Wauw, wat heerlijk om te horen allemaal. Wie weet dringt dit toch nog door in politiek Den Haag. Was stiekum al beetje fan van Wouter de Heij na eerdere gesprekken bij DNW. Dit gesprek beschouw ik als een kerst cadeau. Hartelijk dank ❤
Ik heb het nog nooit zo duidelijk horen uitleggen, en het is echt ongelofelijk wat we onszelf aandoen als samenleving, gebaseerd op een lange serie aannames, inschattingen en afrondingen.
@@WouterDeHeij Juist. Dank voor het uitleggen van dit complexe vraagstuk. Besef ook dat je hierdoor erg kwetsbaar wordt. Veel personen zijn vanuit de #stikstofmaffia in de #stikstofindustrie hier voor hun inkomen volkomen afhankelijk zijn geworden. En ja, die willen niet dat er aan hun verdienmodel wordt gezaagd vanuit inhoud en essentie op natuurkwaliteit.
He he eindelijk wat realiteit bij DNW. Dank Jelle en Wouter! Het moet toch maar weer uit Delft komen denk ik maar. Zeer goede interview over hoe modellen behandeld moeten worden. Dank.
Land ? We beginnen langzamerhand meer op een open inrichting te lijken ! Waar een kleine groep hoog opgeleide hun klimaat en milieu religie aan iedereen willen opleggen.
Nog veel erger is dat de grootste groep al die onzin gelooft, niks uitzoekt (wat is stikstof eigenlijk; of: gut, we ademen zelf CO2 uit) en massaal meegaat in het zonnepanelen op daken plaatsen, Tesla's willen rijden en denken dat een warmtepomp wel handig en goedkoop is. Als die grote groep nu eens wat kritischer zou zijn, kreeg die "kleine groep hoog opgeleide" (n!) geen windturbine aan de grond.
Juist dat is wat het is. Alles om te deugen.. maar ondertussen. Hierdoor is een ernstig maffiioos parasitair verdienmodel ontstaan vanuit volstrekte zinloosheid. Welkom in NL....
Co2 is niet meer dan inkomsten voor de oligarchie. Een nieuwe industrie creëren met heel veel subsidie. Ik zou zeggen plant een boom goed voor mens en natuur. Oh ja, die slaan hun co2 op in de grond, dat zou niet goed zijn. Daarom zetten we een hele industrie op touw om het in de zeebodem op te slaan....onder een kleilaag. Het is en blijft een sprookje, in sprookjes zit altijd een waarschuwing verstopt.
Er is beslist een parallel te trekken tussen het wegduiken achter het OMT door Rutte tijdens de coronacrisis en het gebruik van het aeriusmodel om stikstofbeleid te voeren.
Wat een heerlijk genuanceerd verhaal! Het klimaatverhaal is niet zwart of wit, maar er zit een groot grijs gebied tussen. Dat is in dit gesprek fantastisch naar voren gekomen! Jelle heeft het uitstekend begeleid!
Mooi gesprek. Wouter weet waar hij over praat! Meer van dit soort gesprekken in plaats van theoretisch abstract de zaken te duiden. Oftewel graag meer gesprekken met mensen die praktische wijsheid bezitten. Daar zit ons land op te wachten. Academici te over. In de woorden van Ewoud de kletsende klasse. DNW moet gaan over de nieuwe wereld en niet een analyse van wat was en nog is. (met respect voor het verleden)
48:38 ik zou willen dat de gewone mens wat meer te zeggen heeft. Academici moeten gewoon gaan doen waarvoor ze geleerd hebben en zich niet moreel verheven voelen boven het voetvolk.
Heel veel dank voor deze uitleg. Voor het eerst wordt het mij duidelijk waar de problematiek in zit. Als Beta valt het mij op dat er alleen aandacht is geweest voor metingen en “strafmaatregels” maar niet voor het ontwerpen van technische oplossingen aan de bron van de uitstoot. Bijvoorbeeld hoor ik u zeggen dat stikstof uit mest vooral vrijkomt als urine met ontlasting samenkomt. Maar is dat ook hoe een dier in de wei zijn ontlasting doet of is dat een gevolg van de bouw van de stal? Kan daar niet een betere oplossing voor ontworpen worden? Met betrekking tot de uitlaat van auto’s wil ik opmerken dat een brandstofmotor ook eerst lucht inlaat Kan er voor die inlaat geen filter of katalysator geplaatst worden waardoor iedere verbrandingsmotor ook stikstof uit de ingelaten lucht wegvangt? Met zoveel auto’s op de weg hebben we dan heel snel hele schone lucht.
Milieu problemen bestaan dus niet.Als de techniek niet zou bestaan dan zou je moeten roeien met de riemen die je hebt.Maar de techniek bestaat al om schoon en cradle tot cradle duurzaam te produceren en dat zou volgens de ippc ook moeten worden toegepast.Maar de beste techniek is niet in het belang van het gevesigde systeem. ua-cam.com/video/bQv0iGURLX8/v-deo.htmlsi=GDJT_JvfK_E8q9aJ
Nou en of, het is een verdien model. Mijn zoon had een paar jaar geleden het verschil tussen een eechte hamburger en een vega burger berend. De vega burger leverde in erhouding 60 xzoveel op....
@@vpnconsult ik hoop dat Kennedy in VS wat voor elkaar krijgt. Obesitas neemt hand over hand toe dank zij alle ongezond gefabriceerde pasta’s en dergelijke. Het nieuwe junkfood.
Een land zo klein als een speldenprik op de wereldkaart. Rob Jetten met z'n ONmeetbare 0.000036 graden. Onmeetbaar is onbewijsbaar, maar we betalen daarvoor wel miljarden. Volledig geschift!
Dat verhaal klopt niet want er zitten wel mensen in de cockpit maar die snappen al die knopjes niet. Neem nu Suzanne en Sophie als copiloot. Suzanne schreeuwt tegen Sophie dat zij de co2 button moet verdraaien... maar Sophie zoekt het knopje van de airco want haar haar gaat in de war... En Wouter de Heij roept vanuit de 2e klas dat ze IETS moeten doen en dat ie geen vlees wil in zijn magnetron menu. Enfin...ze storten neer maar ik heb er geen probleem meer mee... laat het maar gebeuren.
Bedankt Wouter, het is een gekkenhuis en het wordt steeds gekker! Maar je hebt het niet over het feit dat de CO2 misschien of waarschijnlijk niet de schuldige is van de klimaatsverandering of in ieder geval kan de mens nauwelijks iets kan veranderen in de schommeling van CO2 gehalte EN in het algemeen in de klimaatveranderingen! Hoe denk jij daar over? Ik ontken niet dat de mens teveel vervuiling teweeg brengt. Dank Jelle en Wouter heeel goed gesprek!!!
