Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Waarom is goed bodemleven zo belangrijk? | Bodem | Tuinmanieren

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 жов 2020
  • De bodem in je tuin, de grond, die is heel belangrijk. Zorg voor gezonde grond, geef aandacht aan het bodemleven. In de grond leven allerlei micro-organismen, schimmels, bacteriën, gisten. Dit bodemleven werkt samen met je planten en bomen in de tuin. Zonder gezonde bodem geen gezonde planten. Bovendien is een goede bodem ook goed voor de CO2 opname uit de lucht en dat is natuurlijk heel erg belangrijk. www.tuinmanier...
    Geef je bodem veel liefde, wormen, compost en nee, je hoeft niet te spitten. Dat is namelijk helemaal niet goed voor het bodemleven.
    www.tuinmanier...
    ❯ Abonneer nu op Tuinmanieren: bit.ly/2NuUYLt
    Vond je deze video leuk? Like!
    ❯ Alles weten over tuinieren? Check dan elke week ons kanaal!
    ▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼
    ❯ Tuinmanieren is hét UA-cam-kanaal dat je alles, maar dan ook echt alles vertelt over je tuin. Eerlijke, echte tuininformatie. Tuinieren voor dummy’s, voor cracks, voor groene, maar ook voor minder groene vingers. Voor iedereen met een plant, boom, gras of terras. In korte, informatieve video’s geeft Jurgen Smit - ervaren hovenier, auteur en tuinontwerper - jou antwoord op al jouw tuinvragen.
    ❯ Meer over Tuinmanieren? We hebben ook een webshop en daarbij kun je ons altijd bereiken via de volgende platformen:
    Webshop: www.tuinmaniere...
    Website: www.tuinmaniere...
    Facebook: / tuinmanieren
    Instagram: / tuinmanieren
    #Tuinmanieren #Tuinieren #Bodemleven #compost

КОМЕНТАРІ • 98

  • @thillyjungerius2445
    @thillyjungerius2445 3 роки тому +6

    Was blij verrast toen ik mijn tuin in het filmpje zag:-)

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому +5

      Hahaha.. we banjeren altijd rond op de tuinen daar (mijn favoriete plek) en staan dan soms stiekem in iemands tuin.. dus bedankt voor het lenen!!!

  • @tomstroo4429
    @tomstroo4429 3 роки тому +11

    Ik zit klappend, wat zeg ik een staande ovatie te geven tegen me pc! 😉 ik merk elke dag wat daar de voordelen van zijn in mijn eigen Thuin!

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому +2

      Hahahaha!!!! Yes! en zegt het voort!!

  • @jolandavh1
    @jolandavh1 3 роки тому +12

    Altijd weer blij als er weer een interessant filmpje op staat! Je kunt super goed alles uitleggen in "Jip en Janneke- taal"! ga zo door. Bedankt!

  • @marcob8294
    @marcob8294 4 місяці тому

    Wat bij mij altijd goed gewerkt heeft is als er in je tuin een dikke laag bladeren ligt, deze in de herfst/wintermaanden regelmatig te bestrooien met (Premium No Mess, tegen onkruid) vogelvoer.
    De vogels gaan zoeken in de hoop bladeren en woelen dit om, en zorgen er voor dat het geen dikke koek/prut van bladeren wordt.
    Ik heb de bladeren in mijn tuin/border al tig jaar niet weg hoeven te halen, de wormen doen de rest.

  • @ide5587
    @ide5587 3 роки тому +5

    Super uitgelegd! Ik hoop dat iedereen deze video ziet. Nature knows best!

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому +8

      Deel m zo veel mogelijk.. en vertel mensen dat ze Kiss the ground op netflix moeten kijken.

  • @z.weertje7209
    @z.weertje7209 3 роки тому +1

    Ik zei ook al tegen mijn meisje dat ze compost moet inbrengen en niet die gore Cannasten gyno, ik zal haar dit filmpje tonen en hoop op beterschap!
    Bedankt Jurre! Schimmel is goed!

