Ce mi-as dori eu....... mai mult timp liber pentru mine, sanatate si le-as avea pe toate. Am strictul necesar, un job cat sa ma descurc onorabil, casa , masina, familie. Multumesc pentru tot ceea ce faci pentru noi. Ne dechizi mintile!!!!! Multe lucruri s-au luminat in gandirea mea!
Salutare, Dragos, superb tot ce ai vorbit aici. Ca raspuns la intrebarea de la sfarsitul videoului, as vrea ca oamenii sa isi doreasca mai mult sa faca parte dintr o comunitate (sau mai exact sa isi dea seama ca asta face defapt o viata frumoasa) guvernele si economia sa incurajeze interactiunea dintre oamenii si sa avem de a lungul anului cat mai multe evenimente unde sa putem venii impreuna ca oameni.
Bunăstare pentru mine= credință, liniște sufleteasca, încredere, optimism, grijă față de natura și de animale, păsări si curaj mai mult în a lua decizii înțelepte.
Nu-i nevoie să ne străduim noi cu nimic, căci oricum nu suntem în stare . SE VA SCUTURA NIȚEL MAMA NATURĂ și ne cumințește de nu ne vedem . Încă ne mai suportă .
de cand mi s-a marit salariu si imi permit sa nu imi fac griji ca rămâne prea multa luna dupa ce se termina banii + am pus si putin deoparte de backup, nu mai fac ore suplimentare la munca ... prefer sa citesc sau sa socializez cu prietenii
4 zile consecutive la cort la pescuit cu familia și prieteni de ....4 ori pe an Nu cer mult ...dar sincronizarea e grea în familie,nu mai vorbesc de prieteni
La mine buna dispoziție vine atunci când lucrez la o melodie nouă . Atentia pe care o directionez către acest hobby mă ajută să mă deconectez de la tot stresul zilnic.
Cred ca cei care gandesc asa sunt cu mult inaintea vremurilor pe care le traim si ma bucur ca fac parte din comunitatea asta. Toata viata m-am zbatut pana in acest moment(nu mult, 30 de ani) sa trag de mine, sa castig si mai mult, sa pot sa plec de la tara si sa ajung la oras, sa am nustiu ce masina si sa reusesc, ca acum sa imi doresc sa ma mut la tara la liniste, sa imi cumpar o bicicleta, sa merg mai mult pe jos si sa folosesc mijlocul de transport in comun. Inca sunt in proces de regandire a vietii mele si pun sub lupa tot ce mi s-a zis ca ar trebui sa imi doresc. Atat de indoctrinati am fost incat credem ca odata cu lasatul anilor in spate si mergand către viitor vom merge automat si catre mai bine. FALS! Pe putine paliere ale vietii consider ca putem spune ca o ducem mai bine ca acum 50 de ani. Imi dau deama din discutiile cu parintii si bunicii… Multumim, Dragos!
Ca raspuns la intrebarea de la final, ce imi aduce mie bunastarea : timpul de calitate petrecut cu mine, cu ceilalti, o plimbare in natura, o criza de ras alaturi de prieteni,un pat comod in care sa ma odihnesc si mirosul de asternuturi curate , un dus fierbinte, timpul petrecut in sera crescand legume. Ce imi lipseste….timpul liber. Un job part tine ar fi minunat . Nimic din ceea ce s-ar cumpara cu bani m-ar putea ajuta sa simt bunastarea.
