Ymmärrän punaisia, mutta kyllä se varmaan oli parempi että valkeat voittivat sisällissodan. Lisäksi tuo Otto Wille Kuusinen oli kyllä mukamas niin kansan asialla, mutta oli ensimmäisenä loikkaamassa Venäjälle jättäen toiset punaiset oman onnensa nojaan.
Niin ja mikäli kapinalliset, eli punaiset Leninin joukot olisivat voittaneet olisi maamme ollut osa Neuvostoliittoa. Tästä seikasta ei kellään ole varmaankaan toista mielipidettä! Valkoiset saivat maamme lähes välittömästi Demokratian tielle ja ihmisten hyvinvointi parani huomattavasti!
Sisällissodan tragedia on, että punaisilla oli hyvä syy nousta kapinaan. Seassa kuitenkin oli kommarisaastaa, josta osa puikki Venäjälle pakoon agitoituaan tilanteen kärjistymään sodaksi. Keskivertopunainen tuskin edes tiesi, mitä kommunismi on. Heidän kohtaloaan minä suren, puhumattakaan lapsista. Mutta kommunistisaasta olisi pitänyt eliminoida. Vaikka kapina epäonnistui, se ei ollut aivan turha. Työväen olot paranivat ja kun oli osoitettu, että tarvittaessa voidaan noustaa aseellisen kapinaan, se pakotti valtion mukautumaan itsenäisyyden haasteisiin ja huomioimaan koko kansakunnan. Valitettavasti siitä jäi myös syvä haava. Sota on aina hirvittävää, mutta pieni kansa tappamassa toisiaan on vielä pahempaa.
No kyllä tuo kommunismi on osoittautunut aika huonoksi hommaksi ja mikään aate ei ole saanut niin paljon uhreja mm, Kiinasssa ja Neuvostoliitossa. Hitler oli sekopää, mut partiopoika Staliniin ja Maoon verrattuna. Enkä usko että demokraattista järjestelmää vastaan kapinoimalla saadaan muuta kuin verenvuodatusta aikaan, ja pitää muistaa jos yleislakon aikana punaisten terroritekoja suorittaneet olisi luovutettu oikeuteen koko sodalta olisi saatettu välttyä. Mutta ei kommunisti ennen eikä tänään tunnusta ihmisoikeuksia esimerkkinä Pohjois-Korea.
Kyseessä oli ensisijaisesti Vapaussota. Punaiset olivat julistaneet vallankumuksen (demokraattiseen Suomeen) ja se piti tuhota (toinen vaihtoehto olisi ollut diktatuuri). Lisäksi maassa oli venäläisiä joukkoja, jotka piti riisua aseista. mm sitä varten jääkärit olivat lähteneet Saksaan koulutusta saamaan. Nyt ratkaistiin noista kumpikin. Toinen lopputulos olisi ollut demokratian ja SUomen tulevaisuuden kannalta katastrofi. HYVÄ NÄIN!
Nekin on kyllä tosiasiallisesti punaisia.. Jotkut puhuvat punavihreistä viitatessaan heihin sekä demareihin ja vasemmistolaisiin, mutta eivät "vihreät" ole oikeasti lainkaan vihreitä.
Niin. Tänään supo mainitsi yhdeksi suurimmaksi mahdolliseksi uhaksi äärioikeiston terrori-iskun. Ei siis vihreiden tai edes äärivasemmiston uhkaa. Ehkä kannattaisi keskittyä todellisiin uhkiin, eikä kuviteltuihin.
Kasittaakseni vallakumous lahti kayntin osittain vahingossa. Punaisten johto ei pyrkinyt aseelliseen kumoukseen eika ollut siihen hyvin valmistautunut. Punakaartit aloitti taistelut omin pain ja tilanne karkasi punaisten johtajien kasista.
