Kapıcı Kıdem Tazminatı'nı Kim Öder? (Apartman Görevlisi)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 чер 2024
  • Apsiyon ile bu hafta kapıcı kıdem tazminatını kim öder veya bina - apartman görevlisi kıdem tazminatı kim öder konusuna yer verdik. Apartman görevlisi - kapıcı kıdem tazminatı ile ilgili merak edilenlerin hepsini bir videoya sığdırmayı başardık. Kıdem tazminatı nedir, kapıcının kıdem tazminatını kim öder ve emekli olacak kapıcının kıdem tazminatını nasıl hesaplanır?
    Kapıcı - bina görevlisi kıdem tazminatı ile ilgili merak edilen bütün detayları Apsiyon Akademi Koordinatörü Ozan ÖZEN cevaplıyor!
    00:00 Bizim kapıcı emekli oluyor. Ne yapmamız lazım?
    02:00 Kapıcının kıdem tazminatını ne zaman ödemeliyim? Nasıl hesaplamalıyım?
    02:38 Bilmeyenler için kıdem tazminatı nedir?
    03:14 Kapıcının kıdem tazminatını kim öder?
    03:57 Kapıcının tazminatı kiracıdan alınır mı?
    07:20 Kapıcımız derneğine gitmiş ve bir hesaplatma yaptırmış. Miktar çok yüksek? Kiracılardan nasıl alabiliriz?
    09:49 Kapıcısı çıkarılan ev satılırsa ve devam eden iş mahkemesi satış tarihinden sonra karara varırsa verirse kıdem tazminatını kim öder?
    12:39 İş akdi feshedilen kapıcının kıdem tazminatı ödenmezse maliklere payı kadar haciz mi gelir yoksa yönetimin banka hesabına mı haciz gelir?
    14:13 Emekli olan kapıcımızın kıdem tazminatını nasıl hesaplayacağız bilmiyorum. Kendisi kapıcı dairesi kirası, elektrik, su ve doğalgaz giderlerini de hesaplatmış, böyle bir şey olabilir mi?
    19:09 Apartman altında bulunan dükkanlar kapıcı kıdem tazminatına katılırlar mı?
    #kapıcı #tazminat #apsiyon
    Blog Yazısı: Kapıcı Kıdem Tazminatı'nı Kim Öder?
    📽️ bit.ly/3mhVehh
    Ücretsiz [30 Günlük] Apartman ve Site Yönetim Programı
    💻 bit.ly/2GFUbXZ
    Apartman ve Site Yönetimini Kolaylaştıran Tüm Ürünler
    🏢 bit.ly/3nvtHsU
    Öneri ve İletişim İçin
    📬 info@apsiyon.com
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 155

  • @salihberk2044
    @salihberk2044 2 роки тому +3

    Bugüne kadar dinlediğim en anlaşılır açıklama emeğinize sağlık.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Bizi izlediğiniz ve güzel sözleriniz için teşekkürler.

  • @Levrekaskina35
    @Levrekaskina35 2 роки тому +2

    Merhabalar çok çok tşk ederim
    Gerçekten çok aydınlatıcı bir video sundunuz.
    Emeğinize yüreğinize sağlık..
    İyi günler dilerim

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Güzel ifadeleriniz için çok teşekkür ederiz .

  •  3 роки тому +4

    Arkadaşlar Emeğinize Ağzınıza sağlık muhteşem bir anlatım olmuş

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому +1

      Fahrettin Bey bizi izlediğiniz için teşekkür ediyoruz. Övgülerinizi heyecanla takip ediyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

  • @vahityaman2710
    @vahityaman2710 2 роки тому

    Çok teşekkür ederim hocam çok güzel açık seçik anlatmışsınız ağzını za sağlık

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Vahit Bey , Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

  • @ahmettopsakal5798
    @ahmettopsakal5798 2 роки тому

    Hocam, Yönetim in, kapıcı, muhaseci, teknik personel, müdür ve yönetim kurulu başkanı veya üyelerine, daire tahsis etme gibi bir mecburiyeti var mı? Veya bu saydığım grup tan, hangisine daire tahsis edilmelidir. ( Bizde 24 Blok 672 daireden oluşan TOKİ konutları) Elimizde kat malikleri adına müşterek tapulu, 13 daire var, bunları temsilciler kurulunda karar alarak gelirini ortak giderlerde kullanmak üzere kiraya verebilir miyiz? Yönetim planında bu daireler ile ilgili bir açıklama yok, TOKİ bu daireleri Kat maliklerine, sonra dan devretti.

  • @yuceyonetimhizmetleriltd.s1902
    @yuceyonetimhizmetleriltd.s1902 3 роки тому

    iyi ki varsınız Ozan hocam.Tekirdağ dan sevgiler saygılar

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому

      Ozan bey , Tekirdağ'ın güzide yönetim şirketi Yüce Yönetim Hizmetleri Ltd. Şti'ye , memleketine ve Aydoğdu Mahallesi "Yazırlı Hüseyin'in kahvesinde" İsmet, Hikmet ve Nevzat amcalarına selamlarını ve saygılarını iletti.

  • @cansarsk1605
    @cansarsk1605 2 роки тому

    Merhabalar elimize sağlık çok güzel özetlemişsiniz konuyu. Her sene apartman görevlisine verilen ikramiyeler kıdem tazminatından bire bir olarak mı düşünür acaba. Teşekkürler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Her sene verilen ikramiyeler kıdem tazminatından düşülemez. Bilakis düzenli verilen ikramiyeler kıdem tazminatına ilave olur. SOn verilen ikramiye bedelinin 1/12'si kıdem tazminatına ilave edilmelidir

  • @halitkucukdemir1176
    @halitkucukdemir1176 2 роки тому

    Ağzınıza sağlık kardeşim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Sayın Halit Bey . Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @ozcancelik2966
    @ozcancelik2966 2 роки тому

    Teşekkür ederim çok güzel yorumlar yapmış

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @denizcin.
    @denizcin. 2 роки тому

    Merhaba hocam ağzınıza sağlık çok güzel bilgiler verdiniz, nacizane bir sorum var cevaplarsanız sevinirim, 2 yıldır oturduğum binada apt. görevlisi emekli olmuş, yaş bekliyor ve hala görev yapıyor.
    Kat malikleri ilgisiz ve uğraşmak istemiyor belliki kapıcıya yöneticilik görevi de vermişler ve kendi maaşını dolayısıyla aidatı da kendi belirliyor. Sebebi kapıcının tazminatından işine devam etmesi şartıyla vazgeçmesi imiş. Böyle bir şey olabilir mi, yine de istediği anda kapıcı kıdem tazminatını almaz mı bizden. Çok sağolun

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Merhabalar, emeklilik sebebi ile hak kazandığı kıdem tazminatını ileride talep ettiğinde alır. Eğer feragat etmiş ise iş akdi feshinin kendi istifası sebebi ile olması gerekir. Bunu kontrol ediniz. İşçinin istifası sebebi ile iş akdinin sonlanması sonrasında primlerini ödemeden kapıcılık görevinin devam etmesi de ileride risk oluşturacaktır. Eğer kat malikleri kurulunda bu durumu engellemek için kendisi yönetici seçilmiş ise de dışarıdan bir yönetici olduğundan yöneticilik için aldığı ücretin de vergilendirilmesi gerekir. Aksi halde bu defa yöneticilik görevi sebebi ile iş sözleşmesinin olduğuna ilişkin iddia ile karşılaşacaksınız. İş hukuku konusunda uzaman bir avukata belgeler ile birlikte danışmanızı tavsiye ederiz.

  • @mete2622
    @mete2622 Рік тому +1

    03:57 burada açıklanan konu başlı başına bir video konusu... "Kiracı neleri öder Ev Sahipleri neleri öder" gibi bir video yapılmalı... Seo için de faydalı... Duyurulur Apsiyon! 😄

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Рік тому

      Teşekkürler. Videoyu çekiyoruz. Yayın planlamasına alıyoruz.

  • @huseyingurer6739
    @huseyingurer6739 2 роки тому +1

    Çok çok tesekür ederim

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @isagedik5902
    @isagedik5902 3 роки тому +1

    Agzına yüreginze saglık hocam hocam benn bina görevlisiyim yıllık tazminatim ödenecek diye karar defterine katmalikleri imza attı fakat yönetim ayrı bir hesap ta toplama yapmadı beni yıllık izne cıkardın fakat izin süresince calıştırmak istedi bende calışmak istemediğim izin dönüşü beni kaskı yaparak zorla işten istifa etmemi istedi bende tazminatımı istedim bürüt teklif ettiler kabul etmedim 2 yıllık calışanım tekrar işe başlattı fakat tazminat ödeyemediği icin baskı ile zorla üzerine gelerek zorluyor cıkış versin diye ne yapmalıyım

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому

      İsa Bey sorunuzda çok konu birbirine karışmış.
      İşveren tarafından haklı bir sebep olmadan işten çıkartılması, işçinin haklı bir sebeple işi bırakması,erkek çalışanların askerlik için işi bırakması, emekli olmak amacıyla işçinin işi bırakması ,emeklilikle ilgili diğer şartları tamamlayıp, emeklilik yaşını evinde beklemek amacıyla işçinin işi bırakması ( 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün primle emeklilik için ilgili kurumdan alınacak yazı), kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işi bırakması, işçinin ölmesi durumlarında işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
      Kat malikleri kıdem tazminatını ödemek için yıllık kıdem tazminatını aidatlar içinde toplayabilirler ancak bu kıdem tazminatı için ayrılan bu bedel işçiye yıllık olarak ödenmez. İş sözleşmesinin sona ermesine bağlı bir hak olan kıdem tazminatı doğal olarak, iş akdi sona erdiği anda ve peşin olarak ödenmelidir. Kat malikleri yıllık ödemeler ile size kıdem tazminatı ödemek için karar almışlar ise bu karar hatalıdır. Yöneticinin de uygulamaması doğaldır.
      Yıllık izinde tabi ki çalışmayacaksınız. BU durum hem işveren olan malikleri hem de işçi olan sizi korur.
      Kıdem tazminatı hesaplanırken işçiye çalıştığı her bir tam yıl için, giydirilmiş brüt ücretinin otuz günlük tutarı ödenir. Bir yıldan arta kalan süreler için aynı ücret üzerinden oranlama yapılmak suretiyle tazminat tutarı hesaplanır. Giydirilmiş brüt ücret; işçiye verilen ikramiye, prim, yakacak yardımı gibi çıkarları kapsar.
      Çalışma barışı için yönetici ile görüşmelisiniz.

  • @oguzkulekci2191
    @oguzkulekci2191 3 роки тому

    Çok teşekkürler kolay ğelsin

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому

      Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

  • @GurmeLezzetler01
    @GurmeLezzetler01 День тому

    Hocam ben evi alalı 1 yıl oldu 19 yıllık kapıcının tazminatını benden talep ettiler. Ben bunu eski ev sahibine nasıl rücu edebilirim . Nereye başvuru yapacağım ?

  • @ahmetsalt631
    @ahmetsalt631 3 роки тому +1

    Merhaba, APT.görevlisi, sözleşmesinde böyle bir ayrıntı olmamakla birlikte, pazar günleri veya resmi tatillerde sadece sabahları ekmek vb. ile akşamları çöp topluyor. Günün diğer saatlerinde serbest hareket ediyor.Bu işlerinden dolayı Apt.gorevlisinin fazla mesai hakkı doğar mı? veya ileride bu konuda bir hak iddia edebilir mi? Sorun teşkil edecek ise böyle hizmetleri talep etmemek daha doğru mu olur.Yararlı aydinlatmalarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому +3

      Ahmet Bey merhabalar. Çok önemli bir konu dikkatinizi çekmiş. Serbest zamanlarından dolayı çalışan görevliniz hiç bir şey kaybetmeyecek ama hafta tatilinde ve resmi tatiller ile dini bayramlarda yaptığı servis işleri sebebi ile en azından bu hizmet verdiği kısa süre için dahi olsa fazla mesaiye hak kazanmış durumdadır. Bir çok görevlinin emekli olduğunda veya bir şekilde iş akdi fesih olduğunda bu ödenmeyen ücretleri talep etmektedir. En doğrusu hafta ve genel tatilleri hiç çalıştırmamaktır.

