Wel jammer dat Robert op 1:22 aangeeft dat de auto een batterijpakket van 75 kW heeft maar dit moet natuurlijk kWh zijn! kW is vermogen, kWh hoeveelheid energie.
Zoals altijd is er van tevoren goed over nagedacht ……. verschillende stekkers, verschillende laadpassen, zo onduidelijk en omslachtig allemaal ……. en dan maar hopen dat je op vakantie een laadpaal vindt, een laadpaal niet bezet is, je de juiste stekker hebt, het juiste pasje …. wat een gedoe! Wie verzint dit? Géén EV voor mij vooralsnog! PS: Leuke review trouwens! 👍
@@ANWB Nog steeds zéér tevreden over mijn Polo 1.2 TDI …. loopt 1 op 23/24 …. Wie maakt mij wat. 😊 Bovendien zijn EV’s nog véél te duur en ook het elektrisch laden is duur …. en ook elektriciteit moet opgewekt worden met (hoofdzakelijk) fossiele brandstoffen, dus wat levert elektrisch rijden op voor het milieu, onderaan de streep!? 🤔
Stap in een Tesla en rijd van hier naar de Noordkaap en scheur door naar Gibraltar. Geen enkele keer wachten op een plek, geen pasjes, geen voorbereiding: effortless.
vraag; ik heb een tesla model y 2024 model, probeerde die te laden bij damen Schiedam op het terrein zelf, met de type 2 lader (blauwe kabel) meegeleverd met de auto, de auto gaf aan dat die niet kon laden vanwege wisselstroom, je zag de boordcomputer ook 100 pogingen achter elkaar te doen, uiteindelijk lukte dat ook niet, gaf aan dat die wisselstroom niet kon laden, maar volgens dit verhaal is het wel de juiste kabel, zat nog te denken dat ik de 220v kabel moest gebruiken maar daar had ik die adapter niet voor, als ik om me heen keek leken andere auto's wel gewoon te laden, daarbij zeggende dat die kabels er wel heel anders uitzagen, wat kan het hier geweest zijn, iemand tips
Een standaard wandcontactdoos in een woning kan een belasting hebben van 10A. Ga je er langdurig en vaker meer vermogen uit halen dan gaan de contacten verbranden
Lagers hoeven niet gesmeerd te worden. Of denk je dat er ook iemand met een oliekannetje alle treinen van de NS smeert, of de motoren van liften in gebouwen
Vergeet de temperatuur niet. Met de eC4 in de zomer is 100kw makkelijk haalbaar. Als in de winter de temperatuur richting het vriespunt zakt word dat Max 35 a 40kw aan de snellader.
@@Tweedewoning Een laadpaal is op zich ook weinig moeilijks aan: hij zet de spanning gewoon rechtstreeks door aan de auto, er zit alleen een klein beetje communicatie is zoals hoeveel vermogen de auto maximaal mag trekken en of de auto al klaar is met laden of nog bezig.
De beste tip is natuurlijk , hou er rekening mee dat als je een stukje gereden hebt je waarschijnlijk sneller kan laden omdat je accu dan warmer is , en dus sneller zal laden ;)
Als je nu een generator meeneemt230 VOLT op benzine als voorzorg in het buitengebied, kun je daar zo'n knoert van een laadkabel op aansluiten om je E auto op te laden in het buitengebied in Frankrijk ?
Klopt niet helemaal dat je de capaciteit van de accu deelt door het laadvermogen de laadtijd kan berekenen. Er is namelijk ook een factor laadverliezen. Hoe lager het laadvermogen hoe hoger de laadverliezen. Bij een stopcontract laden kan dat wel 30% zijn. Bij DC heb je de minste laadverliezen zo'n 10%.
Ik ben geen expert ter zake maar ik denk ook dat die laadverliezen niet constant zijn, maar die zouden stijgen naarmate de batterij meer opgeladen raakt. De uitleg van Elon Musk hierover is eigenlijk vrij simpel om te begrijpen. Je moet je batterij als een parking zien en de auto's als elektronen. Als de parking leeg is, is het simpel om een parkeerplaats te vinden. Hoe voller de parking hoe langer je moet rijden om nog een parkeerplaats te vinden. Zijn er nog maar een paar plaatsen vrij, moet je al echt gaan zoeken om dat vrije plekje te vinden.