FinHistoryChannel - Ehdotin muutamia kanavanne keskustelusivulla. Tuon Raudun taistelun mainitsin jo toisen videon keskustellussa, mutta pari lisäaihetta mainitsin kanavanne keskustelussa.
Kiitos videosta👍On mielenkiintoista tutustua maamme historian tähänkin kauteen, onhan tuo jakso ollut jälleen jonkin aikaa ns tapetilla. Kuvatallenteet tässä videossa ovat suurelta osin entuudestaan tunnettuja, mutta oli mukana jokunen harvemmin esillä ollut. * Olen havainnut, että joissakin suvuissa eivät haavat vuoden 1918 sodasta ole vieläkään arpeutuneet... 🤔 Tallenteessa oli mainintoja Kansanvaltuuskunnasta eli Punaisesta Senaatista, kuten joku voisi ilmaista. Oliko niin, että valtaosa näistä ns senaattoreista siirtyi - 18 kevään aikana Neuvosto - Venäjälle saaden siellä Stalin aikana kurjan kohtalon? Taisipa hra Mannerkin päätyä teloitetuksi. Ainoastaan Otto-Ville Kuusinen selvisi läpi Stalinin hallinnon ja Oskari Tokoi, joka siirtyi Yhdysvaltoihin. Monien lopullinen kohtalo oli pitkään epäselvä. Edvard Gylling menestyi Kuusisen ohella parhaiten, kunnes Stalin lopetti tämän luoman Karjalan autonomisen metsätalousalueen kapitalistisena harhaluomuksena.
Jos kukaan tietää historian luentoja myös Suomesta ennen valtiota sellaisenaan. Kertokaa ihmeessä minullekin ja kirjoja saa ehdottaa. Todella mielenkiintoista teemaa.
Vau, tosiaan tätä kaipasin. On jäänyt Suomesta paljonkin, vielä kun pääsisi ideoiden purkua käsittelemään ja mitkä olivat puolue ohjelmat, kuin myös mikä toi ihmiset puoleensa. Itä-rajan toisella puolella olevasta toiminnasta jonkin verran tiedän ja sekin on suhteellisen rajoitteista. Mitkä olivat Mannerin ideat? Manneri idealogisen taistelun ymmärtämistä? Puolue taistelu oli melkoista rajan toisella puolella, vaikka bolshevikit ovat suoraan käänettynä - enemmistö, muttei se aina sillain ollut. Epätyytyväisyys vallasta oli kauan aikaisemmin, oli terroristeja ja hetki jopa kun se oli ylpeyden aihe romantiikoille,ketkä moista toimintaa harjottivat - kaikki kertovat valtaa kohtaan tuntevia tunteita kansan seassa. Kokonaiskuvaa varten toivoisinkin,että toimintaanne jatkaisitte. Jos minnekkään historiaa laittaa ja mitä laajemmin sitä paremmin - niin internettiin. Onhan se historia kaikkien yhteistä lopultakin.
Kyseessä oli ensisijaisesti Vapaussota. Punaiset olivat julistaneet vallankumuksen (demokraattiseen Suomeen) ja se piti tuhota (toinen vaihtoehto olisi ollut diktatuuri). Lisäksi maassa oli venäläisiä joukkoja, jotka piti riisua aseista. mm sitä varten jääkärit olivat lähteneet Saksaan koulutusta saamaan. Nyt ratkaistiin noista kumpikin. Toinen lopputulos olisi ollut demokratian ja SUomen tulevaisuuden kannalta katastrofi. HYVÄ NÄIN!
Varmaan hyvä ettei voittaneet mutta millainen suomi olisi ilman käytyä sotaa? Köyhien määrä olisi satakertainen palkat ja sosiaaliset edut minimissä. Omistava luokka ei anna mitään ilmaiseksi.
@@einaripalje4964 Yksi sodan tulos oli etta ylaluokka oppi antamaan hiukan periksi ja ymmarsi ettei sortamalla ja polkemalla hyvaa yhteiskuntaa rakenneta.