  • @mustafasahbaz2316
    @mustafasahbaz2316 2 роки тому +1

    Hocam emeğinize sağlık

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Çok naziksiniz. Ozan bey selamlarını iletiyor. Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @turguttarihci711
    @turguttarihci711 3 роки тому

    Ağzınıza sağlık.Kamu konutunda oturuyorum.Yeni dönemde yönetici seçildim.Kıdem tazminatı için bir rakam ayrılmış.Ancak görevli arkadaşımızın oturduğu dairenin kirasını kıdem tazminatı hesabına ekleyecekmiyiz.Ayrıca o da bizim gibi bir dairede oturuyor.Elektrik su gibi faturalarını kendisi ödüyor..Bu faturaların ortalamaları kıdem tazminatına eklenir mi Teşekkürler.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому

      Turgut Bey merhabalar, apartman görevlisinin kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücretinin hesabında hizmet akdi süresince oturduğu kapıcı dairesinden sağladığı konut ve varsa su, elektrik gibi menfaatler de nazara alınmalıdır. Kıdem tazminatı en son aldığı brüt ücret üzerinden ödenir. Her yıl için aldığı aylık brüt ücretin çalıştığı yıl sayısı ile çarpılarak çıkan rakam kadar kıdem tazminatı ödenmelidir. Kapıcı kendisine tahsis edilen konutta kira ödemeden oturuyor ise; elektrik, su ve yakıt parası vermiyorsa, bunlar da dahil edilerek kıdem tazminatı hesabına dahil edilir. Elektrik, su ve yakıt parası gibi giderleri kapıcı kendisi karşılıyorsa, o zaman bu giderler tazminat hesabına dâhil edilmeyecektir.
      Ka­pı­cı­nın ça­lış­tı­ğı yıl ile son al­dı­ğı brüt üc­re­tin çar­pı­mı su­re­tiy­le kıdem tazminatını hesaplayabiliriz. Kıdem tazminatının hesaplanmasında görevlinin kira ödemeden oturduğu dairenin emsal kira bedeli de ücretine eklemeli ve buna göre kıdem tazminatı ödemeliyiz. Örne­ğin 2021 yılında asgari ay­lık brüt üc­re­ti 3.577,50 TL olan kapıcının kıdem tazminatının hesaplanmasında, oturduğu kapıcı dairesinin em­sal kira be­de­li de 1000 TL ise top­lam 4.577,50 TL üze­rin­den kı­dem taz­mi­na­tı he­sap­la­nmalıdır.
      Yine görevli eğer elektrik, su ve yakıt için de ödeme yapmıyorsa, bunların bedeli de, örneğin 500 TL de ücrete eklenmelidir. O halde 3.577,50 TL (aldığı son asgari aylık brüt ücret ) + 1000 TL ( ortalama aylık emsal kira bedeli) + 500 TL ( ortalama aylık elektrik, su ve yakıt bedeli) olmak üzere toplam 5.077,50 TL üze­rin­den 2021 yılı için kıdem tazminatı ayrılmalıdır.
      Ko­nut Ka­pı­cı­la­rı Yö­net­me­li­ği­’­nin 13. mad­de­sine göre kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen veya tamamen katılıp katılmayacağı çalışan ile yapılacak iş sözleşmesi ile belirlenmektedir. Yapılacak sözleşmede bu tür giderleri çalışan ödü­yor­sa, kı­dem taz­mi­na­tı he­sa­bın­da dik­ka­te alın­mamaktadır.
      Videomuzun ua-cam.com/video/Z_FSdqNhxAM/v-deo.html bölümünde bu konu hakkında diğer bazı detayları bulabilirsiniz.

    • @turguttarihci711
      @turguttarihci711 3 роки тому

      Bizim oturduğumuz binalar üniversite lojmanı.Apartman görevlisi de lojmanın mevcut bir dairesinde oturuyor.5 yıl kadar önce bodrum katlarda otururken su basmalarını önlemek amacıyla üniversite yönetimi tarafından alınan bir kararla giriş katında bir dairede oturmaya devam ediyor.Konut kalariferli bir daire.Kamu konutları yönetmeliğine göre c tipi bir konut.Görevlimiz buraya ücret ödemiyor.Biz daire olarak aylık 955 tl kira bedeli artı 200 tl aidat ödüyoruz.Bu durumda hesaplamayı nasıl yapmalıyız.

  • @erdemarman3006
    @erdemarman3006 2 роки тому

    Selamlar avukatım;
    Sitemizde geçmişe dönük personelin kıdem tazminatı ödenecek. Halihazırda halen oturan kiracılar oturmaktadır. Fakat eski yönetim bu paraları toplamış ama ödenmemiş ve başka kalemlere harcanmış vs… şuan biz bu tazminatları tekrar toplamak durumundayız. Kat maliki yada kiracı kime yansıtılması daha hukuksaldır?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Kiracılar kıdem tazminatlarından oturdukları dönem için sorumludurlar. Eğer düzenli olarak kıdem tazminatları toplanmış ancak başka bir sebeple harcanmış ise bu durumda konu kat maliklerini ilgilendirecektir.

  • @ercanturgut9195
    @ercanturgut9195 2 роки тому

    Selamün aleyküm hocam sizi çok beğenerek takip ediyorum ağzınıza sağlık. Hocam benim sorum şu ben yaklaşık 6 yıldır bina görevlisi olarak çalışıyorum 47 daire mal sahibi bir kişi yani tüm daireler kiracı maı sahibinin oğlu da 6 yıldır halen yönetici benim sorum şu aslında ben tüm giderleri yani d. Gaz elektrik su kendim ödüyorum ikramiye gibi exsta hiç bir şekilde vermediler yalnız faturaların biri mal sahibinin üzerine 2side yönetim üzerine ama hepsini ben ödüyorum tazminatı birikiyor diye beni işten çıkarma çabasındalar haklarımı nasıl korumam lazım nasıl bir yol çizemem lazım hocam yardımcı olursanız çok sevinirim Allaha emanet ol.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Ercan Bey öncelikle iş sözleşmeniz ve işe alındığınız taktirde sizin imzaladığınız görev ve talimatlarınız önemli. Bu evraklarda kapıcı dairesinin elektrik, su ,doğalgaz masraflarının sizin tarafınızdan ödeneceğine dair bir ifade var ise zaten bunları talep edemezsiniz.
      Bununla beraber kıdem tazminatınızda bu giderlerin ortalama bir aylık tutarı ne ise kıdem tazminatınızın brütüne ilave edilerek yıl sayısı ile çarpımı kadar yaklaşık bir etkisi vardır. Örneğin elektrik su doğalgaz son bir yılda aylık ortalama 500 TL diyelim. 6 yıl çalışıyorsanız 3000 TL kadar kıdem tazminatınızı artırır. Ancak siz ödüyorsanız bu bedelleri bu farka hak kazanamazsınız.
      Diğer taraftan aynı şekilde kapıcı dairesi için bir emsal aylık kira bedeli belirlemek sureti ile kıdem tazminatınıza yukarıdaki gibi bir ilavesi olacaktır.
      İş akdiniz fesih edilirse işe iade hakkınız yoktur. Kıdem tazminatı ve eğer süre verilmemiş ise ihbar tazminatınıza hak kazanırsınız. Bunlar dışında ilave olarak kullanmadığınız yıllık izinleriniz, genel ve resmi tatil çalışmalarınız ile alamadığınız fazla mesaileriniz ilave edilmelidir.

  • @ahmettopsakal5798
    @ahmettopsakal5798 2 роки тому

    Merkezi sistem kömürle ısınan 672 haneli bir sitede oturuyorum. Bireysel ısınma kombili sisteme geçmek konusu faydalı değişiklik olarak kabul edilerek oy birliği ile değilde oy çokluğu ile alınabilir mi?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Ahmet Bey halihazırda zaten alacağınız karar Faydalı Yenilik ve İlaveye ilişkin Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesine göre alınacaktır. Ancak önemli bir kısıt vardır.
      Bireysel ısınma sistemine dönüş için önemli olan belediyede kayıtlı yapı ruhsatının eki olan projedeki ısıtma sistemine ilişkin kabullerdir. Her bir bloğun kendi kalorifer kazanı varsa bloklar merkezi ısıtma sistemine sahiptir. Bağlı bulunan doğalgaz idaresi de doğalgaz aboneliklerini bu durumda yapı olan blok ve bağımsız bölümleri olarak yapacaktır. Yönetim planınızda blok bazında bireysel ısınmaya geçmenize ilişkin muhtemelen bir engel olmayacaktır. Yine de tapu sicilinden yönetim planı kopyasını edinip bir engel bulunmuyorsa blok kat malikleri olarak Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesindeki "Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir" ifadeye göre karar alabilirsiniz.
      Maddede ifade edilen oybirliği gerekçesi İmar Kanunu'na göre belediyede kayıtlı olan ruhsat ekindeki tesisat projesinin değiştirilmesine ilişkin gerekli bir sayıdır. Belediye tarafından aranacak tüm diğer maliklerin muvafakatı bu karardır.

  • @Kogboy38
    @Kogboy38 Рік тому

    Ozan bey bizim apartman görevlisi 11 yıllik ciktiginda ne kadar tazminat alabilir bide bizim gorevli sunu çok soylüyor işten cıktıgımda kira parasida alırim diyor bi bilgi alabilirmiyim tşkürler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Рік тому

      Kıdem tazminatı son, giydirilmiş ve brüt ücret üzerinden ödeme hesaplanır. İşçinin ücretine ilaveten işçiye süreklilik arz edecek şekilde ödenen para ve para ölçülebilir tüm menfaatler bu ödemede dikkate alınır.
      Giydirilmiş brüt ücret nedir? Kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında, çıplak ücretine ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akitten ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde bulundurulur. Bu menfaatler göz ününe alınırken ; yapılan ödemenin sözleşmeden veya kanundan doğması, süreklilik göstermesi, işçiye bir menfaat sağlaması, para ve para ile ölçülebilir olmasına dikkat edilir. Sağlanan bir menfaatte bu sayılanlardan birinin bulunmaması halinde ise, işçiye sağlanan menfaat kıdem tazminatının hesabına dahil edilmez.
      Örneğin yıllık , bayramlarda düzenli verilen ikramiyeler, yemek, gıda, erzak yardımı, ulaşım yardımı ( mavikart vs), yakacak yardımı ( elektrik, su , doğalgaz gibi enerji ödemeleri), konut sağlanmış ise konut yardımı gibi süreklilik gösteren ödemeler dikkate alınacaktır.
      Hesaplama için ise ( kira yardımı, enerji faturaları yardımı vs.) son yılın faturalarının ortalamasını ve ortalama bir emsal kira bedelini toplayarak çıkan rakamı bugün itibari ile 11 yıl çalışmış olduğundan 11 ile çarpabilirsiniz.
      Apartman görevlisinin kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücretinin hesabında hizmet akdi süresince oturduğu kapıcı dairesinden sağladığı konut ve varsa su, elektrik gibi menfaatler de nazara alınmalıdır. Kıdem tazminatı en son aldığı brüt ücret üzerinden ödenir. Her yıl için aldığı aylık brüt ücretin çalıştığı yıl sayısı ile çarpılarak çıkan rakam kadar kıdem tazminatı ödenmelidir. Kapıcı kendisine tahsis edilen konutta kira ödemeden oturuyor ise; elektrik, su ve yakıt parası vermiyorsa, bunlar da dahil edilerek kıdem tazminatı hesabına dahil edilir. Elektrik, su ve yakıt parası gibi giderleri kapıcı kendisi karşılıyorsa, o zaman bu giderler tazminat hesabına dâhil edilmeyecektir.
      Ka­pı­cı­nın ça­lış­tı­ğı yıl ile son al­dı­ğı brüt üc­re­tin çar­pı­mı su­re­tiy­le kıdem tazminatını hesaplayabiliriz. Kıdem tazminatının hesaplanmasında görevlinin kira ödemeden oturduğu dairenin emsal kira bedeli de ücretine eklemeli ve buna göre kıdem tazminatı ödemeliyiz. Örne­ğin 2022 yılında asgari ay­lık brüt üc­re­ti 6.471,00 TL olan kapıcının kıdem tazminatının hesaplanmasında, oturduğu kapıcı dairesinin em­sal kira be­de­li de 1000 TL ise top­lam bürüt 7.471,00 TL üze­rin­den kı­dem taz­mi­na­tı he­sap­la­nmalıdır.
      Yine görevli eğer elektrik, su ve yakıt için de ödeme yapmıyorsa, bunların bedeli de, örneğin 500 TL de ücrete eklenmelidir. O halde 6.471,00 TL (aldığı son asgari aylık brüt ücret ) + 1000 TL ( ortalama aylık emsal kira bedeli) + 500 TL ( ortalama aylık elektrik, su ve yakıt bedeli) olmak üzere toplam bürüt 7.971,00 TL üze­rin­den çalıştığı her yıl için kıdem tazminatı ayrılmalıdır. Bu bedeli çalıştığı yıl sayısı ile çarparak yaklaşık toplam bedeli bulabilirsiniz. Ancak hesaplama için kısa bir önemli not daha verelim. Sadece yıl ile hesaplamak yeterli değildir. Apartman görevlimiz kaç yıl, kaç ay , kaç gün çalışmıştır.? Doğru olan hesaplama bu şekilde yapılacaktır.
      Ko­nut Ka­pı­cı­la­rı Yö­net­me­li­ği­’­nin 13. mad­de­sine göre kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen veya tamamen katılıp katılmayacağı çalışan ile yapılacak iş sözleşmesi ile belirlenmektedir. Yapılacak sözleşmede bu tür giderleri çalışan ödü­yor­sa, kı­dem taz­mi­na­tı he­sa­bın­da dik­ka­te alın­mamaktadır.
      Videomuzun ua-cam.com/video/Z_FSdqNhxAM/v-deo.html bölümünde bu konu hakkında diğer bazı detayları bulabilirsiniz.
      İşten çıkarılırken kıdem , ihbar hesaplaması dışında çalışma süresi boyunca haftalık tatil, genel ve resmi tatil çalışmaları, haftalık 45 saati aşan çalışmalarına ilişkin fazla ücretleri ödenmedi ise bunları da ayrıca talep edebilecektir.

  • @yusufgenc4331
    @yusufgenc4331 2 роки тому +1

    Hocam şimdi benim evi alalım 1.5 yıl oldu kapıcı yönetim kararı ile işten ayrildi 16 yıl dir hiç tazminat almamış bina 28 daireden oluşuyor bana düşen tazminat 4500 TL bu durumda ne yapmam lazım eski ev sahibiyle görüştüm benimle alakalı birşey yok dedi

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Kat malikleri kurulu apartman görevlisinin işverenidir. Her bir kat maliki de hukuken işverendir. Bir bağımsız bölümün satışı veya herhangi bir şekilde yeni malike devri işyerinin devri anlamını taşır. Eski ve yeni malik iki yıl boyunca apartman görevlisinin alacaklarından müteselsil olarak ( birlikte) sorumludur. Bağımsız bölümün devrinden itibaren iki yıl geçmiş ise tüm işçilik alacaklarından yeni malik sorumludur. Ancak işçilik alacaklarından kıdem tazminatı özelinde yeni işverenin sorumlu olduğuna dair yargıtayın görüşü bulunmaktadır. Bu durumda mülkü yeni alan malik kıdem tazminatı alacağından kendi payına düşeni ödemeli ve eski malikin sorumlu olduğunu düşünüyorsa kendisinden talep etmelidir.