Buna seara ! As avea rugamintea sa realizati o editie dedicata metodelor de protejare si de extindere a spatiilor verzi din marile orase, mai ales in Bucuresti. Din pacate, nu ma pricep la planuri urbanistice, insa doresc sa insist asupra faptului ca este groaznic din cauza distrugerii spatiilor verzi in detrimentul a cat mai multor locuri de parcare Multi vor spune ca deja nu prea mai au unde si cum sa isi parcheze masinile, ca aceasta este mijlocul de baza pentru a ajunge la locul de munca sau sa isi duca zilnic copii la scoala. Problema este intr-adevar una delicata, care da nastere multor controverse, dar este foarte util sa intelegem ca aceste valuri de caldura insuportabile ar putea fi clar limitate si mai usor de suportat daca asfaltul ar fi efectiv decopertat pentru refacerea zonelor cu spatii verzi, plantarea de copaci si de inserare de sisteme cu aspersoare, deoarece umezeala generata de acestea racoresc si improspateaza aerul fie si pe zone restranse! Orice masura concreta de reducere sau combatere ferma al efectelor caldurii excesive este foarte bine venita. De exemplu, pe Sos Oltenitei si Sos. Berceni din sector 4, intre Piata Sudului si Aparatorii Patriei au fost betonate multe zone cu verdeata si au fost ingustate trotuarele intr-un mod exagerat si nejustificat. Normal era sa faca parcari mai putine si sa pastreze spariile verzi,nu sa gatuiasca bietii copaci in acele cercuri de asfalt sau cum s-or numi ele corect. Este clar ca s-a asfaltat si betonat in mod excesiv, pamantul nu mai are cum sa respire normal, iar radacinile copacilor pot fi in pericol sa se usuce din cauza ca acel asfalt acumuleaza multa caldura. IIn cazul ca incep pomii sa se usuce, nu prea cred ca vor fi fi plantati altii dar sunt sanse mari sa faca noi locuri pentru masini! Trebuie sa intelegem si sa acceptam cu totii ca este esential si absolut vital sa avem mai multe spatii verzi si cat mai multi copaci intr-un oras ablomerat si atat sw poluat cum este Bucurestiul in prezent. Treptat trebuie redus confortul de a circula cu masina si imbunatatit cat mai mult transportul in comun deoarece doar asa poate fi conservat mediul inconjurator si sa avem sansa la un trai mai linistit si sanatos din toate punctele de vedere. In fine, pot fi multe alte idei utile in acest sens, dar care momentan nu imi vin in minte.
Arborii se usuca si in Baragan din cauza secetei. In unele orase au fost create gradini verticale pe peretii blocurilor. Este un curent artistic, ideologic, numit solarpunk sau ecopunk. Idealizeaza aceasta arhitectura si stil de viata. Daca asteptam "sa se faca"...Ar trebui plantate conifere in campie (pinus nigra) pentru ca masivul de conifere genereaza aerosoli care devin centri de condensare si determina ploile mocanesti. Cel putin in cazul S-E Romaniei, am trecurt linia rosie dincolo de care, fara irigare nici pomii nu mai cresc. Doar in Balta Ialomitei si a Brailei mai sunt sperante. In luncile raurilor, de asemenea, panza freatica fiind mai aproape de suprafata. Gandim global - actionam local. Sa actionam!
@@enachegosa6163 pinul este un arbore conifer care este cultivat ca arbore ornamental in localitatile din stepa. De asemenea este plantat pe colinele malului Dobrogean al Dunarii. In China este plantat sa fixeze dunele de nisip. Chinezii dau gaura cu motoburghiul la 1m adancime, planteaza pinul, pun apa, apoi astupa groapa.
Gresit . Inechitatea sociala ii de cand e lumea si pamantul . Regii si imparatii au trait pe spinarea poporului . Toata lumea traieste din pierderi , dar fiecare din pierderile altuia . “ Zero summe game “ . Bogatii traiesc pe spinarea saracilor . Efort minim , efect maxim .
daca rezultatul productivitatii se imparte doar intre o elita cum s-a intamplat in vest din 1972 este normal sa nu existe o crestere economica generala. Keynes a publicat in 1930 Posibilitatile Economice ale Nepotilor Nostri in care arata ca doar daca ar exista vointa politica "in cel mult o suta de ani (2030) oamenii isi vor putea permite o viata decenta ,o satisfacere deplina a necesitatilor absolute ,muncind doar 3 ore/zi ". "obsesia pt bani ca posesiune spre diferenta de necesitatea pt bani ca mijloc...este un act semi-criminal...pe care nu trebuie sa-l sustinem..."
Democratie e atunci cind cei ce iau decizii in numele tau au datoria sa iti ceara acordul mai intii. Republicile actuale sint de fapt oligarhii moderne în care grupurile de interese ale celor bogati sint arbitrate de către popor, adică poți alege de la ce masa a bogatilor vei primi firimituri. "Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functonare a societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii. Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un puternic aspect concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela etc.), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace (Romania, Bulgaria, Grecia etc.) resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E simplu sa vezi dacă e oligarhie pentru ca intr-o democratie adevărată nu ar trece legi care nu ar fi în interesul celor mulți. Prima oligarhie moderna a aparut in Anglia pe la sfirsitul secolului 17. După ce revoluția burgheza condusa Cromwell a reușit, grupurile de interese ale celor bogati nu au fost in stare sa se puna de acord cum sa își împartă puterea politica pentru a nu se ajunge la dictatura uneia. Soluția a fost numirea unui rege care sa fie arbitru. În republici poporul este arbitru, dar sa nu confundam posibilitatea de a alege ce grupare te va guverna cu democratia, adică cu posibilitatea de a decide cetatenii ce legi sa treacă si ce nu. Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele. E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.