Ik heb een vraag: ik heb een 2018 Nissan Leaf op het oog. Deze leaf heeft een ChadeMO lader/stekker. Nou lees ik hier en daar dat chademo langzaam maar zeker minder wordt en langzaam zal verdwijnen. Klopt dit? Zo ja dan moet ik de Nissan Leaf laten staan ben ik bang. Mijn andere vraag is . Alle nissan leafs 40 kwh uit 2018 kunnen toch snelladen?
Inderdaad. Er worden nu al veel snellaadstations zonder ChadeMo gebouwd (het Ionity-netwerk bijvoorbeeld). Alle generaties van de Leaf kunnen snelladen.
@@Simon-dm8zv dankjewel. Voor de informatie. Dan voelt het toch niet goed en zeg ik de Leaf wel af. Kijk wel even naar iets met een CCS aansluitingen. Maar die zullen wel weer een stuk duurder zijn
@@ANWB Ik zal het zo lang mogelijk uitstellen als het kan. Ik ben nog verslaafd aan mijn classic mini s. Als het echt moet kan daar altijd nog elektra in maar blij ben ik er niet mee . Het zijn echte klassiekers.
Prima video, maar het is natuurlijk onzin dat het langer duurt als de accu voller is. U bedoelt te zeggen dat de laadsnelheid lager ligt. Maar uiteraard is een minder lege accu eerder geladen dan een goed lege accu. Er hoeft dan immers gewoonweg minder KWH in.
EV....onnodig gecompliceerd en enorm tijdrovend bij een herlaadbeurt. Pakweg 30 mimuutjes....geweldige vooruitgang tov van me LPG nippend geval op wielen. Dat terzijde gelaten, prachtig uitgelegd Robert!
@@rutger1101 Inderdaad tijdrovend...5 min voor me LPG tank vol is en een rijbereik van dik 550km....dan weer 5min etc...kom er maar achteraan met je dure stofzuiger en de alles behalve korte herlaad beurten. Zolang daar niks op gevonden wordt....blijven EV pure en vooral dure opgedwongen ondingen. Loodzwaar en met vermogens die absurd zijn in de huidige context van onze samenleving.
@@The-Rectifier dat doe je snel. Met mijn auto naar het tankstation rijden, 70 liter benzine tanken en betalen lukt mij niet in 5 minuten. Stekker inpluggen kost mij bij thuiskomst 15 seconde en bij vertrek ook weer 15 seconde.
@@The-Rectifier Ik weet niet of je er al bekend mee was, maar in tegenstelling tot tanken hoef je bij het laden niet bij je auto te blijven. 🤣 inpluggen bij thuiskomst of op het werk gaat de toekomst zijn. Scheelt je een hoop tijd (en stank) op jaarbasis. Loodzwaar? Overdrijven is ook een vak. Afhankelijk van de grootte van het accupack zijn ze ongeveer even zwaar tot een paar honderd kg zwaarder met een vergelijkbare auto. Met steeds lichter wordende accupakketten zijn ze straks een stuk lichter dan de gemiddelde brandstofauto.😉 En gedwongen? Wat een onzin. Jij mag lekker door blijven in jouw auto als jij dat wil hoor. Níemand die je tegenhoudt.
Mijn Tesla laadt 's nachts op. Aan een zeer laag (dynamisch) tarief. En 's morgens zit er 400 tot 550 reel bereik in de batterij (Ik stel zelf in hoeveel kWh ik er in wil). Daar kan geen fossiel tanken tegenop. Niet kwa prijs en niet kwa gebruiksgemak. Ik krijg die batterij niet leeg op een werkdag. Nog niet naar de Tesla Superchargers geweest.
je komt nog wel eens tegen dat bij een laadplein meerdere soorten laders staan, bijvoorbeeld: 2x een 100kw en 2x een 250kw. als je auto maar 100kw kan laden en de laders zijn vrij, ga dan niet bij die 250kw lader staan maar bij die van 100kw, dan hou de 250kw vrij voor de gene die wel sneller dan 100kw kan laden.