Antti Rautiaisella on hyvä analyysi siitä, mitä olisi käynyt, mikäli punaiset olisivat voittaneet (todennäköisimminhän tämä olisi käynyt, jos valta olisi otettu jo 1917 lakon yhteydessä, eikä lykätty konfliktia eteenpäin [tämä teki konfliktista verisen, ja toi voiton valkoisille]) - historian iso linja ei olisi vaihtunut, mutta keskitysleirien kauhut olisivat jääneet kokematta 1918 sodan jäljiltä. puheenvuoro.uusisuomi.fi/anttirautiainen/256769-olisiko-punaisesta-suomesta-tullut-diktatuuri/
Ihan hyvä mielipidekirjoitus. Mutta kysenalaistaisin väiteen ettei SDP ollut merkittävää vallankumouksellista siipeä. Kun minun silmiini näyttää SKP olevan suoraa jatkoa tuolle vallankumoukselliselle siivelle, joka irtautui SDP:stä. Minulle siis näyttää, että SDP yritti pitää sisällään kaikki sosialistiset suuntaukset maltilisimmista vallakumouksellisimpiin. Sodan aikaista toimintaa voi pitää suuntaa antavan viitenä, mitä olisi voinut olla tulossa. Tosin jo alkuvaiheista asti tappiolliselta näyttänyt sota ei välttämättä antanut mahdollisuuksia toteuttaa uudistuksia samassa mittakaavassa kuin poliittista halua ehkä olisi löytynyt. Tämä jättääkin yhdeksi parhaista arviointiperusteista mahdollisesta historiasta vallankumouksen aikana kirjoitettuna perustuslain. Tosin siinäkin näkyy kompromissien jälki radikaalimpien ja maltillisempien välillä, kun osa pykälistä on jätetty hivenen avoimiksi sallien vähän suuremmatkin muutokset kuin jutussa väitettiin. Siitä olen yhtä mieltä, että SDP 1917 vuonna oli vielä huomattavasti maltillisempi kuin moni tuntuu ajattelevan netti kirjoittelun perusteella. Tämän lisäksi juttu näyttä unohtavan, koko turvallisuuspolitisen sijainnin. Pietarin läheisyys on jatkuvasti säilynyt Suomen turvallisuuspolitikan tärkeänä asiana aina suuriruhtinaskunta ajoista asti. Siitä on vaihtelevasti ollut riskiä tai hyötyä. Tuon takia siis sosialistisella Suomella olisi herkästi ollut Venäjän vallankumouksen jälkeen ollut suurempia paineita taata Leningradin turvallisuus tavalla tai toisella. Sopivan tavan löytäminen tosin olisi hyvin voinut olla myös YYA tapainen sopimus, rajan siirtely Karjalassa tai liittyminen osaksi neuvostoliittoa. On vaikea lähteä arvailemaan, minkä olisi naapuri nähnyt hyväksyttävänä ratkaisuna. Jos naapurissa ei ihan täysin tyhmiä oltu vallankumouksen jälkeen, niin uskoisin paineen ratkaisuun jo alkaneen paljon aikaisemmin, koska sosialistinen Suomen kuvittelisi näyttänyt helpommin taivuteltavalta. Tässäkin siis jää auki kuinka punaiset olisivat toteuttanut puolustusvoimat eli olisiko Suomella ollut 30-luvulla uskottava puolustus vai ei. Mutta siitä olen kyllä samaa mieltä kirjoituksen kanssa, että tämän päivän Suomi on aika lähellä SDP toivomaa suuntaa. Jopa Porvaripuolueet ovat tuoneet monia uudistuksia, jotka ovat vieneet Suomea askel kerrallaan kohti maltillista sosialismia. Tosin eihän satavuotta sitten ihan kaikkea täysin nykyisen kaavan mukaan nähty. Toivottavasti olemme matkalla oppineet asioita viemään asioita jopa parempaan suuntaan kuin aikaisemmin oli ajatukset.
