era Romanian clothing and high quality foodstuffs were sold here until people discovered that Romanians were going hungry. 73s and GDX
La data de 3 Septembrie 1958 m am angajat , Constructor Radio . Am inceput cu ,, Balada ,, .. Primul aparat de la noi la care sa folosit , Antena pa Ferita ......
Felicitări pentru colecția impresionantă și documentată cu produsele noastre românești! (Un fost elev la Lic. Ind. Electronica din Pipera - Fost premiat cu locul 1 la ultimele două etape la faza națională a concursului pe meserii în specialitatea Depanare Radio-TV, care s-au ținut la Tîrgu Mureș și respectiv Iași). Cu stimă!
Am avut Gloria 2 si Ric 2. Cu casca de la RIC in ureche imi faceam temele in timp ce ascultam la radio teatru radiofonic iar noaptea imi pierdeam timpul cautand posturi straine cu muzica. Jinduiam la casetofoanele Stereo si Spatial pe care le avea un coleg de liceu. Ciudat, dar in imperfectiunea lor m-am atasat de ele si le-am apreciat pentru ca am crescut odata cu ele. Ah, ce mai vremuri!
Corect, inainte apreciam putinul pe care-l aveam, dar tocmai pt ca era... putin;) Acum insa, pt ca eu, de exemplu, imi pot permite sa-mi cumpar cam orice-mi doresc si sa calatoresc in ce tara vreau, nu mai sunt in stare sa ma bucur de toate astea si sa le apreciez... Ce trist, nu? Dar, eu tind totusi sa cred ca cei care, in continuare nu au posibilitati, inca resusesc sa aprecieze si lucrurile marunte. Oare ma insel?
De acord cu tine, noi cel putin care am trecut si prin perioada "neagra" a comunismului cred ca apreciem si azi mai mult chiar daca avem as acum ai spus posibilitatea de a avea cam tot ce ne doreste inima dar cei tineri,nascuti dupa revolutie cu siguranta sunt multi prea putini care apreciaza lucrurile cum o faceam noi odata pentru ca nu stiu ce inseamna a nu avea posibilitatea si de a nu putea cumpara sau face rost de ceea ce isi doresc in ziua de astazi cand e totul atat de simplu de procurat (daca ai bani) !
Ai tu posibilitatea sa iti cumperi tot ce doresti si sa calatoresti in orice tara? Mira-m-as....marea majoritate a romanilor inca se zbat in saracie...dar o fi cum zici tu....ai posibilitatea sa iti cumperi o masina de lux?(100.000 euro) Dar elicopter? Dar avion personal? dar iaht? Daca poti toate astea bravo tie..faci parte dintre cei bogati. Marea majoritate nu pot....uite eu de exemplu de mult vreau blu-ray playerul asta ultra HD 4k: www.avstore.ro/playere-bluray/oppo-udp-203-multiregion-ultrahd-4k/ dar nu mi-l pot permite. NU ma ajuti tu? Si eventual daca tot ma ajuti ia-mi la pachet si un LCD de doi metri si jumatate...Auzi tu acolo isi permite sa isi ia orice...poate o fi adevarat dar nu te cred. Aia care sint cu adevarat bogati nu stau sa comenteze pe net...De vazurt am vazut si eu toata Europa de Vest...dar nu pe banii mei...ci cu serviciul.
sorindcns ..cam mult vrei , eu locuiesc si lucrez in afara , castig peste 2 mii de euro lunar insa nu as da atat pe ala . Eu am cumparat un mediaplayer Himedia pro q10 . m-a costat 150 de euro pe ebay si vad orice tip de film 4k sau 3D . Ala e lux ce vrei matale , nu te supara costa peste 850 de euro .
Miultumiri pt postare!❗✔🌹👍🙋 Felicitari tuturor celor care au postat comentarii apreciative despre perioada in care Romania producea, exporta, detinea... era un Nume! Timpuri cu un parfum aparte, cu peisaje si locuri superbe, cu oameni mai educati si mai sufletisti, mai solidari, mai puri!...
Romanii de acum au pierdut radacinile lor................nu toti dar mare parte din ei nici nu mai pot fi numiti Romani!zilnic vezi si traiesti exemple de rautate,prostie dusmanie si multe alte aberatii.Tara nu mai este a noastra suntem o colonie din pacate si asa va ramane multa vreme de acum inainte multimim Iluminatii pentru tot rahatul asta!
Ce tare! Bunicii si parintii mei au avut radiourile "Mamaia 4", "Select T68", "RCS Stereo Spatial", televizoarele "Miraj" si "Diamant" si un pick-up "strain" LOL Ce rau imi pare acum ca le-am aruncat... Erau bune de dus la "Muzeul nostalgicilor" - daca acesta ar exista;)
imi place foarte mult ca se foloseau denumiri romanesti......litoral...rapsodia.....enescu ......asta inseamna sa iti pastrezi identitatea nationala , nu ca azi cand avem JOB, ne ducem copii la AFTERSCHOOL, mancam din MALL, SUPERMARKET, si avem SMARTPHONE....
Am deschis ochii pe un radio Neptun, cu baterii, care a rezistat eroic multi ani. "Upgradat" cu un Gloria 4, gasit foarte greu in Bucuresti, ca la Focsani nu mai ajungeau. De asemenea, am crescut cu un tv Opera, care nu apare in clip, cazut de pe masa la cutremurul din 1977. In afara de o lampa sparta si o mica "rana" la un colt, nu a avut nimic. A rezistat pana in 1990, cand a fost inlocuit cu un Diamant 230 (parca) foarte smecher - mi se parea mie atunci - ca avea selectorul de canale rabatabil si nu mai era sensibil la fluctuatiile de curent (frecvente inainte de '89, chiar daca traiam la oras, si care faceau televizoarele pe lampi aproape inutilizabile, daca nu aveai un stabilizator de curent). Am demontat un Zefir, ca sa vad "cu ce merge", am tânjit dupa "spatialele" care imi faceau cu ochiul de pe rafturile magazinelor de electronice. Oricum, am avut o industrie a electronicii cu care ne mandream si chiar imi doream sa patrund mai adanc in tainele acestui domeniu, dar nu prea aveam acces la piesele electronice, putinele detinute considerandu-le nepretuite trofee. Visam insa cu ochii deschisi citind multe reviste Tehnium, la una din ele aparandu-mi numele doar pentru simplu fapt ca intrebasem cum pot face sa receptionez din Focsani Radio vacanta, post de radio estival, care, emitea si un banda de unde medii si cea de ultrascurte.
Omul să fie mândru de ce construiește cu mâna lui, nu să se înjosească singur pe de altă parte lăudându-i pe alții. Să-și dea silința să se pregătească bine din punct de vedere profesional. Nu se pregătea cine nu vrea la acea vreme, acum poate fi chiar supradotat din punct de vedere al cunoașterii, dacă nu are posibilitate financiară pentru a-și continua studiile, degeaba. Să fim mândri și bucuroși de rezultatele muncii noastre, nu de rezultatele muncii altora străini și să lăudăm munca lor înjosindu-ne pe a noastră.
In 1975 parintii meu au cumparat un televizor care se numea Compliment 75 semana la design cu Diamnt 2318.Inainte avusesem un Toniza cand eram mic de tot .
bunicii mei au avut un radio Milcov care a functionat fara cusur pana in 2001 ... eu am avut televizor Sirius alb negru pana in 1995 cand a fost inlocuit de un Daewoo color ... la tara rudele mele aveau Miraj si Sport ...
Interesant......felicitari pentru postare. In anul 1964 parintii mei au cumparat un televizor National (construit integral cu piese japoneze)....costa o mica avere ! A functionat vreo 20 de ani....fara reparatii majore !!! Vreau sa fac o precizare : Milcov si Stereo Spatial au fost construite la Tehnoton Iasi....
parintii aveau Traviata 1 cu pick up deasupra ..wau..ascultam si il priveam...lumina scalei ..sunetul muzicii de pe vinil..asa cu era atunci.. era super..si mai ales sunetul clar curat de pe UUS / Romania tineret; am avut casetofon si il conectam cu cablu jack3,5 - DIN 5 pini in spate la intrarea de pickup..au fost vremuri..