Dit gesprek ging over stikstof niet methaan of CO2. Over broeikasgassen ben ik wel getraind in de jaren 90 (o.a. TuDelft) maar heb een genuanceerde (althans vind ik zelf) opinie die toch wat afwijkt van mainstream. Ik denk dat we moeten proberen om minder afhankelijk te zijn van fossiele energie vanuit het midden oosten of de USA. Ik denk dat we snel een paar kerncentrales moeten neerzetten en aan de bak moeten met ons netwerk. Dan methaan via koeien, niet het probleem. Maar hoe de link broeikasgassen en temperatuurstijging werkelijk in elkaar zit? Mij hoor je er niks over zeggen. Net zomin als dat je mij hoort niks hoort zeggen over temperatuurstijging en mogelijke rampen. Onze moeder aarde is een complex systeem, denken te weten hoe het zit is ongepast. Be humble.
Pas 5 minuten gekeken en geluisterd, en nu al alles gezegd waar Nederland aan ten onder gaat, heerlijk om dit te horen, morgen op de NPO en dan maar hopen dat er dan sommige beleidsmakers eens gaan nadenken .
Zelfs de bouwers moeten nu van elk materiaal een foto maken tijdens de bouw. Geen wonder dat alles zo duur wordt. Ook de onzin hoe we naar het werk gaan, wie controleert dat en vooral als er geen goed openbaar vervoer is. Zorg dan dat er eerst op alle tijden overal openbaar vervoer is. Welke zzp belastingambtenaar gaat dit nakijken van onze belastingcenten. Als er straks geen werk meer is en armoede komt wat hebben we dan aan de milieu. Dan snakken we naar boeren. Maar de milieuclubs zijn de baas diep triest.
53:12 Graag een gesprek over dit gesprek. Waar komt deze wet- en regelgeving vandaan? Welke organisaties profiteren ervan? Wie zijn hier verantwoordelijk voor en door wie zijn ze voor het karretje gespannen. Kijk even in de netwerken va de alumni Activistische Academische Ambtenaren en hun vrienden in private en militaire organisaties. Die het beste voor hebben met hun eigen kinderen. Nodig ze uit voor een goed gesprek. Tja🤡
Super mooi gesprek, heel goed verwoord. Bijvoorbeeld: "Heel eenvoudige sommetjes dus". En deze erg leuk: "Het lijkt mij dat er wel boswachters in NL zijn die je met zo'n taakje kunt wegsturen". Jelle maakt zelf even netjes gehakt van de ecologische autoriteit. Subjectiviteit van de ecologische autoriteit netjes benoemd daarna. En deze: "de computer is de toets voor het zorgen voor teruggang van de biodiversiteit." Inderdaad, goeie link gelegd naar "ultieme waarde", dus denken vanuit de waarde biodiversiteit is opgelost met een beslismodel voor vergunningverlening. Biodiversiteit benoem je als waarde. Maar er zitten waarden achter deze waarde. Natura 2000 (natuur conserveren zoals die nu is) en Natura 3000 (natuur is veranderlijk, natuur past zich aan) zijn twee dingen. Biodiversiteit is geen absoluut "ding". Dus als je het model loslaat, en je gaat denken vanuit waarden, dan zijn er nog veel meer mogelijkheden. De zonering van Wouter is gebaseerd op metingen, maar concluderen dat invloed een zonering impliceert, vind ik nog steeds technocratisch. Afijn, ik hoop op een verdieping van dit gesprek. De Club van Rome hebben het modelorthodoxe denken in milieuwetenschappen zo ongeveer uitgevonden, en geen enkele doem voorspelling van "de computer" is uitgekomen. Zie ook Jaffe Vink, Wie is er bang voor de vooruitgang. Zoals Wouter Aerius kan fileren (net woord voor gehakt van maken), zo kan Jaffe Vink de Club van Rome fileren. Afijn, stikstof mooie UseCase om de tijdsgeest te vangen en betere manieren in onze grammatica te krijgen (Giddens), waarmee we om leren gaan met algoritmen in onze democratie.
Heel veel dank voor dit gesprek. Geeft mij toch weer een beetje hoop dat de politiek op hun schreden terugkeert en weer naar de maatschappij gaat luisteren. Waarom zijn dit soort gesprekken nu niet te horen en te zien op de mainstream-media en moeten wij veelal onze info te horen krijgen via dit soort podcast?
Mooi en leerzaam gesprek , ik vraag mij af hoe de resultaten van de modellen zich verhouden met de praktijk resultaten, wat is de effectiviteit van de modellen resultaten om beleid te vormen ? We kunnen dus na gaan aan de hand van de gerealiseerde projecten hoe effectief onze werk wijze is ? Gemiste vraag vind ik
Dat is inderdaad de vraag! En het antwoord kan je vinden in het rapport dat ik erover heb geschreven. Daar heb ik systematisch de observaties vergeleken met de model-uitkomsten.
@ , dat vind ik een opmerkelijk kerst kado , het maakt mij enorm blij dit te vernemen !! Waar kan ik u rapport vinden ? Ik kan niet wachten om u bevindingen te lezen . Ik wens je een fijne kerst en constructief nieuw jaar
Heb nu door tijdgebrek helaas alleen maar een paar stukjes kunnen bekijken. Eén van de hamvragen lijkt mij, tot in hoeverre de politiek in Nederland zélf nog manoeuvreerruimte heeft en niet alles al grotendeels vanuit Brussel is dichtgetimmerd. Daarnaast ook de vraag (naar de bekende weg) vanuit welke politieke richting dat slimme dichttimmeren gebeurt is. (Maw woorden: de burger kan wel stemmen maar is eigenlijk, door het verregaand ondemocratische gehalte van Brussel, grotendeels buitenspel gezet) Ook verder nog, ik blijf er op hameren, het iedere keer weer blijken hoezeer veel politici in hun bubbel, zijn losgefietst van de normale natuurlijke realiteit der dingen. (onze Jan is manager geworden)
Tuurlijk zijn die vleesvervangers bewerkt, want 90% van wat er in de supermarkt te koop is is bewerkt, zeg ik als alleen maar groente en fruit eter.@@rinskedevries3272
Minder eten is toch geen probleem? Dat vonden wij vroeger ook niet. Toen werd één maal per week rund- of varkensvlees gegeten. Op vrijdag vis en op een andere dag kip of omelet. Meer heb je niet nodig, mag of moet je niet nodig hebben.
