Ürettiğim içerikleri değerli buluyorsanız ve düzenli içerik üretebilmemi istiyorsanız Patreon veya UA-cam üzerinden destek olabilirsiniz. Ayrıca videolarımı paylaşabildiğiniz kadar paylaşmanız çok makbule geçer. Patreon üyeliği için: www.patreon.com/join/NezihSeven UA-cam üyeliği için: ua-cam.com/channels/Efjr0izCWS3GzayQCJSTNg.htmljoin IBAN veya kripto para ile destek olmak isterseniz şu yazının sonunda adresleri bulabilirsiniz: www.patreon.com/NezihSeven/about
Belki en son beklediğim şey bu kadar açık, temellendirilmiş ve hak, Türkçe bir Perennialist/Klasik Teist kanal bulmaktı. Kanalını yeni bulmama ve izleyip okumaya devam edeceğim halde belki yanıtını bulamayacağım şu soruları sormak istedim: 1) Klasik bir Teist olarak mensup olduğun bir eksoterik gelenek var mı? Bir eksoterik geleneğin gerekliliğine (Guenon ve Schulon'un inandığı gibi) inanıyor musun? Eksoterik geleneğin dışında pratikleri uyguluyor musun? (İbrahimi olduğum halde meditasyon yapmak gibi) 2) Mantık, Metafizik ve İlahi konularda yeterli bir araç mıdır, yoksa mantık-ötesi, sezgisel veyahut ontolojik araçlar kullanılmalı mıdır, bu araçlar neye benzer? 3) Belki farkında belki farkında olmadan çok konuda bir çok düşünür ve geleneksel metine atıfta bulunmuştun, (İlk önce Hiyerarşik Nedensellikte bulunan "Yer/Temel" tanımı Meister Eckhart'ın direkt isim verdiği ve kullandığı bir kavram, Ibn Arabi gibi metafizikçilerde de ve bir çok eski metinde de benzer temeller gözüküyor, bunların bazılarını dile getirdin zaten.) Özellikle okuduğun ve ilham aldığın yazarlar ve mistikler hangileri? Yeni dönem Gelenekçi Ekolünden olanlar ne kadar etkin? Bhagavad Gita'ya yaptığın göndermeden Hinduizm ve Demiurge tanımından Gnostik geleneklerin bir kaynak olduğu açık. Ama mesela Budizm, Tantrik veyahut Kaballah ve Hristiyan metinlerle etkileşimin oldu mu? Ne kadar, hangileri özellikle? 4) Hearthcult (Ocak/Familya Kültü diye belki çevrilebilir?) hakkında bilgili misin? Ancient City okudun mu? 5) Kast sistemi ve bunun ruhani yanı, aynı zamanda Üçlü Ruh (Spirit-Soul-Body, Pneuma-Psyche-Hyle, Ruh-Nefs-Vücut, Üç Beden, vesair) anlayışı hakkında düşünceler? Dolu ve ağır konular biliyorum, hatta hepsi kendi başına bir videoya tekabül edebilir, ama kendimden biliyorum ki bu tür bilgilere sahip olan bir kişi bu tür konulara ilgili birine cevap vermek pekâlâ ister. En kötü bir video talep sırası gibi bir şey olmuş olur bu da. Arkeogenetik çalışmalarını ve videolarını da çok başarılı ve profesyonel buluyorum bu konunun ehli olmasam bile, dürüstlüğünü ve tartışma ortamında farklı fikirlere açık oluşun aşırı politize ve romantize olmuş bu dalda ferahlatıcı bir şey. Pax vobiscum.
Gümüşhanevi'nin Ehl-i Sünnet İtikadı kitabında "Başkasının elini öpen kimse fasıktır. İlim ve fazilet erbabının elini öpmekte mahzur yoktur." diye geçer. Bu da hep ilginç gelmiştir bana. 7:43'te verdiğiniz örneğe nazaran küçük bir anekdot.
Usta peri ve cinlere inanıyorum diyorsun ama merak ettim nasıl inandığını, bilimsel olarak kanitlanabilirler mi mesela kanitlanabilirse bugüne kadar kanitlanmiş olmalari gerekmez miydi, yoksa kanitlanamazlar mi?