Superb.prin anii 90 aveau în stoc niste carcase de radio retro ...le puneau montaje electronice noi și le vindeau... mi-au dat și mie una..eram in armată... pompieri gara de Est..păcat de oamenii care au lucrat,inovat,etc.
Am recunoscut Darclee-ul cu pick-up la care ascultam discuri cu povesti cu fratele meu....ce vremuri.O singura intrebare am cum si unde au fost gasite toate aceste aparate de radio???
Cate amintiri legate de lampa PL500 pentru televizorul Diamant, cate placi am distrus ( 6-7 ani vârsta) pe Pacific, și câte nopți am învârtit antena și legat fire sa extind raza la un radio Gloria. Chiar nu mai putem realiza nimic în România? Chiar trebuie sa ne lăsăm ...... de către toți? "Progresul " chiar a murit atât fizic cât și mental? Bafta multa și continuă publicarea acestor filmulețe poate oamenii de bine(bani) vor vedea și reduce înapoi producția în Romania că prea suntem doar consumatori. Sănătate.
Era nevoie sa fi făcut societăți mixte asa cum s-a făcut cuDacia Pitești, aveam astfel produse la nivel de tehnica la zi și se păstrau multe locuri e munca, nu sa închidem întreprinderile și sa le vindem ca fier vechi. Pe dalta parte erau destule state în lumea asta care sar fibucurat de produsele românești asa cum erau ele
am avut traviat ..dunarea pe traviata ascultam povestile la picup si cand am mai crescut europa libera ,, am avut statie electronica boxe .....................
E o melodie instrumentală electronică din portofoliul KARISMA MUSIC. Altfel, aş fi avut probleme privind drepturile de autor. Aşa că mi-am compus şi înregistrat propria muzică pentru filme. Mulţumesc pentru interes, toate cele bune !
@@Român68De86Român Excelenta melodia de pe fundal! Foarte inspirat atasata clipului! Iar mie imi transmite ceva din atmosfera acelor ani frumosi! Pentru mine au fost frumosi!.. K-WW __ Respect si multumiri!🌷🌷👍👍🌷👏👏
La vremea respectiva se produceau bunuri de indelungata folosinta, care mai sunt functionale si in ziua de astazi, unele. Chiar daca sunt uzate moral, rezista eroic in timp. Marfa ieftina si de proasta calitate de pe piata nu este menita sa tina prea mult. Deja sunt proiectate sa se defecteze imediat dupa garantie in asa fel, incat reparatia se nu mai fie rentabila. Am ajuns lada de gunoi a occidentului. Noua nu ni se mai permite sa producem, decat ce vor ei. Si ne baga pe gat toate rebuturile.
Daaa, teoria conspiratiei "Ei" nu ne lasa sa producem. Daca ne-ar lasa "ei" mama-mama ce-am mai produce, dar asa... Adevarul este ca nici in vest nu se mai fabrica produse electronice in afara unora de nisa, extrem de specializate. Totul s-a mutat in China si Taiwan, nu pentru ca asa vor "ei" (cine-or fi aceia), ci pentru ca noi, consumatorii nu mai cumparam produse facute aici. Sunt mai scumpe intotdeauna, ca se fac manual si nu neaparat mai bune, si cum toti ne uitam la fiecare leu...
Deh..tu cam de unde crezi ca au facut rost de pozele acelor aparate? Tu crezi ca le-a obtinut cineva de la uzina? S-a dus in vizita oficiala vreun reporter si le-a cerut poze cu toate aparatele fabricate vreodata? Tu crezi ca aia mai au asa ceva? Crezi ca mai au dosare, documentatii, scheme? Mai gindeste-te! Tu crezi ca angajatii de acum mai stiu ce s-a produs pe vremuri in acea fabrica? Nici vorba! Daca ai fi fost atent ai fi vazut ca pozele sint luate de pe proradioantic.ro...Pe acel site sint prezentate COLECTII PRIVATE! Citeva din aparatele din poze imi apartin mie personal....Daca nu ar fi colectionarii astia nebuni care cutreiera tirgurile de vechituri si verifica saptaminal site-urile de anunturi gen olx, okazii, publi24, lajumate, etc, etc...daca nu ar fi colectionarii astia nebuni care isi iau de la gura pentru a cumpara inca un exponat pentru colectia lor...si inca unul si inca unul...voi nici nu ati mai sti ce s-a fabricat odinioara in tara asta...
Si eu...Imi aduc aminte cand canta melodia de pe fundalul de la "Drumuri Europene" dadeam aproape la maxim sonorul de zbarnaia carcasa neagra a televizorului :-)). Tin minte ca avea undeva in laterala parca un conector audio cu 5 pini rotund care daca aveai cablul necesar si scula la care sa il conectezi, puteai inregistra semnalul audio din televizor !!!
Niste mizerii neprofesionale.In afara de o combina Philips olandeza cu pickup, nu suna nimic bine nici atunci. Poate doar magnetofoanele cele mai scumpe care se foloseau si in discoteci. Cat despre boxe trebuia sa investesti bine.
Singurul motiv pentru care sau vândut și au fost pe piața a fost restricțiile regimului, din punct de vedere tehnologic nu puteau concura cu niciun producător internațional gen sony jvc magnat heco Panasonic kenwood și mulți alții
a fost odata ... dar a fost , vere ! a fost ! daca le spui pustilor din ziua de azi ca Romania a produs in socialism microprocesoare pentru calculatoare personale ... se inchina !
Ca tot blocul estic, clone... Dacă le spunem ăstia tineri "bătrânilor" că în culmea epocii de aur eram tot cu 40 de ani in urmă fața de țările vestice... nu rezolvăm nimic. România a produs mult si prost.Puteam sa producem mai putin și mai bun, dar am ales sa facem ce am invățat în comunism, adică să furăm tot. Plecatul din fabrica cu buzunarele pline și blocurile proaste șunt moștenirile lăsate in urmă de regim. Singurul lucru bun produs în comunism, este (aprope) alfabetizarea țării...
un venerabil avea o vorba care suna cam asa: Betonul este mai inteligent ca majoritatea oamenilor. Eu as zice ca e valabil pt aia cu bormasini flex etc
Au fost produse Microprocesoare la MicroElectronica Bucuresti si IPRS, circuite integrate logice. Seria MMN. Accesati si cititi fisa tehnica. Au fost copiate dupa SinclarSpectrum dar se produceau in ROMANIA. old-computers.cz/index.php/cpu/item/201-mmn-8080 In concordanta cu vremea. Ca nu aratau ca cele de astazi asta este o alta problema. Am lucrat in industrie cu placi de achizitie date pilotate de acest procesor de exemplu.
Kallu Cel Frumos ba au produs Z80. Memorii EPROM . Se facea pc hc 90, tehnologia anilor 85-92. Se facea calculatorul complet. Erau baietii care furau componentele cu cablaj si erau elecronisti amatori care il montau. Pretul era cam 5000 lei ca piese. Asa monta era ca 15000-18000 lei? Apoi a fost tradare smecherie...
Da și eu am un radio Gloria și un Pick -up,fabricate prin anii 197.... și sunt perfect funcționale....Mai greu găsesc baterii de 3 V cilindrice,dar are și cablu de alimentare.Multe întreprinderi bune au fost distruse degeaba și acum cumpărăm lucruri de mana a doua din Occident,pe bani grei.....Ce să-i faci,daca romanul n-are minte nici in ceasul al 12-lea........Mulțumesc pt reportaj,felicitări!☺
Eventual beau borș! Mi-e îmi place borșul, e bun la ciorbe. Ție, nu?!? Și e sănătos și natural. Ala adevărat, nu cel din plicuri, din comerț. Dacă nu îți place ce am scris mai sus, sari peste, nu mai citi. Îți doresc o zi buna😀
Explica insa asta votantlor AUR carora le e dor de acele vremuri. Ei stiu cat de "avansata" era electronica romaneasca a anilor '80 doar pentru ca nu au avut de a face/repara produse electronice din anii '80 din Japonia sau din Vest/SUA.