Een goed verhaal maar wat mij betreft kan de scope veel groter. Als we gewoon als mensheid eens structureel aan terraforming (het grootschalig vormen van de natuur op de gehele planeet) dan verdwijnt het probleem in Nederland natuurlijk als sneeuw voor de zon. Nederland produceert gigantisch veel, en uiterst efficient, voedsel. Eigenlijk zouden onze boeren deze kennis moeten exporteren (uiteraard met een goede financiële compensatie) naar andere landen. Zodat uiteindelijk hier de kennis blijft maar de productie (grotendeels) elders plaatsvind. Dit kan dan ook beter worden geoptimaliseerd met waar welk voedsel wanneer nodig is etc. etc. Hierop aansluitend verbaas ik mij erover dat er eigenlijk geen voedsel-productie in zee plaats vind. Want ik vind vis ook prima om te eten en Japaners vinden zeewieren* ook nog een goede bron van voedsel. En de zee heeft uit zichzelf al een groot herstel vermogen maar toch krijgen wij het voor elkaar om hele delen van de noordzee volledig leeg te vissen. En dan wordt er beleid op gemaakt om het vissen te beperken zodat het niet volledig op raakt... Maar je kan natuurlijk ook (net zoals bij kippen/varkens/koeien) prima vissen zich wat sneller laten voortplanten door hun te managen. Dit komt natuurlijk omdat "de zee" niet gemakkelijk af te bakenen is en dus jou kosten gemakkelijk iemand anders zijn baten kunnen worden. Maar als we als EU nu eens deze kosten op ons nemen om de baltische zee t/m delen van de noordzee en de middelandse zee te gaan optimaliseren voor vis-productie... En dan de verkoop van vis (die hierdoor gaat toenemen waardoor de prijzen dalen) iets meer gaan belasten... Maken we het ook nog eens meer goedkoop beschikbaar voor de Noord-Afrikaanse landen waardoor er minder vluchtelingen zullen zijn uit deze landen... * Er zijn wel zeewier boerderijen, dit komt dan weer omdat zeewier vast zit en dus wel afgeschermd kan worden waardoor de investeerder ook vrijwel zeker weet dat hijzelf de baten ervan krijgt. Dit toont dus ook direct aan dat het eigenlijk heel goed kan en rendabel is.
Ik mis in dit verhaal van Wouter de Heij de burger Kans is groot dat hij dat hele stikstof/co2 verhaal helemaal niet wil Levensgevaarlijk dit aan ingenieurs e.d. over te laten
Tgv het stikstofbeleid / -werkwijze in NL komen burgers ernstig in gevaar. Hun werkgeledenheid komt ernstig in gevaar aangezien bedrijven niet meer kunnen voldoen aan de eisen vanuit de wetgeving. Vooral t.a.v. het voldoen aan 'energie-transitie' en de daarbij behorende activiteiten die moeten worden aangevoerd op 'van gas los' te gaan produceren. Electriciteit kan / mag niet worden aangelegd, want 'stikstof'. En daardoor krijgen we enorme vertraging in aansluiting op electriciteitsnet. Ondertussen kunnen de bedrijven niet meer produceren en stoppen met hun activiteiten. Bedrijf houdt op te bestaan, de werknemers zijn hun inkomen kwijt. Dus die belanden komende maanden bij het UWV. Ja... dat is wat het is. En ja, het gaat nu heel erg snel. (Ik ben hier anoniem, maar werk veel samen met Wouter. Heb enorm veel ervaring in dit vraagstuk)
Ziet er dan niet mooi uit voor de carnivoren groep ,vlees nog duurder maken .. In mn omgeving gaat men echt niet voor de vervangers...ook al zou dat gratis zijn ...
die is niet zo hard als velen ons doen vermoeden. En aangezien we depositie 'vooral' berekeningen is er veel reden om van het huidige beleid af te stappen.
Nee, er vinden geen feitelijk observaties plaats van de kwaliteit van de natuur. Enige wat wordt gebruikt is de uitkomst van een computermodel (Aerius dus) waarbij de grens wordt gelegd op een hoeveel neerslag van stikstof op een natuurgebiedje (kan erg klein zijn). Als die waarde uit het computermodel groter is dan zga zero (null) [0,005mol/ha/jaar] wordt een vergunning voor bouwen / activiteiten door de achterlijkheid van ambtenaren (MBO+'ers) afgekeurd.
Hallo Jelle, gaan we nog eens praten over theorie versus praktijk. Dit bedoelde ik toen ik in Antropia hierover met je sprak. Dit is nog maar het begin.
De Wet van Engel en het gesprek in het verlengde daarvan is ook EU breed gezien interessant. Ik woon ruim 5 jaar in Griekenland. De inwoners hier geven procentueel gezien veel meer uit van hun inkomen aan voedsel dan in Nederland. Verder ook interessant dat de kleine groenteboer, slager, vishandelaar beduidend goedkoper zijn dan de Lidl in Griekenland. Weliswaar niet in plastic verpakt en het voedsel blijft veel minder lang goed in de koelkast. Er zullen dus minder chemische middelen aan toegevoegd zijn. Concreet geef ik dus aan dat Europese oplossingen op dit gebied, zoals extra belastingen op vlees en zuivel hier niet kunnen werken. Desnoods houdt en slacht men dan zelf een koe, geit of schaap.
Het verhaal over stikstof klinkt heel aannemelijk, maar dat verhaal over kunstvlees niet. We weten zo langzamerhand dat zwaar bewerkt voedsel nou niet bepaald gezond is. Kijk eens op de lijst ingrediënten en de schrik slaat je om het hart. Predikt hij hier voor zijn eigen belang?
Snoep is soms zwaar bewerkt. Maar bewerking en gezondheid zijn niet aan elkaar gecorreleerd hoor. Maar dat de nieuwste generatie vleesvervangers nog beter (gezonder, smaakvoller of met minder ingrediënten kan) dat klopt zeker.
Wouter heeft een verfrissende beta blik. Zouden we in ons landje meer moeten willen! Afstand is logische tool om stikstof depositie zinvol aan te pakken. Je gaat er hierbij wel vanuit dat de huidige N2000 gebieden ook op juiste gronden gekozen zijn. Wouter heeft hier vast ook ideeen voor. Ruimtelijke ordening is 1 van de speerpunten van onze cultuur. Ongelofelijk dat wij als poldercultuur ons zelf in de voet schieten op gebied van oa stikstof.
@WouterDeHeij paar jaar geleden op open dag geweest van hoogheemraadschap. Het polderen en RO op basis van noodzaak en techniek zit echt in de haarvaten van Nederland en onze politieke cultuur. We lijken gekaapt door juristen en bestuurskundigen. Technocratie door politici met 2 linkerhanden.
@@MrNomyar Ik ben er geboren, ken de gebieden goed, is inderdaad absurde gedachte van sommigen. Een tegengedachte? 18 miljoen mensen laten verhuizen naar zuid of oost Europa :-) Is ook goed voor de natuur :-)
@@1206anton Klopt en Canadezen , en ze worden goed begeleid ook , geen GMO vlees of boter en kaas tropische vruchten uit Turkije geen kas rommel . En hier in Nederland alles bijna GMO tot de Pharma toe .
Nederland als tweede voedselexporteur ter wereld. Er zijn grote belangen mee gemoeid. Belang om kunstmest te importeren en grote hoeveelheden dieren te houden
Kunstmest is een chemische samenstelling van ATOMEN (moleculen) en het maakt niet uit waarvan het gemaakt is. De boer heeft specifieke ATOMEN (moleculen) nodig.. want voedsel bestaat ook uit specifieke ATOMEN (moleculen). En wij eten atomen (moleculen) en schijten moleculen (atomen). Waarom zou je een oliebron die moleculen geeft dichtgooien om dezelfde moleculen ergens anders vandaan te halen?
