Tuttua itä suomessakin. Männä viikolla vastaavia puita ajelin ni isännälle sanoin "turhan pitkiä puita on" isäntä tuumas ylpeenä "niin tehtii, määrämittaan ja vähä päälle!" Ajattelin jotta ei hyvää päivää
Isännät tuntee oman paikkansa yhteiskunnassa niin hyvin ettei kannata yrittää opettaa vanhaa koiraa haukkumaan, on vain oltava nöyränä kuin eelisen teeren poika.
Eipä ole aiemmin tullut konkreettista tietoa aiheesta. Aina on tehty ohjeistuksessa olevan mitan mukaan 2.7-3.3m. Myös metsuriuran aikana 80 luvulla työnantajan ohje oli sama. 5m kuidun sahaamiseen siirryttiin pystymitan myötä. Taannoin sahailin pienen reilun 100 kiinnon kuitupinon 2.7-3.1m haarukkaan. 5m kuidun keskipituus olisi jäänyt lyhyeksi metsän pituuden takia, autoon ei olisi saanut painoja. Yhden kerran piti sahata 4 metristä kuitua 80 luvulla, mittaus tapahtui kourakasoissa metsässä kehysmitalla. Vaatimuksiin kuului vankka aluspuu, jonka päälle kuidut piti asetella puoliympyrän muotoon. Pölkkymenetelmä oli yleisempi mittaus 3 metrisenä kourakasoista. Masserien myötä tuli pystymittaus ja pian tuli myös motot mittalaitteilla.
Tere! Tuttua ongelmaa… Sitten kun hankintana tekevät rankana,niin valitettavan usein keskipituus on saman verran kuin tuossa kuormassa…. Joitakin 6metrin salkoja on seassa,ettei saa kuin 3 nippua kyytiin…. 🤦♂️. Puuhommat on yllättävän vaativia joillekin toteuttaa…. Mukava video, kiitos!👍
Jaa kappas. Täytyy sanoa etten oo ilmeisesti kovin tarkkaan tutkinu sopimuksia kun tehny kuidutkin aina vanhasta muistista +-3cm 😃 On enää ajomiehen ja automiehen ranteista kiinni minkälaisia pinoja tulee 🙂 Mutta summa summarum, hyvä video ja hyvä aihe. Jotain tarttis tehdä jos näistä tällänen ongelma on.
Tehtaalla kun pyöräkoneella/ trukilla tuollaista nippua alkaa nostamaan se on myös nopeasti tuottaa vaaratilanteen. Viereisestä nipusta lähtee kalikkaa liikkeelle. Voi osa nippua pyörähtää kuormasta alas
Kannattaa ihan puunostofirmaan valittaa jos on pituuksista ongelmaa. Iät ja ajat ollu groupilla hankintakuidun katkontaohje 27-33. Ei oo tekijän vika jos tehny ohjeen mukaan.
@@T.Kesseli On tainnut vasta hiljattain muuttua? Vai antaako ostomiehet vanhasta muistista väärät mitat. Kumminkin kauan ollut aikoinaan käytössä 3.3 maksimi.
Kyllä nuo pitäs saaha laatu otantaan tehtaalle.tai sitte pitäs ostomiehen olla nii tiukka ku käy pinot laputtaa ettei oteta vastaan tommosta paskaa.samanlaisiin törmäsin puuhomnissa itekkii.eihä ostomies uskalla mitää sanoo ku pelkää et myyt puut jollekin muulle 😂
Luulekko hankintamiesten ajavan tarkkaa kolomosta soiden takaa pitkiä siirtoja ilman eri korvausta ku kauppasopimuksessa lukee noin mitta 2,7 - 5.5 ongelmaan on helppo ratkaisu Ajojärjestelijä ajattaa tehtaalle ja autosta purku
No ei se kyllä kolmosella voi olla 5,5metriä, ranka sitten asia erikseen. Hintaanhan vaikuttaa varaston kuljetuskelpoisuus. Aina paikka parempi hinta, talvipaikka huonompi hinta. Sitten on niitäkin kikkailuja että keskellä nevaa varasto on AINA paikalla että saadaan isännälle parempaa hintaa.