  • @christiaanveltkamp
    @christiaanveltkamp 3 місяці тому

    Ik, die haast niks van tuinieren weet, doe met mijn nieuwe wilde tuin eigenlijk heel veel dingen goed merk ik. In feite juist zonder veel te doen. In vergelijking met alle andere 'ervaren' tuinders bij ons, die de hele boel omspitten en waarbij de tuintjes perfect georganiseerde miniparkjes zijn, heb ik een ontzettend levendig bodemleven dat bulkt van de mieren, pissebedden, regenwormen en andere kriebelbeestjes. 😀

  • @gertjanw663
    @gertjanw663 3 роки тому +3

    Super interessant en leerzaam filmpje, en wat ook weer super duidelijk uitgelegd! Echt top! Als ik in het voorjaar de planten snoei, dan knip ik dit alles in kleine stukjes en laat het op dezelfde plek liggen. Ziet er heel natuurlijk uit en lijkt ook nog heel mooi als alle voorjaarsbollen en vaste planten weer de grond uit komen. Inderdaad beter voor de egels, beter voor het bodemleven, beter voor de planten.. In de zomer droogt de bodem minder snel uit.. Alleen maar winst! :)

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому +1

      Kijk ook de film Kiss the ground. Over het belang van goede grond. Vond ik echt ontzettend gaaf.

    • @gertjanw663
      @gertjanw663 3 роки тому +2

      @@Tuinmanieren Had hem net al gevonden op UA-cam. Zakje chips staat al klaar, ik ga de film zo starten :)

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому

      @@gertjanw663 hahahah!!

  • @stefandegroot1019
    @stefandegroot1019 3 роки тому +1

    Heel goed om dit onder de aandacht te brengen! Voor iedere tuin is dit te doen. Nu de bladeren even in een zak/bak en knippen met een heggeschaar. Overal bijgooien en van het voorjaar zul je zien dat er amper wat van over is. Je planten blij, de insecten blij, misschien zelfs egeltjes in je tuin en spaarzaam zijn met voeding en water!

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому

      Zeker! We hebben er volgende week weer een filmpje over

  • @gabyvanderent3591
    @gabyvanderent3591 3 роки тому +2

    Wij hebben een nieuwbouwwoning, op voorheen landbouwgrond. Waarvan de bovenste laag ook nog eens afgegraven is. Oh ja, in het westen van het land. Je voelt het al aan komen: klei. Hele dikke, deels blauwgrijze klei, een ondoordringbare plaat op ongeveer 60cm en dus ook waterproblemen. We vermaken ons kostelijk :-D... inmiddels alles 2 spaden diep omgespit (geen regenworm te bekennen) en compost toegevoegd. Gaten in de plaat gemaakt. En nu....heel zachtjes aan... zijn de eerste wormen terug verhuisd. Kunnen we nog meer doen? (Drainage volgt nog, want in de winter hadden we een gracht :-$).

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому +1

      Veel compost (meerdere keren per jaar, anders gaan de wormen toch weer dood), voeden, organische stoffen. Goed bezig!

  • @Wolfmen77
    @Wolfmen77 3 роки тому +2

    Fijne filmpjes, kijk er met plezier naar. Ik heb veel geleerd van je tips. Thanks

  • @andromeda650
    @andromeda650 Рік тому

    Wel er voor zorgen dat je geen aangetaste takken of bladeten laat liggen, die kun je best composteren (warmte vernietigt dan veel schimmels enz.)

  • @TheFarmDream
    @TheFarmDream 3 роки тому +2

    Goed dat je het deelt! Kiss the Ground was een mooie docu. Ik was ook al van plan een video te maken! Iedereen moet bewust worden wat mij betreft. Ga zo door!

  • @gibijl9272
    @gibijl9272 3 роки тому +1

    Fijn! Blij! Met jullie beiden! Bedsnkt!