Pacat de ce a fost si nu m-ai e ! Am avut Diamant si radio Bucur cu boxe au fost bune la timpul lor ! Cred ca avansa si tehnologia romaneasca dar sa ales prafu de tot !
Pentru unii ce se producea atunci e inimaginabil azi...probabil findca nu era pe feisbuci....adica,intai s-a inventat lumina,si dupa aia becu,pentru generatiile dupa 89....
Sunt acum lucruri care se produc si nu se produceau atunci. Imi vin in minte scaune auto pt copii si airbaguri. Dar sunt mai multe lucruri desigur. Trebuie sa te documentezi.
Aceasta expozitie mi-a amintit de atelierul tatalui meu , peste 90% din modele prezentate si multe alte modele produse la Iasi, Mures, Craiova etc. au trecut prin acest atelier. Am crescut cu ele, am invatat meserie exersand pe acestea dar din pacate astazi a ramas atelierul gol, fara meserias fara clienti cu podul plin de aparate si televizoare care se pot repara, pe care le pot repara dar care nu sunt de folos nimanui, acestea sunt sau vor deveni istorie. Sper ca daca voi avea nepti sa le pastreze si sa le expuna in vechiul atelier doar pentru a satisface curizitatea generatiilor viitoare.
Nu stiu cum era in anii 60 si 70 (pentru ca nu ma născusem) dar in anii 80 erau deja cu cel putin 10 ani in urma occidentului din punct de vedere tehnologic. Tocmai de aceea era rețele întregi care aduceau electronice din vest sau le cumpărau din Shop si le vindeau la suprapreț. Aici degeaba ne dam romani si iubim ceea ce e românesc, trebuie sa recunoaștem ca inovația nu a fost niciodată una din marile noastre calități. Legatul cu sarma acolo unde trebuie șurub si peticeala, da, ne definesc si vad ca societatea românească actuala incepe usor-usor sa scape de ele.
Că nu-ţi pasă de Ţară, e ok. Sunt mulţi ca tine. Dar, nici de poporul ăsta nu-ţi pasă? Că nu are de lucru? Că află zilnic cum cutare fabrică, obiectiv, teren, aprozar, etc,... NU mai aparţine comunităţii, ci s-a vândut, ori s-a amanetat? Că trebuie să slujească la indivizi care, în ţările lor, sunt, maxim nişte escroci? Deja e răutate asta !
Cu mult înainte ca noi să prodem radiouri cu lămpi, americanii deja fabricau televizoare color, in 1956. Cam asta e diferenta dintre comunism si capitalism. Dacă n-am fi căzut în comunism, in acele vremuri ne puteam bate cu japonezii la electronică, fiindcă suntem un popor care excelează în imaginație și creativitate. Noi l-am dat omenirii pe Brancuși, nu japonezii. Comunismul, în schimb, ne-a adus la înapoiere. La noi în țară se produceau modele care fuseseră fabricate cu 30 de ani înainte, în occident. ua-cam.com/video/Wf3M0LYeJdc/v-deo.html
Pe Brancusi l-au dat francezii. Nu in Romania s-a format. La fel cu toti romanii ajunsi ceva, formarea profesionala si-au facut-o in strainatate, ca s-au nascut in RO este o coincidenta, nu i-a marcat in nici un fel pt. succesul venit dupa ce s-au format la universitati straine.
toate inteprinderile auto ,trebuie sa produca din nou ,numai asa vom putea sa iesim cu tara in fruntea sus ,nu hapa hapa : la munca si refaceti relatiile comerciale rapid.
relicve, piese de muzeu si nostalgici dupa vremuri indepartate, cu impresie falsa de profit. pe vremea aia americanii aveau semiconductoare la nivel SMT , nivel tehnologic la care romanii nici nu visau. ce se vede in videoclipul asta sunt radiouri, tv-uri casetofoane, pickupuri si atat cu carcase diferite. intelegeti ca niciodata inovatia nu va veni din comunism. nici unui inventator, om cu stiinta la cap nu.i va conveni sa.i fie furate meritele de altii cu nivel de cunoastere de cioban. si nici sa fie tratat ca merite cu unu care doar munceste, nu gandeste. singurul lucru care.l face comunismu este sa copie sau sa fure tehnologia de la altii si sa faca ieftineli de proasta calitate in masa.
Draga Cri George varful industriei electrotehnice, a automatizarilor , a mecanicii si aroboticii il reprezinta industria aeronautica si cosmica , sper ca esti de acord da??? Sioare rusii nu au fost egalii americanilor in aceasta industrie , ba chiar cu un pas in fata ( vezi Iuri Gagarin). Si apoi mai am o intrebare pentru Tine, de ce TI ( Texas Instruments la vremea aceea o forta in calculatoare ) cumpara circa 30% din productia IPRS Baneasa???Ce aveau strainii si asta recunosc avea design-ul si mastile deosebite , in led-uri vii Vumetrele, cu ceasuri luminate progresiv ( cele de inregistrare), cu butoane pe diode luminiscente asta da erau teribile, dar clangul muzical , acustica ... era cam indoielnica. Tranzistorul a inlocuit lampadar nu perfect, iar piezo electricul in difuzoare nici odata bass reflexul ca dovada ca acum ne intoarcemla el.
Iuri Sidletschi bravo pe subiect. Acum in ceea ce priveste sistemele audio de top hi-fi sint cela cu tuburi electronice ca fidelitate. Tranzistorul si nici circuitele integrate nu fac ce face un tub electronic. CI sint bune ca se miniturizeaza. Asa mai fac francezii avioane cu cu componente chinezesti.
@@iurisidletschi8557 Singurele exporturi ale IPRS catre Texas Instruments au fost "de compensare", lohn pentru plata licentelor. Niciodata nu a insemnat mare lucru ca valoare exportata (30% e parte a legendarului romanesc - asta era prevederea contractului de licentiere - nu realitatea; vorbim mai degraba de procente infinitezimale). Lipsa de calitate a produsului romanesc (chiar licentiat complet de TI) a determinat refuzarea acceptantei de TI. Mai grav insa e ca productia era extrem de depasita moral; cel mai avansat integrat romanesc era o varianta lenta de Z80, pus in productie la 10 ani dupa originalul Zilog, cand deja Z80-ul ajunsese un produs ieftin, folosit in pietele embedded, produs de sute de fabrici in toata lumea (in anul in care a iesit primul la IPRS se fabrica incusiv in Taiwan si Filipine), si niciodata complet asimilat... Si in perioada respectiva vorbim de zero inovatie - tot, dar absolut tot era licenta vestica, planuri, know-how, echipamente industriale. Nici un fel de capacitate de dezvoltare locala... Asta e pacatul principal al epocii '70-'80 - nu s-a investit nimic, dar absolut nimic in dezvoltarea capacitatii de inovare dezvoltare. Doar licente, de obicei vechi, cumparate pe bani multi, si niciodata dezvoltate pana la capat.
Amplificatoare IEI erau foarte faine, dar scumpe la salariile din ani 80. Eu mi-am luat deck și amplificator de Târgu Mureș prin 1985-1986. Din păcate la partea mecanica erau slabe, și cred că nici IEI nu erau prea fiabile. Vreau să fiu patriot, dar nu cred că se apropiau de sculele fantastice pe care le faceau Sony, Akai, sau Philips, care erau la apogeu pe vremea aceea. Țineți minte că încă se produceau in Japonia și Olanda....