Gewoon benzine tanken. Veel eenvoudiger. Je bezoek struikelt niet over je laadkabel en zo zijn er nog vele voordelen te noemen. Ook wordt de benzine goedkoper omdat het straks bijna niet meer verkocht gaat worden. En iets dat men aan de straatstenen nog niet kwijt kan, wordt automatisch goedkoper. Bovendien betaal je je tegen die tijd scheel aan wegenbelasting omdat die electrische krengen loodzwaar zijn. Banden slijten ook nog sneller trouwens.
@@jandudl74 Fijn voor je. Jou kan het milieu in ieder geval niets schelen. Maar als jij denkt dat benzine goedkoper gaat worden dan vrees ik dat je je ernstig vergist.
@@razorblatter Nou, het milieu kan me wel iets schelen. Maar kijk om je heen: er rijden nu auto's rond met vermogens waar je niet goed van wordt. Het is niet nodig! Hier doet de regering niets aan, maar wel zeuren over milieu belasting en co2. Dan is er toch iets niet helemaal in de haak? Het is allemaal zo krom als het maar kan. De problemen worden mijns ienziens gewoon op de burger afgewimpeld! Net als die ene minister die een huis koopt van energieklasse G, terwijl die wil dat de gewone man zonnepanelen neemt en dure warmtepompen, terwijl hij er zelf niks aan doet! Een beter milieu begint bij de heren die er het hardst over zeuren: politici! Die kunnen het ook betalen!
Dat valt allemaal wel mee. Ik vind tot nu toe de auto laden juist een stuk makkelijker dan benzine tanken, gezien dit nu een totaal passieve actie is. Je kan gewoon thuis of waar je op dat moment ook bent en er toevallig een laadpunt is de kabel aansluiten en weglopen. Je hoeft niet meer naar een benzinestation te rijden waar je alleen maar bent om te tanken. Daarnaast ben ik qua laadkosten met mijn Tesla tot nu toe ongeveer de helft minder kwijt per maand dan dat ik aan brandstofkosten had met mijn Mazda 3. Sowieso zijn er veel onderzoeken dat de totale mileubelasting van EV's (well-to-wheel, dus inclusief productie van de auto) ongeveer de helft is in vergelijking met een ICE auto. Elektrisch rijden is dus zeker wel een veel duurzamere optie. Niet perfect (maar niks is perfect) maar wel beter. En ja, mee eens! Iederen heeft hun steentje bij te dragen, inclusief de politiek. Hun taak is om het bedrijfsleven een schop onder de reet te geven en het zo makkelijk mogelijk te maken om duurzame keuzes te maken. Maar ik vind het zelf ook belangrijk om altijd de duurzame keuze te maken, als ik daar de kans en mogelijkheden voor heb.
Stopcontact thuis 2,3 KW?! Hier haak ik al af! Wat een onvolledige informatie als je hier niet vermeldt hoeveel ampère het stopcontact kan leveren. Vaak is dat 16 A en dan is een laadstroom van 3KW heel gewoon. Wel moet de charger geschikt zijn voor 16A. (We hebben het hier over een 1 fase aansluiting in de groepenkast in huis.)
Een standaard wandcontactdoos in een woning kan een belasting hebben van 10A. Ga je er langdurig en vaker meer vermogen uit halen dan gaan de contacten verbranden
@@kinkymotor dank voor de tip. Ik ga kijken of de wandcontactdoos nominaal 16 A is. Anders ga ik deze in de schuur vervangen voor een die 16 A continu aan kan.
