2022 in aantocht! Hoe zat het ook alweer met Belastingen?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 55

  • @Hansjoh21
    @Hansjoh21 2 роки тому +11

    Goede video! Wellicht had het vermelden van de peildatum van het vermogen nog een goede toevoeging geweest (01-01-2021 voor het belastingjaar 2021). Dat wil nog wel eens verkeerd gaan.

  • @regnerusb
    @regnerusb 2 роки тому +12

    Mijn boekhouder zegt altijd: als je veel moet betalen, heb je ook veel verdient.

    • @Jehoofd3
      @Jehoofd3 2 роки тому

      Alleen jammer dat 20 procent van de mensen 80 procent van de belasting betaalt.

    • @regnerusb
      @regnerusb 2 роки тому

      @@Jehoofd3 dat zou kunnen, hou mij er niet mee bezig. Je kunt het beste naar jezelf kijken!

    • @petertroep9085
      @petertroep9085 2 роки тому +3

      @@Jehoofd3 daar klopt geen reet van. Misschien als je alleen de inkomensbelasting rekent. Maar als je ook belastingen als accijnzen en BTW meerekent (die niet progressief zijn) dan kan ik mij dat niet voorstellen. Daarnaast is een progressief belastingstelsel ook op de lange termijn goed voor de stabiliteit van het land. Maar ja het doet wel even pijn als je de belastingaangifte ziet.

    • @unluckygamer692
      @unluckygamer692 2 роки тому +3

      @@Jehoofd3 Die 20 procent kan significant meer missen dan de andere 80 procent.

  • @fransdorable1566
    @fransdorable1566 2 роки тому +1

    Vlekkeloos!!!! Maar toch wat aanvullende opmerkingen. Alles wat ik aan jaarabonnementen heb, heb ik inderdaad in de loop der tijd op december gezet zodat ik geld, wat ik anders toch in januari zou moeten betalen, in december al kwijt ben.
    Ik heb inderdaad ooit zo een Tweedehands auto gekocht die ik heb laten afleveren in januari maar betaald heb tussen Kerst en Nieuwjaar.
    Nog een tip: bedragen waarvoor je eind december al opdracht geeft aan je bank om te betalen maar in januari pas wordt afgeschreven kun je aftrekken van je vermogen als je uiteindelijk het jaar daarop aangifte doet over dat afgelopen jaar en dat stukje dus noodgedwongen zou moeten meetellen.
    Ik heb een iets andere mening over dat al vast vooruitbetalen van je ziektekostenverzekeringspremie maar bijvoorbeeld ook over een voorlopige aanslag. Als de belastingdienst denkt dat je het komende belastingjaar flink moet bijbetalen omdat je bijvoorbeeld vermogend bent dan sturen ze je nooit al in december van het lopende belastingjaar een voorlopige aanslag voor het jaar daarop maar altijd pas begin januari. Ze vangen zo twee vliegen in één klap. Én je moet nog belasting in box 3 betalen over het bedrag dat je dan op 1 januari nog in je bezit hebt, én een paar dagen daarna in januari die voorlopige aanslag. Maar die aanslag mag je dan ook in 11 gelijke termijnen betalen waardoor je de belastingdienst dwingt om jou elke maand een brief te sturen met daarin het resterende bedrag en een dwingend verzoek om voor een bepaalde datum wederom een gedeelte te betalen. En zo deed ik het ook, ergo, als je mij pakt, pak ik je terug. Het was dan ook totaal geen verrassing dat ik na een paar jaar een brief van de belastingdienst ontving met de mededeling dat ik geen voorlopige aanslagen meer zou ontvangen terwijl mijn omstandigheden niet waren veranderd. Zelfde voor mijn ziektekostenpolis, ik ben een belegger en ik beleg dat geld liever gedurende het lopende belastingjaar dan dat ik het meteen in 1 klap kwijt ben. En dus betaal ik ook dat in termijnen. Maar dat is geen kwestie van gelijk of ongelijk maar puur hoe je er zelf tegen aan kijkt.