Total de acord cu faptul ca e o tampenie cresterea asta economica continua. Dar sa zici ca stiinta este foarte clara in legatura cu schimbarile climatice, ca intelegem perfect de ce se intampla ce se intampla si ce e de facut este dupa parerea mea rusinos pt cineva care incearca sa-si ajute urmaritorii sa isi cultive gandirea si spiritul critic. Il mai recomand inca o data pe Constantin Cranganu pentru o perspectiva mai nuantata si mai realista asupra schimarii climei.
După ce s-au născut gemenii mei, am lucrat pentru câteva luni câte 2 ore în plus pe zi pentru a mă putea bucura alături de ei de ziua de miercuri. Șefului i sa părut ceva SF deși timpul de lucru efectiv era același f8ind nevoit în cele din urmă sa întrerupt programul asta de lucru.
D'le Dragos in majoritatea tarilor capitaliste e la fel !Cineva a zis ca reclama e sufletul comertului! Putine companii se preocupa de sanatatea clientilor ! Interesul lor e doar profitul maxim cu minim de cheltuieli ! La fel si majoritatea oamenilor de afaceri fac la fel ! Va amintiti de serialul "Dallas ,"Jr nu era o exceptie, multi fac la fel ! Cind oamenii descopera o afacere banoasa, devin adicti la bani si greu se mai opresc ! Uitativa in jur ,milionarii vor sa.fie miliardari ,multimiliardari ,trilionari ,etc. Numai moartea ii mai opreste ! Oamenii de afaceri in general sint mai ambitiosi ,mai increzatori (vorbim de afaceri legale nu de escrocherii) i-si asuma riscuri mai mari ! Sistemul asta cu alegeri libere pune la putere politicieni care in general nu sint oameni de afaceri prosperi sau pur si simplu habar nu au de afaceri ,sint doar buni de gura si vor sa se inbogateasca pe orice cale (mai ales la noi ) Ei stiu ca s-ar putea sa nu mai fie realesi asa ca profita la maxim de termenul lor ! In multe alte tari e la fel ca aici ! Legile sint supuse la vot si au nevoie de majoritate de voturi ca sa fie aprobate ! Bineinteles ca legile care protejaza consumatorii si publicul nu sint pe placul afaceristilor si companiilor, asa ca mituiesc politicienii ca sa voteze impotriva lor ! Legi care ar pedepsi acei politicieni nu sint aprobate ca ar trebui sa le voteze tot ei asa ca in concluzie sistemul asta a fost corupt de ei si e aproape imposibil de schimbat !! S-a ajuns la un impas ! Ajung presedinti nealificati, si politicieni necinstiti care i-si bat joc de tarile lor !!😢😢😢😢
De maine imi dau demisia! 😂 Stii chestia asta "doughnut economy" e mai mult un ghid, o culegere de idei...nu e chiar un sistem economic in sine! Parerea mea e ca Ceea ce se intampla azi nu e o problema economica ci mai mult una sociala! E o problema legata de degradarea rapida a individului! De aici pornesc toate relele...Un individ neechilibrat creeaza sisteme dezechilibrate ! Unii merg chiar mai departe si sun ca omenirea trece prin niste cicluri de auto distrugere care sunt chiar necesare...pentru a rebalansa sistemul!
Referitor de cei ai avea nevoie sa te simti implinit mereu trebuie mentionat unde te afli pe piramida lui Maslow. (1)Deoarece cineva care are nevoie de mancare clar poate fi satisfacut de un produs cumparat, cand mori de sete nu prea conteaza ca sucul care il bei e cancer. (2)Urmatoarea etapa fiind securitatea depinde de situatie poate fi satisfacuta cu o casa noua, un job mai sigur, moate sa te muti in alta tara. (3)Nevoia de apartenenta e mult mai usor de satisfacut fara bani dar nu strica sa ai bani ca sa te integrezi mai usor, de exemplu vrei sa joci fotbal o poti face pe camp in blugi si la bustul gol dar nu strica sa iti cumperi echipament sa inchiriezi un teren si asa mai departe. (4)Recunoasterea sociala poate fi obtinuta prin munca pe care o faci dar deobicei e nevoie de multi bani ca sa excelezi indeajuns sa fi respectat. (5)Dezvoltarea personala e aproape imposibila daca nu ai o baza sigura. In trecut, acum 200-300 de ani, era mai greu sa urci piramida decat este azi. Acum s-au creat metote noi de a urca piramida folosind bani in loc de munca. Eu personal cred ca nu avem doar O piramida de urcat suntem ca alpinistii care trebuie sa urce munte dupa munte dupa munte. Nevoia ta de siguranta cand esti student nu e aceas cu atunci cand ai familie, sau esit la pensie, creierul nostru se obijnueste cu ce are si vrea mai mult, aceasta crestere continua pe care o vedem in economie vine din interiorul nostru. Noi ca oameni nu ne multumim si vrem mai mult. Ori ce ti-ai dori fie ca e satisfacut cu bani sau cu munca, cu prieteni si relatii cu sens, multi nu se multumesc niciodata. Eu sunt multumit. Da, as putea sa am mai mult, dar e bine ce am. Nu am nevoie de mai mult. Nu cred ca am ajuns in varful piramidei lui Maslow dar e bine unde sunt.