54% van de Nederlandse grond is landbouwgrond, waarvan 66-70% van de verbouwde producten op deze landbouwgrond naar het buitenland geëxporteerd worden. (Cijfers CBS - Rijksoverheid) Ik krijg het in mijn hoofd niet helder hoe dit het meest wenselijk is. Mijns inziens wordt deze kostbare ruimte nu ten koste van bouwgrond en biodiversiteit bezet, enkel met de opbrengsten van belasting. Zou Nederland beter gedijen wanneer een lager percentage van de Nederlandse grond landbouwgrond zou zijn en er een lager percentage producten geëxporteerd zou worden??
In de eerste plaats gaat veel van de export naar landen direct om ons heen. Nederland is onderdeel van een wat grotere regio en die moet je meerekenen. Ten tweede willen we graag hier bananen, sinaasappelen en mandarijntjes eten en in de winter ook groenten die niet hier maar wel in Spanje groeien. Er zijn dus allerlei producten die we uitwisselen. Wij hebben goede graslanden voor veeteelt en die hebben ze elders niet. Dus niet alleen naar CBS export, maar ook naar CBS import kijken.
Misschien als achtergrond eens het boek van Auke van der Woud lezen: "Het landschap, de mensen Nederland 1850-1940". Hier wordt o.a. in een van de hoofdstukken beschreven hoe de Nederlandse overheid door de ontwikkeling van kunstmest de ongekende mogelijkheden hiervan ontdekte voor de landbouw (ook veeteelt, fokken van mekvee) en daarmee de eigen bevolking van voedsel te kunnen voorzien EN de economie aan te jagen door ook voedsel te produceren voor het buitenland en onafhankelijk te worden vanhet aanstormende buitenland (VS o.a). In sneltreinvaart werden woeste gronden ontgonnen (Heidemij) en meren drooggelegd en veranderde het NL'se landschap. Dit alles in gang gezet rond 1880. En dat heeft NL geen windeieren opgeleverd. Bedenk dat alles een geschiedenis heeft en dat wordt nog wel eens vergeten. Ook voor andere zaken waaraan een geschiedenis aan vooraf is gegaan
Los van stikstof en stank weten we al tientallen jaren dat we naar minder dieren toe moeten. Praten we al heel lang over. Alleen de boerenstand leeft in een ontkenningsfase.
@@johndo8257 Daar gaat het niet om. Het gaat over de vervuiling en het ruimtebeslag. Het is niet nodig dat we zoveel exporteren. Dit soort 'productie' hoort thuis in een minder dicht bevolkt land. En we kunnen meer geld verdienen met industrie en dienstverlening.
Wauw, wat heerlijk om te horen allemaal. Wie weet dringt dit toch nog door in politiek Den Haag. Was stiekum al beetje fan van Wouter de Heij na eerdere gesprekken bij DNW. Dit gesprek beschouw ik als een kerst cadeau. Hartelijk dank ❤
Helder uitgelegd, bijzonder boeiend maar verontrustend om te horen hoe vastgekoekt Nederland zit op zoveel thema’s. Hartelijk dank beiden.
Ik heb het nog nooit zo duidelijk horen uitleggen, en het is echt ongelofelijk wat we onszelf aandoen als samenleving, gebaseerd op een lange serie aannames, inschattingen en afrondingen.
dank
@@WouterDeHeij Juist. Dank voor het uitleggen van dit complexe vraagstuk. Besef ook dat je hierdoor erg kwetsbaar wordt. Veel personen zijn vanuit de #stikstofmaffia in de #stikstofindustrie hier voor hun inkomen volkomen afhankelijk zijn geworden. En ja, die willen niet dat er aan hun verdienmodel wordt gezaagd vanuit inhoud en essentie op natuurkwaliteit.
Een prachtig en interessant gesprek. Goed opgebouwd en goed te volgen..dankjewel
He he eindelijk wat realiteit bij DNW. Dank Jelle en Wouter! Het moet toch maar weer uit Delft komen denk ik maar. Zeer goede interview over hoe modellen behandeld moeten worden. Dank.
Land ? We beginnen langzamerhand meer op een open inrichting te lijken ! Waar een kleine groep hoog opgeleide hun klimaat en milieu religie aan iedereen willen opleggen.
Nog veel erger is dat de grootste groep al die onzin gelooft, niks uitzoekt (wat is stikstof eigenlijk; of: gut, we ademen zelf CO2 uit) en massaal meegaat in het zonnepanelen op daken plaatsen, Tesla's willen rijden en denken dat een warmtepomp wel handig en goedkoop is.
Als die grote groep nu eens wat kritischer zou zijn, kreeg die "kleine groep hoog opgeleide" (n!) geen windturbine aan de grond.
U vergeet de deug cultuur. Op dat vlak gebeurt precies hetzelfde.
Juist dat is wat het is. Alles om te deugen.. maar ondertussen. Hierdoor is een ernstig maffiioos parasitair verdienmodel ontstaan vanuit volstrekte zinloosheid. Welkom in NL....
Helemaal eens, we zijn een open GGZ instelling, gezond Hollands boeren verstand is ver te zoeken.
Co2 is niet meer dan inkomsten voor de oligarchie. Een nieuwe industrie creëren met heel veel subsidie. Ik zou zeggen plant een boom goed voor mens en natuur. Oh ja, die slaan hun co2 op in de grond, dat zou niet goed zijn. Daarom zetten we een hele industrie op touw om het in de zeebodem op te slaan....onder een kleilaag. Het is en blijft een sprookje, in sprookjes zit altijd een waarschuwing verstopt.
Interessante gast en Jelle in topvorm! Heldere gesprekslijn, en productief. Hut ab!
Ik houd van de boer ❤️
Ik heb nog steeds 2 vlaggen omgekeerd voor het bovenraam hangen!
hm, misschien als de boer wat liever voor dieren zou zijn
Er is beslist een parallel te trekken tussen het wegduiken achter het OMT door Rutte tijdens de coronacrisis en het gebruik van het aeriusmodel om stikstofbeleid te voeren.
Absoluut eens.
Hij neemt immers nooit ergens verantwoording voor als het hem niet uitkomt : géén actief geheugen.......😢
Wat een heerlijk genuanceerd verhaal! Het klimaatverhaal is niet zwart of wit, maar er zit een groot grijs gebied tussen. Dat is in dit gesprek fantastisch naar voren gekomen! Jelle heeft het uitstekend begeleid!
Dank! ... maarrrr het gaat om stikstof (ammoniak en NOx) vooral in dit gesprek.
Wat leuk Wouter hier tegen te komen!
Vierde keer! Ik vind DNW een mooi platform!