  • @muratsahin2447
    @muratsahin2447 2 роки тому

    ozan özen bey saygılar sevgiler.bende sizin gibi bu meslekte nasıl insanlara faydalı olabilirim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler. Profesyonel yönetici iseniz bu alanda diğer insanlara faydalı olmak adına projelerinizi akademi@apsiyon.com a yazabilirsiniz.

  • @eftaleftal4634
    @eftaleftal4634 2 роки тому

    Hocam birde kira bedelini ve faturaları gorevlinin tazminattındanmı düşüluyor yoksa tazminatamı ekleniyor onu anlayamadım hocam

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Kıdem tazminatı son, giydirilmiş ve brüt ücret üzerinden ödeme hesaplanır. İşçinin ücretine ilaveten işçiye süreklilik arz edecek şekilde ödenen para ve para ölçülebilir tüm menfaatler bu ödemede dikkate alınır.
      Giydirilmiş brüt ücret nedir? Kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında, çıplak ücretine ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akitten ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde bulundurulur. Bu menfaatler göz ününe alınırken ; yapılan ödemenin sözleşmeden veya kanundan doğması, süreklilik göstermesi, işçiye bir menfaat sağlaması, para ve para ile ölçülebilir olmasına dikkat edilir. Sağlanan bir menfaatte bu sayılanlardan birinin bulunmaması halinde ise, işçiye sağlanan menfaat kıdem tazminatının hesabına dahil edilmez.
      Örneğin yıllık , bayramlarda düzenli verilen ikramiyeler, yemek, gıda, erzak yardımı, ulaşım yardımı ( mavikart vs), yakacak yardımı ( elektrik, su , doğalgaz gibi enerji ödemeleri), konut sağlanmış ise konut yardımı gibi süreklilik gösteren ödemeler dikkate alınacaktır.
      Hesaplama için ise ( kira yardımı, enerji faturaları yardımı vs.) son yılın faturalarının ortalamasını ve ortalama bir emsal kira bedelini toplayarak çıkan rakamı bugün itibari ile 12 ile çarpabilirsiniz.
      Apartman görevlisinin kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücretinin hesabında hizmet akdi süresince oturduğu kapıcı dairesinden sağladığı konut ve varsa su, elektrik gibi menfaatler de nazara alınmalıdır. Kıdem tazminatı en son aldığı brüt ücret üzerinden ödenir. Her yıl için aldığı aylık brüt ücretin çalıştığı yıl sayısı ile çarpılarak çıkan rakam kadar kıdem tazminatı ödenmelidir. Kapıcı kendisine tahsis edilen konutta kira ödemeden oturuyor ise; elektrik, su ve yakıt parası vermiyorsa, bunlar da dahil edilerek kıdem tazminatı hesabına dahil edilir. Elektrik, su ve yakıt parası gibi giderleri kapıcı kendisi karşılıyorsa, o zaman bu giderler tazminat hesabına dâhil edilmeyecektir.
      Ka­pı­cı­nın ça­lış­tı­ğı yıl ile son al­dı­ğı brüt üc­re­tin çar­pı­mı su­re­tiy­le kıdem tazminatını hesaplayabiliriz. Kıdem tazminatının hesaplanmasında görevlinin kira ödemeden oturduğu dairenin emsal kira bedeli de ücretine eklemeli ve buna göre kıdem tazminatı ödemeliyiz. Örne­ğin 2022 yılında asgari ay­lık brüt üc­re­ti 5.004,00 TL olan kapıcının kıdem tazminatının hesaplanmasında, oturduğu kapıcı dairesinin em­sal kira be­de­li de 1000 TL ise top­lam bürüt 6.004,00 TL üze­rin­den kı­dem taz­mi­na­tı he­sap­la­nmalıdır.
      Yine görevli eğer elektrik, su ve yakıt için de ödeme yapmıyorsa, bunların bedeli de, örneğin 500 TL de ücrete eklenmelidir. O halde 5.004,00 TL (aldığı son asgari aylık brüt ücret ) + 1000 TL ( ortalama aylık emsal kira bedeli) + 500 TL ( ortalama aylık elektrik, su ve yakıt bedeli) olmak üzere toplam bürüt 6.504,00 TL üze­rin­den kıdem tazminatı ayrılmalıdır.
      Ko­nut Ka­pı­cı­la­rı Yö­net­me­li­ği­’­nin 13. mad­de­sine göre kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen veya tamamen katılıp katılmayacağı çalışan ile yapılacak iş sözleşmesi ile belirlenmektedir. Yapılacak sözleşmede bu tür giderleri çalışan ödü­yor­sa, kı­dem taz­mi­na­tı he­sa­bın­da dik­ka­te alın­mamaktadır.
      Videomuzun ua-cam.com/video/Z_FSdqNhxAM/v-deo.html bölümünde bu konu hakkında diğer bazı detayları bulabilirsiniz.
      İşten çıkarılırken kıdem , ihbar hesaplaması dışında çalışma süresi boyunca haftalık tatil, genel ve resmi tatil çalışmaları, haftalık 45 saati aşan çalışmalarına ilişkin fazla ücretleri ödenmedi ise bunları da ayrıca talep edebilecektir.

  • @eftaleftal4634
    @eftaleftal4634 2 роки тому

    Hocam birde yönetici aidatlardan görevlinin tazminatını biriktirmemişse bu durumda katmalikleri yöneticiyi sorumlu tutabilirmi dava açarsa kazanabilirmi

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Sayın eftal, yöneticinin sorumlu tutulabilmesi için kat malikleri kurulunun kıdem tazminatlarını aylık düzenli olarak kat maliklerinden toplanma kararının alınması, ancak bu tazminatların toplandığı halde kat maliklerinin rızası olmadan başka yerlere harcanması söz konusu olmalıdır. Aksi halde kıdem tazminatlarının düzenli toplanma kararı kat maliklerine ait olup, yönetici sorumlu tutulamaz.

  • @nasrullahayyldz484
    @nasrullahayyldz484 9 місяців тому

    Peki hocam işten çıkarılan kapıcının tazminatini odemeyen daire sakinleri olursa kapıcı mahkemeye gittiginde sorumlu yoneticimi yoksa odeme yapmayan kat maliklerimi?tesekkurler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  9 місяців тому

      Yöneticinin kat maliklerininin kendilerine düşen payları zamanında ödememelerinden dolayı kapıcının ödenmeyen kıdem tazminatı açısından bir sorumluğu yoktur.
      Ancak kapıcının öncelikle arabulucuya , uzlaşma olmaz ise iş mahkemesine başvurması halinde mahkeme dosyası, avukatlık, bilirkişi masrafları ile toplam kıdem tazminatının zamanında ödenmemesinden dolayı oluşacak faizler dahil olmak üzere tüm masraflar ile mahkemede hesaplanacak yeni kıdem tazminatı ve varsa diğer maddi özlük alacaklarından dolayı zamanında ödeme yapan malikler de dahil olmak üzere tüm malikler müteselsil ( hep beraber) sorumlu olacaklardır. Bu durumda yönetici aynı zamanda kat maliki ise dolayısı ile kendisi de sorumlu olacaktır.
      Nihayetinde işçinin alacakları yeniden hesaplanacak ve zamanında ödeme yapanlar da bir miktar fazla ödeme yapmak zorunda kalabileceklerdir.

  • @alperyurdakul4847
    @alperyurdakul4847 3 роки тому

    Biz kıdem tazminatı fonu adı altında bir fon oluşturduk ve her ay aidatlar küçük Bir miktar bu fona yatırıyoruz... Fakat bunun hesabını nasıl tutucaz orda biraz tokezliyoyuruz sanırım

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому +1

      Videonun ua-cam.com/video/Z_FSdqNhxAM/v-deo.html kısmında 9. dakikasını dinleyebilirsiniz. Ayrı bir hesapta ayırarak bloke etmenizi ve nemalanmasını sağlamanızı tavsiye ediyoruz

  • @eftaleftal4634
    @eftaleftal4634 2 роки тому

    Hocam ben apartman görevlisiyim ve kat malikleri yöneticiye gorevlinin her yıl tazminatını öde birikmesin diye baskı yapıyor bu durumda ne yapılması gerekiyor bende burda çalışan olduğum için sesim çikmıyor

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Kıdem tazminatının hangi hallerde ödeneceği 1475 sayılı eski İş Kanunu ile düzenlenmiştir. Kıdem tazminatı ödenebilmesi için esas olarak iş akdinin sona ermesi gerekir. 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde aynı kıdem süresi için bir defadan fazla kıdem tazminatı ödenmeyeceği belirtilmektedir.
      Uygulamada zaman zaman borcu olan işçiden gelen talep, kimi zaman da apartmanlarda olduğu gibi işverenin kıdem tazminatı yükünü azaltmak amacıyla iş akdi sona ermeden kıdem tazminatı adı altında ödeme yaptığı bilinmektedir.
      İş Kanunu’nda, işçi çalışmaya devam ederken o tarihe kadar birikmiş kıdem tazminatının ödenebileceğine dair bir düzenleme bulunmuyor. Yargıtay bu tür ödemeleri “avans kıdem tazminatı” olarak değerlendiriyor. Yargıtay’ın yerleşik kabulüne göre, işçi işten ayrılırken en son ücreti üzerinden, toplam çalışma süresine ilişkin kıdem tazminatı hesaplanır. Bu tutardan, yasal faiz ilave edilmiş avans kıdem tazminatı düşülür.
      Mesela, işçiye dört yıl için avans kıdem tazminatı ödenmiş ve bu işçi toplam on beş yıl çalıştıktan sonra ayrılmışsa önce son brüt ücreti üzerinden on beş yıllık yıllık toplam kıdem tazminatı hesaplanır. Bu tutardan, on bir yıl önce ödenen avans kıdem tazminatı yasal faiziyle birlikte mahsup edilir. Kalan tutar kıdem tazminatı olarak işçiye ödenir. Sizin gibi her yıl ödeme yapılanlarda her yıl için tekrar hesap edilir. Dolayısı ile işçi açısından herhangi bir kayıp oluşmaz. Sadece iş akdiniz fesih olduğunda elinize geçen toplu para miktarı azalır, siz bunu taksitler halinde daha önce almış olursunuz.
      Bununla beraber bu yazdığımız noktadan itibaren işveren açısından ( çalışanı en altta yazdığımız husus hariç ilgilendirmeyecektir,) iş sözleşmesi devam ederken yıllar içinde yapılan kıdem tazminatı ödemelerinin vergi ve prim boyutu ortaya çıkar. İş akdi sona erdiğinde işçiye ödenen kıdem tazminatı için vergi ve prim ödenmez. İşveren bu ödemeleri gider olarak göstermektedir. Ancak, avans şeklinde ödenen kıdem tazminatı “ücret” olarak kabul edilir. Bu durumda da hem gelir vergisine tabi olur (bununla beraber apartman kapıcılarının ücretleri gelir vergisine tabi değildir, ancak bu durum sitelerde birden fazla işçi çalıştığı durumlarda sorun olabilir) , hem de sosyal güvenlik primi kesintisi yapılır. Sosyal güvenlik primi bir ayda asgari ücretin 7.5 katı ile sınırlı olduğu için, o ayda normal ücret ile avans toplamının 37.530 liraya kadar olan kısmı için (2022 yılı için) sosyal güvenlik primi kesilmesi gerekir.
      İşçi çalışmaya devam ederken kıdem tazminatı adı altında ödeme yapılması, işverenin aleyhine olacaktır. Vergi ve prim kesintisi yapılmadan ödenmesi halinde ise işveren, olası bir denetimde zor durumda kalır. Vergi ve prim kesintisi yapılması ise kıdem tazminatının maliyetini arttıracaktır.
      Vergi ve prim tazminatı kesintisi işveren tarafından işçiye yansıtılırsa da işçinin aleyhine olur.

  • @sakaryaprensi40
    @sakaryaprensi40 2 роки тому

    Hocam merhaba sitemizde başka şirket üzerinden temin edilmiş yabancı uyruklu çalışanımız var bu arkadaşın kıdem tazminatı siteyimi bağlar yoksa iş sözleşmesi yaptığımız şirketimi ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Site yönetimi üst işveren, yabancı uyrukluyu çalıştıran şirket alt işverendir. Alt ve üst işveren beraberce sorumludur.

