Thomas Bollen over DNB die miljardenrekening bij de burger neerlegt - Holland Gold Interviews #29

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 лют 2025

КОМЕНТАРІ • 61

  • @Holland-Gold
    @Holland-Gold  2 роки тому +4

    👉Bedankt voor het kijken naar de video. Wij horen graag wat u van de video vond en welke gasten wij nog meer moeten uitnodigen.
    ✅Abonneer en klik op de bel om op de hoogte te blijven van onze laatste video's: bit.ly/3pBzDDl
    ❗LET OP! Wij zullen u nooit vragen om ons te bellen of te whatsappen. U kunt ons altijd zelf bereiken via de contactgegevens onderaan de website: www.hollandgold.nl

  • @Hallointhehouse
    @Hallointhehouse 2 роки тому +34

    Ik stoor me ontzettend aan de laconieke houding van Thomas t.o.v. de risico’s van een CBDC. Het is wellicht de grootste dreiging van onze vrijheden in de historie.

    • @dearingwang
      @dearingwang 2 роки тому +4

      Idd. Symptoom van cognitieve dissonantie. De onthullende ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn te overweldigend om te bevatten voor sommigen. Het vergt veel moed en nederigheid om dat te kunnen.

    • @toncoppens3962
      @toncoppens3962 2 роки тому +8

      Inderdaad. Hij denkt blijkbaar dat je de CBDC's ook 'goed' in kan richten. Ook al is dat de bedoeling van iedereen, dat gaat een keer mis. Ontzettend naïef als je dat niet ziet en snapt. Bizar.

    • @robberttruijens6552
      @robberttruijens6552 2 роки тому

      Ik ben persoonlijk gewisseld in mijn denken over CBDC's.
      Momenteel hebben de commerciele banken zo een beetje alle controle, wij als gebruikers van geld hebben geen enkele invloed op het beleid van de banken. Op de overheid hebben wij als burgers toch een stuk meer zeggenschap, uiteindelijk is de vraag wat heb je liever, een entiteit of groep van entiteiten op welke jij geen invloed kan hebben en welke geen enkele verantwoording aan jou hoeft af te leggen. Of een entiteit of groep van entiteiten welke jij wel enigszins invloed op kan hebben en welke, in theorie, wel enige vorm verantwoording aan jou als gebruiker van geld heeft af te leggen?
      Oke, ze krijgen meer controle over hun burgers, echter denken dat ze die controle niet al hebben is naief. Elk jaar leg je zoiezo al je financien al bij de overheid neer door middel van je belasting aangifte. Plus de afgelopen twee jaar is al gebleken dat de overheid kan bepalen waar jij wel of niet je geld uitgeeft, door je gewoon in je huis op te sluiten en 80% van de mensen om je heen steunt ze er nog ook in!
      Daarnaast zal CBDC's niet de enige vorm van geld zijn en denk ik persoonlijk dat dit ons financieel systeem alleen maar zal verbeteren op den duur, door de competitie welke de overheid aan moet gaan met andere vormen van digitaal geld, waar zij geen controle over kunnen hebben, zoals Bitcoin.
      CBDC's zullen zich constant moeten verbeteren, indien ze willen dat het ook echt gebruikt gaat worden.
      Fundamenteel zal er niet veel veranderen, de controle zal er hoe dan ook zijn, het enige wat verandert is de groep/entiteit welke de controle hanteert.
      Banken zijn ondertussen ookal voor zichzelf aan het beslissen wie wel en geen toegang behoudt tot zijn/haar geld, ik heb liever dat de overheid dit doet dan de banken, de overheid heb ik als burger toch meer invloed op dan de commerciele banken.

  • @janklaes6838
    @janklaes6838 2 роки тому +10

    bedankt thomas voor het toelichten en al je uitzoekwerk, goed verhaal met paul om zo aan te horen hoe het zit.

  • @guidovanrhee3829
    @guidovanrhee3829 2 роки тому +14

    Dank voor het interessante gesprek. Het is toch tenenkrommend dat de financiële wereld niet ten dienste staat aan de bevolking, maar bevolking wel aan deze financiële wereld. Maar wat nog gekker is, is dat die bevolking hun meest kwetbaarste bezit "tijd" inruilt voor een monetair derivaat "valuta" waarvan de waardebepaling door een per definitie onbetrouwbare politiek bepaald wordt. De aandelen- en obligatiemarkt wordt gekenmerkt door dezelfde gekte in overdrive. Koop alles wat de overheid niet kan printen, zou Middelkoop zeggen. Daar ligt naar mijn smaak veel wijsheid in besloten. Hoewel hij wel een belegger is in grondstoffenaandelen, maar dat is m.i. danook het verdienmodel van zijn onderneming. Misschien hebben we allemaal wel boter op ons hoofd.

  • @FransvandenBergeMuziekschuur
    @FransvandenBergeMuziekschuur 2 роки тому +9

    Prachtige setting. Hopelijk kunnen jullie deze lokatie vaker gebruiken.

