Fizikçi Gözüyle ELEKTRİKLİ ARABALAR

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 сер 2024
  • Bölüm sponsorumuz Voltrun'a teşekkürler:
    www.voltrun.com/
    Kanala destek için katılımınız bizi mutlu eder. Üyeler yalnızca içeriklere erken erişmekla kalmıyor, üyelere özel içeriklerden de faydalanabiliyorlar.

КОМЕНТАРІ • 604

  • @ahmetozkeskin9428
    @ahmetozkeskin9428 Місяць тому +26

    1988 yılında Philips firması bir tasarruflu lamba yapmıştı tam 20 sene atölyede kullandım.simdiki lambaları iki yıldan fazla çalışmıyor.
    Kasıtlı eskitme bu olsa gerek.

    • @emres.1452
      @emres.1452 Місяць тому

      10 küsur senedir philips akıllı ambül kullanıyorum hiç birşey olmadı

    • @fhelvaci1
      @fhelvaci1 Місяць тому

      Philips candir.​@@emres.1452

    • @cagdasozdemir4283
      @cagdasozdemir4283 18 днів тому

      Ledlerin dayanabileceği max akım ile tasarlandığı için ömrü kısa oluyor. Referans gerilim - akım dirençleri değiştirilerek biraz parlaklıktan feda edilerek ömür çok daha fazla uzatılabiliyor. Sadece ihtiyaç olan lümen miktarının bir kademe üzerinde kullanılırsa indirgenmiş hali tam isteğimize göre olur.

    • @ssatir
      @ssatir 18 днів тому

      @@ahmetozkeskin9428 buna endüstride "planlı eskitme" denir.

  • @ilhanagun6388
    @ilhanagun6388 Місяць тому +13

    Kanaatimce elektrikli araçlar lehine bir sunum olmuş
    *Öncelikle ilk yatırım maliyetine değinilmemiş
    *tüketimde ne yazıkki sadece şehiriçi tüketimler karşılaştırılmış, bırakın şehirdışını karma tüketim karşılaştırmasına bile razıydık, klimadan ısıtmadan hiç bahsetmiyorum bile
    *en problemli konu olan menzil ise formülasyona boğularak bir cümlelik hafife almayla geçiştirilmiş görünüyor
    *çevre hususu ise çok boyutlu olmasına rağmen elektrikli araçlar lehine rahat bir çıkarımda bulunmuş
    Hocamın belki de geleceği kurtarma adına aşkile elektrikli araçlar lehine tavır koyması anlaşılabilir olmakla birlikte akademik açıdan tarafsız ve güncele dair bir karşılaştırma yaparak takdiri izleyiciye bırakması daha uygun olurdu diye düşünüyorum

    • @user-ke6vx9dh9l
      @user-ke6vx9dh9l Місяць тому

      öte yandan pil ömrü denen bir şey var. kilometre yaptıkça arabanın değeri ciddi bir şekilde düşüyor

    • @erolakcam
      @erolakcam Місяць тому +2

      O karşılaştırmayı da siz yapın veya yapan birini gösterin. Onu da izleyelim.

    • @kiyakinsanadam
      @kiyakinsanadam Місяць тому +1

      Siz o karşılaştırmayı yapabilir misiniz?

    • @my9766
      @my9766 Місяць тому +1

      Öncelikle ilk yatırım maliyeti tüm araçlarda var
      Menzil de elektrikli araçlarda değişken olmakla içten yanmalı araçlarda da değişkendir. Hız ile orantılıdır. Hocam formülde çok iyi vermiştir. Bu formül tüm araçlar da geçerlidir.
      Konfor tüketicileride yine tüm araçlarda geçerli bir kavramdır klima açarsanız rampa çıkamayan %10 %20 fazla yakan araçları biliyoruz.
      En nihayetinde kullanım alışkanlıkları burda önemlidir. Her gün uzun yol giden
      Kullandığı rotalar da şarj alt yapısı mola süreleri gibi değişkenler önemli etken olabilir.

    • @selmansungur
      @selmansungur 13 днів тому +1

      %10 ötv devam ettiği sürece, EV nin ilk yatırım maliyetine aynı segmentte hiçbir içten yanmalı araç yaklaşamaz. Ev araç daima çok daha fazla teknoloji ve donanım içerecektir. Aynı donanımı içten yanmalı araçta çok daha fazla maliyetle edinebilirsin. Geleneksel markalar eski teknolojileri dayatmaya devam ederken güncel teknolojiyi fahiş fiyatlarla müşteriye lütuf gibi sunuyor. Ancak hangi ev yi alırsanız alın son telnoloji sürüş dodanımları ve yüksek konfora sship olursunuz. Fiyat/peformans anlamında hiçbir içten yanmalı araç EV ye yetişemez.

  • @emreozcanan6563
    @emreozcanan6563 Місяць тому +123

    Ben Elektrik Mühendisliği mezunuyum ve batarya sektöründe ilk mezun olduğum sene 6-7 ay hem üretim hem AR-GE'sinde çalıştım. Ben çalıştığım zaman 1 sene önce 4,8 kwh'lik bir LFP batarya için üretici fason firma 1000$ fiyat biçiyordu. Bunu kullanacak tüketici şirket ise end user'a çok daha maliyetli verecek onu biliyordum. İlgili batarya 8000 lifecycle idi. Bu lifecycle değerinin içi biraz boş aslında biz regenerative braking yaptığımızda bataryada yine bir elektron akışına yük ve ısıya neden oluyoruz bu bile batarya ömrüne etki edecek bir şey uzun kullanımda bu bir sorun, dediğiniz gibi batarya teknolojisi çok hızlı ilerliyor evet ama yeni geliştirmelerin sektöre entegrasyonu zaman alan bir şey, bundan 10 yıl önce de lityum mangan kobalt batarya kullanılıyordu şimdi de aynı demek istediğim gelişmelerin yayılması çok zaman alan bir süreç, ayrıca çevrecilik konusuna gelirsek dünyada bu bataryaların geri dönüşümü üretimindeki kadar yüksek volume değil, Türkiye'de bu işi yapan 2 firma biliyorum onlarda yeterli desteğe sahip değil, bu hücreler kullanıldığı gibi atık olacağı zaman aynı kişiden toplanmalı , avrupada bunu batarya pasaportu adı verilen yeni bir sistemle takibinin yapılması için çalışmalar yapılıyor. Türkiye ve hatta özellikle Çin gibi üretiminin ve tüketiminin en fazla olduğu ülkelerde bu geri dönüşüm yapılmaz ise sonuçlar çok katastrofik olacaktır. Ben sadece bu nedenlerden dolayı elektrikli araçlar için hala çok erken olduğunu düşünüyorum. Dünyada bu kültür oturmuş değil, bence plug-in hybrid araçlar çok daha mantıklı ve çevreci.

    • @Mustafa_Dinc_
      @Mustafa_Dinc_ Місяць тому +6

      Enerjinin elektriğe dönüşümü, en masraflı dönüşümdür,
      Düşüncelerinize katılıyorum

    • @abdullahzks
      @abdullahzks Місяць тому +5

      Çok doğru bir yazı. Çevreme anlatamadığım şeyler

    • @AHMET1YE
      @AHMET1YE Місяць тому +11

      Yorumun sonuna kadar katıldım ancak maliyetleri yüzünden son fikre katılmıyorum. Özellikle arıza durumların hybrid çok masraflı.

    • @saynaksoy7594
      @saynaksoy7594 Місяць тому +6

      200bin km de araç amorti ediyor. Gerisi kasımpaşa

    • @feynmanxyz
      @feynmanxyz Місяць тому +8

      İkinci el piyasası neredeyse sıfır olan bir araç neyi amorti ediyor?

  • @ismail-art
    @ismail-art Місяць тому +3

    Teşekkürler,,, dolaşan bir söylenti var, elektrikli motor nedeniyle zararlı elektromanyetik alan söz konusu mu acaba.. veya insan bünyesine zararlı olabilecek etkileri varmı ? ..esenlikler dilerim

  • @BulentKemal
    @BulentKemal Місяць тому +8

    Elektrikli araçlara yönelik kafamdaki soruların büyük bölümüne cevap buldum. Üstelik, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olup da çevreyi kendi dilekleri konusunda fütursuzca manipüle etmeye çalışan birinden değil; konu hakkında derin bilgi sahibi olan bir bilim insanından. Çok yararlı, aydınlatıcı bir program olmuş. Hocamıza teşekkür ederim.

  • @sedatime5541
    @sedatime5541 Місяць тому +30

    Tam bir öğretmen tam bitti diyorsun bir sey daha ekliyor:)

    • @elektrozurna
      @elektrozurna Місяць тому +1

      video 45 dakika olmalıydı. 15 dakika da teneffüs

  • @latarz5443
    @latarz5443 Місяць тому +13

    Sayın hocam Fizikçi gözüyle adı ile bir seri gelmesini çok isterim çok verimli başarılı geçen bir ders oldu fiziği bize sıkılmadan öğrettiğiniz için teşekürler

  • @harunozcan5380
    @harunozcan5380 Місяць тому +6

    Üniversitemden mezun olduğumdan bu yana akademisyen özlemişiz. Bu özlemimizi giderdiğin için teşekkür ederim.
    Gerçekten çok memnunum seni bulduğumdan ❤

  • @cengawer
    @cengawer 19 днів тому +1

    Hocam selamlar,
    Videonuza denk geldim, fizikçi değilim ama keyifle izledim.
    Anlattığınız avantajlı hususların dışında benim elektrikli arabayla ilgili iki tane negatif tarafı kafamı kurcalıyor.
    1. Şarj süreleri : günümüzde hala çok uzun, benzinli aracı bir kaç dk içinde deposu doldurulup maksimum menzile ulaştırabiliyoruz. Ama elektrikli araçların şarj sürelileri çok uzun. Eğer gelecekte şarj etmek benzer sürelere denk gelirse mükemmel olacak ve insanların elektrikli araç terchini hızlandıracağını düşünüyorum.
    2. Bataryaların bertarafı da hala net olmayan bir konu, umarım çevreye katkı yapması beklenen elektrikli araçlar gelecekte başka bir çevre felaketine yol açmaz.

  • @alpaycoskun9482
    @alpaycoskun9482 Місяць тому +10

    Elektrikli aracı (elektrikli olduğu için) pille çalıştığından savunmak çok yanlış bir düşünce.Bataryaların esas ham maddesi yani kritik hammadesi lityumdur.Lityum kimya derslerinden hatırlarsanız yükseltgenme değeri en yüksek metaldir.Yani pilin performansının sınır değerini belirler.Lityumdan yükseltgenme değeri yüksek olan yeni bir element bulunmadığı sürece mevcut bataryaların kapasitesi engellidir.Tabii ki bu engeli aşmak için özellikle çin pil teknolojisini verimli kılmak adına milyarlarca doları harcamakta bilindiği kadarıyla belki pil verimi arttırıldı ancak devrimsel bir batarya teknolojisi geliştirilmiş değil.Elektrikli
    arabaları km başına enerji sarfiyatının maliyetini benzine göre kıyaslamak çok ama çok yanlış olur.Elektrikli araçların esas maliyeti batarya maliyetidir(olası arızalanan bataryaların ekstra maliyetide cabasıdır).Şu anda bataryaların mevcut maliyetini değil ileride elektrikli araçların artışıyla bugünkü arz talep dengesinin alt üst olmasıyla oluşacak maliyeti kastediyorum.
    Bataryaların kobalt vb. elementleri üzerinden değil ama bataryanın yıldız elementi olan lityum üzerinden bu durumu açıklamak istiyorum:Dünyada ki mevcut lityum kaynakları mevcut araçların hepsinin elektirikli araca dönüşmesini sağlayacak hatta daha azının bile batarya ihtiyacını karşılayacak büyüklükte değil.Varsayalım böyle bir dönüşüm oldu size belki tuhaf gelebilir ama
    aracın şu andaki mevcud değerinin iki katını ödeyerek kullanılmaz hale gelen bataryanızı değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.
    Bataryaya dönüşecek lityumun arz güvenliğini size hiçbir araç üreticisi de sağlayamaz.Aracınıza batarya taktırmak için sıra beklemek durumunda da kalabilirsiniz.
    Gelelim petrole petrolün incelediğm kadarıyla arzındaki en büyük sorun siyasi gelişmeler olabilir.Gerçi bir lityumdaki arz sorununu yaşamayacağınız kesin ancak petrolün mevcut maliyetinde değişimler olabilir.Petrolün işlenip benzine dönüştürülmesini sağlayan rafineri vb. alt yapı hemen hemen Dünyanın her yerinde yeterli yani benzine ulaşım kolay. Yeni henüz işletemeye açılmamış fizibilitesi düşük petrol alanları keşfedilmiş ve keşfedilmeye devam etmekte.Şu anda petrol üretimi için maliyeti çok düşük ; yüzeye çok yakın ve bir o kadar da kalitesi(enerji değeri yüksek)petrol sağlayan petrol alanları işletilmekte(ORTADOĞU PETROL ALANLARI VB. GİBİ) Yani hidrokarbon kaynaklar tükenmiyor.Yeni alanlar bulunmaya davam ediyor.Ekonomik değeri oluşan petrol ve doğal gaz yatakları sırayla işletmeye açılıyor.
    Son olarak şunu da söylemek gerekir:Ülkelerin siyasi otoriteleri olası bir benzinli elektrikli araç dönüşümünün çok artması durumunda 10 sene sonra batarya arzının imkanını yani güvenliğini sağlamak durumunda.Ülkenize batarya fabrikası açmanızda maalesef sorun çözemez. Pil fabrikası var ama tüm Dünya nın istediğİ LİTYUM NEREDE ?????

