Bediüzzaman'dan Sonra Müceddid Gelecek mi?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 січ 2018
  • Kanalımıza abone olmayı, bildirimleri açmayı ve videolarımızı beğenip yorum yapmayı unutmayın. Daha fazla kişiye ulaşması için lütfen Whatsapp, Twitter, Facebook gibi sosyal platformlarda videolarımızı paylaşınız. İstifadeniz ziyade olsun.
    Nur Penceresi - Daha Fazlası İçin:
    ╚► / nurpenceresisitesi
    ╚►www.nurpenceresi.com/

КОМЕНТАРІ • 27

  • @seswee8030
    @seswee8030 3 роки тому +5

    Allah razı olsun

  • @yakupyldz1324
    @yakupyldz1324 4 роки тому +3

    Allah razı olsun hocam

  • @Karakoc3271
    @Karakoc3271 7 місяців тому +1

    Ben saud nursiyi çok severim❤

  • @yucelakbas8158
    @yucelakbas8158 Рік тому

    ALLAH CC RAZI OLA HOCAM

  • @alifatihozdemir2089
    @alifatihozdemir2089 5 років тому +1

    Mealizm ile ilgili ne var bilgi verirseniz sevinirim

  • @risaleinurdahzmehdi
    @risaleinurdahzmehdi 4 роки тому +9

    Bediüzzaman dan sonra müceddid gelmeyeceği konusunda açık bir nas yok demişsiniz. Halbuki Risale-i Nur'da açık açık bir asır sonra Mehdinin geleceğinden bahsetmiş Üstad!

  • @huradam2672
    @huradam2672 3 роки тому +5

    Son müceddit mevlana halid hz dir. Ondan sonra mehdi a.s gelir.. Mehdi a.s dan sonra bir müceddit gelmez..

  • @ozkan_883
    @ozkan_883 4 роки тому +1

    Mahmud efendi hazretleri muceddid degilmidir?