Periler ve cinlerin varlığının kanıtlanmış olduğunu düşünmüyorum. İnanıp inanmamanın önemli olduğunu da düşünmüyorum, hayata anlam katan bir inanç falan değil sonuçta, sadece renk katıyor belki. Nasıl inandığıma gelirsek, belki şu şekilde özetleyebilirim: 1. Duyularımız çok sınırlı. Nasıl ki bizim gezegenimiz haricinde de yaşam olabileceğine inanmak makulse bizim algı skalamız dışında bilinç formları olabileceğine inanmak da makul görünüyor bana. 2. Zeki, makul ve dürüst olduğunu düşündüğüm pek çok şahsiyet bu yönde birtakım tecrübelerinden bahsediyorlar. 3. Hemen her kültür bu türden varlıklara dair deneyimlerden bahsediyor. Dediğim gibi, bunlar perilere ve cinlere dair karşı konulamaz argümanlar falan değil. Sadece inanış biçimimi açıklamaya çalıştım. Tam olarak bu sebeplerle inandığımdan bile emin değilim; belki sadece onlara inanmaya meyilli bir tabiatım vardır.
Saydıklarınıza tapmanın da hayırlı olduğunu düşünüyorum. Ama tüm bu maddi unsurların veya arkasında işleyen güçlerin temelindeki nihai dayanak olan Tanrı, yaşama ve evrene gerçek anlamını verendir. O olmaksızın hiçbir şey varlıkta kalamaz, hiçbir ahlaki değer gerçek değerini koruyamaz. Bence tüm bu saydıklarınıza tapılabilir; ama nihai kaynak asla unutulmamalı.
@@NezihSeven "Kurancılar" dediğiniz Allah'ın tahrif edilmiş gerçek öğretilerini iletmek için mücadele ediyor.Siz Tek olan yaratıcıya inanıyorsunuz diye umuyorum.
Toplamı 40 dk'ya yakın 3 video yükledim konuya ilişkin. Eğer onları izlediğiniz hâlde bu soruyu soruyorsanız benim vereceğim herhangi bir cevabın anlamı yok demektir. Hemen her dini ekolden kişi kendisini gerçek öğretilerin temsilcisi ve hizmetkarı olarak görür. Bu Kurancılara has bir şey değil.
Ayrıca son olarak da: mutluluğun sebebi, ilgili hormonun beyinde salgılanması mıdır yoksa ruha etki eden metafiziksel huzur maddi dünyada hormonun salgılanması olarak mı zuhur eder? Güzel videoydu kolay gelsin :D
@@NezihSeven Kürtlerle alakalı konuları(tarih kültür genetik) daha objektif mütalaa edebiliyorsanız bunda eminim Malatyalılığın da payı vardır. Zira malumunuz işbu yöre kürdistan'ın çeperinde yer alıyor, buradaki kürtler hanefi olur, kürt partilerine rey vermez. Bu da kürtçü bir önyargının oluşmasını engelliyor.
@@saidhalimpasa8194 akrabalarımın çoğunluğu olmasa da ciddi bir bölümü "Kürt partileri" derken muhtemelen kastetmiş olduğunuz partiye oy veriyor. Hatta anne tarafımdan olup ne Malatyalı ne de Kürt olan akrabalarımın da bir kısmı mevzubahis partiye oy veriyor. Teoriniz pek doğru görünmedi bana :)
@@NezihSeven Tabii zeka, karakter ve kişinin çabası da önemli faktörler. Malatyalı Kürtler hem kültürel hem de siyasi olarak diğer Kürtlerden daha farklılar, bu konuda itirazınız yok sanırım. Bu da bir ölçüde dışardan bir gözle bakmayı sağlıyor olabilir diye düsündüm. Ayrıca melez olmak da nasyonalist kaygi ve duyguları bastırıyor. Ben mesela yarı kürt yarı türk olmanın faydasını görüyorum bu konuda.
Merhaba. Sizde irani bir duruş ve hava var.İçerde ne varsa dışa yansırmış.Biraz zerdeşt biraz ezidi biraz batınilik.Ricam hızlı konuşuyorsunuz birde konuşurken tonlamıyorsunuz.Nacizane iyi yerlerde olacağınıza inanmiyorum.
Sakal pek sorun olmuyor da bıyıktan dolayı çorba içmemeyi tercih ediyorum haklısınız. Makul bir tahminde bulunmuşsunuz. Bu devirde ender rastlanan bir öngörü.
@@sayikmuratyldz7724 konuşacak bir şey yok ki, bu bıyıklarını kısaltmak istemeyen herkesin ödemek zorunda olduğu bir bedel. Ben bu bedeli göze almışım. Çorbasız bir hayatı bıyıksız bir hayata tercih ediyorum.