    • @Musa-ws5ew
      @Musa-ws5ew Місяць тому +1

      Hocam lityum'un bu kadar az olduğuna emin misiniz? Ben araştırdığımda dünyanın 900 yıllık lityum rezervi hala var diyorlar?

    • @alpaycoskun9482
      @alpaycoskun9482 Місяць тому

      @@Musa-ws5ew Lityumun bugünkü tüketim şartlarına göre 900 yıl ömür sözkonusu elektrikli araba projesi global bir proje olarak yürütülüyor karbon salınımı üzerinden bütün dünyada elektrikli araba dönüşümünü yapıp yeniden herkese araba satmanın stratejisi bu. Bu arada yapay zeka gelişimine bağlı olarak sanayide günlük yaşamda kullanılacak robotların robotik ürünlerin lityumlu bataryalarının getireceği arz yükünü de yabana atmamak lazım bir süre sonra robotlaşan dünyada batarya krizi kaçınılmaz bu konunun bir başka boyutu da şu hayatı bataryalar üzerine kurgulama aslında sermaye sahiplerinin yeni bir pazar inşası ancak şöyle bir durum oldu Avrupa Amerika yani batı batarya teknolojisini geliştirmede Çin’in milyarlarca dolar yatırımının karşısında çok geriye düştü şu anda batarya üretimi ve teknolojisi açısından Çin en iyi konumdaki ülke yani bu dönüşümü yaptıklarında batının hesapları tutmadı dönüşümün kaymağını yiyecek olan ülke Çin olarak görünüyor o nedenle Avrupa’da benzinli araçların elektrikli araçlara dönüşümü ile ilgili geri adım atılması konuşulmaya başlandı yani konunun ticari ayağı Çin’in kontrolüne geçeceği anlaşılınca batı Siyaseti batarya dönüşümünü enerjide ileri tarihlere atmayı kendisinin kontrol edeceği pazarı oluşturmayı düşünüyor ben olayın sadece karbon salınımını azaltma ile ilgili olduğunu düşünmüyorum yeni bir pazar inşası ve bu pazarın lideri olarak dünyadaki ekonomik ve siyasi gücünü korumayı hedeflemek zamanında petrol kaynaklarını kontrol altına alanların elde ettikleri avantajlari batarya üzerinden yapmaya çalıştıklarini düşünüyorum bir süre sonra sınırlı lityum kaynakları da pazarı kontrol etmek isteyen ülkelerin kontrolüne geçeceğini düşünüyorum olayın bir teknolojik gelişim ve temiz bir çevreyi oluşturmayla ilgili olduğunu kesinlikle düşünmüyorum

    • @mertmer1052
      @mertmer1052 Місяць тому

      @@alpaycoskun9482 Amerika sırf bu lityum yüzünden kolombiyada darbe yapmak istedi

    • @mertmer1052
      @mertmer1052 Місяць тому

      @@Musa-ws5ew amerika daha geçenlerde lityum yüzünden darbe yapmak istedi güney Amerika'da

    • @istar.
      @istar. Місяць тому

      @@Musa-ws5ew Küresel dünya ve potansiyel olarak bakarsan var öyle bakarsan 10 bin yıllık petrol ve doğalgaz da var (ve dönüşmeye de devam ediyor lityum gibi değerli metaller ise artık eklenmiyor:) ) ancak düşük maliyetli potansiyel lityum rezervi dünyada çok düşük. Çin ucuz rezervlerini tükettiği için hiçbir bağı olmayan bölgelere deli gibi saldırıyor kaynak hızını devam ettirebilmek için.

  • @CAMES321
    @CAMES321 Місяць тому +6

    14:30 otomotiv üreticilerinin korktuğu şey bu.. elektirikliye alışan geri dönmez.

  • @Ali-uh5fz
    @Ali-uh5fz Місяць тому +9

    Hocam merhabalar, benim aklıma takılan nokta bataryaların ömrü dolduktan sonra ne yapılacağı. İlk sıraya çevreyi koyuyoruz ama bataryaların ömrü bittikten sonra tekrardan kullanılabilir hale getirebiliyor muyuz veya çevresel açıdan nasıl bir atık oluşuyor acaba? Teşekkürler, iyi günler dilerim..

    •  25 днів тому

      Teslanın araçlarındaki batarya durumu kanıtladı. Her firma için söyleyemem ama İngilteredeki bir taksici 2 ayrı Tesla Model S P90D ile 600 bin km den fazla yol yaptı. Günde bir kaç kere yapılan hızlı şarja rağmen sadece %20lik kayıp yaşadığını belirtti. İçten yanmalı motorlara bakıldığında yaklaşık 8-10 senelik bir aracın motor performansı da bu civarda bir kayba uğramakta. biri performanstan kaybederken diğeri menzilden kayıp yaşıyor. tabii tüm bu söylediklerim sadece Tesla nezdinde.

    • @numany9383
      @numany9383 18 днів тому

      Bu çok güzel bir soru olmuş. Pil ömrü 10 yıl bile olsa nihayetinde atık ürün olacak ve berterafı bir sorun teşkil edecek. Bu çevre örgütleri de batarya üreticilerine yönelik gelecekte çevre kirliliği teşkil edecek olan bataryalar için geri dönüşüm vb. konular için şimdiden önlem almaya zorlamalı. 10 yıl sonra batarya çöplüğüne döner dünya. Gerçi gelişmiş ülkeler her zaman yapıtğı gibi çöplerini illaki 3.dünya ülke topraklarına göndereceklerdir. Bu konu hakkında çok şey azılabilir ama yeri değil burası..

  • @MehmetUtkan
    @MehmetUtkan Місяць тому +15

    Doğan Bey elektrik arabayı şarj etmenin maliyeti depo doldurmaya göre 10 kat ucuz diyorsunuz fakat akaryakıtı pahalı yapan üzerindeki vergiler. Aynı vergiler bi gün elektrik şarj istasyonlarına da getirilirse o zaman şartlar eşitlenir. Politikacılar böyle fırsatları hiç kaçırmaz hemen salarlar vergiyi. Bir soru: Diyelim dünya üzerindeki araçların yarısı elektrik enerjisine dönüştü. Bu durumda elektrik kwh fiyatı kaça çıkar. Bu artan elektrik talebi mevcut dağıtım ve iletim altyapısı ile karşılanabilir mi. Bu artan talep yenilenebilir enerji üretimen ne kadar yatırım yapmayı gerektirir. Grid 3 fazlı ve AC akım taşıyor ve frekansı 50Hz. Güneş panelleri DC üretiyor ve AC ye invert ediliyor. Rüzgar da ise jeneratörün dönme hızı değişken olduğu için frekansı tutturmak için yine inverter kullanılıyor. Mevcut grid ile bu yeni generasyon elektirk üretimi ne kadar uyumlu çalışır. Bu konuda bir video çekseniz izlenir. ..

    • @ahmetceven6396
      @ahmetceven6396 Місяць тому +1

      Mehmet güzel bir noktaya değinmişsiniz. Zaten elektriğin %100'ünü yenilenebilirden üretmek dediğiniz frekans meselesinden dolayı imkansız. Konu ile alakalı yabancı bir mühendislik kanalının irlandanın rüzgar enerjisi ile alakalı videosunda güzel bilgiler mevcut. Sonu. olarak nükleer ağırlıklı karma bir grid yapısı en iyi seçenek gibi duruyor. Yenilenebilir enerji teknolojileri enerji bağımsızlığı konusunda ülkeler, şirketler ve bireyler için büyük bir fırsat.

    • @ainalrami
      @ainalrami Місяць тому +1

      Biryerlerde okumuştum tam hatırlayamıyorum neresi. Bir örnekle tüm Türkiye’deki araçlar yarın elektrikli olsa, bunun toplam tüketime etkisi %20 yi dahi bulmuyordu. %20 az bir rakam değil tabi ancak üretilen elektriğin %100’ü hali hazırda tüketilmediği için arz konusunda bir sıkıntıya sebebiyet vermiyor.

    • @Yusuf-us2sb
      @Yusuf-us2sb Місяць тому

      😂 👍 Süper yorum katılıyorum

    • @berkertaskiran
      @berkertaskiran Місяць тому

      Elektrik çok amaçlı bir enerji türü. Bir bakıma enerjinin kendisi. Ve sayısız yolla elde edilebilir. Ve elektrikli araç olmasa başka ihtiyaçlar elektrik ihtiyacını her zaman arttıracak. Tabii ki aynı elektriği üretmek için fosil yakıt da kullanılabiliyor ama fosil yakıtları elde etmenin tek yolu var. Ve kısa vadedeki gelecekte dünyadaki elektrikli araçların tamamı dünyadaki enerji tüketiminin çok küçük bir kısmını oluşturacak. Oysa fosil yakıt sınırlı bir kaynak ve çevreye sürekli zarar veriyor. Mantıklı olanın ne olduğunu tartışmak bile gereksiz.

    • @kadircalskan8359
      @kadircalskan8359 Місяць тому

      @@ainalrami yanlışınız olablir ithal elektrik getiriyoruz öncelikle bunların önüne geçmek lazım yani sanmıyorum elektrikli araç atarsa arzın yetişebileceğini. Dışarıdan aldığın elektriğe para vermeye devam edersen bilemem oradaki arzı

  • @mertsesli9759
    @mertsesli9759 Місяць тому +7

    Marmara üniversitesinde makine mühendisliği öğrencisiyim, hocam bu tarz içerikleri severek ve ilgiyle takip ediyorum. Çöp olan bataryaların malesef sürdürülebilirliğe çok ciddi zararları var. Hidrojenli araçlarla ilgili neler düşünürsünüz, bu konu hakkında bir video gelir mi hocam? Sevgilerle 🖐

    • @capitaner
      @capitaner Місяць тому +1

      Cop olan bataryaların neredeyse %100 e yakın bir seviyede geri dönüştürülebilir olduğunu ve bu konuda çalışmaların çok ileri seviyede olduğunu araştımalarınız ile bulabilirsiniz. Yani çop olan batarya diye bir sorun tarihe karışacak.

    • @mertsesli9759
      @mertsesli9759 Місяць тому

      @@capitaner lityum iyon mu o batarlayalar yoksa silikon bazlı mı

    • @capitaner
      @capitaner Місяць тому

      @@mertsesli9759 lityum ion bazı bataryalar. Redwood materials diye googleda aratın. Bu geri dönüşüm işini yapıyorlar. TEsla da kendi içinde batarya geri dönüşümü başlatmış durumda. Çinlileri saymıyorum bile. Onlar da bu ile çok yatırım yapıyorlar.

    • @istar.
      @istar. Місяць тому

      @@capitaner Bu bilgi her geri dönüşüm bilgisinin yalan olduğu gibi topyekün yalan, çin de devasa batarya çöplükleri var. Dünya kapitalizminde bir şeyin geri dönüştürme tekniğinin bulunması maliyet dolayısıyla uygulandığı anlamına gelmiyor. Yoksa nükleer yakıtlarda temizlenebilir, dönüştürülebilir ama yapmıyorlar siyasi dengesiz bölgelere, denizlere gömüyorlar direkt.

