ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ EN GİZEMLİ 5 ESER

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 лют 2025
  • ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ’NDE BULUNAN EN GİZEMLİ BEŞ ESER
    Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’da bulunan ve Atatürk’ün isteği ile açılan bir müzedir. 1997 yılında Avrupa’da yılın müzesi seçilmiştir.
    5 numarada Çatalhöyük Evi’ndeki mezar bulunuyor.
    Çatalhöyük insanı ölülerini evlerin altına, çocuğun anne karnındaki pozisyonu gibi dizler karına çekilmiş şekilde gömmüşlerdir. Bu sekiler altında aile bireylerinden bir ya da birden fazla gömü yapıldığı tespit edilmiştir.
    Mezar hediyeleri olarak, deniz kabukları, kemik ve taşlardan yapılmış aletler ve takılar ele geçmiştir.
    Bazı duvar resimlerinde görülen akbabalara atılmış başsız insan figürlerinin de ölü gömme gelenekleriyle ilintili olduğu düşünülmektedir.
    Kaynakça: 212.174.161.8/kudeb_dokuman/catalhoyuk.pdf
    4 numarada Dünyanın ilk haritası var
    Bir duvarda rastlanılan resim, bilinen ilk kent planı çizimi olması açısından önemlidir. Bu resimde bitişik planlı evlerin yanı sıra arka planda yanardağın (Hasan Dağı) aktif halde görülmesi dikkat çekmektedir.
    Bu duvar resmi arkeoloji ve kartografya çevrelerinde, uzun süre, patlamakta olan bir volkan yan,hasan dağı ile eteğindeki yerleşim yerinin planı (haritası) olarak yorumlanıp, benimsendi. 2006 yılında ise duvar resminin patlamakta olan bir volkan ile eteğindeki yerleşim yerini gösteren bir harita olmadığı, leopar postu olduğu biçiminde yeni bir yorum ortaya atıldı. Artık günümüzde Çatalhöyük çizimi üzerinde iki farklı görüş bulunmaktadır. Acaba hangi görüş daha çok benimsenebilir? Çatalhöyük çizimine kartograf gözüyle bakılarak yapılan bu incelemede, konunun uzmanı Cevat Ülkekul iki ayrı görüşü irdelerken, harita üzerine yeni bilgiler de sunmaktadır.
    Kaynakça: Çatalhöyük Haritası Üzerine Yeni Bir Yorum-Cevat Ülkekul
    3 numarada Hitit Güneşi müzedeki ismiyle Güneş Kursu var.
    Sedat Alp’in Hitit Güneşi isimli kitabında verilen bilgiye göre Prof. Dr. Mazhar Şevki İpşiroğlu, Hititler üzerine bir film hazırlamıştır. Filmin adını bilimsel dayanaktan yoksun bir şekilde “Hitit güneşi” koymuştu. Sedat Alp Boğazköy Hitit Arşivlerinde bulunan 30 bini aşkın çivi yazılı tabletin tek bir yerinde “hitit güneş” inden bahsedilmediğini söyler.
    Peki günümüzde Güneş Kursu olarak adlandırdığımız bu eserler ne için yapılmıştı. Aslında bu eserler Haitilerden kalma. Mezarlara hediye olarak bırakılıyordu. Bazı mezarlarda bir tane bazılarında birkaç tane var.
    Dini törenlerde rahipler tarafından taşındığını düşünenler de var.
    Kaynakça: Hitit Güneşi, Sedat Alp
    www.gezerdoner...
    Hitit Güneşi Ankara’nın en önemli simgelerinden biridir. Ankara Üniversitesi logosu ve eskiden Anakara büyükşehir belediyesi logosunda kullanılırdı.
    2 numarada Büyük Tümülüs te ele geçirilen sehpa bulunmakta.
    Bu sehpa hiç çivi kullanmadan kakma tekniği ile yapıldığı için çürümeden günümüze gelmiştir. Büyük Tümülüsün kral midas veya babası gordias a ait olduğu düşünülmektedir.
    Geldik 1 numaraya. Kibele. Ana Tanrıça Heykeli
    Çaalhöyük te bulunan Ana Tanrıça’dan birkaç bin yıl sonra ana tanrıça daha estetik bir forma kavuşmuştu.
    Anadolu’da Kibele baş ilahe (ana tanrıça) olarak kabul edilmiştir. Eski metinler Koribantlar denilen Frigyalı Kibele rahiplerinin psişik yeteneklere sahip olduklarını, tılsımlı taşlar kullandıklarını ve kendilerini hadım ettiklerini bildirmektedir. Enerjik etkinliğe sahip olduklarına inanılan bu tılsımlı taşlardan en ünlüsü vaktiyle Pessinus’ta bulunan, Kibele kara-taşı olarak bilinir. Friglerde bereket ve çoğalmanın simgesi olmuştur. Bu inanış daha sonra Yunanlara ve Araplara geçmiştir.
    Hatta Halikarnas Balıkçısına göre Kıble ismi Kibele’nin ta kendisinden gelir. Frigler zamanında Kibele’nin bir heykeli Mekke’ye hediye olarak gönderilmiştir. Bu yüzden isminin Kıble olarak kaldığını savunur.
    • Merhaba Anadolu (1980) Halikarnas Balıkçısı
    • tr.wikipedia.o...
    • Anadolu Medeniyetleri Müzesi Kitabı (Müze Uzmanları tarafından hazırlanmıştır.)
    Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde size en gizemli gelen eseri yorumlara yazarsanız çok sevinirim. Videoyu beğenmeyi unutmayın.

КОМЕНТАРІ • 93