Hangi Teleskop Alınır? Kubbenin içinden keyifli bir astronomi sohbeti

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 жов 2024
  • TOVAK'ın Marmaris Turunç'taki tesisinde düzenlenen ITAP'ın 7'den 77'ye Aile Bilim Sanat Kampında TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden emekli profesyonel astronom Kadir Uluç Hoca ile teleskoplar ve astronomi hakkında şahane bir sohbet yaptık. Teleskop kubbesine çıktık, ve birkaç amatör video da çektik... Keyifli seyirler...
    ITAP Etkinlik Sayfası:
    www.itap-btm.o...
    TÜBİTAK Gözlem Şenliği Başvuru Sayfası: gozlem.tug.tub...
    Işık kirliliği haritası: www.lightpollu...
    Kadir Hoca'nın Bahsettiği sayfa: www.isikkirlili...

КОМЕНТАРІ • 41

  •  2 місяці тому +12

    Saçma gündemlerin içinde bu videolarınız içimize su serpiyor ve umutlarımızın kesilmemesi gerektiğini tek kurtuluşun birarada çalışmak oldugunu hatırlatıyor. bize dayatılan vasata mahkum değiliz.

    • @user-mr3mf8lo7y
      @user-mr3mf8lo7y 2 місяці тому

      Kesinlikle. Disaridan kimin ne dedigini zerre kadar umursamayin. Dogru bildiginiz yolda yuruyun.

  • @wroxy1299
    @wroxy1299 25 днів тому +1

    Hocam kullandığınız teleskopların modellerini belirttiğiniz ya da Türkiye'de bulunan modellerin önerisini yaptığınız bir video yaparsanız gerçekten çok yararlı olur. Ya da video yapmaya değer görmezseniz mail üzerinden bu konu hakkında konuşabilirsek gerçekten çok memnun olurum.

  • @tak-tik9083
    @tak-tik9083 Місяць тому

    Sayın hocam, size çok sitemliyim. Bir video daha,bir video daha derken gece uyumadım sizin yüzünüzden 🙂

  • @yussele
    @yussele 2 місяці тому

    Bir aşamada optikçe aktif bileşiklerin fiziği hakkında bir video yapmanız mümkün müdür, çok ilginç bir konu olduğunu düşünüyorum ve açık ve doğrudan anlatım tarzınızı çok seviyorum ❤

  • @enesulken
    @enesulken 2 місяці тому +10

    Abi kapakta sen yoksun. Video kimin anlasılmıyo, bakılmadan geçiliyo

    • @ufeg7287
      @ufeg7287 2 місяці тому

      Haklısın

  • @MrPhdcan
    @MrPhdcan 2 місяці тому

    emeğinize sağlık, teşekkürler hocam, bu tip videolar gençlerimizin ufkunu açar

  • @tuncyka
    @tuncyka 2 місяці тому +1

    hocam keşke cihazı biraz tanıtsaydınız. pek piyasada göremeyeceğimiz türde bir teleskop.
    bende Meade Infinity 70 mm almayı düşünüyorum hem kara hem uzay gözlemi için.

  • @onder84
    @onder84 2 місяці тому

    Olimpos gökyüzü ve bilim festivalinde sizleri de görmek isteriz:))

  • @caglarcelik9008
    @caglarcelik9008 2 місяці тому +1

    Hocam cok.sey soylemek istyrum ama Allah sayinizi arttrsin diyorum cok degerlsiniz

    • @DoganErbahar
      @DoganErbahar  2 місяці тому

      @@caglarcelik9008 çok sağolun, bu videoya çok özendim ama hakkettiği değeri vermedi algoritma, paylaşırsanız sevinirim 😊

  • @MusaEser2024
    @MusaEser2024 2 місяці тому +1

    Cok faydali bir video olmus.