  • @WvhKerkhof
    @WvhKerkhof 3 роки тому +1

    Wat me op viel in deze video is dat het de helft van de tijd lijkt of dat de presentator een snor heeft. Ik denk door de lichtinval. Mooi onderwerp dat bodemleven, ik ben altijd bezig met natuur in mijn tuin.

  • @rainiervintges7203
    @rainiervintges7203 3 роки тому +2

    Volgens mij hebben jullie kiss te ground gekeken! Goed filmpje ga zo door

  • @cornelisvanderveen1544
    @cornelisvanderveen1544 3 роки тому +2

    Hoi Jurgen,
    Over het omleggen/flappen, als je bodem goed genoeg van een bacteriecultuur over is gegaan naar een schimmelcultuur, dan heb je vrijwel helemaal geen onkruid meer. Zeker niet wat je daar omspitte. Het beste is om dit proces zo snel mogelijk te versnellen. Je hebt dan veel minder onderhoud, veel meer plezier en een ontzettend levendige tuin.

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому

      Minder onkruid?

    • @cornelisvanderveen1544
      @cornelisvanderveen1544 3 роки тому +1

      @@Tuinmanieren Niet alleen minder, vrijwel géén onkruid meer.
      Mijn voortuin was een tuin waarin de planten vrijwel enkel bleven leven. Echt groeien en weelde was het niet. Zo hoef je de Buxus misschien niet te snoeien maar mooi aan de kleur en fleurig was het allemaal niet; en allemaal klein en snel ontwikkelend onkruid zoals straatjesgras.
      Nu is het een goed groeiende en levendige tuin vol insecten, wormen en geregeld vogels. Waar ik nu het meeste werk van heb ik het aanvegen van de paden als de vogels weer zijn geweest om alles op het pad te gooien. De onkruiden die ik in een jaar trek kan ik tellen, en vaak zijn dit dan ook nog vingerhoedskruiden die niet op de goede plek opkomen (maar net wat je onkruid noemt). Als je interesse hebt hoe en wat, dan leg ik het je graag eens telefonisch uit.
      Als hovenier ken je ook vast wel die plekken die altijd vol onkruid staan, en andere plekken die altijd schoon blijven.. hoe kan dat!? als je het mij vraagt is er wel een logische verklaring voor, waardoor je dit zelf ook kan gaan toepassen.

    • @carlijnschokker8305
      @carlijnschokker8305 3 роки тому

      @@cornelisvanderveen1544 en hoe pak je dat dan precies aan? Anders dan hoe Jurgen het uitlegt?

    • @carlijnschokker8305
      @carlijnschokker8305 3 роки тому

      @@cornelisvanderveen1544 en interessant dat je noemt dat er meer vogels komen. Ik ben van een stoeptegeltuin een plantentuin aan het maken. Verhoogde borders gemaakt. Helaas met potgrond gevuld, dat schijnt juist niet goed te zijn... waarmee vul ik dit aan? En hoe kan mijn tuin ècht interessanter worden voor vogels los van meer en groter gegroeide beplanting?

  • @VladimirIkke
    @VladimirIkke 3 роки тому +4

    Hey Jurgen! Goeie video! Alleen mis ik wanneer je het beste kan composteren! Ik heb geleerd in het voorjaar en volgens mij rond november? En hoe zit t met koffie prut? Kan dat t hele jaar door? Alvast bedankt voor het antwoorden!

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому +2

      Koffieprut kan het hele jaar door.

  • @SuperRagadon
    @SuperRagadon 3 роки тому +8

    Dag Jurgen. Mooi filmpje! Vraagje: wij willen graag een paar mooie bomen bij zetten in onze tuin. We willen liefst inheemse bomen en dachten iets te planten dat op de rode lijst staat. Kan jij iets aanraden?