...in anii 1980 toata industria s-a cam rablagit... se muncea superficial etc... a fost o per de degradare. Calitatea produselor romanesti a scazut jalnic. Din cauza politicilor lui Ceausescu cu economii stupide de materiale, carpeala "merge si asha" si etc...
electronica romaneasca a fost praf, mai bine stateau rusii la lampi si la mecanica. in schimb piesele lor se stricau doar stand. condensatori foarte prosti. am avut experiente groaznice cu tehnica romaneasca la mecanica
Nu poti sa crezi cata ura au unii oameni in ei vis a vis de realizarile unui popor. Nu sunt un nostalgic sau poate sunt dupa tot ce a facut bun poporul asta pana in 1990 si cu ce efort si cu ce rezultate. Pentru cei care arunca vorbe grele, am facut TOT, de la ac de cusut pana la componente de satelit. Sigur, UNELE nu se comparau cu cele din afara dar, in unele domenii eram asi ( cine doreste sa stie , sa se informeze ca are de unde ). Asa ca pentru unii, " ciocu' mic " , pentru ca nu stiu sa aprecieze decat ce vine din afara.
De apreciat ca am fost candva capabili sa facem si noi, dar trebuie sa recunoastem ca erau extrem de rudimentare, in compartie cu produsele unor firme germane precum Blaupunkt, Telefunken, Universum, Saba sau cele japoneze precum Pioneer, Denon, Sharp, Sanyo etc....produse tot ai anilor 60-90....Noi eram departe de calitate....dar or fost bune atunci la vremea lor. diferenta este ca ale noastre is piese de muzeu iar cele straine mai functioneaza si astazi.....tunere , amplificatoare , cd-playere ,mini-disc etc....
A fost odata ca niciodata industria romana.Acum nu mai facem nimic.Scriem povesti pentru adormit fraierii.Asa ca,dormiti linistiti,smecherii lucreaza!.
In anii 90 am lucrat ca depanator de televizoare la un particular,care aducea televizoare din Germania culese de la cosurile de gunoi,prima data cand am desfacut unul ziceam ca vad un OZN,atunci am dat seama cat de inapoiati erau romanii cu Electronica,vai de steaua lor
Da , cand am vazut prima data un modul teletext intr-un televizor adus din Germania prin anii 90 nici nu stiam la ce serveste iar nemtii se plictisisera de ele ..
Hi from Scotland. Thank you for this video. At 4.19 is the Mamaia. My first shortwave portable! it cost around £18 here and although I bought this radio many years ago (1967) I still remember it with fondness. It was a Romanian, licensed built, version of a Hitachi design
Thanks for the information, very interesting. That radio is "Mamaia" and its cost here was about 1800 lei at that time, which was almost an entire monthly salary! The low export cost was caused by the Party intent to make export no matter what and gaining the very much needed western currency. Indeed, at that time some radios were manufactured at the Electronica factory in Bucharest using japanese licences and parts, then gradually they were switched to use of romanian made parts at first and later 100% romanian design, engineering and parts, during the late '70s all of the radio's engineering and parts were all made in Romania.
@@vreauspaime3327 HI again. Thank you for reply with further information about the Mamaia. People here called it the Mama Mia like the Italian phrase!
I remember during the latter part of the Ceuacescu era Romanian clothing and high quality foodstuffs were sold here until people discovered that Romanians were going hungry.
73s and GDX
No license. Only economic spying. Many many comuniste projects are steal from west.
@@vreauspaime3327 Karisma este ca si secta lui Bivolaru!!
Doar Propaganda ANTI -EU!!!
Si Pro OLIGARHIE!!
@@jimgordon1563 Mamaia in Romanian translates into "old mama". Mama mia in Italian translates into my mother.
La data de 3 Septembrie 1958 m am angajat , Constructor Radio . Am inceput cu ,, Balada ,, .. Primul aparat de la noi la care sa folosit , Antena pa Ferita ......
Wow, 100 de ani intarziere.
@@horeageorgian7766 Karisma este ca si secta lui Bivolaru!!
Doar Propaganda ANTI -EU!!!
Si Pro OLIGARHIE!!
Da stie si horincaGeorgian ce e aia ferita!!!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
O colectie de imagini absolut impresionanta...Frumos!
Felicitări pentru colecția impresionantă și documentată cu produsele noastre românești!
(Un fost elev la Lic. Ind. Electronica din Pipera - Fost premiat cu locul 1 la ultimele două etape la faza națională a concursului pe meserii în specialitatea Depanare Radio-TV, care s-au ținut la Tîrgu Mureș și respectiv Iași).
Cu stimă!
Karisma este ca si secta lui Bivolaru!!
Doar Propaganda ANTI -EU!!!
Si Pro OLIGARHIE!!
daca erau asa bune de ce ne tebuiau armate de depanatori ?
Am avut Gloria 2 si Ric 2. Cu casca de la RIC in ureche imi faceam temele in timp ce ascultam la radio teatru radiofonic iar noaptea imi pierdeam timpul cautand posturi straine cu muzica. Jinduiam la casetofoanele Stereo si Spatial pe care le avea un coleg de liceu. Ciudat, dar in imperfectiunea lor m-am atasat de ele si le-am apreciat pentru ca am crescut odata cu ele. Ah, ce mai vremuri!
asa e atunci apreciam putinul ce il aveam stiam sa respectam sa apreciem si sa producem ,acum e jalnic :(
Corect, inainte apreciam putinul pe care-l aveam, dar tocmai pt ca era... putin;) Acum insa, pt ca eu, de exemplu, imi pot permite sa-mi cumpar cam orice-mi doresc si sa calatoresc in ce tara vreau, nu mai sunt in stare sa ma bucur de toate astea si sa le apreciez... Ce trist, nu? Dar, eu tind totusi sa cred ca cei care, in continuare nu au posibilitati, inca resusesc sa aprecieze si lucrurile marunte. Oare ma insel?
De acord cu tine, noi cel putin care am trecut si prin perioada "neagra" a comunismului cred ca apreciem si azi mai mult chiar daca avem as acum ai spus posibilitatea de a avea cam tot ce ne doreste inima dar cei tineri,nascuti dupa revolutie cu siguranta sunt multi prea putini care apreciaza lucrurile cum o faceam noi odata pentru ca nu stiu ce inseamna a nu avea posibilitatea si de a nu putea cumpara sau face rost de ceea ce isi doresc in ziua de astazi cand e totul atat de simplu de procurat (daca ai bani) !
Ai tu posibilitatea sa iti cumperi tot ce doresti si sa calatoresti in orice tara? Mira-m-as....marea majoritate a romanilor inca se zbat in saracie...dar o fi cum zici tu....ai posibilitatea sa iti cumperi o masina de lux?(100.000 euro) Dar elicopter? Dar avion personal? dar iaht? Daca poti toate astea bravo tie..faci parte dintre cei bogati. Marea majoritate nu pot....uite eu de exemplu de mult vreau blu-ray playerul asta ultra HD 4k: www.avstore.ro/playere-bluray/oppo-udp-203-multiregion-ultrahd-4k/ dar nu mi-l pot permite. NU ma ajuti tu? Si eventual daca tot ma ajuti ia-mi la pachet si un LCD de doi metri si jumatate...Auzi tu acolo isi permite sa isi ia orice...poate o fi adevarat dar nu te cred. Aia care sint cu adevarat bogati nu stau sa comenteze pe net...De vazurt am vazut si eu toata Europa de Vest...dar nu pe banii mei...ci cu serviciul.
sorindcns ..cam mult vrei , eu locuiesc si lucrez in afara , castig peste 2 mii de euro lunar insa nu as da atat pe ala . Eu am cumparat un mediaplayer Himedia pro q10 . m-a costat 150 de euro pe ebay si vad orice tip de film 4k sau 3D . Ala e lux ce vrei matale , nu te supara costa peste 850 de euro .
Miultumiri pt postare!❗✔🌹👍🙋
Felicitari tuturor celor care au postat comentarii apreciative despre perioada in care Romania producea, exporta, detinea... era un Nume! Timpuri cu un parfum aparte, cu peisaje si locuri superbe, cu oameni mai educati si mai sufletisti, mai solidari, mai puri!...
Romanii de acum au pierdut radacinile lor................nu toti dar mare parte din ei nici nu mai pot fi numiti Romani!zilnic vezi si traiesti exemple de rautate,prostie dusmanie si multe alte aberatii.Tara nu mai este a noastra suntem o colonie din pacate si asa va ramane multa vreme de acum inainte multimim Iluminatii pentru tot rahatul asta!