Mooi gesprek. Wouter weet waar hij over praat! Meer van dit soort gesprekken in plaats van theoretisch abstract de zaken te duiden. Oftewel graag meer gesprekken met mensen die praktische wijsheid bezitten. Daar zit ons land op te wachten. Academici te over. In de woorden van Ewoud de kletsende klasse. DNW moet gaan over de nieuwe wereld en niet een analyse van wat was en nog is. (met respect voor het verleden)
Dank ja, ik doe mijn best.
@@MrChrist1972 de nieuwe wereld wordt niet gebouwd, maar ontstaat denk ik. Terwijl wij de andere kant op kijken.😊
@@MrChrist1972 zo is het, we moeten positief blijven.
Dank! Eens!
@@WouterDeHeij Je doet het super!
48:38 ik zou willen dat de gewone mens wat meer te zeggen heeft. Academici moeten gewoon gaan doen waarvoor ze geleerd hebben en zich niet moreel verheven voelen boven het voetvolk.
ze willen dat wij geen land zijn, dat is het probleem
ALLES MOET KAPOT...
als het niet KAPOT moest dan hadden ze wel interesse gehad in de goedkope NEEC energie van het NEEC Institute.
Heel veel dank voor deze uitleg. Voor het eerst wordt het mij duidelijk waar de problematiek in zit. Als Beta valt het mij op dat er alleen aandacht is geweest voor metingen en “strafmaatregels” maar niet voor het ontwerpen van technische oplossingen aan de bron van de uitstoot. Bijvoorbeeld hoor ik u zeggen dat stikstof uit mest vooral vrijkomt als urine met ontlasting samenkomt. Maar is dat ook hoe een dier in de wei zijn ontlasting doet of is dat een gevolg van de bouw van de stal? Kan daar niet een betere oplossing voor ontworpen worden? Met betrekking tot de uitlaat van auto’s wil ik opmerken dat een brandstofmotor ook eerst lucht inlaat Kan er voor die inlaat geen filter of katalysator geplaatst worden waardoor iedere verbrandingsmotor ook stikstof uit de ingelaten lucht wegvangt? Met zoveel auto’s op de weg hebben we dan heel snel hele schone lucht.
Milieu problemen bestaan dus niet.Als de techniek niet zou bestaan dan zou je moeten roeien met de riemen die je hebt.Maar de techniek bestaat al om schoon en cradle tot cradle duurzaam te produceren en dat zou volgens de ippc ook moeten worden toegepast.Maar de beste techniek is niet in het belang van het gevesigde systeem.
ua-cam.com/video/bQv0iGURLX8/v-deo.htmlsi=GDJT_JvfK_E8q9aJ
Veel vlees- & melk-vervangers zijn vaak niet zo kwalitatief verrijkend als het origineel, maar gewoon goedkoop en hoog bewerkte producten.
pfff heb je hem weer.
@@ThijsB-se5irmaar hij heeft wel een punt.
Nou en of, het is een verdien model. Mijn zoon had een paar jaar geleden het verschil tussen een eechte hamburger en een vega burger berend. De vega burger leverde in erhouding 60 xzoveel op....
Allemaal kankerverwekkers - ik wil puur natuur.
@@vpnconsult ik hoop dat Kennedy in VS wat voor elkaar krijgt. Obesitas neemt hand over hand toe dank zij alle ongezond gefabriceerde pasta’s en dergelijke. Het nieuwe junkfood.
Hoe leg je de economie van een land stil.
En veel mensen WILLEN HET gewoon...
Laat het maar KAPOT gaan alles...misschien worden de mensen dan wakker.
Een land zo klein als een speldenprik op de wereldkaart.
Rob Jetten met z'n ONmeetbare 0.000036 graden. Onmeetbaar is onbewijsbaar, maar we betalen daarvoor wel miljarden.
Volledig geschift!
@@bullevanberkel3967
Tata Steel en ASML staan op de rand om het land te verlaten.
FvD ! - Niemand in de cockpit !
Dat verhaal klopt niet want er zitten wel mensen in de cockpit maar die snappen al die knopjes niet.
Neem nu Suzanne en Sophie als copiloot.
Suzanne schreeuwt tegen Sophie dat zij de co2 button moet verdraaien...
maar Sophie zoekt het knopje van de airco want haar haar gaat in de war...
En Wouter de Heij roept vanuit de 2e klas dat ze IETS moeten doen en dat ie geen vlees wil in zijn magnetron menu.
Enfin...ze storten neer maar ik heb er geen probleem meer mee...
laat het maar gebeuren.
Bedankt Wouter, het is een gekkenhuis en het wordt steeds gekker!
Maar je hebt het niet over het feit dat de CO2 misschien of waarschijnlijk niet de schuldige is van de klimaatsverandering of in ieder geval kan de mens nauwelijks iets kan veranderen in de schommeling van CO2 gehalte EN in het algemeen in de klimaatveranderingen!
Hoe denk jij daar over?
Ik ontken niet dat de mens teveel vervuiling teweeg brengt.
Dank Jelle en Wouter heeel goed gesprek!!!
Dit gesprek ging over stikstof niet methaan of CO2. Over broeikasgassen ben ik wel getraind in de jaren 90 (o.a. TuDelft) maar heb een genuanceerde (althans vind ik zelf) opinie die toch wat afwijkt van mainstream. Ik denk dat we moeten proberen om minder afhankelijk te zijn van fossiele energie vanuit het midden oosten of de USA. Ik denk dat we snel een paar kerncentrales moeten neerzetten en aan de bak moeten met ons netwerk. Dan methaan via koeien, niet het probleem. Maar hoe de link broeikasgassen en temperatuurstijging werkelijk in elkaar zit? Mij hoor je er niks over zeggen. Net zomin als dat je mij hoort niks hoort zeggen over temperatuurstijging en mogelijke rampen. Onze moeder aarde is een complex systeem, denken te weten hoe het zit is ongepast. Be humble.
Pas 5 minuten gekeken en geluisterd, en nu al alles gezegd waar Nederland aan ten onder gaat, heerlijk om dit te horen, morgen op de NPO en dan maar hopen dat er dan sommige beleidsmakers eens gaan nadenken .
Heel vriendelijk van je. Maar ik denk dat het gewoon rationeel denken is niet meer niet minder. Genen rocket science.
Zelfs de bouwers moeten nu van elk materiaal een foto maken tijdens de bouw. Geen wonder dat alles zo duur wordt.
Ook de onzin hoe we naar het werk gaan, wie controleert dat en vooral als er geen goed openbaar vervoer is. Zorg dan dat er eerst op alle tijden overal openbaar vervoer is. Welke zzp belastingambtenaar gaat dit nakijken van onze belastingcenten. Als er straks geen werk meer is en armoede komt wat hebben we dan aan de milieu. Dan snakken we naar boeren. Maar de milieuclubs zijn de baas diep triest.
Ik heb zin om een oud brommertje te kopen die lekker rookt en te gaan pruttelen naast een bouwproject.