Tuleekohan sillä robotilla kuinka herkästi "No can do" tilanne jos nostettavassa nipussa joku puu ottaa toiseen nippuun kiinni. Ammattimies harvemmin menee mihinkään vikatilaan jos homma vähän vastustaa. Vitutus käyrä saattaa nousta ja muutama voimasana saattaa kajahtaa ilmoille, mutta työ tulee silti tehtyä. Ei tartte ABB mekaanikkojen tulla vikakoodeja nollaamaan, kun on paha päivä. Työmies nollaa omat vikakoodinsa yleensä viikonloppuisin omalla ajalla 😂 Liekkö tehtaan suunnittelijat ottaneet huomioon kuinka paljon tuo hidastaa puu kuljetuksia mehtätien varrelta junavaunuihin ja tehtaalla purkua kun niput pitää olla viimeisen päälle irti toisistaan ja sitten jos joukossa niitä ylipitkiä puita niin melkomoiseksi nysväämiseksi tahtoo mennä. Tuollaiset tehtaan ratkaisut eivät ainakaan auta millään tavalla puuauto alaa joilla on muutenkin pula hyvistä tekijöistä ja lastin purku pitäisi tapahtua suhkoot joutusaan. Ammattikoulusta valmistuvat puutavara auton kuljettajat joutuvat muutenkin aika kovaan tulikokeeseen heti alussa kun tukkirekan puikkoihin pääsevät jos pääsevät niin tuollaiset Kemin tehtaan lisävaatimukset nippujen teossa ovat aika kovia vaatimuksia alalla jossa vallitsee aika monessa yrityksessä "tulos tai ulos" mentaliteetti, kun katteet eivät ole kovinkaan suuret niin puolen millin koneissa pitäisi olla heti sellainen kaveri puikoissa, että homma rokkaa...
Niin... nyt jo tämän maan mainion purkurobotin ansiosta on ruvettu ajamaan lumpit rangan sekaan kun se ei selviä kuulemma lumppinipuista.. Kumma kyllä jos se älyää purkaa 3 metrisen koivu nipun muttei lumppi nippua. Aikaisemmin piti olla lumpit erillään turvallisuus syistä mutta nyt se vissiin on turvallista haudata ne rangan sekaan.
Pitäisi olla tasan 3 metriä eikä senttiäkään yli eikä ali ,vituttaa niitä 2,7 pölkkyjä laittaa koneenkin kyytiin kun aina tippuu kyydistä pois kun laittaa kuorman laitaan .
@@jukkah8797 Aika vanha juttu, mutta kommentoin kuitenkin. Olen vuosikymmenien varrella tehnyt muutamia tuhansia hankintamotteja ja ajanut tienvarteen. Pinoni ovat ollet aika huonoja, on siinä rekkamies joutunut nippuja tasaamaan ja hampaita kiristelemään. Mutta pituuksista; Kun speksi on 2.7-3.3 m niin se pitää kelvata. Olen itse silmävaraisesti katkonut ja silloin tällöin mittanauhalla tarkistanut +- 10 sentin sisälle on kolmoset osuneet. Ettei nyt menisi vi**uiluksi, niin voisi kai joku hankintaketjussa kertoa tekijälle että 3.3 m pöllät on ongelma. Ei niitä pitkiä kukaan pahuuttaan tee. Systeemiongelma,jos ei spekseissä olevaa tavaraa saada kuljetettua. Ymmärrän kyllä tuskan ajurinkin puolelta. Laittakaahan ketju kuntoon, minun osaltani pinot on tehty.