  • @annekeriezebos3973
    @annekeriezebos3973 2 роки тому +13

    Knot beweerde bij Buitenhof een tijd geleden ongeveer dat hij niet wist waar ze mee bezig waren. Lijkt niet erg betrouwbaar. Die uitspraak is tenminste bij mij wel blijven hangen.
    Ik maak daarom ook bezwaar tegen het het steeds maar zeggen 'we hebben' en 'met elkaar besloten'. Alsof we hierover iets te zeggen hebben.

  • @ebanc
    @ebanc 2 роки тому +9

    CBDC is programmable money, ze kunnen dus als ze willen je betaling weigeren beperken, of koppelen aan CO2 tax etc. Dat is waarom veel mensen dit niet willen!

  • @FrankKnopers
    @FrankKnopers 2 роки тому +5

    Helder verhaal en mooie setting!

  • @MyIntruder1400
    @MyIntruder1400 2 роки тому +1

    ik zit te kijken en kan het aardig goed volgen maar ik denk dat heel veel mensen het spoor bijster raken.
    Mijn vraag is: "Zouden jullie deze kwestie via monopolie geld kunnen verduidelijken?
    Zijn denk ik heel veel mensen mee gebaat.
    Succes

  • @jccusell
    @jccusell 2 роки тому +10

    Kijk voor de grap hoeveel geldcreatie er is geweest de laatste 20 jaar en vooral de laatste 5 jaar. En dan is de monetaire eindbaas stomverbaasd dat er inflatie is.

  • @sven1925
    @sven1925 2 роки тому +8

    Geef een overheid NOOIT zulk soort tools. NOOIT! Dat "naaien" door de overheid gebeurt uiteindelijk altijd!

  • @SH-sc9or
    @SH-sc9or 2 роки тому +5

    Waarom vraag je je niet af waarom die ECB wel soeverein is? In tegenstelling tot de landen die met hen in zee zijn gegaan? Soeverein in de zin van dat zij juridisch onaantastbaar zijn, onschendbaar, de boekhouding niet openbaar hoeven te maken, een aparte status hebben, letterlijk (net als de BIS en The City of het Vaticaan) een aparte staat of land is.

  • @comtaar2245
    @comtaar2245 2 роки тому +10

    Al die te duur gekochte huizen worden nog een probleem.

  • @martinwillemse8923
    @martinwillemse8923 11 місяців тому

    De DNB beweerd de inflatie te moeten verhogen in 2016, maar zijn ze voor de toch al rijken even vergeten dat hun huizen tussen 2014 en 2022 in prijs verdubbelde en een inflatie van meer als 2% veroorzaakte, maar werd dat even vergeten, waardoor er geen compensatie nodig was om de werkende massa te compenseren en zouden we 10% salaris te kort gekomen zijn over deze periode

  • @anythingpods
    @anythingpods 2 роки тому +2

    Sorry maar het was deze keer erg lastig kijken met die foto van Emmanuel Macron op de achtergrond.. 03:01

    • @PaulBuitink
      @PaulBuitink 2 роки тому +1

      Haha dat is foto van Jan Nieuwenhuijs

    • @anythingpods
      @anythingpods 2 роки тому +1

      @@PaulBuitink OMG oke, nou dat het zeg! 🙈 😂

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 2 роки тому +2

    In antwoord op de vraag wie uitgenodigd zou moeten worden: Emeritus Professor of Economics Alfred Kleinknegt. Ik heb ooit een cursus gevolgd bij deze man. De cursus handelde over de euro.

  • @gerardbenikgerard9477
    @gerardbenikgerard9477 2 роки тому +3

    Kortom Hotel California. De rente moet omhoog maar dat kan feitelijk niet zonder heel veel schade bij de burgers. You can check but you can never leave

    • @toncoppens3962
      @toncoppens3962 2 роки тому +1

      Je kan je verdiepen in Bitcoin. Hard geld met vaststaande regels.

    • @boomsystem744
      @boomsystem744 2 роки тому +1

      @@toncoppens3962 100%, echter, het belangrijkste misschien wel vergeet u te vermelden: dat alles zonder tusssenkomst van “trusted parties”.

  • @solonechope
    @solonechope 2 роки тому +5

    Sinds entree van centrale banken hebben we #inflatie, daarvoor eeuwenlang nauwelijks! Grondige herziening van geldstelsel is noodzakelijk. Renteloze hypotheken en kredieten zijn voor iedereen mogelijk!

    • @markoneelen1864
      @markoneelen1864 2 роки тому

      En wie gaat er jou dan geld lenen? Ik niet waarom risico lopen met jou geld geven en dan niks daarvoor terug krijgen.? Sinterklaas bestaat niet meer

    • @solonechope
      @solonechope 2 роки тому

      @@markoneelen1864 ook hier is mijn reactie verwijderd waarschijnlijk vanwege het verwijzen naar een alternatief geldstelsel. Het huidige systeem is kassa voor de vermogenden. Via rente, prijs van elk product bestaat uit tenminste 25% rente, vindt grootschalige herverdeling plaats van arm naar rijk.