  • @erolharman375
    @erolharman375 Рік тому

    iyi günler apartman görevlimiz yeni emekli oldu. kıdem tazminatını kesin olarak kime hesaplatmamız gerekiyor.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Рік тому

      Erol bey merhabalar. Sorunuz ile ilgili ayrıntılı bir video çekeceğiz. Ancak videomuz size ulaştığında gecikebilir.
      Bize aşağıdaki bilgileri:
      Kapıcının işe giriş tarihi: gün ay yıl olarak,
      Emekli olacağı / olduğu tarih: gün ay yıl olarak,
      Son Aldığı Bürüt Ücret Nedir?
      Kapıcı Dairesi Kullanımı Var mı? :
      Kapıcı Dairesi Kullanıyor İse Sizce Bu daire Bir Başkasına Kaça Kiralanabilir? :
      Kapıcı için Ödeniyorsa Son Aya ait Elektrik, Su, Doğalgaz Faturalarının Toplamı Ne Kadardır? :
      Kapıcıya Düzenli Ödenen Bayram İkramiyesi Var mı? Yılda Kaç Kez? En Son Ne kadar Ödendi?
      Kapıcı İçin Üniforma, Kıyafet gibi yardımlar Yapılıyor mu?
      Yazıp gönderirseniz bir hesaplama yapar, videoya çekeriz..
      Kapıcı kıdem tazminatının öncelikli ödeme sorumlusu kat malikleridir.
      Hesaplamayı bir mali müşavire veya bir avukata yaptırabilirsiniz. İş ortaklarımız da size yardımcı olabilir. akademi@apsiyon.com adresinden iş ortaklarımız tarafınız ile temasa geçecektir. Bununla beraber size kolay bir hesaplama yöntemini aşağıda belirttik.
      Daha fazla bilgiyi "Kapıcı Kıdem Tazminatı'nı Kim Öder?" konulu www.apsiyon.com/blog/kapici-kidem-tazminati-ni-kim-oder- linkindeki yazımız ve aynı konudaki ua-cam.com/video/Z_FSdqNhxAM/v-deo.html linkindeki UA-cam videomuzdan edinebilirsiniz.
      Kıdem tazminatı son, giydirilmiş ve brüt ücret üzerinden ödeme hesaplanır. İşçinin ücretine ilaveten işçiye süreklilik arz edecek şekilde ödenen para ve para ölçülebilir tüm menfaatler bu ödemede dikkate alınır.
      2023 yılı için örnek bir hesaplamayı "Emeklilik, Kıdem Tazminatı ve EYT Hakkında Her Şey" konulu videomuzun 8. dakika 20. saniyesindeki ua-cam.com/video/-Yk2-7vbhhc/v-deo.html linkinden edinebilirsiniz.
      Giydirilmiş brüt ücret nedir? Kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında, çıplak ücretine ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akitten ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde bulundurulur. Bu menfaatler göz ününe alınırken ; yapılan ödemenin sözleşmeden veya kanundan doğması, süreklilik göstermesi, işçiye bir menfaat sağlaması, para ve para ile ölçülebilir olmasına dikkat edilir. Sağlanan bir menfaatte bu sayılanlardan birinin bulunmaması halinde ise, işçiye sağlanan menfaat kıdem tazminatının hesabına dahil edilmez.
      Örneğin yıllık , bayramlarda düzenli verilen ikramiyeler, yemek, gıda, erzak yardımı, ulaşım yardımı ( mavikart vs), yakacak yardımı ( elektrik, su , doğalgaz gibi enerji ödemeleri), konut sağlanmış ise konut yardımı gibi süreklilik gösteren ödemeler dikkate alınacaktır.
      Hesaplama için ise ( kira yardımı, enerji faturaları yardımı vs.) son yılın faturalarının ortalamasını ve ortalama bir emsal kira bedelini toplayarak çıkan rakamı bugün itibari ile 11 yıl çalışmış olduğundan 11 ile çarpabilirsiniz.
      Apartman görevlisinin kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücretinin hesabında hizmet akdi süresince oturduğu kapıcı dairesinden sağladığı konut ve varsa su, elektrik gibi menfaatler de nazara alınmalıdır. Kıdem tazminatı en son aldığı brüt ücret üzerinden ödenir. Her yıl için aldığı aylık brüt ücretin çalıştığı yıl sayısı ile çarpılarak çıkan rakam kadar kıdem tazminatı ödenmelidir. Kapıcı kendisine tahsis edilen konutta kira ödemeden oturuyor ise; elektrik, su ve yakıt parası vermiyorsa, bunlar da dahil edilerek kıdem tazminatı hesabına dahil edilir. Elektrik, su ve yakıt parası gibi giderleri kapıcı kendisi karşılıyorsa, o zaman bu giderler tazminat hesabına dâhil edilmeyecektir.
      Ka­pı­cı­nın ça­lış­tı­ğı yıl ile son al­dı­ğı brüt üc­re­tin çar­pı­mı su­re­tiy­le kıdem tazminatını hesaplayabiliriz. Kıdem tazminatının hesaplanmasında görevlinin kira ödemeden oturduğu dairenin emsal kira bedeli de ücretine eklemeli ve buna göre kıdem tazminatı ödemeliyiz. Örne­ğin 2023 yılında asgari ay­lık brüt üc­re­ti 10.008,00 TL olan kapıcının kıdem tazminatının hesaplanmasında, oturduğu kapıcı dairesinin em­sal kira be­de­li de 2000 TL ise top­lam bürüt 12.008,00 TL üze­rin­den kı­dem taz­mi­na­tı he­sap­la­nmalıdır.
      Yine görevli eğer elektrik, su ve yakıt için de ödeme yapmıyorsa, bunların bedeli de, örneğin 1000 TL de ücrete eklenmelidir. O halde 10.008,00 TL (aldığı son asgari aylık brüt ücret ) + 2000 TL ( ortalama aylık emsal kira bedeli) + 1000 TL ( ortalama aylık elektrik, su ve yakıt bedeli) olmak üzere toplam bürüt 13.008,00 TL üze­rin­den çalıştığı her yıl için kıdem tazminatı ayrılmalıdır. Bu bedeli çalıştığı yıl sayısı ile çarparak yaklaşık toplam bedeli bulabilirsiniz. Ancak hesaplama için kısa bir önemli not daha verelim. Sadece yıl ile hesaplamak yeterli değildir. Apartman görevlimiz kaç yıl, kaç ay , kaç gün çalışmıştır.? Doğru olan hesaplama bu şekilde yapılacaktır.
      Ko­nut Ka­pı­cı­la­rı Yö­net­me­li­ği­’­nin 13. mad­de­sine göre kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen veya tamamen katılıp katılmayacağı çalışan ile yapılacak iş sözleşmesi ile belirlenmektedir. Yapılacak sözleşmede bu tür giderleri çalışan ödü­yor­sa, kı­dem taz­mi­na­tı he­sa­bın­da dik­ka­te alın­mamaktadır.
      "Kapıcı Kıdem Tazminatı'nı Kim Öder? (Apartman Görevlisi)" konulu videomuzun 14. dakika 13. saniyesinden itibaren ua-cam.com/video/Z_FSdqNhxAM/v-deo.html bölümünde bu konu hakkında diğer bazı detayları bulabilirsiniz.
      İşten çıkarılırken kıdem , ihbar hesaplaması dışında çalışma süresi boyunca haftalık tatil, genel ve resmi tatil çalışmaları, haftalık 45 saati aşan çalışmalarına ilişkin fazla ücretleri ödenmedi ise bunları da ayrıca talep

  • @huseyingurer6739
    @huseyingurer6739 2 роки тому +1

    Rica etsem kapıcıların pazar günleri ve resmitatiller sabah servi aksam cöp toplaması mesayi sayılırmı

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Apartman görevlisi günde 12 saatlik dilimler halinde çalışabilir ancak bu mesai dilimi her halükarda gündüz 12 saati aşamaz.
      Apartman görevlisi ( kapıcı ) ile apartman yöneticiliğinin yaptığı iş sözleşmesinde ve eki olan "Görev Tanımı / Talimat/ Sorumluluk" gibi belgelerde çalışma süresi düzenlenmiş olabilir. Günlük çalışma süreleri ara dinlenmeler hariç hesaplanmalıdır. Apartman görevlisinin ara dinlenmeleri, iklim, mevsim, yöredeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak, 24 saat içinde kesintisiz 12 saat dinlenme süresi dikkate alınarak düzenlenmelidir.
      Eğer apartman görevlisine konut sağlanıyorsa o taktirde günlük çalışma süresi 4'e bölünerek kullandırılabilir. Ara dinlenme süreleri apartman görevlisinin çalışmadan geçirdiği süreyi ifade eder ve çalışma süresinden sayılmaz.
      Apartman görevlisinin konut sağlandığı taktirde; haftada 6 gün olmak üzere gün içerisinde 12 saatlik dilim içerisinde örneğin sabah 08- akşam 20 saatleri arasında çalışma süresinin en çok 4’e bölünerek ve 3 ara dinlenme verilerek bu saat dilimlerinde toplam 7,5 saat çalıştırılması yani görevlinin 12 saatlik dilim içinde 3 kez olmak üzere toplam 4,5 saatlik yasal ara dinlenmesini kullandırılarak çalıştırılması mümkündür. Bu durumda haftada 1 gün hafta tatili olacak şekilde apartman görevlisi haftalık 45 saat çalıştırılacak ve vardiya bitimi ile sonraki sabah vardiya başlangıcı arasında en az 12 saat olacak ve haftalık çalışmasından doğan fazla mesai oluşmayacaktır.
      Ancak ara dinlenmelerde yapılacak aşağıdaki işler çalışma süresinden sayılacaktır.
      Apartman görevlisinin apartman yönetimi tarafından başka bir yere gönderilmesi işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler;
      Apartman görevlisinin apartman sakinlerinin çarşı işlerini yapmak üzere dışarıda geçirdiği süreler, çalışma süresinden sayılır.
      Ancak yukarıda ifade edilen koşullara uyulmadığı taktirde İş Kanunu’na göre işçinin haftalık 45 saati aşan çalışmaları fazla çalışma olarak kabul edilir ve apartman görevlisine bu çalışmasının karşılığı ücretinden ayrı olarak ve yüzde 50 zamlı şekliyle ödenmelidir.
      Diğer taraftan zorunlu olarak kullandırılması gereken hafta tatilinde, resmi tatiller ile genel tatillerde apartman görevlisinin yaptığı servis işleri sebebi ile en azından bu hizmet verdiği kısa süre için dahi olsa fazla mesaiye hak kazanacaktır. En doğrusu hafta tatillerinde , resmi ve genel tatillerde hiç çalıştırmamaktır.

  • @merhaba7393
    @merhaba7393 2 роки тому

    Merhaba ben 7 yıldır kapıcılık yapıyorum şuan yönetim seçilmedi yönetici olmak isteyen yok 5kisi bende dahil yönetim işlerini götürüyoruz bu ilerde işten cikarilirsam tazminat alamama gibi bı durum olurmu? Ve olduğum yerde kalorifer yakıyorum kömürlü kazan burada mesai alabilirmiyim işten cikarilirsam

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Kıdem tazminatınızı her halükarda alırsınız. İş sözleşmeniz olmasa dahi Konut Kapıcıları Yönetmeliğine göre kalorifer yakma sizin işinizdir. Fazla mesai ise haftada 45 saatten fazla süreli çalışmalarda hesaplanması gereken verilen ücretin fazla kısmıdır. Kalorifer yakmak kendi başına fazla çalışma ücretini gerektirmez.
      Konut Kapıcısı : Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetleri gören kişiyi,

  • @gokhanaksoylu23
    @gokhanaksoylu23 2 роки тому

    Oturduğum binada bütün daireler bjr kişiye ait. Kapıcı aidatı olarak bir miktar para veriyoruz . Kapıcı, sigorta parasını da bizden yani kiracılardan istemeye başladı. Aylık 20 tl filan. Para değil ama böyle bir hakkı var mı ? Ev sahibinden mi tahsil etmesi gerekiyor acaba ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      İfadenize göre görevli sigortasız çalıştırılıyor. Aman dikkat mal sahibine ileride ciddi miktarda para cezası gelir, ayrıca görevli tarafından ücretin tamamının ödenmediğine dair de talep yapılır. Şöyle düşünün görevlinin ücretini kiracılar ödüyorsa doğaldır ki bu ücretin ödenmesinden doğan sgk primi vs. masrafları da oturdukları süre ve kira bedelleri ile sınırlı olmak kaydı ile kiracılar yani bağımsız bölümlerde oturanlar ödemelidir.

    • @gokhanaksoylu23
      @gokhanaksoylu23 2 роки тому

      @@Apsiyon mal sahibinin akrabası zaten kapıcı. Biraz üçkağıtçı insanlar oldukları için merak ettim benim mi ödemem gerektiğini kapıcının sigortasını.

  • @alimeric716
    @alimeric716 10 місяців тому

    Öncelikle emeğinize sağlık. Ben şunu sormak istiyorum. Oluşturduğumuz bütçeye istinaden toplayacağımız aidata kiracı bunun içindeki kıdem tazminatını ben ödemem diye itiraz edebilir mi?
    Teşekkürler.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  10 місяців тому

      Kiracıların kat malikleri kurulunda kabul edilmiş olan işletme projesine itiraz hakları yoktur. Bununla beraber Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesinde “kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.” şeklinde düzenleme yapılmıştır.
      Örneğin çalışanlar dışarıdan bir taşeron şirket çalışanları olsa ve şirket ile anlaşmaya göre kıdem tazminatı payı her ay ödense şirket çalışanları için yönetime her ay kıdem tazminat payı dahil olmak üzere bir fatura kesmektedir. Hatta bu faturanın içinde zaman zaman henüz tarihi gelmemiş genel tatil, yıllık izin gibi çalışmalar dahi vardır. Bu durumda yönetimin bu payları ayırıp kiracılardan almamak için hesap yapması olağan değildir.
      Kiracı oturduğu aylara ait oluşacak kıdem tazminatını ödemelidir. Yönetimin kiracının ödeyip ödememesi durumunu dikkate almasına hiç gerek yoktur. BU konuda sorunu olan kiracı kira sözleşmesi ve borçlar kanunu hükümlerine göre mülk sahibi ile uzlaşabilir.
      Neticede kıdem tazminatı payı faydalandığı dönemle sınırlı olmak kaydı ile kiracıdan normal işletme giderleri ( aidat) içinde alınabilir.
      Daha fazla bilgiyi "Kapıcı Kıdem Tazminatı'nı Kim Öder?" konulu www.apsiyon.com/blog/kapici-kidem-tazminati-ni-kim-oder- linkindeki yazımız ve aynı konudaki ua-cam.com/video/Z_FSdqNhxAM/v-deo.html linkindeki UA-cam videomuzdan edinebilirsiniz.