EPAVE COMUNISTE FARA NEURONI
@@georgepaslaru3324 bolșeviculeee! Nu scăpăm de tine în veci!
@@georgemarianbarbu COLONIE???
TU ESTI COMPLET IDIOT
@@georgepaslaru3324 tu ce esti ? Capitalist , democrat ? Iti alegi hotul cel mai blind ?
Ce tare! Bunicii si parintii mei au avut radiourile "Mamaia 4", "Select T68", "RCS Stereo Spatial", televizoarele "Miraj" si "Diamant" si un pick-up "strain" LOL Ce rau imi pare acum ca le-am aruncat... Erau bune de dus la "Muzeul nostalgicilor" - daca acesta ar exista;)
imi place foarte mult ca se foloseau denumiri romanesti......litoral...rapsodia.....enescu ......asta inseamna sa iti pastrezi identitatea nationala , nu ca azi cand avem JOB, ne ducem copii la AFTERSCHOOL, mancam din MALL, SUPERMARKET, si avem SMARTPHONE....
Si folosim si un mouse la lap top nu???
Păi cam cum ar suna :"mi s-a stricat șoarecele de la calculator"? :))
7
prin 86 am facut revelionul la 2 tv-uri ... unu avea sunet si altu imagine :)))))))))
)))))
Şi la al treilea imaginea era color😉
Pāi dacā erati prosti si le stricati...
Da ,ne chinuiam ,televizoarele se stricau fix de sărbători, plecam cu ele în fata de masa la reparat,dar era frumos
😅😂🤣
Am deschis ochii pe un radio Neptun, cu baterii, care a rezistat eroic multi ani. "Upgradat" cu un Gloria 4, gasit foarte greu in Bucuresti, ca la Focsani nu mai ajungeau. De asemenea, am crescut cu un tv Opera, care nu apare in clip, cazut de pe masa la cutremurul din 1977. In afara de o lampa sparta si o mica "rana" la un colt, nu a avut nimic. A rezistat pana in 1990, cand a fost inlocuit cu un Diamant 230 (parca) foarte smecher - mi se parea mie atunci - ca avea selectorul de canale rabatabil si nu mai era sensibil la fluctuatiile de curent (frecvente inainte de '89, chiar daca traiam la oras, si care faceau televizoarele pe lampi aproape inutilizabile, daca nu aveai un stabilizator de curent). Am demontat un Zefir, ca sa vad "cu ce merge", am tânjit dupa "spatialele" care imi faceau cu ochiul de pe rafturile magazinelor de electronice. Oricum, am avut o industrie a electronicii cu care ne mandream si chiar imi doream sa patrund mai adanc in tainele acestui domeniu, dar nu prea aveam acces la piesele electronice, putinele detinute considerandu-le nepretuite trofee. Visam insa cu ochii deschisi citind multe reviste Tehnium, la una din ele aparandu-mi numele doar pentru simplu fapt ca intrebasem cum pot face sa receptionez din Focsani Radio vacanta, post de radio estival, care, emitea si un banda de unde medii si cea de ultrascurte.
Karisma este ca si secta lui Bivolaru!!
Doar Propaganda ANTI -EU!!!
Si Pro OLIGARHIE!!
Azi găsești radio vacanța pe internet radio online
Cu aceste amintiri frumoase revenim la acele timpurii care nu se vor uita ! In aceasta tara se facea de
toate ! Acum nu se ma-i face nimic ! Pacat !
am si eu un casetofon facut de tehnoton fabricat in 1991 model rc 2770
Paradox, se faceau de toate si nu se gasea nimic.
Foarte frumos si trist, totodata. Felicitari pentru postare!
Apreciez foarte mult munca depusa pentru acest filmulet. Despre produse, aceeasi Marie cu alta palarie. Imi lipseste doar sunetul lampilor.
Niște nostalgici mincinși sunt realizatorii filmulețului...
Omul să fie mândru de ce construiește cu mâna lui, nu să se înjosească singur pe de altă parte lăudându-i pe alții. Să-și
dea silința să se pregătească bine din punct de vedere profesional. Nu se pregătea cine nu vrea la acea vreme, acum poate fi chiar supradotat din punct de vedere al cunoașterii, dacă nu are posibilitate financiară pentru a-și continua studiile, degeaba. Să fim mândri și bucuroși de rezultatele muncii noastre, nu de rezultatele muncii altora străini și să lăudăm munca lor înjosindu-ne pe a noastră.
Karisma este ca si secta lui Bivolaru!!
Doar Propaganda ANTI -EU!!!
Si Pro OLIGARHIE!!
Pacat de tot, numai noi cei care stim electronica si care poate am trecut prin unele stim ce avere era pe atunci
In 1975 parintii meu au cumparat un televizor care se numea Compliment 75 semana la design cu Diamnt 2318.Inainte avusesem un Toniza cand eram mic de tot .
bunicii mei au avut un radio Milcov care a functionat fara cusur pana in 2001 ... eu am avut televizor Sirius alb negru pana in 1995 cand a fost inlocuit de un Daewoo color ... la tara rudele mele aveau Miraj si Sport ...
Interesant......felicitari pentru postare. In anul 1964 parintii mei au cumparat un televizor National (construit integral cu piese japoneze)....costa o mica avere ! A functionat vreo 20 de ani....fara reparatii majore !!! Vreau sa fac o precizare : Milcov si Stereo Spatial au fost construite la Tehnoton Iasi....
parintii aveau Traviata 1 cu pick up deasupra ..wau..ascultam si il priveam...lumina scalei ..sunetul muzicii de pe vinil..asa cu era atunci.. era super..si mai ales sunetul clar curat de pe UUS / Romania tineret; am avut casetofon si il conectam cu cablu jack3,5 - DIN 5 pini in spate la intrarea de pickup..au fost vremuri..
Am avut radio Traviata cu pick-up . Super sonor și calitate ! Prindeam si Europa liberă si Vocea Americii .
AVE A.SI.STATIE
Mergeți la vot dacă vreți să mai avem
Superb.prin anii 90 aveau în stoc niste carcase de radio retro ...le puneau montaje electronice noi și le vindeau... mi-au dat și mie una..eram in armată... pompieri gara de Est..păcat de oamenii care au lucrat,inovat,etc.
Ar putea fii adaugate si boxele romanesti gen Jazz, Melonam, Tineret, Electromures
DA a fost odata ca nici o alta data. Foarte frumoase si foarte ok mai ales radiourile.
Din radiourile pe Lampi ce amplificator audio făceam
Am recunoscut Darclee-ul cu pick-up la care ascultam discuri cu povesti cu fratele meu....ce vremuri.O singura intrebare am cum si unde au fost gasite toate aceste aparate de radio???
Există arhive ale entuziaştilor vremii, cu poze, cu date, etc. Toate cele bune !
Cate amintiri legate de lampa PL500 pentru televizorul Diamant, cate placi am distrus ( 6-7 ani vârsta) pe Pacific, și câte nopți am învârtit antena și legat fire sa extind raza la un radio Gloria. Chiar nu mai putem realiza nimic în România? Chiar trebuie sa ne lăsăm ...... de către toți? "Progresul " chiar a murit atât fizic cât și mental? Bafta multa și continuă publicarea acestor filmulețe poate oamenii de bine(bani) vor vedea și reduce înapoi producția în Romania că prea suntem doar consumatori. Sănătate.
Erau radiouri solo 100, solo 300, și solo 500. . ! 👍👍👍🙋
Era nevoie sa fi făcut societăți mixte asa cum s-a făcut cuDacia Pitești, aveam astfel produse la nivel de tehnica la zi și se păstrau multe locuri e munca, nu sa închidem întreprinderile și sa le vindem ca fier vechi. Pe dalta parte erau destule state în lumea asta care sar fibucurat de produsele românești asa cum erau ele
Muzica de pe fundal e super :-)
Directorul Găzdaru, fost director la Electronica Industriala, a fost unchiul meu
am avut traviat ..dunarea pe traviata ascultam povestile la picup si cand am mai crescut europa libera ,, am avut statie electronica boxe .....................