E natural ca toate companiile să își dorească să crească. Realitatea e că unele cresc și altele falimentează. Experiența ne arată că se pot inventa nevoi și cu ele se poate genera creștere. Se lucrează și la extinderea pe alte planete, așa că încă va exista dorința de creștere.
OK, si totuși ce facem ? Ne mutam înapoi in comune primitive, muncind pământul cu plugul tras de cai precum străbunii noștri ca să avem ocupație și să nu ne revoltăm ? Ne retragem în feudalism, lăsând tehnologia în mâinile clasei conducătoare pentru a ne _păstori_ mai bine ? Cine definește _standardul de viață decent_ pentru o persoană sau familie oarecare ? Sau varianta alternativă ? Armate de drone AI care extermină "gurile inutile", cum a spus Yuval Harari ?
@@tandago7281Normal ca nu. Există și alte extreme, iar realitatea probabil că va fi o medie a extremelor: și oleacă de feudalism, și oleacă de comunism, etc.
Bună-starea poate fi cuantificată printre altele, prin banii cheltuiți pentru concedii! Faptul că o bună parte dintre români nu și-au permis un concediu de mulți ani, este o dovadă a unui nivel de trai scăzut al cetățenilor români!
Buna, apreciez ca in emisiune se ating multe subiecte esentiale dar rugamintea mea e sa folositi exprimarea corecta de Societate de consum in loc de Economie. O vorba foarte inteleapta zice Veti cunoaste adevarul iar adevarul va va face liberi.
Ce mi-as dori eu....... mai mult timp liber pentru mine, sanatate si le-as avea pe toate. Am strictul necesar, un job cat sa ma descurc onorabil, casa , masina, familie. Multumesc pentru tot ceea ce faci pentru noi. Ne dechizi mintile!!!!! Multe lucruri s-au luminat in gandirea mea!
Gresit, tocmai ce am traversat cea mai răcoroasă vară din restul vieții noastre. 😅😢
😂
Salutare, Dragos, superb tot ce ai vorbit aici. Ca raspuns la intrebarea de la sfarsitul videoului, as vrea ca oamenii sa isi doreasca mai mult sa faca parte dintr o comunitate (sau mai exact sa isi dea seama ca asta face defapt o viata frumoasa) guvernele si economia sa incurajeze interactiunea dintre oamenii si sa avem de a lungul anului cat mai multe evenimente unde sa putem venii impreuna ca oameni.
Mulțumim frumos, că abordați o problemă deosebit de importantă, care ține pur și simplu de viața pe planeta noastră!
Mulțumim pentru aceste minunate emisiuni!!!❤🎉❤Sănătate și numai bine întregi echipe Starea Nației!!!❤🎉❤
De dragul limbii romane, pe care stiu ca o respecti, aurul nu se mineaza, ci se minereste.
❤❤❤Superbă postarea domnule Dragoș Super felicitări!
Felicitari pentru ideile din aceasta postare. Am dat si like si share. Raspunsul la intrebare: timpul.
Mulțumesc pentru tot ce faceți !
Emisiunea mea preferata din toate emisiunile. 🤌
Bunăstare pentru mine= credință, liniște sufleteasca, încredere, optimism, grijă față de natura și de animale, păsări si curaj mai mult în a lua decizii înțelepte.
Nu-i nevoie să ne străduim noi cu nimic, căci oricum nu suntem în stare .
SE VA SCUTURA NIȚEL MAMA NATURĂ și ne cumințește de nu ne vedem .
Încă ne mai suportă .
Superb si de bun simt.
de cand mi s-a marit salariu si imi permit sa nu imi fac griji ca rămâne prea multa luna dupa ce se termina banii + am pus si putin deoparte de backup, nu mai fac ore suplimentare la munca ... prefer sa citesc sau sa socializez cu prietenii
Mulțumesc pentru tot ❤
Excellent!! Mulțumesc!! 👍❤
Felicitari pentru tot, Starea Natiei❤
Mulțumesc Dragoș!
Mulțumim frumos pentru tot ce faceți!