uhh er bestaan al jaren Tesla snellaadpalen van 250 kw en nu ook anderen tot 350 kw. En laden gaat niet sneller "hoe leger de batterij is". Te leeg, bv onder 10% gaat de laadsnelheid ook omlaag. En het aantal laadbeurten dat een accu aankan is gelijk bij een grote of kleine accu. Dat heeft met de grootte niets te maken. Hoeveel laadcycly een accu aankan heeft te maken met de chemie (LFP, Lion) kwaliteit van de BMS, koeling en hoe vaak je snellaad etc. En op een Tesla Model S & X zit tegenwoordig ook een CCS aansluiting. Als je bij een shell laadpaal probeert de klantenservice te bellen, kun je beter met het OV gaan, dat is sneller. En hoe vaak zitten die laadkabels dan vast aan de auto en de paal? Is dat zo vaak dat je er een ANWB abbo voor moet afsluiten? Lijkt me nogal bangmakerij en schadelijk voor de EV adaptatie. Ik heb het in 10 jaar iig nog nooit meegemaakt of gezien. Leuk deze videos, maar ze zijn telkens zo "onjuist samengevat" dat ze gewoon niet deugen.
Heeft niks met bangmakerij te maken lijkt mij, het is alleen wel een van de problemen bij elektrische auto's wat je vaak als leek zelf niet kan oplossen. Hoofdoorzaken van pech bij een elektrische auto zijn nog steeds een lege/kapotte 12v accu en lekke band (bijna altijd zonder reserve)
@@teun.3212 ben ik allemaal nog nooit mee stilgevallen, én kan net zo goed bij fossieltjes. Het is meer dat de boer bang is voor wat ie niet kent. En laten we eerlijk zijn, de ANWB straalt zou uit dat ze toch een beetje leven van bange, oude mensen. Dus mensen bang maken loont.
@@teun.3212 Kwestie van tijd Teun. Naarmate de EV steeds meer gemeengoed wordt zal dit steeds meer het geval zijn. Vergelijk het maar met de mobiele telefoon: 20 jaar geleden moest je een nieuwe kopen als er iets mee was, nu zit op elke straathoek een reparatieshop en kan je met UA-cam ook zelf aan de slag! Juist omdat de EV qua techniek in de basis heel eenvoudig is (accupack + BMS + elektromotoren) is dat een stuk gemakkelijker dan de steeds complexer wordende brandstofauto's van tegenwoordig waar je bijna niets meer zelf kan tenzij je een monteur bent met >10k aan gereedschap.
Ik ben weer helemaal opgeladen, dank je Robert.
Wel jammer dat Robert op 1:22 aangeeft dat de auto een batterijpakket van 75 kW heeft maar dit moet natuurlijk kWh zijn! kW is vermogen, kWh hoeveelheid energie.
idd
Dankjewel voor deze uitleg! 🙏
Ik wist altijd wel een beetje hoe het zat, maar nooit precies.
Super fijn om te horen dat je nu precies weet hoe het zit! 😊
Zoals altijd is er van tevoren goed over nagedacht ……. verschillende stekkers, verschillende laadpassen, zo onduidelijk en omslachtig allemaal ……. en dan maar hopen dat je op vakantie een laadpaal vindt, een laadpaal niet bezet is, je de juiste stekker hebt, het juiste pasje …. wat een gedoe! Wie verzint dit? Géén EV voor mij vooralsnog!
PS: Leuke review trouwens! 👍
Welke auto is meer voor jou geschikt, Benno?
@@ANWB Nog steeds zéér tevreden over mijn Polo 1.2 TDI …. loopt 1 op 23/24 …. Wie maakt mij wat. 😊 Bovendien zijn EV’s nog véél te duur en ook het elektrisch laden is duur …. en ook elektriciteit moet opgewekt worden met (hoofdzakelijk) fossiele brandstoffen, dus wat levert elektrisch rijden op voor het milieu, onderaan de streep!? 🤔
Stap in een Tesla en rijd van hier naar de Noordkaap en scheur door naar Gibraltar. Geen enkele keer wachten op een plek, geen pasjes, geen voorbereiding: effortless.
En wat dacht je van de prijzen per kWh. Dat is helemaal een prijzenslag. Thuis, openbaar, snelweg en op het werk.
😅
Er is zó goed over nagedacht dat het electriciteitsnet nu overbelast is.
ik hoor Jo Bonten?
