Άλλο Amper (A) που είναι μονάδα μέτρησης έντασης ρεύματος και άλλο Ah (Αμπερώρια) που είναι μονάδα μέτρησης χωρητικότητας μπαταρίας. Κατά τα άλλα όλα καλά.
Φίλε μου αφού ασχολείσαι επαγγελματικά μέ τις μπαταρίες δες και το CBA της WEST MOUNTAIN RADIO. Εγώ το έχω χρόνια για να τεστάρω μπαταρίες για συναγερμό. Εκεί να δεις μαϊμούδες.
Συγχαρητήρια και σίγουρα θα σας προτιμήσω.Με ποια εταιρεία συνεργάζεστε να σας στείλω τις παλιές μπαταρίες,και εάν μπορώ να αφαιρέσω τα στοιχεία τους για να τοποθετησετε καινούργια, ώστε να στείλω μόνο το κέλυφος. Ευχαριστώ πολύ
Είναι οι πληροφορίες που χρειαζόμουν, ευχαριστώ. Πώς γίνεται να τώρα να δούμε πόσο ρεύμα ζητάει το εργαλείο; Και αν πάρουμε μπαταρίες με περισσότερα Αμπέρ, είναι χρήσιμο; κάνει κακό;
Το ποσο ρεύμα ζητάει το εργαλείο το βρίσκεις με πολλούς τρόπους. Ο ακριβέστερος και ασφαλέστερος τρόπος ειναι να μετρήσεις την κατανάλωση, αφού συνδέσεις πολύμετρο ή αμπερόμετρο στη σειρά. Αλλα και πάλι, το εργαλείο έχει διαφορετική κατανάλωση όταν ζορίζεται (αυξάνεται η κατανάλωση) , και διαφορετική οταν δουλεύει στον αέρα (χωρις ζορι). Αλλος τρόπος ειναι να κανεις τις μαθηματικές πράξεις. Ποσες Wh σου δίνει η μπαταρία, διαιρόντας τες με το ποσα λεπτά δουλεύει το εργαλείο. Τοτε βρίσκεις ποσα Watt καταναλώνει κατα μεσο όρο η συκσκευη. Επειτα κανεις την διαιρεση Watt/Volts = Amps Mπορείς να το μαντέψεις από την ασφαλεια που πιθανότατα εχει μέσα στην καλωδίωση. Αν πχ εχει 30Α ασφαλεια, παει να πει οτι στο peak δεν θα περασει τα 30Α, αρα δουλεύει χαμηλότερα. Επίσης σημαντικό, να μην μπερδεύουμε τα Αmp της χωρητικότητας της μπαταρίας, με τα Αmp του ρεύματος εκφόρτισης της μπαταρίας. Υπαρχει μπαταρία με 2ΑΗ χωρητικότητα που δινει 5Α ρεύμα εκφόρτισης, και υπαρχει και μπαταρία με 2ΑΗ χωρητικότητα με ρεύμα εκφορτισης 25Α. Για αλλες εφαρμογες προορίζεται η καθε μπαταρία. Δεν ειναι ολες οι μπαταρίες το ίδιο. Η καθε μια φτιαχνεται για συγκεκριμένη εφαρμογη. Tα περισσοτερα ΑΗ των μπαταριων, δινουν περισσότερο "καύσιμο". Δεν ειναι κακο. Οσα περισσότερα ΑΗ εχει μια μπαταρία, τόσο περισσότερη ωρα θα δουλεύει μέχρι να ξεφορτίσει. πχ μια μπαταρία 4ΑΗ θα χρειαστεί διπλάσιο χρόνο εργασίας για να ξεφορτίσει σε σχέση με μια μπαταρία 2ΑΗ.
Αν με το ερώτημα «κάνει κακό;» εννοείς για το εργαλείο - συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί η Χ μπαταρία με περισσότερα mAh, η απάντηση είναι όχι. Τα mAh της μπαταρίας δεν επηρεάζουν το εργαλείο - συσκευή, μόνο η τάση (Volt) μπορεί να δημιουργήσει θέμα (να έχουμε συσκευή π.χ των 18Volt και να πάμε να κουμπώσουμε πάνω της μπαταρία των 48 Volt) κι εφόσον μιλάμε για συνεχές ρεύμα και η πολικότητα (να πάμε π.χ. να κουμπώσουμε στους ακροδέκτες της συσκευής μπαταρία με αντίστροφη πολικότητα σε σχέση με την δικιά της μπαταρία).
