E super și aici am găsit informația de care aveam nevoie. Pe un titlu de stat pe 5 ani, se primește dobanda pe fiecare an. În cei 5 ani pe fiecare an se primește SEPARAT eu am găsit ceva informații ca se va primi la finalul celor 5 ani. Deci anual.....
Salutare! M-am uitat peste contractul meu de la titlurile Tezaur și este un citat interesant!. "Orice subscriere efectuată în cadrul ofertei este irevocabila după închiderea perioadei de subscriere,investitorul putând solicita răscumpărarea anticipata a titlurilor de stat subscrise din care se vor deduce dobânzile plătite". Deci,vei primii toată suma "investită" doar daca ai retras banii înaintea "împlinirii" unui 1 an de zile! 😅
Deci sa inteleg ca la Tezaur, dupa trecerea unui an de zile de la subscriere, nu mai poti rascumpara anticipat investitia si sa primesti dobanda aferenta anilor incheiati?
@@ConstantinBoca La Tezaur poti rascumpara anticipat investitia la valoarea nominala, insa nu vei beneficia de dobanzile acumulate. Ele vor fi deduse din valoarea principalului.
Salutare. Cum vedeți investiția în titlurile de stat în acest moment în care dobânda e în jur de 8% pe termen lung (3 ani) iar inflatia e la aprox. 17%? Probabil inflatia o sa scada, dar e greu de estimat în cât timp. Mulțumesc.
Le vad la fel ca intotdeauna, ca parte a unui portofoliu diversificat, avand o anumita alocare % in functie de profilul personal de risc. Stiu ca dobanda pare mica in raport cu inflatia, insa nu vei gasi active serioase ce iti pot aduce in mod probabil 17% in urmatorul an. De aceea, investitiile profitabile nici nu se fac pe un termen de 1 an, ci macar 5-10 ani. Ca sa poti obtine o medie, dincolo de variatiile anuale.
Daca vorbim de bursa din Romania (comparativ cu recomandarile lui Rai Dalio), care ar fi titlurile de stat pe termen lung si care ar fi pe termen scurt?
La BVB nu exista, pentru investitori individuali, decat titluri de stat pe termen scurt, pentru ca toate sunt pe maxim 5 ani. Termen mediu ar insemna 7-10 ani iar termen lung si mai mult.
Buna ziua. Am achizitionat titluri de stat in anul 2021 cu scadenta in 2024 prin BCR emise in 2019. Valoarea lor nominala este mai mica decat valoarea decontata....deci pierdere din start daca ma retrag acum. Brokerul nu a recunoscut ca sunt tranzactionate la bursa, atunci cand am cerut info suplimantare. Partea nasoala vine acum cand vreau sa le rascumpar si vad ca nu imi mai pot recupera nici valoarea nominala, dar nici nu pot vizualiza cursul de tranzactionare al titlului in timp real decat daca ma duc in banca sau sun in fiecare zi brokerul. Este o nebunie. Cum pot rascumpara aceste titluri astfel incat sa imi recuperez VN? Unde pot vizualiza cursul titlului...sau macar indicativul acela exprimat in procent? multumesc
Si titlurile de stat se tranzactioneaza pe baza cererii si a ofertei, ca multe alte clase de active (actiuni, metale pretioase etc.). Iar cand cresc dobanzile in piata, ele scad. Cine crezi ca mai este interesat acum, cand dobanzile au ajuns pe la 9%, sa cumpere la valoare nominala un titlu de stat emis cu o dobanda la nivelul anului 2019? Nimeni. Si de aceea ele se tranzactioneaza SUB valoarea nominala. Tocmai de aceea s-a introdus programul Tezaur, exclusiv pentru populatie: ca sa poti vinde titlurile tale de stat TOT la valoare nominala, inainte de scadenta, daca ai nevoie, chiar daca astfel pierzi toata dobanda. Prin urmare, ai 2 variante: 1. Astepti pana la scadenta si primesti valoarea nominala + dobanda respectiva. 2. Le vinzi acum pe minus, la pretul pietii. Daca sunt listate pe bursa, poti vedea pretul lor pe siteul BVB. Daca nu, trebuie sa intrebi la banca, pentru ca ei sunt cei care le vor rascumpara de la tine.
@@emintamer6159 Nu stiu, cel mai bine ii intrebi pe cei de la banca. Insa pot sa-ti spun ca nu te-ai fi lovit de aceasta problema daca aveai cont la un broker, pentru ca nu au comisioane de administrare.
Salut, Un video foarte bun cu explicatii pe masura. Un lucru nu sunt sigur ca am inteles bine, daca eu cumpar acum obligatiuni FIDELIS cu scadenta in 2024, 2025 la 95% din valoarea nominala a titlului si le tin pana la maturitate eu primesc cuponul plus valoarea titlurilor la 100% (adica voi avea un randament de 5% doar din valoarea nominala)?
Da. Indiferent de pretul la care tu le cumperi acum de pe bursa, statul iti va da cuponul anual de dobanda si la scadenta valoarea nominala, adica 100%.
