Τυμπανισμός, φούσκωμα κοιλιάς, αέρια εντέρου, μετεωρισμός - peptiko.gr, endoskopisi.com
Вставка
- Опубліковано 23 лис 2024
- Καρκίνος παγκρέατος: Δείτε το νέο βίντεο εδώ: • Καρκίνος παγκρέατος: Α...
ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΕΔΩ: goo.gl/Cjqqan
Αέρια εντέρου: Από τι προκαλούνται & τι χρειάζεται να αποφεύγετε.
Οι Γαστρεντερολόγοι Χρήστος Ζαβός (peptiko.gr) και Γεώργιος Μαυρογένης (endoskopisi.com) συζητούν στο όμορφο νησί της Λέσβου για ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, τα αέρια στην κοιλιά, και το φούσκωμα ή τα φουσκώματα, που στην Ιατρική αναφέρονται ως μετεωρισμός ή τυμπανισμός.
Υπάρχουν δύο κύριες πηγές αερίων στο έντερο: είτε μέσω κατάποσης αέρα, είτε μέσω παραγωγής αέρα από βακτήρια του λεπτού και του παχέος εντέρου. Ο αέρας που καταπίνουμε αποβάλλεται κυρίως με το ρέψιμο και μόνο σχετικά μικρή ποσότητα περνάει από το στομάχι στο λεπτό έντερο εφόσον είμαστε σε όρθια θέση. Αντίθετα, σε κατακεκλιμένους ασθενείς, μεγαλύτερη ποσότητα αέρα περνάει από το στομάχι στο έντερο, λόγω μειωμένης αποβολής κατά το ρέψιμο.
Το ρέψιμο διακρίνεται σε εκούσιο και ακούσιο. Το ακούσιο ρέψιμο αποτελεί φυσιολογική διαδικασία συνήθως μετά το φαγητό που βοηθάει την απελευθέρωση αέρα όταν φουσκώνει-διατείνεται το στομάχι. Ορισμένα τρόφιμα χαλαρώνουν τον σφιγκτήρα στο κάτω μέρος του οισοφάγου και προκαλούν ακούσιο ρέψιμο. Τέτοια τρόφιμα είναι η μέντα, η σοκολάτα και τα λίπη.
Tο λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο περιέχουν ραφφινόζη, έναν δύσπεπτο υδατάνθρακα. Αυτές οι τροφές προκαλούν μεγαλύτερη ποσότητα αερίων και φούσκωμα, διότι η ραφφινόζη διασπάται από βακτήρια μόλις φτάσει στο παχύ έντερο. Τα υποπροϊόντα της συγκεκριμένης διαδικασίας περιλαμβάνουν άοσμα αέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και μεθάνιο. Αντίθετα, άλλα συστατικά των παραγόμενων αερίων έχουν δυσάρεστη οσμή, όπως για παράδειγμα το θείο.
Ορισμένοι ασθενείς δεν είναι σε θέση να διασπάσουν τους υδατάνθρακες. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η λακτόζη που περιέχεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Στους ανθρώπους αυτούς, η κατανάλωση λακτόζης δυνατόν να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής αερίων (μετεωρισμό), συνοδευόμενα από κράμπες και διάρροια. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν το 1% των περιπτώσεων.
Όμως, έως 30% των ανθρώπων έχουν δυσπεπτικά ενοχλήματα από την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος (με όλες τις μορφές του) που περιέχει μια πρωτεΐνη που λέγεται β-καζεΐνη.
Χρήστος Ζαβός, Γαστρεντερολόγος, Θεσσαλονίκη peptiko.gr
Γεώργιος Μαυρογένης, Γαστρεντερολόγος, Αθήνα endoskopisi.com
#ChrisZavos #peptikoGR #ΠατήστεΕγγραφήΣτοΚανάλι