Structural Rehabilitation part II

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 14 жов 2024
  • In the second part of structural rehabilitation, we dig a little deeper in the mechanics of our intervention on damaged or weakened structures. How do we start the rehab process? What are the techniques of jacketing and FRPs? How do we chose which one is better in each case? Well, lets find out!
    Sources:
    Structural Rehabilitation of existing structures, University of Cyprus
    #structural #rehabilitation

КОМЕНТАРІ • 7

  • @SuperSayian86
    @SuperSayian86 7 місяців тому

    Πολύ ενδιαφέρον θέμα που δυστυχώς η πολιτεία κωφαίνει και δεν παίρνει τα μέτρα που πρέπει να πάρει.
    Στην Αθήνα το 50% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα προ του 1980 με αντισεισμικό κανονισμό του 1950κάτι , για να μην αναφέρουμε υλικά και τεχνικές του τότε. Σ εναν μεγάλο σεισμό μπορεί να έχουμε τεράστια καταστροφή όπως στην Τουρκία πριν 13 μήνες αλλά κανείς δεν ακούει. Πως να πείσεις όλους τους στενόμυαλους ιδιοκτήτες να μπουν σε διαδικασία μελέτης και ενίσχυσης κτιρίων αν δεν τους υποχρεώνει το κράτος; Ο ενας θα πει θα πουλήσω σύντομα, ο άλλος θα νοικιάσω το σπίτι ο τρίτος θα βρει άλλη δικαιολογία. Όλοι οι υπόλοιποι βέβαια δεν φταίνε σε τίποτα που μπαίνει η ζωή τους αρχικά και μετά η περιουσία τους σε κίνδυνο. Ελλάδα η χώρα που πρώτα συμβαίνει κάτι και μετά ψάχνουμε να βρούμε γιατί συνέβη χωρίς φυσικά να έχουμε πάρε ποτέ κάποιο μέτρο γι αυτό.

    • @civil_lab
      @civil_lab  7 місяців тому

      Προσπαθω να σκεφτω απο που να το πρωτοπιασω το ζήτημα που θετεις καθως οντως ειναι πολυδιαστατο. Γι αρχη, ενα πολυ μεγαλύτερο ποσοστο των οικοδομων ειναι παλιές. Σε μια χρεοκοπημενη χωρα δε θα δωθουν ποτέ κονδύλια για αντισεισμικη αναβάθμιση. Γιατι ο σεισμος ειναι ενα εξαιρετικα σπανιο γεγονος σε σχεση με αλλα θεματα που τρεχουν τωρα (βλεπε ενεργειακο προβλημα). Ενας ιδιώτης δε θα προβει ποτε σε μια στατικη επάρκεια. Οι εργασιες και οι μελετες ειναι εξαιρετικα δαπανηρες της ταξεως των χιλιαδων ευρω και γινονται μονο σε εξαιρετικες περιπτώσεις. Οποτε ειναι ενα προβλημα που σπρώχνουμε κατω απο το χαλακι συνεχως. Και η απαντηση στο τελευταιο που ειπες ειναι ναι, αν μας βρει κακο σαν αυτο της Τουρκιας με μεγαλη βεβαιότητα θα υπαρξει καταστροφη. Μη ξεχνας πως εκτος των γερασμενων και επιστημονικα "πεθαμενων" κατασκευων, ειμαστε και μια αναρχα δομημενη χωρα με απιστευτες αυθαιρεσιες.

    • @SuperSayian86
      @SuperSayian86 7 місяців тому

      @@civil_lab Συμφωνούμε. Παρά ταύτα πρέπει κάτι να γίνει γιατί δεν είναι λογικό να ελπίζεις οτι δεν θα σε βρει το κακό και να θάβεις ενα μείζων θέμα(Δεν νομίζω οτι θα γίνει απλώς λεω οτι ΠΡΕΠΕΙ). Ακόμα και απο οικονομική πλευρά αν το βάλεις αν γίνει μεγάλος σεισμός στον Ελλαδικό χώρο σε κάποια πυκνοκατοικημένη περιοχή, που στην Ελλάδα οκ μόνο η Αττική και η Θεσσαλονίκη έχουν αναλογικά μεγάλο πληθυσμό, τα θύματα θα είναι πάρα πολλά που εκτός φυσικά της τραγικότητας του γεγονότος αυτού είναι και τεράστια οικονομική καταστροφή. Η εκπαίδευση του ιδιώτη επίσης είναι ζωτικής σημασίας, ακόμα και αν μια ενίσχυση κτιρίων χρειάζεται χιλιάδες ευρώ είναι πιο προσοδοφόρα(τουλάχιστον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) απ το να χαθεί μια οικοδομή. Σ ενα κτίριο που πλήρωσες ενα Α ποσό να το αγοράσεις πριν 50 χρόνια, που πιθανότατα πλέον το έχεις ανακαινίσει απο λίγο ως ολικά , είναι πολύ προτιμότερο να δαπανήσεις 5-10 χιλιάδες ευρώ για να του δώσεις πρωτίστως ασφάλεια και δευτερευόντως παράταση χρόνου ζωής κάποιων δεκαετιών ακόμα.
      Τέλος πάντων ατέρμονη συζήτηση είναι αυτή σε μια εξαιρετικά ελλειπής και ανοργάνωτη χώρα όπως η Ελλάδα αλλά να έχουμε κάτι να συζητάμε.

  • @ΣΠΥΡΟΣΜΑΓΟΥΛΑΣ

    Το 0.04g δεν συγκρινεται με το 0.24 g..Eιναι διαφορετικη η μετρηση.

    • @civil_lab
      @civil_lab  Рік тому +1

      Είναι εντελώς ασύγκριτα τα μεγέθη!

    • @thanasisetmektzoglou2522
      @thanasisetmektzoglou2522 4 місяці тому +1

      Κάνουν πολλά λάθη. Δεν ξέρω αν είναι μηχανικοί ή απλώς διαβάζουν κείμενα.