Job-ul hormonilor tiroidieni. Energia celulară și importanța iodului

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 вер 2020
  • În această prezentare plec de la formularea: ”Tulburările de tiroidă sunt prevalente în lume iar manifestările lor sunt determinate de disponibilitatea iodului din alimente”.
    Majoritatea hormonilor folosesc proteinele şi grăsimile ca structură chimică de bază. Hormonii tiroidieni folosesc iodul. Job-ul hormonilor tiroidieni este să informeze fiecare celulă când să consume oxigen și nutrienți pentru menținerea metabolismului corpului.
    De ce Hormonii tiroidieni afectează metabolismul?
    Pentru că hormonii tiroidieni afectează activitatea mitocondriilor prin procesul de oxidare a nutrienților pentru sinteza unei molecule care transmite energie în toate celulele corpului. Această moleculă se numește Adenozin Trifosfat sau ATP.
    Mitocondriile sunt ca niște fabrici de energie celulară prin producerea de ATP. Celulele folosesc ATP-ul ca sursă de energie pentru metabolizarea substanțelor nutritive. În interiorul celulelor, hormonii tiroidieni se atașează în principal de mitocondrii şi le indică fie să crească, fie să scadă producția de ATP. Producția de ATP este influențată și de stres, de creșterea cortizolului care scade producția de ATP și conduce la apariția inflamației în corp.
    Glanda tiroidă este singura structura din corp care poate acumula și absorbi iodul. Organismul uman nu produce iod. Iodul vine din alimentație și prin suplimentare. Ingestia de iod zilnică ar trebui să fie de 250 mcg în 24 h sau 0,25 mg pentru funcționarea normală a tiroidei
    Surse de iod: pește, fructe de mare, produse lactate, ouă, cereale, etc dar multe alimente pot fi alterate de agenții sanitari cu iod proveniți din hrana animalelor. Și plantele pot să conțină iod iar cantitatea variază în funcție de conținutul de iod din sol.
    Sarea iodată conține 48 mcg iod per gram sau 285 mcg per linguriță. Pragul zilnic de iod în Hashimoto este mai scăzut, de 150 mcg
    Surse:
     Wentz, Izabella, PharmD, Nowosadzka, Marta, MD, 2013, Hashimoto’s Thyroiditis: Lifestyle Intervention for Finding and Treating the Root Cause;
     Wentz, Izabella, PharmD, Nowosadzka, Marta, MD, 2018, Tiroidita Hashimoto: cum să schimbăm stilul de viață ca să depistam și să tratăm cauzele, Editura Paralela 45
     The Importance of Salt and Water:
    • 10 The Importance of ...
     The epidemiology of thyroid disease, 2011
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2...
    Sursa foto: en.wikipedia.org/wiki/Ribosome
    Disclaimer: Acest material (video sau print) are doar scop informativ și educativ. Nu trebuie folosit pentru autodiagnosticare și nu se substituie consultului și tratamentului medical, recomandărilor medicului și nu instituie nicio relație de genul medic-pacient. Acest material nu are menirea de a vă schimba programul medical sau dieta recomandată de medic. Consultați medicul de familie sau medicul specialist pentru orice problemă medicală. Titularul canalului nu este răspunzător și nu are o responsabilitate privind modul de înțelegere a textului și a prezentărilor în sensul unui diagnostic, cură, tratament medical sau orice alt serviciu medical.
    Angela Stolnicu, 63, este doctor în antropologie/sociologie cu un interes în stilul de viață, longevitate și abordarea culturală asupra bolii / stării de sănătate.

КОМЕНТАРІ • 35

  • @mioaraiordache4313
    @mioaraiordache4313 2 роки тому +6

    Vai dna dr. Cate informații utile ne dați ca sa înțelegem ce anume are corpul nostru nevoie si de ce anume ne simțim slăbiți, etc.. Va iubim la maxim deoarece explicati si pe înțelesul celor care sunt mai batrani si pt cei ce nu sunt experți si etc... dar aveți asa o voce atat de calda si de plăcută încât asculți cu atenție și cu mare placere . Doamne ce bine ca existați si ne vorbiți de atâtea probleme cu care ne confruntam si mulți dintre noi. Mulțumim din suflet...d-nei dr Angela Stolnicu...

  • @otiliaolarasu5884

    Mulțumesc pentru prețioasele informații !

  • @marioleu8434
    @marioleu8434 2 роки тому +3

    Nimeni dintre doctori nu a ținut o astfel de prezentare în pandemia asta,așa cum face Dna Stolnicu..!!păcat că nu am găsit o mai repede

  • @janablum1758
    @janablum1758 2 роки тому +2

    Foarte utila aceasta expunere pentru înțelegerea mecanismului de menținere într-un interval optim a concentrației de iod din organism.

  • @tudorvd

    Felicitări! ❤

  • @platonalice3191
    @platonalice3191 3 роки тому +3

    O noua zi, alte informatii extrem de utile, multumiri sincere!

  • @elenachiriac3670
    @elenachiriac3670 3 роки тому +3

    Va urmăresc cu mult interes .Va mulțumesc pentru prezentările!! foarte documentate pe care le faceți.

  • @iulianadieaconu9946
    @iulianadieaconu9946 Рік тому +1

    Mulțumesc frumos va doresc sănătate ,și binecuvantari pentru toate sfaturile prețioase !

  • @fasteddiem
    @fasteddiem 3 роки тому +3

    Extrem de interesant și informativ.

  • @stefandumitrescu4264
    @stefandumitrescu4264 2 роки тому +2

    Mulțumesc pentru aceste informații utile.

  • @lilianadumitrachi2584
    @lilianadumitrachi2584 3 роки тому +3

    Bună ziua!V am descoperit curând si sunt bucuroasa sa ascult toate aceste informatii atat de pretioase pentru intelegerea acestei boli .Un ghidaj personalizat in vindecare ne este de un real ajutor .Ne puteti indruma,va rog?

  • @dorinaciocea4614
    @dorinaciocea4614 3 роки тому +1

    Multumiri cu mult ATP!

  • @marioleu8434
    @marioleu8434 2 роки тому +4

    Inloc sa caute politicul o astfel de femeie la sănătate,au pus tot felul de inculți acolo la conducerea ei..!!

  • @corneliapopescu8565

    💞💞💞

  • @simonaaciubotaritei2003
    @simonaaciubotaritei2003 Рік тому

    Mulțumim frumos! Foarte interesant.

  • @enydenisa8467
    @enydenisa8467 2 роки тому +1

    Eu cresc in greutate nu scad.

  • @danielabrinzaru2238
    @danielabrinzaru2238 2 роки тому

    Sarea de Himalaia nu este buna?

  • @elapop1224
    @elapop1224 2 роки тому +1

    De ce endocrinologii prescriu levotiroxina și nu iod in hipotiroidie?

  • @alinaianos4731
    @alinaianos4731 21 день тому

    Buna ziua. Fiti draguta sa imi spuneti,