    • @toxichuman208
      @toxichuman208 Місяць тому

      Hidrojenli araçlar çözüm değil. Yakıtın depolanması çok daha zor ve benzinden verdiği enerjiye göre 3 kat daha fazla hacim kaplıyor. Tehlikeli olması da cabası.

  • @ahmetercan2232
    @ahmetercan2232 28 днів тому

    Elektrik Mühendisiyim ilk defa böyle bilgilendirici mantıklı bir sunum izledim .Teşekkür ediyorum kendilerine

  • @HolyDreamer
    @HolyDreamer Місяць тому +5

    videonun 3. dakikasında şunu diyebilirim ki, dünya çapındaki bir çok kömür santralinin emisyon değerleriyle üretimini karşılaştırdığımda, örn 1 gw üretilen elektrik ile elektrikli araçla yapılacak km yi benzinli araçla yapmak, kömür santralinin ürettiği emisyonun 4 katı, dizelde 6 - 8 katı fazla oluyor. elektriği kömürden üretsek dahi içten yanmalı motorlardan çok daha verimli enerji üretiyoruz.
    aynı verim sorununu binek araç - tırlarda görüyoruz, küsürat ve detaylara takılmadan kabaca hesaplarsak:
    1 tır 40 ton yük ve 20 ton dorse + kupa düz hesap yaparsak 60 ton için 30 litre mazot yakacaktır, dedim ya küsürat ve detaylara takılmayalım, 60 litre yaktığını varsayalım
    bir dizel binek aracı 1 ton hesaplayarak 100km de 5 litre ortalama yaktığını ön görürsek
    60 adet binek araç 60 ton (kendi ağırlığı + 1 şoför) için 100km de 300 litre yakacaktır.
    nerden hesaplarsak hesaplayalım elektrikli araçlar verimli.
    tabi ki iter - tokamak santralinin başarısı, tüm kömür santrallerinin füzyon santraline çevrilmesi ve araçlardaki mevcut bataryaların seramik-karbon bileşenli veya katı hal tipte üretimi çevreye daha az zararlı ve daha verimli batarya teknolojilerine evrimi dünyamızı kurtaracaktır.
    son paragrafın gerçekleşmesinden emin değilim, insanlığa güvenim kalmadı :)

    • @eerenefe_
      @eerenefe_ Місяць тому +2

      Çok güzel açıklamışsınız, teşekkürler🎉

    • @_hendese_
      @_hendese_ Місяць тому

      hadi yaaa,, üretim,iletim, depolama kayıpları sıfır değil mi? işin en doğrusu, en ekonomik olanı; enerji üretiminin, tüketilecek olan yerde yapılmasıdır. bu sebeple doldur boşalt modeli, ciddi bir kaynak israfıdır...çevre felaketlerinin hazırlayıcısıdır..

    • @HolyDreamer
      @HolyDreamer Місяць тому

      @@_hendese_ üslubunuza dikkat edin, benim şirket aracım ortalama 9.2 litre yakıyor. 5 litre ortalama yazmışım oraya değil mi?

    • @HolyDreamer
      @HolyDreamer Місяць тому +1

      @@_hendese_ üretim iletim depolama kaybını düşünürken, 90kw araç bataryasının 110kw civarında elektrik harcanarak şarj olacağını düşünmediğimi sanmanız yazdığımı okumadığınız veya anlamadığınızın kanıtı sanırım. ne demişim ben, "detay ve küsüratlarla uğraşmayalım" detay ve küsürat istiyorsanız yazmaya başlayalım hemen:
      elektriğin iletim ve depolamasındaki kayıpları hesaba katmak istiyorsanız, benzinciden aldığınız benzin size gelene kadar kaç litre mazot harcandığını da hesaplamanızı gerektirir.
      yani benzinli araç kullanıyorum, çevreye dizel yakıttan den daha az zararlı, hatta lpg kullanıyorum çok çok daha az zararlı diyebilirsiniz sizin baktığınız pencereden düşünülünce böyle FAKAT bu yakıtlar dizel yakıtlı araçlarla taşınıyor. petrol ürünlerinin rafine işlemlerinde ortaya çıkan kirliliği de hesaba kattınız mı?
      ayrıca içten yanmalı araçların motor yağları nasıl üretiliyor ve nereye gidiyor, "atık yağlar dönüştürülebiliyor" evet bu mümkün, fakat 1 ton atık yağı dönüştürmek için ne kadar kimyasal ve çevre kirliliği oluşturuluyor hesapladınız mı? elektrikli araçlarda 10 bin / 20 bin km de bir değişen motor yağları yok.
      bilgisi ve yetkinliğini bilmediğiniz, tanımadığınız kişilere "hadi yaaa" diye yorum yazmadan önce kendi argümanlarınızı gözden geçirmenizi tavsiye ederim :)
      başarılar.

    • @_hendese_
      @_hendese_ Місяць тому

      @@HolyDreamer hendeseye , hendese öğretiyorsunuz ya; ne mutlu size... . "elektriğin iletim ve depolamasındaki kayıpları hesaba katmak istiyorsanız, benzinciden aldığınız benzin size gelene kadar kaç litre mazot harcandığını da hesaplamanızı gerektirir" güzeel diyelim bunlar elektrik üretim ve iletimle ilgili kayıplara başa baş geldi...((hani küsürata girmeyeceğiz yaa)) dönüşüm maaliyeti ve kayıplar ???? akaryaıkıtcı değilim,, fosil yakıtların daha iyi olduğunu da savunan biri değilim... ancak aracınızı boşta dururken kaportası sadece üzerine düşen ışıkla şarj ediyor., ve bu size yetiyorsa tamam derim, sözümü geri aldım,, yok ilaveten enerji santrallerinde elde edilen elektirkle prizden şarj edecekseniz hadi yaaa devam ediyor, hadi ordanı da ekleyebilirsiniz..

  • @huseyinkilin5064
    @huseyinkilin5064 Місяць тому +5

    Peki hocam elektrikli araçların bataryaları üretilirken kullanılan metalleri çıkaran, onlarca ton cevher işleyen dizel dozerlerin çevreye yaydığı emisyonu, onların naklşyesini ve daha sonra atık bataryaların toplanması ve depolanması konusunda da hesaplama yapar mısınız? Bana göre günün sonunda elde kalan maalesef sıfır... Saygılarımla

    • @ademsensoy9901
      @ademsensoy9901 Місяць тому

      BKNZ UA-camR ENGİN OZOREN -KOMPLO HABERLERİ TRENİ KAÇIRDILAR VİDEOSU

    • @batutigin
      @batutigin Місяць тому

      O gücü sağlayacak bir elektrikli iş makinesi için o makine boyunda bi batarya yeterli olacaktır. Kişisel kullanım için arabalardan öteye geçemez gibi geliyor bu elektrik teknolojisi.

  • @abdulkadirreis3509
    @abdulkadirreis3509 Місяць тому +1

    Ders için teşekkürler Doğan bey. Konuyu bir akademisyen fizikçiden dinlemek keyifli idi. 1 yıldır premium segment bir elektrikli araç kullanıyorum. Evinizden şarj etme imkanı varsa hiç terettür etmeden geçmek lazım. Ancak bizim insanımız elek. araç ve batarya konusunda yeterince doğru bilgiye sahip olmadığından, kulaktan dolma bilgilerle fikir sahibi olma özelliğimiz nedeni ile bu iş kolay olmayacak gibi görünüyor.

  • @mehdiuren2176
    @mehdiuren2176 19 днів тому

    elektrikli arabaları bu kadar bilimsel, formülsel anlatan başka bir insan var mı dünyada emin değilim. teşekkürler teşekkürler

  • @ibrahimatfkuru7012
    @ibrahimatfkuru7012 Місяць тому +21

    Hocam bir "bilim" insanı olarak çevreci dediğiniz elektrikli araçlar ile LPG li araçlar arasında günümüz Türkiyesinde emisyon farkı %30-35 civarı. Enerji bakanlığı sitesinde her bir kwh elektrik için emisyon değerleri yazıyor girip bakabilirsiniz. Ayrıca bu enerjinin iletim aşamasında yaşanan kayıplar da var ve sizin de bildiğiniz gibi enerji dönüşümleri hiç bir zaman kayıpsız olmuyor.
    Bunun üzerine batarya üretiminde kullanılan ağır metallerin çevreye verdiği zarar, üretimde gerçekleşen emisyon, insanlık suçları ve geri dönüşüm meselesi de eklendiğinde elektrikli araçlar "bu haliyle" çevreci falan değildir.
    Evinizin önünde doğrudan aracınızı şarj edebildiğiniz bir rüzgar santraliniz varsa belki bir nebze çevreci sayılabilir.

    • @aihsanasl
      @aihsanasl Місяць тому +5

      Elektriğin rüzgar veya güneş paneli vasıtasıyla tüketicinin kapısına getirilip aracını şarj etme olanağı sağlayan bir senaryo neden düşünmüyorsunuz? Çin'in yaptığı güneş panellerine bir göz atın, Hollanda denizdeki dalgadan enerji üretiyor.

    • @denemesurumu7001
      @denemesurumu7001 Місяць тому +5

      Pazarlama strajesi oyununa gelmek ve polyanacılıktan başka bir şey değildir Eeektrikli arabalara çevreci demek.
      Nükleer enerjiyi çoğaltmadıktan sonra ki elektrikli arabaya çevreci diyen kendiyle çelişir.

    • @aihsanasl
      @aihsanasl Місяць тому

      @@denemesurumu7001 doğalgazdan elektrik elde edilen onca santral var bir doğalgaz kombisinden çıkan atığa bakın bir de mazotla çalışan kaloriferlere sadece baca çıkışına bakmak yeterli farkı görmek için. 95 gibi İstanbul'a doğalgaz geldi öncesinde nefes alınamıyordu tabi orada kömür sobaları da işe karıştığı için kıyaslama zor ama elektiriği çok temiz yollardan elde edebiliyoruz ama fosil yakıt böyle değil.

    • @ibrahimatfkuru7012
      @ibrahimatfkuru7012 Місяць тому +7

      @@aihsanasl Son paragrafta onu belirttim zaten.
      Türkiye'de şu andan 30 milyon araç 16 milyon otomobil var. Toplam elektrikli araç sayısı ise 80 bin. Şu anda bile şarj konusu site altyapıları için problem oluşturuyor. Tüm araçların elektrikli olduğu bir senaryoda zaten altyapı bunu kaldırmayacak. Yerinde üretim ise özellikle büyükşehirlerde çok ütopik. Ancak müstakil bahçeli evi olanlar için geçerli bir senaryo. Bu da ülke nüfusunun çok küçük bir kısmına hitap ediyor. Ayrıca tüm emisyon sorununu çözseniz bile batarya üretim ve imhası konusu hala ortada duruyor.

    • @_hendese_
      @_hendese_ Місяць тому

      hocalar senin dediğinden anlamaz dostum.. onlar bilim adamı değil, maaşlı memurlardır... senin yazdıklarına dikkat çekenler sadece gerçek bilim adamlarıdır.. pilli araçların doğasıyla ilgili çevre için bunların da göremedikleri daha yüzlerce problem var... elektirikk uzayda üretilir ve araçlar bunu gün ışığı gibi sıfır iletim maaliyetiyle alır kullanabilir olsa... bütün çevre problemleri çözülür mü? yoksa aşırı mobilite dünyayı yaşanmaz hale mi getirir bunlar fantezi yapıyor,,moda trendlere yapışıp oradan bir şey, bir statü devşirmeye kalkıyorlar... buradan bütün branşlardaki hocalara söylüyorum, zavallısınız, milleti kandıyorsunuz, tıb da öyle, mühendislik te öyle, hukuk ta öyle, sosyal bilimler de öyle.. Atatürkün neden yabancı hocalarla hukuk sistemini yeniden kurduğunu yapılandırdığın ı çok iyi anlamaya başladım... şimdi de böyle bir şeye ihtiyaç var... 80 yılda hukuk yine pisletildi, yine içine edildi... kanuna anlamaz, işin ruhunu, kanun koyucunun hangi problemiçözmek amacıyla yaptığını anlayamaz, saçma sapan içtihatlarla yeni kanunlar ikame etme şımarıklıkları... sen benim hukuk için yazdıklarımı mühendisliğe de tıbba da uygula aynı durum...