    • @alimeric716
      @alimeric716 10 місяців тому

      Çok teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim.

  • @muraVAROL
    @muraVAROL 2 роки тому

    Kapicilarin hafta sonu ve resmi tatil harici normal günlerde yapmış olduğu fazla çalışma mahkeme yoluyla alinamazmi .....normalde 7.5 saat fakat bircok bina buna uymuyor ...7.5 yerine 12 saat 13 saat calisanlar var bu fazla çalışmayı mahkeme yoluyla alma imkanı varmi

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Sayın Murat , kapıcıların çalışma sürelerinde sadece haftalık 45 saate yoğunlaşmak ya da çalışma süresini kesintisiz belirlenmesi hatalıdır. Apartman görevlisi günde 12 saatlik dilimler halinde çalışabilir ancak bu mesai dilimi her halükarda gündüz 12 saati aşamaz.
      Apartman görevlisi ( kapıcı ) ile apartman yöneticiliğinin yaptığı iş sözleşmesinde ve eki olan "Görev Tanımı / Talimat/ Sorumluluk" gibi belgelerde çalışma süresi düzenlenmiş olabilir. Günlük çalışma süreleri ara dinlenmeler hariç hesaplanmalıdır. Apartman görevlisinin ara dinlenmeleri, iklim, mevsim, yöredeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak, 24 saat içinde kesintisiz 12 saat dinlenme süresi dikkate alınarak düzenlenmelidir.
      Eğer apartman görevlisine konut sağlanıyorsa o taktirde günlük çalışma süresi 4'e bölünerek kullandırılabilir. Ara dinlenme süreleri apartman görevlisinin çalışmadan geçirdiği süreyi ifade eder ve çalışma süresinden sayılmaz.
      Apartman görevlisinin konut sağlandığı taktirde; haftada 6 gün olmak üzere gün içerisinde 12 saatlik dilim içerisinde örneğin sabah 08- akşam 20 saatleri arasında çalışma süresinin en çok 4’e bölünerek ve 3 ara dinlenme verilerek bu saat dilimlerinde toplam 7,5 saat çalıştırılması yani görevlinin 12 saatlik dilim içinde 3 kez olmak üzere toplam 4,5 saatlik yasal ara dinlenmesini kullandırılarak çalıştırılması mümkündür. Bu durumda haftada 1 gün hafta tatili olacak şekilde apartman görevlisi haftalık 45 saat çalıştırılacak ve vardiya bitimi ile sonraki sabah vardiya başlangıcı arasında en az 12 saat olacak ve haftalık çalışmasından doğan fazla mesai oluşmayacaktır.
      Ancak ara dinlenmelerde yapılacak aşağıdaki işler çalışma süresinden sayılacaktır.
      Apartman görevlisinin apartman yönetimi tarafından başka bir yere gönderilmesi işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler;
      Apartman görevlisinin apartman sakinlerinin çarşı işlerini yapmak üzere dışarıda geçirdiği süreler, çalışma süresinden sayılır.
      Ancak yukarıda ifade edilen koşullara uyulmadığı taktirde İş Kanunu’na göre işçinin haftalık 45 saati aşan çalışmaları fazla çalışma olarak kabul edilir ve apartman görevlisine bu çalışmasının karşılığı ücretinden ayrı olarak ve yüzde 50 zamlı şekliyle ödenmelidir.
      Aksi durumlarda apartman görevlisi ( kapıcı) ödemelerin eksik yapılması sebebi ile iş mahkemesine öncesinde arabuluculuk müessesine başvurabilir.

  • @ismailcicek5378
    @ismailcicek5378 2 роки тому +1

    Hocam iyi akşamlar bende 1 yıldır kapici çalışıyorum 1 yılım doldu yöneticiler bana sende aydat gaz yani ödemek zorunda sin dediler bende böyle birsey yok dedim kapici kanununda dedim herkes de biliyor kapicilar aydat ödeme riski yok ve tazminat hakkım da buyil 3500 tl olup hesap ladilar bana bunlar ilgili bilgi verirmisiniz sizlere zahmet

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Apartman görevlisine görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu değildir. Apartman görevlisine görevi nedeniyle konut verilmişse, konutun 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olması gerekir. Apartman görevlisine, görevi nedeniyle verilmiş olan konut için iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenemez. Apartman görevlisinin su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirlenir.
      Kapıcı dairelerinden faydalanan apartman görevlilerinin enerji bedellerinin ödenip ödenmemesi apartman görevlisi ile bina yönetiminin yaptığı "iş sözleşmesinde" belirtilmiştir. Eğer sözleşmede yok ise enerji bedelleri ödenmez.
      Apartman görevlisine konut tahsis edilmiş ise kendisinden aidat istenemez.
      Ancak kimi zaman apartman görevlisi ile kapıcı dairesi ile ilgili olarak kira sözleşmesi yapılabiliyor. Bununla beraber kendisi ile yapılan iş sözleşmesinde konut tahsis edilmeyeceği de belirtiliyor. Böyle bir durumda apartman görevlisinin kapıcı dairesinin enerji giderlerini ödemesi gerekiyor.
      1 yıllık kıdem tazminatınız aldığınız ücretin brüt tutarıdır. Bu tazminattan damga vergisi kesilir. 2021 yılında sigorta bildirimi asgari ücret üzerinden yapılan bir konut kapıcısı için her bir yıllık çalışma için ödenecek brüt tazminat tutarı 3.577,50 TL üzerinden hesaplanacaktır. %07,59 damga vergisi kesildikten sonra her bir yıl için ödenecek net tazminat tutarı ise 3500,00 TL olacaktır. Bu durumda apartman görevlisinin 2021 yılında ayrılması halinde çalışmış olduğu her bir ay için ödenecek yaklaşık tazminat tutarı 295,00 TL olacaktır. Çalışma süresi tam yıl olarak değil, en az 1 yıl çalıştıktan sonra işyerinde bulunduğu toplam ay ve toplam gün sayısı hesap edilerek kıdem tazminatı bulunur.
      Bu açıklamalara göre bulunduğunuz durumu siz değerlendirebilirsiniz.

  • @yusufmut6614
    @yusufmut6614 3 роки тому

    Selamlar hocam ben 22 ylLdlr bir kaplcl dayresinde oturdum eşim gorevliydi devletin yasa clkartmasyla birlikte skortasnl yaptılar 8 yll skrtall olarak kalan 14 yll sikortaslz calstl benim es>m yaklaşık 150 kilo apartman yöneticisi sürekli gelip eşime seni malulen emekli edecem diye baskl yapıyordu benim sskda tandlm var diye kandlrdl biz seskaya gittik malulen emeklilik için emekli olamadl şimdi iskura gittik işsizlik masl da alamıyoruz fes ederken ahlak kuralına uymadlgl için galiba şimdi biz apartman 50 binlira toplayıp bizi clkartlarbizim ne yapma. lz gerekiyor hocam adana çukur ovada oturuyorum başka kapcl dayresinde kirada saygılar hocam cevap verirseniz çok mutlu edersin bizi teşekkürler hocam

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому

      Eşinizin öncelikle sigortalı olmadığı sürelerin tespiti için fesih tarihinden itibaren 5 yıl içinde iş mahkemesinde hizmet tespit davası açması gerekiyor. Ancak öncelikle bir avukat ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

  • @ahmettopsakal5798
    @ahmettopsakal5798 2 роки тому

    Sitemizde 24 ayrı blok var ve her blok müstakil olarak kömürle ısınıyor, yani her bloğun altında kalorifer kazanı var, Merkezi sistem doğalgaza geçmek istemiyoruz, bireysel sisteme geçmek istiyoruz, Her blok tek başına 2000 MT kare ozeri alana sahip, bu nedenle Blok bazlı tek başımıza bireysel doğalgaza geçmek konusunda karar alabiliyor muyuz, yoksa bütün Bloklar olarak mı, oybirliği ile karar almak zorundayiz..

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Bireysel ısınma sistemine dönüş için önemli olan belediyede kayıtlı yapı ruhsatının eki olan projedeki ısıtma sistemine ilişkin kabullerdir. Her bir bloğun kendi kalorifer kazanı varsa bloklar merkezi ısıtma sistemine sahiptir. Bağlı bulunan doğalgaz idaresi de doğalgaz aboneliklerini bu durumda yapı olan blok ve bağımsız bölümleri olarak yapacaktır. Yönetim planınızda blok bazında bireysel ısınmaya geçmenize ilişkin muhtemelen bir engel olmayacaktır. Yine de tapu sicilinden yönetim planı kopyasını edinip bir engel bulunmuyorsa blok kat malikleri olarak Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesindeki "Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir" ifadeye göre karar alabilirsiniz.
      Maddede ifade edilen oybirliği gerekçesi İmar Kanunu'na göre belediyede kayıtlı olan ruhsat ekindeki tesisat projesinin değiştirilmesine ilişkin gerekli bir sayıdır. Belediye tarafından aranacak tüm diğer maliklerin muvafakatı bu karardır.

  • @hayatikarakoc690
    @hayatikarakoc690 4 місяці тому

    Merhaba slm ben İstanbul kücükcekmece bir bina görevlisi 7yila giriyom ve hergün 10saat çalışıyorum cumartesi kadar pazar izinli sabah 9kuz akşam 7kadar ve bana yeni imzalattilar oturdum dayre karşili vazla caliştim saatler mesayiler oturdum daireye sayılacaktır diye varmi böyle bi kanun

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 місяці тому

      Hayati bey, iş sözleşmeniz esastır.
      4857 sayılı İş Kanunu'nun 32.maddesinin 1.fıkra hükmü gereğince, ücretin para olarak ödenmesi gerekmekte olup ücretin para dışında herhangi bir şekilde ödenmesi mümkün değildir.
      Rahat olun. İşten ayrılırken hakkınız ne ise kanun yolu ile alırsınız.

  • @gezgingezer16
    @gezgingezer16 2 роки тому

    Patronum bu gün itibari ile net olarak kapıcının MAAŞI ne kadar oldu yeni bir video atıp bizi bilgilendirirmisiniz.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kaldırılmıştır. Dolayısı ile asgari geçim indirimi kaldırılmış, ve gelir vergisi açısından sıfır dilim ortaya çıkmıştır. Hem sektördeki diğer çalışanlar ( asgari ücret alanlar) ile ilgili vergi kanunu değişikliği , hem de apartman kapıcıları, kalorifercileri, bahçevanları, bekçileri ile ilgili uygulama tebliğini beklememiz gerekiyor. Ardından gelişmeleri blog yazısı ve video olarak paylaşacağız.
      Şimdilik aşağıdaki hesabımızla devam edelim.
      KAPICILAR İÇİN 2021 ASGARİ ÜCRET (01.01.2022 - 31.12.2022)
      Brüt Ücret ₺5.004,00
      Sigorta Primi İşçi Payı ₺700,56
      İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı ₺50,04
      Kesintiler Toplamı ₺750,60
      NET ÜCRET ₺4.253,40
      2022 Kapıcı Maaşı İşverene Maliyeti
      Asgari Ücret ₺5.004,00
      SGK Primi % 15,5 (İşveren Payı) ₺775,62
      İşveren İşsizlik Sigorta Fonu ₺100,08
      İŞVERENE TOPLAM MALİYETİ (*) ₺5.879,70

  • @orhanolcer9139
    @orhanolcer9139 2 роки тому

    Hocam Allah işinizi ras getirsin size sormak istediğim sorular var cevaplarsanız sevinirim
    Sorum 6 yidir bina görevlisi yim ilk işe girdiğimde asgari ucret aliyorum sonraları evi bahane ederek maaşi asgari ucretin altina çektiler sonrada aidat artirmamak için maaşi düşük tüttü lar şü an asgeri ücretin çok altinda bir maaş aliyorum ve sgk ucretini de 1150 lira yatirildigini idda ediyorlar bende 6 yillik emegim hiç olmasin diye soruyorum işten ayrilir isem hakli sebep olurmu

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Sadece asgari ücret altında maaş almanız dahi haklı sebeple işten ayrılmanıza gerekçedir. Bununla beraber iş sözleşmenizin var olup olmaması ve içeriğine bağlı olarak bir avukat ile görüşmenizde fayda vardır.