Multumesc. Am o nelamurire: ce ma impiedica pe mine sa subscriu initial pe 5 ani (unde rata anuala a dobanzii este mai buna, 5,40%) fata de 1 an (4,55%) si dupa 2-3 ani sa renunt? .... da, se pierde dobanda pe anul in curs, dar in anul 1, anul 2 am primit 5.40% ... undeva cred ca trebuie sa existe si o altfel de penalizare, nu? Toate cele bune
Cred ca nu ai inteles corect: pierzi dobanda pe TOTI anii, si cei din trecut, pentru care ai incasat-o deja. Primesti mai putini bani de la stat, in mod corespunzator. Mai bine investesti in titluri de stat Fidelis, care sunt listate pe bursa, deci le poti vinde oricand. Sigur, nimeni nu iti garanteaza pretul la care le vei vinde...
din formularul de subscriere: "Orice subscriere efectuata in cadrul ofertei este irevocabila dupa inchiderea perioadei de subscriere, investitorul putand solicita rascumpararea anticipata a titlurilor de stat subscrise din care se vor deduce dobanzile platite. " ... deci, eu zic ca dai inapoi tot ce ai primit in anul 1, respectiv 2 ... sau doar o diferenta fata de subscriere anuala?
Dacă mă duc spre exemplu cu banii pentru o garsonieră (25000 euro) sa cumpăr titluri de stat pot? Nu am treabă cu cei de la ANAF? Cum scot banii când împlinesc data scadenta? Daca i-am cumpărat de la posta romana,tot de la posta romana trebuie sa ii ridic când împlinesc data scadenta? Au atâția bani să-mi dea sau trebuie sa i anunț? Va rog să-mi răspundeți la fiecare întrebare în parte.
Sigur ca poti. 25000 euro este o suma destul de mica fata de cat se imprumuta statul prin titluri de stat. Titlurile de stat sunt scutite de impozit deci nu ai nicio treaba cu ANAF. Daca vei cumpara prin Posta, tot acolo iti vei primi banii inapoi. Nu cunosc detalii despre procedura concreta, cel mai bine intrebi acolo.
nu înțeleg o chestie: deci la Fidelis acea dobânda de la emisiune nu este garantata și la termen? fluctuează în funcție de piata? sau doar daca vrei sa tranzacționezi?
Dobanda este fixa (si garantata) pe toata durata. Insa titlul de stat Fidelis se tranzactioneaza pe bursa. Deci pretul lui fluctueaza. Adica un titlu care are valoarea nominala de 100 lei se poate tranzactiona uneori - de exemplu - cu 99 lei sau alteori cu 101 lei. Daca il pastrezi pana la scadenta, statul iti da inapoi 100 lei + dobanda respectiva. Insa daca vrei sa-l vinzi pe bursa, pretul lui poate fi putin mai mare sau putin mai mic, fluctueaza.
Uite o noua emisiune de titluri de stat: m.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/breaking-news-ministerul-finantelor-vinde-titluri-stat-catre-19734944?fbclid=IwAR2didZ6qmpE3ZtrknggC2G0Q4YuLrtSHAgalr_5OseBqG3tHjw8UbzizXM
Va salut! După expirarea timpului (ex: cei 5 ani), ce se intampla cu banii mei? Pot sa ii pastrez in titluri de stat , ori statul imi returneaza "fortat" banii si dobanda? Mulțumesc!
@@DanSulica O întrebare ( posibil să atrag zambete cu ea): in România, omul de rând, are posibilitatea sa investeasca in cercetare sau in industria de armament? Si dacă răspunsul este favorabil, cum ar trebui sa procedeze acest om de rând... Mulțumesc!
@@DanSulica Multumesc! Pacat! Tara noastra are multi cercetatori capabili, iar unii tin proiectele in sertare de ani de zile, din lipsa de fonduri. Mie personal mi-ar fi placut sa investesc chiar si cu un procent foarte scazut de castig. Sunt atat de multe ramuri, in care cercetarea ar da economic chiar, un ''ghiont puternic''. Multumesc de raspunsurile anterioare, iar pentru ca amabilitatea v-ar face sa imi dati un raspuns si aici, precizez ca nu astept un raspuns, pentru ca e doar o '' frustrare'' personala si am vrut sa mi-o exprim pentru propria mea usurare.
Va salut. Am urmarit cu atentie si mare placere acest film . Va rog sa ma lamuriti, cand vorbiti de influentarea valorii titlurilor in functie de " dobanzi ". Este vorba de dobanda de politica monetara a BNR ?
Da, este vorba de valoarea dobanzilor din piata la modul general, unde dobanda de politica monetara are un rol esential, pentru ca le influenteaza pe celelalte (la depozite, la credite etc.).
Sa zicem ca tu cumperi direct de la stat un titlu de stat pe 2 ani cu valoarea nominala de 100 lei si dobanda de 4% pe an. Daca pretul pietii creste, sa zicem ca peste 1 an il vei vinde la un pret de 102. Adica ai obtinut un profit de 2% in plus fata de dobanda respectiva de 4%. Dar cel care il cumpara de la tine, ce randament va mai obtine dupa 1 an, adica la scadenta? Pai ia 4% dobanda insa a pierdut din start 2% (cand ti-a dat tie 102 lei) deci va mai ramane cu doar 2%. Iata deci ca acel titlu de stat s-a tranzactionat la un randament de 2%, desi dobanda lui este de 4%.
Nu. Inseamna randamentul anual mediu obtinut de tine, avand in vedere atat pretul de cumparare cat si dobanda anuala (cuponul) oferit de acel titlu de stat.
Multumim pt video, fe util! Nu inteleg insa ceva, pt Fidelis vandut pe Tradeville, titluri emise anii trecuti, am observat, asa cum spui si tu, ca se pot cumpara si cu 97 sau 98(ultimul pret)cu o dobanda intre 1,60% si 2%.Nu inteleg exact ce este Pret Dirty-de exemplu 113.Care este pretul cu care (ras)cumperi un Fidelis, 97 sau 113, de fapt? Ordin conditionat la ce se refera cand plasezi primul ordin?Am gasit niste info pe Tradeville dar nu am inteles. Poate e o idee de alt webinar cu pasii concreti, cum cumparam de la alte persoane care vand prin broker, cred ca ar ajuta pe multi.Multumesc!