Frumos bravo!
SUPERB...EMOTIONANT..MULTUMIM...
Si acum am aparatul Bucur 3 stereo...cu boxe.....nemaipomenit...era!
salut
f. ineresant.cine cinta pe fundal?
E o melodie instrumentală electronică din portofoliul KARISMA MUSIC. Altfel, aş fi avut probleme privind drepturile de autor. Aşa că mi-am compus şi înregistrat propria muzică pentru filme. Mulţumesc pentru interes, toate cele bune !
@@Român68De86Român Excelenta melodia de pe fundal!
Foarte inspirat atasata clipului!
Iar mie imi transmite ceva din atmosfera acelor ani frumosi! Pentru mine au fost frumosi!..
K-WW __ Respect si multumiri!🌷🌷👍👍🌷👏👏
Am și eu un radio din ani 80',doar ca este la mine la țara
Multe au fost si toate s-au distrus , nu mai producem nimic si importam totul .😡
Sunt interesst sa cumpar un Gloria 2
La vremea respectiva se produceau bunuri de indelungata folosinta, care mai sunt functionale si in ziua de astazi, unele. Chiar daca sunt uzate moral, rezista eroic in timp.
Marfa ieftina si de proasta calitate de pe piata nu este menita sa tina prea mult. Deja sunt proiectate sa se defecteze imediat dupa garantie in asa fel, incat reparatia se nu mai fie rentabila. Am ajuns lada de gunoi a occidentului.
Noua nu ni se mai permite sa producem, decat ce vor ei. Si ne baga pe gat toate rebuturile.
Daaa, teoria conspiratiei "Ei" nu ne lasa sa producem. Daca ne-ar lasa "ei" mama-mama ce-am mai produce, dar asa... Adevarul este ca nici in vest nu se mai fabrica produse electronice in afara unora de nisa, extrem de specializate. Totul s-a mutat in China si Taiwan, nu pentru ca asa vor "ei" (cine-or fi aceia), ci pentru ca noi, consumatorii nu mai cumparam produse facute aici. Sunt mai scumpe intotdeauna, ca se fac manual si nu neaparat mai bune, si cum toti ne uitam la fiecare leu...
KGB tu esti beat SAU drogat??
@@georgepaslaru3324 Tu esti nesimtit sau ticalos ??
@@georgedone7997 măcar câteva locuri de muncă să faci și tot e ceva.
Sa fim seriosi. Marea majoritate a produselor erau de proasta calitate. Degeaba aratau bine pe hartie, la utilizator ajungeau facute din ciocan.
Lipseste Rac-ul cu casatofon tuner, statie amplificare, egalozor si boxe si combina (cass, radio, pick-up)
Deh..tu cam de unde crezi ca au facut rost de pozele acelor aparate? Tu crezi ca le-a obtinut cineva de la uzina? S-a dus in vizita oficiala vreun reporter si le-a cerut poze cu toate aparatele fabricate vreodata? Tu crezi ca aia mai au asa ceva? Crezi ca mai au dosare, documentatii, scheme? Mai gindeste-te! Tu crezi ca angajatii de acum mai stiu ce s-a produs pe vremuri in acea fabrica? Nici vorba! Daca ai fi fost atent ai fi vazut ca pozele sint luate de pe proradioantic.ro...Pe acel site sint prezentate COLECTII PRIVATE! Citeva din aparatele din poze imi apartin mie personal....Daca nu ar fi colectionarii astia nebuni care cutreiera tirgurile de vechituri si verifica saptaminal site-urile de anunturi gen olx, okazii, publi24, lajumate, etc, etc...daca nu ar fi colectionarii astia nebuni care isi iau de la gura pentru a cumpara inca un exponat pentru colectia lor...si inca unul si inca unul...voi nici nu ati mai sti ce s-a fabricat odinioara in tara asta...
Am avut un televizor Opera H2.
Da , eu am avut un Venus H2 , iar in acelasi timp cei din tarile capitaliste aveau tv. color cu circuite integrate si telecomanda .
Si eu...Imi aduc aminte cand canta melodia de pe fundalul de la "Drumuri Europene" dadeam aproape la maxim sonorul de zbarnaia carcasa neagra a televizorului :-)). Tin minte ca avea undeva in laterala parca un conector audio cu 5 pini rotund care daca aveai cablul necesar si scula la care sa il conectezi, puteai inregistra semnalul audio din televizor !!!
@@danielbar67 bai si noi produceam tv color dar nu prea aveam acces fiindca se vindea in occident.
am avut diamant tv, cromatic mai tarziu ce vremuri si ric am avut umblam cu ele ca si cu bibelourile tineam la ele ca la ochii din cap !
Fara TV-urile "Cromatic" si mai micul Telecolor din anii 1985 ? Cine avea d-astea era nomenclaturist :)
Sau electronist
,amplificator 2x 50 w (A350),nu sunt toate......radio Maestro,Tv Opera.Opera i H2 ,Astronaut......
Moldova aveau ai mei cand eram mica eu sunt din 72..radio era 73
Select S625A - 1962, functioneaza si in ziua de azi impecabil cu 2-3 mici reparatii dea lungul timpului!
Mechembuchus nu il vinzi ???
Niste mizerii neprofesionale.In afara de o combina Philips olandeza cu pickup, nu suna nimic bine nici atunci. Poate doar magnetofoanele cele mai scumpe care se foloseau si in discoteci. Cat despre boxe trebuia sa investesti bine.
Gloria 2 si ric. Da...si eu am avut. Adica mama. 😁
Singurul motiv pentru care sau vândut și au fost pe piața a fost restricțiile regimului, din punct de vedere tehnologic nu puteau concura cu niciun producător internațional gen sony jvc magnat heco Panasonic kenwood și mulți alții
Puterea de cumpărare?
Când România producea televizoare și radio casetofoane Samsung nu fabrica tigai
Alte teorii de 2 lei mai ai 😂😂😂@@mariusmuntianu7834
Radio cu pikup nam avut
De "Telecolor sau Cromatic,ce să mai vorbim
... Telecolor si Cromatic costau peste 20.000 de lei, adica salariul pe un an intreg!
Am avut tv saturn pe lămpi.
a fost odata ... dar a fost , vere ! a fost ! daca le spui pustilor din ziua de azi ca Romania a produs in socialism microprocesoare pentru calculatoare personale ... se inchina !
Microprocesoare NU au fost produse ....
Ca tot blocul estic, clone... Dacă le spunem ăstia tineri "bătrânilor" că în culmea epocii de aur eram tot cu 40 de ani in urmă fața de țările vestice... nu rezolvăm nimic. România a produs mult si prost.Puteam sa producem mai putin și mai bun, dar am ales sa facem ce am invățat în comunism, adică să furăm tot. Plecatul din fabrica cu buzunarele pline și blocurile proaste șunt moștenirile lăsate in urmă de regim. Singurul lucru bun produs în comunism, este (aprope) alfabetizarea țării...
un venerabil avea o vorba care suna cam asa: Betonul este mai inteligent ca majoritatea oamenilor. Eu as zice ca e valabil pt aia cu bormasini flex etc
Au fost produse Microprocesoare la MicroElectronica Bucuresti si IPRS, circuite integrate logice.
Seria MMN. Accesati si cititi fisa tehnica. Au fost copiate dupa SinclarSpectrum dar se produceau in ROMANIA.
old-computers.cz/index.php/cpu/item/201-mmn-8080
In concordanta cu vremea. Ca nu aratau ca cele de astazi asta este o alta problema.
Am lucrat in industrie cu placi de achizitie date pilotate de acest procesor de exemplu.
Kallu Cel Frumos ba au produs Z80. Memorii EPROM . Se facea pc hc 90, tehnologia anilor 85-92. Se facea calculatorul complet. Erau baietii care furau componentele cu cablaj si erau elecronisti amatori care il montau. Pretul era cam 5000 lei ca piese. Asa monta era ca 15000-18000 lei? Apoi a fost tradare smecherie...