Veta Rosalyn Aika optimistinen arvio. Siperiassa tai haudassa oltais (no he ketkä silloin elivä.) ja ryssä täällä olisi. Monet Neuvostoliittoon loikanneet ja jälleenrakentamiseen osallistuneet suomalaiset ammuttiin, kun heitä ei enää tarvittu.
Ymmärrän punaisia, mutta kyllä se varmaan oli parempi että valkeat voittivat sisällissodan. Lisäksi tuo Otto Wille Kuusinen oli kyllä mukamas niin kansan asialla, mutta oli ensimmäisenä loikkaamassa Venäjälle jättäen toiset punaiset oman onnensa nojaan.
näin
Niin ja mikäli kapinalliset, eli punaiset Leninin joukot olisivat voittaneet olisi maamme ollut osa Neuvostoliittoa. Tästä seikasta ei kellään ole varmaankaan toista mielipidettä! Valkoiset saivat maamme lähes välittömästi Demokratian tielle ja ihmisten hyvinvointi parani huomattavasti!
Sisällissodan tragedia on, että punaisilla oli hyvä syy nousta kapinaan. Seassa kuitenkin oli kommarisaastaa, josta osa puikki Venäjälle pakoon agitoituaan tilanteen kärjistymään sodaksi. Keskivertopunainen tuskin edes tiesi, mitä kommunismi on. Heidän kohtaloaan minä suren, puhumattakaan lapsista. Mutta kommunistisaasta olisi pitänyt eliminoida.
Vaikka kapina epäonnistui, se ei ollut aivan turha. Työväen olot paranivat ja kun oli osoitettu, että tarvittaessa voidaan noustaa aseellisen kapinaan, se pakotti valtion mukautumaan itsenäisyyden haasteisiin ja huomioimaan koko kansakunnan. Valitettavasti siitä jäi myös syvä haava. Sota on aina hirvittävää, mutta pieni kansa tappamassa toisiaan on vielä pahempaa.
No kyllä tuo kommunismi on osoittautunut aika huonoksi hommaksi ja mikään aate ei ole saanut niin paljon uhreja mm, Kiinasssa ja Neuvostoliitossa. Hitler oli sekopää, mut partiopoika Staliniin ja Maoon verrattuna. Enkä usko että demokraattista järjestelmää vastaan kapinoimalla saadaan muuta kuin verenvuodatusta aikaan, ja pitää muistaa jos yleislakon aikana punaisten terroritekoja suorittaneet olisi luovutettu oikeuteen koko sodalta olisi saatettu välttyä. Mutta ei kommunisti ennen eikä tänään tunnusta ihmisoikeuksia esimerkkinä Pohjois-Korea.
Kyseessä oli ensisijaisesti Vapaussota. Punaiset olivat julistaneet vallankumuksen (demokraattiseen Suomeen) ja se piti tuhota (toinen vaihtoehto olisi ollut diktatuuri). Lisäksi maassa oli venäläisiä joukkoja, jotka piti riisua aseista. mm sitä varten jääkärit olivat lähteneet Saksaan koulutusta saamaan. Nyt ratkaistiin noista kumpikin. Toinen lopputulos olisi ollut demokratian ja SUomen tulevaisuuden kannalta katastrofi. HYVÄ NÄIN!
Voi todeta näin jälkeenpäin että hyvä kun Valkoiset voittivat 1918-Sodan nytten kanssa.
Totta koska hyvin toden näköisesti jos punaiset olisivat voittaneet Suomi ei olisi nyt itsenäinen.
Turha siitä on jossitella. Rinnakkaista historiaa ei ole.
@@hannaojala469 tai valkoiset olisivat tehneet meistä saksalaisten orjia. Turha jossitella.
Olipa voittaja ollut valkoinen tai punainen, itsenäisyys olisi saatu...jossain muodossa.
