SAVIEM PORNIRE -10 C

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 сер 2024
  • Pornire saviem -10 C

КОМЕНТАРІ • 34

  • @trioland2814
    @trioland2814 3 роки тому +16

    Felicitari! Motorul suna corect, e in parametri. Imi place ca nu se aude uruit in admisie (filtrul de aer), deci chiulasa e BRICI! Injectia pare ok.Ajutat putin cu o festila va porni imediat in toate 6. Bujiile sunt bune, dar se simte ca iau din curentul de pornire. De obicei la Saviem electromotorul invarte de doua ori mai rapid. Imi place si aspectul corect, ingrijit, clasic, fara impopotonari aiurea. ASA DA! Mai vrem!

  • @DanielMorosanu-zt1qg
    @DanielMorosanu-zt1qg 4 місяці тому

    Bravo nota 10❤

  • @Cip09sax
    @Cip09sax 3 роки тому +9

    Suuuper! Mai puneți filmări cu saviemul vă rugăm!

  • @ionutmariusbungheteanu9887
    @ionutmariusbungheteanu9887 3 роки тому +7

    Îmi aduc aminte eram copil și plecam cu unchiul meu cu saviemu în țară doamne ce aventuri și peripeții am mai trecut

  • @silviutrandafir3821
    @silviutrandafir3821 3 роки тому +5

    A luat-o bine.. Dar era bine să-l ajuți și , festila... La Canal când era ger mare, puneam sub Baia de ulei o tava cu jar, 15 minute și cu festila pornea motor imediat. Care avea bateri bune😂 care nu.. Aștepta rândul la șufă😀

    • @hereintranzit
      @hereintranzit 3 роки тому +2

      Ce șufă breah? Cine se mai încurca cu șufa? “Cur în cur”, benă n’benă, așa se porneau basculele la canal, și baterii dacă aveau vreo doi, trei în toată coloana.

    • @dragomirdaniel1690
      @dragomirdaniel1690 2 роки тому +2

      @@hereintranzit ...,,dă și mie o benă,,!!😂..sii dădea de i ducea capul in peretele cabinei

  • @bogdan4427
    @bogdan4427 3 роки тому +8

    Nu era mai bine sa-l ajuți cu festila ??

  • @BogdanSoferu
    @BogdanSoferu 3 роки тому +1

    Foarte tareee , mia placut bafta , mam abonat cu clopotel activ +!

  • @hereintranzit
    @hereintranzit 3 роки тому +4

    “Sa’viem noroc să pornească!”
    “Dă o țâr’ de bezânică să-l pornim pe săvănică!” (care avea pompă de injecție “în linie” pornea o țâră mai repede decât alea cu pompă rotativă, dar alea cu pompă rotativă turau oleacă mai mult și fugeau oleacă mai repede)
    “Greu la deal cu boii mici,
    Și la vale tre să’mpingi,
    La deal cu opintele
    Și la vale cu proptele !”
    Las’ că nici “Romică” (raba) nu era mai brează cu pornirea iarna. Tot cu făclia și pornea ….. “la ultima cheie” cu un fum alb de nu se vedea om cu muiere ! 😂
    Eu am lucrat la ITA Suceava autobaza 2 pe un remorcher Tatra 813 8x8 fabricată în 1975 (în Kopřivnice, atuci Cehoslovacia) înmatriculată cu numărul 31-SV-3580 și am tras un trailer Mârșa de 60 de tone, și tatrele alea porneau “la sfert” chiar și în diminețile când era negativ 30 de grade celsius pe lunca râului Suceava! Bune mașini pentru timpurile alea !

    • @danut825
      @danut825 2 роки тому +2

      Aveau o compresie mai bună și răcirea pe aer.. Arborele cotit se sprijinea pe bile de rulment cilindrice... Erau altceva față de ale noastre...

    • @icnicn6556
      @icnicn6556 2 роки тому

      Tatra sunt si in prezent masini puternice .