Pretul dirty = pretul clean + dobanda la zi. De aceea, la obligatiuni intotdeauna ordinele se pun la pretul clean si se executa la pretul dirty. Pentru ca cel care le vinde trebuie sa isi incaseze dobanda la zi, pentru intervalul de timp in care le-a avut in posesie.
Sigur. Cel mai simplu ar fi sa deschizi cont la un broker - de ex. la Tradeville poti face totul online. Apoi alimentezi contul cu euro si pui ordinul de cumparare. Atentie ca 7 august e ultima zi.
Salut Dan, am urmarit webinarul cap-coada fara sa ma plictisesc, ceea ce e o performanta pentru un subiect destul de arid si anume finantele. Mi-a placut, unele lucruri le stiam, altele le-am aflat acum sau mi s-au lamurit mai bine, iti multumesc pentru tot efortul de a clarifica titlurile de stat. Un singur lucru mi-a ramas neclar: impozitarea. Am inteles, daca incasezi cuponul la termen, impozitul e zero. Daca le vinzi la bursa, impozitul e cel obisnuit, adica 10%? Se opreste la sursa doar cand transferi banii din contul de tranzactionare in contul bancar sau in momentul cand s-a executat ordinul de vanzare? Multumesc
Si daca le vinzi pe bursa impozitul este tot 0. Chiar daca le vinzi la un pret mai mare decat cel cu care le-ai cumparat. Deci atat impozitul pe dobanda cat si pe castigul de capital este tot zero.
Avand in vedere dobanda de 1,40% la titlurile de stat Fidelis in euro pe 1an, exista posibilitatea daca voi cere banii la termen (peste 1an) sa primesc mai putin decat banii investiti + 1,40%?
Nu exista. Nici nu trebuie sa ceri efectiv banii inapoi, daca ai un cont la un broker, titlurile de stat vor disparea din portofoliul tau si vor aparea banii respectivi automat.
Buna. Daca vreau sa cumpar titluri de stat TEZAUR pe 2 ani cu 4% si trece un an, iau dobanda pe primul an, iar apoi vreau sa imi retrag banii, raman cu dobanda de pe primul an sau trebuie sa o dau si pe aceea inapoi?
Salutare! Aveti idee daca putem subscrie la Fidelis prin Tradeville pana pe 7 August? Adica sa le putem achizitiona la pretul normal de 100 lei/titlu? Eu nu gasesc simbolul aferent :) Multumesc!
Da. Se pot tranzactiona oricand pe bursa. Doar ca pretul lor depinde de cerere si oferta, adica poate sa fie putin mai mic sau mai mare decat valoarea nominala.
Argentina, liban, ecuador. Incapacitate de plata 2020..as vrea sa va intreb, e rentabil sa investesc in titluri de stat, daca profitul anual a cam inghetat de cativa ani?multumesc.
Nu stiu ce inseamna ca "profitul anual a cam inghetat de cativa ani". Pana la urma fiecare decide ce e rentabil pentru el si ce nu. Eu, de exemplu, am investit o parte din portofoliu si in titluri de stat din Romania. Decizie personala. :-)
@@DanSulica daca eu ca angajat econimisesc intr-un an 5000 lei sa zicem, ala il consider profitul meu, dupa ce am scazut cheltuielile cu mancarea chirie etc. Salariul meu nu a crescut de 5 ani chiar daca s-a marit minimul pe economie, s-au inflatia, deci m-am gandit sa compensez cumva prin dobanda primita prin cumpararea de titluri de stat.✌
Salut Dan, imi poti explica putin cum sta cu data de subscriere, de listare pe bursa. Etc etc la Fidelis. Ai spus ca in momentul de fata nu poti cumpara inca titlurile de stat, trebuie sa asteptam listarea lor pe bursa, dar in acelasi timp ai mentionat data limita de subscriere pe 7 august (apoi alocare pe 12 aug) si de abia dupa vor fi listate pe bursa. Aici ma pierd putin, deci pot sau nu pot fi cumparate pana pe 7 august si de unde daca nu de pe bursa, sper sa nu fie o intrebare ambigua😅. Multumesc anticipat de raspuns!
Lucrurile stau asa: trimiti banii la broker, acestia apar in contul tau de la broker, apoi pui ordinul de cumparare pana pe data de 7 august. Ordinul se va executa undeva dupa cateva zile dupa 7 august si vei avea acele titluri de stat in proprietate. Iar dupa inca o vreme, ele se vor lista la bursa si le vei putea tranzactiona. Ok?
Pana pe 7 august are loc subscrierea pe piata primara prin intermediul sindicatului de intermedire (BT Capital Partners, BCR si BRD) sau a altor intermediari care au semnat angajamentul de respectare a ofertei catre lead manager-ul ofertei BT Capital Partners. Pe 12 august are loc decontarea tranzactiei iar incepand cu 13 august titlurile de stat vor fi disponibile la tranzactionare pe piata secundara. Nu te astepta sa le gasesti insa la cumparare la un pret mai mic decat valoarea nominala. Cel mai eficient este sa subscrii inainte de listare.