  • @remcoverkerk6506
    @remcoverkerk6506 2 роки тому

    Goede video!
    Ik had een vraag ik ben zelf veel actief in de forex markt stel ik heb €200 000,- op mijn broker en ik heb gewoon aangeven dat dat mijn vermogen is met belasting aangifte. Kan ik dan bijvoorbeeld 50 000,- Naar mijn bank storten zonder problemen?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  2 роки тому

      Ik weet niet hoe het voor jouw persoonlijke situatie zit, want die ken ik niet. Maar in algemene zin kan je stellen dat het voor belastingen niet uitmaakt of je 200.000 euro spaargeld hebt, of 200.000 euro aan bijvoorbeeld beleggingen. Je betaalt op dit moment geen belasting op gerealiseerde winsten, maar puur op de hoogte van je vermogen. Dit gaat in de toekomst waarschijnlijk wel veranderen.

    • @remcoverkerk6506
      @remcoverkerk6506 2 роки тому

      Ik heb zelf gewoon een vaste baan als timmerman en werk fulltime. dit doe ik er dan zeg maar bij weetniet of dat ook invloed heeft?
      Okee dat is duidelijk bedankt voor je reactie!😁

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  2 роки тому +1

      Ik zou je bij dit soort bedragen sowieso altijd aanraden om eens met een financieel adviseur te kijken naar je situatie. Dat ben ik niet ;)
      In mijn reactie heb ik het puur over box 3 belasting, maar wie weet zijn er nog andere regelingen van toepassing.

  • @RM-wp4ii
    @RM-wp4ii 2 роки тому +1

    Wat betreft het fictieve rendement: per 2025 wordt een nieuw box 3-stelsel op basis van reëel rendement ingevoerd, waarbij inkomsten uit vermogen worden belast op basis van werkelijk rendement. Slecht nieuws voor de beleggers dus…

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  2 роки тому +2

      Waarschijnlijk, maar dat blijft speculeren zolang er geen details bekend zijn.

  • @robvos5772
    @robvos5772 2 роки тому +1

    Prima video Tim bedank weer gr. Rob

  • @TheLCFPro
    @TheLCFPro 2 роки тому +1

    Vallen je inkomsten uit youtube advertenties onder “overige kosten”? Met dus 37,10% belasting die je erover moet betalen?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  2 роки тому

      Inkomsten vallen niet onder kosten, want het zijn inkomsten :) Voor mij zijn het inkomsten binnen mijn bedrijf en valt het onder box 1.

    • @TheLCFPro
      @TheLCFPro 2 роки тому

      @@langzaamrijker excuus! Ik bedoelde inderdaad “overige inkomsten”. maar advertentieinkomsten zijn als ik het goed heb geen inkomsten uit onderneming, omdat je geen product of dienst in ruil ervoor verkoopt. Hoe ik het op de site van de belastingdienst heb begrepen zijn advertentieinkomsten “extra inkomsten” ipv inkomsten uit onderneming. Daarom moet je er 37,1% belasting over betalen en kan je geen kvk nemen puur voor youtube advertentie inkomsten

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  2 роки тому

      UA-cam inkomsten zijn maar een klein deel van mijn inkomsten, mijn bedrijf bestaat al 10 jaar en is niet gestart rondom youtube ;)

    • @TheLCFPro
      @TheLCFPro 2 роки тому

      @@langzaamrijker dat begrijp ik! In jou situatie snap ik ook dat je een bedrijf hebt. Wanneer een grote youtuber als enzoknol bijv merch verkoopt of sponsordeals binnenhaalt gaat dat allemaal via zijn KVK. Alleen waar ik het nu over heb zijn puur de inkomsten uit youtube advertenties. Die kan je niet op je kvk verhalen toch? Omdat het geen inkomsten uit onderneming zijn maar overige inkomsten.
      Laat ik het zo zeggen: ik heb een YT kanaal maar mijn enige inkomstenbron daaruit is advertenties via adsense. Je kent het wel. Ik heb verder geen merch of andere manier van inkomsten hieraan dus in dat geval kan ik geen kvk opzetten voor deze inkomsten. Dit is al een keer bevestigd toen ik met deze vraag naar de Belastingdienst belde. Ik was benieuwd hoe jij om gaat met je inkomsten uit advertenties. Zet je die bij “overige inkomsten”?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  2 роки тому