Jo Bonten is Limburgs. Deze man is totaal niet Limburgs.
vraag; ik heb een tesla model y 2024 model, probeerde die te laden bij damen Schiedam op het terrein zelf, met de type 2 lader (blauwe kabel) meegeleverd met de auto, de auto gaf aan dat die niet kon laden vanwege wisselstroom, je zag de boordcomputer ook 100 pogingen achter elkaar te doen, uiteindelijk lukte dat ook niet, gaf aan dat die wisselstroom niet kon laden, maar volgens dit verhaal is het wel de juiste kabel, zat nog te denken dat ik de 220v kabel moest gebruiken maar daar had ik die adapter niet voor, als ik om me heen keek leken andere auto's wel gewoon te laden, daarbij zeggende dat die kabels er wel heel anders uitzagen, wat kan het hier geweest zijn, iemand tips
Robert een thuis stopcontact kan max 3.68 KW(namelijk 220V +16A =3520W of +/- maximaal 230V x 16A =3680W) leveren
De auto zal vaak max 13A trekken op een normaal stopcontact.
Zijn de laders voor een normaal stopcontact niet vaak begrenst tot 10A?
Mijn huis uit 1962 heeft nog 10 Amp zekeringen, dus dat wordt dan moeilijk. 😅
@@wimschoenmakers5463 in problemen denken ipv oplossingen is altijd moeilijk. sterkte ermee.
Een standaard wandcontactdoos in een woning kan een belasting hebben van 10A. Ga je er langdurig en vaker meer vermogen uit halen dan gaan de contacten verbranden
Misschien een testrit in een Tesla Model Y? - Lijkt me een erg leuke auto om wat meer van te weten.
Hallo Norbert, wij hebben daar al eens een video over gemaakt. Je kan die hier bekijken: bit.ly/3ZcGP7O. Veel kijkplezier!
Beste Robert heb je bij de Mazda MX 30 ook smeerpunten van de electromotor ?
Lagers hoeven niet gesmeerd te worden. Of denk je dat er ook iemand met een oliekannetje alle treinen van de NS smeert, of de motoren van liften in gebouwen
Vergeet de temperatuur niet. Met de eC4 in de zomer is 100kw makkelijk haalbaar. Als in de winter de temperatuur richting het vriespunt zakt word dat Max 35 a 40kw aan de snellader.
Dat is een handige tip.
Op dit moment heeft de Lidl een 22kW laadstation te koop voor 499 euro! Iets om te testen? 😁
Heeft autobild getest en.....goed.
@@Tweedewoning Een laadpaal is op zich ook weinig moeilijks aan: hij zet de spanning gewoon rechtstreeks door aan de auto, er zit alleen een klein beetje communicatie is zoals hoeveel vermogen de auto maximaal mag trekken en of de auto al klaar is met laden of nog bezig.
kW
@@Simon-dm8zv thanks! Fixed!
Moet je het thuis wel aankunnen
Er zijn ook meer auto's verkrijgbaar die thuis en onderweg aan publieke ladpalen met 22 kW AC geladen kunnen woorden.
snellader 200km? wat dacht je van 350kw :) Nu in de praktijk nog 230kw met 800v autos.
Tesla’s laden met 250kW op 400V. Die 800V is dus niet hard gerelateerd aan sneller laden.
@@reiniero123nou… jawel
@@reiniero123 250kW bij 400 volt is 625 Ampére! Dat wordt dan een fikse dikke laadkabel. Er zijn helemaal geen stekkers voor iets van 625 Amp.
@@jandudl74 Toch doen Tesla’s het, bij Tesla SuperChargers zelfs met dunnere kabels want die zijn watergekoeld.
De beste tip is natuurlijk , hou er rekening mee dat als je een stukje gereden hebt je waarschijnlijk sneller kan laden omdat je accu dan warmer is , en dus sneller zal laden ;)
Het is en blijft troep
Je hebt gelijk diesel en benzine blijft een troep niet goed voor je longen wat uit die uitlaat komt.
Motiveer..
Niet zo kritisch op jezelf zijn!
Als je nu een generator meeneemt230 VOLT op benzine als voorzorg in het buitengebied, kun je daar zo'n knoert van een laadkabel op aansluiten om je E auto op te laden in het buitengebied in Frankrijk ?