@@InvestitorulInteligent deci daca eu lucrez cu BCR, cel mai bine ma duc la ei cu "servieta de bani" pana pe 7 august. Bine, multumesc pentru raspunsuri 💪
La prima vedere raspunsul este un clar NU. Sa investesti DOAR in titluri de stat nu este o idee foarte buna aproape niciodata. Pe de alta parte, sa ai in cadrul unui portofoliu diversificat si o anumita alocare pe titluri de stat din Ro. sau ETF-uri pe titluri de stat din strainatate este o idee foarte inteleapta.
@@cristianante3099 Pentru ca la o inflatie de 8,4%, cat este acum (insa e foarte probabil sa mai creasca in viitor, avand in vedere preturile in crestere pentru petrol si gaze) pierzi in fiecare an 4% din puterea de cumparare a banilor tai. Pe cand un portofoliu diversificat de investitii iti poate aduce un randament mai mare, de ordinul 10%, in medie, pe termen lung.
Da, exista si titluri de stat in euro pe o perioada de 20 de ani, insa sunt accesibile de obicei doar pentru investitorii institutionali, sau pe plan international.
Corect, eu l-am pus pe 1,5 viteza si sincer dupa ce l-am ascultat am avut o dezamagire enorma ca am pierdut atat de mult timp si nu am primit NICI O INFORMATIE ESENTIALA UTILA.
Păi având în vedere că în România se vând firme, companii de stat făcute praf intenționat gen Mintia, Electroputere Craiova, 1 Mai, Flacăra și sute, poate chiar mii de exemple, terenuri cumpărate de străini, etc; tot cam ca un faliment al statului ar putea fi privite aceste nenorociri și anomalii și asta nu e cam îngrijorător și trist?
As putea spune ca nu seamana DELOC cu un faliment al statului. Statul are in continuare in proprietatea lui actiuni la companii foarte profitabile, cum ar fi Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica si MULTE altele, pe langa alte active foarte valoroase (terenuri si constructii). Plus ca titlurile de stat nu sunt deloc anomalii, fiind prezente inclusiv in economiile cele mai puternice din lume, nu doar in Romania.
@@DanSulica nu m-am rederit că titlurile de stat sunt anomalii, ci aceste puneri pe butuci, cât despre ce mai are statul ca și companii, să dea Dumnezeu să rămână în continuare ale statului român.
Exista situatii de nerascumparare titluri de stat!!?🙄cineva a facut un comentariu ca are titluri de stat nerascumparate din 2018!!!(intre timp comentariu a fost sters)..i am spus ca nu pot crede asa ceva...eu am cumparat cu incredere si astept rascumparararea lor+dobanda in 2023!!🤠
In Romania de dupa 1989 nu exista astfel de situatii! Si chiar daca ar exista, respectivul ar executa silit Min. de Finante si si-ar recupera banii + dobanda datorata. Oricum, ar fi o premiera pentru o tara UE...
@@georgebratu4935 Vrei sa spui titlurile de stat Tezaur. Nu sunt deloc rele, insa eu personal le prefer pe cele Fidelis, caci sunt listate pe bursa si le poti vinde oricand fara sa pierzi dobanda acumulata intre timp.
@@DanSulica : imi poti explica, te rog mult, ce anume nu ar fi ok la titlurile Tezaur cu dobanda de 8,25% pe 1 an? Ce neajunsuri ar fi ? Am inteles ca pe termen >1 an, daca vrei sa rascumperi inainte de termen, pierzi dobanda. Sunt incepatoare pe partea aceasta si as vrea sa inteleg mai bine. Multumesc mult!
Interesant ,didactic si instructiv !Multumim
E super și aici am găsit informația de care aveam nevoie.
Pe un titlu de stat pe 5 ani, se primește dobanda pe fiecare an.
În cei 5 ani pe fiecare an se primește SEPARAT eu am găsit ceva informații ca se va primi la finalul celor 5 ani.
Deci anual.....
@Dan Sulica nu greșesc?
Si dacă greșesc te rog sa ma corectezi.
Da, separat, la finalul fiecarui an in parte.
Genial video! In sfarsit am inteles ce e cu aceste titluri de stat!
Multumesc! :-)
Multumesc pt luminarea mintii!
Cu mare drag! :-)
Multumim pt informatii !!!
Cu placere!
Felicitări,pt.prezentare
Salutare! M-am uitat peste contractul meu de la titlurile Tezaur și este un citat interesant!. "Orice subscriere efectuată în cadrul ofertei este irevocabila după închiderea perioadei de subscriere,investitorul putând solicita răscumpărarea anticipata a titlurilor de stat subscrise din care se vor deduce dobânzile plătite". Deci,vei primii toată suma "investită" doar daca ai retras banii înaintea "împlinirii" unui 1 an de zile! 😅
Interesant de stiut. Vezi, de-asta sunt bune titlurile Fidelis, caci sunt listate pe bursa...
Deci sa inteleg ca la Tezaur, dupa trecerea unui an de zile de la subscriere, nu mai poti rascumpara anticipat investitia si sa primesti dobanda aferenta anilor incheiati?
@@ConstantinBoca ,citatul scris de mine este din contractul primit de la "ANAF". Din text ,într-adevăr,asta se înțelege! Nu e o glumă.
@@ConstantinBoca La Tezaur poti rascumpara anticipat investitia la valoarea nominala, insa nu vei beneficia de dobanzile acumulate. Ele vor fi deduse din valoarea principalului.