4 zile consecutive la cort la pescuit cu familia și prieteni de ....4 ori pe an
Nu cer mult ...dar sincronizarea e grea în familie,nu mai vorbesc de prieteni
Majoritatea nu își dorește să salveze planeta (și poate nici nu cred in aceasta salvare), mai ales daca trebuie să plătească mai mult pe termen scurt.
Mulțumim!
Sunteți foarte buni! mulțumim pentru aceste emisiuni.
Felicitari!Cu cativa tineri ca tine,viitorul suna mai bine!Bravo!
La mine buna dispoziție vine atunci când lucrez la o melodie nouă . Atentia pe care o directionez către acest hobby mă ajută să mă deconectez de la tot stresul zilnic.
Buna seara trib ❤❤❤❤
Cred ca cei care gandesc asa sunt cu mult inaintea vremurilor pe care le traim si ma bucur ca fac parte din comunitatea asta. Toata viata m-am zbatut pana in acest moment(nu mult, 30 de ani) sa trag de mine, sa castig si mai mult, sa pot sa plec de la tara si sa ajung la oras, sa am nustiu ce masina si sa reusesc, ca acum sa imi doresc sa ma mut la tara la liniste, sa imi cumpar o bicicleta, sa merg mai mult pe jos si sa folosesc mijlocul de transport in comun. Inca sunt in proces de regandire a vietii mele si pun sub lupa tot ce mi s-a zis ca ar trebui sa imi doresc. Atat de indoctrinati am fost incat credem ca odata cu lasatul anilor in spate si mergand către viitor vom merge automat si catre mai bine. FALS! Pe putine paliere ale vietii consider ca putem spune ca o ducem mai bine ca acum 50 de ani. Imi dau deama din discutiile cu parintii si bunicii… Multumim, Dragos!
Ca raspuns la intrebarea de la final, ce imi aduce mie bunastarea : timpul de calitate petrecut cu mine, cu ceilalti, o plimbare in natura, o criza de ras alaturi de prieteni,un pat comod in care sa ma odihnesc si mirosul de asternuturi curate , un dus fierbinte, timpul petrecut in sera crescand legume.
Ce imi lipseste….timpul liber. Un job part tine ar fi minunat .
Nimic din ceea ce s-ar cumpara cu bani m-ar putea ajuta sa simt bunastarea.
Sa fie bine!
O SEARĂ BUNĂ!
Foarte bine punctat.
Felicitari echipei 👏
F bun. Multumim!
👋 top emisiune , pacat ca mari schimbari nu se vor intampla prea curand! Se va satura natura de noi!
Bine de tot !
Sa va fie bine!
Buna seara Dragoș Patraru❤❤
Bună seara. Doamne ajuta
Nu m-am mai uitat de cateva luni la acest podcast si pot sa spun ca se observa o imbunatatire a calitatii, nu stiu ce ai facut Dragos, dar felicitari!
Felicitări pentru emisiune! ❤
Bună ziua trib !Va mulțumim.
Excelent😄
Buna seara ! As avea rugamintea sa realizati o editie dedicata metodelor de protejare si de extindere a spatiilor verzi din marile orase, mai ales in Bucuresti. Din pacate, nu ma pricep la planuri urbanistice, insa doresc sa insist asupra faptului ca este groaznic din cauza distrugerii spatiilor verzi in detrimentul a cat mai multor locuri de parcare Multi vor spune ca deja nu prea mai au unde si cum sa isi parcheze masinile, ca aceasta este mijlocul de baza pentru a ajunge la locul de munca sau sa isi duca zilnic copii la scoala. Problema este intr-adevar una delicata, care da nastere multor controverse, dar este foarte util sa intelegem ca aceste valuri de caldura insuportabile ar putea fi clar limitate si mai usor de suportat daca asfaltul ar fi efectiv decopertat pentru refacerea zonelor cu spatii verzi, plantarea de copaci si de inserare de sisteme cu aspersoare, deoarece umezeala generata de acestea racoresc si improspateaza aerul fie si pe zone restranse! Orice masura concreta de reducere sau combatere ferma al efectelor caldurii excesive este foarte bine venita. De exemplu, pe Sos Oltenitei si Sos. Berceni din sector 4, intre Piata Sudului si Aparatorii Patriei au fost betonate multe zone cu verdeata si au fost ingustate trotuarele intr-un mod exagerat si nejustificat. Normal era sa faca parcari mai putine si sa pastreze spariile verzi,nu sa gatuiasca bietii copaci in acele cercuri de asfalt sau cum s-or numi ele corect. Este clar ca s-a asfaltat si betonat in mod excesiv, pamantul nu mai are cum sa respire normal, iar radacinile copacilor pot fi in pericol sa se usuce din cauza ca acel asfalt acumuleaza multa caldura. IIn cazul ca incep pomii sa se usuce, nu prea cred ca vor fi fi plantati altii dar sunt sanse mari sa faca noi locuri pentru masini! Trebuie sa intelegem si sa acceptam cu totii ca este esential si absolut vital sa avem mai multe spatii verzi si cat mai multi copaci intr-un oras ablomerat si atat sw poluat cum este Bucurestiul in prezent. Treptat trebuie redus confortul de a circula cu masina si imbunatatit cat mai mult transportul in comun deoarece doar asa poate fi conservat mediul inconjurator si sa avem sansa la un trai mai linistit si sanatos din toate punctele de vedere. In fine, pot fi multe alte idei utile in acest sens, dar care momentan nu imi vin in minte.