    • @orhanolcer9139
      @orhanolcer9139 2 роки тому

      @@Apsiyon teşekkür ederim

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      @@orhanolcer9139 Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

  • @dara__
    @dara__ 2 роки тому

    Hocam, eski bina sorumlusu binayı mahkemeye vermiş ve tazminatı kazanmış. Ancak binada kimse ödemek istemiyor, ben kendi payıma düşeni ödersem sorumluluktan kurtulmuş oluyor muyum yoksa tüm kat malikleri ödemeden borçluluğum devam eder mi
    Saygılar.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Sayın Dara, bir kere eski bina sorumlusu bir şekilde alamadığı ve mahkemece tespit edilen alacağı faizi ile alacak. O sebeple ödemek istemeyenler bir şekilde ödeyecek. Burada karşı tarafın avukatı icra takiplerini tüm maliklere ayrı ayrı ayrı da açabilir, sadece bir tanesine de açabilir veya bina yönetimine de açabilir. BU süreç biraz uzar. Ödeyen malik veya yönetim diğerlerinden tahsil etmek için talep yapar, ödemeyen kat maliklerine yeniden ödeyen malik veya yönetim tarafından icra takibi yapılması gerekebilir.
      Eğer siz ödeyecekseniz ve çok sayıda ödemek istemeyen malik var ise yönetiminiz bu toplam bedeli tahsil edemeyecektir. O sebeple yönetimiz yerine tavsiyemiz karşı tarafın avukatı ile temasa geçmenizdir. Size düşen hesaplamayı yapmasını ve ödeyeceğinizi belirtin. Ödeme sırasında karşı tarafın ödemeyi tahsil ettiğine ve borçsuz olduğunuza dair evrakı da ( ibraname) talep edin. Avukata ödeme yapıyorsanız avukatın vekalet kopyasını da isteyiniz.

    • @dara__
      @dara__ 2 роки тому +2

      @@Apsiyon eyvallah abim. Allah razı olsun

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

  • @tankara6284
    @tankara6284 2 роки тому

    Hocam yeni yönetici oldum. Para toplamada sıkıntı yok ama apartmana ait banka hesabı yok. Para aktarımı nasıl yapılmalı?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Tahsilat fişi düzenliyorsanız sorun olmaz. Ancak tavsiyemiz ileride daha kolay hesap verebilmek için Apartman yönetimi adına bir banka hesabı açtırmanızdır.

  • @durmus3019
    @durmus3019 Місяць тому

    Hocam 1 yıl oldu evi aldık, 13 yıllık kapıcı var. Bugün emekli olsa geçmiş yılların tazminatı beni ilgilendirir mi. Evi alırken bilgi sahibi değildik.. teşekkürler..

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Місяць тому

      "Birikmiş kıdem tazminatından öncelikle olarak yeni malik sorumludur. Bu konuda bilgi sahibi olup olmadığı dikkate alınmaz."
      Apartman ve sitelerde kapıcı ve diğer görevlilerin kıdem tazminatından doğan sorumluluk, borcun yasal olarak ödenmesi gereken tarihte mülk sahibi olan kişiye ait bulunuyor. Hesaplanan kıdem tazminatına esas alınan sürenin bir bölümünün önceki malik dönemine ait olması, borcun doğduğu tarihte malik olan kişiyi sorumluluktan kurtarmıyor.
      Eğer şartlar gerçekleşti ise yeni malik ödediği kıdem tazminatının kendisinden önceki malik dönemine isabet eden miktarı için rücu hakkını kullanabilir. Bununla beraber eski malike rücu etmekle ilgili Kat Malikleri Kanunu’nda bir hüküm yoktur. Eski 1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatıyla ilgili hükümleri yürürlükte olup, 14. maddesi uyarınca “işyerlerinin devir veya intikali yahut herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi veya başka bir yere nakli halinde işçinin kıdemi, işyeri veya işyerlerindeki hizmet akitleri sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır. 12/7/1975 tarihinden itibaren işyerinin devri veya herhangi bir suretle el değiştirmesi halinde işlemiş kıdem tazminatlarından her iki işveren sorumludur. Ancak, işyerini devreden işverenlerin bu sorumlulukları işçiyi çalıştırdıkları sürelerle ve devir esnasındaki işçinin aldığı ücret seviyesiyle sınırlıdır.”
      Özetle bağımsız bölümü devir eden önceki malikin sorumluluğu belli olup, kapıcının çalıştığı süre ve devir sırasında aldığı ücretle sorumlu ise de son kat maliki tüm süreden sorumlu tutuluyor. Bununla beraber yeni kat maliki, önceki kat malikine, sorumluluğu oranında yukarıdaki maddeye göre kıdem tazminatından eski malike düşe payı rücu edebilir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararları da bu yöndedir. Ancak Türk Borçlar Kanunu’nun genel zaman aşımı süresi on yıl olduğundan, dairenin yeni sahibinin, 20 yıllık bir kıdem tazminatıyla karşılaşması durumunda eski sahibine rücu etmede zaman aşımı engeli ortaya çıkmaktadır.
      Kıdem tazminatı ile ilgili daha fazla bilgi için "Kapıcıların ve Site Çalışanlarının Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?" konulu www.apsiyon.com/blog/kapicilarin-ve-site-calisanlarinin-kidem-tazminati-nasil-hesaplanir
      ve
      "Kapıcı Kıdem Tazminatı'nı Kim Öder?" konulu www.apsiyon.com/blog/kapici-kidem-tazminati-ni-kim-oder- linkindeki blog yazılarımızı inceleyebililirsiniz.

  • @Omer-jc3rs
    @Omer-jc3rs 2 роки тому +1

    Hocam 16 yıldır kapıcılık yapıyorum. 10 yıl düz çalıştım, tatilsiz. (haftasonu dahil) Sonra 1 pazar otur 1 pazar çalış yaptım 2 yıl boyunca. Yıllık izin hiç vermediler. Kapıcı dairesinde oturuyorum. SGK primim düzenli ödeniyor. Buna göre takribi tazminatım ne kadar olabilir? Teşekkürler.

    • @Omer-jc3rs
      @Omer-jc3rs 2 роки тому

      Bir de kapıcı maaşı ne kadar oldu? Teşekkürler.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kaldırılmıştır. Dolayısı ile asgari geçim indirimi kaldırılmış, ve gelir vergisi açısından sıfır dilim ortaya çıkmıştır. Hem sektördeki diğer çalışanlar ( asgari ücret alanlar) ile ilgili vergi kanunu değişikliği , hem de apartman kapıcıları, kalorifercileri, bahçevanları, bekçileri ile ilgili uygulama tebliğini beklememiz gerekiyor. Ardından gelişmeleri blog yazısı ve video olarak paylaşacağız.
      Şimdilik aşağıdaki hesabımızla devam edelim.
      KAPICILAR İÇİN 2021 ASGARİ ÜCRET (01.01.2022 - 31.12.2022)
      Brüt Ücret ₺5.004,00
      Sigorta Primi İşçi Payı ₺700,56
      İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı ₺50,04
      Kesintiler Toplamı ₺750,60
      NET ÜCRET ₺4.253,40
      2022 Kapıcı Maaşı İşverene Maliyeti
      Asgari Ücret ₺5.004,00
      SGK Primi % 15,5 (İşveren Payı) ₺775,62
      İşveren İşsizlik Sigorta Fonu ₺100,08
      İŞVERENE TOPLAM MALİYETİ (*) ₺5.879,70

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Durumunuzda
      22 Aralık 2005 tarihinden 21 Aralık 2021 tarihine kadar ( 16 tam Yıl)
      2021 Konut kapıcısı brüt asgari ücreti ₺3.577,50 üzerinden
      22 Yıllık Kıdem Tazminatı ₺ 57.240,00
      olmak üzere Toplam brüt kıdem tazminatınız 57.240,00 'dir.
      Yukarıdaki hesaplama sadece asgari ücret üzerinden yapılmıştır. Aşağıdaki diğer hususlarda hesaplama için ise ( kira yardımı, enerji faturaları yardımı vs.) son yılın faturalarının ortalamasını ve ortalama bir emsal kira bedelini toplayarak çıkan rakamı bugün itibari ile 22,89 ile çarpabilirsiniz.
      10 yıl tatilsiz hafta sonu dahil çalışma, sonra 2 yıl boyunca 1 pazar otur 1 pazar çalışmanız, hiç yıllık izin kullanmamanız ile ilgili bir avukata danışmanız gerekecektir.
      Apartman görevlisinin kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücretinin hesabında hizmet akdi süresince oturduğu kapıcı dairesinden sağladığı konut ve varsa su, elektrik gibi menfaatler de nazara alınmalıdır. Kıdem tazminatı en son aldığı brüt ücret üzerinden ödenir. Her yıl için aldığı aylık brüt ücretin çalıştığı yıl sayısı ile çarpılarak çıkan rakam kadar kıdem tazminatı ödenmelidir. Kapıcı kendisine tahsis edilen konutta kira ödemeden oturuyor ise; elektrik, su ve yakıt parası vermiyorsa, bunlar da dahil edilerek kıdem tazminatı hesabına dahil edilir. Elektrik, su ve yakıt parası gibi giderleri kapıcı kendisi karşılıyorsa, o zaman bu giderler tazminat hesabına dâhil edilmeyecektir.
      Ka­pı­cı­nın ça­lış­tı­ğı yıl ile son al­dı­ğı brüt üc­re­tin çar­pı­mı su­re­tiy­le kıdem tazminatını hesaplayabiliriz. Kıdem tazminatının hesaplanmasında görevlinin kira ödemeden oturduğu dairenin emsal kira bedeli de ücretine eklemeli ve buna göre kıdem tazminatı ödemeliyiz. Örne­ğin 2021 yılında asgari ay­lık brüt üc­re­ti 3.577,50 TL olan kapıcının kıdem tazminatının hesaplanmasında, oturduğu kapıcı dairesinin em­sal kira be­de­li de 1000 TL ise top­lam 4.577,50 TL üze­rin­den kı­dem taz­mi­na­tı he­sap­la­nmalıdır.
      Yine görevli eğer elektrik, su ve yakıt için de ödeme yapmıyorsa, bunların bedeli de, örneğin 500 TL de ücrete eklenmelidir. O halde 3.577,50 TL (aldığı son asgari aylık brüt ücret ) + 1000 TL ( ortalama aylık emsal kira bedeli) + 500 TL ( ortalama aylık elektrik, su ve yakıt bedeli) olmak üzere toplam 5.077,50 TL üze­rin­den 2021 yılı için kıdem tazminatı ayrılmalıdır.
      Ko­nut Ka­pı­cı­la­rı Yö­net­me­li­ği­’­nin 13. mad­de­sine göre kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen veya tamamen katılıp katılmayacağı çalışan ile yapılacak iş sözleşmesi ile belirlenmektedir. Yapılacak sözleşmede bu tür giderleri çalışan ödü­yor­sa, kı­dem taz­mi­na­tı he­sa­bın­da dik­ka­te alın­mamaktadır.
      Videomuzun ua-cam.com/video/Z_FSdqNhxAM/v-deo.html bölümünde bu konu hakkında diğer bazı detayları bulabilirsiniz.

  • @muzafferserbest7436
    @muzafferserbest7436 2 роки тому +1

    Abim nasıl sorular soruyorsun sen ya . Kiracı sorumlu değil diyor adam. Hala kiracıya nasıl yüklücez bu tazminatı diye soruyorsun

  • @gokdemozcan3571
    @gokdemozcan3571 4 місяці тому

    Site yönetici kapıcı dairesini ücretsiz olarak orda oturuyor ve herhangi bir ödeme yapmıyor site yönetici burayı ücret kira vermeden oturabilirmi

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 місяці тому

      Yönetici buna kendisi karar veremez. Genel kurul tarafından kendisine kapıcı konutu tahsis edilmiş olmalıdır. Kanundan gelen herhangi bir hakkı bulunmamaktadır.

  • @nurullahozturk6783
    @nurullahozturk6783 5 місяців тому

    Hocam 2senedir kapiciyim sigortam yok beni cikardiklarinda sikayet edersem faydasi olurmu

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 місяці тому

      İşçinin sigortasız çalıştırılması sebebi ile ödenecek cezalardan , gerekse ödenmeyen işçi alacaklarından yönetim ve tüm malikler sorumludur.
      Sigortanız yok ise işten çıkarıldığınızda sigortasız çalıştırıldığınız süreye ilişkin olarak hizmet tespit davası açma hakkı nızvardır. Hizmet tespit davasını açmak için 5 yıllık bir zamanaşımı süresi vardır. Çoğu işçi sigortasız çalıştırıldığını veya sigorta primlerinin düşük ödendiğini tespit ettiğinde, işveren tarafından işine son verileceği kaygısı nedeniyle yasal yollara başvurmaktan çekinmektedir. Kötü niyet tazminatı alma hakkınız bulunmaktadır.
      Bununla beraber çalştığınız süre içinde de "30 gün veya daha uzun süre sigortasız çalıştırıldığını" SGK’ya bildirebilirsiniz. İşçinin çalıştığı işyerinde 30’un altında işçi varsa, SGK’ya şikayeti sebebiyle işten çıkarıldığında işveren “kötü niyetli” sayılmakta ve ihbar tazminatının 3 katı tutarında “kötü niyet tazminatı” ödeyecektir.

  • @veda886
    @veda886 Рік тому

    Merhabalar sayın yetgili, ben 24 dairelik bir apartmanda yaşıyorum. Yönetici bir emekli kapıcı çalıştırıyor sigortayı karısına ödüyor. Emekli adam sigortasız yani itiraz ettim bir şey olmaz kırk çeşit bahane ile kaçıyor. Site yazlık 3 ay is var sonra 9 ay bu emekli adama asgari ücret ödüyor karısına ssk yatırıyor. Dolaylı yoldan el ense çekiyor.
    Aidat 250 TL den 650 çıkardı yönetici zaten kendisi yarım ödüyor.
    Ne yapmam gerekiyor lütfen bilgi verin.
    Teşekkürler. Hayırlı işler dileriz.
    Aidati ödemeye itiraz edip avukata versem bu yoneticiyi. Teşekkürler.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Рік тому

      Konuyu genel kurulda gündeme getirebilirsiniz. Kapıcı çalıştırılmasına gerek olmadığını , mevsimsel geçici bir işçi çalıştırılmasını önerebilirsiniz.
      Diğer taraftan eşinin SGK primi ödenmek sureti ile emekli kapıcının sigortasız çalıştırılması iş kazaları sebebi ile sorumluluk yaratacaktır. Yönetimin neden böyle bir riske girdiğini anlamak mümkün değil. Sadece iyilik için yapılsa dahi hukuksuz bir işlemdir.
      Aidatı itirazi kayıt ile ödemeye devam ediniz. Bir avukata danışıp yöneticiye dava açabilirsiniz.
      Diğer kat malikleri 12 ay kapıcı çalıştırılmasını istiyorlarsa da resmi olarak çalışanın bizzat kapıcı olmasını kabul etmeliler.
      Açıkçası bina kat maliklerine zararı olacak bir konuda ısrar etmemeliler.