Συμφωνώ σε όλα , αλλά την κινεζική μπαταρία την μετράς με το BMS που είναι λογικό να κόψει στην ζήτηση γιατί είναι κάπου ρυθμισμένο. Την σαμσουγκ την μετράς σκέτη και λογικό πάλι να μην κόβει η μέτρηση
Το BMS των εργαλείων είναι ρυθμισμένο να δίνει το λιγότερο 20Α. Αυτο σημαίνει οτι αυτα τα 20Α (θεωρητικά τουλάχιστον) θα μοιραστουν στις μπαταρίες (δηλαδή ένα φορτίο 4Α ανα μπαταρία). Στην μέτρησή μου όμως, δεν αντέχει ολόκληρη η συστοιχία ουτε 10Α! Και όπως είναι γνωστό, οι noname μπαταρίες δεν είναι μπαταρίες μεγάλης εντασης. Για αυτό και δεν αντέχουν. Η συγκεκριμένη Samsung ειναι μπαταρία μεγάλης έντασης. Οποτε ανεξαρτητως των ορίων του ΒΜS (20/30/50A, οτι εχει βάλει ο κατασκευαστης) το υλικό σαν υλικό ειναι High Rate.
@@damianosdamianidis7872 κάτω των 10Α συνήθως καποιο μικροί φακοί έχουν. Τα μοτέρ των εργαλείων ζητάνε περισσότερα απο 10Α. Το πιο απλό κόλπο είναι να δεις ποσα Mosfets εχει στην έξοδο. Και αν βρεις και τα τεχνικά του mosfet τότε ξέρεις σίγουρα πόσα Α επιτρέπει στην έξοδο (αν ενα mosfet εχει 15Α ορια, και εχει 3 τετοια , τοτε μιλαμε για 45Α εξοδο). Κάποιες μπαταρίες έχουν και ασφαλειοσύνδεσμο. Και οταν ενας τετοιος συνδεσμος γράφει 60Α, καταλαβαίνεις τι ρεύματα περνάνε.
Καλησπέρα σας,συγχαρητήρια για το αναλυτικό βίντεο. Μπορείτε να με ενημερώσετε για το τύπο του μετρητή & που μπορώ να προμηθευτώ κάτι παρόμοιο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
@@Ilektroniobatteries καταρχας σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Αντιμετωπίζω πρόβλημα σε μπαταρία (48v 10ah) ηλεκτρικού ποδηλάτου,στο 50% σβήνει τελείως. Δεν γνωρίζω αν το πρόβλημα προέρχεται από κάποιο στοιχείο ή την πλακέτα bms. Ασχολεισαι με παρόμοιες επισκευές; Γιατί μια τέτοια μπαταρία αποτελείται από 52 στοιχεία,συνδέονται παράλληλα ανα ομάδες; Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων
@@Ilektroniobatteries επειδή είναι από τους φίλους μας (κινέζους) το ποδήλατο,σε περίπτωση που υπάρχει θέμα με στοιχεία γίνεται αντικατάσταση όλων ή μόνο των προβληματικών; Γιατί τότε θεωρώ ότι θα είναι ασύμφορη η επισκευή.
@@georgekefalas1925 Η συστοιχία αλλάζει ολοκληρη και όχι τμηματικά. Για το αν σε συμφέρει ή όχι, δες αυτό το video ua-cam.com/video/IGDkLvdSUig/v-deo.html
Οι μπαταρίες (οι παλιές, άχρηστες, κινεζικές) που περισσεύουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά; να φτιαχτεί μια μεγάλη μπαταρία από πολλές συστοιχίες (ξέρω πρέπει να είναι ίδιες γιατί θα αρχίσουν να τα παίζουν μία μία) ας πούμε μια μπαταρία 12V, 3 σειρές από 6-7-8 μπαταρίες, για διάφορες εφαρμογές..
καλησπέρα φιλέ μου πολύ ενδιαφέρον το βινετακι σου . θέλω να ρωτήσω έχω μια μπαταρία parkside x12v team 2 ΑΗ με τρεις μπαταρίες 18650 μέσα . Αν εγώ βάλω 3 μπαταρίες samsung 18650 3.5 AH 3.7 V θα πάει το εργαλείο (σεγα κλαδέματος) στα 10.5 ΑΗ και 11.1 V θα έχω θέμα .πχ θα καεί το εργαλείο , θα σκάσουν οι μπαταρίες στην φόρτιση γενικός θα πάει κάτι στραβά ;;; .θέλω να το κάνω αυτό για να ανεβάσω την αυτονομία της μπαταρίας και την δύναμη . Ευχαριστώ για τον χρόνο σου
1ον. Στη σύνδεση σε σειρά αθροιζεται η τάση και όχι η ένταση. Δηλαδή θα έχεις 12V στα 3,5ΑΗ και οχι 10,5ΑΗ. 2ον. Αλλο πράγμα η ονομαστική τάση 3.7V και άλλο η μέγιστη-ελάχιστη τάση. Δεν θα παθει τίποτε ουτε το εργαλείο ουτεο φορτιστής σου. Αλλά αν κάνεις κάτι λάθος κατά την εργασία (μαστορέματος), τοτε θα αχρηστέψεις τα παντα.