  • @miserycrow
    @miserycrow 2 місяці тому +1

    5:40 Hocam selamlar. 4 metrelik infrared teleskopla yeryüzünde verimlilik ne kadar olacaktır merak etmekteyim. Yerleşke için ışık kirliliğinin az olduğu bir bölgenin seçilmiş olduğu aşikar ancak yine de atmosfer faktörü bu teleskop ile yapılacak olan çalışmalar açısından dezavantaj yaratabilir mi? Bu konuda yanlış bilgi sahibi olabilirim.
    Kadir Uluç hocamızın samimiyeti, tutkusu, çevreci yaklaşımı, bilimseverliğin yaygınlaştırılması için gösterdiği çaba ve harcadığı emekle birlikte bize bunları ulaştıran size de sonsuz teşekkürler.

    • @utkuardaakinci
      @utkuardaakinci 2 місяці тому

      Dalga boyu daha uzun olan elektromanyetik dalgalar, kısa dalga boylu spektrumdaki dalgalara göre bulutları ve "saydam" da olsa havayı daha iyi delerler. Genelde gamma ve xray in ne kadar delici ve tehlikeli olduğundan bahsederiz ancak "dalganın tamamen soğurulmadan gidebileceği mesafe" açısından tam tersi söz konusu, onları tehlikeli yapan çarptıkları bölgeleri iyonize edebilme yetenekleri. Bu bağlamda yeryüzüne xray ve gamma ışınlarını gözlemleyecek bir gözlemevi kurmak maalesef mantıksız oluyor çünkü bu spektrumdaki dalgaların çoğunun atmosferi delip dünyaya kabuğa ulaşamıyorlar. Kızılötesi ise görünür ışıktan bile daha iyi ulaşıyor. İşin güzel tarafı, evrendeki yakın galaktik mahallemiz hariç her şey bizden uzaklaştığı için dalgalar Doppler etkisiyle spektrumda daha yüksek dalga boylu tarafa doğru kaymış bir halde bize ulaşıyorlar, bu da kızılötesi ölçümü daha da cazip yapıyor.

  • @bilgekagan5823
    @bilgekagan5823 2 місяці тому +1

    hocam size bir soru soracam belkide sacmadır sizce ama acıklarsanız benim için faydalı olucak nükleer santirallerde atomun parcalanmasıyla enerji üretiliyor peki bu tokamaklardada atomu birleştirerek enerji üretiliyor ayrıştırsak enerji acıga cıkıyor birleştirsek enerji cıkıyor bu nasıl oluyor

    • @user-mr3mf8lo7y
      @user-mr3mf8lo7y 2 місяці тому

      Arama motorlarinda 'Nukleer Fuzyon' diye bakiniz. Yanitiniz oralarda.

  • @murat.ozturk.
    @murat.ozturk. 2 місяці тому

    Selam hocam sizi aklıma takılan sorular üzerinde düşünmeye davet ediyorum. :)
    (Teknik kelimeleri belki yanlış kullanabilirim baştan özür diliyorum.)
    Kütlesi olan bir cismin ışık hızına yaklaşması mümkün ama ışık hızını geçmesi mümkün değildir diyoruz.
    Soru 1
    Büyük patlama 10 üzeri -32 ila -35 saniye aralığında gerçekleşmiş olmalı şeklinde hesaplanıyor. Eğer doğru ise o patlama anında tüm nesneler ışık hızının kat kat üstünde hızla hareket etmiş olması gerekmiyor mu?
    Soru 2
    Kara delikler uzayda belirli nitelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir ise ve Hawking radyasyonu dışında kütle kaybına da uğramıyorlar ise, büyük patlama gerçekleşmeden öne tüm cisimlerin tek bir yerde toplandığı mega büyüklükte bir kara delik aklıma geliyor. Öyle ise bir kara deliğin patladığını mı düşünmeliyiz?
    Kendim hakkında kısa bilgi vereyim.

    Adım murat 35 yaşımda grafik tasarımcısıyım. Size sorduğum konulara merakım yaratılışa olan hayranlığımdan geliyor. Aslında sorularımın paradoks oluşturacağını düşünmüyorum bir açıklaması illaki vardır da ben bilmiyorum. Sizin videolarınızı seyretmek (denklemlerin matematiksel karşılıklarını anlamasam bile) keyif veriyor.
    İyiki bilim var diyerek sizi saygıyla tekrar selamlıyorum.

    • @murat.ozturk.
      @murat.ozturk. 2 місяці тому

      Hocam fikirleriniz nedir bu sorduğum sorularda

  • @koyufusya9029
    @koyufusya9029 2 місяці тому

    Teşekkürler...