@@InvestitorulInteligent că și la banca daca intri și spargi depozitul pierzi dobanda
Salutare. Cum vedeți investiția în titlurile de stat în acest moment în care dobânda e în jur de 8% pe termen lung (3 ani) iar inflatia e la aprox. 17%? Probabil inflatia o sa scada, dar e greu de estimat în cât timp. Mulțumesc.
Le vad la fel ca intotdeauna, ca parte a unui portofoliu diversificat, avand o anumita alocare % in functie de profilul personal de risc. Stiu ca dobanda pare mica in raport cu inflatia, insa nu vei gasi active serioase ce iti pot aduce in mod probabil 17% in urmatorul an. De aceea, investitiile profitabile nici nu se fac pe un termen de 1 an, ci macar 5-10 ani. Ca sa poti obtine o medie, dincolo de variatiile anuale.
Daca vorbim de bursa din Romania (comparativ cu recomandarile lui Rai Dalio), care ar fi titlurile de stat pe termen lung si care ar fi pe termen scurt?
La BVB nu exista, pentru investitori individuali, decat titluri de stat pe termen scurt, pentru ca toate sunt pe maxim 5 ani. Termen mediu ar insemna 7-10 ani iar termen lung si mai mult.
@@DanSulica multumesc pentru clarificare.
Buna ziua. Am achizitionat titluri de stat in anul 2021 cu scadenta in 2024 prin BCR emise in 2019. Valoarea lor nominala este mai mica decat valoarea decontata....deci pierdere din start daca ma retrag acum. Brokerul nu a recunoscut ca sunt tranzactionate la bursa, atunci cand am cerut info suplimantare. Partea nasoala vine acum cand vreau sa le rascumpar si vad ca nu imi mai pot recupera nici valoarea nominala, dar nici nu pot vizualiza cursul de tranzactionare al titlului in timp real decat daca ma duc in banca sau sun in fiecare zi brokerul. Este o nebunie.
Cum pot rascumpara aceste titluri astfel incat sa imi recuperez VN? Unde pot vizualiza cursul titlului...sau macar indicativul acela exprimat in procent?
multumesc
Si titlurile de stat se tranzactioneaza pe baza cererii si a ofertei, ca multe alte clase de active (actiuni, metale pretioase etc.). Iar cand cresc dobanzile in piata, ele scad. Cine crezi ca mai este interesat acum, cand dobanzile au ajuns pe la 9%, sa cumpere la valoare nominala un titlu de stat emis cu o dobanda la nivelul anului 2019? Nimeni. Si de aceea ele se tranzactioneaza SUB valoarea nominala. Tocmai de aceea s-a introdus programul Tezaur, exclusiv pentru populatie: ca sa poti vinde titlurile tale de stat TOT la valoare nominala, inainte de scadenta, daca ai nevoie, chiar daca astfel pierzi toata dobanda.
Prin urmare, ai 2 variante:
1. Astepti pana la scadenta si primesti valoarea nominala + dobanda respectiva.
2. Le vinzi acum pe minus, la pretul pietii. Daca sunt listate pe bursa, poti vedea pretul lor pe siteul BVB. Daca nu, trebuie sa intrebi la banca, pentru ca ei sunt cei care le vor rascumpara de la tine.
@@DanSulica multumesc !
După achiziționarea titlurilor de stat Fidelis pot închide contul de tranzacționare de la banca, deoarece are comision de administrare?
@@emintamer6159 Nu stiu, cel mai bine ii intrebi pe cei de la banca. Insa pot sa-ti spun ca nu te-ai fi lovit de aceasta problema daca aveai cont la un broker, pentru ca nu au comisioane de administrare.
Salut,
Un video foarte bun cu explicatii pe masura. Un lucru nu sunt sigur ca am inteles bine, daca eu cumpar acum obligatiuni FIDELIS cu scadenta in 2024, 2025 la 95% din valoarea nominala a titlului si le tin pana la maturitate eu primesc cuponul plus valoarea titlurilor la 100% (adica voi avea un randament de 5% doar din valoarea nominala)?
Da. Indiferent de pretul la care tu le cumperi acum de pe bursa, statul iti va da cuponul anual de dobanda si la scadenta valoarea nominala, adica 100%.
Se poate aplica dobanda compusa si la titlurile de stat cu 3,5% dobanda anuala?
Se poate doar daca reinvestesti tu insuti dobanda respectiva, caci ea nu se capitalizeaza in mod automat.
Multumesc. Am o nelamurire: ce ma impiedica pe mine sa subscriu initial pe 5 ani (unde rata anuala a dobanzii este mai buna, 5,40%) fata de 1 an (4,55%) si dupa 2-3 ani sa renunt? .... da, se pierde dobanda pe anul in curs, dar in anul 1, anul 2 am primit 5.40% ... undeva cred ca trebuie sa existe si o altfel de penalizare, nu? Toate cele bune
Cred ca nu ai inteles corect: pierzi dobanda pe TOTI anii, si cei din trecut, pentru care ai incasat-o deja. Primesti mai putini bani de la stat, in mod corespunzator.
Mai bine investesti in titluri de stat Fidelis, care sunt listate pe bursa, deci le poti vinde oricand. Sigur, nimeni nu iti garanteaza pretul la care le vei vinde...
din formularul de subscriere: "Orice subscriere efectuata in cadrul ofertei este irevocabila dupa inchiderea perioadei de subscriere, investitorul putand solicita rascumpararea anticipata a titlurilor de stat subscrise din care se vor deduce dobanzile platite. " ... deci, eu zic ca dai inapoi tot ce ai primit in anul 1, respectiv 2 ... sau doar o diferenta fata de subscriere anuala?
