Statuile UBB - parte a comunității academice - așteaptă noii studenți

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 чер 2020
  • Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cea mai veche tradiție academică din țară, care a debutat prin Academia/Universitas Claudiopolitana în 1581. În prezent, #UBB este un „oraș în oraș”, comunitatea UBB desfășurându-și activitatea în clădiri tradiționale (monumente/palate) sau moderne din Cluj-Napoca, fără a socoti infrastructura din extensii.
    Clădirea Centrală a UBB, construită între 1893-1902, este o clădire monument, în stil neoclasic/neorenascentist, sediul inițial al Universității Franz Joseph, care a încorporat la formare instituțiile succesoare ale Academia/Universitas Claudiopolitana și care a fost transformată în 1919 în Universitatea din Cluj (Universitatea Regele Ferdinand I), UBB fiind astăzi moștenitoarea academică și succesoarea legală a Universității Regele Ferdinand I.
    Urmând modelul renascentist și vienez, clădirii i-au fost asociate pe frontispiciu 15 statui, din care șase sunt încă acolo, iar majoritatea dintre celelalte sunt distribuite în alte locuri ale UBB, mai ales în Grădina Botanică. Statuile reprezintă, prin personaje mitologie (unele divine), (1) cele patru facultăți și „muzele/divinitățile” asociate lor și (2) domeniile din cele patru facultăți.
    Mai precis, cele șase statui existente astăzi pe frontispiciu reprezintă, de la stânga la dreapta, cele șase domenii academice - Medicina, Științele Naturii, Literele (cu Filosofia amintită prin prezența Bufniței), Istoria, Matematica și Dreptul/Știintele de Stat -, din cadrul celor patru facultăți ale universității din 1872: Facultatea de Drept și Științe Administrative, Facultatea de Medicină; Facultatea de Litere și Istorie, Facultatea de Matematică și Șiințele Naturii. Sperăm ca frumusețea și simbolismul lor să fie inspiraționale academic, atât pentru noii studenți ai UBB, cât și pentru #comunitateaUBB existentă. Să ne bucură așadar cu ele mintea și sufletul, analizându-le atât estetic, cât și psihologic, prin prisma valorii lor academice și motivaționale, cinstit astfel valorile noastre Traditio et Excellentia! #traditiesiexcelenta
    Ca provocare, invit studenții UBB (și pe cei care doresc să devină studenți în UBB) să identifice elementele definitorii ale statuilor, care exprimă domeniile pe care le simbolizează, și autorul/creatorul lor, primul student care trimite răspunsul complet la adresa provocare@ubbcluj.ro, urmând să primească un premiu din partea UBB, în forma volumului tipărit dedicat Școlilor academice din UBB (1581-prezent).
    Celelalte statui reprezintând cele 4 facultăți și „muzele” asociate lor vor fi prezentate într-un material viitor.

КОМЕНТАРІ •