Πολλά συγχαρητήρια για τη πολύ καλά τεκμηριωμένη και κατανοητή παρουσίαση.
Eυχαριστώ για την θετική ανταπόκρισή σας.
Όλα καλά αλλά τό ζύγισμα τής μπαταρίας είναι όλα τα λεφτά!!!!
Άλλο Amper (A) που είναι μονάδα μέτρησης έντασης ρεύματος και άλλο Ah (Αμπερώρια) που είναι μονάδα μέτρησης χωρητικότητας μπαταρίας. Κατά τα άλλα όλα καλά.
Eυχαριστώ για την διόρθωση.
Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλες και τον χρόνο σου
Στη διάθεσή σας
ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΠΡΑΒΟ
Μπράβο σου φίλε μου πολύ ωραίο βίντεο
Το μετρητή αυτόν που μπορούμε να τον βρούμε δώσε μας περισσότερα στοιχεία
Καλημέρα φίλε.Οι μπαταρίες αυτοκινήτου η τρακτέρ ξηράς φόρτισης επισκευάζονται?
Φίλε μου αφού ασχολείσαι επαγγελματικά μέ τις μπαταρίες δες και το CBA της WEST MOUNTAIN RADIO.
Εγώ το έχω χρόνια για να τεστάρω μπαταρίες για συναγερμό. Εκεί να δεις μαϊμούδες.
Πολύ ωραίο βίντεο... Με πολυ καλή επεξήγηση. Για τις parkside μπαταρίες έχεις άποψη; Ευχαριστώ!
Τίμιες για τα λεφτά τους. Τις επισκευάζω όλες.
Συγχαρητήρια και σίγουρα θα σας προτιμήσω.Με ποια εταιρεία συνεργάζεστε να σας στείλω τις παλιές μπαταρίες,και εάν μπορώ να αφαιρέσω τα στοιχεία τους για να τοποθετησετε καινούργια, ώστε να στείλω μόνο το κέλυφος.
Ευχαριστώ πολύ
Είναι οι πληροφορίες που χρειαζόμουν, ευχαριστώ.
Πώς γίνεται να τώρα να δούμε πόσο ρεύμα ζητάει το εργαλείο; Και αν πάρουμε μπαταρίες με περισσότερα Αμπέρ, είναι χρήσιμο; κάνει κακό;
Το ποσο ρεύμα ζητάει το εργαλείο το βρίσκεις με πολλούς τρόπους.
Ο ακριβέστερος και ασφαλέστερος τρόπος ειναι να μετρήσεις την κατανάλωση, αφού συνδέσεις πολύμετρο ή αμπερόμετρο στη σειρά. Αλλα και πάλι, το εργαλείο έχει διαφορετική κατανάλωση όταν ζορίζεται (αυξάνεται η κατανάλωση) , και διαφορετική οταν δουλεύει στον αέρα (χωρις ζορι).
Αλλος τρόπος ειναι να κανεις τις μαθηματικές πράξεις. Ποσες Wh σου δίνει η μπαταρία, διαιρόντας τες με το ποσα λεπτά δουλεύει το εργαλείο.
Τοτε βρίσκεις ποσα Watt καταναλώνει κατα μεσο όρο η συκσκευη. Επειτα κανεις την διαιρεση Watt/Volts = Amps
Mπορείς να το μαντέψεις από την ασφαλεια που πιθανότατα εχει μέσα στην καλωδίωση. Αν πχ εχει 30Α ασφαλεια, παει να πει οτι στο peak δεν θα περασει τα 30Α, αρα δουλεύει χαμηλότερα.
Επίσης σημαντικό, να μην μπερδεύουμε τα Αmp της χωρητικότητας της μπαταρίας, με τα Αmp του ρεύματος εκφόρτισης της μπαταρίας.
Υπαρχει μπαταρία με 2ΑΗ χωρητικότητα που δινει 5Α ρεύμα εκφόρτισης, και υπαρχει και μπαταρία με 2ΑΗ χωρητικότητα με ρεύμα εκφορτισης 25Α.