Arborii se usuca si in Baragan din cauza secetei. In unele orase au fost create gradini verticale pe peretii blocurilor. Este un curent artistic, ideologic, numit solarpunk sau ecopunk. Idealizeaza aceasta arhitectura si stil de viata. Daca asteptam "sa se faca"...Ar trebui plantate conifere in campie (pinus nigra) pentru ca masivul de conifere genereaza aerosoli care devin centri de condensare si determina ploile mocanesti. Cel putin in cazul S-E Romaniei, am trecurt linia rosie dincolo de care, fara irigare nici pomii nu mai cresc. Doar in Balta Ialomitei si a Brailei mai sunt sperante. In luncile raurilor, de asemenea, panza freatica fiind mai aproape de suprafata. Gandim global - actionam local. Sa actionam!
@@iulianarion8694unde ai văzut brad să crească la câmpie, Gigule?
@@enachegosa6163 pinul este un arbore conifer care este cultivat ca arbore ornamental in localitatile din stepa. De asemenea este plantat pe colinele malului Dobrogean al Dunarii. In China este plantat sa fixeze dunele de nisip. Chinezii dau gaura cu motoburghiul la 1m adancime, planteaza pinul, pun apa, apoi astupa groapa.
BRAVO BRAVO BRAVO
Felicitari!!!😊😊😊
Amplitudinea inechitatii sociale rod al recesiunilor
Gresit . Inechitatea sociala ii de cand e lumea si pamantul . Regii si imparatii au trait pe spinarea poporului . Toata lumea traieste din pierderi , dar fiecare din pierderile altuia . “ Zero summe game “ . Bogatii traiesc pe spinarea saracilor . Efort minim , efect maxim .
daca rezultatul productivitatii se imparte doar intre o elita cum s-a intamplat in vest din 1972 este normal sa nu existe o crestere economica generala. Keynes a publicat in 1930 Posibilitatile Economice ale Nepotilor Nostri in care arata ca doar daca ar exista vointa politica "in cel mult o suta de ani (2030) oamenii isi vor putea permite o viata decenta ,o satisfacere deplina a necesitatilor absolute ,muncind doar 3 ore/zi ". "obsesia pt bani ca posesiune spre diferenta de necesitatea pt bani ca mijloc...este un act semi-criminal...pe care nu trebuie sa-l sustinem..."
Democratie e atunci cind cei ce iau decizii in numele tau au datoria sa iti ceara acordul mai intii. Republicile actuale sint de fapt oligarhii moderne în care grupurile de interese ale celor bogati sint arbitrate de către popor, adică poți alege de la ce masa a bogatilor vei primi firimituri.
"Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functonare a societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii.
Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un puternic aspect concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela etc.), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace (Romania, Bulgaria, Grecia etc.) resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E simplu sa vezi dacă e oligarhie pentru ca intr-o democratie adevărată nu ar trece legi care nu ar fi în interesul celor mulți.
Prima oligarhie moderna a aparut in Anglia pe la sfirsitul secolului 17. După ce revoluția burgheza condusa Cromwell a reușit, grupurile de interese ale celor bogati nu au fost in stare sa se puna de acord cum sa își împartă puterea politica pentru a nu se ajunge la dictatura uneia. Soluția a fost numirea unui rege care sa fie arbitru. În republici poporul este arbitru, dar sa nu confundam posibilitatea de a alege ce grupare te va guverna cu democratia, adică cu posibilitatea de a decide cetatenii ce legi sa treacă si ce nu.
Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele.
E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.
💪
Bun😊
Aștept cu nerăbdare deschiderea cafenelei nației din București.
❤❤❤❤❤❤
Mare dreptate ai.
Mulțumim frumos! Ador vocea nației
Succes pe mai departe!
Multumim!