Ai uitat sa pui poza cu stereoson 2 dac vrei am ei acasa combina cumpărată de tata si fac niste poze si le adaugi la clip
Nostalgia vremurilor a mai ramas
Si unde e inovația?
Dacă le-ai vedea în ordine cronologică, ar fi altceva.
Da și eu am un radio Gloria și un Pick -up,fabricate prin anii 197.... și sunt perfect funcționale....Mai greu găsesc baterii de 3 V cilindrice,dar are și cablu de alimentare.Multe întreprinderi bune au fost distruse degeaba și acum cumpărăm lucruri de mana a doua din Occident,pe bani grei.....Ce să-i faci,daca romanul n-are minte nici in ceasul al 12-lea........Mulțumesc pt reportaj,felicitări!☺
Mananci bors
Eventual beau borș! Mi-e îmi place borșul, e bun la ciorbe. Ție, nu?!? Și e sănătos și natural. Ala adevărat, nu cel din plicuri, din comerț. Dacă nu îți place ce am scris mai sus, sari peste, nu mai citi. Îți doresc o zi buna😀
@@georgepaslaru3324 până și bateriile erau românești, ELBA iți spune ceva putoare?
@@veveveverita521 Tanti, 3V tot nu aveau. Nici macar aia 1,5 cati ar fi trebuit nu ii tineau prea mult timp.
Psi totuși găseam și ascultam radioul, toată ziua, când eram acasă. Acum, nu mai găsesc, iar radioul nu e stricat. 😀
Pacat 😔😢
Caand Philips , Akai, Panasonic, Yamaha aveau unitati Cd., comenzi digitale si memorii, introduceau fibra optica , introduceau procesoare in echipamente , industria noastra producea inca comenzi mecanice.
Explica insa asta votantlor AUR carora le e dor de acele vremuri. Ei stiu cat de "avansata" era electronica romaneasca a anilor '80 doar pentru ca nu au avut de a face/repara produse electronice din anii '80 din Japonia sau din Vest/SUA.
Rable
RCS 003 ce amintiri
A fost odata România....
Si celebrele TV-uri Sport pe 12 Volti cu 8 canale... da era marfá sub máná la suprapret sau valutá... RUSINEEE, detalii le ofer cu nume....
Eu mai am si acum traviata
Electronica industrială București tehnoton Iași, electromures Tîrgu Mureș
Socrul meu a fost directorul fabrici
Inca mai traieste.
Important e că soacra a murit.
@@generatiiimpreuna
Țeapă. Trăieste.
@@mazalan2004 să-i dea Dumnezeu și Măicuța Domnului sănătate 🤧! O comoară la casa omului 🫶!
Am si acum un Darclee din 64 functional si un Bucur din78 functional
A fost odată!!!
Pacat de ce a fost si nu m-ai e ! Am avut Diamant si radio Bucur cu boxe au fost bune la timpul lor !
Cred ca avansa si tehnologia romaneasca dar sa ales prafu de tot !
Pentru unii ce se producea atunci e inimaginabil azi...probabil findca nu era pe feisbuci....adica,intai s-a inventat lumina,si dupa aia becu,pentru generatiile dupa 89....
Sunt acum lucruri care se produc si nu se produceau atunci. Imi vin in minte scaune auto pt copii si airbaguri. Dar sunt mai multe lucruri desigur. Trebuie sa te documentezi.
@@jameswesson7372 nu sunt companii românești.
La ora actuala electronica a fost rasă, nu mai eczită nimic. A pardon mai e stația de tramvai.
Radio receptoru DUO nu l-am vazut
Mamaaaaa cand dadeai drumu la un darclee valeuuuu da ce sunet da da tata da era pe LAMPI!!!
Stereo Spatial inca am
Si eu. De fapt am 20 de bucati....citeva din stereo spatialele din clip sint ale mele.
👍🇷🇴👍🇷🇴
👍👏👏👏
Ati stricat si muzica si nu mai repara nimeni in Romania rahaturile astea defecte, de epoca.
Aceasta expozitie mi-a amintit de atelierul tatalui meu , peste 90% din modele prezentate si multe alte modele produse la Iasi, Mures, Craiova etc. au trecut prin acest atelier. Am crescut cu ele, am invatat meserie exersand pe acestea dar din pacate astazi a ramas atelierul gol, fara meserias fara clienti cu podul plin de aparate si televizoare care se pot repara, pe care le pot repara dar care nu sunt de folos nimanui, acestea sunt sau vor deveni istorie. Sper ca daca voi avea nepti sa le pastreze si sa le expuna in vechiul atelier doar pentru a satisface curizitatea generatiilor viitoare.
Păcat ca nu facem nimica îi lăsăm să fure și sa distrugă în continuare
De ce nu faci ?
Sti cum se zice Schimbarea o incepi tu
@@Somnivers tu ce ai făcut?
@@gabrielmarian698 Nu-s un corupt si nu votez corupti in functii.
@@Somnivers idem.
Tv classic
Acum producem mall-uri,biserici şi...atât.
ro.m.wikipedia.org/wiki/Categorie:Companii_de_electronice_din_Rom%C3%A2nia
Frigidere si congelatoare se produc de 3 ori mai mult,autoturisme de vreo 10 ori mai mult etc. Sunt domenii care merg mai bine acum altele mai slab.
@@jameswesson7372 vezi că ststul mai are puține acțiuni la Renault, când muncitorii vor lua comision la volum să mă anunți, te rog.
@@gabrielmarian698 sper sa nu mai aiba deloc statul roman.
Daca aveau fiabilitate fata de vest eram pe piata si astazi.
Microelectronica,IPRS Băneasa au avut din păcate acceasi soarta
Nu stiu cum era in anii 60 si 70 (pentru ca nu ma născusem) dar in anii 80 erau deja cu cel putin 10 ani in urma occidentului din punct de vedere tehnologic. Tocmai de aceea era rețele întregi care aduceau electronice din vest sau le cumpărau din Shop si le vindeau la suprapreț.
Aici degeaba ne dam romani si iubim ceea ce e românesc, trebuie sa recunoaștem ca inovația nu a fost niciodată una din marile noastre calități. Legatul cu sarma acolo unde trebuie șurub si peticeala, da, ne definesc si vad ca societatea românească actuala incepe usor-usor sa scape de ele.
SOLO300,SOLO100 ..??
Adevărul e că nimic nu poate concura cu chinezii.
Profită alții? Și înainte? Profitai tu? Eu? Scuză-ma, nu mi-am dat seama. Oi fi eu un nesimțit !
Că nu-ţi pasă de Ţară, e ok. Sunt mulţi ca tine. Dar, nici de poporul ăsta nu-ţi pasă? Că nu are de lucru? Că află zilnic cum cutare fabrică, obiectiv, teren, aprozar, etc,... NU mai aparţine comunităţii, ci s-a vândut, ori s-a amanetat? Că trebuie să slujească la indivizi care, în ţările lor, sunt, maxim nişte escroci? Deja e răutate asta !
@@Român68De86Român da CAND a apartinut ceva comunitatii??
TU ESTI BEAT SAU DROGAT?
@@Român68De86Român IMGB dă colțul, ar fi interessnt de făcut un documentar despre exporturile colosului.
@@georgepaslaru3324 au avut grijă cozile de topor.
@@gabrielmarian698 TU INCA NU AI INTELES CA TOTI COMUNISTII ERAU NISTE HOTI??
PACAT DE ANII TAI
AI TRAIT DE POMANA
Cu mult înainte ca noi să prodem radiouri cu lămpi, americanii deja fabricau televizoare color, in 1956. Cam asta e diferenta dintre comunism si capitalism. Dacă n-am fi căzut în comunism, in acele vremuri ne puteam bate cu japonezii la electronică, fiindcă suntem un popor care excelează în imaginație și creativitate. Noi l-am dat omenirii pe Brancuși, nu japonezii. Comunismul, în schimb, ne-a adus la înapoiere. La noi în țară se produceau modele care fuseseră fabricate cu 30 de ani înainte, în occident.
ua-cam.com/video/Wf3M0LYeJdc/v-deo.html
Acum, în America nu se mai fabrică nici un televizor, iar China comunistă le suflă agresiv în ceafă.