Sürekli öğrenmeye çalışıyom demek daha doğrusu, ben evreni daha iyi anlıyabilmen için bilim adamlarını takip ediyorum videoyuda hazırlayan arkadaş bilgili ama işin membağına inse süper olur
@@mehmetoral317 anladım anladım kötü bir amaçla yazmamışsın ama üslubun biraz yanlış yani emir cümlesi kurmak yerine tavsiye ediyorum dersen daha anlaşılır olur(bence)
bilmek yerine bilmen yazmışım, ben evrimsel sürece inanan biriyim, insan beyni, olmayan birşeyin tasarlayamaz ilk tanrılar somuttur, toprak, su, hava, anne, vb İlyas Özkan, Celal Şengör, Ali DEMİRSOY vb bunlar çok aydınlatıcı bilgiler veriyor belgeli
Ürettiğim içerikleri değerli buluyorsanız ve düzenli içerik üretebilmemi istiyorsanız Patreon veya UA-cam üzerinden destek olabilirsiniz. Ayrıca videolarımı paylaşabildiğiniz kadar paylaşmanız çok makbule geçer.
Patreon üyeliği için: www.patreon.com/join/NezihSeven
UA-cam üyeliği için:
ua-cam.com/channels/Efjr0izCWS3GzayQCJSTNg.htmljoin
IBAN veya kripto para ile destek olmak isterseniz şu yazının sonunda adresleri bulabilirsiniz: www.patreon.com/NezihSeven/about
Her zaman ki gibi İlginç bir konu!
Bu tür videolari bi tür podcast gibi diniyorum. Sagolun!
hocam bir de bir şey sorucam gündelik hayatınızdaki maddi kaynaginiz nedir
Belki en son beklediğim şey bu kadar açık, temellendirilmiş ve hak, Türkçe bir Perennialist/Klasik Teist kanal bulmaktı. Kanalını yeni bulmama ve izleyip okumaya devam edeceğim halde belki yanıtını bulamayacağım şu soruları sormak istedim:
1) Klasik bir Teist olarak mensup olduğun bir eksoterik gelenek var mı? Bir eksoterik geleneğin gerekliliğine (Guenon ve Schulon'un inandığı gibi) inanıyor musun? Eksoterik geleneğin dışında pratikleri uyguluyor musun? (İbrahimi olduğum halde meditasyon yapmak gibi)
2) Mantık, Metafizik ve İlahi konularda yeterli bir araç mıdır, yoksa mantık-ötesi, sezgisel veyahut ontolojik araçlar kullanılmalı mıdır, bu araçlar neye benzer?
3) Belki farkında belki farkında olmadan çok konuda bir çok düşünür ve geleneksel metine atıfta bulunmuştun, (İlk önce Hiyerarşik Nedensellikte bulunan "Yer/Temel" tanımı Meister Eckhart'ın direkt isim verdiği ve kullandığı bir kavram, Ibn Arabi gibi metafizikçilerde de ve bir çok eski metinde de benzer temeller gözüküyor, bunların bazılarını dile getirdin zaten.) Özellikle okuduğun ve ilham aldığın yazarlar ve mistikler hangileri? Yeni dönem Gelenekçi Ekolünden olanlar ne kadar etkin? Bhagavad Gita'ya yaptığın göndermeden Hinduizm ve Demiurge tanımından Gnostik geleneklerin bir kaynak olduğu açık. Ama mesela Budizm, Tantrik veyahut Kaballah ve Hristiyan metinlerle etkileşimin oldu mu? Ne kadar, hangileri özellikle?
4) Hearthcult (Ocak/Familya Kültü diye belki çevrilebilir?) hakkında bilgili misin? Ancient City okudun mu?
5) Kast sistemi ve bunun ruhani yanı, aynı zamanda Üçlü Ruh (Spirit-Soul-Body, Pneuma-Psyche-Hyle, Ruh-Nefs-Vücut, Üç Beden, vesair) anlayışı hakkında düşünceler?
Dolu ve ağır konular biliyorum, hatta hepsi kendi başına bir videoya tekabül edebilir, ama kendimden biliyorum ki bu tür bilgilere sahip olan bir kişi bu tür konulara ilgili birine cevap vermek pekâlâ ister. En kötü bir video talep sırası gibi bir şey olmuş olur bu da. Arkeogenetik çalışmalarını ve videolarını da çok başarılı ve profesyonel buluyorum bu konunun ehli olmasam bile, dürüstlüğünü ve tartışma ortamında farklı fikirlere açık oluşun aşırı politize ve romantize olmuş bu dalda ferahlatıcı bir şey.
