Legătura cazacilor cu moldovenii - un subiect tabu!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 тра 2024
  • Cine sunt cazacii? La fel ca moldovenii, cazacii apar brusc în istorie, aparent de nicăieri. Stepele aproape pustii din nordul Mării Negre, din Ucraina de azi, au constituit patria de origine a populației căzăcești, o zonă întinsă, fără granițe fixe, numită de polonezi Ucraina (la margine), împărțită în sec. XVII între ruși, polonezi și otomani. Nici pentru cazaci, nici pentru moldoveni, Nistrul nu a reprezentat o barieră, deseori trecând de la unii la alții, fiind când aliați, când dușmani, când cuscri. Nicoară Potcoava și Petru Cazacul sunt doar doi dintre domnitorii Moldovei cu origini dincolo de Nistru, dar și invers, au existat boieri moldoveni care stăpâneau moșii în țara căzăcească. Timp de aproape 3 ani, Moldova a fost unită cu Ucraina sub voievodul Gheorghe Duca. Moldovenii s-au așezat între Nistru și Bug iar cazaci, ruși, ruteni sau huțuli au venit în Moldova încât pe la 1600 un cronicar nota că populația Moldovei ar fi pe jumătate rusească. Legaturile moldovenilor cu vecinii de peste Nistru au fost suficient de profunde cât să merite atenția istoricilor, dar din păcate această pagină de istorie lipsește din manualele noastre.
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 260

  • @user-ih4fw4nw3b
    @user-ih4fw4nw3b 24 дні тому +15

    Miron Costin, despre cazaci: 'Iară de ce om începe a scrie rădicarea căzacilor cu Hmil, hatmanul lor, asupra leşilor, stăpînilor săi, a pomeni de cazaci, ce neam sintu şi de cînd sintu supt cestu nume cozac, cu cale că va hi am socotitu, audzind pre mulţi întrebîndu de acestu nume a lor, de unde şi de cîndu ar hi. Deci mulţi au dzîs că numele lor, cozac, ar hi de la unu neam ce este peste apa Volgăi, anume cassac, ce acele deşerte poveşti sintu. Sînt căzacii de neamul său ruşi, rămăşiţele de oşteni a cnedzilor ruseşti, pre carii cu îndelungate vremi, supuind craii leşeşti şi cădzînd şi Chiovul - (Kievul) -, scaunul Rusii, pre sama leşiloru, ei pe Nipru în gios şi pe de ceia şi pe de iasta parte, trăiia supt ascultarea crailor leşeşti, slobozi de vecinătate, în chipul oştenilor, cu hrana sloboadă pe Nipru, ori cu vînătoria la cîmpi, ori cu pescăria pănă la pragurile Niprului, unde are Niprul în trei locuri praguri, aşea den hirea locului făcute, de cade apa de pe stînci, ce sintu în fundul apei, la loc mai gios. Care locuri nici nu fel de vasu a trece nu poate, fără vasele lor şi acele a lor încă cu mare grije trecu şi de multe ori pe uscate trag vasele, pănă trecu acele locuri. Şi aşe trăia pănă în dzilele lui Avgustu crai (Sigismund al II-lea August, domnie de 43 de ani: 1529-1572). '

    • @siegmundheine4282
      @siegmundheine4282 17 днів тому

      Mă mir că animalul de Miron Costin a spus niște adevăruri!

  • @AntonelTrica
    @AntonelTrica 24 дні тому +9

    Ar trebui să prezentați listele de conducători (hatmani)cazaci zaporojeni și din zona Bug, care au fost înglobați în imperiul țarist din vremea Ecaterinei cea mare (liste păstrate în arhivele rusești) primind gradul de colonel in armata rusă, atunci veți vedea că trei sferturi dintre ei aveau nume românești. Foarte interesant!!!

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 19 днів тому +1

      Păi prezintați-le dvs. Să vedem și noi minune de 3 pătrimi nume românești între cazaci! : )
      Da, au fost. Dar nu 3/4, nici pe departe.

  • @adythedog
    @adythedog 25 днів тому +7

    Merită menționat și Regatul Voliniei, dar și faptul că nici măcar Regatul polonez nu era centralizat, ci format din Polonia Mică, Polonia Mare, Ducatul Mazoviei și Rusia Roșie (Rutenia).

  • @alexmoeller1967
    @alexmoeller1967 25 днів тому +11

    Pentru mine, un subiect foarte interesant, pentru ca pana acum nu m-a interesat deloc perioada aceasta si nici spatiul nord-estic romanesc. Si marturisesc ca in afara de punctele de referinta in general cunoscute ( Vasile Lupu, Duca Voda, Nicoara Potcoava s a m d) nu mi-am pus niciodata problema, ce s-a intamplat acolo, in afara de jocurile marilor imperii (Polono-Lithuanian, Rusesc, Otoman si Habsburgic). A fost o placere sa urmaresc prezentarea, mersi frumos de contributie.

  • @user-ih4fw4nw3b
    @user-ih4fw4nw3b 25 днів тому +20

    Cazacii de pe Nipru sau rusii de pe Nipru. Letopisetul tarii moldovei Miron Costin scris pe la 1650, deci contemporan cu ei, ii descrie si le fixeaza originile fara nici un echivoc: numele: din poloneza cozac - care inseamna caprior - nume dat cu referire ca se miscau rapid, dispareau repede, mereu pe cai. Azi avem bere poloneza: cozel - acum intelegeti eticheta cu tzapul/capra de pe ea. Iar ca neam: rusi. El explica ca sint ramasitele de la vechile ostiri, comunitati si asezari din Rusia aflate la sud de Kiev si care au supravietuit din urma prapadului facut de invaziile mongole de au distrus tara rusiei de dupa 1250. Chiar asa se si exprima: dupa nistru este pustia tzara a Rusie. Era pustie pentru ca in acele timpuri toata zona era un imens camp de lupta si raiduri intre tatarii care erau asezati in sud, pe toata coasta de nord a marii negre de la Nistru pina in Crimea si polonezii care erau in zona de nord vest a Ucrainei de azi. In Crimea, tatarii aveau centrul de putere si administrare. La Crim cum spuneau moldovenii din acele timpuri. In aceste conditzii populatzia rusiei o parte a pierit, o parte a ramas dar o mare parte din catzi au supravietzuit ca si azi au fugit din calea razboiului in toate directziile. Cei mai multzi probabil, spun probabil pentru ca nu am fost de fatza, s-au retras in nord unde vor intarii si vor ridica Moscova, Polonia si Lituania.. Dupa 1250 timp de 300 de ani tot sudul Rusiei din vreamea Kievului a intrat sub yocul mongol. Miron Costin explica ca ei, cazacii, sint o parte din supravietuitorii din vechile asezari rusesti de pe vreamea tzaratului kievean care nu au plecat in nord si care au reusit sa se refugieze spre rasarit la pragurile niprului ascunzandu-se in padurile si intinderile stepei rusesti de pe malurile raului luindu-l in stapinire. Donbasul de azi, Zaporijie etc. Acestia au format un fel de bariera intre tatarii aflati in sud si polonezii, rusii moscovitzi aflatzi la nord. Cititzi Miron Costin care explica complet istoria cazacilor, el fiind martor ca si adolescent la marea rascoala a cazacilor impotriva polonezilor, rascoala care va matura tot statul polonez. Miron Costin este cel de al doilea cronicar al Moldovei cronologig dar primul mare cronicar romam ca si importantza. A fost un mare om de cultura, a fost student in polonia la Bar si mare diplomat al Moldovei cu misiuni atat in Polonia cat si la Instambul.