Pe Brancusi l-au dat francezii. Nu in Romania s-a format. La fel cu toti romanii ajunsi ceva, formarea profesionala si-au facut-o in strainatate, ca s-au nascut in RO este o coincidenta, nu i-a marcat in nici un fel pt. succesul venit dupa ce s-au format la universitati straine.
toate inteprinderile auto ,trebuie sa produca din nou ,numai asa vom putea sa iesim cu tara in fruntea sus ,nu hapa hapa : la munca si refaceti relatiile comerciale rapid.
Am dat like si NU VOR SA LE ARATE !!!
Ar mai trebui si cumparatori.
relicve, piese de muzeu si nostalgici dupa vremuri indepartate, cu impresie falsa de profit. pe vremea aia americanii aveau semiconductoare la nivel SMT , nivel tehnologic la care romanii nici nu visau. ce se vede in videoclipul asta sunt radiouri, tv-uri casetofoane, pickupuri si atat cu carcase diferite. intelegeti ca niciodata inovatia nu va veni din comunism. nici unui inventator, om cu stiinta la cap nu.i va conveni sa.i fie furate meritele de altii cu nivel de cunoastere de cioban. si nici sa fie tratat ca merite cu unu care doar munceste, nu gandeste. singurul lucru care.l face comunismu este sa copie sau sa fure tehnologia de la altii si sa faca ieftineli de proasta calitate in masa.
Draga Cri George varful industriei electrotehnice, a automatizarilor , a mecanicii si aroboticii il reprezinta industria aeronautica si cosmica , sper ca esti de acord da??? Sioare rusii nu au fost egalii americanilor in aceasta industrie , ba chiar cu un pas in fata ( vezi Iuri Gagarin). Si apoi mai am o intrebare pentru Tine, de ce TI ( Texas Instruments la vremea aceea o forta in calculatoare ) cumpara circa 30% din productia IPRS Baneasa???Ce aveau strainii si asta recunosc avea design-ul si mastile deosebite , in led-uri vii Vumetrele, cu ceasuri luminate progresiv ( cele de inregistrare), cu butoane pe diode luminiscente asta da erau teribile, dar clangul muzical , acustica ... era cam indoielnica. Tranzistorul a inlocuit lampadar nu perfect, iar piezo electricul in difuzoare nici odata bass reflexul ca dovada ca acum ne intoarcemla el.
Iuri Sidletschi bravo pe subiect. Acum in ceea ce priveste sistemele audio de top hi-fi sint cela cu tuburi electronice ca fidelitate. Tranzistorul si nici circuitele integrate nu fac ce face un tub electronic. CI sint bune ca se miniturizeaza. Asa mai fac francezii avioane cu cu componente chinezesti.
Nu te pune cu nostalgicii...nu au ratiune!
@@iurisidletschi8557 Singurele exporturi ale IPRS catre Texas Instruments au fost "de compensare", lohn pentru plata licentelor. Niciodata nu a insemnat mare lucru ca valoare exportata (30% e parte a legendarului romanesc - asta era prevederea contractului de licentiere - nu realitatea; vorbim mai degraba de procente infinitezimale). Lipsa de calitate a produsului romanesc (chiar licentiat complet de TI) a determinat refuzarea acceptantei de TI. Mai grav insa e ca productia era extrem de depasita moral; cel mai avansat integrat romanesc era o varianta lenta de Z80, pus in productie la 10 ani dupa originalul Zilog, cand deja Z80-ul ajunsese un produs ieftin, folosit in pietele embedded, produs de sute de fabrici in toata lumea (in anul in care a iesit primul la IPRS se fabrica incusiv in Taiwan si Filipine), si niciodata complet asimilat... Si in perioada respectiva vorbim de zero inovatie - tot, dar absolut tot era licenta vestica, planuri, know-how, echipamente industriale. Nici un fel de capacitate de dezvoltare locala... Asta e pacatul principal al epocii '70-'80 - nu s-a investit nimic, dar absolut nimic in dezvoltarea capacitatii de inovare dezvoltare. Doar licente, de obicei vechi, cumparate pe bani multi, si niciodata dezvoltate pana la capat.
Asa este tot ce sa facut in țară este din perioada capitalismului...punc
Amplificatoare IEI erau foarte faine, dar scumpe la salariile din ani 80. Eu mi-am luat deck și amplificator de Târgu Mureș prin 1985-1986. Din păcate la partea mecanica erau slabe, și cred că nici IEI nu erau prea fiabile. Vreau să fiu patriot, dar nu cred că se apropiau de sculele fantastice pe care le faceau Sony, Akai, sau Philips, care erau la apogeu pe vremea aceea. Țineți minte că încă se produceau in Japonia și Olanda....
...in anii 1980 toata industria s-a cam rablagit... se muncea superficial etc... a fost o per de degradare. Calitatea produselor romanesti a scazut jalnic. Din cauza politicilor lui Ceausescu cu economii stupide de materiale, carpeala "merge si asha" si etc...
@@VestitorulPrimaverii și resursa umană...
Nu se apropia nici macar de ce producea RFT, cehii sau URSS.
Intr-adevar radiourile din anii 50-60 erau de calitate mai buna.
electronica romaneasca a fost praf, mai bine stateau rusii la lampi si la mecanica. in schimb piesele lor se stricau doar stand. condensatori foarte prosti. am avut experiente groaznice cu tehnica romaneasca la mecanica
Industria romaneasca în orice domeniu a devenit neinteresanta din primul moment al lui 89. Contează doar industriile altor tari.
Nu poti sa crezi cata ura au unii oameni in ei vis a vis de realizarile unui popor. Nu sunt un nostalgic sau poate sunt dupa tot ce a facut bun poporul asta pana in 1990 si cu ce efort si cu ce rezultate. Pentru cei care arunca vorbe grele, am facut TOT, de la ac de cusut pana la componente de satelit. Sigur, UNELE nu se comparau cu cele din afara dar, in unele domenii eram asi ( cine doreste sa stie , sa se informeze ca are de unde ). Asa ca pentru unii, " ciocu' mic " , pentru ca nu stiu sa aprecieze decat ce vine din afara.
De apreciat ca am fost candva capabili sa facem si noi, dar trebuie sa recunoastem ca erau extrem de rudimentare, in compartie cu produsele unor firme germane precum Blaupunkt, Telefunken, Universum, Saba sau cele japoneze precum Pioneer, Denon, Sharp, Sanyo etc....produse tot ai anilor 60-90....Noi eram departe de calitate....dar or fost bune atunci la vremea lor. diferenta este ca ale noastre is piese de muzeu iar cele straine mai functioneaza si astazi.....tunere , amplificatoare , cd-playere ,mini-disc etc....
A fost odata ca niciodata industria romana.Acum nu mai facem nimic.Scriem povesti pentru adormit fraierii.Asa ca,dormiti linistiti,smecherii lucreaza!.
SIMONETTA [5,14 ] - aparat german si UNIVERSUM [5,37] - firma germana ... realizate de complexul !
In anii 90 am lucrat ca depanator de televizoare la un particular,care aducea televizoare din Germania culese de la cosurile de gunoi,prima data cand am desfacut unul ziceam ca vad un OZN,atunci am dat seama cat de inapoiati erau romanii cu Electronica,vai de steaua lor
Da , cand am vazut prima data un modul teletext intr-un televizor adus din Germania prin anii 90 nici nu stiam la ce serveste iar nemtii se plictisisera de ele ..
Romana vs Samsung: 1:0.
Erau bune rau de tot
As este am avut tot ce ne trebuia acum s-a ales prafu!
De aceea stateam la cozi pt. ca aveam tot ce ne trebuia?