Vrt. Nykytilanne
Perkeleellistä törkeyttä tuoda tänne saksalainen sotaväki teurastmaan...
Minua ei huoleta valkoiset tai punaiset, vaan nuo vihreät...
Samaa mielta Hans.
Nekin on kyllä tosiasiallisesti punaisia.. Jotkut puhuvat punavihreistä viitatessaan heihin sekä demareihin ja vasemmistolaisiin, mutta eivät "vihreät" ole oikeasti lainkaan vihreitä.
Niin. Tänään supo mainitsi yhdeksi suurimmaksi mahdolliseksi uhaksi äärioikeiston terrori-iskun. Ei siis vihreiden tai edes äärivasemmiston uhkaa. Ehkä kannattaisi keskittyä todellisiin uhkiin, eikä kuviteltuihin.
Hieno ja asiallien kanava - laitoin tilaukseen. Jatka samaa hyvää työtä!
Teeppäs hei joskus Eugen Schaumannista viteoo
Kasittaakseni vallakumous lahti kayntin osittain vahingossa. Punaisten johto ei pyrkinyt aseelliseen kumoukseen eika ollut siihen hyvin valmistautunut. Punakaartit aloitti taistelut omin pain ja tilanne karkasi punaisten johtajien kasista.
Tilaukseen meni tämä kanava. Sopivan rauhallista tarinankerrontaa.
Todella mielenkiintoinen video! Lisää sisällissodasta toivoisin, mikäli se teille on mahdollista ja mielekästä toteuttaa.
Kiitoksia! Kyllähän sisällissodasta videoita vielä teen useammankin.
FinHistoryChannel - Kiitos vastauksestanne! Tämä on todella hyvä kanava, suosittelisin sitä kaikille historiasta kiinnostuneille.
Kiitoksia vielä kerran :) Ehdotuksia videoiden aiheiksi otan mielelläni myös vastaan.
FinHistoryChannel - Ehdotin muutamia kanavanne keskustelusivulla. Tuon Raudun taistelun mainitsin jo toisen videon keskustellussa, mutta pari lisäaihetta mainitsin kanavanne keskustelussa.
Oikein hieno ja asiallinen historiikki. Kiitos👍
Kiitos videosta👍On mielenkiintoista tutustua maamme historian tähänkin kauteen, onhan tuo jakso ollut jälleen jonkin aikaa ns tapetilla. Kuvatallenteet tässä videossa ovat suurelta osin entuudestaan tunnettuja, mutta oli mukana jokunen harvemmin esillä ollut. * Olen havainnut, että joissakin suvuissa eivät haavat vuoden 1918 sodasta ole vieläkään arpeutuneet... 🤔 Tallenteessa oli mainintoja Kansanvaltuuskunnasta eli Punaisesta Senaatista, kuten joku voisi ilmaista. Oliko niin, että valtaosa näistä ns senaattoreista siirtyi - 18 kevään aikana Neuvosto - Venäjälle saaden siellä Stalin aikana kurjan kohtalon? Taisipa hra Mannerkin päätyä teloitetuksi. Ainoastaan Otto-Ville Kuusinen selvisi läpi Stalinin hallinnon ja Oskari Tokoi, joka siirtyi Yhdysvaltoihin. Monien lopullinen kohtalo oli pitkään epäselvä. Edvard Gylling menestyi Kuusisen ohella parhaiten, kunnes Stalin lopetti tämän luoman Karjalan autonomisen metsätalousalueen kapitalistisena harhaluomuksena.
Jos kukaan tietää historian luentoja myös Suomesta ennen valtiota sellaisenaan. Kertokaa ihmeessä minullekin ja kirjoja saa ehdottaa. Todella mielenkiintoista teemaa.
Paljon loistavaa materiaalia sun kanavalla.
Onneksi ei tullut proletariaatin diktatuuria.