    • @turnus2
      @turnus2 24 дні тому +7

      Berea Kozel e ceheasca, nu poloneză.

    • @user-ih4fw4nw3b
      @user-ih4fw4nw3b 24 дні тому +1

      @@turnus2 mersi de ajutor. Nu am stiut. Doar am remarcat-o acum 3 luni in profi 🙂. Eu sint cu ursus si heineken. M-a frapat numele si atunci am facut legatura cu ce stiam si am presupus ca trebuie sa fie ceva de la polonezi ca stiam de cuvantul cozac. Deci si cehi au aceasta radacina. Si ei sint si mai departe de spatiul de care vorbim si totusi si ei au in vocabular cuvinte cu aceasta radacina.

    • @danutserban3538
      @danutserban3538 22 дні тому +1

      Cam multe dificultăți de exprimare. ”cronologig” se traduce ”cronologic”.

    • @user-ih4fw4nw3b
      @user-ih4fw4nw3b 22 дні тому

      @@danutserban3538 nu se traduce ci se corecteaza 😁 asta asa ca gluma. Ma mir ca am doar atatea greseli - telefon. Sincer pe genul asta de greseli nu dau 2 bani. Din pacate din lene uneori nici cratima nu o mai folosesc.

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 21 день тому

      și Miron Costin de unde știa istoria cazacilor? Știința la acea vreme era cam amărîtă.

  • @aiurea1
    @aiurea1 25 днів тому +5

    Bravo ptr efort, pasiune si informatii

  • @expectral259
    @expectral259 25 днів тому +7

    FunFact, a existat un hetman sub domnia lui Mihai Viteazul care era din valahia, se numea Udrea Băleanu

    • @ionut-mariusiovu7867
      @ionut-mariusiovu7867 25 днів тому

      Ce ?

    • @MMerlyn91
      @MMerlyn91 25 днів тому

      Si Duca Voda, domn al Moldovei a fost hatman al cazacilor ucrainieni.

    • @TicuTroya1923
      @TicuTroya1923 24 дні тому +1

      Mihai Viteazul, a avut în armata sa 10 000 de modoveni mercenari, foarte bine plătiți, care au luptat pentru el ! De acolo avea și hatmanii !!!

    • @LobotimirMerkanski
      @LobotimirMerkanski 20 днів тому +1

      hetman e head man , hauptmann.

  • @ionelmuntele4353
    @ionelmuntele4353 24 дні тому +11

    Spuneți despre Moldova că este (a fost) un ...”mic principat”. Dumneavoastră realizați ce spuneți? Este vorba despre un teritoriu similar ca întindere Ungariei sau Portugaliei actuale, mult mai întins decât multe alte state medievale. Dacă Moldova este un ”mic principat”, Liechtenstein sau Monaco ce sunt?

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  24 дні тому +1

      Comparativ cu țările din jur, era mică.

    • @Aron-eu3cp
      @Aron-eu3cp 22 дні тому +1

      ​@@nefiltrat6934 dar așa zisa "romānie" exzista pe atunci??

    • @raduarsinte751
      @raduarsinte751 20 днів тому +1

      La muzeul mănăstirii Putna exista hărți comparative ale Moldovei și Regatul polonez (împreună cu dicteul Lituaniei) erau perfect comparabile ca întindere.

    • @LobotimirMerkanski
      @LobotimirMerkanski 20 днів тому

      Nefiltrat folosește istoriografie "europeană" cum ar veni ungurească, polonă și rusească. Dacă ăia îți spun că ești mic, Nefiltrat spune la fel 😁 Dacă ăia îți spun că te cheamă de fapt vlah, așa spune și Nefiltrat. Stai să vezi când descoperă N pe Hrusevsky un Nefiltrat ucrainean care tot așa ezita să folosească cuvântul "român" fiindu-i drag tot cel de voloh, vlah :) No surprise😊

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 18 днів тому

      @@raduarsinte751 Regatul polonez și ducatul Lituaniei - depinde când au fost comparate; că la un moment dat se întindeau de la Baltica la Marea Neagră, erau cel mai mare stat din Europa.

  • @user-ge9oo1lc2m
    @user-ge9oo1lc2m 22 дні тому +1

    Bravo, ❤

  • @user-st2ky2qo9u
    @user-st2ky2qo9u 24 дні тому +4

    un video binevenit, in contra multelor inadvertente pe care le contine. Cazacii, in primul rand n-au reprezentat niciodata vre-un grup etnic bine conturat, ci mai degraba unul "social" sau si mai exact, un grup dinafara societatii. Dinafara societatii feudale poloneze, catolice si destul de clar conturate. Cuvantul tataresc cazac, s-ar putea traduce romaneste ca pribeag, haiduc, ori pur si simplu razvratit. Insa niciunul dintre acesti termeni nu acopera pe deplin realitatea cazaceasca. Vorbim despre un grup imens de oameni, de diverse etnii: in majoritate absoluta, tot felul de slavi ortodocsi, pribegiti din fata opresiunii fedale si a bisericii romano catolice, insa si un numar insemnat de romani, in primul rand moldoveni, dar si munteni, transilvaneni, sau romani din balcani. Culmea e ca ca au devenit cazaci, nu numai romani aserviti, ci si multi razesi ori chiar si mici nobili, sau fii de familii boieresti, dezmosteniti de catre fratii mai mari, care dupa moda vremii intrau in posesia intregii averi a familiilor lor, devenind automat inalti demnitari-archoni, urmand ca fratii mai mici sa-si incerce norocul, prin cler, ca slujbasi ai statului, ori ca militari de cariera. Legatura "ideologica" primordiala era cea legata de religia pravoslavnica-ortodoxa, insa aceasta ortodoxie obligatorie, n-a impiedicat pe o multime de militari de profesie unguri, slovaci, cehi si chiar polonezi getbeget sa intre in randurile siciurilor cazacesti. Ce faceau acesti cazaci? Orice, numai sa nu munceasca! In primul rand luptau ca mercenari, pentru oricine era dispus sa le plateasca o solda. Ca atare erau predispusi, sa si tradeze pe oricine, daca dusmanul acestuia, promitea solda mai substantiala. In afara acestor activitati de mercenari, strangeau dupa moda mafiota, diferite taxe de protectie, in primul rand de la infractori, dar si dela, negustori, meseriasi, boieri de la tara, ori conductorii unor localitati, pe care le puteau controla, din punct de vedere militar. DEsigur, cand era cazul isi completau veniturile, si cu talharii de drumul mare.

    • @LobotimirMerkanski
      @LobotimirMerkanski 20 днів тому

      Acești cazaci mai faceau ceva, ce Nefiltrat nu știu să fi menționat, jefuiau, prădau cetățile Moldovei. Cam și asta e o legătură a "cazacilor cu moldovenii"

    • @user-ih4fw4nw3b
      @user-ih4fw4nw3b 18 днів тому

      ​@@LobotimirMerkanski lol. Chiar e adevarat. Mentzioneaza in treacat cum au 'petzit-o' pe fata lui Vasile Lupu. Saracu s-a trezit cu Iasu ocupat de cazaci si sub sabie fara nici o putere de a refuza a trebuit sa consimta sa scape cu viatza. Fata era vestit de frumoasa si Vasile Lupu avea ginduri mari cu ea. Numai ca vestea a ajuns si la cazaci si de aici drama.