@@DanSulica multumesc ... da, trebuie sa dau inapoi ce am primit, pentru ca nu am "respectat" contractul
Dacă mă duc spre exemplu cu banii pentru o garsonieră (25000 euro) sa cumpăr titluri de stat pot? Nu am treabă cu cei de la ANAF?
Cum scot banii când împlinesc data scadenta?
Daca i-am cumpărat de la posta romana,tot de la posta romana trebuie sa ii ridic când împlinesc data scadenta?
Au atâția bani să-mi dea sau trebuie sa i anunț?
Va rog să-mi răspundeți la fiecare întrebare în parte.
Sigur ca poti. 25000 euro este o suma destul de mica fata de cat se imprumuta statul prin titluri de stat.
Titlurile de stat sunt scutite de impozit deci nu ai nicio treaba cu ANAF.
Daca vei cumpara prin Posta, tot acolo iti vei primi banii inapoi. Nu cunosc detalii despre procedura concreta, cel mai bine intrebi acolo.
Dan.Poti sa faci un videoclip despre investitia in marfuri,si cum putem noi investi?
ua-cam.com/video/FdkVlce9MUw/v-deo.html
nu înțeleg o chestie: deci la Fidelis acea dobânda de la emisiune nu este garantata și la termen? fluctuează în funcție de piata? sau doar daca vrei sa tranzacționezi?
Dobanda este fixa (si garantata) pe toata durata. Insa titlul de stat Fidelis se tranzactioneaza pe bursa. Deci pretul lui fluctueaza. Adica un titlu care are valoarea nominala de 100 lei se poate tranzactiona uneori - de exemplu - cu 99 lei sau alteori cu 101 lei.
Daca il pastrezi pana la scadenta, statul iti da inapoi 100 lei + dobanda respectiva. Insa daca vrei sa-l vinzi pe bursa, pretul lui poate fi putin mai mare sau putin mai mic, fluctueaza.
Cum tb să procedez că sa pot cumpăra titluri de stat ,ce tb să fac ,cum aflu când se emit tiluri
Uite o noua emisiune de titluri de stat: m.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/breaking-news-ministerul-finantelor-vinde-titluri-stat-catre-19734944?fbclid=IwAR2didZ6qmpE3ZtrknggC2G0Q4YuLrtSHAgalr_5OseBqG3tHjw8UbzizXM
Va salut! După expirarea timpului (ex: cei 5 ani), ce se intampla cu banii mei? Pot sa ii pastrez in titluri de stat , ori statul imi returneaza "fortat" banii si dobanda? Mulțumesc!
Statul iti da banii, principalul + dobanda respectiva. Daca doresti, va trebui sa investesti tu apoi in alte titluri.
@@DanSulica O întrebare ( posibil să atrag zambete cu ea): in România, omul de rând, are posibilitatea sa investeasca in cercetare sau in industria de armament? Si dacă răspunsul este favorabil, cum ar trebui sa procedeze acest om de rând...
Mulțumesc!
@@virgilcostras9498 Nu, pentru ca nu exista astfel de companii listate la Bursa de valori Bucuresti.
@@DanSulica Multumesc!
Pacat! Tara noastra are multi cercetatori capabili, iar unii tin proiectele in sertare de ani de zile, din lipsa de fonduri. Mie personal mi-ar fi placut sa investesc chiar si cu un procent foarte scazut de castig. Sunt atat de multe ramuri, in care cercetarea ar da economic chiar, un ''ghiont puternic''.
Multumesc de raspunsurile anterioare, iar pentru ca amabilitatea v-ar face sa imi dati un raspuns si aici, precizez ca nu astept un raspuns, pentru ca e doar o '' frustrare'' personala si am vrut sa mi-o exprim pentru propria mea usurare.
Va salut. Am urmarit cu atentie si mare placere acest film .
Va rog sa ma lamuriti, cand vorbiti de influentarea valorii titlurilor in functie de " dobanzi ". Este vorba de dobanda de politica monetara a BNR ?
Da, este vorba de valoarea dobanzilor din piata la modul general, unde dobanda de politica monetara are un rol esential, pentru ca le influenteaza pe celelalte (la depozite, la credite etc.).
@@DanSulica Multumesc !
Eu nu am înțeles un lucru . Ce înseamnă randamentul la vânzare pentru titluri de stat ?
Sa zicem ca tu cumperi direct de la stat un titlu de stat pe 2 ani cu valoarea nominala de 100 lei si dobanda de 4% pe an. Daca pretul pietii creste, sa zicem ca peste 1 an il vei vinde la un pret de 102. Adica ai obtinut un profit de 2% in plus fata de dobanda respectiva de 4%.
Dar cel care il cumpara de la tine, ce randament va mai obtine dupa 1 an, adica la scadenta? Pai ia 4% dobanda insa a pierdut din start 2% (cand ti-a dat tie 102 lei) deci va mai ramane cu doar 2%. Iata deci ca acel titlu de stat s-a tranzactionat la un randament de 2%, desi dobanda lui este de 4%.
Deci randamentul la vânzare înseamnă diferenţa procentuală dintre valoarea nominală şi valoarea pieţii ?
Nu. Inseamna randamentul anual mediu obtinut de tine, avand in vedere atat pretul de cumparare cat si dobanda anuala (cuponul) oferit de acel titlu de stat.