  • @Zero_Gravity_
    @Zero_Gravity_ Місяць тому +2

    Harika bir video olmuş. Bir mühendis ve elektrikli araç konusu ile yakından ilgilenen biri olarak açıklamalarınızı son derece isabetli buldum. Ancak Türkiye enteresan bir ülke ve önümüzdeki 5-10 yıl daha Avrupa'lı otomobil üreticilerinin içten yanmalı araç stoklarını eritmek için kullanacağı ülkelerden biri olmaya devam edecek gibi görünüyor. Malesef insanlarımız araştırmak ve öğrenmek yerine, tüketecekleri şeyle ilgili yaratılan algıya daha çok sarılıyorlar.

  • @ozanpress
    @ozanpress Місяць тому +18

    15 yıllık Nokia telefonların pilleri hala sorunsuz bir sekilde 70% de çalışıyor. Akilli telefonlarda ise piller en fazla 3 sene sonra çöp oluyor. Burada önemli olan pil teknolojisinin ne kadar ilerlediği değil, ahlâkî değerlerin ne kadar gerilediği bence.

    • @Yusuf-us2sb
      @Yusuf-us2sb Місяць тому

      Gelişen dünyada satış yapamazsa işten çıkaracağı bir vatandaşı da düşünmek lazım. O insana sorsak belki de planlı eskitmeyi ahlaklı bulacak.

    • @cxxaner
      @cxxaner Місяць тому +4

      @@ozanpress lityum pillerin karakteristik bir özelliği vardır ne kadar hızlı akım çekerseniz lifecycle o kadar düşer. Nokia telefonlar çok düşük akımlar ile çalışan telefonlar. Şimdiki telefonlar anlık yüksek amper çekme kapasitesine sahiptir. Bunun başlıca sebebi veri trafiğini azaltıp optimisazyon yapmaktır. Yanlış hatırlamıyorsam buna data boost diyorlar. Bu pil kalitesinin iyi olduğu anlamına gelmez ama farklı amaçlar için üretilmiş pillerdir bunlar. Zaten ortalama bir akıllı telefonun kullanım ömrü 4 yıldır. Türkiyede 8+ yıl. Bizden başka milletler çok takılmıyor pil olayına. Çünkü zaten pil ile telefon ömrünü beraber dolduruyor.

    • @Hijaazz
      @Hijaazz Місяць тому +1

      çöp olmuş halinin bile ultra güç tasarruf modunu aç, siyah beyaz nokia gibi kullan şarjı 1 ay gider :)

    • @JosephBlade.
      @JosephBlade. Місяць тому

      Bunun bir nedeni hızlı şarj teknolojileri. Nokia da bir hızlı şarj durumu yoktu ama kapasite düşük olduğu için hızlı şarj oluyordu zaten. Şuan ki telefonların batarya kapasiteleri çok daha yüksek ve Nokia şarj cihazı ile şarj edildiği hızda şarj ederseniz muhtemelen 4-6 saat arasında bir süre şarj olmasını beklememiz gerekecektir. Ama eskitme kısmı doğru

    • @vagner7966
      @vagner7966 24 дні тому

      Eski nokialarla ne internete girebiliyordun nede gereksiz yere eline alıp ekraanı acıyordun. Birde ekranıda küçük parlaklıkta yok .gider tabi sarjı bol bol.sen şimdi buntelefonla herseyi yapıyorsun elinden düşmüyor

  • @memolyzm
    @memolyzm Місяць тому +1

    Hocam böyle güzel videolar ile ufkumuzu açtığınız için çok teşekkür ediyorum.Benim gibi fizik açlığı çeken gençlere ilaç gibi geliyorsunuz :)

  • @bulentberksan9888
    @bulentberksan9888 Місяць тому +10

    Hocama %99 katiliyorum. (4 senedir elektrikli arac kullanan 30+ yillik makina muhendisiyim) Bence en buyuk yanlis hibrit... Plug in de olsa acaip sacma. Kucucuk bir pili nerede ise her gun sarj edersen omru 3-4 sene bile degil ve fiyati yaptigi tum ekonomiden fazla. Yillarca sirtinda extra yuk tasiyorsun zaten alirken de pahaliya aliyorsun neden 100 km de 1-1.5 lt az yaksin diye...

    • @istar.
      @istar. Місяць тому +1

      LPG ile aynı mantıkta birşey bu yani saçma değil total de hem işletim hem yaşatım olarak çok daha ekonomik. BEV'lerin doldur boşalt döngülerinden çok daha ideali sağlanıyor hybrid'ler ile. Asıl daha başka bir avantaja sahip işletimde ICE 'li hybrid'ler çok daha büyük motorlara sahipler bu uzun yolda ve özellikle tr kullanımında motoru gövdesine göre çok küçük kalan fabrika tüketim verisini tutturamayan araçlara göre çok daha idealler. Konu sadece eklenen ağırlık değil yani içten patlamalılar halen en idealleri, hybrid'ler bunların dur kalk gibi boşta tüketim durumlarını ortadan kaldırıyor aynı geliştirilen pahalı ve ömürsüz start stop teknolojisi gibi.

  • @w0194
    @w0194 Місяць тому +3

    26:40 aslında hocam elektrikli araçların ömrü batarya meselesini göz ardı edecek olursak daha fazla. Çünkü motordan dolayı bir titreşim olmadığı için araçta kullanılan malzemeler daha uzun vadede yorgunluğa uğrar.

    • @DoganErbahar
      @DoganErbahar  Місяць тому

      @@w0194 çok doğru bir nokta

    • @istar.
      @istar. Місяць тому

      O tek başına esaslı bir nokta değil elektrikli araçlar özel yapıda değiller klasik ile aynı yapıdalar ve birim nokta ve total ağırlıkları çok daha fazla bu da aynı malzemenin daha hızlı yorulmasını sağlıyor. Bütün dünya müh.liği unuttu unutturuldu ağırlaştırmanın en kötü şey olduğu, bir zamanlar prensip "hafiflik ekleyin" idi.

  • @lostodora
    @lostodora 10 днів тому

    Bu kadar güzel anlatmasaymışsınız keşke şarj istasyonlarına rakipler eklemişsinizdir kendinize ve bize.

  • @davutyavuz4593
    @davutyavuz4593 Місяць тому +8

    yaa hocam hoş güzel diyorsunuz çevre duyarlılığınız harika.. ama adam yattan yata helikopterle geçiyor benim karbon salımına takılmam onu düzeltmeye çalışmam çok işe yarayacağına inancım kalmadı maalesef...

    • @beasea761
      @beasea761 Місяць тому

      bir elin nesi var iki elin sesi var hepimiz yaparsak belki karbon salınımı ekstrem olan insanların etkisini bir ölçüde azaltabiliriz

    • @aihsanasl
      @aihsanasl Місяць тому

      O adam yüz milyonda bir, bırak o geçsin yatından yatına helikopter ile. Ama fosil yakıt kullanan yüz milyonlar var. Bak ben arabayı garaja koydum (Bugatti Veyron) pazara elektirkli bisiklet ile gidiyorum bir yıldır yüz kilometrede 1 tl elektrik tüketiyor.

    • @Omer-ku3sr
      @Omer-ku3sr Місяць тому

      karbon salınımının büyük bir kısmı insan kaynaklı değil zaten insan kaynaklı olanları da sıralamaya kalkarsanız otomobiller devede kulak kalıyor bu çevre muhabbetleri tamamen spekülasyon markaların bir anda elektrikli araç üretimine yönelmeye çalışmak yerine hibrit teknolojisi üzerinde çalışmaları gerekiyor popülizme oynuyorlar maalesef iki tarafında avantajlarından faydalanmak yerine bir tarafı hiç ediyorlar

    • @Lijsivev
      @Lijsivev Місяць тому

      Tarafımızı seçip neyi yapıp ne yapmayacağımıza karar vermek elimizden gelir. O zaman yapacağımız bu.

  • @burakaltuntas92
    @burakaltuntas92 Місяць тому +2

    Çok güzel ve kaliteli bir video olmuş. Bir konuya bilim insanının yaklaşımı her zaman çok değerli. 👏👏👏

  • @emrahbicakcioglu2965
    @emrahbicakcioglu2965 17 годин тому

    Öncelikle anlatım için teşekkürler. Ancak Ben biraz daha farklı düşünüyorum bu konuda. Hibrit araçlar hariç yani full elektrikli araçların durumu ;
    --Çevreci : şimdi düşünelim enerjinin % 70i fosil nükleer vs kaynaklardan geliyor. geriye kalan %30luk dilim yenilenebilir kaynaklar. bununda kanaatimce en fazla %10 güneş enerji sistemleri olsa gerek. Neyse konumuza dönelim şimdi termik santralde 1m3 doğalgaz ile 10 kWh enerji ürettik diyelim. bunun enerji nakil ve trafo kayıplarını göz önüne aldığımızda 8 kwh kalır peki bunu bataryanın şarjı için kullandığımızda depolanan enerji 10da 6 oranında dır yani 5kwh enerji kaldı elimizde peki ben bu doğalgazı direkt olarak aracımda içten yanmalı motorda kullanmış olsaydım 10kwh enerji ile kullanmış olurdum. yani kısacası santralde sen 10kwh harcayıp aracında 5kwh kullanacaksın. ben o zaman aracımda 0,5m3 gaz ile bu işi çözüp daha çevreci olacak iken 2 katını enerji üretim santralinde yakılmasına sebep olup nasıl çevreci olabilirim ?Ayrıca batarya üretiminde ki fabrikasyon atıkları var.
    --Ekonomi : Evet şimdilik elektrik enerjisi ucuz gibi görünse de elektrikli araçta gazı kökleyip yada agresif bir sürüş tarzında aracı kullanmak istersen ekonomik olmaktan çok uzaktadır. Siz sadece bir robot edasıyla nazik bir sürüşte bu ekonomik ortam sağlamış gibi görünecektir.
    --Performans : Bataryalar ultra kapasitör gibi yada lto gibi bataryalar seçilmeden 10da 6 oranında şarj alma ve şarj süresi sorunları aşılamayacaktır. Konu performans ise zaten cvt şanzıman sistemleri günümüz içten yanmalı araçlarda kullanılmaya başladı. Bu yüzden çok ta bir espirisi kalmadı torkun sabit olması meselesinin.
    --Menzil : Şimdi çevreci kısmında bahsettiğim gibi bu araç aynı miktarda yakıt ile aynı menzile sahip değil ancak elektriği yönlendirmek daha kolay olduğundan menzil elbette biraz daha iyidir. Ancak menzil yerine ulaşılmak istenen mesafeye optimum şartlarda ne kadarda ulaşır orası muamma. Eğer şarj etme ihtiyacı oluşursa her araç için farklı şarj süreleri mevcut. Benzini koy devam et gibi bir lüksünüz yok beklemek zorundasınız.
    --Ömür : Her aracın ömrü çok değişkenlik göstermektedir. Örneğin içten yanmalı motora sahip bazı araçlarda optimum şartlarda bir araç 500bin km sorunsuz gidebilirken bazı araçlarda bu durum faklıdır. Peki ya elektrikli araçların bataryası ; Bu bataryalar genellikle hala li-ion teknolojisi kullanılarak üretilen bataryalar. bu bataryaların kullanım ömrünü belirleyen en temel faktör yarım dolu yada boş fark etmeksizin her şarj işleminde bataryanın ömrünü tek tek tamamlamasıdır. Ve bu araçlar bataryayı enerji verimliliğini arttırmak için giderken de şarj ederek ömründe kısalmalara sebep olacaktır. Batarya değişim maliyetleri bildiğim kadarı ile içten yanmalı bir aracın motor değişimine bedel bir ücrete tabi.
    Ayrıca bu bataryalar lityum ile üretildikleri ve geri dönüşümü neredeyse olmadığı için çevrecilik ilkesine de ciddi anlamda zarar vermektedir.
    --Bakım : Evet bakım maliyetleri oldukça düşüktür. motor bakımı yapmasanız bile 1 milyon km ulaşacak kadar iyi motora sahip elektrikli araçlar vardır. Burada yine bakım maliyetleri arasında batarya değişimi vardır. İçten yanmalı motorun yağı suyu filtresi vs gibi masrafların bu güne kadarki toplamı gibi siz batarya değişim ücretine tabi olursunuz.
    Yazdıklarımda eksik gedik yanlış anlaşılacak bir durum varsa şimdiden özür dilerim. Yazdıklarımda doğru olmadığını düşündüğünüz kısımlarda beni aydınlatırsanız da memnun olurum.