Denk dat je dan de 230v lader moet gebruiken.😂
Juist! Er zijn generatoren die je gewoon op een aanhanger mee kunt nemen!
Klopt niet helemaal dat je de capaciteit van de accu deelt door het laadvermogen de laadtijd kan berekenen. Er is namelijk ook een factor laadverliezen. Hoe lager het laadvermogen hoe hoger de laadverliezen. Bij een stopcontract laden kan dat wel 30% zijn. Bij DC heb je de minste laadverliezen zo'n 10%.
Ik ben geen expert ter zake maar ik denk ook dat die laadverliezen niet constant zijn, maar die zouden stijgen naarmate de batterij meer opgeladen raakt.
De uitleg van Elon Musk hierover is eigenlijk vrij simpel om te begrijpen. Je moet je batterij als een parking zien en de auto's als elektronen.
Als de parking leeg is, is het simpel om een parkeerplaats te vinden. Hoe voller de parking hoe langer je moet rijden om nog een parkeerplaats te vinden.
Zijn er nog maar een paar plaatsen vrij, moet je al echt gaan zoeken om dat vrije plekje te vinden.
Ik heb een vraag: ik heb een 2018 Nissan Leaf op het oog. Deze leaf heeft een ChadeMO lader/stekker. Nou lees ik hier en daar dat chademo langzaam maar zeker minder wordt en langzaam zal verdwijnen. Klopt dit? Zo ja dan moet ik de Nissan Leaf laten staan ben ik bang. Mijn andere vraag is . Alle nissan leafs 40 kwh uit 2018 kunnen toch snelladen?
Inderdaad. Er worden nu al veel snellaadstations zonder ChadeMo gebouwd (het Ionity-netwerk bijvoorbeeld). Alle generaties van de Leaf kunnen snelladen.
@@Simon-dm8zv dankjewel. Voor de informatie. Dan voelt het toch niet goed en zeg ik de Leaf wel af. Kijk wel even naar iets met een CCS aansluitingen. Maar die zullen wel weer een stuk duurder zijn
@@jdnrotterdam2150 Ik ben niet goed op de hoogte van de prijzen, maar je zou kunnen kijken naar een Hyundai Ioniq 38 kWh, of een e-Golf 35 kWh.
Wie heeft dat verzonnen al die verschillende stekkers . Moet je onderweg eerst uitzoeken waar voor jouw het beste laadpunt is .
Zou je ooit een elektrische auto nemen, Adriaan?
@@ANWB Ik zal het zo lang mogelijk uitstellen als het kan. Ik ben nog verslaafd aan mijn classic mini s. Als het echt moet kan daar altijd nog elektra in maar blij ben ik er niet mee . Het zijn echte klassiekers.
Bij elektrisch laden zijn er altijd laadverliezen. Vertel daar eens wat meer over.
Maximaal 10%. Nog steeds beter dan het 70% verlies aan hitte en wrijving bij verbranding van benzine in een benzinemotor.
Prima video, maar het is natuurlijk onzin dat het langer duurt als de accu voller is. U bedoelt te zeggen dat de laadsnelheid lager ligt.
Maar uiteraard is een minder lege accu eerder geladen dan een goed lege accu. Er hoeft dan immers gewoonweg minder KWH in.
Dankjewel voor het delen van je inzichten, Frank. 💛
EV....onnodig gecompliceerd en enorm tijdrovend bij een herlaadbeurt. Pakweg 30 mimuutjes....geweldige vooruitgang tov van me LPG nippend geval op wielen.
Dat terzijde gelaten, prachtig uitgelegd Robert!
Tanken is tijdrovender dan wanneer je thuis oplaadt en altijd met een volle accu vertrekt.
@@rutger1101
Inderdaad tijdrovend...5 min voor me LPG tank vol is en een rijbereik van dik 550km....dan weer 5min etc...kom er maar achteraan met je dure stofzuiger en de alles behalve korte herlaad beurten.
Zolang daar niks op gevonden wordt....blijven EV pure en vooral dure opgedwongen ondingen. Loodzwaar en met vermogens die absurd zijn in de huidige context van onze samenleving.