Minäkään en ala tästä sen enempää väittelemään mutta joo hankintamitat on ollu ennen 2.7-3.3m ja nyt vasta kysyin tämän alueen ostomieheltä niin mitat on tällä hetkellä 2.7-3.1m
Hyvä että joku tuo epäkohdat esille. Miksi ei tehnyt rankaa jos haluaa pitempää kuitua? Rangan teossakin olen tehnyt paksummat kuidut lähelle max ja ohuemmalla jakanut minimiläpimittaan Jää vähemmän tyhjiä koloja=max painot
Tänä talvena tuli 150 mottia harrasteltua hankintahommia moottorisahalla. Vanhanaikaisesti mitalla 3 metrin kuiduksi silppusin kaikki. Näyttäis että tässä on tehty vaan silmämääräisesti katkontaa, vaikka 3 metristä onkin ollu ajatuksena tehdä.
no sehän riippuu mitä on mittavaatimuksissa sanottu. Jos katkonta pituus on 2.7-3.0 niin silloin tehdään tuohon väliin eikä yli. niin minä olen asian ymmärtänyt. Ranka vapaalla katkonnalla on sitten asia erikseen. Itelläin on semmoiset hirven jalat, että askelmitalla en osaa tehdä kolmosen kuitua. Mitan kanssa on tehtävä.
Huvittavaa kun yksinkertaisesta asiasta asiallisesti rakentavaa palautetta antaa. Alkaa joittenki osalta hirmunen paskamyrsky. Oisko niitä mihin kalikka kalahtaa🙄
Se on vaan turha tekijöitä syyttää jos ostomiehen antamien ohjeiden mukaan tehty. Itse ainakin tehnyt 27-33 ja luullut että ne sopii hyvin autoon, kun kerta katkontaohje sen sallii.
Kattelin kun kiersit auton, niin niissä kaatokolo, eli ei ole motolla vissiin kaadetttu ja pätkitty. Aluksi ajattelin että isäntä ostanut Ponssen eikä osaa sitä käyttää.
Hankintapuut oli kyllä vihonviimisiä ajella,rankaki kahesta seittämään metriin ni oli siinä mulukkaus ja tarkkana sai olla ku oli aitatoloppia ja nokihonkia ylälapin isännät pinon sekkaan laittanu. Muovi pillaa koko sellukattilallisen,aikoinaan haketta ku ajoin tehtaalle ni meni kärry käyttökieltoon ku oli muovinen ohjarikisko pohjapurun ketjuilla.
Ei kai vaan ole ongelmana että hankintakaupan kauppakirjassa lukee eri lukemat kuin kuskien sopimuksissa. Itse olen joskus miettinyt että pitäisikö moton hyttiin viedä kauppasopimus. Voisi kuskien vaihtoehdot lisääntyä. Perjaateessa kauppasopimus on kuitenkin sitova.
Harvastaan hankintakauppaa teetetään ulkopuolisella urakoitsijalla, eli tässä tapauksessa mittaus on tehty todennäköisesti silmävaralta tai mittanauhalla, ajatuksella ottaa kaikki käyttöpuu viimeiseen milliin, jolloin se silmä apteeraus heittää, eikä tule sitä luvattua 3 metristä. Eli olisi ollut viisaampaa tehdä vapaakatkonta sopimus, jolloin puu olisi ollut (2,7)/3-5,5 metriä pitkää, ja jatkokuljettajalla olisi ollut tästä tieto. Nythän puhe oli että piti olla 3 metrin hankintakuitua.
@@tonihelminen7405 puhuin tosiaan kahdesta eri tapauksesta mutta niillä on vähän sama ilmiö. Jos kauppakirjaan lipsahtaa kaikenlaista niin niistä ei pitäisi kitistä vaikka kuinka on jotain sovittu. Toki emme tiedä että kuka on virheen tehny. Kuitenkin se kokemus mulla isännistä on että harvemmin he säätää mitä sattuu vaan ovat usein aika jämptejä. Toinen koski kantokauppaa. Ei motokuskille sais olenkaan tulla tietoa mitä tarvitaan ja mitä mittoja suositaan ja mikä puulaji on haluttu. Leimikkoa ennen tulostuisi allekirjoitettu kauppakirja ja sillä mennään. Jos jokin asia lukee tai on kirjoittamatta alekirjoitustilanteessa niin se on sitten sen häpeä. (Samalla maanomistajan toiveet tulostuisi sinne missä tieto tarvitaan)
Moton hyttiin tulee leimikon apteerauksen yhteydessä arvio poistettavan puuston määrästä, siinä on silmämääräisesti arvioitu lähtevä tukki ja kuitu %. Harmi vain että se arvio tehdään silmät kiinni ja sinnepäin, motokuski joutuu sitten tekemään "sutta ja sekundaa", koska tukkipuussa saattaa olla koroja, poikaoksia tai liikaa mutkia, saattaa myös olla päällepäin näkymätöntä lahoa .. Voihan se motokuski ajaa vain automaattiaptilla rungot läpi, mutta sellaiset kuskit, jotka ajaa korot, lahot ja poikaoksat läpi, ei ole kauhean pitkäkestoisessa ammatissa, siinä kun raakkiprosentti nousee, yrittäjä pistää osaavamman kaverin äkkiä puikkoihin, että riittää motolla töitä. Näin pähkinän kuoressa. Se runko on paljon muutakin kuin paksuus rinnan korkeudelta. Hyvin usein. Ja ne kuskit jotka viittii ottaa välistä lumppeja tai katkoa mutkat pois, on harvassa. Ikävä kyllä,hyvin harvoin motokuski hakkaa omaa metsäänsä.