  • @ulasxx
    @ulasxx Місяць тому +4

    Sanki şarj istasyonuna gittiğinizde şarj istasyonu size özel ayrılmış gibi '' bi yemek molası verirsiniz yarım saate şarj oluyo v.s. '' gibi herkez bunu söylüyo. Ya önünüzde şarj için bekleyen başka araçlar varsa? Belki sizin aracınız yarım saatte şarj oluyo önünüzdeki aracın şarj teknolojisi daha eski olabilir belki 1 saat 2 saat te dolacak belli mi olur. özellikle yoğunluğun olduğu günlerde ürkütücü.
    Batarya maliyetleri çok yüksek şöyle düşünün, siz sıfırı 1.500.000tl olan 5-6 yıl kullanılmış ikinci el bir aracı 1.000.000 na alır mısınız. belki iki yıl sonra batarya yenilemek gerekecek 400-500 bin masraf yaratacak. Bunu düşünen bu masrafı yapacağıma gider sıfırını alırım diye düşünmez mi? Ozaman ikinci elini ne kadara satacaksınız?
    Bir de 5-10 yıl sonraki araçların menzil ve şarj süreleri daha iyi olacağı düşünüldüğünde, şu an alacağınız araçta ciddi bir değer kaybı olacağı aşikar.

    • @mertmer1052
      @mertmer1052 Місяць тому

      @@ulasxx zaten araba bir yatırım aracı değildir, telefon gibi düşün eski telefonum çöp oldu satamadım da

  • @cemosmankr507
    @cemosmankr507 Місяць тому +3

    Voltrunu tebrik ediyoruz

  • @ssavga
    @ssavga 22 дні тому

    Harika bir anlatım. Emeğinize sağlık hocam 🙏🙏

  • @cenkdemirturk
    @cenkdemirturk Місяць тому +1

    Hocam merhabalar;
    Elektrikli araç sahibiyim;
    Tüketim olarak şehir içinde özellikle de İstanbul gibi trafiği eksik olmayan bi yerde neredeyse bu ekonomide bedavaya geziyoruz..
    İçten yanmalı motorlu bir araçtan alacağınız sürüş zevki torku ve ivmelenmeyi, bu tarz araçlardan çok daha ucuza alabiliyorsunuz..
    Rejeneratif fren sayesinde yine trafikte dur kalk modunda harcamalar en aza indirgeniyor.
    Uzun yolda tabi ki kullanıma göre performans ve menzil de değişiklikler oluyor..
    10 yıl sonra her yer batarya çöplüğü olacak diyenler içinde 10 yıl içinde neler değişeceğini kimse bilmiyor. Doğan Hocamız gibi bilim insanları bunun da çözümüne bulacaktır..
    Hocam GTÜ'de Fizik1 dersini sizlerden almıştım, kanalınızı yeni keşfettim selamlar, sevgiler..

  • @bpolat
    @bpolat Місяць тому +2

    Batarya teolojisi eskiden yavaş gelişiyordu. Şu anda çok hızlı ilerliyor ve inanılmaz bir rekabet var. Özellikle ABD ve Çin'deki bir çok firma 2025 ve 2026 açılacak silikon, katı hal ve sodyum bataryalarına yatırım yapıyor. Zeekr'in en son çıkardığı modeldeki batarya şu anda bin KM mesafe gidiyor tek şarj ile ve batarya ömrü 1 milyon KM.

  • @erdogansanem
    @erdogansanem Місяць тому +2

    ben 75 yaşında eski bir makine mühendisiyim..siz bu elektrikli oto olayının maliyet ve karbon ayakizini tim batarya imalatındaki harcanan enrji artı elektrik üretimin in ek maliyeti ve buradan çıkacak karbon ayakizini artı elektriğin naklinde ve trafolardaki yük kayıplarını ve ömürleri sonunda bu bataryaların çevreye zararları yada geri dönüşüm maliyetlerini yani tümünü ortya koyabilirseniz çok daha doğru bir aydınlatma yapmış olurdunuz...ben kendi adıma şu an için bir hibrit aracın ilk olarak üretilmesinden yanayım..ve kesinlikle düşük hacimli ve orta seviye güçlü araç üretim mecburiyeti getirilmesi.. madem dünya iklimi ve geleceğimiz sözkonusuysa...

    • @tanseltufekci1593
      @tanseltufekci1593 Місяць тому

      Alternatif(yenilenebilir=hidro,güneş,rüzgar) kaynaklardan elektirik üretimi petrol üretiminden çok ucuz ve masum.Elektirik motorlarının makina mühendislerine vereceği zarar ve üzüntü tabiki tamir edilemez büyuklükte olacak.Üzgünüz.

    • @batutigin
      @batutigin Місяць тому +1

      ​@@tanseltufekci1593makine mühendisliği emin ol ölmez dostum merak etme

  • @ilkaykaraman528
    @ilkaykaraman528 Місяць тому +2

    Sayın hocam fosil yakıtlı araçların motor yağı sarfiyatı hiç bir yerde konuşulmuyor. Büyük hacimli motorlar dışında ki araçlarda ortalama 4 litre yağ kullanılıyor. Çoğu 10000 km de bir değiştiriliyor. Piyasada ki araba sayısı ile bu sarfiyatı hesaplar iseniz büyük rakamlar ortaya çıkıyor. Sizin elektrikli aracınız 1 milyon km yol yaptığında aynı km yi fosil yakıtlı araçla yaparsak ne kadar yağ tüketmiş oluruz bununda hesaplanması lazım.

  • @Alper_Ozcan
    @Alper_Ozcan Місяць тому

    Hocam dedikleriniz ders gibi çok güzel anlatmışsınız çok teşekkürler. Ancak elektrik enerjisini tüm Türkiye geneline yaymak, yaygın olarak kullanımını sağlamak ve araç başına bekleme sürelerinin düşmesini sağlamak (fosil yakıtlardaki konfor gibi) için gerekli altyapıyı kurmanın maliyetinin büyük olacağını düşünüyorum.

  • @ilyasatci6287
    @ilyasatci6287 Місяць тому +12

    Elektrikli araç sahibiyim ve aldığımdan beri herkes iki patlama bekliyor.
    1. Aracı satamayıp elimde patlaması
    2. Akülerin ben giderken infilak ederek patlaması
    Halen ikiside gerçekleşmedi üzgünüm komşularım.

    • @user-dl3nh9pm1s
      @user-dl3nh9pm1s Місяць тому +1

      Batarya 30 000 dolar 7-8 yıl sonra batarya değişeceğin zaman üzülürsün.

    • @CAMES321
      @CAMES321 Місяць тому

      bende almayı çok istiyorum.. maddi olarak çözersem alacam..

    • @w0194
      @w0194 Місяць тому

      @@user-dl3nh9pm1s tesla model y long range ve performance batarya değişim ücreti işcilik ve vergiler dahil 490.000 ₺. Ayrıca her geçen gün batarya maliyeti de düşüyor. Bugün bile 20.000 dolar tutmazken gelecekte 30.000 dolar tutacağını düşünmek saçmalıktan öte bir şey değildir.

  • @rika_1
    @rika_1 Місяць тому +5

    Hocam hazır tercih dönemi yaklaşıyorken fizik bölümü hakkında video çeker misiniz? Açıkcası kanalınız yazsam mı diye düşündürdü :)

    • @vianadon
      @vianadon Місяць тому +1

      Benim 4. sınıf oldu, yaz gitsin hocam düşünme. Dersler sıkıcı ama bölüm ve yapacakların konusunda keyifli

    • @Thevader13
      @Thevader13 Місяць тому

      Her yerde okunmaz deniyor sizce hangi üniler pişman etmez​@@vianadon

    • @vianadon
      @vianadon Місяць тому

      @@Thevader13 Köklü üniversiteler de sorun yaşamazsınız zaten , eğer ki o köklü dediğimiz ODTÜ Bilkent Boğaziçi falan tutmadıysa zaten digerlerinin bir önemi yok.( kendini geliştiren her yerde geliştiriyor eğer seviyorsan bölümü zevk alıyorsan yeterlidir)

  • @MARLISMIRLANOV
    @MARLISMIRLANOV Місяць тому +1

    Kırgızistan'dan selamlar hocam.Sizin gibi insanlarımız olmaması ne yazık ki

  • @sametkurklu9953
    @sametkurklu9953 Місяць тому

    Hocam çok teşekkürler, müthiş anlatım. Az önce bitirdim TR-BE arası 3k km yaptım EV araçla. Önemli olan iyi rota planlaması ve sabırlı sürüş

    • @bilalhp
      @bilalhp Місяць тому

      Tebrikler. Deneyimlerinizi paylaştığınız bir mecra varsa incelemek isterim.

  • @egemencenkbiner8352
    @egemencenkbiner8352 15 днів тому

    Harika anlatımınız için teşekkür ederim.

  • @ersangurkangultekin
    @ersangurkangultekin 29 днів тому

    Çok faydalı bir video olmuş. Sürtünme kuvveti videosunu da bekliyoruz hocam.

  • @seslihaber4296
    @seslihaber4296 Місяць тому +2

    Bataryaların eskidiğinde toplanması ve imhası buyuk bir sorun görünüyor.soğuk hava şartlarında bataryanın problem çıkarması konusu irdelenmeli.

  • @cangurcan99
    @cangurcan99 Місяць тому

    Hocam çok güzel az eksik. Ağırlık merkezi ve dengeli dağılımı sonucu sürüş dinamiği de bu araçların en önemli avantajlarından biri. Bir ufak ayrıntı da düşük üretim maliyeti sayesinde daha fazla teknoloji içermesi.

    • @DoganErbahar
      @DoganErbahar  Місяць тому

      @@cangurcan99 çok doğru noktalar, teşekkürler

  • @mustafaerdogan2649
    @mustafaerdogan2649 Місяць тому

    Hocam, fiziği bize hem anlaşılabilir kıldığınız için, hem de hayatın ne kadar içinde olduğunu gösterdiğiniz için teşekkürler

  • @gurkanerden6895
    @gurkanerden6895 Місяць тому +1

    Kasıtlı eskitme konusu bomba olmuş kimsenin bahsetmediği bir konu 👍

  • @MusaEser2024
    @MusaEser2024 Місяць тому +1

    Dogan Hocam selam. Musa Eser. Fizik ogretmeni. GYTE de beraber Fizik yuksek Lisansi yaptik. Uzun zaman oldu gordum cok mutlu oldum. Kutlarim yeni kanalini

    • @DoganErbahar
      @DoganErbahar  Місяць тому

      @@MusaEser2024 Musa hocam hatırlamaz mıyım, ben de çok mutlu oldum

  • @ICFunny
    @ICFunny Місяць тому +1

    Çevre başlığı altında, normal pillerin bile doğaya etkisi ortada iken, bu araçların eskiyen bataryaların nasıl yok edileceği bu sürecin doğaya olan etkisini de değerlendirmek gerekmez mi?

  • @CeErCeEr
    @CeErCeEr 28 днів тому

    Elinize ağzınıza sağlık hocam, çok güzel video, güzel arkadaşlık gibisi yoktur, iyi çalışmalar dilerim.

  • @KeremGenç-n3w
    @KeremGenç-n3w 10 днів тому

    Merhabalar Doğan Hocam, Ben Kerem. Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Programına Yerleşirken her canım sıkıldığımda ya da canım biraz da olsa meraklanmak istese direkt sizi açıp izliyordum.
    Hedefim akademi de kalmak umarım ilerleyen zamanlarda akademide başarılı ve donanımlı bir fizikçi olmak niyetindeyim belki kim bilir birlikte çalışmalarımız olur.

  • @farukerdogan6177
    @farukerdogan6177 22 дні тому

    Ağzınıza sağlık hocam çok bilgilendirici bir video olmuş

  • @ahmetanadol5289
    @ahmetanadol5289 11 днів тому

    Hocam çok güzel çok özet bir video olmuş Öncelikle bunun için teşekkür ederim ancak batarya ömürleri bildiğiniz üzere şarj akımı ile doğrudan orantılı yani ne kadar hızlı şarj edilirse batarya ömrü o kadar azalıyor sizden bu konuda bilgi istiyoruz

  • @todj
    @todj Місяць тому +1

    Otomobili merkeze alan düşünce tarzınız, statünüz, yaşam tarzınız ve şehirleriniz varsa, araçların hangi yakıtla çalıştığının pek önemi kalmıyor aslında. Ekonomiler her yıl %5 gibi sürdürülemez büyüme hedefleriyle doğayı hüpletmeye devam edecek. Ya da boş verin, çölün ortasına çizgi şeklinde bir gökdelen duvar filan inşa edelim, lazım olur.