A ok . Mersi
Multumim pt video, fe util! Nu inteleg insa ceva, pt Fidelis vandut pe Tradeville, titluri emise anii trecuti, am observat, asa cum spui si tu, ca se pot cumpara si cu 97 sau 98(ultimul pret)cu o dobanda intre 1,60% si 2%.Nu inteleg exact ce este Pret Dirty-de exemplu 113.Care este pretul cu care (ras)cumperi un Fidelis, 97 sau 113, de fapt? Ordin conditionat la ce se refera cand plasezi primul ordin?Am gasit niste info pe Tradeville dar nu am inteles. Poate e o idee de alt webinar cu pasii concreti, cum cumparam de la alte persoane care vand prin broker, cred ca ar ajuta pe multi.Multumesc!
Pretul dirty = pretul clean + dobanda la zi. De aceea, la obligatiuni intotdeauna ordinele se pun la pretul clean si se executa la pretul dirty. Pentru ca cel care le vinde trebuie sa isi incaseze dobanda la zi, pentru intervalul de timp in care le-a avut in posesie.
Pot sa subscriu la Programul Fidelis in euro,daca domiciliez in strainatate? Multumesc
Sigur. Cel mai simplu ar fi sa deschizi cont la un broker - de ex. la Tradeville poti face totul online. Apoi alimentezi contul cu euro si pui ordinul de cumparare. Atentie ca 7 august e ultima zi.
Salut Dan, am urmarit webinarul cap-coada fara sa ma plictisesc, ceea ce e o performanta pentru un subiect destul de arid si anume finantele. Mi-a placut, unele lucruri le stiam, altele le-am aflat acum sau mi s-au lamurit mai bine, iti multumesc pentru tot efortul de a clarifica titlurile de stat. Un singur lucru mi-a ramas neclar: impozitarea. Am inteles, daca incasezi cuponul la termen, impozitul e zero. Daca le vinzi la bursa, impozitul e cel obisnuit, adica 10%? Se opreste la sursa doar cand transferi banii din contul de tranzactionare in contul bancar sau in momentul cand s-a executat ordinul de vanzare? Multumesc
Si daca le vinzi pe bursa impozitul este tot 0. Chiar daca le vinzi la un pret mai mare decat cel cu care le-ai cumparat. Deci atat impozitul pe dobanda cat si pe castigul de capital este tot zero.
@@DanSulica mii de multumiri pt clarificare!
Avand in vedere dobanda de 1,40% la titlurile de stat Fidelis in euro pe 1an, exista posibilitatea daca voi cere banii la termen (peste 1an) sa primesc mai putin decat banii investiti + 1,40%?
Nu exista. Nici nu trebuie sa ceri efectiv banii inapoi, daca ai un cont la un broker, titlurile de stat vor disparea din portofoliul tau si vor aparea banii respectivi automat.
Buna. Daca vreau sa cumpar titluri de stat TEZAUR pe 2 ani cu 4% si trece un an, iau dobanda pe primul an, iar apoi vreau sa imi retrag banii, raman cu dobanda de pe primul an sau trebuie sa o dau si pe aceea inapoi?
Intelegerea mea este ca pierzi dobanda pe primul an.
Pierzi dobanda pe primul an. La rascumparare anticipata va fi dedusa suma incasata pe dobanda in primul an.
@@InvestitorulInteligent ca și la depozitele bancare?
ok. si cumparatorul primeste si dobanda aferenta primului an la scadenta din anul 2 ?
Salutare! Aveti idee daca putem subscrie la Fidelis prin Tradeville pana pe 7 August? Adica sa le putem achizitiona la pretul normal de 100 lei/titlu? Eu nu gasesc simbolul aferent :) Multumesc!
Da. Simbolurile sunt R2208A, R2408A si R2508AE.
@@DanSulica Corect! Multumesc pentru raspuns
Salutare, pot fi rascumparate titlurile Fidelis inainte de termenul de scadenta? Multumesc
Da. Se pot tranzactiona oricand pe bursa. Doar ca pretul lor depinde de cerere si oferta, adica poate sa fie putin mai mic sau mai mare decat valoarea nominala.
Argentina, liban, ecuador. Incapacitate de plata 2020..as vrea sa va intreb, e rentabil sa investesc in titluri de stat, daca profitul anual a cam inghetat de cativa ani?multumesc.
Nu stiu ce inseamna ca "profitul anual a cam inghetat de cativa ani".
Pana la urma fiecare decide ce e rentabil pentru el si ce nu. Eu, de exemplu, am investit o parte din portofoliu si in titluri de stat din Romania. Decizie personala. :-)
@@DanSulica daca eu ca angajat econimisesc intr-un an 5000 lei sa zicem, ala il consider profitul meu, dupa ce am scazut cheltuielile cu mancarea chirie etc. Salariul meu nu a crescut de 5 ani chiar daca s-a marit minimul pe economie, s-au inflatia, deci m-am gandit sa compensez cumva prin dobanda primita prin cumpararea de titluri de stat.✌
Te-ai gandit foarte bine, zic eu.
Salut Dan, imi poti explica putin cum sta cu data de subscriere, de listare pe bursa. Etc etc la Fidelis. Ai spus ca in momentul de fata nu poti cumpara inca titlurile de stat, trebuie sa asteptam listarea lor pe bursa, dar in acelasi timp ai mentionat data limita de subscriere pe 7 august (apoi alocare pe 12 aug) si de abia dupa vor fi listate pe bursa. Aici ma pierd putin, deci pot sau nu pot fi cumparate pana pe 7 august si de unde daca nu de pe bursa, sper sa nu fie o intrebare ambigua😅. Multumesc anticipat de raspuns!