@@tonihelminen7405 mutta eihän ketään saisi kiinostaa mitä pitäisi tulla. Kaupassa on kirjattu puulajit ja mitat ja ne on ainoot mitä kuskin pitäisi nähdä. Sen mukaan tehdään mitä sattuu tulemaan mihin mitat antaa myöden.
Tuttua itä suomessakin. Männä viikolla vastaavia puita ajelin ni isännälle sanoin "turhan pitkiä puita on" isäntä tuumas ylpeenä "niin tehtii, määrämittaan ja vähä päälle!" Ajattelin jotta ei hyvää päivää
Isännät tuntee oman paikkansa yhteiskunnassa niin hyvin ettei kannata yrittää opettaa vanhaa koiraa haukkumaan, on vain oltava nöyränä kuin eelisen teeren poika.
Kyllä täällä Pirkanmaalla havukuidut saaneet olla 2.7-3,3 mittaisia. Liekö sit asiaan tulossa muutos. Koivukuitu tasan kolmosta
Eipä ole aiemmin tullut konkreettista tietoa aiheesta. Aina on tehty ohjeistuksessa olevan mitan mukaan 2.7-3.3m. Myös metsuriuran aikana 80 luvulla työnantajan ohje oli sama. 5m kuidun sahaamiseen siirryttiin pystymitan myötä.
Taannoin sahailin pienen reilun 100 kiinnon kuitupinon 2.7-3.1m haarukkaan. 5m kuidun keskipituus olisi jäänyt lyhyeksi metsän pituuden takia, autoon ei olisi saanut painoja.
Yhden kerran piti sahata 4 metristä kuitua 80 luvulla, mittaus tapahtui kourakasoissa metsässä kehysmitalla. Vaatimuksiin kuului vankka aluspuu, jonka päälle kuidut piti asetella puoliympyrän muotoon.
Pölkkymenetelmä oli yleisempi mittaus 3 metrisenä kourakasoista.
Masserien myötä tuli pystymittaus ja pian tuli myös motot mittalaitteilla.
Ei liene hakkaajan vika, jos hankintasopimuksessa on mitat 2,70-3,30?
Siinäpähän tuo videon alussa kerrotaan, että kolmosta piti olla, tai sitten minä jätin jotakin huomioimatta.
Maksasivat pystykaupalla metsänomistajille kuitupuulle oikean hinnan niin nämäkin ongelmat poistuisi.
Kuidun hinnassa olis nostovaraa, mut jos ei vaan löydy mieleisiä tekijöitä...
Tere! Tuttua ongelmaa…
Sitten kun hankintana tekevät rankana,niin valitettavan usein keskipituus on saman verran kuin tuossa kuormassa…. Joitakin 6metrin salkoja on seassa,ettei saa kuin 3 nippua kyytiin…. 🤦♂️. Puuhommat on yllättävän vaativia joillekin toteuttaa….