    • @ilhanagun6388
      @ilhanagun6388 Місяць тому

      @@todj ülkemiz kedileriyle meşhur ve kediye dair bi filmde kedilerin uzaydan geldiği benzetmesi yapılmıştı. Bence ülkemiz de dahil tüm dünya otomobiller tarafından uzaylı istilasına uğramış görüntüsünde adeta. İnsanları zaman zaman gezdiriyorlar, hava aldırıyorlar, istediklerini yapmakta serbest bırakıyorlar ama sonuçta evlerine hapsedip evin dışında gardiyanlığa devam ediyorlar. İnsan yaşamı tam anlamıyla gönüllü bir tutsaklık ve işgal altında. Sokaklarımız caddelerimiz evlerimizin civarı otomobiller/araçlar tarafından istila edilmiş, tutulmuş durumda. Ekonomik anlamda esarete girmiyorum bile. Kutu kutu beton yapılara medeniyetin yansımaları olarak bakabilenler, kapısının önündeki 2-3 araçtan da gurur duyuyor olmalı. Batı uygarlığı, otomobilin altında kalacağa benzer

  • @rodiotsz
    @rodiotsz 26 днів тому

    1:53 aklima ilk cevre geldi; bu ulkenin vatandasi diyince hemen aracin masraflari geldi

  • @gokselozdemir7550
    @gokselozdemir7550 Місяць тому +2

    Peki hocam çevre ilk sırada geliyorda bataryaların geri dönüşümü nasıl olacak. Dünya bir batarya çöplüğüne dönmeyecekmi acaba gerçektende içten yanmalı motorlardan daha mı az zararı olacak bunun hesaplamaları yapıldı mı? Yoksa trend bu yönde bizde burdan mı gidelim dediniz?

  • @moguz-j3j
    @moguz-j3j Місяць тому +3

    sponsor almanız sevindirdi

  • @aletcantasi
    @aletcantasi Місяць тому +1

    Hocam merhaba öncelikle aracınız hayırlı olsun, söylediklerinize ek olarak müsaadenizle bir kaç ekleme yapmak isterim. Elektrikli araçlarda ileride karşılaşacağımız iki sorun olduğunu düşünüyorum bunlardan birincisi bakım konusu. Bu araçlar her ne kadar içten yanmalı motora sahip araçlar kadar hareketli parça içermese de elektronik aksamda özellikle de motorun sürücüsünde / şarj devrelerinde oluşacak bir arıza aracı kullanılamaz hale getirebilir. Elektronik aksamda oluşacak arızalar ile ilgili de küçük sanayi sitelerinde birikmiş bir tecrübe yok. Ayrıca sürücü / şarj devrelerine müdahaleler çok kalifiye elemanlar, çok daha pahalı ekipmanlar gerektirecektir. Karşılaşılabilecek arızalar, maliyetleri, çözümleri hakkında fikir edinmemiz 10 seneyi bulabilir.
    Diğer bir hususta şarj konusu. Elektrikli araçların hızlı şarj esnasında çektikleri akımlar oldukça yüksek. 20 dairelik bir apartmanda 5-6 elektrikli aracın olması bunların da akşam iş dönüşü aynı zamanlarda şarj edilmesi elektrik şebekesine büyük bir yük getirecektir. Araç sayısı arttıkça şebekeyi daha da güçlendirmek gerekecektir. Bu nedenle elektrik dağıtım şirketleri farklı önlemler alabilirler.
    Aklımızı kurcalayan sorunlara rağmen elektrikli araçları ansiklopediler, internet siteleri, dergiler ve bilim kurgu filmleri yerine caddelerde görmek güzel bir duygu.
    İyi günler dilerim Hocam...

  • @Pirzade
    @Pirzade Місяць тому

    Harika bir anlatım olmuş, teşekkürler Hocam. Teleskop konulu paylaşımınızı 4 gözle bekliyorum.

  • @muratklc4652
    @muratklc4652 Місяць тому

    çok güzel teknik açıklamalı bir video olmuş .İki sorum olacak 1-) bir elektrikli araba (sedan) en ileri malzemeler kullanılarak (hafif-sağlam) en düşük kaç kg olabilir menzile etkisinin olacağını düşünerek 2-) aracın dış kaporta yüzeyinde statik elektrik yükü oluşturmak yada akışkan elektrik olması aracın hava ile olan sürtünmesini azaltıp daha hızlı araç yüzeyinden akmasını sağlar mı (sınek-arı kanatlarında kanatların malzemesi ve sürtünme nedeniyle benzer bir durum oluyor diye biliyorum).Teşekkürler

  • @ahmetalp4228
    @ahmetalp4228 Місяць тому

    EV ler çıktığından beri bir çok bilgi aldım. Bu video çok değişik olmuş. Kameraya konuşmak zordur ama aşmışsınız hocam tebrik ederim. Başarılar.

  • @falconfalcon4167
    @falconfalcon4167 Місяць тому +2

    Hocam bu kadar çevre duyarlılığı olan bir kişi olarak, birde elektrikli araç ile hidrojen yakıtlı araçları kıyaslayında görelim duyarlılığınızı. Hem hidrojen yakıtlı araçlar su da açığa çıkarıyor kuraklık tehlikesi malum ona da iyi gelir belki. Biryerden başlamak lazım ise hidrojen yakıtlı araçlarla neden başlamayalım öyle değil mi :)

    • @slmnokz
      @slmnokz Місяць тому +1

      Hidrojenin nasıl üretildiği, depolandığı ve araçlara aktarıldığı hakkında hiç bir bilgin olmadığına eminim. Ülkemizin en büyük sorunu bilgi edinmeden fikir edinmek.

  • @kiyakinsanadam
    @kiyakinsanadam Місяць тому

    Teşekkürler hocam. Yeni aracınız hangi marka? Hayırlı olsun.

    • @DoganErbahar
      @DoganErbahar  Місяць тому +1

      @@kiyakinsanadam torrres evx, sağolun

  • @emreabusoglu
    @emreabusoglu Місяць тому

    Hocam ağzınıza sağlık… elektirikli motorlu araclar uretilme mantigi sehirlerin carbon ayak izlerinin dusulmesi icin uretilmeye baslandi. Elektirikli araclarin menzil konusunda 350 km carpli daire icersinde gezebilir olmasi bence gayet makul menzil… uzun menzilli yolculuklarimizi bence kesinlikle ucaklarla yapmaliyiz. Sarj suresi ve sarj verimliligi konusunda hala yolun basindayiz.

  • @Pearttt
    @Pearttt 13 днів тому

    pillerden bahsedildi mi yoksa ben mi kaçırdım bu piller ömrü yokmu çevreye zararı yokmu? maliyeti ne kadar pil ölünce ?

  • @sorucam
    @sorucam Місяць тому +1

    Vay bee ne hesaplara girmişsiniz hocam boşuna dökülmemiş o saçlar tüm saygımla ellernizden öperim

  • @emres.1452
    @emres.1452 Місяць тому +2

    hocam elektrikli araçlarda 3 sorun var şu an:
    1- Pilleri çok pahalı ama çok uzun süre dayanmıyor. Bu da aracın 2. el değerini çok düşürüyor.
    2- Elektrikli araçların yapımında bakır çok fazla kullanılıyor. Dünyada tm araçları elektrikli yapacak kadar bakır yok diyorlar. belki yarısı bile yoktur bilemiyorum
    3- Bu araçlar çok sessiz. Kör noktalarda ve geri gidişlerde şehir içinde çok dikkatli olmak lazım çnkü yayalar son anda fark edebilir aracı

    • @coskun3735
      @coskun3735 Місяць тому +3

      Pillerin çok dayanamadığı hikayesini nereden duydunuz? Yıllardır elektrikli araçları takip ederim. Elektrikli otomobil dediğimiz şey 1-2 senelik bir olay değil 10 senedir arac satıyor Tesla. Ve UA-cam da arayıp izlerseniz birçok video var 8-10 yaşında, 400-500-600 bin km civarı yol yapmış, pil veya motor değiştirmemiş araçlar. Ve bunlar dediğim gibi 8-10 sene öncesinin araçları. Günümüzde ise edindiği tecrübeyle sorunlarından arınmış daha da iyi, daha uzun ömürlü araçlar üretiyor Tesla.

    • @emres.1452
      @emres.1452 Місяць тому

      @@coskun3735 ortalama 10 yıl diye biliyorum. diyelim ki ortalama 15 yıl olsun. 7-8 yaşından sonra 2. el fiyatı aşırı düşer hele türkiye gibi yerlerde daha togg yeni ellerinde patladı

    • @istar.
      @istar. Місяць тому

      @@coskun3735 Dünyada otomobil işletim yaşı 16 yıla çıktı en büyük pazar USA dahil, bizim gibi ort.sı 19-21 yıl olan ülkeler dahi bolca var. Fakirleşen dünyada 10 yıl uzun değil kısa yani. Yenileme diye kandırdılar dünyayı eskiyen bir aracın motorunu yenilemek gibi değil ederinden fazla maliyet oluştuğu için pilli araçlar pil öldüğünde hurdaya gidiyor.

    • @fezabaydur2821
      @fezabaydur2821 Місяць тому

      Sessiz olması sorun değil. Sun'i ses eklerler

  • @yasinozbunar8540
    @yasinozbunar8540 Місяць тому

    Sizin gibi akademisyenlerin olduğunu görmek beni çok mutlu ediyor yeni videoları heyecanla bekliyoruz hocam.

  • @takmad
    @takmad Місяць тому +1

    Bilimsel olarakta ne kadar doğru bir karar vermiş olduğum ispatlanmış oldu sayenizde. 😅

  • @nazimulucay3137
    @nazimulucay3137 Місяць тому

    Elimize sağlık çok güzel bir video olmuş. Yorumlara bakınca çoğu negatif yorumun hiç elektrikli araç kullanmadığını ve bu konuda bilmedikleri konularda çok fazla yanlış propagandaya maruz kaldıklarını görüyorum. Özellikle çevre konusuna ve pillerin eskiyince ne olacağına karşı çok yorum gördüm. Naçizane bu konulara meraklı bir Mühendis olarak bir iki ekleme yapayım.
    1. Pillerin verimliliği zamanla azalır (grafittte oluşan çatlaklar sebebiyle) detaya girmeyelim ama bu planlı bir eskitme değil. Fakat. U çok uzun sürer, 700-800bin km kadar. Ancak tamamen çalışmayı durdurmaz. Bir çok üretici garantisini %70’e inince değiştirme şeklinde açıklar.
    2. Bu noktadan sonra piller binalarda yedek/alternatif depolama olarak hala kullanılabilir, buna ikinci yaşam deniyor. Örneğin Ajax stadyumunda 148 adet eski Nissan leaf bataryası gündüz solar panellerle şarj olup gece maç ışıklandırmasına elektrik sağlıyor.
    3. Eski piller ne olacak, bunu bir çok düşünmüş. Eski piller geri dönüştürülebiliyor, gerçekten, hemde çevre falan için değil, tamamen ekonomik sebeplerden. İçindeki metal kısımları ayrıldıktan sonra kalan kısım büyük bir parçalayıcıda un ufak edilip toz haline getiriliyor. Buna Black Mass deniyor (çoğunlukla grafit olduğu için siyah). Black Mass’in tonu 9000$ ile 13000$ arasında değişiyor. Merak etmeyin kimse o kadar para eden pili çöpe atmaz.
    Elektrikli araçlar içten yanmalılara göre daha çevreci, daha konforlu, daha verimli, daha performanslı. Kısacası daha iyi bir teknoloji. Kullanmaktan korkmanıza gerek yok.

  • @RealUnReals
    @RealUnReals 22 дні тому

    Benim bir türlü anlayamadığım benzinli araçta 100 yerine 140 la gittiğimde 2 kat yakıt tüketmiyorum ama nede elektrikli araçla neredeyse 2 kat tüketiyorum. Birde elektrikli araçlar frenden geri kazanım yapıyor. Bu farklılık nereden geliyor. Bir şansıman sistemi olmamasından mı?