Buna seara dragilor 🤗
Bravoooo 👍
Total de acord cu faptul ca e o tampenie cresterea asta economica continua. Dar sa zici ca stiinta este foarte clara in legatura cu schimbarile climatice, ca intelegem perfect de ce se intampla ce se intampla si ce e de facut este dupa parerea mea rusinos pt cineva care incearca sa-si ajute urmaritorii sa isi cultive gandirea si spiritul critic. Il mai recomand inca o data pe Constantin Cranganu pentru o perspectiva mai nuantata si mai realista asupra schimarii climei.
Felicitări 🎉
Timp destul pentru a putea incuba idei, alaturi de alti oameni, fizic
Super emisiune
După ce s-au născut gemenii mei, am lucrat pentru câteva luni câte 2 ore în plus pe zi pentru a mă putea bucura alături de ei de ziua de miercuri. Șefului i sa părut ceva SF deși timpul de lucru efectiv era același f8ind nevoit în cele din urmă sa întrerupt programul asta de lucru.
De acord cu cele prezentate !
Mulțumesc!
Liniștea lipsește și mirosul de altă dată!
❤❤❤
Combinația cea mai buna este zahar + grăsime (și poate eventual sare).
Si ajungi sigur la dislipidemie : Hipertensiune + Diabet de tip 2 + Colesterol LDL + Hiperglicemie + Hiperinsulinemie
In Bucuresti???? Aoleuuu!!! abia astept!!!! 😊😊😊😊
Mă sperie viitorul omenirii 😮
D'le Dragos in majoritatea tarilor capitaliste e la fel !Cineva a zis ca reclama e sufletul comertului! Putine companii se preocupa de sanatatea clientilor ! Interesul lor e doar profitul maxim cu minim de cheltuieli ! La fel si majoritatea oamenilor de afaceri fac la fel ! Va amintiti de serialul "Dallas ,"Jr nu era o exceptie, multi fac la fel ! Cind oamenii descopera o afacere banoasa, devin adicti la bani si greu se mai opresc ! Uitativa in jur ,milionarii vor sa.fie miliardari ,multimiliardari ,trilionari ,etc. Numai moartea ii mai opreste ! Oamenii de afaceri in general sint mai ambitiosi ,mai increzatori (vorbim de afaceri legale nu de escrocherii) i-si asuma riscuri mai mari ! Sistemul asta cu alegeri libere pune la putere politicieni care in general nu sint oameni de afaceri prosperi sau pur si simplu habar nu au de afaceri ,sint doar buni de gura si vor sa se inbogateasca pe orice cale (mai ales la noi ) Ei stiu ca s-ar putea sa nu mai fie realesi asa ca profita la maxim de termenul lor ! In multe alte tari e la fel ca aici ! Legile sint supuse la vot si au nevoie de majoritate de voturi ca sa fie aprobate ! Bineinteles ca legile care protejaza consumatorii si publicul nu sint pe placul afaceristilor si companiilor, asa ca mituiesc politicienii ca sa voteze impotriva lor ! Legi care ar pedepsi acei politicieni nu sint aprobate ca ar trebui sa le voteze tot ei asa ca in concluzie sistemul asta a fost corupt de ei si e aproape imposibil de schimbat !! S-a ajuns la un impas ! Ajung presedinti nealificati, si politicieni necinstiti care i-si bat joc de tarile lor !!😢😢😢😢
😮 VÂNTUL A FOST ,, SEMĂNAT " !!! ACUM ,, CULEGEM" TOATE FURTUNILE.....
Excelenta radiografie a economiei&societatii construite pe doparea consumatorului!
Cel mai mare “specialist” in asfaltari si betonari e Baluta, primarul S4.
👍👍👍
De maine imi dau demisia! 😂 Stii chestia asta "doughnut economy" e mai mult un ghid, o culegere de idei...nu e chiar un sistem economic in sine! Parerea mea e ca Ceea ce se intampla azi nu e o problema economica ci mai mult una sociala! E o problema legata de degradarea rapida a individului! De aici pornesc toate relele...Un individ neechilibrat creeaza sisteme dezechilibrate ! Unii merg chiar mai departe si sun ca omenirea trece prin niste cicluri de auto distrugere care sunt chiar necesare...pentru a rebalansa sistemul!
E doar oligarhie
Bună seara,
Genial
Faina editia.
Referitor de cei ai avea nevoie sa te simti implinit mereu trebuie mentionat unde te afli pe piramida lui Maslow.
(1)Deoarece cineva care are nevoie de mancare clar poate fi satisfacut de un produs cumparat, cand mori de sete nu prea conteaza ca sucul care il bei e cancer.
(2)Urmatoarea etapa fiind securitatea depinde de situatie poate fi satisfacuta cu o casa noua, un job mai sigur, moate sa te muti in alta tara.