  • @vladb4493
    @vladb4493 25 днів тому +13

    Grigore Ureche spune clar cum a ajuns un sfert din populatia Moldovei sa fie vorbitoare de rusa. I a adus Stefan cel Mare din zona Pocutiei si Lvovului, cand se intorcea dintr o campanie militara. A luat 100000 de polonezi vorbitori de rusa, sau ruteni, ce or fi fost, si i a colonizat in Moldova. Asa spune cronicarul.... Cat de adevarat o fi.... Cronica lui este despre ceva ce n a trait, fiind la fel ca Anonimus, ulterior vremurilor povestite.
    Iar bolohovean vine de la voloh, care inseamna vlah in slava.

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  25 днів тому +3

      Că bolohoveni vine de la vlahi, e o supoziție, nu o certitudine. O altă teorie zice ca vine de la localitatea Bolokhov.

    • @Al-gk2jk
      @Al-gk2jk 25 днів тому

      @@nefiltrat6934
      ... Bolokhov neputand fi totusi 'generare spontanee'.
      Volohi, Bolohi, Volosheniuc (nume din bucovina, moldova), Bolosh (nume ardeal, zarand)
      In lumina teoriei curta-paliga dacii liberi au fost esentiali in formarea slavilor, atunci si apropierile lingvistice si ocurentele toponimice slave primesc alte valente.

    • @siegmundheine4282
      @siegmundheine4282 24 дні тому +4

      ​@@nefiltrat6934poate Bolohov să vină de la bolohoveni.

    • @seaman5705
      @seaman5705 24 дні тому +1

      Inseamna pe dracu - vezi ce am scris mai sus . "archeological evidence and the Hypatian Chronicle (which is the only primary source that documents their history) suggest that they were a Slavic people." - de bolohoveni e vorba . Stii ce e aia "singura sursa primara " ? Annonymous nu a fost asa ceva si nici macar Nestor .
      Nu era nevoie sa aduca Stefan slavii , pt ca ei erau acasa la ei .Poate Stefan a exportat ceva moldoveni prin Pocutia pana la Lvov . Moldovenii au fost in razboaie de expansiune , de cand s-a infintat Moldova pana i-au oprit turcii si polonezii .O scrie si un cronicar , care zice ceva de genul - citez din memorie : "noi moldovenii ne ducem peste altii (sa cucereasca) , dar nu ne place cand altii vin peste noi ".
      A

    • @ionut-mariusiovu7867
      @ionut-mariusiovu7867 22 дні тому

      @@nefiltrat6934 ție îți cam place sa contrazici tot ce tine de noi 🤔

  • @mishuvv
    @mishuvv 24 дні тому +6

    Sunt din ce in ce mai multi amatori de istorie(ghilimelele va apartin si le puneti unde doriti)) care, zic ei, ne prezinta adevarata istorie a tarii noastre. Fiind asa de multi si mult prea preocupati de propria ocupatie(repetare voluntara!) nu au timp sa urmareasca postarile celorlalti. Asa incat bietul urmaritor nu mai poate discerne si intelege mai nimica!!
    Numitorul comun al celor mai multi dintre ei clameaza ca manualele scolare nu contin cele dorite de ei!!!! In mintea acestor „istorici” manualele scolare ar trebui sa aiba volumul/grosimea Iliadei si Odissiei impreuna!! Iar numarul de ore aferente ar trebui sa fie nelimitat: adio limba romana sau matematica sau fizica…
    Asadar, unii zic ca Kievul NU a fost capitala Rusiei! Daca, asa cum se spune aici, unele informatii NU pot fi verificate CUM/DE CE ar trebui introduse in manualele scolare?!?! Elevilor le trebuie date elemente certe, mai ales cand e vorba de istoria tarii lor!!!
    Mai in toate tarile, mai ales europene, in zonele de granite actuale sunt amestecuri de multe etnii. Si atunci, DE CE asa mirare ca in partea estica a Moldovei ar fi existat un amestec de moldoveni si cazaci sau alte natii?!?!
    De fapt, trimiterea la istoricii care, chipurile, mistifica trecutul tarii noastre este un PERFID PRETEXT de atragere de urmaritori!!!!
    Istoricii care se respecta(!!) scriu/povestesc adevarata istorie!! Este adevarat ca acestia, conform spuselor istoricului Petre Guran, sunt tributari timpului trait de ei, chiar daca sunt onesti si condusi de obiectivismul necesar autoimpus.
    Iara manualele(o alta marota predilecta) NU se pot substitui cartilor de istorie atat din considerente de timp cat si din cele de intindere tiparita.

    • @user-ih4fw4nw3b
      @user-ih4fw4nw3b 24 дні тому +2

      Si ce este rau sa fim amatori de istorii? Si nimeni nu pretinde aici ca asta este sigur ceea ce s-a intamplat. Vorbim aici de diferite documente, marturi cu harta in fatza si dezbatem. Lucruri pe care invatzatzi antici ne-au spus ca asa se face educatzia. Asa se studiaza, se invatza in realitate. Dezbatem. Asta este spiritul studiului si cercetarii si asa ar trebui ca metoda si in scoala. Uite un lucru simplu care nu se face in scoala romaneasca de azi si care se vaita ca nu mai stie ce reforma sa faca: studiul istorie sa se faca la ora cu harta in fatza, sa vezi unde au fost unii sau altzii de unde au venit, pe unde, cum de s-au orientat, ce i-a impins, ca sa intzelegi motivele reale ale evenimentelir istorice, ce le-a provocat. Dar nuuu. In romania nu se face asa pentru ca atunci oamenii ar incepe sa intzeleaga ce s-a intamplat si cum. Si ar incepe sa intzelega cum sintem condusi pentru ca ar vedea cum in trecut si altzii au utilizat aceleasi metode sau tehnici cu care i-au facut pe oameni sa ia o decizie sau alta. Uite ceva elementar: istoria sa fie facuta la ore la clasa numai cu harta de geografie in fatza. 35 de ani de democratzie, reforme etc si o chestie elementara ca asta nu este facuta.

    • @mishuvv
      @mishuvv 24 дні тому

      @@user-ih4fw4nw3b De obicei NU intru in polemica. Totusi...Vorbesti teleghidat prin manipulare!! Ce are a face tema in discutie cu guvernarea?!?!
      Apoi, cunosti vreo harta, de exemplu, cu Dacia traiana?! Sau cu Dacia aureliana?!?! Ca sa ai idei bune TREBUIE sa ai si o judecata pe masura!!!
      DE CE Nefiltrat nu a folosit harti privind cele puse in discutie?!?!?!?!?!..................