Vau, tosiaan tätä kaipasin. On jäänyt Suomesta paljonkin, vielä kun pääsisi ideoiden purkua käsittelemään ja mitkä olivat puolue ohjelmat, kuin myös mikä toi ihmiset puoleensa. Itä-rajan toisella puolella olevasta toiminnasta jonkin verran tiedän ja sekin on suhteellisen rajoitteista. Mitkä olivat Mannerin ideat? Manneri idealogisen taistelun ymmärtämistä? Puolue taistelu oli melkoista rajan toisella puolella, vaikka bolshevikit ovat suoraan käänettynä - enemmistö, muttei se aina sillain ollut. Epätyytyväisyys vallasta oli kauan aikaisemmin, oli terroristeja ja hetki jopa kun se oli ylpeyden aihe romantiikoille,ketkä moista toimintaa harjottivat - kaikki kertovat valtaa kohtaan tuntevia tunteita kansan seassa. Kokonaiskuvaa varten toivoisinkin,että toimintaanne jatkaisitte. Jos minnekkään historiaa laittaa ja mitä laajemmin sitä paremmin - niin internettiin. Onhan se historia kaikkien yhteistä lopultakin.
Millainenkohan Suomen tilanne olis tällä hetkellä jos punaset olis voittanut sisällissodan??
Kyseessä oli ensisijaisesti Vapaussota. Punaiset olivat julistaneet vallankumuksen (demokraattiseen Suomeen) ja se piti tuhota (toinen vaihtoehto olisi ollut diktatuuri). Lisäksi maassa oli venäläisiä joukkoja, jotka piti riisua aseista. mm sitä varten jääkärit olivat lähteneet Saksaan koulutusta saamaan. Nyt ratkaistiin noista kumpikin. Toinen lopputulos olisi ollut demokratian ja SUomen tulevaisuuden kannalta katastrofi. HYVÄ NÄIN!
Varmaan hyvä ettei voittaneet mutta millainen suomi olisi ilman käytyä sotaa? Köyhien määrä olisi satakertainen palkat ja sosiaaliset edut minimissä. Omistava luokka ei anna mitään ilmaiseksi.
Ei tiedä kenkään sitä. Hyvä kun alkaisit ajatella asioita ja kuvitella, ymmärtäää politiikan perusteita ...
@@einaripalje4964 Yksi sodan tulos oli etta ylaluokka oppi antamaan hiukan periksi ja ymmarsi ettei sortamalla ja polkemalla hyvaa yhteiskuntaa rakenneta.
3:00 Kalumeetin valtiossa se Satu-Setä Korpi-Antti uunimuuurarin oppinsa sai.
Suomen historian synkimpiä hetkiä.
Mitä tästä opimme? Feministin kanssa ei kannata heilastella.
Tai ottaa töitä radiumkaivoksesta...vaikka lupaisivat uranousua ihan pilviin astikin
Mun vaarin isä oli mukana sisällissodassa
Valkonen vai punanen
@@mmiimw50360 meillä oltiin valkosia
@@sumosami ite en tiiä kummalla puolella meillä oltii. Toivon että valkoiset
👍🏻🇫🇮
Antti Rautiaisella on hyvä analyysi siitä, mitä olisi käynyt, mikäli punaiset olisivat voittaneet (todennäköisimminhän tämä olisi käynyt, jos valta olisi otettu jo 1917 lakon yhteydessä, eikä lykätty konfliktia eteenpäin [tämä teki konfliktista verisen, ja toi voiton valkoisille]) - historian iso linja ei olisi vaihtunut, mutta keskitysleirien kauhut olisivat jääneet kokematta 1918 sodan jäljiltä.
puheenvuoro.uusisuomi.fi/anttirautiainen/256769-olisiko-punaisesta-suomesta-tullut-diktatuuri/
Ihan hyvä mielipidekirjoitus. Mutta kysenalaistaisin väiteen ettei SDP ollut merkittävää vallankumouksellista siipeä. Kun minun silmiini näyttää SKP olevan suoraa jatkoa tuolle vallankumoukselliselle siivelle, joka irtautui SDP:stä. Minulle siis näyttää, että SDP yritti pitää sisällään kaikki sosialistiset suuntaukset maltilisimmista vallakumouksellisimpiin.
