Horne Quartier Weert, eerbied voor het verleden

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 бер 2016
  • Generaties lang kleurde de Van Hornestad legergroen. Nu, na bijna tachtig jaar militaire geschiedenis, begint de gelijknamige kazerne in Weert aan een nieuwe, duurzame toekomst. Een bestemming geënt op de maatschappelijke behoeften van vandaag en morgen. Met eerbied voor het rijke verleden.
    De van Horne kazerne mag dan in de wijde regio een begrip zijn; achter de gietijzeren poort aan de Kazernelaan schuilt een wereld die maar weinigen kennen. Cultureel erfgoed om trots op te zijn.
    Eenmaal binnen valt pas op hoe imposant het terrein is. 17 ha; ruim 24 voetbalvelden.
    De van Horne Kazerne. Vernoemd naar graaf en generaal der artillerie Willem Adriaan van Horne. In 1938 gebouwd door kapitein der genie August Gerard Marie Boost op de voormalige akker-en weidelanden aan de Nelissenhofweg. Een jaar later maken de houten barakken plaats voor de huidige gebouwen van steen en nemen de eerste soldaten er hun intrek. Na de oorlog, wanneer de Duitse bezetters verdreven zijn en opperbevelhebber generaal Eisenhower op werkbezoek is geweest, krijgt de van Horne Kazerne de status van militair opleidingscentrum. Aanvankelijk voor vrijwillige Indiëgangers. Vanaf 1951 wordt de kazerne de thuisbasis voor alle opleidingen voor beroepsonderofficieren van de koninklijke landmacht. Zes jaar later, op 1 september 1961, doopt Prins Bernhard de Onderofficiers School om tot KMS. De Koninklijke Militaire School. In de hoogtijdagen het dagelijkse domein van 1200 medewerkers, leerlingen en cursisten. Beroepsmilitairen in spe - mannen én vrouwen - leren er de kneepjes van het vak. Schieten. Camoufleren. Kaartlezen. Sporten. Leidinggeven. Broederschap. Naast de basisopleiding tot onderofficier biedt de KMS vervolgcursussen op het gebied van ethiek, leiderschap, commandovoering en instructievaardigheid. De band tussen de kazernebewoners en de Weerter gemeenschap wordt in de loop der jaren steeds hechter. Militairen horen niet alleen bij het straatbeeld; ze leveren hun bijdrage aan talloze evenementen.
    Maar helaas…..aan alles komt een einde. Op 19 december 2014 sluit de van Hornekazerne de poorten. Nu de emoties zijn bedaard, breekt er een nieuw tijdperk aan. Met nieuwe maatschappelijke kansen. Mogelijkheden voor innovatie. Impulsen voor werkgelegenheid. De initiatiefnemers, verenigd in de Stichting Horne Quartier, willen het kazerneterrein verdelen in vijf pleinen. Het COA-plein waar de komende vijf jaar het AZC is gevestigd. Een Educatieplein met een Internationale Opleiding Veiligheid voor 5.000 cursisten per jaar. Een Zorgplein voor mensen met het Post Traumatisch Stress Syndroom en ouderen die dag nacht zorg en begeleiding nodig hebben. Op het Ontwikkelingsplein komt een Biobased Academy die zich buigt over duurzame vraagstukken zoals vermindering van afval en het gebruik van fossiele brandstoffen. En dan is er nog het Sportplein. Een bovenregionale sportcampus, voor iedereen toegankelijk.
    Op naar een nieuwe toekomst voor Weert, de regio, voor iedereen.
    Meer informatie: www.hqweert.nl
    Credits
    Tekst voice-over: Bas Poell Tekst & Communicatie
    Voice-over: Willem van den Top
    Diverse foto's uit het Weerter Stadsarchief
    en de archieven van Defensie
    Foto's sluiting Kazerne & filmfragment Defilé: Sjoerd van Hoof, Weert de Gekste
    Concept, camera & montage: Jacqueline Slenders, Stories to Tell

КОМЕНТАРІ •