  • @joostvangoidsenhoven
    @joostvangoidsenhoven 2 роки тому

    33:09 vind het antwoord toch nog steeds vaag. 'Gemaakte afspraken', de CB maken reserves aan voor QE, dit wordt toch ook gedoogd? Als ze geen reserves aan moeten (mogen?) maken voor het betalen van deze interesten, vanwaar komen die reserves dan? En waarom zijn dit dan verliezen die moeten gedragen worden door overheden en was dit bij QE niet zo? 'Opeens' hebben de CB een balans en moeten ze zich gedragen als een bedrijf, en bij QE moest dit niet..
    Verder wel leuke video en top werk van Thomas en Martijn. Hulde.

    • @joostvangoidsenhoven
      @joostvangoidsenhoven 2 роки тому

      overigens wel bedankt om de vraag te stellen, Paul!

    • @joostvangoidsenhoven
      @joostvangoidsenhoven 2 роки тому

      Voor mensen met dezelfde vraag, hier het antwoord:
      Bij het printen van reserves voor aankoop van obligaties (QE), groeit de balance sheet van de CB evenredig. Het printen van reserves is geen asset maar een liability aangezien de commerciële banken er een claim op hebben. In ruil voor de liability koopt de CB de obligatie. De asset en liability zijden groeien dus evenredig.
      Het stijgen van de rente heeft nu 2 gevolgen: de assets van de CB (obligaties) dalen in waarde en de liabilities (rente op excess reserves) stijgen in waarde. De balance sheet verandert dus en de CB maakt verlies. Omdat de CB in de meeste landen eigendom (asset) zijn van de overheid, is het de overheid (en dus de burger) die er voor opdraait.

  • @SH-sc9or
    @SH-sc9or 2 роки тому +1

    Waarom licht je de absurde stelling van het al of niet verlies maken van de Nederlandse bank (een centrale bank) niet toe?

    • @Tubemanjac
      @Tubemanjac 2 роки тому

      Ligt? Kom, we gaan niet op onze rug liggen. 🤪

    • @SH-sc9or
      @SH-sc9or 2 роки тому

      @@Tubemanjac Inderdaad, je hebt gelijk. Zal het even aanpassen.

  • @arievuuregge4925
    @arievuuregge4925 2 роки тому +1

    De DNB vind niet nodig dat iedereen gecompenseerd gaat worden met nota energierekening . De arrogantie waarmee dat in het nieuws wordt gebracht, of die wel even de dienst uit maken wie wat krijgt. Laat deze bank maar een toontje lager zingen en niet bemoeien met zaken die hem niet aan gaan

  • @maikelvane5185
    @maikelvane5185 2 роки тому +2

    Hebben we uberhaupt centrale banken nodig?
    Leestip: ‘A history of central banking and the enslavement of mankind.’ Stephen Mitford Goodson.

  • @adoteq_
    @adoteq_ 2 роки тому +2

    Als ik naar Rotterdam centrum kijk, zie ik enorme drukte op verschillende momenten in de week. De mcdonalds kan de bestellingen niet meer aan. Er staan 5 mensen bij de kassa om de bestellingen te leveren, en de hele gang staat vol inclusief de zelfscan kassa’s. Tussen de 50-80 bestellingen in de wacht. Soms 30 minuten wachten op eten. De hele inflatie is zo hoog in Nederland, dat mensen meer beginnen uit te geven. Ons geld verdampt toch, dus wordt al het geld meteen uitgegeven. Ik zie dit pas afremmen bij een rente die ver boven de 20% zit

    • @boomsystem744
      @boomsystem744 2 роки тому +1

      Wet van Taylor: om inflatie effectief te bestrijden moet je de rente tijdig net even boven de inflatie zetten. Dat zou in NL neerkomen op in ieder geval een kleine 20%.

  • @MaartenFlikweert
    @MaartenFlikweert 2 роки тому +2

    Smoke and mirrors, de financiele wereld is een mafklapper

  • @dcabooter
    @dcabooter 2 роки тому +1

    Wat Thomas ove CBDC zegt kloptr niet. Programmeerbaar geld is iets heel anders. De bank kan nu zien dat ik boodschappen doe maar buet wat ik koop. Met CBDC kan de overheid ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld geen biefstuk meer kan kopen als je teveel hebt gevlogen. Nu is dat onmogelijk.
    just my 2 cents.

  • @solonechope
    @solonechope 2 роки тому +1

    Ik zie dat mijn reactie is verwijderd, hè? Dus nog eens.

  • @jos_t_band3912
    @jos_t_band3912 2 роки тому +3

    Wal keert het schip.

  • @12th-House
    @12th-House 2 роки тому +1

    * * Bitcoin * *

  • @daniquederidder4663
    @daniquederidder4663 2 роки тому

    Snap niet dat je me niet hebt uitgenodigd op je event... dacht dat we vrienden waren Paul! 😁

  • @WillieWortel
    @WillieWortel 2 роки тому

    Tinder?! Woehahahahaha!!

  • @jurjenrienmeyer6983
    @jurjenrienmeyer6983 2 роки тому +5

    Afscheid nemen Euromunt eigen munt 🪙 en bitcoin