  • @iamsure83
    @iamsure83 Місяць тому

    Hocam ağzınıza sağlık, işin matematiğine de değinen güzel bir anlatım olmuş.

  • @alparslanalialp3341
    @alparslanalialp3341 8 днів тому

    Değerli hocam anlattıklarınızı can kulağıyla dinledim, ben de bir mühendis gözüyle kağıt üzerinde Elektrikli otomobilleri çok faydalı buluyorum, ama sadece kağıt üzerinde böyle... Planlı eskitme stratejisi (ahlaksızlığı) bir yana, o ayrıca tartışma konusu. Bu da küresel ekonominin bir parçası mı bilmiyorum ama Batarya teknolojisi geliştirilmeden Elektrikli otomobillere bu kadar hızlı geçmenin çok yanlış olduğu gerçeği, malzeme mühendisliği ne kadar çabalarsa çabalasın, planlı eskitme de yapmasınlar, zamanla en üst kalite batarya bile performansını eninde sonunda kaybedecek, sürekli devinim halinde olan bu batarya yüksek ısılara çıkıyor, çatlamalar, şişmeler, parlamalar, yanmalar meydana geliyor. Elektrikli sektöründe en güvenilir markanın aracı, güneşin altında açık otoparkta park halindeyken cayır cayır yandı. Nanografen teknolojili Bataryalar geliştirilseydi de en azından o bataryaları ev aletlerinde, iletişim araçlarında tecrübe etseydik, oluru varsa Elektrikli araçlarda kullansaydık, hepsi bir tarafa 1950'lerden geliştirilen bir alüminyum pil gerçeği var 2000lerde bir İngiliz bilim subayı bu pilleri günlük kullanıma, daha az tehlikeli şekilde uyarlamıştı bari onu kullansalardı... O da yok ! Hadi mevcut pil teknolojisini de, planlı eskitmeyi de her şeyi kabul ettik, Avrupa, Hindistan ve Çin Elektrikli araçlar için 5 yıldır deli gibi alt yapı üzerinde çalışıyorlarken bizim ülkemiz ne işle meşgul? 2024 yılında bir kış günü Trabzondan yola çıkıp Kastamonu yakınlarında bir dağ geçidinde yolda kaldım :)) yaklaşık 157 km bırakın şarj istasyonunu, gelip geçen araçlar dışında canlı yok :)
    Hadi şarj istasyonlarını da hallettik diyelim ki; Üretici diyor ki şarjı fullemeyin 80% lerde bırakın, mümkünse bataryayı asla 0% lamayın... Olur efendim, başka emriniz? En baba şarj istasyonunda en hızlı desteğe sahip olsanız bile 15% seviyesinden 80% lere 1 belki 2 saatte çıkıyor.
    Çok varlıklı bir aileden geliyorum ama cimri denilebilecek şekilde de tutumluyum, itiraf edeyim cimriyim ya ben tutumlu falan değilim... Hocam benim bile elektrikli araç kaprisi çekmeye niyetim yok.

  • @krkmazz1811
    @krkmazz1811 Місяць тому +1

    hocam hidrojeni yakıt olarak kullanan araçlar için video gelsinn

  • @Oz_NjH
    @Oz_NjH Місяць тому

    Tam planlı eskitme hakkında yazacaktım ki 5. madde de açıklamışsınız durumu aslında. Çünkü mevcut otomobillerde yedek parça, servis, bakım vs derken bir çok kalemden kazanç imkanları var üreticilerin. Haliyle elektrikli araçlarda da bu kalemlerden çokta vazgeçeceklerini düşünmüyorum. Elektrikli araçlarda bakım, kaza vs harici kalem sayısı az. Bundan dolayı mevcut otomobillerde, otomobilin ömrü üretici tarafından 10 yıl olarak belirtilir çoğunlukla. Elektrikli araçlarda da batarya, 10 yıl sonra motorun kendisi değil fakat devre ve diğer komponentlerinde arıza çıkması (çıkarılması) gibi etik dışı yollara başvururlar gibi. İnşallah olmaz :) Tüm bunlarla beraber bende ve isteyen herkes inşallah bir elektrikli araç sahibi olabilir, çünkü bir çok nokta da mevcut otomobillerden bu halleriyle çok daha mantıklı duruyor.

  • @cxxaner
    @cxxaner Місяць тому

    İlk önce Tesla aldınız sandım ama sonra anladım ki torres almışsınız hayırlı olsun. Olaya fizikçi gözü ile yaklaşımınız için teşekkür ederim. Klasik haber kanalları gibi şu şöyle bu böyle deyip geçmemişsiniz. Valla videonun başında öyle Yapacaksınız sandım. Ama sonundaki grafikler aydınlatıcı oldu. Menzil grafiğinin o kadar düşük hızlarsa peak yaptığını bilmiyordum. Ben videonza 6. Maddeyi eklemek istiyorum Türkiye özelinde. İnşaat mühendisi gözünden. Elektrikli arabalar ev kiranızı düşürür. Nasıl mı. Yaşadığım şehirden 15 km uzaklıktaki bir köye taşındım şehir merkezinden. Ülkenin gayrimenkul rant kargaşasından sıyrıldım resmen. Yakmıyor çünkü araba. Araç bana yeni bir hayat sundu. Şehirden gürültüden kargaşadan yüksek kiradan kurtardı. Yakıt düşük tamam ama ilave olarak bakım yok. Km yaptıkça artan motor eskimesi ve en önemlisi titreşim sorunu yok. Uygun hızda 15 dk yol girmek ile evde oturup 15 dk müzik dinlemek arasında fark yok. İçten yanmalı arabalar traktörmüş. Farkında olmadan o titreşime maruz kalıyormuşuz. Buda yorgunluk yapıyormuş gün sonu haliyle. Batarya ömrüne gelince fiyatlar düşüyor hızlı bir şekilde düşüyor. Eskiden arabanın %50 si batarya idi şimdi %30 a kadar geriledi maliyetler. Ben bu bataryayı 5 yıl sonra öldürsem bile ki araç 8 yıl garanti veriyor. O zaman 3-5 10^3 dolara bataryayı sıfırlayacağım çok açık. Gene türkiye özelinde olayın piskolojik yanı her benzinliğe girdiğimde içimde bir gerginlik oluyordu. Nedenini herkes biliyor. O da gitti. Akşam evim gelip fişe takıyorum. Sabah güne bende aracımda tazelenmiş olarak başlıyoruz. Menzili sorun etmesin kimse ben ayda 3000 km yapıyorum. Evinde şarj edebiliyorsan, cep telefonu gibi, uyurken. Sorun yok. Hızlı şarjlara İhtiyacınız bile olmayacak uzun yola çıkmayacaksanız. İlave ve son olarak menzillleri olması gereken düzeyde. Artırılmamalı bence!!! Kara yolları kanununa göre 4 saatte bir yarım saat mola vermek şart. Kanun bu. Bu araçların bataryaları da 4 saat rahat yol gidecek şekilde planlanmış. Yani Avrupa da seve seve vereceğin mola ülkemizde de seve seve verilecek hale getiriyor. Burdan biniyorum 14 saat durmadan Mardine gidiyorum diye anlatan trafik canavarlarının önünü kesecek. Umarım.

  • @tugaysahin8799
    @tugaysahin8799 12 днів тому

    Hocam merhaba pillerin ömrünü tamamlaması ve yeni pil masraflarınada ekonomisyen gözüylemi baksak acaba :))

  • @mustafaozsoy1919
    @mustafaozsoy1919 Місяць тому

    Meslek lisesi çıkışlı, öğretmenlik mesleğinde 29 senesini tamamlamış 54 yaşında bir birey olarak dersinizi çok beğendim. (Mümkün olsa) sizin öğrenciniz olmayı arzu ederdim. Çok teşekkürler. İlk defa denk geldim ve abone oldum.

  • @misubu
    @misubu Місяць тому

    Hocam çok güzel bir anlatım, madde madde dikkatle izlettirdiniz. Teşekkür ederiz. Hangi aracı tercih ettiniz ?

    • @DoganErbahar
      @DoganErbahar  Місяць тому +1

      @@misubu teşekkurler... torres evx

  • @guvenozulku6898
    @guvenozulku6898 Місяць тому

    Bilgilendirme için çok teşekkürler. Aydınlatıcı olmuş

  • @zanpinoz280
    @zanpinoz280 Місяць тому +3

    Hocam uygun fiyatlı benzinli araç almak yerine elektrikli araç tercih edildiğinde fazladan 500 bin tl ödemiş olduğumuzu varsayarsak. Fazladan ödediğimiz para ile bugünkü fiyattan 11.300 Litre benzin eder.. Bu benzin bize yıllarca yeter zaten.

    • @kaganayan2656
      @kaganayan2656 Місяць тому +1

      Uygun fiyatlı benzinli mi? Benzinlisi %80 ötv olan aracın elektriklisine %10 ötv verdim. Aradaki farkla atıp tuttuğunuz pil değişimini 10 yıl sonra yapar bir 10 yıl daha kullanırım 😅

    • @kaganayan2656
      @kaganayan2656 Місяць тому +1

      He bu arada ev elektriğiyle 60-70tl ye 100km gidiyorum. 20 yılda çıkacak farkla bi tane daha araç alır 20 yıl daha kullanırım. Size iyi şanslar

    • @zanpinoz280
      @zanpinoz280 Місяць тому

      @@kaganayan2656 Yirmi yıl boyunca evden şarj yapmayı mı düşünüyorsunuz. Evden şarj ettiniz diye hesap yapılırsa 200 bin km de 140 bin ₺ harcamış olursunuz. Benzinli bir araç 100 km de 9 Litre benzin yaksa 396 ₺ eder. İki yüz bin km de 792.000 ₺ eder. Aradaki fark 652 bin ₺ oluyor. Evden Şarj edip her yıl 30 bin km yol yapsanız 20 yıl sonra 2.000.000 ₺ lik bir araba alabilirsiniz. Size de iyi şanslar.

    • @istar.
      @istar. Місяць тому

      @@kaganayan2656 kendini avutmuşsun :) hesaplar dediğin gibi olsaydı ticariler elektriğe dönerdi :) 10 yıl sonra görürsün araban için cebinden ek hurda parası veriyor musun vermiyor musun.

    • @kaganayan2656
      @kaganayan2656 Місяць тому

      @@istar. 10 yıl sonraya gitmeye gerek yok. internette 10 yıllık ev videoları zaten var. benim ev araçta ise 10 yıl batarya garantisi var. ticari mantığını çözemedim. ticari araçlar günlük menzil ihtiyacı sebebiyle fosil yakıt şu an.

  • @farukulamis
    @farukulamis Місяць тому +1

    Sayın hocam elektrikli araçların en büyük dezavantajı batarya kaynaklı yangınlar olduğunu düşünüyorum. Bununla ilgili de bir video çekebilirseniz sevinirim..

    • @falconfalcon4167
      @falconfalcon4167 Місяць тому +1

      Dostum sıkıntılı konuları sorma :) Güvenlik + İçten yanmalı bir araçla kaza durumunda ( Çoğu pilli aracın neredeyse 1 tona yakın pil ağırlığı var sadece bu da orta sınıf bir HB araç kadar ağırlık demek böyle bir durumda karşı tarafın alacağı hasar çok fazla olacak) - Hava sıcaklığına göre değişen menzil konusunu sorma - En Ufak bir sensör arızasında yetkili servise öpülmekten başka şansımız olup olmadığını sorma- Yazılım güncellemesi adı altında zorunlu kılınacak hizmet masraflarını sorma....

  • @dundardayi
    @dundardayi Місяць тому

    Teşekkürler, elinize sağlık..

  • @turkiyecevreagi7396
    @turkiyecevreagi7396 Місяць тому +1

    İzmirden Bursaya giderken burundan sert bir rüzgara maruz kaldım. Elektrikli de tüketim yüzde 25 arttı!

    • @drsbuldur
      @drsbuldur Місяць тому

      elektrikle alakası yok, içten yanmalıda da artardı. aksine rüzgar direnci en iyi araçlar elektrikli araçlar ve süper spor otomobillerdir.

  • @volkangundogdu1008
    @volkangundogdu1008 Місяць тому

    Hocam sürtünmeyi hesaba katarken tekerleğin yol üzerinde maruz kaldığı sürtünmeyi de gözününe aldınız mı? f0 motordaki yüzey sürtünmeleri olarak verildi, tekerlekteki sürtünmeler ihmal mi ediliyor bu durumda? Sevgiler iyi çalışmalar dilerim.