@@The-Rectifier dat doe je snel. Met mijn auto naar het tankstation rijden, 70 liter benzine tanken en betalen lukt mij niet in 5 minuten. Stekker inpluggen kost mij bij thuiskomst 15 seconde en bij vertrek ook weer 15 seconde.
@@The-Rectifier Ik weet niet of je er al bekend mee was, maar in tegenstelling tot tanken hoef je bij het laden niet bij je auto te blijven. 🤣 inpluggen bij thuiskomst of op het werk gaat de toekomst zijn. Scheelt je een hoop tijd (en stank) op jaarbasis.
Loodzwaar? Overdrijven is ook een vak. Afhankelijk van de grootte van het accupack zijn ze ongeveer even zwaar tot een paar honderd kg zwaarder met een vergelijkbare auto. Met steeds lichter wordende accupakketten zijn ze straks een stuk lichter dan de gemiddelde brandstofauto.😉
En gedwongen? Wat een onzin. Jij mag lekker door blijven in jouw auto als jij dat wil hoor. Níemand die je tegenhoudt.
Mijn Tesla laadt 's nachts op. Aan een zeer laag (dynamisch) tarief. En 's morgens zit er 400 tot 550 reel bereik in de batterij (Ik stel zelf in hoeveel kWh ik er in wil). Daar kan geen fossiel tanken tegenop. Niet kwa prijs en niet kwa gebruiksgemak. Ik krijg die batterij niet leeg op een werkdag. Nog niet naar de Tesla Superchargers geweest.
Vaktoren: is dat Twents voor factoren 🙂?
😋😋
👍👍🚗🚗
je komt nog wel eens tegen dat bij een laadplein meerdere soorten laders staan, bijvoorbeeld: 2x een 100kw en 2x een 250kw.
als je auto maar 100kw kan laden en de laders zijn vrij, ga dan niet bij die 250kw lader staan maar bij die van 100kw, dan hou de 250kw vrij voor de gene die wel sneller dan 100kw kan laden.
Gewoon benzine tanken. Veel eenvoudiger. Je bezoek struikelt niet over je laadkabel en zo zijn er nog vele voordelen te noemen. Ook wordt de benzine goedkoper omdat het straks bijna niet meer verkocht gaat worden. En iets dat men aan de straatstenen nog niet kwijt kan, wordt automatisch goedkoper. Bovendien betaal je je tegen die tijd scheel aan wegenbelasting omdat die electrische krengen loodzwaar zijn. Banden slijten ook nog sneller trouwens.
@@jandudl74 Jij bent weinig progressief en een echt milieucriticus, hè?
@@razorblatter De regering kan het milieu niets schelen. Het gaat alleen om het geld. Dus ik blijf mooi op benzine rijden.
@@jandudl74 Fijn voor je. Jou kan het milieu in ieder geval niets schelen.
Maar als jij denkt dat benzine goedkoper gaat worden dan vrees ik dat je je ernstig vergist.
@@razorblatter Nou, het milieu kan me wel iets schelen. Maar kijk om je heen: er rijden nu auto's rond met vermogens waar je niet goed van wordt. Het is niet nodig! Hier doet de regering niets aan, maar wel zeuren over milieu belasting en co2. Dan is er toch iets niet helemaal in de haak? Het is allemaal zo krom als het maar kan. De problemen worden mijns ienziens gewoon op de burger afgewimpeld! Net als die ene minister die een huis koopt van energieklasse G, terwijl die wil dat de gewone man zonnepanelen neemt en dure warmtepompen, terwijl hij er zelf niks aan doet! Een beter milieu begint bij de heren die er het hardst over zeuren: politici! Die kunnen het ook betalen!
Dat valt allemaal wel mee. Ik vind tot nu toe de auto laden juist een stuk makkelijker dan benzine tanken, gezien dit nu een totaal passieve actie is. Je kan gewoon thuis of waar je op dat moment ook bent en er toevallig een laadpunt is de kabel aansluiten en weglopen. Je hoeft niet meer naar een benzinestation te rijden waar je alleen maar bent om te tanken.