    • @veda886
      @veda886 Рік тому

      @@Apsiyon çok çok teşekkür ediyorum değerli bilgiler için.. sağolun. Hayırlı işler dileriz..

  • @oguzhankesmen1099
    @oguzhankesmen1099 9 місяців тому

    Hocam kapıcı olarak çalışan kişinin işe giriş kodu 5153.06 değilse bile fiilen kapıcı olarak çalıştığı için kıdem tazminatı hesaplanırken, son aldığı maaş+emsal kira bedeli+elektrik su dogalgaz faturaları toplamından oluşan miktar üzerinden mi kıdem tazminatı hesaplanır?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  9 місяців тому

      Sgk giriş kodu olarak kapıcı seçilmese dahi bir işçiye kullanım ( ikamet vs ) yeri tahsis ediliyorsa bu tahsise ilişkin olarak emsal kira bedeli her halükarda oluşacaktır.
      Söz konusu ikamet yerine ilişkin olarak iş sözleşmesinde +elektrik su dogalgaz faturalarını işçinin ödeyeceğine dair bir hüküm yok ise doğal olarak kıdem tazminatı hesabına son aldığı maaşın bürütü +emsal kira bedeli+elektrik su dogalgaz faturaları da dahil olacaktır.
      İş sözleşmesinde +elektrik su dogalgaz faturalarını işçinin ödeyeceğine dair bir hüküm var ise o durumda kıdem tazminatı hesabına son aldığı maaşın bürütü +emsal kira bedeli dahil olacaktır.

  • @salihtekir8741
    @salihtekir8741 2 роки тому

    Apartman görevlimiz 15 yılık Hocam hak ettiği tazminat 53000 bu sene 16 yıllık oldu ve tazminatı 80000 bin lira diyelim yönetim olarak bu yıl toplayacağımız miktar aradaki fark olan 27000 mi yoksa bir yıllık brüt ücret olan 5004 tl mi? Teşekkür ederim

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Merhabalar , Eğer birebir kıdem tazminatını topluyor iseniz, ki doğrusu budur; asgari ücretin artışı ile tabi doğal olarak 5004 TL değil, 27000 TL'yi toplamanız gerekir. Doğal olarak asgari ücret işçilerde %50 , kapıcılarda %40 artmış gibi algılansa da işveren bina maliklerine kıdem tazminatı dahil maliyeti öyle olmadı.

  • @edacan1019
    @edacan1019 3 роки тому

    Hayırlı akşamlar Ben kapıcı dairesinde oturuyorum 400 lira kira veriyorum ama apartmanın temizliğini bana yaptırmıyorlar kiralıyorlar benden suç mudur değil midir bu Bana bir açıklama yapar mısınız Sizden ricam

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому

      Kat malikleri tüm kat maliklerinin muvafakatı ile kapıcı dairesini kiraya verebilirler. Sizin ile apartman yöneticiliği arasında veya kat malikleri yöneticiye yetki vermiş ise yönetici ile sizin aranızda yapılan kira sözleşmesi var ise siz kiracı durumundasınız. Bu durumda size apartman temizliğini yaptırmak zorunda değiller ve hatta kendi haklarının kayba uğramaması için yaptırmamalılar. Hal böyle iken sizinle apartman kat malikleri arasında bir hizmet akdi doğmamış oluyor.

  • @sertkayaa9017
    @sertkayaa9017 2 роки тому

    Şuan çalışmaya devam ettiğim apartman görevime 14 sene önce, 8 ay sigortasız çalıştırıp asgari ücretinde altında maaş verildi. Bunu işten ayrıldıktan sonra mahkemeye versem karşılığını alabilir miyim? Kanıtları var elimde hep.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Konunuz bazı belgelerin incelenmesini gerektiriyor. İş hukuku alanında uzman bir avukata danışmanızda fayda vardır. İş kanununa ilişkin alacakların süresi 10 yıldır.

    • @sertkayaa9017
      @sertkayaa9017 2 роки тому

      @@Apsiyon süresi 10 yılsa alamayacağız yani. 10 yılı geçti :/

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      İfade ettiğimiz gibi 14 sene bekledikten sonra 8 aylık sigortasız dönemine ilişkin alacağı için işyerini mahkemeye vermek isteyen bir çalışan olarak evraklarınızın incelenmesi için iş hukuku alanında bir uzman avukata danışınız.

  • @Fatih196konutlar
    @Fatih196konutlar 3 місяці тому

    4 yıl 5 ay kapıcı olarak çalıştım üzerime aidat makbuzu veriliyor hesapta eksik çıkınca maaşımdan kesiliyor kendim işten çıkarsam tazminat alabilirmiyim

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 місяці тому

      Kıdem tazminatına hak kazanma koşulları ve durumları aşağıda paylaştık. Tahsilat makbuzu ile aidat tahsilatı yapmanız halinde hesapta bir eksiklik çıktığında tabi ki bu farkı karşılamak durumundasınız. Bu durumu göstererek iş akdinizin feshini talep etmeniz halinde kıdem tazminatı alamazsınız.
      Çalışanlar 4857 Sayılı İş Kanununun 25. Maddesinde sayılı olan “işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” halleri dışında iş akitlerinin fesh edilmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanırlar. İş akdinin hemen veya ihbar süreli olarak fesh edilmesi durumuna bağlı olarak da ihbar tazminatına hak kazanırlar. Bununla beraber kapıcının kıdem tazminatının hesabında; ödenen ücret (maaş) ile varsa bunun dışında süreklilik arz eden destekler (tahsis edilmiş ise kapıcı konutunun emsal kirası, konut için yönetim tarafından ödeniyorsa elektrik,su, doğalgaz masrafları, ödeniyorsa yemek ücreti, yakacak yardımı,bayrami ikramiyesi, sosyal yardım niteliğinde olan ayakkabı veya ayakkabı bedeli, ödeniyorsa yıllık izinde harçlık, ödeniyorsa çocuk,eğitim,sağlık,giyim yardımları vs.) dikkate alınır ve ödemeler de kıdem tazminatına dahil edilir.
      İşyerinden tazminat almak için;
      işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması,
      iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekmektedir.
      Dİğer taraftan işçinin kıdem tazminatı almasını gerektirecek durumlar şunlardır;
      İşyerinin taşınmış olması ya da iflas etmesi veya ortak alan hizmetlerinin durdurulması,
      İşverenin haksız şekilde iş akdini feshetmesi,
      İşverenin, çalışma şartları için bir değişikliği bildirimi işçi tarafından kabul edilmez ise (İşverenin, çalışma şartları için bir değişikliği söz konusuysa, bu durum çalışana yazılı olarak bildirilir. Eğer işçi 6 gün içinde yapılan değişiklikleri kabul etmezse, çalışan kıdem tazminatı almaya hak kazanır. )
      İş akdinin; çalışan tarafından sağlık durumu, iyi niyeti kötüye kullanma, işin durması, ahlaki kurallara uymayan durumlarda feshedilmesi,
      Erkek çalışanlar için, askerlik görevini yerine getirmek için iş akdinin feshedilmesi,
      Çalışanın emeklilik hakkını elde etmesi,
      Çalışanın emekliliğini elde etmek için gerekli olan gün ve prim sayısını doldurması nedeniyle iş akdinin bitirilmesi (Emeklilik durumunun kısmi ya da tam olarak gelmiş olması). Bu durumda çalışanların başka işverenlerde de olsa ilk işe giriş tarihleri esas alınır.
      8 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olan çalışanlar, 15 yıl ve 3600 prim günü ödemek zorundadır.
      9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 yılları arasında sigortalı olan çalışanlar, 25 sene ve 4500 prim günü ödemek zorundadır.
      1 Mayıs 2008 yılından sonra sigortalı olan çalışanlar, 25 sene aktif sigortalı olmalı ve 5400 prim günü ödemelidir.
      Çalışanın 15 yıl ve 3600 prim gününü, kişinin aynı işyerinde tamamlamasına gerek duyulmaz. Bu şartların oluştuğu çalışanlar, işverenden kıdem tazminatı alabilir.
      Kadın çalışanların evlilikle birlikte, 1 yıl içinde kendi arzusuyla işten çıkması
      Çalışan kişinin ölümü ,
      Çalışan tarafından yıkarıdaki sebeplerle tek taraflı olarak sonlandırılması durumunda çalışan, kıdem tazminatını alabilmek için, gösterdiği nedenleri belgelerle ispatlamalıdır.Çalışan tarafından yapılan fesihle birlikte, çalışan kıdem tazminatını, çalışma süresi hesaplanarak alabilir.
      Ahlak Ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller Ve Benzerleri Sebebi ile İŞ Akdinin Çalışan Tarafından Sonlandırılması
      · İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarında biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa;
      · İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa;
      · İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnat veya ithamlarda bulunursa;
      · İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından iş yerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa;
      · İşveren tarafında işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse;
      · Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa yahut çalışma şartları uygulanmazsa;

    • @Fatih196konutlar
      @Fatih196konutlar 2 місяці тому

      Kapıcı ya aidat makbuzu zimmet edilirmi hocam kapı kapı aidat toplayıp maaşımızı elden alıyoruz

  • @mustafasahbaz2316
    @mustafasahbaz2316 2 роки тому

    Ben 98in 10 uncu ayında girdim 99'un 2 inci ayında giriş yapmışlar napmam lazım birde bayramlarda dini resmi bayramlarda çalışıyoz mesai verilmiyor 23 yıldır aynı yerde çalışıyorum yasa çıkarsa eyt liyim emekli olcam napmamlazım nekadar tazminat almam lazım yazarsanız sevinirim teşekkür ederim sağolun

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      Durumunuzda
      1 Şubat 1999 tarihinden 21 Aralık 2021 tarihine kadar
      2021 Konut kapıcısı brüt asgari ücreti ₺3.577,50 üzerinden
      22 Yıllık Kıdem Tazminatı ₺ 78.705,00
      10 Aylık Kıdem Tazminatı ₺2.981,00
      21 Günlük Kıdem Tazminatı ₺ 209,00
      olmak üzere Toplam brüt kıdem tazminatınız ₺81.895,00 'dir.
      Yukarıdaki hesaplama sadece asgari ücret üzerinden yapılmıştır. Aşağıdaki diğer hususlarda hesaplama için ise ( kira yardımı, enerji faturaları yardımı vs.) son yılın faturalarının ortalamasını ve ortalama bir emsal kira bedelini toplayarak çıkan rakamı bugün itibari ile 22,89 ile çarpabilirsiniz.
      Önceki 4 ay için ise hizmet tespitinizin yapılması, hafta tatili , genel tatil ve resmi tatillerde çalışmanız ile ilgili bir avukata danışmanız gerekecektir.
      Apartman görevlisinin kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücretinin hesabında hizmet akdi süresince oturduğu kapıcı dairesinden sağladığı konut ve varsa su, elektrik gibi menfaatler de nazara alınmalıdır. Kıdem tazminatı en son aldığı brüt ücret üzerinden ödenir. Her yıl için aldığı aylık brüt ücretin çalıştığı yıl sayısı ile çarpılarak çıkan rakam kadar kıdem tazminatı ödenmelidir. Kapıcı kendisine tahsis edilen konutta kira ödemeden oturuyor ise; elektrik, su ve yakıt parası vermiyorsa, bunlar da dahil edilerek kıdem tazminatı hesabına dahil edilir. Elektrik, su ve yakıt parası gibi giderleri kapıcı kendisi karşılıyorsa, o zaman bu giderler tazminat hesabına dâhil edilmeyecektir.
      Ka­pı­cı­nın ça­lış­tı­ğı yıl ile son al­dı­ğı brüt üc­re­tin çar­pı­mı su­re­tiy­le kıdem tazminatını hesaplayabiliriz. Kıdem tazminatının hesaplanmasında görevlinin kira ödemeden oturduğu dairenin emsal kira bedeli de ücretine eklemeli ve buna göre kıdem tazminatı ödemeliyiz. Örne­ğin 2021 yılında asgari ay­lık brüt üc­re­ti 3.577,50 TL olan kapıcının kıdem tazminatının hesaplanmasında, oturduğu kapıcı dairesinin em­sal kira be­de­li de 1000 TL ise top­lam 4.577,50 TL üze­rin­den kı­dem taz­mi­na­tı he­sap­la­nmalıdır.
      Yine görevli eğer elektrik, su ve yakıt için de ödeme yapmıyorsa, bunların bedeli de, örneğin 500 TL de ücrete eklenmelidir. O halde 3.577,50 TL (aldığı son asgari aylık brüt ücret ) + 1000 TL ( ortalama aylık emsal kira bedeli) + 500 TL ( ortalama aylık elektrik, su ve yakıt bedeli) olmak üzere toplam 5.077,50 TL üze­rin­den 2021 yılı için kıdem tazminatı ayrılmalıdır.
      Ko­nut Ka­pı­cı­la­rı Yö­net­me­li­ği­’­nin 13. mad­de­sine göre kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen veya tamamen katılıp katılmayacağı çalışan ile yapılacak iş sözleşmesi ile belirlenmektedir. Yapılacak sözleşmede bu tür giderleri çalışan ödü­yor­sa, kı­dem taz­mi­na­tı he­sa­bın­da dik­ka­te alın­mamaktadır.
      Videomuzun ua-cam.com/video/Z_FSdqNhxAM/v-deo.html bölümünde bu konu hakkında diğer bazı detayları bulabilirsiniz.