    • @Nurpenceresi
      @Nurpenceresi  4 роки тому +4

      Cenab-ı Allah, insanlara doğru yolu göstermek için ihtiyaç nisbetinde, onlara zaman zaman peygamberler göndermiştir. Bu peygamberlerin sonuncusu Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s)'dir. Ondan sonra artık peygamber gönderilmeyecektir.
      "Muhammed adamlarınızdan hiçbirinin babası değildir. O, ancak Allah'ın elçisi ve peygamberlerin sonuncusudur." (Ahzâb, 33/10).
      Diğer ümmetlerde olduğu gibi Peygamberimizin ümmeti arasında da zamanla bid'at ve hurafeler baş gösterebilir ve bunun neticesinde Müslümanlar dinden ve Peygamberimizin sünnetinden uzaklaşmakla karşı karşıya gelebilirler. Ayrıca her gün değişen hayat şartları ve ilerleyen teknikle birlikte birtakım yeni meseleler ortaya çıkar ve bunlara dinî açıdan bir hüküm verme ihtiyacı doğar.
      Toplum içinde çıkan bid'atlere karşı koyacak, dine yapılan saldırılar karşısında dini savunacak, yeni meselelere bir çözüm bulabilecek ve Müslümanlara yeniden dinlerini öğretip onları yönlendirecek şahsiyetlere de bu ölçüde ihtiyaç hissedilir ki, peygamberlik müessesesi sona erdiğinden ve bundan sonra artık peygamber gelmeyeceğinden bu görev Peygamberimizin ümmetinden çıkan âlimlere düşmektedir. Bu âlimlere dinî literatürde "müceddid" denilmektedir.
      Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:
      "Şüphesiz ki, Allah her yüzyılın başında bu ümmete dinî işlerini yenileyecek bir müceddid gönderecektir."(1)
      Birçok İslâm alimi diyor ki hadiste yer alan (men yüceddidü) sözünden maksat bir zatdır. Ve Allah'û Teâlâ her yüz sene başında salih ve alim bir kimseyi Müslümanlann dinini tazelemek için gönderir. İlk yüz senenin müceddidi, Ömer İbni Abdilaziz, ikinci yüz seneninki İmamı Şafiî üçüncü yüz seneninki Ebul Hasen el Eşarî, dördüncü yüz seneninki Ebû Hamid el-İsfiraini. beşinci yüz senenin ki İmamı Gazalî'dir.(2)
      Bazı alimlere göre de hadiste geçen (men yüceddidü) sözünden maksat bir zat değil, bir cemaat bir kadrodur. Zira (men) kelimesi mevsuledir. Mufret için geldiği gibi tesniye ve cemi için de gelir.
      Buna göre hadisin mânâsı şöyle olur; "Şüphesiz Allah Teâlâ her yüz sene başında bu ümmetin dinini tazeleyen alim ve yetiştirici bir kadro bir cemaat gönderir."(3)
      İkinci izah akla ve mantığa daha yatkındır. Buna göre her zamanda İslâm âleminin çeşitli ülkelerinde bulunan alim ve Müslüman yazarların yazdıkları eser ve gösterdikleri müsbet hareketleri ile tecdid hareketlerinde payları vardır. Ve her birisi tecdid hareketinin birer üyesi ve her birisinin onda birer hissesi vardır.
      Bizim kanaatimiz de bu minvaldedir. Birinci açıklamaya göre ise müceddidi tayin etmek zor olduğu gibi adeta bir çok kişinin mücahedelerini hiçe sayarak hakkını alıp birisine devir etmek gibi oluyor. Bu zamanda çeşitli İslâmî cemaatlerle görüşüp teatii efkârda bulunduk. Her bir cemaat bizim hocamız İslâm'a daha fazla insan yetiştirmiştir. Bunun için zamanımızın müceddidi ve mehdisi varsa bizim hocamızdır başka kimse olamaz diyor ve böylece çeşitli fikirler ve birbirine zıt iddialar ortaya çıkarak tefrika meydana geliyor.
      Tarihte İslâm'a hizmet edenler şüphesiz çok olmuştur ve olmaktadır. Ama onları tecdid ve mehdilik makamına getirme yetkisi Allah'ındır. Cemiyet ve cemaatın yetkisi dışındadır.
      Hadisin bazı rivayetlerinde, gönderilecek müceddidin, Rasulûllah'ın temiz sülalesinden olacağı bildirilmiştir. Ayrıca gelecek müceddidin bir değil birkaç olacağını söyleyenler de vardır.
      İmam Suyutî tecdid hadisesi hakkında bir eser yazmış ve gelip geçen müceddidleri gösteren manzum cedveller nakletmiştir. Son cedvele göre o zamana kadar gelip geçen müceddidler şunlardır:
      Ömer b. Abdulaziz, İmam Şâfiî, İmam Ebu'l-Hasan el-Eş'arî, Ahmed İsferanî, İmam Gazalî, Fahruddîn Razî, Takyuddin b. Dakîki'l-Iyd ve İmam Bulkînî (Bulukkînî).
      Bunların bazıları hakkında ihtilaf vardır. İmam Suyutî dokuzuncusunun kendisi olmasını ümit ediyor. Dinde reform yapmak isteyenler. müceddidle ilgili bu hadisin kapsamına girmez. Nitekim gelmiş geçmiş bunca ulema içinden bir tanesi bile bu hadisi dinde reform manasına almamıştır.
      Müceddid ile müteceddid'i birbirine karıştırmamak gerekir. Zira aralarında büyük fark vardır. Müteceddid, yenilik taraftarı olan, İslâm ile câhiliyye (bugünkü anlamıyla pozitivizm, materyalizm)'nin uzlaştırılmasından yeni bir sentez ortaya çıkaran ve ümmeti cahiliyye rengine boyayan kimsedir. Bunların gayesi dini tecdid değil onu yeniye uydurmadır.
      Müceddid ise; İslâm'ı cahiliyyenin bütün unsurlarından temizleyen sonra da mümkün olduğu kadar onu katışıksız olarak, olduğu gibi hayata iade eden demektir. Müceddid, cahiliyye ile anlaşmak ve uzlaşmaktan uzak olur ve her ne kadar önemsiz olursa olsun cahiliyyenin hiç bir izinin İslâm'ın herhangi bir kısmına yerleşmesine sabredemez.
      Müceddidle peygamber arasında fark vardır. Peygamber; Allah tarafından açıkça emir almıştır. Kendisine vahiy gelir, peygamberlik davasıyla işe başlar ve insanları kendisine davet eder; îman veya küfür onun davasını kabul etmeye veya etmemeye bağlıdır.
      Müceddid böyle değildir. O, Allah, tarafından memur olsa bile teşriî olmayan, bir din ve düzen getirmekle ilgisi bulunmayan bir emirle memûr olabilir. Çok defa kendisi müceddid olduğunu farketmez, ancak kendisi vefat ettikten sonra fark edilir.
      Müceddidde bulunması zarurî olan vasıflar şunlardır: Berrak bir zihin, keskin bir görüş, dosdoğru bir düşünüş, ifratla tefrit arasındaki orta yolu bulma ve buna riayet etmeye ait nadir kudret, asırlar boyu yerleşip kökleşmiş kanaatlerin ve yeni durumların tesiri altında kalmaktan sıyrılmış tefekkür gücü, doğru yoldan sapıtmış olan zamanının gidişi ile mücadele cesareti, yeniden kurmak ve ictihad etmek için gerekli olan ve Allah tarafından bağışlanmış bulunan liderlik ve önderlik kabiliyeti...
      Ayrıca müceddidin İslâm esaslarını gönlünün derinliklerinden kabul etmiş ve kendi görüş, anlayış ve düyuşu içinde gerçekten inanmış olması, en küçük işlerde bile İslâm ile câhiliyyetin farkını bilmesi, asırların topladığı çıkmazlar yığını altından hakkı, gerçeği gün yüzüne çıkarması gereklidir.
      Selam ve dua ile...
      Sorularla Risale Editörü