@@jacquelinevanduinen7758 foto's en telefoons zijn ook niet zonder uitstoot. Daarnaast verbranding van tijd
Ik ben al bezig met een recepten boek met manieren om op heide en konijnenkeutels te overleven. Maar die zijn dan ook in no time op natuurlijk.
53:12 Graag een gesprek over dit gesprek. Waar komt deze wet- en regelgeving vandaan? Welke organisaties profiteren ervan? Wie zijn hier verantwoordelijk voor en door wie zijn ze voor het karretje gespannen. Kijk even in de netwerken va de alumni Activistische Academische Ambtenaren en hun vrienden in private en militaire organisaties. Die het beste voor hebben met hun eigen kinderen. Nodig ze uit voor een goed gesprek. Tja🤡
Ik kom met plezier langs om ook die vragen te beantwoorden
Super mooi gesprek, heel goed verwoord.
Bijvoorbeeld: "Heel eenvoudige sommetjes dus".
En deze erg leuk: "Het lijkt mij dat er wel boswachters in NL zijn die je met zo'n taakje kunt wegsturen". Jelle maakt zelf even netjes gehakt van de ecologische autoriteit. Subjectiviteit van de ecologische autoriteit netjes benoemd daarna.
En deze: "de computer is de toets voor het zorgen voor teruggang van de biodiversiteit." Inderdaad, goeie link gelegd naar "ultieme waarde", dus denken vanuit de waarde biodiversiteit is opgelost met een beslismodel voor vergunningverlening.
Biodiversiteit benoem je als waarde.
Maar er zitten waarden achter deze waarde. Natura 2000 (natuur conserveren zoals die nu is) en Natura 3000 (natuur is veranderlijk, natuur past zich aan) zijn twee dingen.
Biodiversiteit is geen absoluut "ding".
Dus als je het model loslaat, en je gaat denken vanuit waarden, dan zijn er nog veel meer mogelijkheden.
De zonering van Wouter is gebaseerd op metingen, maar concluderen dat invloed een zonering impliceert, vind ik nog steeds technocratisch.
Afijn, ik hoop op een verdieping van dit gesprek.
De Club van Rome hebben het modelorthodoxe denken in milieuwetenschappen zo ongeveer uitgevonden, en geen enkele doem voorspelling van "de computer" is uitgekomen. Zie ook Jaffe Vink, Wie is er bang voor de vooruitgang. Zoals Wouter Aerius kan fileren (net woord voor gehakt van maken), zo kan Jaffe Vink de Club van Rome fileren.
Afijn, stikstof mooie UseCase om de tijdsgeest te vangen en betere manieren in onze grammatica te krijgen (Giddens), waarmee we om leren gaan met algoritmen in onze democratie.
Wat weer een rare opmerking van de heer Van Baarlewijk: "Je maakt er gehakt van."
Heel veel dank voor dit gesprek. Geeft mij toch weer een beetje hoop dat de politiek op hun schreden terugkeert en weer naar de maatschappij gaat luisteren.
Waarom zijn dit soort gesprekken nu niet te horen en te zien op de mainstream-media en moeten wij veelal onze info te horen krijgen via dit soort podcast?
Weet ik het antwoord niet op. Mainstream zit in een bubble. Maar weinig ingenieurs komen langs in Hilversum
De politicus die al tijden die vraag, waar willen we heen met Nederland, stelt wordt consequent genegeerd…
38:16 is de emissie minder erg als je er voor betaald?
Veel betalen voor iets dat nooit opgelost zal worden. Eindeloos afroommodel van welvaart en welzijn.
Mooi en leerzaam gesprek , ik vraag mij af hoe de resultaten van de modellen zich verhouden met de praktijk resultaten, wat is de effectiviteit van de modellen resultaten om beleid te vormen ? We kunnen dus na gaan aan de hand van de gerealiseerde projecten hoe effectief onze werk wijze is ? Gemiste vraag vind ik
Dat is inderdaad de vraag! En het antwoord kan je vinden in het rapport dat ik erover heb geschreven. Daar heb ik systematisch de observaties vergeleken met de model-uitkomsten.
@ , dat vind ik een opmerkelijk kerst kado , het maakt mij enorm blij dit te vernemen !! Waar kan ik u rapport vinden ? Ik kan niet wachten om u bevindingen te lezen . Ik wens je een fijne kerst en constructief nieuw jaar
Heb nu door tijdgebrek helaas alleen maar een paar stukjes kunnen bekijken.
Eén van de hamvragen lijkt mij, tot in hoeverre de politiek in Nederland zélf nog manoeuvreerruimte heeft en niet alles al grotendeels vanuit Brussel is dichtgetimmerd.
Daarnaast ook de vraag (naar de bekende weg) vanuit welke politieke richting dat slimme dichttimmeren gebeurt is.
(Maw woorden: de burger kan wel stemmen maar is eigenlijk, door het verregaand ondemocratische gehalte van Brussel, grotendeels buitenspel gezet)
Ook verder nog, ik blijf er op hameren, het iedere keer weer blijken hoezeer veel politici in hun bubbel, zijn losgefietst van de normale natuurlijke realiteit der dingen.
(onze Jan is manager geworden)
Zijn die vleesvervangers wel gezond?
Sinds corona eet ik bij voorkeur vers voedsel. Veel groente en noten.
Heb ik mijn ??? bij, is bewerkt, je weet maar nooit wat er in zit, wat niet op de verpakking wordt vermeld...
Tuurlijk zijn die vleesvervangers bewerkt, want 90% van wat er in de supermarkt te koop is is bewerkt, zeg ik als alleen maar groente en fruit eter.@@rinskedevries3272
Minder eten is toch geen probleem? Dat vonden wij vroeger ook niet. Toen werd één maal per week rund- of varkensvlees gegeten. Op vrijdag vis en op een andere dag kip of omelet. Meer heb je niet nodig, mag of moet je niet nodig hebben.
Wanneer we hier het roer om krijgen zou je een mes kunnen hanteren wat aan 6 kanten snijd. mooi inzichtelijk gesprek. Dank.
"de redder van Schoof 1", een mooi compliment Wouter!
dat ben ik natuurkijk niet, maar ik denk wel dat de ideeën voor de toekomst kloppen.
Een goed verhaal maar wat mij betreft kan de scope veel groter.
Als we gewoon als mensheid eens structureel aan terraforming (het grootschalig vormen van de natuur op de gehele planeet) dan verdwijnt het probleem in Nederland natuurlijk als sneeuw voor de zon.
Nederland produceert gigantisch veel, en uiterst efficient, voedsel. Eigenlijk zouden onze boeren deze kennis moeten exporteren (uiteraard met een goede financiële compensatie) naar andere landen. Zodat uiteindelijk hier de kennis blijft maar de productie (grotendeels) elders plaatsvind. Dit kan dan ook beter worden geoptimaliseerd met waar welk voedsel wanneer nodig is etc. etc.