      Laat ik voorop stellen dat de Belastingdienst hier het beste antwoord op kan geven, en dat hebben ze dus blijkbaar gedaan. Inkomsten uit UA-cam kunnen prima binnen mijn bedrijf vallen, ik lever wel degelijk een dienst. Echter zijn Adsense inkomsten OP ZICHZELF waarschijnlijk niet voldoende om jou als ondernemer te zien. Je hebt namelijk maar één inkomstenbron, investeert nauwelijks voor groei, etc. Als je enkel UA-cam inkomsten hebt zien ze je dus waarschijnlijk niet als ondernemer.
      Onder aan de streep maakt het niet uit of ik het binnen mijn bedrijf of als "inkomsten uit overige werkzaamheden" plaats. Ik betaal namelijk in beide gevallen evenveel belasting. In box 1 heb je natuurlijk ook heffingskortingen en dergelijke, maar zoals ik aangaf zijn de inkomsten uit UA-cam slechts een heel klein deel van mijn inkomsten. De heffingskortingen worden dus al verrekend met al mijn andere inkomstenbronnen.

  • @ronny191
    @ronny191 2 роки тому +1

    zolang je crypto waarde (en overige spaargelden etc) totaal binnen de vrije voet vallen op de peildatum zou je dat dan ook mogen verzwijgen? je gaat er immers toch geen belasting over betalen en sommigen zitten niet te wachten om hun portfolio prijs te geven.
    andere kant: mocht je als alleenstaande ineens op 1 jan 70.000,- aan crypto waarde hebben door de stijging van afgelopen jaar, en je geeft het dan pas op, zou de belastingdienst dan vragen gaan stellen waar je moet aantonen hoe je aan dit vermogen komt?

  • @investmentmoneymaker5480
    @investmentmoneymaker5480 2 роки тому

    Als ik aan aandelen en crypto etc alles bij elkaar minder heb dan €50000 moet ik dat dan aangeven of maakt dat niet uit omdat ik niks hoef te betalen?

  • @iTydaa
    @iTydaa 2 роки тому

    hey, heb ook nog een vraag over crypto :) maakt het iets uit als je sporadisch crypto hebt verkocht en dan weer teruggekocht? Is dit dan nog steeds vermogen of word het dan inkomen?

  • @InvictusM8
    @InvictusM8 2 роки тому

    Duidelijke video! Wellicht had je nog kunnen benoemen dat schulden, zoals een studieschuld aftrekbaar zijn van je vermogen in box 3 als dit boven de schuldendrempel uitkomt.

  • @sjonnies6768
    @sjonnies6768 2 роки тому

    Heb ik iets gemist, klopt het dat Degiro geen custody profiel meer heeft?

  • @wouterhorst4269
    @wouterhorst4269 2 роки тому

    Bedankt goed verhaal kost me toch hoop geld maar komt goed succes like je video

  • @NicoTens
    @NicoTens 2 роки тому

    Dat je belasting aangifte moet doen van het jaar ervoor is best wel lastig. Ik heb namelijk in 2020 en klein beetje Crypto gekocht, de waarde daar van op 1 januari 2021 moet ik dus in 2022 opgeven.
    Hoeveel de waarde daarvan was weet ik echt niet meer. Zou ik gewoon wat kunnen gokken of wordt dat gecontroleerd?

  • @The_Old_Jelle
    @The_Old_Jelle 2 роки тому +1

    Wie houdt er nou niet van belasting betalen? Ge-wel-dig

  • @TheXeloy
    @TheXeloy 2 роки тому

    ik zou het echt niet erg vinden hoor om 0.59% te betalen ^^ ik kom bij lange na niet in de buurt :(

  • @someonesilence3731
    @someonesilence3731 2 роки тому

    Lol ik heb na de kerstvakantie een toets over de Wet IB dus deze video komt goed uit.