    • @ds6608
      @ds6608 3 роки тому +3

      Ligt sterk aan wat voor grond je heb. Bodem is bepalen wat voor bomen er in je tuin zullen groeien en welke niet.
      Natuurlijk is het altijd leuk om iets aan te planten waar zowel jij en de natuur iets aan hebben. Probeer je eens te verdiepen in wilde fruitsoorten zoals de mispel, sleedoorn of zwarte vlier. Deze soorten waren vroeger vrij algemeen maar worden steeds minder toegepast.

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому +1

      Jeetje... mooie inheemse bomen zijn bijvoorbeeld: Wilde Lijsterbes, Sorbus aucuparia.

  • @sjaaktrekhaak100
    @sjaaktrekhaak100 3 роки тому +2

    Ik meng regelmatig wat schillen, eierschalen, botjes e.d. door de grond. Hele grond zit vol vormen als je hem omspit :)

  • @peterklink100
    @peterklink100 3 роки тому

    Er is in deze grond wel veel potgrond cq compostgrond aangebracht. Dat scheelt ook wel heul veul hoor.

  • @Lanni79
    @Lanni79 3 роки тому +1

    Spread the Message!!

  • @robert_urbex5835
    @robert_urbex5835 3 роки тому +1

    Goeie uitleg

  • @merlijndejonghe9215
    @merlijndejonghe9215 3 роки тому +3

    Kun je in een voortuin van 4x4 en een achtertuin van 5x10 meter ook zo’n geheel ecosysteem krijgen, als de naastgelegen tuinen helemaal betegeld zijn?

    • @FoxDotNL
      @FoxDotNL 3 роки тому +5

      Ja hoor! Maak van jouw tuin een oase, juist in zo'n buurt!

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому +4

      Ja! Juist, go for it!!! Maak er een groene oase van.

    • @carlijnschokker8305
      @carlijnschokker8305 3 роки тому +1

      Ben ik ook aan het doen! Kost aardig wat inleeswerk en inkijkwerk (de filmpjes van Tuinmanieren), maar dit 3e jaar na aanleg tuin op eigen houtje begint er echt wat te veranderen!!

  • @johan081257
    @johan081257 Рік тому

    Beste Jurgen
    Vraagje jij zegt eiken en beukenblad dat dat zure grond maakt.
    Is dat dan een goed compost voor mijn hortensia’s azalea’s ,Japanse esdoorns.

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  Рік тому

      Dit soort blad vergaat heel langzaam. Dus ja het kan wel, maar het duurt lang.

  • @merlijndejonghe9215
    @merlijndejonghe9215 3 роки тому +2

    Kun je ook teveel bladeren rondom een plant leggen, waardoor de plant misschien verstikt of er geen zuurstof meer bij de grond komt?

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому +3

      Nee hoor.. Nou ja, niet begraven onder de bladeren. Wintergroene bodembedekkers natuurlijk niet onder het blad gooien.

  • @Velisena
    @Velisena 3 роки тому +1

    He he eindelijk iemand die het begrijpt!

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому +1

      Ja, en nu vertellen we het iedereen! :-)

  • @tytorubio3271
    @tytorubio3271 3 роки тому +2

    Ik heb sinds vorige week om de 10cm een heel klein hoopje aardje dat naar het oppervlak geduwd is. Precies allemaal kleine drolletjes :) Wat zijn ze daar beneden aan het doen?
    Goeie video! Ben bezig met compost rond de fruitbomen te leggen. Doe ik dan best het gras weg? Of smijt ik het best alles bovenop het gras?
    Ik dacht van het gras in een cirkel rond de boom weg te doen en een hoop voeding in de plaats te leggen.

  • @merlijndejonghe9215
    @merlijndejonghe9215 3 роки тому +2

    Wat is het verschil tussen kunstmest uit de landbouw en de tuinmanieren voeding? Heb wel eens begrepen dat kunstmest de schimmelnetwerken doodslaat. In het filmpje zeg je dat je naast bladeren laten liggen wel moet blijven voeden. Hoe zit jullie tuinmanieren voeding in elkaar dat dat het bodemleven / schimmelnetwerken niet doodslaat?