Hierop aansluitend verbaas ik mij erover dat er eigenlijk geen voedsel-productie in zee plaats vind. Want ik vind vis ook prima om te eten en Japaners vinden zeewieren* ook nog een goede bron van voedsel. En de zee heeft uit zichzelf al een groot herstel vermogen maar toch krijgen wij het voor elkaar om hele delen van de noordzee volledig leeg te vissen. En dan wordt er beleid op gemaakt om het vissen te beperken zodat het niet volledig op raakt... Maar je kan natuurlijk ook (net zoals bij kippen/varkens/koeien) prima vissen zich wat sneller laten voortplanten door hun te managen.
Dit komt natuurlijk omdat "de zee" niet gemakkelijk af te bakenen is en dus jou kosten gemakkelijk iemand anders zijn baten kunnen worden. Maar als we als EU nu eens deze kosten op ons nemen om de baltische zee t/m delen van de noordzee en de middelandse zee te gaan optimaliseren voor vis-productie... En dan de verkoop van vis (die hierdoor gaat toenemen waardoor de prijzen dalen) iets meer gaan belasten... Maken we het ook nog eens meer goedkoop beschikbaar voor de Noord-Afrikaanse landen waardoor er minder vluchtelingen zullen zijn uit deze landen...
* Er zijn wel zeewier boerderijen, dit komt dan weer omdat zeewier vast zit en dus wel afgeschermd kan worden waardoor de investeerder ook vrijwel zeker weet dat hijzelf de baten ervan krijgt. Dit toont dus ook direct aan dat het eigenlijk heel goed kan en rendabel is.
Waar kan ik de publicatie van Wouter vinden? Heb je een link?
Uiteindelijk toch weer krekels en meelwormen nuttigen, waar bemoeien deze lieden zich mee?
bah, lijkt me niks.
Wie maakt het moeilijker?
Wouter! Wouter! Wouter! Je bent goed man.
Laten we maar gewoon gaan meten en al die modellen loslaten 😂😮
Jelle, laat hem een beetje uitpraten.
De vlees vervangers liggen steeds in de afkorting, mensen willen het niet.
Fabriekstroep ,
Ik mis in dit verhaal van Wouter de Heij de burger
Kans is groot dat hij dat hele stikstof/co2 verhaal helemaal niet wil
Levensgevaarlijk dit aan ingenieurs e.d. over te laten
Goed punt,. En hoe denkt die burger? Verder is het niet zo dat Den Haag (2e kamer) de stem van de burger zou moeten weergeven?
Tgv het stikstofbeleid / -werkwijze in NL komen burgers ernstig in gevaar. Hun werkgeledenheid komt ernstig in gevaar aangezien bedrijven niet meer kunnen voldoen aan de eisen vanuit de wetgeving. Vooral t.a.v. het voldoen aan 'energie-transitie' en de daarbij behorende activiteiten die moeten worden aangevoerd op 'van gas los' te gaan produceren. Electriciteit kan / mag niet worden aangelegd, want 'stikstof'. En daardoor krijgen we enorme vertraging in aansluiting op electriciteitsnet. Ondertussen kunnen de bedrijven niet meer produceren en stoppen met hun activiteiten. Bedrijf houdt op te bestaan, de werknemers zijn hun inkomen kwijt. Dus die belanden komende maanden bij het UWV. Ja... dat is wat het is. En ja, het gaat nu heel erg snel. (Ik ben hier anoniem, maar werk veel samen met Wouter. Heb enorm veel ervaring in dit vraagstuk)
Ziet er dan niet mooi uit voor de carnivoren groep ,vlees nog duurder maken ..
In mn omgeving gaat men echt niet voor de vervangers...ook al zou dat gratis zijn ...
Hoe hard is de relatie tussen depositie en verslechtering van de natuur? Wordt er ter plekke gekeken?
die is niet zo hard als velen ons doen vermoeden. En aangezien we depositie 'vooral' berekeningen is er veel reden om van het huidige beleid af te stappen.
Nee, er vinden geen feitelijk observaties plaats van de kwaliteit van de natuur. Enige wat wordt gebruikt is de uitkomst van een computermodel (Aerius dus) waarbij de grens wordt gelegd op een hoeveel neerslag van stikstof op een natuurgebiedje (kan erg klein zijn). Als die waarde uit het computermodel groter is dan zga zero (null) [0,005mol/ha/jaar] wordt een vergunning voor bouwen / activiteiten door de achterlijkheid van ambtenaren (MBO+'ers) afgekeurd.
18:54 even voor mijn beeldvorming. Auto’s hebben toch katalysatoren om schadelijke chemische verbindingen onschadelijk te maken?
NOx komt nog steeds vrij.
@ je zult gelijk hebben. Dacht werkelijk dat de katalysator met Nox-sensor en voor diesel adblue juist hiervoor was uitgevonden.
Een kaal hoofd maakt gewoon veel meer indruk dan natte hockey haartjes.
Daar blijf ik bij.
haha. Ach, je wordt kaal of grijs. In mijn geval zal ik niet snel grijs worden :-)
Hallo Jelle, gaan we nog eens praten over theorie versus praktijk. Dit bedoelde ik toen ik in Antropia hierover met je sprak. Dit is nog maar het begin.
Op naar Tri-state-City
Nederland is gewoon een economische zone. Geen land.
Fijn dadt je weer beter bent Jelle!
32:30 "Computer Says No" --- de oorspronkelijke sketch...
ua-cam.com/video/x0YGZPycMEU/v-deo.htmlsi=XtPXI8d0khVho94s
:-) ... al mag ik daarover eigenlijk geen smile geven. Het is dieptriest dat we in zo'n samenleving leven.
Dat ie aeriusmodel meer vertrouwd dan AI laat zien dat ie wat achterloopt. Met de juiste vragen is AI uitstekend voor databerekening.
Computer says no ☹️
De Wet van Engel en het gesprek in het verlengde daarvan is ook EU breed gezien interessant. Ik woon ruim 5 jaar in Griekenland. De inwoners hier geven procentueel gezien veel meer uit van hun inkomen aan voedsel dan in Nederland. Verder ook interessant dat de kleine groenteboer, slager, vishandelaar beduidend goedkoper zijn dan de Lidl in Griekenland. Weliswaar niet in plastic verpakt en het voedsel blijft veel minder lang goed in de koelkast. Er zullen dus minder chemische middelen aan toegevoegd zijn.
Concreet geef ik dus aan dat Europese oplossingen op dit gebied, zoals extra belastingen op vlees en zuivel hier niet kunnen werken. Desnoods houdt en slacht men dan zelf een koe, geit of schaap.
Het verhaal over stikstof klinkt heel aannemelijk, maar dat verhaal over kunstvlees niet. We weten zo langzamerhand dat zwaar bewerkt voedsel nou niet bepaald gezond is. Kijk eens op de lijst ingrediënten en de schrik slaat je om het hart. Predikt hij hier voor zijn eigen belang?
Snoep is soms zwaar bewerkt. Maar bewerking en gezondheid zijn niet aan elkaar gecorreleerd hoor. Maar dat de nieuwste generatie vleesvervangers nog beter (gezonder, smaakvoller of met minder ingrediënten kan) dat klopt zeker.