  • @esthervisser-vandermeer2565
    @esthervisser-vandermeer2565 2 роки тому

    Duidelijk uitleg👌🏽 Zorgverzekering ook net weer jaarlijks betaald, en heb ook al jaren hoogste eigen risico zoals je in andere video adviseerden.
    Deze week mijn 1ste 5 aandelen gekocht van Invitae Corp.

  • @stijnkosters5242
    @stijnkosters5242 2 роки тому

    Dankjewel, super uitleg!

  • @TheOpticalFreak
    @TheOpticalFreak 2 роки тому

    Oke ik begrijp het nog niet helemaal,
    Stel: je totale vermogen is minder dan €50k.
    moet je dan ook invullen dat je crypto hebt? Ook al hoef je geen vermogensbelasting te betalen?! Bedankt voor je uitleg! 👍😉

  • @Watermelon-daddy
    @Watermelon-daddy 2 роки тому

    "Hoi Tim" Hartelijk dank voor dit zeer leerzame video🙏.

  • @Tykie16
    @Tykie16 2 роки тому

    Wat als ik dit heel bruikbaar en verhelderend vond? ;) Thanks!

  • @cryptofoodie76
    @cryptofoodie76 2 роки тому

    Wat een fijne en duidelijke uitleg! Bedankt hiervoor!

  • @Angelina-ii7hm
    @Angelina-ii7hm 2 роки тому

    Top informatie

  • @fransdorable1566
    @fransdorable1566 2 роки тому

    Nog een tip die zijdelings verband houdt met dit onderwerp maar zeker verband houdt met de titel 'Langzaam rijker' .
    Ik heb een basispolis ziektekosten met een overeengekomen eigen risico van € 885,- en geen aanvullende verzekeringen. Dat scheelt premie.
    Zelfs in het allerergste geval dat je inderdaad ziektekosten boven die € 885,- maakt is je verlies beperkt tot het verschil in bespaarde premie en die ziektekosten die voor jouw rekening komen. Dit jaar had ik inderdaad die pech en dat heeft me dus wat gekost maar de schade is heel beperkt gebleven en waarschijnlijk maak ik diezelfde kosten volgend jaar niet zodat ik dan toch weer op winst sta. En dus heb ik zeker geen spijt.
    Overweeg ook om geen aanvullende polissen te nemen. Vrijwel alles wat onder een aanvullende verzekering valt (en dus niet onder de basispolis) is fiscaal aftrekbaar boven een drempel. Bovendien zijn die dekkingen vaak beperkt en struikel je over termen zoals 'eigen bijdrage' en 'maximum bereikt'. Ze kosten echter allemaal wel veel premie.
    De voordelen op een rijtje:
    - Je bespaart premie als je een hoger eigen risico neemt op de basispolis.
    - Je bespaart premie als je geen aanvullende dekkingen neemt
    - Je wordt niet geconfronteerd met eigen bijdrages of maxima.
    - Vrijwel alle kosten die je maakt zijn boven een fiscale drempel fiscaal aftrekbaar indien en voor zover ze niet onder de basispolis vallen behalve brillen en contactlenzen. Zelfs een kunstgebit valt onder de basispolis.
    Wat wel verstandig is, is om een reservepotje te vormen maar ja, dat moet je in feite ook voor het geval je onverwachts geconfronteerd wordt met een kapotte koelkast of wasmachine of autopech. 100 euro elke maand apart leggen voor dat doel is helemaal niet zo gek.
    Vergelijking: een hoop mensen ruilen de all-riskpolis van hun auto na een jaar of 3 a 4 om voor een WA-polis of WA-pluspolis. Gek genoeg blijven ze wel graag veel premie betalen voor hun uitgebreide aanvullende ziektekostenpolis. Is dit logisch?

    • @eatcake3073
      @eatcake3073 2 роки тому

      Je noemt fiscaal aftrekbaar, maar moet het dan niet (officieel) medisch onderbouwd zijn door een arts? Kortom: loop je geen risico na aangifte en steekproef in het overleggen van bewijzen in gemaakte en onvergoede zorgkosten bij belastingaangifte? Stel je gaat naar een alternatieve arts, je hebt geen extra dekking afgesloten, is het vervolgens vrijblijvend af te trekken onder de post zorgkosten belastingdienst?