  • @burhansahin7443
    @burhansahin7443 2 місяці тому

    Bu videonun-paylaşımın 100binler izlenmesi gerekirken...😢
    48:21 ayın önünden bir cisim geçiyor?(ISS istasyonu mu?)

  • @SAHINYATAS
    @SAHINYATAS 2 місяці тому

    UF LAN SÜPER VİDEO ELİNİZE SAĞLIK

  • @ufeg7287
    @ufeg7287 2 місяці тому

    Teşekkür

  • @erbilozan6174
    @erbilozan6174 2 місяці тому

    Durbunle teleskop arasinda temel fark nedir..

  • @zerayldz
    @zerayldz 2 місяці тому

    Hocam astronomi öğrencisiyim iyi başarılı bir bilim insanı olmam için bir tavsiyeniz var mıdır

  • @Pirzade
    @Pirzade 28 днів тому

    Hocam merhaba. Bir sorum olacak, resmi kayıtlara göre Ay ile Dünya arasında dolaşan yaklaşık 6000 civarında uydu var. Ay'a veya gökyüzüne teleskopla baktığımızda bu kirliliği neden görmüyoruz? Cevaplarsanız çok sevinirim.

    • @OyunTireni
      @OyunTireni 26 днів тому

      İlk olarak görebilirsiniz sadece ışık kirliliğinin olmaması gerek. tabi ışık kirliliğinin olmadığı alanda da görmek anlık değildir görmek istiyorsanız uydu takip cihazları var kameranıza bağlı teleskopu alıp onunla saatlerce kayıt tutabilirsiniz yakalama ihtimaliniz varsa yakalayabilirsiniz ama istiyorsanız uydu takip sistemi ile konumu belirlemelisiniz. he asıl meseleye gelirsek uyduların görülmesi gözle çok zordur nasıl 10km yukarıda uçan uçakları görmek çok zorsa onlarıda öyle öncelik uyduların yükseklikleri görevine göre değişir uydular 400km ve daha fazlası olarak yörüngelerdedirler ve bunların boyutları neredeyse bir küp boyutunda veya 5 metre boyutuna kadar çıkabilir söz konusu çıplak gözle görmek olunca ve aradaki mesafelerin fazla olduğunu hesapa kattığımızda görmek kolay değildir ama bu görülemez olduklarını söylemez çoğu astrofotoğrafçılar saatlerce yaptıkları çekimler sırasında bunları internetten paylaşıyorlar aslında görülebilmesi için en büyük faktör güneş ışığını yansıtması gereklidir örneğin starlink uydularını ele alalım eğer uygun konumdalarsa onları bazen tepemizden giderken görebilirsiniz. kısacası uygun bir ortam, ışık kirliliğinin olmadığı, uydunun boyutu ve güneş ışığını yansıtıp yansıtmadığı gibi faktörleri dikkate alırsanız istediğiniz uyduyu görebilirsiniz tabi boyutu çok küçük olmayan bazı uydular küp boyutundadır ama starlink uydularını rahatlıkla uygun zamanda izleyebilirsiniz. he bu arada 6000 uyudu ve boyutları, uzaklıkları söz konusu olunca kesinlikle gözle görmek mümkün değil tabi starlink gibi güneş panellerinden ışığı yansıtmıyorlarsa. ayrıca şuan tamı tamına 8.000 ila 20.000 arasında uçak gök yüzünde uçuyor ama onların hepsini görmüyoruz (tabi havalimanında yaşamıyorsanız) çünkü boyut ve mesafe önemlidir. Flightradar24 kullanarak görebilirsiniz.

    • @Pirzade
      @Pirzade 26 днів тому

      @@OyunTireniÖncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Hocamıza soru sorarken özellikle teleskop diye belirtmiştim. Çıplak gözle görülmesi sizin de belirttiğiniz şartlarda belki mümkün olabilir. 2023 yılında Caddebostan / İst.'da gökyüzünde yılan gibi giden 15-20'si bir arada starlink uydularını gözlemlemiştim. Astronomi meraklısı olarak UA-cam üzerinden canlı yayın yapan büyük teleskopları saatlerce seyrediyorum. Ay yüzeyindeki küçük kraterlere kadar görebildiğimiz yüksek çözünürlüklü yayınlar bu bahsettiğim. Sebebini anlamadığım bir nedenden dolayı hiç birinde bu uydular teleskop önüne gelmiyor. Hocamızın belki mantıklı başka bir açıklaması vardır...