Για αλλες εφαρμογες προορίζεται η καθε μπαταρία. Δεν ειναι ολες οι μπαταρίες το ίδιο. Η καθε μια φτιαχνεται για συγκεκριμένη εφαρμογη.
Tα περισσοτερα ΑΗ των μπαταριων, δινουν περισσότερο "καύσιμο". Δεν ειναι κακο.
Οσα περισσότερα ΑΗ εχει μια μπαταρία, τόσο περισσότερη ωρα θα δουλεύει μέχρι να ξεφορτίσει.
πχ μια μπαταρία 4ΑΗ θα χρειαστεί διπλάσιο χρόνο εργασίας για να ξεφορτίσει σε σχέση με μια μπαταρία 2ΑΗ.
Αν με το ερώτημα «κάνει κακό;» εννοείς για το εργαλείο - συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί η Χ μπαταρία με περισσότερα mAh, η απάντηση είναι όχι. Τα mAh της μπαταρίας δεν επηρεάζουν το εργαλείο - συσκευή, μόνο η τάση (Volt) μπορεί να δημιουργήσει θέμα (να έχουμε συσκευή π.χ των 18Volt και να πάμε να κουμπώσουμε πάνω της μπαταρία των 48 Volt) κι εφόσον μιλάμε για συνεχές ρεύμα και η πολικότητα (να πάμε π.χ. να κουμπώσουμε στους ακροδέκτες της συσκευής μπαταρία με αντίστροφη πολικότητα σε σχέση με την δικιά της μπαταρία).
Εχετε μπαταριες LiFePO4 για Φ/Β συστηματα?
Φυσικά, με παραγγελία.
Συμφωνώ σε όλα , αλλά την κινεζική μπαταρία την μετράς με το BMS που είναι λογικό να κόψει στην ζήτηση γιατί είναι κάπου ρυθμισμένο. Την σαμσουγκ την μετράς σκέτη και λογικό πάλι να μην κόβει η μέτρηση
Το BMS των εργαλείων είναι ρυθμισμένο να δίνει το λιγότερο 20Α. Αυτο σημαίνει οτι αυτα τα 20Α (θεωρητικά τουλάχιστον) θα μοιραστουν στις μπαταρίες (δηλαδή ένα φορτίο 4Α ανα μπαταρία). Στην μέτρησή μου όμως, δεν αντέχει ολόκληρη η συστοιχία ουτε 10Α!
Και όπως είναι γνωστό, οι noname μπαταρίες δεν είναι μπαταρίες μεγάλης εντασης. Για αυτό και δεν αντέχουν.
Η συγκεκριμένη Samsung ειναι μπαταρία μεγάλης έντασης. Οποτε ανεξαρτητως των ορίων του ΒΜS (20/30/50A, οτι εχει βάλει ο κατασκευαστης) το υλικό σαν υλικό ειναι High Rate.
@@Ilektroniobatteries πίστευα ότι είναι ρυθμισμένα για κάτω από 10 αμπέρ. Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση
@@damianosdamianidis7872 κάτω των 10Α συνήθως καποιο μικροί φακοί έχουν. Τα μοτέρ των εργαλείων ζητάνε περισσότερα απο 10Α. Το πιο απλό κόλπο είναι να δεις ποσα Mosfets εχει στην έξοδο. Και αν βρεις και τα τεχνικά του mosfet τότε ξέρεις σίγουρα πόσα Α επιτρέπει στην έξοδο (αν ενα mosfet εχει 15Α ορια, και εχει 3 τετοια , τοτε μιλαμε για 45Α εξοδο). Κάποιες μπαταρίες έχουν και ασφαλειοσύνδεσμο. Και οταν ενας τετοιος συνδεσμος γράφει 60Α, καταλαβαίνεις τι ρεύματα περνάνε.
τι εργαλειο ειναι αυτο που μετρας τις μπαταριες ?? μπορεις να δωσεις τα στοιχεια του ??
Δοκιμαστής φορτίου. Load tester. Κάνε μια αναζήτηση.
Γειά χαρά. Έχω μια ερώτηση, αυτές οι μπαταρίες οι καλές, , μπορούν να χρησιμοποιηθουν κα για φακούς για παράδειγμα; ευχαριστώ.
Φυσικά και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις
Τι σημαινει σε μια μπαταρια ελάχιστο 40Α / μέγιστο 80Α? Δε δουλευει κάτω από 40Α;
Που αναγραφεται αυτο, σε τι ειδους μπαταρία;
Σε μπαταρία το βλεπετε αυτο ή σε συσκευη;
Ετσι οπως το λετε , δεν μπορω να καταλαβω.