    • @user-ih4fw4nw3b
      @user-ih4fw4nw3b 24 дні тому

      ​@@mishuvv 'cunosti vreo harta cu dacia traiana'? Pai asta arata cat de putzine lucruri sintem invatzatzi in scoala la istorie, nu stim sa aratam practic, aproximativ, nici macar pina unde au gasit istoricii ca se intindea provincia romana dacia dupa cucerirea lui traian sau in vremea lui aurelian. Si chiar sint urme fizice ale granitzei ale imperiul roman la noi. Troianul cum ii spunea Miron Costin. Iar legat de istorie si legatura cu guvernarea, pai istoria insasi ca stiintza a avut ca unu din obiectivele principale studiul guvernarii la popoare. In chiar cartea pe care o considera omenirea ca fiind prina carte de istorie a lumii Herodot - Istorii descrie cum erau condusi persii, atenienii, spartanii etc cum isi alegeu conducatorii si se luau deciziile politice de a face sa nu razboi de a se alia sau nu cu cineva. Despre ce au scris Tucidide, Tacitus etc? Despre evenimentele sociale, politice si militare din vremea lor, despre cum au vorbit, cum au gindit, planificat si actzionat imparatzii, regii, generalii, oligarhii, despotzi sau politicienii de atunci, cum au convins popoatele lor sa faca sau sa nu faca ceva. Daca le-a reusit sau nu, daca au fost prinsi si omoratzi sau din contra au fost apreciatzi de proprii cetatzeni si li s-a ridicat statui. Tucidide - trac la origine - a fost mare general in armata in timpul marelui razboiul dintre ligile grecesti - daca imi aduc aminte chiar a avut functzia de mare strateg. Tacitus a fost consul roman. Deci nu numai ca au fost martori de prima mina dar ei chiar au facut istorie in vremurilor lor. Asta este istoria, povestea a ceea ce s-a intamplat asa cum putem afla nu o insiruire seaca de date calendaristice. Aia e doar cronologie, nu istorie. E doar o componenta a istoriei.

    • @ciupilan1000
      @ciupilan1000 10 днів тому

      Tu esti unul dintre aia care cred ca românii sunt urmasii daco-romanilor, este? 😆😆😆

  • @vasileseaman5872
    @vasileseaman5872 25 днів тому +14

    Sunt moldovean din iasi cat am stat in anglia , toti credeau ca is rus, dupa aspectul fizic😂

    • @paulclaude7323
      @paulclaude7323 22 дні тому

      Eu cred ca toti credeau ca esti rus dupa aspectul feţei si al accentului...nu al fizicului

    • @boby32111
      @boby32111 22 дні тому

      Si Cantemir spune ca Moldova a fost multa vreme un loc de refugiu pentru populatii slave care fugeau din zonele de origine din cauza taxelor prea mari si a obligatiilor militare. Se adauga la asta expeditii de jaf pe care domnitorii moldoveni le faceau in spatiul nordic, din care se intorceau si cu mii de localnici luati ca robi sau pentru a popula zone mai slab locuite. Se vorbeste chiar despre Stefan cel Mare cu astfel de expeditii prin Pocutia sau chiar in zonele tatarasti din care aducea robi. Cantemir vorbeste si de puterea de asimilare a moldovenilor, incat dupa 2,3 generatii noii veniti devin complet asimilati, cu exceptia zonelor unde sunt asezati compact. Sa nu uitam si obiceiul rusesc da a-si caza pe timp de iarna trupele in zonele limitrofe, dintre care Moldova a facut multa vreme parte. Acesti soldati au lasat si urme genetice in zona.

    • @ciupilan1000
      @ciupilan1000 10 днів тому

      Moldovenii sunt minim 70% ADN slav, ma refer la slavii rasariteni, in Moldova au trait tiverții, care erau slavi.

  • @expectral259
    @expectral259 24 дні тому +2

    Ai putea face un videoclip despre constantin cel mare si campanile sale la nord de dunare?

    • @gavrilmoldovan9271
      @gavrilmoldovan9271 20 днів тому

      Si despre Podul lui Constantin de peste Dunare de la Sucidava, cel mai lung din antichitate (2437m), inaugurat in vara lui 328AD, dupa 50 de ani de la retragerea aureliana. Ce deducem din asta?

  • @trugbild2208
    @trugbild2208 24 дні тому +5

    3:28 Chisinaul moldovenesc e cel mai probabil de originea turcica, de la "keșene" - mauzoleu. In primul hrisov care atesteaza Chisinaul in anul 1436 se scrie in slavona "Akbașev Keșenev" ("Keșenev lui Akbaș") care se afla langa o seliște tatareasca. Savantii presupun ca "Keșenev lui Akbaș" poate fi mormantul a unui localnic renumit.

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 21 день тому +1

      savanții presupun multe tîmpenii.

    • @gavrilmoldovan9271
      @gavrilmoldovan9271 20 днів тому +1

      Localitatea Chisinau Cris din jud. Arad e datata mai inainte cu acest nume.

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 20 днів тому

      @@gavrilmoldovan9271 corect! Deci nu are cum să fie de origine turcă Chișinău.

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 19 днів тому +2

      @@florincroitoru1502 Ba are cum să fie de origine turcică. Numele Chișinău Criș este probabil de proveniență maghiară (Kiss Jenő). Dar numele Chișinău din R. Moldova este cel mai probabil de originine turcică (turcic, nu turcesc). Tătarii vorbesc un dialect turcic. În perioada de constituire a statului medieval Moldova, tătarii încă hălăduiau între Prut și Nistru, aveau orașe cu aducțiuni de apă, saune etc - (Orheiul Vechi - Șehr al-Djedid). Și astăzi, Google translate ne arată de înseamnă kışla în turcește. Sau DEX ne arată ”câșlă” = adăpost temporar turcească sau tătărăsc, stână.
      Cel mai probabil, avem 2 ”Chișinău” de origini diferite, adică omonime.

    • @trugbild2208
      @trugbild2208 18 днів тому

      ​@@gavrilmoldovan9271 Chisinau Cris si Chisinaul in Basarabia au etimologii diferite. Chisinau Cris provine din maghara Kiss Jeno. Chisinaul in Basarabia in primele surse scrise se numeste "Keșenev" asadar nu poate provine nici de la "Kiss Jeno" nici de la "Chișla Noua" inventata de autohtonisti.

  • @user-or4yb5ef8y
    @user-or4yb5ef8y 24 дні тому +12

    Chișinăul și Orheiul nume de origine maghiara ???Ce documente avem in susținerea acestei afirmații??? Dar Ineu ce origine are ???

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 21 день тому +2

      Chișinău e de la numele de persoană Chiș sau Chișu.
      Orhei nu poate fi maghiar. Avem in Moldova Orhei și in Ardeal Odorhei.
      Inău....mai caut.

    • @ovidiug7634
      @ovidiug7634 18 днів тому +1

      @@florincroitoru1502 Odorhei e maghiar - Udvarhely. Sa nu uitam ca in Arad avem si orasul Chisineu Cris (Ineul Mic)

    • @ovidiug7634
      @ovidiug7634 18 днів тому

      Moldova a fost marca maghiara de aparare impotriva tatarilor. Orhei - Odorhei e maghiar - Udvarhely. Sa nu uitam ca in Arad avem si orasul Chisineu Cris - KissJeno (Ineul Mic)

    • @sendri2012
      @sendri2012 17 днів тому

      Cercetati Wikipedia. Scrie acolo

    • @siegmundheine4282
      @siegmundheine4282 17 днів тому

      @@ovidiug7634 ești ungur?

  • @w8layos
    @w8layos 23 дні тому +2

    Istoria se poate interpreta in fel si fel de moduri, functie de scopul, interesul politic prezent si cea viitoare.

    • @Aron-eu3cp
      @Aron-eu3cp 22 дні тому

      CORECT, asta voi rumînii încercați sā nāscociți cā Moldova nu a exzistat ci e o invenție a Russiei...

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 21 день тому

      @@Aron-eu3cp Nu spunem noi cei din Valahia asta! Asta au spus mai demult rușii, iar mai nou a spus ambasadorul american la Chișinău!

    • @Aron-eu3cp
      @Aron-eu3cp 21 день тому

      @@florincroitoru1502 dapui voi sînteți slugile americii.