Sodan aikaista toimintaa voi pitää suuntaa antavan viitenä, mitä olisi voinut olla tulossa. Tosin jo alkuvaiheista asti tappiolliselta näyttänyt sota ei välttämättä antanut mahdollisuuksia toteuttaa uudistuksia samassa mittakaavassa kuin poliittista halua ehkä olisi löytynyt. Tämä jättääkin yhdeksi parhaista arviointiperusteista mahdollisesta historiasta vallankumouksen aikana kirjoitettuna perustuslain. Tosin siinäkin näkyy kompromissien jälki radikaalimpien ja maltillisempien välillä, kun osa pykälistä on jätetty hivenen avoimiksi sallien vähän suuremmatkin muutokset kuin jutussa väitettiin. Siitä olen yhtä mieltä, että SDP 1917 vuonna oli vielä huomattavasti maltillisempi kuin moni tuntuu ajattelevan netti kirjoittelun perusteella.
Tämän lisäksi juttu näyttä unohtavan, koko turvallisuuspolitisen sijainnin. Pietarin läheisyys on jatkuvasti säilynyt Suomen turvallisuuspolitikan tärkeänä asiana aina suuriruhtinaskunta ajoista asti. Siitä on vaihtelevasti ollut riskiä tai hyötyä. Tuon takia siis sosialistisella Suomella olisi herkästi ollut Venäjän vallankumouksen jälkeen ollut suurempia paineita taata Leningradin turvallisuus tavalla tai toisella. Sopivan tavan löytäminen tosin olisi hyvin voinut olla myös YYA tapainen sopimus, rajan siirtely Karjalassa tai liittyminen osaksi neuvostoliittoa. On vaikea lähteä arvailemaan, minkä olisi naapuri nähnyt hyväksyttävänä ratkaisuna. Jos naapurissa ei ihan täysin tyhmiä oltu vallankumouksen jälkeen, niin uskoisin paineen ratkaisuun jo alkaneen paljon aikaisemmin, koska sosialistinen Suomen kuvittelisi näyttänyt helpommin taivuteltavalta. Tässäkin siis jää auki kuinka punaiset olisivat toteuttanut puolustusvoimat eli olisiko Suomella ollut 30-luvulla uskottava puolustus vai ei.
Mutta siitä olen kyllä samaa mieltä kirjoituksen kanssa, että tämän päivän Suomi on aika lähellä SDP toivomaa suuntaa. Jopa Porvaripuolueet ovat tuoneet monia uudistuksia, jotka ovat vieneet Suomea askel kerrallaan kohti maltillista sosialismia. Tosin eihän satavuotta sitten ihan kaikkea täysin nykyisen kaavan mukaan nähty. Toivottavasti olemme matkalla oppineet asioita viemään asioita jopa parempaan suuntaan kuin aikaisemmin oli ajatukset.
Roisto !
Oma mielipiteeni on se että kyllä punasten voitto ois ollu parempi
Ja Rautaesiripun punaiselle puolelle? jep jep
Kandeis naperon hieman sivistää itseään esimerkillä siitä mitä seurasi itänaapurissa punaisten voitosta.
Homo bolseviikki
Veta Rosalyn Aika optimistinen arvio.
Siperiassa tai haudassa oltais (no he ketkä silloin elivä.) ja ryssä täällä olisi.
Monet Neuvostoliittoon loikanneet ja jälleenrakentamiseen osallistuneet suomalaiset ammuttiin, kun heitä ei enää tarvittu.
Aika erikoinennäkemys