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому +1

      Kunstmest is kunst. Dus niet natuurlijk. het zit vol met zouten. Heel heeeeeeel slecht voor je bodemleven. Heel slecht. Zal ik het nog eens zeggen? Niet doen dus. Onze voedingen zijn organisch. Zit dus geen rommel is, alleen organische stoffen.
      Verder is er een verschil tussen voeden en composteren. (zie de video's die we daarover hebben).
      Is dit een beetje helder? Geen kunstmest gebruiken , dus. Da's echt passé

  • @Situayo
    @Situayo 3 роки тому +3

    Ik heb niet zoveel ruimte waar ik iets verdekt op kan stellen. Hebben jullie tips hoe ik toch een compost kan beginnen? Zo'n lelijke compost plastic bak van tuincentra dan krijg ik ruzie thuis (en terecht in dit geval). Ik denk aan een wormenfabriek in de schuur, maar vind dat best intimiderend om te starten. Heb ook bokashi maar dat moet je diep ingraven en dat willen we niet.
    Ik haal ook compost bij een lokaal recycle bedrijf (1x gedaan). Kan je dat gewoon over alles bijgooien? Ook gras?

    • @SuperRagadon
      @SuperRagadon 3 роки тому +2

      Hey. Wormen zijn helemaal niet moeilijk. Ik had ze ook om mijn gft afval te verwerken toen ik op een appartement woonde. Gewoon proberen! Veel succes.

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому +5

      We gaan hier aandacht aan besteden in een nieuwe video. Ik zal je vragen nog even aan Jur voorleggen.. Komen we op terug.

    • @Situayo
      @Situayo 3 роки тому

      @@SuperRagadon Ja ik moet gewoon beginnen denk ik.

    • @Situayo
      @Situayo 3 роки тому +1

      @@Tuinmanieren Thanks. Jullie kanaal is echt een geweldige informatiebron!

    • @KittyLove93
      @KittyLove93 3 роки тому +1

      Je kan proberen om een wormenbak te beginnen (balkonton.nl/?gclid=Cj0KCQjw28T8BRDbARIsAEOMBcziMkNM3V_X7ifl1bJ7gJ4r4QBiQujmHDmaoCy-zjUGFJQ-yGQHjREaAiBMEALw_wcB) Neemt niet veel ruimte in en op die manier ben je toch op een fijne manier het zwarte goud aan het maken.
      Ik heb mijn wormenbak van deze site gehaald: ewoodz.com/product-category/wormenbak/
      Komt fijne uitleg bij en je kan een beetje de maat die bij je past kopen.
      Je kan ook makkelijk zelf eentje maken.

  • @dorotheasluik3578
    @dorotheasluik3578 3 роки тому +1

    Weer fantastisch!!!

  • @bennylop4709
    @bennylop4709 3 роки тому +1

    Top!! Morgen ga ik een compostbak kopen en mijn eigen compost creeren. Ik las ergens 50% groen 50% bruin. Klopt dat, en hoe zit dat precies? Ik baal een beetje want ik heb vandaag net een 'fertilizer' in op m'n potten in de aarde gelegd, formule 7-7-7. Is dat iets wat ik dus niet meer moet doen?

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому

      Van wie is die fertilizer? 777 is niet heel veel... maar kan er zo niet heel veel over zeggen. Is het organische mest? Dan is het prima, hoor.

  • @ItsMeKevinFPV
    @ItsMeKevinFPV 3 роки тому +1

    Tnx. ✌🏻

  • @jesse6468
    @jesse6468 3 роки тому +1

    Ja, maar het is niet alles. Om de grond niet om te hoeven spitten moet je eigenlijk ook de paardenbloemen en ander diepwortelend "onkruid" laten staan, anders kan het zijn dat je bij zware grond toch nog moet spitten of ploegen. En de dode kat kan best in de tuin, zeker als je de kat begraaft met een hele stapel hout en dode bladeren, niet moeilijk over doen. Plant er dan iets hongerigs bovenop en het is ook een mooie gedenkplek in de vorm van een weelderige plant.