Mukava video, kiitos!👍
Jaa kappas. Täytyy sanoa etten oo ilmeisesti kovin tarkkaan tutkinu sopimuksia kun tehny kuidutkin aina vanhasta muistista +-3cm 😃 On enää ajomiehen ja automiehen ranteista kiinni minkälaisia pinoja tulee 🙂
Mutta summa summarum, hyvä video ja hyvä aihe. Jotain tarttis tehdä jos näistä tällänen ongelma on.
Saisivat muuttaa Kolmosen kolmoseksi näköjään eikös se oo nyt 2,7-3,2 ihan paperilla hankinta puussa mitta kolmosta tehdessä.
Tehtaalla kun pyöräkoneella/ trukilla tuollaista nippua alkaa nostamaan se on myös nopeasti tuottaa vaaratilanteen. Viereisestä nipusta lähtee kalikkaa liikkeelle. Voi osa nippua pyörähtää kuormasta alas
Eipä ole tultua aiemmin otettua kyytiä tukkiauton rappusella. :) Eräällä tehtaalla oli ollut ropsikuormassa hevosvältit.
Se on 2.7-3.3 hankintamitta
Kannattaa ihan puunostofirmaan valittaa jos on pituuksista ongelmaa. Iät ja ajat ollu groupilla hankintakuidun katkontaohje 27-33. Ei oo tekijän vika jos tehny ohjeen mukaan.
Näin on keski-suomessaki
Tein MG:n järjestelmään laatupalautteen ja sain vastauksen "kun tehdään kolmosta maksimimitta 3.1m"
@@T.Kesseli On tainnut vasta hiljattain muuttua? Vai antaako ostomiehet vanhasta muistista väärät mitat. Kumminkin kauan ollut aikoinaan käytössä 3.3 maksimi.
Vanhat isännät mittaavat kuidut askelmitalla siinä saattaa heitellä pituus metrillä jos toisellakin
Ainakin joillain firmoilla kolmosen kuitu tarkoittaa 2,7-3,3metriä ja pitkä kuitu joillakin 2,7-5m ja joillain 2,7-5,5m....
Mikä on maksimipaino lastille? Muovi on väärässä paikassa aina huono juttu.
Metsä groupilla ainaki kolmosen katkonta on 27-33. Hankinnalla Etelä-Savon alueella
Niin se varmaan on täälläkin mutta käytännössä ei kuitenkaan tarvis olla yli 3 metrin puita. Ranka sitten asia erikseen.
Kyllä nuo pitäs saaha laatu otantaan tehtaalle.tai sitte pitäs ostomiehen olla nii tiukka ku käy pinot laputtaa ettei oteta vastaan tommosta paskaa.samanlaisiin törmäsin puuhomnissa itekkii.eihä ostomies uskalla mitää sanoo ku pelkää et myyt puut jollekin muulle 😂
Enson mies anto mulle mitat 2.7 - 3.3 mutta muistaakseni puhu just tästä purkamisen vaikeudesta.
Luulekko hankintamiesten ajavan tarkkaa kolomosta soiden takaa pitkiä siirtoja ilman eri korvausta ku kauppasopimuksessa lukee noin mitta 2,7 - 5.5 ongelmaan on helppo ratkaisu Ajojärjestelijä ajattaa tehtaalle ja autosta purku
No ei se kyllä kolmosella voi olla 5,5metriä, ranka sitten asia erikseen.
Hintaanhan vaikuttaa varaston kuljetuskelpoisuus.
Aina paikka parempi hinta, talvipaikka huonompi hinta.
Sitten on niitäkin kikkailuja että keskellä nevaa varasto on AINA paikalla että saadaan isännälle parempaa hintaa.
Vr:n mies kerto siitä Kemin uuden tehtaan robotista et junan purkuaika lyhenee alle puoleen nykysestä.
Tuleekohan sillä robotilla kuinka herkästi "No can do" tilanne jos nostettavassa nipussa joku puu ottaa toiseen nippuun kiinni.