Σε μπαταρίες καινούριες που ψάχνω το έχω δει
Καλησπέρα σας,συγχαρητήρια για το αναλυτικό βίντεο.
Μπορείτε να με ενημερώσετε για το τύπο του μετρητή & που μπορώ να προμηθευτώ κάτι παρόμοιο.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Οι Κινέζοι είναι φίλοι μας. Ρίξε μια ματιά AliExpress
@@Ilektroniobatteries καταρχας σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
Αντιμετωπίζω πρόβλημα σε μπαταρία (48v 10ah) ηλεκτρικού ποδηλάτου,στο 50% σβήνει τελείως.
Δεν γνωρίζω αν το πρόβλημα προέρχεται από κάποιο στοιχείο ή την πλακέτα bms.
Ασχολεισαι με παρόμοιες επισκευές;
Γιατί μια τέτοια μπαταρία αποτελείται από 52 στοιχεία,συνδέονται παράλληλα ανα ομάδες;
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων
@@georgekefalas1925 φυσικα και ασχολουμαι με τετοιες επισκευες.
Απο την περιγραφη που μου εκανες, εικάζω ότι μάλλον η συστοιχία έχει πρόβλημα.
@@Ilektroniobatteries επειδή είναι από τους φίλους μας (κινέζους) το ποδήλατο,σε περίπτωση που υπάρχει θέμα με στοιχεία γίνεται αντικατάσταση όλων ή μόνο των προβληματικών;
Γιατί τότε θεωρώ ότι θα είναι ασύμφορη η επισκευή.
@@georgekefalas1925 Η συστοιχία αλλάζει ολοκληρη και όχι τμηματικά. Για το αν σε συμφέρει ή όχι, δες αυτό το video ua-cam.com/video/IGDkLvdSUig/v-deo.html
Μπορείτε να μου Πείτε που Βρίσκεστε
Στις πληροφοριες του video φαινονται ολα τα στοιχεια της επιχειρησης.
ΤΗΛ. 2313.051.303
Δ. ΤΣΕΛΙΟΥ 19
ΤΚ. 54352
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η κάθε Μαρία Samsung πόσα βολτ και αμπέρ παρέχει?
25Α maximum @ 3.7v nomimal
Οι μπαταρίες (οι παλιές, άχρηστες, κινεζικές) που περισσεύουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά; να φτιαχτεί μια μεγάλη μπαταρία από πολλές συστοιχίες (ξέρω πρέπει να είναι ίδιες γιατί θα αρχίσουν να τα παίζουν μία μία) ας πούμε μια μπαταρία 12V, 3 σειρές από 6-7-8 μπαταρίες, για διάφορες εφαρμογές..
Θα κάνω σύντομα ένα τέτοιο βίντεο. Για την ώρα έχω πολύ δουλειά και δεν προλαβαίνω να ανεβάσω βίντεο.
Που σε βρίσκω
- - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟ - -
Tηλ.Fax 2313 051.303
Δ.Τσέλιου 19 Θεσσαλονίκη
καλησπέρα φιλέ μου πολύ ενδιαφέρον το βινετακι σου . θέλω να ρωτήσω έχω μια μπαταρία parkside x12v team 2 ΑΗ με τρεις μπαταρίες 18650 μέσα . Αν εγώ βάλω 3 μπαταρίες samsung 18650 3.5 AH 3.7 V θα πάει το εργαλείο (σεγα κλαδέματος) στα 10.5 ΑΗ και 11.1 V θα έχω θέμα .πχ θα καεί το εργαλείο , θα σκάσουν οι μπαταρίες στην φόρτιση γενικός θα πάει κάτι στραβά ;;; .θέλω να το κάνω αυτό για να ανεβάσω την αυτονομία της μπαταρίας και την δύναμη . Ευχαριστώ για τον χρόνο σου
1ον. Στη σύνδεση σε σειρά αθροιζεται η τάση και όχι η ένταση. Δηλαδή θα έχεις 12V στα 3,5ΑΗ και οχι 10,5ΑΗ.
2ον. Αλλο πράγμα η ονομαστική τάση 3.7V και άλλο η μέγιστη-ελάχιστη τάση.
Δεν θα παθει τίποτε ουτε το εργαλείο ουτεο φορτιστής σου. Αλλά αν κάνεις κάτι λάθος κατά την εργασία (μαστορέματος), τοτε θα αχρηστέψεις τα παντα.
Πόσο κοστίζει αυτή η μπαταρία που τεσταρεις τώρα?
Περί τα 3€ τιμή λιανικής συμπεριλαμβανομένων των φόρων.