    • @fransdorable1566
      @fransdorable1566 2 роки тому +1

      @@eatcake3073 Goeie vraag, eatcake! En ja, natuurlijk moet het dan medisch onderbouwd zijn door een arts of althans een daarmee vergelijkbaar persoon die dan ingeschreven moet zijn in het zogenaamde BIG-register. En ook moet je niet van 2 walletjes eten (verzekerd en fiscaal aftrekbaar) want anders pleeg je belastingfraude. Hoewel, als ze daar bij mij mee aankomen dan laat ik alleen het woord toeslagenaffaire nog even vallen en daarna gaan we het nog even hebben wie nu hier de grootste fraudeur is. Maar een fysiotherapeut is ook geen arts maar zijn kosten zijn wel wel aftrekbaar. Ook een tandarts heet wel zo maar is natuurlijk ook geen medisch arts maar wel een tandenspecialist en ook diens kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Ook de kosten van een tandhygiënist zijn aftrekbaar
      Ik geef er nog wat persoonlijke voorbeelden bij.
      Voorbeeld 1: In de jaren 2008 en 2009 heb ik in een tweetal operaties al mijn resterende tanden laten trekken en daarvoor zijn implantaten in de plaats gekomen met daarop boven en onder prothesen gelijmd. Dat kostte bij elkaar toen ongeveer 30.000 euro. Toen had ik nog een aanvullende verzekering via mijn werkgever en die hebben toen ook een deel van de kosten betaald. De rest heb ik fiscaal afgetrokken en met succes waardoor ik netto al onder de 20.000 euro kwam.
      Voorbeeld 2 en 3: Kort geleden ging de belastingdienst vragen stellen over mijn aangifte 2018. Nou moet je weten dat tandartskosten fiscaal aftrekbaar zijn, maar onderhoud aan prothesen (lees: niet lichaamseigen onderdelen die je helpen je normale lichamelijk functies te vervullen) ook. Zo waren scootmobielen tot en met 2014 (meen ik) ook aftrekbaar maar daar heeft de belastingdienst toen een eind aan gemaakt. Ik kan me nog herinneren dat ik er toen bij een vriend op aandrong om zijn scootmobiel nog in 2013 te kopen waardoor hij nog kon profiteren van die aftrek. En dat heeft hij volgens mij ook ruimschoots kunnen doen dankzij mijn toen waarschuwende boodschap.
      Nu wordt het wat ingewikkeld maar blijf bij me. Normale tandartskosten zijn aftrekbaar maar onderhoudskosten aan prothesen zijn zelfs aftrekbaar met een opslag afhankelijk van je inkomen. Dus je aftrekbedrag wordt dan verhoogd met een procentuele opslag. En dus ontstond er een dispuut tussen mij en de belastingdienst want de ambtenaar vond dat ik de onderhoudskosten aan mijn tandprothesen (tandhygiënist) onder tandartskosten moest scharen en ik zelf vond dat het onderhoudskosten aan mijn tandprothesen waren. Uiteindelijk gaf hij mij gelijk simpel omdat ik geloofwaardig kon maken dat ik helemaal geen tanden meer had en dus ook geen tandarts en dus ook geen tandartskosten kon maken.
      Tweede dispuut zelfde belastingjaar was dat ik Rennies had afgetrokken, je weet wel die maagzuurremmers die je gewoon ook in de Supermarkt en bij de Drogist kunt kopen en niet door een arts voorgeschreven geneesmiddelen kun je dus niet aftrekken. Gelukkig kon ik aannemelijk maken dat mijn huisarts me ooit maagzuurremmers had voorgeschreven waaronder Pantoprazol en Rennies. En dus was het criterium niet dat die Rennies ook in de vrije verkoop verkrijgbaar waren waardoor de arts daar geen recept voor hoefde te schrijven, criterium was dat de arts ze had voorgeschreven. Ook op dit punt kreeg ik gelijk. Waar ik geen gelijk in kreeg was dat ik een eigen bijdrage voor een bepaald medicijn bij de apotheek ook had afgetrokken en hij had gelijk dat dat niet toegestaan was. Maar helaas voor hem was dat zo weinig dat dat niet eens de uiteindelijke belastingaanslag qua bedrag veranderde.
      Ik hoop dat ik het duidelijk genoeg heb uitgelegd.
      Mijn slotadvies: nooit bang zijn voor de belastingdienst. Het is dat ik zelf niet bij de toeslagaffaire betrokken ben geweest anders hadden ze aan mij een hele kwaaie belastingplichtige gehad want ik lust die knaapjes rauw, althans wel met een beetje peper en zout.