Wouter heeft een verfrissende beta blik. Zouden we in ons landje meer moeten willen!
Afstand is logische tool om stikstof depositie zinvol aan te pakken. Je gaat er hierbij wel vanuit dat de huidige N2000 gebieden ook op juiste gronden gekozen zijn. Wouter heeft hier vast ook ideeen voor. Ruimtelijke ordening is 1 van de speerpunten van onze cultuur. Ongelofelijk dat wij als poldercultuur ons zelf in de voet schieten op gebied van oa stikstof.
Dank je, ik probeer rationeel te zijn te beargumenteren.
En RO? We lijken het niet meer te kunnen. Zeer spijtig. En zelfs sombermakend.
Overigens heb ik inderdaad ook ideeën over de N2k gebieden. Daar moeten we ook met een andere / beter plan komen.
@WouterDeHeij paar jaar geleden op open dag geweest van hoogheemraadschap. Het polderen en RO op basis van noodzaak en techniek zit echt in de haarvaten van Nederland en onze politieke cultuur. We lijken gekaapt door juristen en bestuurskundigen. Technocratie door politici met 2 linkerhanden.
@@WouterDeHeijJuist. Sommige ecologen zouden het liefst Flevoland teruggeven aan de Zuiderzee en de afsluitdijk verwijderen.....
Fijne kerstdagen!
@@MrNomyar Ik ben er geboren, ken de gebieden goed, is inderdaad absurde gedachte van sommigen. Een tegengedachte? 18 miljoen mensen laten verhuizen naar zuid of oost Europa :-) Is ook goed voor de natuur :-)
In SIberie kunnen we HEEL VEEL boerderijen kwijt...
en ze hebben daar gas voor de verwarming van de kassen...
Naar het schijnt gaan er Zuid Afrikaanse (blanke) boeren naar Rusland.
@@1206anton Klopt en Canadezen , en ze worden goed begeleid ook , geen GMO vlees of boter en kaas tropische vruchten uit Turkije geen kas rommel . En hier in Nederland alles bijna GMO tot de Pharma toe .
Een land vol huisjes..
Geef je geld aan wat je steunt en laat de anderen met rust. Ik wil gewoon vlees eten. benzine auto rijden. Goedkoop gas uit rusland.
Als je iets wilt zijn, ben je niet (tevreden met) jezelf.
Big agro lobby
Kan je je reactie toelichten?
Nederland als tweede voedselexporteur ter wereld. Er zijn grote belangen mee gemoeid. Belang om kunstmest te importeren en grote hoeveelheden dieren te houden
Oja en enorme hoeveelheden soja uit Zuid Amerika voor de dieren
@@MaartenFlikweert Rusland is de grootste Kunstmest exporteur zelfs de VS is daar van afhankelijk .
Kunstmest is een chemische samenstelling van ATOMEN (moleculen) en het maakt niet uit waarvan het gemaakt is.
De boer heeft specifieke ATOMEN (moleculen) nodig.. want voedsel bestaat ook uit specifieke ATOMEN (moleculen).
En wij eten atomen (moleculen) en schijten moleculen (atomen).
Waarom zou je een oliebron die moleculen geeft dichtgooien om dezelfde moleculen ergens anders vandaan te halen?
54% van de Nederlandse grond is landbouwgrond, waarvan 66-70% van de verbouwde producten op deze landbouwgrond naar het buitenland geëxporteerd worden. (Cijfers CBS - Rijksoverheid)
Ik krijg het in mijn hoofd niet helder hoe dit het meest wenselijk is.
Mijns inziens wordt deze kostbare ruimte nu ten koste van bouwgrond en biodiversiteit bezet, enkel met de opbrengsten van belasting.
Zou Nederland beter gedijen wanneer een lager percentage van de Nederlandse grond landbouwgrond zou zijn en er een lager percentage producten geëxporteerd zou worden??
In de eerste plaats gaat veel van de export naar landen direct om ons heen. Nederland is onderdeel van een wat grotere regio en die moet je meerekenen. Ten tweede willen we graag hier bananen, sinaasappelen en mandarijntjes eten en in de winter ook groenten die niet hier maar wel in Spanje groeien. Er zijn dus allerlei producten die we uitwisselen. Wij hebben goede graslanden voor veeteelt en die hebben ze elders niet. Dus niet alleen naar CBS export, maar ook naar CBS import kijken.
Misschien als achtergrond eens het boek van Auke van der Woud lezen: "Het landschap, de mensen Nederland 1850-1940". Hier wordt o.a. in een van de hoofdstukken beschreven hoe de Nederlandse overheid door de ontwikkeling van kunstmest de ongekende mogelijkheden hiervan ontdekte voor de landbouw (ook veeteelt, fokken van mekvee) en daarmee de eigen bevolking van voedsel te kunnen voorzien EN de economie aan te jagen door ook voedsel te produceren voor het buitenland en onafhankelijk te worden vanhet aanstormende buitenland (VS o.a). In sneltreinvaart werden woeste gronden ontgonnen (Heidemij) en meren drooggelegd en veranderde het NL'se landschap. Dit alles in gang gezet rond 1880. En dat heeft NL geen windeieren opgeleverd. Bedenk dat alles een geschiedenis heeft en dat wordt nog wel eens vergeten. Ook voor andere zaken waaraan een geschiedenis aan vooraf is gegaan
@delichonnl7744 Hartelijk dank voor uw respons en toelichting.
Hoe hangt de import van het één, af van de export van het ander?
Dan zou die discussie moeten gevoerd en niet ecologie/natuur moeten worden misbruikt.
@@prkroon Hartelijk dank voor uw respons en tip! Verklaart het boek ook waarom de geschetste situatie hedendaags nog steeds de meest wenselijke is?
Oh oh Jelle, probeer je gedachten eens te organiseren
Los van stikstof en stank weten we al tientallen jaren dat we naar minder dieren toe moeten. Praten we al heel lang over. Alleen de boerenstand leeft in een ontkenningsfase.
Vlees is heel gezond. Laat je niets wijsmaken.
@@johndo8257 Daar gaat het niet om. Het gaat over de vervuiling en het ruimtebeslag. Het is niet nodig dat we zoveel exporteren. Dit soort 'productie' hoort thuis in een minder dicht bevolkt land. En we kunnen meer geld verdienen met industrie en dienstverlening.
@@vger5857het grootste probleem is de poep en plas van mensen en huisdieren. Deze zijn zo vervuilend daar kunnen we niks mee.
@@johndo8257 niet gezonder dan planten, en de productie ervan is veel milieu-onvriendelijker; schadelijke overbodigheid dus
@@johndo8257 Vlees voor het volk echt vlees , geen export vlees meer maken voor de winst volgespoten met troep .
Computer says no! ua-cam.com/video/x0YGZPycMEU/v-deo.htmlsi=FN7cVcRMRnkm8VAk