Pax vobiscum.
Gümüşhanevi'nin Ehl-i Sünnet İtikadı kitabında "Başkasının elini öpen kimse fasıktır. İlim ve fazilet erbabının elini öpmekte mahzur yoktur." diye geçer. Bu da hep ilginç gelmiştir bana. 7:43'te verdiğiniz örneğe nazaran küçük bir anekdot.
Ehl-i Sünnet'e göre herkes fasık kanka, din adı altında kendi otoritelerini kuruyorlar Allah'tan korkusu yok bu Ehl-i Sünnet'in
Spinozanın tanrısı üzerine ne dersiniz
Şizofreni örneğine Gazali'nin Ateş Pamuk örneği birebir
Her ateist kendi toplumunun tanrısına karşı ateisttir kısaca.
Usta peri ve cinlere inanıyorum diyorsun ama merak ettim nasıl inandığını, bilimsel olarak kanitlanabilirler mi mesela kanitlanabilirse bugüne kadar kanitlanmiş olmalari gerekmez miydi, yoksa kanitlanamazlar mi?
Periler ve cinlerin varlığının kanıtlanmış olduğunu düşünmüyorum. İnanıp inanmamanın önemli olduğunu da düşünmüyorum, hayata anlam katan bir inanç falan değil sonuçta, sadece renk katıyor belki. Nasıl inandığıma gelirsek, belki şu şekilde özetleyebilirim:
1. Duyularımız çok sınırlı. Nasıl ki bizim gezegenimiz haricinde de yaşam olabileceğine inanmak makulse bizim algı skalamız dışında bilinç formları olabileceğine inanmak da makul görünüyor bana.
2. Zeki, makul ve dürüst olduğunu düşündüğüm pek çok şahsiyet bu yönde birtakım tecrübelerinden bahsediyorlar.
3. Hemen her kültür bu türden varlıklara dair deneyimlerden bahsediyor.
Dediğim gibi, bunlar perilere ve cinlere dair karşı konulamaz argümanlar falan değil. Sadece inanış biçimimi açıklamaya çalıştım. Tam olarak bu sebeplerle inandığımdan bile emin değilim; belki sadece onlara inanmaya meyilli bir tabiatım vardır.
@@NezihSeven anladim, teşekkürler.
Ben soyut varlıklara tapanları anlamıyorum, niye büyük ağaçlara, dağlara, göllere, nehirlere tapmıyoruz?
Saydıklarınıza tapmanın da hayırlı olduğunu düşünüyorum. Ama tüm bu maddi unsurların veya arkasında işleyen güçlerin temelindeki nihai dayanak olan Tanrı, yaşama ve evrene gerçek anlamını verendir. O olmaksızın hiçbir şey varlıkta kalamaz, hiçbir ahlaki değer gerçek değerini koruyamaz. Bence tüm bu saydıklarınıza tapılabilir; ama nihai kaynak asla unutulmamalı.
@@NezihSeven "Kurancılar" dediğiniz Allah'ın tahrif edilmiş gerçek öğretilerini iletmek için mücadele ediyor.Siz Tek olan yaratıcıya inanıyorsunuz diye umuyorum.
Toplamı 40 dk'ya yakın 3 video yükledim konuya ilişkin. Eğer onları izlediğiniz hâlde bu soruyu soruyorsanız benim vereceğim herhangi bir cevabın anlamı yok demektir.
Hemen her dini ekolden kişi kendisini gerçek öğretilerin temsilcisi ve hizmetkarı olarak görür. Bu Kurancılara has bir şey değil.
@@NezihSeven İzlemedim ve bilmiyordum.Öğrenmiş oldum.
Ayrıca son olarak da: mutluluğun sebebi, ilgili hormonun beyinde salgılanması mıdır yoksa ruha etki eden metafiziksel huzur maddi dünyada hormonun salgılanması olarak mı zuhur eder? Güzel videoydu kolay gelsin :D
Demiurge ile Brahma'nın aynı varlıklar olduğunu düşünüyorum.
Hocam siz nerelisiniz acaba
Malatya.