  • @user-ih4fw4nw3b
    @user-ih4fw4nw3b 20 днів тому

    Enciclopedia britanica: 'Cossack, (from Turkic kazak, “adventurer” or “free man”), member of a people dwelling.' in the northern hinterlands of the Black and Caspian seas.

  • @tudorm6838
    @tudorm6838 24 дні тому +1

    Subiectul nu era tabu, dar nu era unul de sine statator. De exemplu, in diverse carti, chiar si in unele de popularizarea istoriei puteam afla de cazacii din slujba domnilor moldoveni. Probabil ca diverse aspecte erau ignorate si, in plus, era greu sa-ti faci o imagine de ansamblu.

  • @MMerlyn91
    @MMerlyn91 25 днів тому +16

    Cat despre partea cu istoriografia care nu ataca subiectul, nu trebuie sa fii Einsten sa iti dai seama de ce. Explorarea acestei zone poate fi teren fertil propagandei ruse care insista pe teoria ca moldovenii sunt ceva aparte de restul romanilor. Eu nu-s de acord cu ascunderea acestei istorii, chiar as vrea sa fie aprofundate studiile de genul, zic doar ca inteleg fricile unora. In timp probabil va fi explorata mai pe deplin si partea asta a istoriei, am vazut ceva pe la un domn Viorel Dolha desi tinde sa exagereze "stapanirile" romanesti ale zonei. Romania a gresit in 1918 cand a abandonat romanii de peste Nistru, stim apelul lui Toma Jalba si Ion Buzdugan. Consecintele acestei erori se simt si astazi.

    • @joydownson
      @joydownson 23 дні тому +5

      Despre inceputurile Moldovei sa stie ca a fost colonizata de doua ori de catre romanii din Maramures, prima data adusi de Dragos si apoi de catre Bogdan si omenii astia nu vorbeau ,,moldoveneste", ci romaneste si nu erau diferiti de populatia gasita in Moldova.

    • @MMerlyn91
      @MMerlyn91 23 дні тому +1

      @@joydownson Da, dar oameni gen detinatorul canalului si "moldovenistii" rusofoni incearca sa stearga partea asta a istoriei.

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 21 день тому

      Rușii au spus asta in trecut, că moldovenii nu sînt români. Acum spun americanii. Ai rămas in urmă cu știrile.

    • @MMerlyn91
      @MMerlyn91 21 день тому

      @@florincroitoru1502 Americanii nu prea, mai degraba nemtii si francezii, in general europenii. Americanii cam vor sa ne unim cu Moldova. Ei ne-au dat ok-ul si in anii '90. Cand Iohannis a mers in SUA acum cativa ani, Trump i-a pasat sapca aia cu "Make Romania Great Again". Era cu subinteles, sunt convins. Americanii i-au spus si lui Constantinescu sa nu renunte la Cernauti. Nu americanii sunt impotriva intereselor noastre in zona, americanii au tot interesul din lume ca granita NATO sa se duca cat mai la est. Europenii, in schimb, se viseaza federatie, motiv pt care au declarat razboi ideii de natiune si nationalismului. Si ce expresie mai puternica a nationalismului exista decat unirea intre doua popoare surori? Din acelasi motiv vor sa separe si Albania de Kosovo. Ce ma deranjeaza pe mine e ipocrizia, Germania a inghitit direct Germania de Est, nu a facut treaba asta cu "unire in cadrul UE", doar noua ne servesc gogoasa asta.

    • @gavrilmoldovan9271
      @gavrilmoldovan9271 20 днів тому

      @@joydownson tre adaugat si "pastorii din muntii unguresti" , prin Pasul Tihuta de ex. , care au ocupat (sau reocupat), teritoriile eliberate de tatari. Unii au fost refugiati in Transilvania (sau urmasii lor) din cauza tatarilor.

  • @iulianirimia611
    @iulianirimia611 23 дні тому

    selly?

  • @florincroitoru1502
    @florincroitoru1502 21 день тому +1

    Vaslui, Covurlui, Tighina....presupun mulți că ar fi de oricine ...cumană. Știința se face pe presupuneri? Cum nu pricepem ceva in romanește, gataaa!! e de origine străină.

    • @ciupilan1000
      @ciupilan1000 10 днів тому

      Ce inseamna romaneste? Daca te intreb cine sunt stramosii romanilor, ai sa spui cretinitatea aia cu dacii si romanii.

  • @franciscnistiriuc-ivanciu506
    @franciscnistiriuc-ivanciu506 25 днів тому +4

    O posibilă explicație a apropierii dintre români și slavi, constă în substratul comun de strămoși scito-sarmați, substrat care a fost foarte puternic prezent și la turcici și maghiari.

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 18 днів тому

      Slavii s-au dezvoltat inițial în zona Prypiat, nu au legătură cu sciții / sarmații - populații iraniene. Acum (recent) au luat în stăpânire fostele teritorii scitice și caută să-și legitimeze ”continuitatea” cu asemenea teorii :)
      Limba sciților nu era slavică (au rămas inscripții, se știe sigur). Cultura materială - neslavică. Genetica - diferită.

  • @klmn48
    @klmn48 24 дні тому +11

    Istoria pe care o povestesti tu, e poate tabu in Romania, dar este foarte draga istoricilor slavi, Ukraineni si Rusi! Aceasta istorie justifica cam tot ce au facut Rusii Moldovei si mai apoi Romaniei!

    • @alfa11dim
      @alfa11dim 23 дні тому +6

      Nu vad de ce sa fie tabu in Romania aceasta istorie ... dedicatii Istoriei cunosc asta ca si Nefiltrat , eu unul ca observator nu ma pasioneaza subiectul cu rusii in general ,
      decat poate sa inteleg ce ce vor rusii si de ce vor ...Istoria nu le da drepturi la Moldova si observ ca Tratatele pe care le semneaza astazi rusii , maine nu le mai accepta ,
      asta inseamna ca sunt lipsiti de seriozitate , onoare ...iar daca ar fi avut rusii onoare in decursul timpului istoric nu ar stapani astazi peste multe alte nationalitati ,de asta
      nici nu au termenul de democratie implementat si se ghideaza numai dupa totalitarisme ,asta va afecta in viitor chiar si Europa ,probabil

    • @florinandritoiu8496
      @florinandritoiu8496 22 дні тому

      Imperiile fac cu bokta pe cele mici.asa au fost otomani asa si austro-ungari asa va fi mereu daca nu ai o bita mai lunga ca a lor te calca in piciare .sa stam strimb sa gindim drept acolo erau masagetii (geti cei mari) ,unde fugeau iobagii nu in stapa calmuca? Da na sint mai multi mai mari asa ca pot,ce pina la ww1 existau ?

    • @Aron-eu3cp
      @Aron-eu3cp 22 дні тому

      Ducețivā mā în PULĀ cu rumîniea asta avoastrā, în tot deauna ați fost niște supuși și slugi la acei care veneau sā vā futā, tot ce ați încercat 30 de ani sā ne romînizați o sā disparā în timp de 10 ani cînd vin ear Russia aici ☝😉

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 21 день тому

      @@Aron-eu3cp tu ce ești, mă, Aroane?

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 18 днів тому

      Nu e tabu nicăieri. Autorul folosește asta drept click-bait, ca în multe din filmele sale - cărora încearcă să le dea titluri senzaționaliste.