  • @omerfarukturak
    @omerfarukturak Місяць тому

    Hocam lise arkadaşlarınıza söylermisiniz güngören park avmdeki şarj istasyonuna gittiğimde içten yanmalı araçlar park ettiğinden şarj alamaz olduk .

  • @h.k.e
    @h.k.e Місяць тому +3

    enerji sektöründe çalışan bir mühendis oalrak
    1.çevre konusu tartışılır.Emisyon denen şeye üretim süreçleride dahil edilirse terazi diğer tarafa ağnar.
    2.yenilenemeyen enerji kaynakları hala pastada çok büyük paya sahip videoda bahsedildiği gibi yarı yarıya asla değil...!
    3.batarya teknolojisindeki hammade sıkıntısı madencilik sektörünü ateşliyor ve bu daha fazla emisyon demek
    4.enerjiyi ulaştırırken kaybolan enerji emisyon değerlerine katılmalı buda bir yanılsama
    5.tüketici kısmındaki avantajı zamanla kaybolucaktır çünkü ekonomi arz-taleptir.
    evet kendi özelinde içten yanmalı bir araca göre çok verimli fakat işe yukardan baktığınızda enerji yoktan var edilemez vardanda yok edilemez yani siz nabarsanız yapın verimlilik ve çevrecilik sadece elektrikli araçla olmaz olamaz. bunun yerine tüm bu sisteme iyileştirmeler getirmek daha mantıklıdrı plug in hybrid tamda budur tüketiciyi üzsede mühendislik açısından daha verimlidir.(içten yanmalı araçların tork ve güç eğrilerini mükemmelleştirir.)
    eğer konu verimlilikse tüm araçların performanslarına sınırlamar getirmek daha efektif olucaktır.

    • @capitaner
      @capitaner Місяць тому

      2. maddede yarı yarıya olmadığından bahsetmişsiniz. Bir yerden başlamak gerekmiyor mu? Yani bu oran şimdi yarı yarıya değilse bile zaman içinde yarıyı geçip % 100 e doğru yol almayacak mı? Madem gidiş o tarafa neden elektrifikasyonu geciktirelim. O taraftan yenilebilir kaynaklar artısın. Bu taraftan da o yenilebilirleri tüketen araba sayısı artsın.Anlatılmak istenen mantık budur.

    • @h.k.e
      @h.k.e Місяць тому

      @@capitaner sorun tamda orda başlıyor o yenilenebilir enerji aracını (rüzgar santrali) üretmek içinde bir emisyon gerekli eğer bunun bir emisyon üzerinden amortismanini yaparsanız yenilenebilir enerji kaynaklarininda aslında hiç verimli olmadığını göreceksiniz

    • @h.k.e
      @h.k.e Місяць тому

      @@capitaner aslinda basit düşünmek gerek Newton yasasından yola çıkalım enerji yoktan var edilemez vardan yok edilemez sadece dönüştürülebilir. İşte tam o dönüşümün olduğu sırada yenilenebilir enerji sistemlerinde enerji kaybolur verimsizlik yaratır daha doğrusu istenmeyen o an faydalanamadigimiz bir enerjiye dönüşür. Bu verimsizligin ve emisyonun asıl sebebidir. Birde bunların üstüne bu enerjiyi depolamak ve taşımak dahada verimsizlik yaratır. Bizim iyileştirme yapmamız gereken yerler burasidir bunları görmezden gelerek diğer noktalara odaklanmak aldatmacadır.

    • @capitaner
      @capitaner Місяць тому +1

      @@h.k.e Sorun orada başlamıyor aslında. Sorun orada çozülüyor. Şöyle ki yenilebilir enerji kaynakları her ne kadar belli bir karbon emisiyonu gerektirse de, yenilebilir olmayan enerji kaynaklarının da kurulmasında aynı şekilde belli bir karbon emisyonu oluşuyor. Fark nedir? Yenilenebilir enerji kaynakları üretime başladıkları andan itibaren diğer yenilenebilir olmayan enerji kaynakları gibi karbon emisyonu yaymadıkları için zaman içerisinde yenilenebilir enerji kaynağının kurulması sırasında ortaya çıkan karbon emisyonunu notralize edip bir kaç yıl sonra 0 larlar. Bu gerçek artık tarışmaya yer bırakmayacak kadar belli hale gelmiştir.

    • @h.k.e
      @h.k.e Місяць тому

      @@capitaner yani işin özü dönüşüm değil verimlilik olmalıdır yoksa hem heryer elektrikli araç ve yenilenebilir santral dolar hemde emisyonlar azalmaz. Dönüşmüş oluruz sadece :D aynı enerjiye olduğu gibi bu hesaptada giren çıkan değişmez şekil değiştirir.

  • @msonerkara
    @msonerkara Місяць тому

    6:48 akbili alırken harcadığınız maliyet ne kadar? Arabayı alırken ki maliyetiniz ne kadar?
    Tabii ki her ikisinin de kullanım maliyetleri aynı olmayacaktır.
    Arabayı alırken bu maliyetin büyük bir kısmını peşin peşin ödemiş olabilir miyiz?

    • @DoganErbahar
      @DoganErbahar  Місяць тому

      @@msonerkara ama ısrarla noktayı kaçırmak 🙃

  • @ondersarkaya954
    @ondersarkaya954 Місяць тому

    Hocam araç ne kadar zamanda şarj oluyor, pillerin performansı hava sıcaklığından ve soğukluğundan nasıl etkileniyor?.. Bir de şehir içinde dur kalk performansı nasıl?

  • @bearteddyastronaut
    @bearteddyastronaut Місяць тому +2

    Hocam bataryaların üretildiği fabrikalarda ciddi miktarda emisyon olduğu söyleniyor. takribi olarak aynı hesaba denk geliyor diye söyleniyor. bu konuda ne düşünüyorsunuz

  • @yakupsaygin8209
    @yakupsaygin8209 Місяць тому

    Hocam satın alma maliyeti ve güvenlik başlıkları da eklenebilir diye düşünüyorum. Saygılar.

  • @Vibasdo
    @Vibasdo Місяць тому +3

    Peki hocam eski arabaların elektrikliye çevrilme işine nasıl bakıyorsunuz? Bir çok avantajı var esasında, sonuçta arabalar hurdaya terk edilmeyecek vs. Tabii ki pratikte herkes için çok da mümkün olmayan bir şey bu ama "arabasının hastası" tipler :D, hobiciler kendi imkanlarıyla da bir şekilde çeviriyorlar. Tüm sistemi söküp şanzımana bir aktarma parçası ekleyip onu da elektrik motoruna bağlıyorlar. Genellikle de bagaja ve ön blokta kalan boşluklara pilleri koyuyorlar. Dezavantajı var mı? Pekala var... Resmiyette çıkacak bir sürü sıkıntı, çıkarılan parçaların depolanması, parçalanması, güvenlik problemleri... Yine de oldukça tecrübe katan bir şey. Saygılarımla

    • @bdivrik
      @bdivrik Місяць тому

      malesef devletimiz öyle bir yönetmelik yapmışki sakın uğraşma demeye getirmiş.elektrikli dönüştürüp ruhsat almak imkansız

    • @Vibasdo
      @Vibasdo Місяць тому

      @@bdivrik Evet maalesef. Ama evet illegal bir yöntem kesinlikle kabul edilebilir bir şey değil ama bunu da aşmanın yöntemleri var. Örneğin muayeneden muayeneye eski motoru sök-tak yapabilirsin. Evet uğraştırıcı ama zaten aslında genelde kaputu dahi açmıyorlar. Ya da elektrik motoru durur alt kısımda, üzerine plastikten olan motor kapağı gibi parçalarla kapatılarak alt taraf gözükmez. Ben muayene yaptırılırken izlediğimde motor için genelde bir tek egzoz ölçüm gibi şeylere bakıyorlar. E bunu da aşmak yine kolay :). Bence burada yapılması gereken şey geliştiricilerin, bir şey üretmek isteyenlerin önüne kocaman duvar örmek yerine tamam güzel yapmışsın ama bir test edelim bakalım uygun mu denmeli. Modifiyede abartılmadığı sürece serbest olmalı. Yani mesela ben bunu yapsam kim ne yapar? En fazla muayeden kalırım yine böyle süren de sürüyor, polisten kaçıyor, kaçak iş yapıyor. Ne gerek var... Ne anlatıyorum ki ben Türkiye'deyiz

  • @murtazakucukk
    @murtazakucukk Місяць тому +2

    Bilgilendirici ve sarih bir video olmuş hocam eğlenerek izledim, emeğinize sağlık :)

  • @MEfe-de6in
    @MEfe-de6in Місяць тому

    fizikçi gözüyle temalı videolardan daha fazla istiyoruz hocam. harika olmuş

  • @russeIIcasse
    @russeIIcasse Місяць тому

    İçten yanmalı motorların keyfini çıkartan son nesilleriz. İsteselerde istemeselerde e-oto tek seçenek olacak gelecek yıllarda. O yüzden o mu bu mu diye düşünmüyorum artık. Emeğiniz için teşekkürler hocam bu arada 🫡

  • @ercan5624
    @ercan5624 25 днів тому

    Hocam şöyle bir sorum var, sanıyorum ilginizi çekecek bir konu: diyelim bir tır yandan 90 km/h rüzgar alan bir yolda ilerliyor, bu tırın devrilmemesi için hangi hızda gitmesi gereklidir?

    • @ercan5624
      @ercan5624 24 дні тому

      sorumu beğenmediniz mi hocam? bence süper soru

  • @hakanoguz2201
    @hakanoguz2201 Місяць тому

    Merhaba. Dünyada birçok faktöre bağlı olarak karbon salınımı hala çok ciddi bir çevre tehdidi. Uçaklar ve fabrikalar bu konuda basi çekiyor. Bu alanlarda ciddi bir degişim ve dönüşüm olmadan otomobilleri konuşmak ne denli fark yaratır bilmiyorum.

  • @szozdem678
    @szozdem678 Місяць тому

    Batarya uretiminin cevre ile nasil ters iliski halinde oldugundan lutfen bahsediniz.

  • @kahramanblbl
    @kahramanblbl Місяць тому +1

    Hocam güzel ve gayet detaylı anlatmışsınız lakin öyle bir anlatmışsınız ki videonun sonunda bir elektirikli araç markasının sponsorluğu yaptığınızı söyliyeceğinizi sandım :) eklenmesi gereken eletirikli araçların bataryaları aşırı pahalı garanti süresi dolduğunda neredeyse bir araç parası bataryalara verilecek ve haklısınız teknoloji her gün biraz daha ilerliyor daha verimli bataryalar üretiliyor yalnız burada da sorun daha verimli bataryalar daha pahalı buda ekonomi hesabının tekrar yapılmasını gerektirir. Ayrıca servis ağı, eski nesil araçlar kadar yaygın olmadığı aşikar ( eski nesil araçların doğru dürüst ustasını bulmak ayrı bi dert iyi ustanın da işi çok günlerce bekleme derdi ) arıza durumunda parça yurt dışından gelirse ki senelerdir trafikte olan araçların bile bazı parçaları Türkiye de bulunmuyor yurt dışından gelmeleri bekleniyor bu durumda işinizin gücünüzün aksaması... Kendi fikrim (yanlış olabilir ) elektirikli araçlara geçiş için çok erken teknolojinin biraz daha oturması gerekli belki 10 belki 15 sene sonra alıp almamayı düşünmek daha mantıklı. saygılarımla

    • @muratokunduugibica
      @muratokunduugibica Місяць тому

      Batarya ömrü 5x10⁵ km. Sizin söylediiniz hibrit taşıtlar için geçerli. Bu iş bitti. İçten yanmalı hayranları bi köşede aalıyabilir.

  • @mesutozturk8445
    @mesutozturk8445 Місяць тому

    Menzil ve verimlilik açısından motorun maksimum verimli olduğu devirde aracın yüksek hızlara çıkabilmesi için ikinci bir vites gibi motorun çıkışında iki kademeli bir dişli sistemi yapılmaz mı acaba. Böylelikle yüksek hızlarda motorun devir sayısı sabit kalacağından yakıt yani enerji sarfiyatı düşebilir mi acaba 🤔