Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 чер 2020
  • Πάντα ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ Αναστασίου, έρχεται να βάλει σε μια ξεκάθαρη βάση τα πράγματα, χωρίς περιτυλίγματα και επαναλαμβανόμενες εκφράσεις, οι οποίες ακούστηκαν πολύ αυτές τις μέρες της πανδημίας .
    Με μια απόδοση των σκέψεών του και της πατρικής του αγάπης, φαίνεται να ελπίζει στο συνδυασμό των ανθρώπινων αρετών και των δυναμικών της πίστεώς μας και προσπαθεί να ενεργοποιήσει μέσα από αυτή τη συνέντευξη στην εφημερίδα καθημερινή, τον καθένα από μας που είναι δεκτικός να ακούσει και να κατανοήσει τι σημαίνει να είσαι Χριστιανός και να έχεις ελπίδα και αγάπη μέσα σου ώστε να διώξεις τον πανικό. Την ίδια ώρα όμως απευθύνεται ακόμη και σε εκείνους που δεν πιστεύουν.
    Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του είχε μιλήσει για συμφιλίωση σε αυτό του το μήνυμα, μέσα και από αυτή τη συνέντευξη στη Μαργαρίτα Πουρνάρα και στην Καθημερινή, φαίνεται να προτάσσει την πανανθρώπινη αλληλεγγύη και την αφοβία ως όπλο γι αυτή την κρίσιμη περίοδο.
    Το ιδανικό για την πορεία της ανθρωπότητος δεν μπορεί να είναι το δίκαιο του ισχυρού, αλλά η παγκοσμιοποίηση της αλληλεγγύης
    Η φωνή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής εκπέμπει όπως πάντα γαλήνη και σοφία. Είτε δια ζώσης είτε εκ του μακρόθεν η παρουσία του λειτουργεί κατευναστικά σε όλες τις δύσκολες συγκυρίες, πόσο μάλλον σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ίδιος ευρίσκεται επίσης σε περιορισμό, βλέποντας την καθημερινότητά του να έχει αλλάξει άρδην: «Και εδώ στην Αλβανία συντονιζόμαστε με τις κυβερνητικές εντολές και τις υγειονομικές οδηγίες. Επικοινώνησα εγκαίρως με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και λάβαμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις, σχετικά με τη λειτουργική, εκπαιδευτική, κατηχητική και φιλανθρωπική διακονία της Εκκλησίας μας. Εκείνο το οποίο έχω μάθει στη μακροχρόνια πορεία μου είναι, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού, να αναζητώ νέα μονοπάτια διεξόδων μέσα στις χαράδρες των δυσκολιών».
    Τον ρωτώ αν η αναγκαστική κοινωνική αποστασιοποίηση για εμάς τους πολίτες έχει τα χαρακτηριστικά ενός παροδικού μοναχισμού. «Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Ορθόδοξος μοναχισμός, στον οποίο αναφερθήκατε, διέπεται από τρεις βασικές αρχές: την υπακοή, την εγκράτεια και την ακτημοσύνη. Κάτι θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη από τη σημαντική αυτή παράδοση, όπως: υπακοή στους υπεύθυνους για την αντιμετώπιση της κρίσεως, υπακοή στους ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με τη θεραπεία και την έρευνα, υπακοή στην εντολή ‘Μένουμε σπίτι’. Ας γίνει το σπίτι το ασκητήριό μας. Δεν είναι εύκολο. Ο κίνδυνος διενέξεων και συγκρούσεων από τον περιορισμό παραμονεύει. Παραμένοντας στο σπίτι μας, ας μην απομονωθούμε. Ας ενισχύουμε ο ένας τον άλλον με λόγο, με σιωπή στοργής και πρόσχαρη διάθεση».
    κάμερα Ανδρέας Χαλκιόπουλος
    μοντάζ Μαριάνθη Ματζίρη
    πηγή εξωτερικής φωτογραφίας CNN GREECE
    πηγή συνέντευξης έντυπη έκδοση από την εφημερίδα Καθημερινή
    Το βίντεο προβλήθηκε στο Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» στις 12 Απριλίου 2020
    bit.ly/3hUgR4p

КОМЕНТАРІ •