    • @hereintranzit
      @hereintranzit 2 роки тому

      @@icnicn6556 da, la calitatea erau superioare celor fabricate în România, dar faptul că Tatra era cu răcire pe aer, asta le salva de soarta nefastă a celor cu răcire cu lichid / “apă”. Problema acelor vremuri în România bolșevică era cu modul de exploatare a mașinilor și utilajelor. Atunci “regula” impusă “de la partid” era că numai mașinile cu motorizare diesel să primească soluție antigel pentru sistemul de răcire și asta doar pentru lunile de iarnă (Noiembrie-Materie în zonele cele mai reci ale țării) În rest, toate mașinile funcționau cu apă (de la robinet și chiar din pârâu) care înfundau radiatoarele cu silicați și tot felul de solizi. Apoi în vară plină când urcai dealuri și munții cu încărcături de 7,5t+4t remorca în cârca unui motor de 5.3 litri (saviem), sau 22t net sarcină la un motor de 10.7 litri și 215 cai (“raba”), motorul se supra înfierbânta și fierbea. Cu asta compresia se ducea naibii și pornitul era din ce în ce mai greu.
      Când erau SR-urile cu motorizare V8 pe benzină (5.025 litri), la alea trebuia evacuată apa din instalația de răcire în fiecare seară pe timp de iarnă. A doua zi cărai apă caldă de la conductă din garaj și turnai apă caldă pe sus până ieșea caldă pe jos la radiator și cele două robinete de fiecare parte a blocului V8. Apoi obturai toate robinetele și umplea cu apă caldă până sus. Apoi dădeai câteva învârteli la manivelă ca să “rupi uleiul”, apoi puneai contactul și îi dădeai o manivelă. Dacă aprinderea era reglată bine și totul în condiție optimă, pornea rapid. Îți făceai ziua de lucru și când te duceai înapoi la garaj, parcai și dădeai drumul la apă din cele trei puncte: radiator și blocul motor pe ambele părți.
      Tractoarele la SeMeTe’uri și GOSTAT’uri, unele erau evacuate și nu se mai foloseau până în primăvară, iar cele care se foloseau pe timp de iarnă tot așa ca și SR’urile, apă caldă dimineața și seara evacuate complet. Bolșevicii nu credeau în antigel și apă distilată în sistemul de răcire la mașini.
      Fraților șăibari, nu au fost mașinile atât de proaste pe cât de prost a fost modul de exploatare și întreținere, cât și prostia inegalabilă a exploatatorilor ! Hârburile de astăzi, care sunt doar niște computere pe roți, nu ar rezista modul de exploatare de 35 la 55 de ani în urmă nici măcar o săptămână !

    • @hereintranzit
      @hereintranzit 2 роки тому +1

      @@danut825 Corect, dar nu aceste aspecte de inginerie erau avantajele. Roman Diesel a fost produs sub liciența vest germană MAN (F-7 1968). Ingineria a fost bună, dar execuția la Brașov lăsa de dorit în multe puncte. Dar nici asta nu era cauza principală. Modul de EXPLOATARE și ÎNTREȚINERE a fost cel mai tâmpit posibil, probabil din toată Europa acelor ani ! La noi, în afara lunilor de iarnă când se distribuia un fel de antigel vai muma lui, toate mașinile cu răcire pe lichid / apă se exploata doar cu apă de la conductă plină cu minerale și silicați care, pur și simplu, “betonau” radiatoarele pe din’lăuntru. La orice motor este de-ajuns să fie supra-încălzit doar o singură dată ca să-și piardă din compresie ! Atunci, cam 90% din camioane la o autobază nu făcea mai mult de 25 la 30 mii km și motoarele nu mai aveau pic de compresie și trebuia să instalezi “set motor” nou. Doar o minoritate de șoferi care erau cu adevărat profesioniști reușeau performanțe de 200 la 250 mii km fără să desfacă motorul, și asta doar că dădeau șpăgi să capete (de fapt cumpăra cu banii lor din salariu) antigel și apă distilată pe care avea grijă să nu o piardă. (Dar asta implica o grijă mare la conducte, furtune, coliere, radiator, etc.). Antigelul care se distribuia pe sezon de iarnă trebuia dat înapoi la magazie primăvara și era murdar, plin de oxizi și vai muma lui ‘antigel”.

    • @icnicn6556
      @icnicn6556 2 роки тому

      @@hereintranzit 👍👏👏👏

  • @cristigavrila4932
    @cristigavrila4932 3 роки тому +1

    Nea soferu fortezi motorul asa mai ales pe timp de iarna la temperaturi ca astea.uleiul se coaguleaza ai ungere prematura rece si nu e ok.la saviem pe timp ca asta se face un foc din ce vrei tu sub motor la baia de ulei e cel mai indicat sai dezmortesti uleiul un pic ca sai rupi crusta de inghet si iti va porni mai bine daca ai incandescenta buna pe ea succes in continuare cu camionasul ai grija de el

    • @filutfilaret1619
      @filutfilaret1619  3 роки тому +4

      nu mai este uleiul de acum 40 de ani. azi ai ulei semisintetic care are alte proprietati.

    • @ovvyovvy4532
      @ovvyovvy4532 3 роки тому

      @@filutfilaret1619 ce ulei bagati

    • @filutfilaret1619
      @filutfilaret1619  3 роки тому +1

      @@ovvyovvy4532 RAVENOL Super Truck SAE 30

    • @paulcrisan4551
      @paulcrisan4551 2 роки тому

      @@filutfilaret1619 Daca folosesti monograd nu ai rezolvat nimic fata de cele vechi si alea tot monograd erau. Monograd, are aceeasi vascozitate. In prezent, doar la cele istorice are sens monograd. In rest folosim multigrad, cu vascozitate mica la rece si mai mare la cald. Foloseste un SAE 15W-40 pt el API CI. Eu de ex la motor Raba folosesc Lukoil Avantgarde Ultra 15w-40. Alta viata.

    • @type3666
      @type3666 2 роки тому

      @@paulcrisan4551 Cu ulei nou nu ai nici o problemă de fapt e mult peste ce era demult

  • @cornelpascu9562
    @cornelpascu9562 3 роки тому +5

    Nu i place dealul la Saviem!

  • @bichetbiquet1
    @bichetbiquet1 3 роки тому +2

    that is a MAN diesel or ROMAN !

  • @nicucoras5873
    @nicucoras5873 2 роки тому +1

    Putere nu gluma