Οι Τρεις Σωματοφύλακες (1966) | Αλέξανδρος Δουμάς (πατέρας)
Вставка
- Опубліковано 6 лют 2025
- "Οι Τρεις Σωματοφύλακες" του Αλέξανδρου Δουμά πατρός
Οι Τρεις Σωματοφύλακες είναι ένα μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά (πατρός) που γράφτηκε το 1844. Είναι το πιο πολυδιαβασμένο έργο του συγγραφέα και ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών μυθιστορημάτων, από την άποψη ότι το περιεχόμενό του είναι παρμένο από την ιστορία, μολονότι ελάχιστες είναι πραγματικά οι ιστορικές σκηνές του. Όπως συνήθως, ο Δουμάς παίρνει αφορμές από πραγματικά γεγονότα για να στήσει πάνω σ' αυτά ολόκληρο μυθιστορηματικό οικοδόμημα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική ιστορία.
Το μυθιστόρημα περιγράφει τις περιπέτειες ενός νεαρού που ονομάζεται Ντ’ Αρτανιάν από τη στιγμή που εγκαταλείπει το σπίτι του για να γίνει σωματοφύλακας. Ο Ντ’ Αρτανιάν δεν είναι ένας από τους τρεις σωματοφύλακες του τίτλου. Αυτοί είναι οι φίλοι του, ο Άθως, ο Πόρθος και ο Άραμις, τρεις αχώριστοι φίλοι, που ενώνονται υπό το σύνθημα «Ένας για όλους, όλοι για έναν».
Η ιστορία του Ντ’ Αρτανιάν συνεχίζεται στο "Μετά Είκοσι Έτη" και στον "Ο Υποκόμης της Βραζελόνης". Τα τρία αυτά μυθιστορήματα του Δουμά είναι γνωστά ως Οι περιπέτειες του Ντ’ Αρτανιάν.
Πρωτοεκδόθηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Le Siècle από το Μάρτιο έως και τον Ιούλιο του 1844 κατά τη διάρκεια της Ιουλιανής Μοναρχίας, λίγα χρόνια πριν την Επανάσταση του 1848. Ο Δουμάς ισχυρίστηκε ότι ήταν βασισμένο σε χειρόγραφα, που ανακάλυψε στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Αργότερα αποδείχθηκε ότι είχε βασιστεί στο βιβλίο Τα Απομνημονεύματα του κυρίου Ντ' Αρτανιάν, υπολοχαγού των σωματοφυλάκων του βασιλιά, του Γκατιέν ντε Κουρτίλ ντε Σαντράς (Κολωνία, 1770). Το βιβλίο είχε γίνει αντικείμενο δανεισμού από τη βιβλιοθήκη της Μασσαλίας και δεν επιστράφηκε ποτέ, αφού ο Δουμάς το πήρε μαζί του στο Παρίσι. Η κάρτα δανεισμού σώζεται έως σήμερα.
Η εκδοχή του Δουμά καλύπτει χρονικά την περίοδο από το 1625 έως το 1628. Οι τέσσερις ήρωες αναμιγνύονται σε ίντριγκες, που περιλαμβάνουν τον αδύναμο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΓ΄, τον πανίσχυρο και πανούργο καρδινάλιο Ρισελιέ, την όμορφη βασίλισσα Άννα την Αυστριακή, τον Άγγλο εραστή της, Τζορτζ Βίλλερς, 1ο Δούκα του Μπάκιγχαμ, και την πολιορκία της Λα Ροσέλ. Στην πλοκή προστίθενται και η μυστηριώδης Μιλαίδη ντε Γουίντερ και ο Κόμης ντε Ροσφόρ, δεξί χέρι του Ρισελιέ.
Το έργο ηχογραφήθηκε για το ραδιόφωνο το 1966 για την ΕΡΑ και μεταδόθηκε από το ελληνικό ραδιόφωνο πρώτη φορά σε δύο μέρη στις 23 και 27 Φεβρουαρίου 1966 (εκπομπές Το Θέατρο της Τετάρτης και Το Θέατρο της Κυριακής.
Λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί:
Στέφανος Ληναίος- Ντ΄Αρτανιάν
Κώστας Καστανάς- Πόρθος
Γιώργος Τζώρτζης- Άθως
Κώστας Πρέκας- Άραμης
Άννα Κυριακού- Κονστάνς
Γιάννης Βογιατζής- Δούκας του Μπάκιγχαμ
Γιώργος Μιχαλακόπουλος-Ροσφόρ
Γιάννης Μιχαλόπουλος- ντε Τρεβίλ
Βέτα Προέδρου- Μυλαίδη
Δάφνη Σκούρα-βασίλισσα Άννα η Αυστριακή
Νότης Περγιάλης- Λουδοβίκος 13ος
Σταύρος Ξενίδης- Καρδινάλιος Ρισελιέ
Βασίλης Ανδρονίδης- ντε Ουίντερ
Έλλη Φωτίου-Κίττυ
Βασίλης Μητσάκης- θαλαμηπόλος, κόμης ντε Ουώρντ
Σταμάτης Ράπτης- ζητιάνος
Πέτρος Λεωκράτης- Φέλτον
Έλλη Ξανθάκη- γιαγιά
Τάκης Βουλαλάς-αγγελιοφόρος
Τώνης Γιακωβάκης-ξενοδόχος
Κώστας Καζάκος- χωρικός
Μαρία Φωκά-ηγουμένη
Χριστόφορος Μπουμπούκης- ένας διαβάτης
Κώστας Παληός- φύλακας
Μιχάλης Μαραγκάκης-δεκανέας
Λουκιανός Ροζάν-γέρος
Μίμης Χρυσομάλλης- γραμματέας
Χρήστος Κατσίγιαννης-Ζυσσάκ, Πάτρικ
Αλίκη Γκούμα- πιτσιρίκος
Ραδιοσκηνοθεσία: Μιχάλης Μπούχλης
Μουσκική Επιμέλεια: Σοφία Μιχαλίτση
Μετάφραση: Χάρης Λαμπίδης
Ωωωωωω😊 υπέροχα!!!!Σας ευχαριστώ 🌹
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