Daarnaast ben ik qua laadkosten met mijn Tesla tot nu toe ongeveer de helft minder kwijt per maand dan dat ik aan brandstofkosten had met mijn Mazda 3. Sowieso zijn er veel onderzoeken dat de totale mileubelasting van EV's (well-to-wheel, dus inclusief productie van de auto) ongeveer de helft is in vergelijking met een ICE auto. Elektrisch rijden is dus zeker wel een veel duurzamere optie. Niet perfect (maar niks is perfect) maar wel beter.
En ja, mee eens! Iederen heeft hun steentje bij te dragen, inclusief de politiek. Hun taak is om het bedrijfsleven een schop onder de reet te geven en het zo makkelijk mogelijk te maken om duurzame keuzes te maken. Maar ik vind het zelf ook belangrijk om altijd de duurzame keuze te maken, als ik daar de kans en mogelijkheden voor heb.
Stopcontact thuis 2,3 KW?! Hier haak ik al af! Wat een onvolledige informatie als je hier niet vermeldt hoeveel ampère het stopcontact kan leveren. Vaak is dat 16 A en dan is een laadstroom van 3KW heel gewoon. Wel moet de charger geschikt zijn voor 16A. (We hebben het hier over een 1 fase aansluiting in de groepenkast in huis.)
Een standaard wandcontactdoos in een woning kan een belasting hebben van 10A. Ga je er langdurig en vaker meer vermogen uit halen dan gaan de contacten verbranden
@@kinkymotor dank voor de tip. Ik ga kijken of de wandcontactdoos nominaal 16 A is. Anders ga ik deze in de schuur vervangen voor een die 16 A continu aan kan.
uhh er bestaan al jaren Tesla snellaadpalen van 250 kw en nu ook anderen tot 350 kw. En laden gaat niet sneller "hoe leger de batterij is". Te leeg, bv onder 10% gaat de laadsnelheid ook omlaag. En het aantal laadbeurten dat een accu aankan is gelijk bij een grote of kleine accu. Dat heeft met de grootte niets te maken. Hoeveel laadcycly een accu aankan heeft te maken met de chemie (LFP, Lion) kwaliteit van de BMS, koeling en hoe vaak je snellaad etc. En op een Tesla Model S & X zit tegenwoordig ook een CCS aansluiting. Als je bij een shell laadpaal probeert de klantenservice te bellen, kun je beter met het OV gaan, dat is sneller. En hoe vaak zitten die laadkabels dan vast aan de auto en de paal? Is dat zo vaak dat je er een ANWB abbo voor moet afsluiten? Lijkt me nogal bangmakerij en schadelijk voor de EV adaptatie. Ik heb het in 10 jaar iig nog nooit meegemaakt of gezien. Leuk deze videos, maar ze zijn telkens zo "onjuist samengevat" dat ze gewoon niet deugen.
Heeft niks met bangmakerij te maken lijkt mij, het is alleen wel een van de problemen bij elektrische auto's wat je vaak als leek zelf niet kan oplossen. Hoofdoorzaken van pech bij een elektrische auto zijn nog steeds een lege/kapotte 12v accu en lekke band (bijna altijd zonder reserve)
@@teun.3212 ben ik allemaal nog nooit mee stilgevallen, én kan net zo goed bij fossieltjes. Het is meer dat de boer bang is voor wat ie niet kent. En laten we eerlijk zijn, de ANWB straalt zou uit dat ze toch een beetje leven van bange, oude mensen. Dus mensen bang maken loont.
@@teun.3212 Kwestie van tijd Teun. Naarmate de EV steeds meer gemeengoed wordt zal dit steeds meer het geval zijn.
Vergelijk het maar met de mobiele telefoon: 20 jaar geleden moest je een nieuwe kopen als er iets mee was, nu zit op elke straathoek een reparatieshop en kan je met UA-cam ook zelf aan de slag!
Juist omdat de EV qua techniek in de basis heel eenvoudig is (accupack + BMS + elektromotoren) is dat een stuk gemakkelijker dan de steeds complexer wordende brandstofauto's van tegenwoordig waar je bijna niets meer zelf kan tenzij je een monteur bent met >10k aan gereedschap.
dikke flopper elektrisch laden