(3)Nevoia de apartenenta e mult mai usor de satisfacut fara bani dar nu strica sa ai bani ca sa te integrezi mai usor, de exemplu vrei sa joci fotbal o poti face pe camp in blugi si la bustul gol dar nu strica sa iti cumperi echipament sa inchiriezi un teren si asa mai departe.
(4)Recunoasterea sociala poate fi obtinuta prin munca pe care o faci dar deobicei e nevoie de multi bani ca sa excelezi indeajuns sa fi respectat.
(5)Dezvoltarea personala e aproape imposibila daca nu ai o baza sigura.
In trecut, acum 200-300 de ani, era mai greu sa urci piramida decat este azi. Acum s-au creat metote noi de a urca piramida folosind bani in loc de munca. Eu personal cred ca nu avem doar O piramida de urcat suntem ca alpinistii care trebuie sa urce munte dupa munte dupa munte. Nevoia ta de siguranta cand esti student nu e aceas cu atunci cand ai familie, sau esit la pensie, creierul nostru se obijnueste cu ce are si vrea mai mult, aceasta crestere continua pe care o vedem in economie vine din interiorul nostru. Noi ca oameni nu ne multumim si vrem mai mult. Ori ce ti-ai dori fie ca e satisfacut cu bani sau cu munca, cu prieteni si relatii cu sens, multi nu se multumesc niciodata.
Eu sunt multumit. Da, as putea sa am mai mult, dar e bine ce am. Nu am nevoie de mai mult. Nu cred ca am ajuns in varful piramidei lui Maslow dar e bine unde sunt.
Până la vârfuri de piramidă marș în 3,14zda mă-tii la școală, învață să scrii corect bivol agramat!
2:40 Rawthorne
Respect
E natural ca toate companiile să își dorească să crească. Realitatea e că unele cresc și altele falimentează.
Experiența ne arată că se pot inventa nevoi și cu ele se poate genera creștere.
Se lucrează și la extinderea pe alte planete, așa că încă va exista dorința de creștere.
❤
Ce e mai rău urmează după alegeri 😉
OK, si totuși ce facem ? Ne mutam înapoi in comune primitive, muncind pământul cu plugul tras de cai precum străbunii noștri ca să avem ocupație și să nu ne revoltăm ?
Ne retragem în feudalism, lăsând tehnologia în mâinile clasei conducătoare pentru a ne _păstori_ mai bine ?
Cine definește _standardul de viață decent_ pentru o persoană sau familie oarecare ?
Sau varianta alternativă ? Armate de drone AI care extermină "gurile inutile", cum a spus Yuval Harari ?
Doar optiunile astea doua exista?
Este un lux in 2024 sa locuiesti in sate uitate,sa lucrezi pamantul si sa ti cresti animale...
@@tandago7281Normal ca nu. Există și alte extreme, iar realitatea probabil că va fi o medie a extremelor: și oleacă de feudalism, și oleacă de comunism, etc.
@@antisocial557ba du-te tu în satele uitate, stai tu la coada vacii, dă tu cu sapa de 50000000000 de ori în pământ pentru o bucată de pâine. Marș!
Oligarhia este cea mai raspindita forma de guvernare de cind au aparut primele orase pe aceasta planeta
Puțin probabil ca lumea să implementeze toate acele măsuri până în 2030!!!
❤🎉
Bună-starea poate fi cuantificată printre altele, prin banii cheltuiți pentru concedii!
Faptul că o bună parte dintre români nu și-au permis un concediu de mulți ani, este o dovadă a unui nivel de trai scăzut al cetățenilor români!
💣💣💣, video distribuit
Excelent episodul, ca toate cele de pe acest canal. Dar vin cu o întrebare: dacă populația lumii crește, nu e normal să crească și economia, consumul?
👏👏👏
✌️
Ne facem rău singuri.
Pentru algoritm
Buna, apreciez ca in emisiune se ating multe subiecte esentiale dar rugamintea mea e sa folositi exprimarea corecta de Societate de consum in loc de Economie. O vorba foarte inteleapta zice Veti cunoaste adevarul iar adevarul va va face liberi.
Sa invatam din greseli!
Conturezi inceputul unei noi ere . Eu ma gindesc la ideiile astea inca din 2005.
2:14 ești incredibil 😂 daca voi va "echilibrați" dc nu putem spune și despre ceilalți că se echilibrează nu cresc?
Stangismele specifice:)
Singura emisiune care o ascult cu mare plăcere ,mulțumesc ?
Doamne ajuta sa mergeți înainte !
*pe care...
Like pentru video