Ammattimies harvemmin menee mihinkään vikatilaan jos homma vähän vastustaa. Vitutus käyrä saattaa nousta ja muutama voimasana saattaa kajahtaa ilmoille, mutta työ tulee silti tehtyä. Ei tartte ABB mekaanikkojen tulla vikakoodeja nollaamaan, kun on paha päivä. Työmies nollaa omat vikakoodinsa yleensä viikonloppuisin omalla ajalla 😂
Liekkö tehtaan suunnittelijat ottaneet huomioon kuinka paljon tuo hidastaa puu kuljetuksia mehtätien varrelta junavaunuihin ja tehtaalla purkua kun niput pitää olla viimeisen päälle irti toisistaan ja sitten jos joukossa niitä ylipitkiä puita niin melkomoiseksi nysväämiseksi tahtoo mennä.
Tuollaiset tehtaan ratkaisut eivät ainakaan auta millään tavalla puuauto alaa joilla on muutenkin pula hyvistä tekijöistä ja lastin purku pitäisi tapahtua suhkoot joutusaan. Ammattikoulusta valmistuvat puutavara auton kuljettajat joutuvat muutenkin aika kovaan tulikokeeseen heti alussa kun tukkirekan puikkoihin pääsevät jos pääsevät niin tuollaiset Kemin tehtaan lisävaatimukset nippujen teossa ovat aika kovia vaatimuksia alalla jossa vallitsee aika monessa yrityksessä "tulos tai ulos" mentaliteetti, kun katteet eivät ole kovinkaan suuret niin puolen millin koneissa pitäisi olla heti sellainen kaveri puikoissa, että homma rokkaa...
Niin... nyt jo tämän maan mainion purkurobotin ansiosta on ruvettu ajamaan lumpit rangan sekaan kun se ei selviä kuulemma lumppinipuista..
Kumma kyllä jos se älyää purkaa 3 metrisen koivu nipun muttei lumppi nippua.
Aikaisemmin piti olla lumpit erillään turvallisuus syistä mutta nyt se vissiin on turvallista haudata ne rangan sekaan.
Sehän on hankinnalaki 2,70 - 3,30, silmämääraisellä katkonnalla. jos 3 metristä. Ollu jo -80 luvulta asti. Turha vitistä pituuksista.
Niin vaikka kuinka näkee että nupista loppuu tila niin "perkele näin sitä on tehty 80 luvulta asti" 🤣
@@T.Kesseli 🤣
Sillä se varmaan myyntihintakin on lähes sama kuin -80 luvulla!
Pitäisi olla tasan 3 metriä eikä senttiäkään yli eikä ali ,vituttaa niitä 2,7 pölkkyjä laittaa koneenkin kyytiin kun aina tippuu kyydistä pois kun laittaa kuorman laitaan .
@@jukkah8797 Aika vanha juttu, mutta kommentoin kuitenkin. Olen vuosikymmenien varrella tehnyt muutamia tuhansia hankintamotteja ja ajanut tienvarteen. Pinoni ovat ollet aika huonoja, on siinä rekkamies joutunut nippuja tasaamaan ja hampaita kiristelemään. Mutta pituuksista; Kun speksi on 2.7-3.3 m niin se pitää kelvata. Olen itse silmävaraisesti katkonut ja silloin tällöin mittanauhalla tarkistanut +- 10 sentin sisälle on kolmoset osuneet. Ettei nyt menisi vi**uiluksi, niin voisi kai joku hankintaketjussa kertoa tekijälle että 3.3 m pöllät on ongelma. Ei niitä pitkiä kukaan pahuuttaan tee. Systeemiongelma,jos ei spekseissä olevaa tavaraa saada kuljetettua. Ymmärrän kyllä tuskan ajurinkin puolelta. Laittakaahan ketju kuntoon, minun osaltani pinot on tehty.
Minäkään en ala tästä sen enempää väittelemään mutta joo hankintamitat on ollu ennen 2.7-3.3m ja nyt vasta kysyin tämän alueen ostomieheltä niin mitat on tällä hetkellä 2.7-3.1m
Ois mukava nähdä sellainen miten kehityskulku on tapahtunut nuissa kuormien lastauksissa ensimmäisestä kuormasta tähän päivään kuvakoosteena 🧐
Sun videoita on aina kiva katsella sun videoita
Hieno video tee samanlaisia ja kesäistä metsä maisemaa samalla kiva kattoo Jyväskylän Ilkka
Hyvä että joku tuo epäkohdat esille. Miksi ei tehnyt rankaa jos haluaa pitempää kuitua? Rangan teossakin olen tehnyt paksummat kuidut lähelle max ja ohuemmalla jakanut minimiläpimittaan Jää vähemmän tyhjiä koloja=max painot
Tänä talvena tuli 150 mottia harrasteltua hankintahommia moottorisahalla. Vanhanaikaisesti mitalla 3 metrin kuiduksi silppusin kaikki.