@@husicil8979 Kale. Bürüstün ve Pirot köyleri.
@@NezihSeven Kürtlerle alakalı konuları(tarih kültür genetik) daha objektif mütalaa edebiliyorsanız bunda eminim Malatyalılığın da payı vardır. Zira malumunuz işbu yöre kürdistan'ın çeperinde yer alıyor, buradaki kürtler hanefi olur, kürt partilerine rey vermez. Bu da kürtçü bir önyargının oluşmasını engelliyor.
@@saidhalimpasa8194 akrabalarımın çoğunluğu olmasa da ciddi bir bölümü "Kürt partileri" derken muhtemelen kastetmiş olduğunuz partiye oy veriyor. Hatta anne tarafımdan olup ne Malatyalı ne de Kürt olan akrabalarımın da bir kısmı mevzubahis partiye oy veriyor. Teoriniz pek doğru görünmedi bana :)
@@NezihSeven Tabii zeka, karakter ve kişinin çabası da önemli faktörler. Malatyalı Kürtler hem kültürel hem de siyasi olarak diğer Kürtlerden daha farklılar, bu konuda itirazınız yok sanırım. Bu da bir ölçüde dışardan bir gözle bakmayı sağlıyor olabilir diye düsündüm. Ayrıca melez olmak da nasyonalist kaygi ve duyguları bastırıyor. Ben mesela yarı kürt yarı türk olmanın faydasını görüyorum bu konuda.
Hinduizm üzerine videolar çeker misin lütfen
Proto-Hint-Avrupa diniyle başladığım dinler tarihi serisinde Hinduizm’i de ele almayı planlıyorum.
@@NezihSeven Merakla bekliyorum!
Merhaba. Sizde irani bir duruş ve hava var.İçerde ne varsa dışa yansırmış.Biraz zerdeşt biraz ezidi biraz batınilik.Ricam hızlı konuşuyorsunuz birde konuşurken tonlamıyorsunuz.Nacizane iyi yerlerde olacağınıza inanmiyorum.
Tanrı kelimesi nasıl çıktı araştır
Başkalarına ders vermeden önce kendi şişmiş egonu indir.
@@thefaramith8876 daha yazdığımı anlamıyorsun düşündürücü
@@mehmetoral317 Senin egon daha düşündürü :)
@@ab-pm8cc :D
@@mehmetoral317 sakin ol havalı ateist
Mantıken sizin ezo gelin çorbası içmeniz çok itici olur çünkü saç sakal birbirine karışmış
Sakal pek sorun olmuyor da bıyıktan dolayı çorba içmemeyi tercih ediyorum haklısınız. Makul bir tahminde bulunmuşsunuz. Bu devirde ender rastlanan bir öngörü.
@@NezihSeven 😀
Sizinle bu konulari canlı vanli konuşmayı isterim
@@sayikmuratyldz7724 konuşacak bir şey yok ki, bu bıyıklarını kısaltmak istemeyen herkesin ödemek zorunda olduğu bir bedel. Ben bu bedeli göze almışım. Çorbasız bir hayatı bıyıksız bir hayata tercih ediyorum.
Yok sakal konusunu değil dinler konusunu
Dinleri anlıyabilmen için tarih, coğrafya, mitoloji, astroloji, bilim bunları bilmen lazım
ŞU AN O KADAR DOĞRU BİR ŞEY SÖYLEDİNİZ Kİ
D-dostum bu harika bilgiyi nerden öğrendin?
Sürekli öğrenmeye çalışıyom demek daha doğrusu, ben evreni daha iyi anlıyabilmen için bilim adamlarını takip ediyorum videoyuda hazırlayan arkadaş bilgili ama işin membağına inse süper olur
@@mehmetoral317 anladım anladım kötü bir amaçla yazmamışsın ama üslubun biraz yanlış yani emir cümlesi kurmak yerine tavsiye ediyorum dersen daha anlaşılır olur(bence)
bilmek yerine bilmen yazmışım, ben evrimsel sürece inanan biriyim, insan beyni, olmayan birşeyin tasarlayamaz ilk tanrılar somuttur, toprak, su, hava, anne, vb İlyas Özkan, Celal Şengör, Ali DEMİRSOY vb bunlar çok aydınlatıcı bilgiler veriyor belgeli
ŞİRK insan dili ile yüce ALLAH'a iftira veya men edilen ameller ile ALLAH'a isyan veya her ikisi ile olandır.
Katılmadım
Niye