  • @traianmusatescu7191
    @traianmusatescu7191 22 дні тому

    la expansiunea/ prezenta latinofonilor la nordul marii negre probabil un rol au avut si genovezii. similar cu relatia venetiano-moscopole.

  • @neroma
    @neroma 24 дні тому +4

    Melinsky ? Poate bogdan hmelnitki ..... sunteti praf.

  • @gabiroka7454
    @gabiroka7454 21 день тому

    salut . drapelul cazacilor este rosu galben si albastru .

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 18 днів тому

      Salut. Cazacii nu au un anumit drapel oficial. Au în schimb o sumedenie de drapeluri - fiecare clan (sitch) cu al lui. Unii cazaci de pe Don au adoptat culori similare celor românești de abea în 1918.

    • @gabiroka7454
      @gabiroka7454 16 днів тому

      @@ionbrad6753 multam fain .

  • @cartophil1039
    @cartophil1039 9 днів тому

    Sputnik, garantat 100%

  • @alexandrunegrea359
    @alexandrunegrea359 24 дні тому +2

    Foarte interesant subiectul si exceptional prezentat. Un mic amanunt negativ in toata expunerea: repetarea expresiei : "" au aparut brusc in istorie"". Nu exista asa ceva. Nimeni nu apare "brusc" in istorie. Inteleg foarte bine lacuna informatiilor legate de cazaci/protocazaci inainte de sec. XV, insa deja cand se repeta a 5-a, a 6-a oara faptul ca " au aparut brusc in istorie" suna nu tocmai a istorie. poate ar trebui inlocuit cu altceva mai potrivit.

    • @marianlazarov5515
      @marianlazarov5515 24 дні тому

      "Au aparut brusc " in istoria consemnata, nu ca au aparut brusc fizic

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 18 днів тому

      Mai sunt multe chestiuni imprecise.

  • @albert-cristiandumitrache4462
    @albert-cristiandumitrache4462 25 днів тому +5

    Nu știu dece nu s-ar preda lucrurile spuse în acest video la școală, mi-e mi î-mii par a fii foarte interesante plus că ne dă informații fascinate despre poporul nostru.
    Ps-Poții face un video care să explici în mod concret de unde ne tragem ca popor
    Ps-Basarabia e România

    • @neroma
      @neroma 24 дні тому +3

      Nu stie sa citeasca nici bogdan hmelnitki , ce istorie sa predea ...

    • @Aron-eu3cp
      @Aron-eu3cp 22 дні тому

      O pulā în cur vouā și una în gură
      Moldova nici o dată nu o fost rumînia.

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 21 день тому

      @@Aron-eu3cp bă, tu vrei in URSS mai bine decît în România?
      Cum nu a fost Moldova România? Nu s-a unit Basarabia cu Romania in 1918? Nu s-a unit Moldova cu Valahia in 1859?

    • @Aron-eu3cp
      @Aron-eu3cp 21 день тому

      @@florincroitoru1502 de data asta vā organizām o "unire" cā o sā vā treacā doru de unire pe veci.

    • @LobotimirMerkanski
      @LobotimirMerkanski 20 днів тому

      Nu se poate explica CONCRET de unde ne tragem ca popor 😁 De asta asemenea video sunt doar caricaturi, fie din partea unor naționaliști , fie din partea antiromânilor.

  • @ionbrad6753
    @ionbrad6753 19 днів тому

    De ce iar titlu senzaționalist? De ce iar click-bait? Nu e tabu pentru nimeni, nu e interzis de nimeni.

  • @user-ge9oo1lc2m
    @user-ge9oo1lc2m 22 дні тому +1

    Super ❤❤❤❤
    Moldova,korectâ poziție

  • @alexmihai22
    @alexmihai22 24 дні тому +6

    ”bolohoveni” = ”volohoveni”
    ”blachi” = ”vlahi”
    de asemenea ”bulgari” = ”bolgari” pe unele hărți, mergând pe intuiție = ”volgari” de la Volga sau invers, Volga de la volgarii așezați pe ea.

  • @andreimuntean7703
    @andreimuntean7703 24 дні тому

    12:20 Ucrainenii i-au facut monument si acolo e scris clar Ioan Potkova, el a fost si hetman- cel mai inalt titlu la cozaci(asa se numesc la ucraineni),
    Ukraina- kraina insemna tara in limba ruteana(si in limba actuala ucraineana e la fel), vedeti in povestele vechi romanesti mergea vorba de krai(care s-ar traduce ca rege in termenele moderne).
    In rusa exista termenul de krai - , unele regiuni se numes oblasti, altele krai si mai sunt "republici".

    • @Aron-eu3cp
      @Aron-eu3cp 22 дні тому

      Stai jos, nota 2 azi în PULA MEA...
      Ce înseamnă ukraina mā?? Ce înseamnă krai mā???

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 18 днів тому

      ”Crai” vine de la numele lui Carol cel Mare, fondator al Imperiului Carolingian, devenit apoi ”Sfântul Imperiu Roman”. Și azi în ucraineană și rusă la rege se spune ”caroli” (король). Faptul că între C și R a dispărut vocala, arată că cel mai probabil termenul ”crai” a intrat în limba română de la slavii sudici (bulgari/sârbi) care spun ”cral(i)” (крал) și în genere manifestă aceasta ”pierdere” a vocalei. Vezi și cazul Volodimir (ucrainena și rusă veche) - Vladimir (bulgară, sârbă, rusa nouă influențată de bulgară) etc.

  • @ovidiuifrim2355
    @ovidiuifrim2355 25 днів тому +8

    În epoca medievala amestecul de populații și etnii presupun ca era mult mai intens. În toată Europa. Cred ca dacă s-ar face o harta ADN, am descoperi ca suntem cu toții rude. Cred ca existau așezări (sate sau obsti taranesti) înaintea descalecatului. Dragoș nu a venit chiar în pustiu. Teritoriul Moldovei era slab populat, dar totuși populat. Un teritoriu relativ mănos cum este Moldova nu putea fi pustiu. Ce-i drept era mai multa padure.

    • @adrianmilas
      @adrianmilas 25 днів тому +1

      Teritoriul Moldovei a fost probabil complet pustiit de invazia mongola. Calugarul catolic care a vizitat tabara marelui han zice ca in zona gaseai pe jos cranii la fel de des cum gasesti in tari normale balega.

    • @mydor2000
      @mydor2000 25 днів тому +1

      Englezii au facut un studiu ,care a demonstrat ca diferentele ADN in populatia Europei este de numai 2% .

    • @ionut-mariusiovu7867
      @ionut-mariusiovu7867 25 днів тому +3

      Ciobani și oameni DE ACIEA 🫵 DACIA 👑 lăsați vrăjeala noi suntem AICI de la începuturi și puțini străini deocamdată dar inca suntem tot noi majoritari ✓ dacii 🔥

    • @Al-gk2jk
      @Al-gk2jk 25 днів тому +1

      Ambele capitale de dupa descalecat - baia in moldova si campulung in valahia - erau deja colonii sasesti. Ambele teritorii beneficiau de siguranta adusa de pax mongolica si la nevoie de ajutor - la posada au participat si contingente tatare.
      E de neimaginat prosperitatea MONETARA a lui basarab fara mare comert international - adica legaturi transcontinentale si securitate.

    • @ovidiuifrim2355
      @ovidiuifrim2355 24 дні тому +1

      @@ionut-mariusiovu7867 asa cred și eu, ca majoritari erau dacii sau urmașii lor. Ce Dumnezeu, doar nu s-au volatilizat toți. E absurd.