Näyttäis että tässä on tehty vaan silmämääräisesti katkontaa, vaikka 3 metristä onkin ollu ajatuksena tehdä.
no sehän riippuu mitä on mittavaatimuksissa sanottu. Jos katkonta pituus on 2.7-3.0 niin silloin tehdään tuohon väliin eikä yli. niin minä olen asian ymmärtänyt. Ranka vapaalla katkonnalla on sitten asia erikseen. Itelläin on semmoiset hirven jalat, että askelmitalla en osaa tehdä kolmosen kuitua. Mitan kanssa on tehtävä.
Ei mahu ,Pölli mihille pitää nostaa hattua,Kiitos vidiosta ,Hyvää kervään jatkoa
Asiaa turiset👍
On tuota tehty mielenkiintoinen tuo talvitien liittymä ja hidaste mutkat
Huvittavaa kun yksinkertaisesta asiasta asiallisesti rakentavaa palautetta antaa. Alkaa joittenki osalta hirmunen paskamyrsky. Oisko niitä mihin kalikka kalahtaa🙄
Se on vaan turha tekijöitä syyttää jos ostomiehen antamien ohjeiden mukaan tehty. Itse ainakin tehnyt 27-33 ja luullut että ne sopii hyvin autoon, kun kerta katkontaohje sen sallii.
Kattelin kun kiersit auton, niin niissä kaatokolo, eli ei ole motolla vissiin kaadetttu ja pätkitty. Aluksi ajattelin että isäntä ostanut Ponssen eikä osaa sitä käyttää.
Sahapelillä tehty
Hankintapuut oli kyllä vihonviimisiä ajella,rankaki kahesta seittämään metriin ni oli siinä mulukkaus ja tarkkana sai olla ku oli aitatoloppia ja nokihonkia ylälapin isännät pinon sekkaan laittanu. Muovi pillaa koko sellukattilallisen,aikoinaan haketta ku ajoin tehtaalle ni meni kärry käyttökieltoon ku oli muovinen ohjarikisko pohjapurun ketjuilla.
Ei kai vaan ole ongelmana että hankintakaupan kauppakirjassa lukee eri lukemat kuin kuskien sopimuksissa.
Itse olen joskus miettinyt että pitäisikö moton hyttiin viedä kauppasopimus. Voisi kuskien vaihtoehdot lisääntyä. Perjaateessa kauppasopimus on kuitenkin sitova.
Harvastaan hankintakauppaa teetetään ulkopuolisella urakoitsijalla, eli tässä tapauksessa mittaus on tehty todennäköisesti silmävaralta tai mittanauhalla, ajatuksella ottaa kaikki käyttöpuu viimeiseen milliin, jolloin se silmä apteeraus heittää, eikä tule sitä luvattua 3 metristä. Eli olisi ollut viisaampaa tehdä vapaakatkonta sopimus, jolloin puu olisi ollut (2,7)/3-5,5 metriä pitkää, ja jatkokuljettajalla olisi ollut tästä tieto. Nythän puhe oli että piti olla 3 metrin hankintakuitua.
@@tonihelminen7405 puhuin tosiaan kahdesta eri tapauksesta mutta niillä on vähän sama ilmiö. Jos kauppakirjaan lipsahtaa kaikenlaista niin niistä ei pitäisi kitistä vaikka kuinka on jotain sovittu. Toki emme tiedä että kuka on virheen tehny. Kuitenkin se kokemus mulla isännistä on että harvemmin he säätää mitä sattuu vaan ovat usein aika jämptejä.