    • @Karakoc3271
      @Karakoc3271 7 місяців тому

      Hayır tabiiki😂

  • @alianc4503
    @alianc4503 4 роки тому +4

    Bediüzzaman hz lerinin seveniyim ama lütfen abartmayın müceddidler gelecektir her 100 yılda bir gelir

    • @Nurpenceresi
      @Nurpenceresi  4 роки тому +6

      Üstadımızın söylemlerinden, Risale-i Nurda konuyla ilgili açıklamalardan anladığımıza göre son müceddid ve Mehdi Bediüzzaman Said Nursidir. Ancak kimsenin başka birini müceddid veya mehdi olarak kabul etmesine itirazımız yoktur. Selam ve dua ile...

    • @mazarat4768
      @mazarat4768 4 роки тому +2

      Son peygamber olduğu gibi son muceddid de vardır. Onda sonra kıyamet var zaten

    • @mustafaduman9045
      @mustafaduman9045 3 роки тому +1

      Çok zaman kalmadı..

    • @princesstocaserap8499
      @princesstocaserap8499 3 роки тому

      Hocam, Bediüzzaman hazretleri Mehdi olmadığını söylerken siz nasıl Mehdi dersiniz

    • @Nurpenceresi
      @Nurpenceresi  3 роки тому +1

      @@princesstocaserap8499 Mehdi çıkıp ben Mehdiyim diyecek şeklinde bir hadis işitmedik. Bunu okuyabilirsiniz: sorularlarisale.com/ustadin-mehdi-oldugunu-neye-dayanarak-soyluyorsunuz-ondan-sonra-daha-buyuk-bir-velinin-gelmeyecegine-dair-kimin-elinde

  • @gucluturkiye4920
    @gucluturkiye4920 4 роки тому +6

    Ustad Bediüzzamanın bir kelimesini ne cihana ne de canıma degismem. bundan sonra gelmez ne onun gibisi ne de ona benzeyeni . nakıs kalır. cunku kiyamete kadar memur edilen vekil Bediuzzamandir. Risalei nurlardan ve muellifinden ve talebelerinden istifade edende zeka vardir , mucadele eden ,hadsizlik edende de zeka olmadigi gibi , sonucunda ne yaparsa kendisine yapar ister tarikatten olsun ister evliya. kiyamete kadar bu boyle biiznillah.

  • @baku5717
    @baku5717 2 роки тому +4

    Bediuzzaman son müceddid, son Mehdidi. ister kabul edin, ister etmeyin. Vallahi Billahi Tallahi öyledir. Risale-i Nuru dikkatla okusaniz her şey açıq yazılmış

    • @Karakoc3271
      @Karakoc3271 7 місяців тому

      Çok severim ama bilemeyiz tabii bundan sonra bu devirde gelir mi sanmıyorum Mahmut efeneni diyorlar ama ben öyle düşünmüyorum