Valtiolla on jäätävästi velkaa - mutta haittaako se?
Вставка
- Опубліковано 7 лют 2025
- Suomi velkaantui 1990-luvun laman, vuosien 2007-2009 finanssikriisin ja myös koronakriisin seurauksena. Nyt velkaa on ennätyksellisen paljon. Mutta onko sillä väliä, kun korot ovat ennätyksellisen matalalla? Ja miksi kaikki puolueet todellisuudessa lisäävät velkaa julkisista puheista huolimatta? Robert Sundman kertoo.
Tosi asiaankuluva video. Kiitos!
Videossa olisi pitänyt alleviivata sitä seikkaa, ettei valtion velka ole sama asia kuin ihmisen velka, koska valtiot pääsääntöisesti eivät kuole. Niiden velkoja ei siis ole koskaan tarkoitettukaan maksettavaksi kokonaan takaisin, koska eihän lainaajat silloin tekisi rahaa koroilla.
Kiitos hyvästä huomiosta! Videota tehdessä itse asiassa mietin tosi paljon erilaisia vertailuja kotitalouksiin ja yrityksiin esimerkiksi koroista puhuttaessa. Että olisiko (mahdollisen) koronnousun vaikutusta kannattanut havainnollistaa puhumalla stressitesteistä, joita myös asuntovelallisille tehdään. Päätin kuitenkin jättää nämä pois just mainitsemastasi syystä: valtionvelka ei ole sama kuin ihmisen velka, eikä kotitaloutta ja valtiota kannata siksi kauheasti vertailla. /Robert
Kyllä se on. Verotuksessa tuntuu.
Olis voinu mainita vielä sen, että korkokulut voi nousta yleisen korkotason noustessa TAI luottoluokittajien luottamuksen vähentyessä Suomen maksukykyyn tulevaisuudessa. Luottoluokittajat siirtäisi tämän seurauksena Suomen riskisempään kategoriaan, jossa rahoittajat vaativat korkeampaa korkoa lainoitukselleen.
Minusta taas olisi ollut syytä korostaa sitä (koska ei tunnu olevan yleisessä käsityksessä), että sen halvalla otetun lainan korkomenot eivät muutu miksikään korkojen muutoksista huolimatta. Korkomenot kasvavat vain jos sillä korkeammalla korolla otetaan uutta lainaa. Nyt kun valtio pitkään sai (tilanne on nyt jo muuttunut) lainaa negatiivisella korolla (sijoittajat siis maksoivat valtiolle siitä, että saivat lainata sille), niin en voi käsittää (osa ihmisistä ei tietysti tiedä miten valtio lainaa ottaa ja miten se ollennaisesti poikkeaa yksityisen ihmisen pankkilainasta, mutta mukaan kuuluu kyllä ihmisiä joiden luulisi asian ymmärtävän) miksi tietyt piirit jatkuvasti sitä kauhistelevat. Minusta ainakin olisi hyvä diili, jos minulle tarjottaisiin tonnia, ja sanottaisiin, että maksat ensi vuonna 950 takaisin. Tämän edullisuus toki voi riippua sitten muistakin tekijöistä, mutta ajatellaan tässä tilannetta sellaisena kuin se on ollut tässä lähivuosina.
Suomi ei koskaan pysty maksamaan lainojaan takaisin. Suomi tulee aina olemaan pankkiirien orja, se on noidankehä, joka ei lopu koskaan. Suomen "itsenäisyys" oli lyhyt! Kiitos paljon Sanna! Sinulle luultavasti maksettiin sen tekemisestä.
Mihin politiikan aiheeseen toivot, että Robert tarttuu seuraavaksi? Käy kommentoimassa tähän alle.
Robert saisi tehdä seuraavaan videon aiheesta joka häntä itseään eniten kiinnostaa, koska silloin sisällön laatu ja monipuolisuus toteutuu parhaiten.
Pienet on tilaaja/katsoja luvut vielä tällä kanavalla. mulle ainakin kelpaa mikä vaan aihe kun näitä youtube videoita katselen enemmän kun tv:tä.
Seuraavan videon aihe voisi olla Taiwanin ja Kiinan konflikti!
Ensi vuoden aluevaalit
Seuraava video voisi olla, jossa kerrot kuinka voisit jatkossa välttää oman henkilökohtaisen ideologian läpi paistamisen yhteisin verorahoin rahoitetun "neutraalin" yleisradion sisällössä.
Miksi talouden pitää aina kasvaa. Eikö me voida olla tyytyväisiä nykyiseen menoon.
Japani on tuossa hyvä esimerkki ,kuinka aikanaan terve talouskasvu loi hyvinvointia ja talouden sakatessa sitä pyritään pitämää yllä velalla.Kun taloutta ei saada nousuun velaotto lisäänttyy entisestään.Aika tuttua eikövaan,nyt myös euroopassa.
Tää on Sanna maariinin johdolla Klaus fabion ideologia nyt Sanna maariini oikeeta politiikkaa kertaluonteista orpo oli mukana jätti eduskunta äänestämästä Sanna valuutta rahaa kuniahimoisesti🙄😁
Propaganda got me