    • @Pirzade
      @Pirzade 26 днів тому

      Ek olarak, bahsettiğiniz teleskoplardaki takip sistemini (şayet belirli bir uyduyu aramıyorsak) hiç kullanmadan yüzlerce uydu teleskopun görüş açısına girmesi lazım.

  • @huseyinAykutt
    @huseyinAykutt 2 місяці тому

    en büyük hayallerimden biri

  • @pastacosman9410
    @pastacosman9410 2 місяці тому

    Yaaa hocam efsanesin yaa

  • @Falcon_9un_anahtari
    @Falcon_9un_anahtari 2 місяці тому

    Bu kanalın yükseliş “ivmesi” çok yüksek ve Doğan hocam bunun ne demek olduğunu biliyor 😄

  • @canerkahraman
    @canerkahraman 2 місяці тому

    Bu tip ufak çaplı gözlemler sanırım hobi gibi oluyor. Yani devasa gözlemlerin ultra bilgilsayarlar ile yapıldığı bir dönemde onların görmediği şeyleri görmeyi umut etmiyoruzdur diye düşünüyorum. Yani teknolojinin olmadığı 1800 lerde bu tip gözlemler muhteşem keşiflere sebep olurdu ama sanırım bu dönemde tamamen hobi gibi olur.

  • @keinallias
    @keinallias 2 місяці тому

    Gittim Nikon p1000 aldım, kafam rahat

  • @voidt364
    @voidt364 2 місяці тому +1

    hocam gtü ye dönün

  • @mottox6585
    @mottox6585 2 місяці тому

    - Videoda 15.53 te gösterilen güneş fotoğrafında olduğu gibi güneş bir ateş kaynağı değil, sadece bir ışık kaynağıdır....
    - Bunun böyle olduğunu anlamak için profesyonel aletlere veya bilim adamı olmaya gerek yoktur...
    - Merak eden herhangi biri kaynak maskesinin siyah camını dürbün veya zoom kamera objektifinin önüne tutarak güneşe bakabilir ve güneşin aslında bir ateş kaynağı olmadığını rahatlıkla görebilir...
    - Oysa internetteki nasa referanslı olduğu bilinen tüm güneş görüntülerinde güneş fokurdayan bir alev topuyMUŞ gibi gösteriliyor...
    - Oysa görüntüler incelendiğinde güneşMİŞ gibi gösterdikleri görüntülerin aslında CGI (bilgisayar üretimi yapay görüntüler) olduğu hemen anlaşılabiliyor...
    - Bilim adı altında nasa'nın insanlığı açıkça kandırıyor olması konusunda hocalarımız ne düşünürler?

    • @GaRGaMeL2742
      @GaRGaMeL2742 2 місяці тому

      Kaynak camı ile çekilecek kadar basitse sana zahmet aynı güneş fotoğrafını çek ve gönder...

    • @mottox6585
      @mottox6585 2 місяці тому

      @@GaRGaMeL2742 Ne dediğimi anlamamışsınız. cam bir etken değil. siyah cam sadece güneşi perdeleyip makul bir ışık seviyesine getirme amaçlı.
      Bu herkesin kullanabileceği en basit yöntemdir elinde Zoom kamerası veya Dürbünü olan veya daha ileri bir Teleskobu olan herkes bu yöntemi kullanarak dediğimin gerçek olduğunu rahatlıkla görebilir. Gerçek bilim başkalarının bize ezberlettiği değil kendi gözümüzle gördüğümüzdür. Amaç üzüm yemektir, bağcıyı dövme amaçlı demogoji yapmaya gerek yoktur.

  • @Ekeyeyhasokey
    @Ekeyeyhasokey 2 місяці тому

    Hocam hemşirelik mi pc veya elektirik elektronik mühendisliği mi sizce