  • @Zinovius
    @Zinovius 2 роки тому

    Interessante content weer, nuttig!

  • @theduckpoolduck8042
    @theduckpoolduck8042 2 роки тому

    Bedankt voor de video, erg duidelijk.
    Mijn wat als vraag zou zijn, bij het staken van crypto krijgt men elke week crypto uitbetaald, wat als in juni deze crypto 2 euro waard is en in december deze nog maar 1 euro waard is.. Voor box1 ben ik dan wel benieuwd wat er aan inkomsten aangegeven moet worden.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  2 роки тому

      Ik begrijp je vraag niet helemaal. Voor crypto maakt het niet uit wat de waarde in juni of december is. Wat je opgeeft is de waarde op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Dat kan voordelig of nadelig uitpakken t.o.v. de koers op het moment dat je de aangifte daadwerkelijk invult (15 maanden later).

    • @theduckpoolduck8042
      @theduckpoolduck8042 2 роки тому

      @@langzaamrijker bedankt voor je antwoord. Ik probeer het te verduidelijken. Op b.v. juni verdien ik wat crypto door mining, krijg dit in juni uitbetaald en is dus inkomsten voor box1 en in dit voorbeeld op dat moment 2 euro waard. Echter in december is deze 2 euro crypto door de zakkende koers nog 1 euro waard. Betreft de aangifte box1 is het voor mij moeilijk te bepalen of ik de volle 2 euro inkomsten moet opgeven.
      Lastig gevalletje :)

    • @totaalgames
      @totaalgames 2 роки тому

      @@theduckpoolduck8042 als je vermogen meer dan €50.000 op 1 januari dan moet je daar belasting over betalen of je dan in de + of min staat maakt niet uit

    • @theduckpoolduck8042
      @theduckpoolduck8042 2 роки тому

      @@totaalgames thanks voor het meedenken, dit betreft box3.
      Bij het maken van blokken in een netwerk is het inkomsten box1. Op het moment van uitbetalen kan dit meer waard zijn dan later dat jaar.
      Betreft het vermogen/alle bezittingen op 1 januari heb je gelijk.(box3)

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  2 роки тому +1

      Ik begrijp je vraag, maar het het antwoord helaas niet. Ik heb geen ervaring met minen (en de bijkomende belastingregelingen)

  • @Ad-lp1bz
    @Ad-lp1bz 2 роки тому

    Goede video Tim!
    Wat mij nog niet duidelijk is en misschien wel bij meer mensen is hoe het nu zit bij uitgekeerd dividend bij degiro.
    Als er dividend uitgekeerd wordt staat er een totaal bedrag en een dividendbelasting bedrag.
    Wat er uitgekeerd wordt is het totaal bedrag minus het belasting bedrag.
    Draagt degiro dit direct af aan de balastingdienst en hoef ik hier geen rekening meer mee te houden of moet ik alsnog dividendbelasting betalen?
    grt

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  2 роки тому +1

      Je hoeft niet achteraf nogmaals belasting te betalen. Sterker nog, je kan de betaalde belasting terug vorderen bij je belastingaangifte. NL dividendbelasting kan je verrekenen in box 1. Dividendbelasting in landen waar NL een samenwerking mee heeft kan je in box 3 verrekenen.