  • @lorenzomutu1840
    @lorenzomutu1840 24 дні тому +8

    Cand Rusia a acaparat tinutul cazacesc ,majoritatea atamanilor erau romani ,asta la 1780.Ce zici de asta?

    • @cosminrau3393
      @cosminrau3393 22 дні тому +2

      E mult spus majoritatea...dar au fost câțiva hatmani moldoveni:
      en.m.wikipedia.org/wiki/Hryhoriy_Loboda

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 18 днів тому

      @@cosminrau3393 Corect. Căzăcimea era formată din oameni care - dornici să fie liberi - s-au mutat pe fostele teritorii ale tătarilor. Ruteni, muscali, poloni, români (moldoveni), turci, gruzini etc. Au dominat slavii, evident.

    • @ciupilan1000
      @ciupilan1000 10 днів тому

      Moldoveni, cuvantul român e un neologism venit de la francezi si apare in secolul 19.

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 10 днів тому

      @@ciupilan1000 Dacă ”român” e neologism din secolul 19, cum de este folosit de Grigore Ureche prin anii 1600? Și de Cantemir în 1700?

    • @ciupilan1000
      @ciupilan1000 10 днів тому

      @@ionbrad6753 Eu nu sa l fi folosit cineva inainte de secolul 19. Si apropo, nu confunda rumân cu român, in Valahia, taranii iobagi se numeau rumâni, cuvintele șerb, iobag sau rumân e acelasi lucru.

  • @vladulupan
    @vladulupan 25 днів тому +5

    Vasile Lupu probabil era aromân din Albania.

  • @LobotimirMerkanski
    @LobotimirMerkanski 24 дні тому +4

    "La fel ca moldovenii, cazacii apar brusc în istorie, aparent de nicăieri"🤣
    Poate sunt moldoveni, bre.

    • @elemerschill8709
      @elemerschill8709 23 дні тому +2

      Cine apare din senin, numai moldovean poate fi! 🤣

  • @JaredUA
    @JaredUA 25 днів тому +19

    Sunt atât de fericit că în sfârșit începi să prezinți istoria Ucrainei 💛💙 Ucrainenii și românii sunt atât de apropiați unul de celălalt. Dar cei mai mulți dintre noi cunosc istoria vecinului. Și atât de mulți dintre noi suntem influențați de propaganda Kremlinului... Vă rugăm să faceți mai multe episoade despre istoria Ucrainei! Mulțumesc de la Kiev! 💛💙

    • @ionut-mariusiovu7867
      @ionut-mariusiovu7867 25 днів тому +3

      MA Ce ai , tu nu înțelegeți ce auzi ?

    • @MMerlyn91
      @MMerlyn91 25 днів тому

      Nu mai fumati consumabile de proasta calitate. 😅

    • @Al-gk2jk
      @Al-gk2jk 25 днів тому +11

      Daca romanii si ucrainienii sunt atat de apropiati, ce sa mai zicem de ucrainieni si rusi ale caror limbi sunt practic mutual inteligibile ...

    • @ambarabacicicoco914
      @ambarabacicicoco914 24 дні тому +3

      ​@@Al-gk2jk tâmpenii!!!

    • @turnus2
      @turnus2 24 дні тому +2

      ​@@Al-gk2jklimbile rusă și ucraineană au asemănări dar multe deosebiri. Știu ce spun

  • @Anonymus-nk5vt
    @Anonymus-nk5vt 20 днів тому +1

    „Moldovenii” nu există ca grup etnic separat - titlul este puțin înșelător! Românii moldoveni sunt români cu alt grai, așa cum a scris și Dimitrie Cantemir în "Descrierea Moldovei"! Strămoșii românilor din Moldova au venit din Maramureș! Au fost invitați acolo din Valahia sau Țara Românească de regele Vladislav I al Ungariei. Dar totusi foarte interesant! Mulțumesc mult!🇲🇩🤝🏻🇷🇴

  • @haraldeitel7074
    @haraldeitel7074 24 дні тому

    Minciuni!

  • @siegmundheine4282
    @siegmundheine4282 24 дні тому +6

    Faci o greșeală, spui ruși în loc de MOSKALI.

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  24 дні тому +5

      Moscova a fost întemeiată de ruși, nu invers.

    • @siegmundheine4282
      @siegmundheine4282 23 дні тому

      @@nefiltrat6934 exact, atît că actualmente moskalii nu (mai) sunt ruși. Iar adevărații ruși se prostesc declarîndu-se ,,ukrainieni''..
      Lumea asta e nebună...

    • @joydownson
      @joydownson 23 дні тому +3

      @@nefiltrat6934 Armand Gosu spune ca numele celor din moscova era de muscali si ca au preluat numele de ,,rusi" de abia in timpul lui Petru cel Mare. Nu stiu cine esti, dar nu cunosti istorie si ii mai incurci si pe altii.

    • @siegmundheine4282
      @siegmundheine4282 22 дні тому +1

      @@joydownson DA! ❤️

    • @tacapaca9041
      @tacapaca9041 22 дні тому

      @@joydownson Armand Gosu acesta pare controversat (nu zic papagal) pentru ca pe de o parte e sef de promotie la istorie , pe de alta parte are stagii cam 3 ani destul de recente pe la Moscova. A aprofundat la rusi ''poate'' sa ii injure(mie mi ar parea genu tipic pentru ''Stefan Gheorghiu'' adica un om capabil dispus sa parvina politic) , Poate nu e asa . Dar sigur a avut legaturi cu ceva fundatii Soros. Asadar e progresist.Cinste lui(progresistului) ! Revenind chiar nu pricep de ce nu poate omu sa aiba o parere/viziune(un canal de yutub) proprie fie el Gosu ori NEgogosu. Si daca va '' incurca'' de ce nu il urmari ti pe Armand Gosu in continuare .... doctorat.unibuc.ro/wp-content/uploads/2023/01/l.-CV-Armand-Gosu.pdf

  • @seaman5705
    @seaman5705 24 дні тому +2

    The Bolohoveni disappeared from chronicles after their defeat in 1257 by Daniel of Galicia's troops. Their ethnic identity is uncertain; although Romanian scholars, basing on their ethnonym identify them as Romanians (who were called Vlachs in the Middle Ages), archeological evidence and the Hypatian Chronicle (which is the only primary source that documents their history) suggest that they were a Slavic people.

  • @neroma
    @neroma 24 дні тому +2

    Deci cazacii erau rusi, ucrainenii sunt rusi la baza

    • @florincroitoru1502
      @florincroitoru1502 21 день тому

      Cazacii vechi erau moldoveni. Cazacii ruși au apărut sub Ecaterina cea Mare, care a cucerit Ucraina pe la 1780. pe vremea lui Ștefan sau Ioan vodă cel Cumplit nu au existat cazaci de limbă rusă! M-am documentat! Ecaterina a colonizat acolo ruși, de ex la Zaporojie.