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому

      Paardenbloemen laten staan, ja daar zit wel wa tin.. maar ja, sommige mensen vinden het niet tof en zit je hele tuin onder.

    • @jesse6468
      @jesse6468 3 роки тому

      Ja, sommige mensen hebben echt een afkeer van paardenbloemen. Misschien is er een andere plant met een vergelijkbare functie. En ik denk dat als de grond gezond is, het niet zo snel heel veel paardenbloemen zullen zijn.

  • @martin4011
    @martin4011 3 роки тому +1

    Wou net de tuin gaan aanvegen, maar ik begrijp dat ik de bladeren dus beter kan laten liggen. Ook op het gras? Ziet er zo rommelig uit 🙈

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому +2

      nee, het gras verstikt ervan.

    • @bibiboom5353
      @bibiboom5353 3 роки тому +2

      Ik haal afgevallen blad alleen weg van de gazons en de paden in mijn tuin. In de borders en onder struiken laat ik het liggen. Goed voor de bodem, isoleert ook bij vorst en de egeltjes vinden er een schuilplaats voor de winter. In de laatste weken dat je nog gras moet maaien en het blad al valt, maai ik terwijl het blad erop ligt. Dat wordt dan gelijk mee verhakseld en vormt een goede basis voor in de compostbakken. Gras zonder iets erdoor plakt erg aan elkaar en alleen blad is arm. Gemengd verteert het fantastisch.

  • @pe25
    @pe25 3 роки тому +1

    Toppers! 💪🏾🙏🏽🐛

  • @heinnelissen277
    @heinnelissen277 3 роки тому +1

    Hoe zit het met eikenbladeren, moet ik die ook laten liggen? Als ik ze niet opruim heb ik na enkele jaren een laag van eikenbladeren in mijn tuin. Eikenbladeren vergaan niet en zorgen voor verzuiling van de grond. Ze zijn ook niet te composteren. Dus wat moet ik doen met eikenbladeren?

    • @darkstyle3119
      @darkstyle3119 3 роки тому +1

      Als je de bladeren versnippert met de grasmachine of bladzuiger verteren ze veel sneller.

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому

      Klopt, liefst weghalen of bij je zuurminners gooien.

  • @Sluretje
    @Sluretje 2 роки тому

    Zwarte grond betekend niet meteen goede grond! :-D ook zo'n fabeltje wat ze uit de koppen moeten proberen te krijgen!

  • @Johan-ki7oc
    @Johan-ki7oc 3 роки тому +2

    Hoe diep leg je je koffieprut/groente afval neer gezien je niet zou mogen spitten ?

    • @vulk86
      @vulk86 3 роки тому

      Gewoon OP de grond.

    • @gertjanw663
      @gertjanw663 3 роки тому +1

      ik laat het koffieprut altijd drogen in een klein emmertje op de kachel. Of in de zomer gewoon buiten. Zelfs zakken koffieprut van de koffiemachine op het werk. Hetzelfde trouwens met theezakjes.. Als die gedroogd zijn kan je ze open trekken en ook bij de koffieprut doen. Gedroogd kan je het overal uitstrooien over de grond en dan neemt de bodem het vanzelf op.

    • @Tuinmanieren
      @Tuinmanieren  3 роки тому

      Koffieprut kan er gewoon overheen. De groenten eerst composteren.

    • @carlijnschokker8305
      @carlijnschokker8305 3 роки тому

      @@Tuinmanieren ik ga mijn ouders vragen de koffieprut apart te houden! Maar hoeveel mag je per keer uitstrooien?!?

  • @zomaarwat9
    @zomaarwat9 3 роки тому +2

    Mooie zwarte grond. Ik ben jaloers.