Toinen koski kantokauppaa. Ei motokuskille sais olenkaan tulla tietoa mitä tarvitaan ja mitä mittoja suositaan ja mikä puulaji on haluttu. Leimikkoa ennen tulostuisi allekirjoitettu kauppakirja ja sillä mennään. Jos jokin asia lukee tai on kirjoittamatta alekirjoitustilanteessa niin se on sitten sen häpeä. (Samalla maanomistajan toiveet tulostuisi sinne missä tieto tarvitaan)
Moton hyttiin tulee leimikon apteerauksen yhteydessä arvio poistettavan puuston määrästä, siinä on silmämääräisesti arvioitu lähtevä tukki ja kuitu %. Harmi vain että se arvio tehdään silmät kiinni ja sinnepäin, motokuski joutuu sitten tekemään "sutta ja sekundaa", koska tukkipuussa saattaa olla koroja, poikaoksia tai liikaa mutkia, saattaa myös olla päällepäin näkymätöntä lahoa ..
Voihan se motokuski ajaa vain automaattiaptilla rungot läpi, mutta sellaiset kuskit, jotka ajaa korot, lahot ja poikaoksat läpi, ei ole kauhean pitkäkestoisessa ammatissa, siinä kun raakkiprosentti nousee, yrittäjä pistää osaavamman kaverin äkkiä puikkoihin, että riittää motolla töitä. Näin pähkinän kuoressa.
Se runko on paljon muutakin kuin paksuus rinnan korkeudelta. Hyvin usein. Ja ne kuskit jotka viittii ottaa välistä lumppeja tai katkoa mutkat pois, on harvassa. Ikävä kyllä,hyvin harvoin motokuski hakkaa omaa metsäänsä.
@@tonihelminen7405 mutta eihän ketään saisi kiinostaa mitä pitäisi tulla. Kaupassa on kirjattu puulajit ja mitat ja ne on ainoot mitä kuskin pitäisi nähdä. Sen mukaan tehdään mitä sattuu tulemaan mihin mitat antaa myöden.
Man sollte mal Untertittel einblenden, damit auch die deutschen Zuschauer verstehen würden was gesprochen wird.
Kyllä sinulta käy tuo kuorman teko mielenkiintoinen video kaikenkaikkiaan.
kyllähän mitan pitää olla sovittu eikä muuttuu miten sattuu eikö se moto tee mittaan
ile jest m3 na tej przyczepie??
wymiary klonnic poprosze
cca 33-36 m3.
Myslíte velikost stromů?
délka se pohybuje mezi 3,0 a 3,3 metry
@@T.Kesseli dziekuje
Ainahan se on kuskin vika
Mä tein 3 m.tuon tiesinki miksi
Joo se tuo pitkä ei oo joka hommassa hyvä..Joko ne kesälomat kohta pukkaa päälle?
Tämä ja ens viikko pekkasilla.
Sitte juhannukselta 6 viikkoo lommoo😎
Mennee aivan vötkistelyksi...
@@T.Kesseli siinä jo kerkee kesästä nauttia 👍☀️
@@T.Kesseli 6 viikkoo lomaa!!! Alkaa lähennellä opettajien lomia!!!
On sitä tietysti vastapainoksi talvella lähettävä tämän tästä…
@@rekkapeikko336 6vk itelläki ois lomaa edessä. 2vk jo pitäny. En ole kuljetusalalla 👍
Eipä kitise hihna enää
Tulloo hakeautoo ajettua,niin isot pojat on sanona että gramma muovia pilaa 100tn haketta🤔
Joo jos on kyse selluhakkeesta. Energiapuulla ei väliä
Oikeesti? 1 gramma?? No huhuh. Miten se ramman muovi voi pilaa?
Keitto rupee kiehumaan muovista ja paperiin tulee reikiä
@@kuljettaja8372
Kiitos, aina oppii uutta elämässä.
Один базар дела мало
Uliuli. 270-330 on mitat. Ostakaa pisempiä autoja että mahtuu.
ei se auton pituus yksinään auta asiaa jos ei mahdu vaunuun.
Normaalit kolmos pöllit mahtuu hyvin kyytiin niin kannata yhen hankinta isännän takia pitempiä romuja laittaa.