  • @gezgingezer16
    @gezgingezer16 2 роки тому

    S.a hocam çalıştığım residence de kat görevlisi olarak sgk da gösteriliyorum görevlerim ve haklarım nelerdir bilgilendirirseniz sevinirim sağ olun

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Sayın Gezer, öncelikle Sigortalı İşe Giriş Bildirgesindeki "Meslek Adı ve Kodu" 9112.0 (Kat Hizmetleri Elemanı/Kat Görevlisi) olarak geçtiğini anlıyoruz.
      Görevleriniz; sizinle işyerinizin yaptığı iş sözleşmesinde ve eki olan "Görev Tanımı / Talimat/ Sorumluluk" belgeleri, İşyeri Disiplin Yönetmeliği, İşgüvenliği Yönetmeliği ve işe girişte imzaladığınız diğer belgelerde bulunmaktadır. Bu belgelerin tamamı olmayabilir, olanlardan sorumlusunuz.
      Haklarınız; yine ifade edilen belgelerde bulunmaktadır. Bu belgelerden hiç birisi bulunmasa dahi İş Kanunu'ndan doğan haklarınız yasa ile korunmaktadır.
      İşçi hakları arasında bulunan başlıca haklar şunlardır; maaş, sosyal sigorta,kıdem tazminatı, İhbar tazminatı, iş arama hakkı, fazla mesai ücreti, yıllık ücretli izin, hafta tatili, ara dinlenmesi, resmi tatil ve bayram tatilleri, maddi-manevi zararların tanzimi, işe iade hakkı gibi haklar yasa ile verilen haklardandır.

    • @gezgingezer16
      @gezgingezer16 2 роки тому

      @@Apsiyon 5153.06 meslek kodu maaş bodromda böyle yazıyor konut hizmetleri görevlisi.yazıyor meslek adında

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      @@gezgingezer16 5153.06 Konut Hizmetleri Görevlisidir. Kapıcı olmadıkça yukarıdaki durum geçerlidir.

    • @gezgingezer16
      @gezgingezer16 2 роки тому

      @@Apsiyon Teşekkür ederim sağolun

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      @@gezgingezer16 Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

  • @ahmetcelik3985
    @ahmetcelik3985 3 роки тому +1

    Merhaba benim babam 23 yıldır aynı sitede apartman görevlisi olarak çalışıyor bu yaz emekli olacak, sigortası hep maaşına göre düşük yatırılmış yani mesela şu an maaşı 3500 civarı ama sigorta asgari ücretten yatırılıyor. Kapıcı dairesinde kalıyoruz elektrik su ısınma tüm giderleri site yönetimi karşılıyor ve babam bayramlar da dahil hep çalıştı yaz izin hakkı da kullanmadı. Şu an babama 120 bin TL gibi bir tazminat vereceklerini söylüyorlar bu tutar yeterli midir yoksa daha mı çok olmalıdır? Şimdiden teşekkür ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому +1

      Babanız için yapılan kıdem tazminatı hesaplaması mevcut aldığı net ücretin brütü üzerinden yapılmış ve bir miktar da 8.000 TL kadar fazla verilmiş. BU fazlayı elektrik su ısınma giderleri için düşünebilirsiniz. 23 yıl sonrasında "bayramlar da dahil hep çalışılması , yaz izin hakkı kullanılması" durumuna herhangi bir yorumumuz olmayacaktır.

  • @mehmethamdiozan5759
    @mehmethamdiozan5759 3 роки тому

    Apartman görevlisi bundan 10 yıl önce emekli oldu kıdem tazminatını aldı, ancak yönetici tekrar işe aldı, ilerde işten ayrılırsa tekrar tazminat ödenecekmi Hem emekli aylığı hemde bizden maaş alıyor, destekleme pirimi ödeniyor, tazminatı ayrılmadan istiyor , ne yapalım

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому

      Mehmet Bey, iş kanunu açısından emekli çalışanların kıdem, ihbar, yıllık izin hakları bulunmaktadır. Emeklilik sonrası çalışmaya devam edenlerin işveren tarafından işten çıkarılmaları veya haklı bir nedenle istifa etmeleri durumunda tüm çalışanlar gibi kıdem tazminatı haklarına sahiptirler. Kıdem tazminatını aldıktan sonra, emeklilik nedeniyle işten ayrılan ancak tekrar aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi ve SGDP ödeyerek emekli aylığını kestirmeden çalışan emekliler, emekli olduğu tarihte kıdem tazminatı ödendiği için kıdem hakkı sıfırlanır. Durumunuzda emekli olup kıdem tazminatı aldıktan sonra yeni bir çalışma dönemi başlamış olup, kıdem tazminatı alabilmesi için apartman yönetimi tarafından işten çıkarılmaları veya haklı bir nedene dayandırarak işten ayrılmaları gerekir.
      Ancak emekli çalışanınızın emekli olup tekrar çalışmaya başladıktan bir yıl sonra hesaplanan kıdem tazminatlarını çalışırken ödemek doğru değildir.

    • @mehmethamdiozan5759
      @mehmethamdiozan5759 3 роки тому

      Çok teşekkür ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому

      @@mehmethamdiozan5759 Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

  • @huseyingurer6739
    @huseyingurer6739 2 роки тому

    Kapıcı ların isten cıkarken tazminatı pazar resmi tatilleri hesaplanırmı

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому

      İş Kanunu’na göre işçinin haftalık 45 saati aşan çalışmaları fazla çalışma olarak kabul edilir ve apartman görevlisine bu çalışmasının karşılığı ücretinden ayrı olarak ve yüzde 50 zamlı şekliyle ödenmelidir. Eğer bu ücretler alınmadı ise iş akdinin feshi ile kıdem tazminatına ilave edilmez. Apartmanın görevlisinin talep etmesi halinde değerlendirilmelidir.

  • @neronero4678
    @neronero4678 Рік тому

    Sevgili avkatim bizim kapici emekli olmus cok genc yanliz hic sorumlu degil cok pisti simdi kidem tazminati istiyolar bizden hic memnun degildik yontim hic toplanti yapmiyor gun icerisinde baska isler yapiyor inanin kapici benden zengin mecburmuyuz onun giderlerini karsilamaya simdi yeniden gorevde kalmis yanliz yarim gun calisirim demis hem emekli hem kidem tazminati isteniyir birde yeniden gorevde kaliyor ben istemiyorum sanki biz mecburmuyuz evinin giderlerini karsilamaya ben helal etmiyorum lutfen aydinlatirmisiniz bizleri kat gorevlisi degil cadde zengini oldu bizler magdur degilmiyiz simdi ben hakkimi helal etmiyorum ama cette gibi birseye yapamiyorum

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Рік тому

      Emekli olan görevliyi yeniden çalıştırmak zorunda değilsiniz. Kıdem tazminatı ve diğer hakları ödendikten sonra istifa ile emekli olmuş, ancak yeniden yönetici tarafından işe alınmışsa uzun zaman geçmeden işten çıkarırsanız ifade ettiğiniz mağduriyetleri daha az yaşarsınız. Yöneticinin genel kurulu olağanüstü olarak toplamasını talep ediniz.

  • @HandeDengizer
    @HandeDengizer Рік тому

    merhaba hocam.. size nasıl ulaşabilirim

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Рік тому

      akademi@apsiyon.com

  • @gokhan.kaptan
    @gokhan.kaptan 17 днів тому

    Ben evi aldım 2021 de kapııc 2019 da cıkmış ödemek zorunda mıyım şimdi böyle birşey var şuan başımda

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  17 днів тому +1

      Birikmiş bir tazminat var. Görevli 2019 yılında işten çıkarılmış, ancak tazminat ödenmemiş. Dava konusu olmuş ve dava siz evi aldıktan sonra sonuçlanmış. Dava sonunda maliklerden birisi siz olduğunuzdan payınıza düşeni ödeyeceksiniz maalesef. Aşağıdaki şekilde eski malikten talep edebilirsiniz.
      Birikmiş kıdem tazminatından öncelikle olarak yeni malik sorumludur. Bu konuda bilgi sahibi olup olmadığı dikkate alınmaz."
      Apartman ve sitelerde kapıcı ve diğer görevlilerin kıdem tazminatından doğan sorumluluk, borcun yasal olarak ödenmesi gereken tarihte mülk sahibi olan kişiye ait bulunuyor. Hesaplanan kıdem tazminatına esas alınan sürenin bir bölümünün önceki malik dönemine ait olması, borcun doğduğu tarihte malik olan kişiyi sorumluluktan kurtarmıyor.
      Eğer şartlar gerçekleşti ise yeni malik ödediği kıdem tazminatının kendisinden önceki malik dönemine isabet eden miktarı için rücu hakkını kullanabilir. Bununla beraber eski malike rücu etmekle ilgili Kat Malikleri Kanunu’nda bir hüküm yoktur. Eski 1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatıyla ilgili hükümleri yürürlükte olup, 14. maddesi uyarınca “işyerlerinin devir veya intikali yahut herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi veya başka bir yere nakli halinde işçinin kıdemi, işyeri veya işyerlerindeki hizmet akitleri sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır. 12/7/1975 tarihinden itibaren işyerinin devri veya herhangi bir suretle el değiştirmesi halinde işlemiş kıdem tazminatlarından her iki işveren sorumludur. Ancak, işyerini devreden işverenlerin bu sorumlulukları işçiyi çalıştırdıkları sürelerle ve devir esnasındaki işçinin aldığı ücret seviyesiyle sınırlıdır.”
      Özetle bağımsız bölümü devir eden önceki malikin sorumluluğu belli olup, kapıcının çalıştığı süre ve devir sırasında aldığı ücretle sorumlu ise de son kat maliki tüm süreden sorumlu tutuluyor. Bununla beraber yeni kat maliki, önceki kat malikine, sorumluluğu oranında yukarıdaki maddeye göre kıdem tazminatından eski malike düşe payı rücu edebilir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararları da bu yöndedir. Ancak Türk Borçlar Kanunu’nun genel zaman aşımı süresi on yıl olduğundan, dairenin yeni sahibinin, 20 yıllık bir kıdem tazminatıyla karşılaşması durumunda eski sahibine rücu etmede zaman aşımı engeli ortaya çıkmaktadır.
      Kıdem tazminatı ile ilgili daha fazla bilgi için "Kapıcıların ve Site Çalışanlarının Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?" konulu www.apsiyon.com/blog/kapicilarin-ve-site-calisanlarinin-kidem-tazminati-nasil-hesaplanir
      ve
      "Kapıcı Kıdem Tazminatı'nı Kim Öder?" konulu www.apsiyon.com/blog/kapici-kidem-tazminati-ni-kim-oder- linkindeki blog yazılarımızı inceleyebililirsiniz.

    • @gokhan.kaptan
      @gokhan.kaptan 16 днів тому

      @@Apsiyon teşekkür ediyorum 🙏

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  16 днів тому

      @@gokhan.kaptan Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @edacan1019
    @edacan1019 3 роки тому

    Bebeğini çıkartmak istiyorlar 6 yıldır burada oturuyorum Bunun cezası nedir benden kira alıyorlar Bunun cezası var mıdır

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому

      Evsahibi kiracı arasındaki ilişki geçerli durumunuzda.
      Kat malikleri tüm kat maliklerinin muvafakatı ile kapıcı dairesini kiraya verebilirler. Sizin ile apartman yöneticiliği arasında veya kat malikleri yöneticiye yetki vermiş ise yönetici ile sizin aranızda yapılan kira sözleşmesi var ise siz kiracı durumundasınız. Bu durumda size apartman temizliğini yaptırmak zorunda değiller ve hatta kendi haklarının kayba uğramaması için yaptırmamalılar. Hal böyle iken sizinle apartman kat malikleri arasında bir hizmet akdi doğmamış oluyor.

  • @ADEMOZTOK
    @ADEMOZTOK 5 днів тому

    MERHABALAR 2 BLOK 2 KAPICI OLAN SİTEDE KIDEM TAZMİNATINI HER BLOK KENDİMİ YOKSA TÜM BLOKLAR MI ÖDER

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 дні тому

      Çalışan görevlilerden biri (ifadeniz ile kapıcı) tek bir bloğa bakıyor ve o blok işverenliğine bağlı ise (işverenlik o blokta kurulmuş ise) ilgili blok kat malikleri öder.
      Eğer görevliler site (toplu yapı) yönetimine bağlı olarak çalışıyor ve her iki blok ile bahçe ya da diğer toplu yapı ortak alanlarında da görevli yine site işverenliğine bağlı ise (işverenlik site yönetimine bağlı kurulmuş ise) tüm blokların kat malikleri beraber öder.
      Kıdem tazminatı dışında tüm işçilik hakları için de aynı durum geçerlidir.

  • @ALIASKADAMI
    @ALIASKADAMI Рік тому

    @Apsiyon kanun kat maliki öder diyorsa ödemeli lütfen dolandırmayın lafı

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Рік тому +1

      Kanunda açıklık , uygulamada kanuna uygunluk olsa lafı da dolandırmaya gerek kalmaz. Aynı videoda anlatılan gibi uygulanmalıdır.