  • @iurieciorba6463
    @iurieciorba6463 23 дні тому +1

    Mult stimat autor! multumesc pentru munca DVS, privesc cu interes ceia ce produceti! Dar va rog sa va corectati putin in expresii ce tine de istoria si notiunile vecinilor din est.
    Notiunea de Rusi, ruteni, inseamna populatia Ucrainei, Belorusiei de azi, cindava parte componenta a Cnezatului Lituanian. "Rusii moscoviti" trebuie de ai numi Moscoviti. Dupa anu 1720 pe timpurile lui Petru ce mare, tarul moscovit a redenumit Cnezatul Moscovit in "Rossia"(ei asa se numesc). Pina atunci nimeni in lume nu cunostea alta Rusie decit ce care in prezent cuprinde Ucraina si Belorusia. Si referitor la hatmanul cazacilor mentionat, corect se numeste Bogdan Hmelnitkii. Acordul semnat de acesta cu tarul moscovit Alexei Mihailovici Romanov (tatal lui Petru cel Mare) prevede trecerea in supunere numai a Secii Cazacesti si nu a restului Ucarinei, inclusiv si Kievul. Apropo, in original acest acord nu la vazut nimeni, el probabil nu exista.

    • @user-ih4fw4nw3b
      @user-ih4fw4nw3b 23 дні тому +1

      De ce nu trebuie numitzi rusi locuitorii Moscovei de acum 1000 de ani? Vorbeau o alta limba fatza de rusii de la Kiev sau din Bielorusia? Aveau alta religie? Alta scriere? O totala alta mixtura etnica? Erau latini? Mongoli? Turci? Celtzi? Germanici? Iranieni? Arabi? Ce era populatzi moscovei sau din zona principatului/cnezatului din care facea parte moscova?

    • @iurieciorba6463
      @iurieciorba6463 22 дні тому

      Deoarece, 1000 de ani în urmă nu exista Moscova ca localitate. În bazinul între riurile Oka și Volga locuiau triburi fino-ugrice, Mocşa, Erzia, Mari, Udmurt, și altele. Apoi au început dinspre Volga să vină triburi turanice (bulgarii de pe Volga, pecenegii tătarii). Nobilimea acestora subjugând triburile fino-ugrice au început să construiască orașe și cetăți pe acest teritoriu. Mai tirziu sub influența Rusiei Kievene și a Constantinopolului nobilimea tătară a preluat religia creștină ortodoxă inclusiv limba slavonă (bulgară) bisericească, analogic cum și în țările Românești, folosită în cancelariile domnitorilor și ca limbă de comunicare între popoare cum era latina și greaca. Pe parcursul veacurilor limba slavonă-bulgară bisericească a început a fie vorbită inclusiv și de populația băștinașă. În acest context, nobilimea tătară se converteau în creștini “руськая вера» (credința rusă) apoi a rămas numai noțiunea de rus a acestor popoare. Dacă doriți, consultați sursele din internet și anume ce origini aveau nobilii moscoviți, feti fi foarte surprins de originea acestora, inclusiv familia Romanov, Suvorov, Cutuzov, Caramzin și mulți alții.
      În limba Rusă Moscovită sunt foarte multe cuvinte de origine tătară și fino-ugrice și anume toponimice și hidronimice, de asemenea cuvinte ce ce defineau noțiuni de stat, relații financiare, armată și altele. Spre exemplu: Kazna, Kremlin, ура și multe altele.
      Orașul Moscova(derivată de la raiul cu același nume și tribul Mocşa), a fost fondat și construit după ridicarea unei întărituri fortificate de către tătari , Kremlin, atestată în anul 1147.
      După invazia tătari-mongolă Moscova e transformată de acestea în centru militar și de unde se adună dijma de pe popoarele cotropite și se organizau incursiuni militare împotriva celor care se opuneau. Cnejii moscoviți aveau origini tatare, cumane. Astfel Moscova devenind vasal al Hoardei de Aur a început să adune cu forța teritoriile vecine ajungând pe parcursul veacurilor și la noi.
      De menționat, ca succesorul Hoardei de aur a devenit Hanatul Crimea, iar Cnezatul Moscovit era vasalul acestora, formal pina în anul 1739.
      Referitor la limbile vorbite: rușii moscoviți nu prea bine înțeleg ce vorbesc ucrainenii și belorusii. Limba ucraineană este mai aproape de limba belorusa, polonă, cehă, slovacă și se înțeleg mai bine.
      Cind studenții întrebau profesorii ruși cum se vorba în Kiev o mie de ani în urmă se răspundea: asemănător cum se vorbește la țară în Ucraina.
      Pe parcursul veacurilor cucerind multe popoare, inclusiv slave, moscoviții au preluat religia ortodoxă, limba slavonă, și denumirea de popor Rus, reinventând istorie nouă convenabilă lor și care le permite să cucerească și să subjuge alte popoare vecine.

    • @user-ih4fw4nw3b
      @user-ih4fw4nw3b 22 дні тому

      ​​​​​​​​@@iurieciorba6463'... au inceput sa vina triburile turanice, bulgarii de pe volga, pecenegii..' cind? Ca aceleasi triburi de bulgarii inca din secolul 5 iar dupa ei la fel pecenegii, cumanii se stabilesc pe rind in ucraina fara nici o problema si stau sute de ani acolo. Bulgarii chiar fac un mega imperiu in jurul anului 630 care ocupa intreaga ucraina si peste ea. Apoi se separa si unii o iau spre volga si altzii raman in ucraina si altzi o iau spre dunare. Asa ca moscova din anul 1147 putea sa aibe aceeasi ciorba de populatie ca si cea din jurul kievului din anul 1147. Intre moscova si kiev nu sint bariere naturale de netrecut. Iar distantza dintre moscova si kiev e destul de mica si sigur erau destule drumuri comerciale la anu 1147 care sa faciliteze comunicarea si deplasarea oamenillor care adoptasera aceasi religie si aceeasi limba si aceasi scriere. Uite ma facusi curios si masurai distantza kiev- moscova 750 km. Aceeai ca si kiev- bucuresti. Erau ei slavi - o mare de slavi putem zice - in balcani, in romania si vrei sa spui ca nu erau slavi si scandinavi la anu 1147 in jurul moscovei sau in cnezatul de care tziunea moscova? Deci tu sustzi ca defapt la 1147 in jurul moscovei pina la kiev erau bulgarii, pecenegii si tatarii fara slavi. Si acum comparand groso modo din ce era formata populatzia din spatziul ucrainei la 1147?

    • @ionelvaduva-hc4gt
      @ionelvaduva-hc4gt 21 день тому +1

      ​@@iurieciorba6463 Iurie !!! ..
      Rușii , moscoviții cum zici tu , au subjugat alte popoare , alții de peste baltă i - au exterminat pina la extincție pe baștinasi și le-au furat paminturile !!!...

  • @TPNST
    @TPNST 13 днів тому

    Se pare că manipulezi informațiile și scopul nu este decât mârșav….buni îs arginții!!!

  • @ionut-mariusiovu7867
    @ionut-mariusiovu7867 25 днів тому +4

    Ciobani și oameni DE ACIEA 🫵 DACIA 👑 lăsați vrăjeala noi suntem AICI de la începuturi și puțini străini deocamdată dar inca suntem tot noi majoritari ✓ dacii 🔥

  • @stanciutatiana5035
    @stanciutatiana5035 21 день тому +1

    Majoritatea capeteniilor de cazaci purtau nume românești.Deci mai pune mâna pe carte !

    • @ciupilan1000
      @ciupilan1000 10 днів тому

      Numele romanesti nu prea exista, ele sunt slavone de fapt. Zi mi un nume romanesc autentic.

  • @BlakeWater71
    @BlakeWater71 24 дні тому

    Cernăuți a aparținut de voievodatul Sepenic

    • @turnus2
      @turnus2 24 дні тому +4

      @BlakeWater71 nu, a fost fondat de Alexandru cel Bun și este al Moldovei.