Lucrurile stau asa: trimiti banii la broker, acestia apar in contul tau de la broker, apoi pui ordinul de cumparare pana pe data de 7 august. Ordinul se va executa undeva dupa cateva zile dupa 7 august si vei avea acele titluri de stat in proprietate. Iar dupa inca o vreme, ele se vor lista la bursa si le vei putea tranzactiona. Ok?
Pana pe 7 august are loc subscrierea pe piata primara prin intermediul sindicatului de intermedire (BT Capital Partners, BCR si BRD) sau a altor intermediari care au semnat angajamentul de respectare a ofertei catre lead manager-ul ofertei BT Capital Partners. Pe 12 august are loc decontarea tranzactiei iar incepand cu 13 august titlurile de stat vor fi disponibile la tranzactionare pe piata secundara. Nu te astepta sa le gasesti insa la cumparare la un pret mai mic decat valoarea nominala. Cel mai eficient este sa subscrii inainte de listare.
@@InvestitorulInteligent deci daca eu lucrez cu BCR, cel mai bine ma duc la ei cu "servieta de bani" pana pe 7 august. Bine, multumesc pentru raspunsuri 💪
@@ConstantinBoca Nu cu servieta. Tranzactiile se fac online.
@@InvestitorulInteligent doar on-line se fac tranzacțiile?
Salut!
Se merita sa investim în momentul de fata în titluri de stat tip tezaur , ținând cont de inflația actuala?
Mulțumesc
La prima vedere raspunsul este un clar NU. Sa investesti DOAR in titluri de stat nu este o idee foarte buna aproape niciodata. Pe de alta parte, sa ai in cadrul unui portofoliu diversificat si o anumita alocare pe titluri de stat din Ro. sau ETF-uri pe titluri de stat din strainatate este o idee foarte inteleapta.
@@DanSulica Multumesc! pentru informație! 🙏
@@DanSulica buna,de ce nu este o idee buna ,mai ales că a crescut la 4,5%,precizați va rog?!
@@cristianante3099 Pentru ca la o inflatie de 8,4%, cat este acum (insa e foarte probabil sa mai creasca in viitor, avand in vedere preturile in crestere pentru petrol si gaze) pierzi in fiecare an 4% din puterea de cumparare a banilor tai. Pe cand un portofoliu diversificat de investitii iti poate aduce un randament mai mare, de ordinul 10%, in medie, pe termen lung.
@@DanSulica ce ar însemna inflație dubla peste un an față de momentul actual,cu cat ar creste prețurile?
52:07 - Fidelis
Obligațiuni în euro dau randament pe o perioada de 20 ani ?
Da, exista si titluri de stat in euro pe o perioada de 20 de ani, insa sunt accesibile de obicei doar pentru investitorii institutionali, sau pe plan international.
ai putea sa explici mai pe scurt ..bati prea mult campii te indepartezi de subiect
Corect, eu l-am pus pe 1,5 viteza si sincer dupa ce l-am ascultat am avut o dezamagire enorma ca am pierdut atat de mult timp si nu am primit NICI O INFORMATIE ESENTIALA UTILA.
Păi având în vedere că în România se vând firme, companii de stat făcute praf intenționat gen Mintia, Electroputere Craiova, 1 Mai, Flacăra și sute, poate chiar mii de exemple, terenuri cumpărate de străini, etc; tot cam ca un faliment al statului ar putea fi privite aceste nenorociri și anomalii și asta nu e cam îngrijorător și trist?
As putea spune ca nu seamana DELOC cu un faliment al statului. Statul are in continuare in proprietatea lui actiuni la companii foarte profitabile, cum ar fi Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica si MULTE altele, pe langa alte active foarte valoroase (terenuri si constructii). Plus ca titlurile de stat nu sunt deloc anomalii, fiind prezente inclusiv in economiile cele mai puternice din lume, nu doar in Romania.
@@DanSulica nu m-am rederit că titlurile de stat sunt anomalii, ci aceste puneri pe butuci, cât despre ce mai are statul ca și companii, să dea Dumnezeu să rămână în continuare ale statului român.
Exista situatii de nerascumparare titluri de stat!!?🙄cineva a facut un comentariu ca are titluri de stat nerascumparate din 2018!!!(intre timp comentariu a fost sters)..i am spus ca nu pot crede asa ceva...eu am cumparat cu incredere si astept rascumparararea lor+dobanda in 2023!!🤠
In Romania de dupa 1989 nu exista astfel de situatii!
Si chiar daca ar exista, respectivul ar executa silit Min. de Finante si si-ar recupera banii + dobanda datorata. Oricum, ar fi o premiera pentru o tara UE...
@@DanSulica ...asa am zis si eu.....nici eu nu am crezut asa ceva...🤠
@@DanSulica ce părere aveți de acțiunile tezaur cu dobânda de 8,25% ? Mulțumesc!
@@georgebratu4935 Vrei sa spui titlurile de stat Tezaur. Nu sunt deloc rele, insa eu personal le prefer pe cele Fidelis, caci sunt listate pe bursa si le poti vinde oricand fara sa pierzi dobanda acumulata intre timp.
@@DanSulica : imi poti explica, te rog mult, ce anume nu ar fi ok la titlurile Tezaur cu dobanda de 8,25% pe 1 an? Ce neajunsuri ar fi ? Am inteles ca pe termen >1 an, daca vrei sa rascumperi inainte de termen, pierzi dobanda. Sunt incepatoare pe partea aceasta si as vrea sa inteleg mai bine. Multumesc mult!