PELERINAJ IN GEORGIA, PARTEA 1, ȚARA DE VIS-A-VIS DE ROMANIA, PE MALUL OPUS AL MARII NEGRE

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 лис 2024
  • Odată cu vacanța noastră în Georgia, am descoperit foarte multe lucruri neașteptate despre această țară pe care, la drept vorbind, prea puțină lume o ia în considerare atunci când vine vorba de planificarea unui concediu. De pildă, știai că, în trecut, a existat un stat georgian, de est, care purta numele de Iberia și care a fost printre primele din lume unde creștinismul a fost îmbrățișat de populație?
    Georgia este, așadar, o țară europeană din zona Caucazului, cu o istorie foarte veche de-a lungul căreia a trecut sub diverse stăpâniri, de la Imperiul Persan la mongoli și, mai târziu, la Uniunea Sovietică. În ciuda acestui trecut destul de tumultuos, Georgia este astăzi o țară prietenoasă, dar mai ales foarte permisivă cu toate tipurile de culturi, adunând laolaltă creștini, musulmani, evrei sau orice alte nații și religii or mai veni pe-aici.
    Populația țării depășește cu puțin 4 milioane de locuitori, 1,5 milioane locuind doar în Tbilisi, capitala Georgiei. La granița cu Rusia, se află lanțul muntos Caucaz, cu vârfuri impresionante, de peste 5.000 de metri altitudine, cel mai înalt fiind Shkhara, din regiunea Svaneti, cu 5201 metri, urmat de vârful Janga 5059 de metri, tot din Svaneti si Kazbegi, cu 5.047 de metri.
    Lăsând la o parte relieful muntos, Georgia are în plus și deschidere la Marea Neagră, cel mai mare oraș de la țărmul acesteia fiind Batumi. Una dintre îndeletnicirile principale este producția de vin, acesta fiind foarte apreciat în toata lumea.
    4. Religia
    Cum spuneam și ceva mai sus, statul georgian a fost printre primele din lume în care a fost adoptat creștinismul. Astăzi, o majoritate de peste 90% din populație este creștină. Cele mai multe obiective turistice din țară sunt biserici fortificate, chiar și steagul Georgiei fiind reprezentat de cruci. Cu adevărat impresionant este însă că, deși sunt un popor foarte credincios, georgienii au o deschidere surprinzătoare când vine vorba de alte religii, precum evrei sau musulmani.
    De altfel, am văzut o mulțime de familii de musulmani tradiționali, cu femei ce purtau burka, dar și mulți ruși ce se delectau cu vinul georgian. 🙂
    5. Mâncarea delicioasă
    Una dintre suprizele foarte plăcute ale acestei vacanțe a fost cu siguranță bucătăria georgiană. Dac-ar fi să o descriem pe scurt, am spune că e o combinație delicioasă de mâncăruri bazate pe carne de vită sau, oaie marinată în tot felul condimente interesante.
    Sincer, în cele 11 zile petrecute în Georgia, nu s-a întâmplat nici măcar o dată să dăm greș cu vreun fel de mâncare comandat, de la supele de ciuperci, pui sau miel, la vestita pâine tradițională coaptă în cuptor de lut sau la tocănițe și frigărui.
    .
    6. Prețuri
    Din punctul nostru de vedere, Georgia este o țară ieftină - până la cazări, însă, despre care vom povesti imediat. Biletele de avion din București către Kutaisi costă, cel puțin deocamdată, între 20-50 de euro dus-întors, în timp ce transferurile între orașe pornesc de la 1-2 euro, depinzând, firește, de distanța parcursă. Altfel, am plătit pentru o călătorie cu autobuzul 2 lei, pentru tren 30 lei, pentru excursii organizate cu ghid aproximativ 50-60 lei de persoană, în timp ce o apă costă cam 1-2 lei, iar o supă 6-7.
    Cazările sunt și ele ieftine, e adevărat, însă arată jalnic, după părerea noastră. Astfel, dacă vrei să ai parte de o cameră de hotel decentă, ar trebui să scoți din buzunar cel puțin 40 de euro pentru o noapte în cameră dublă
    E imposibil să nu te încerce o mulțime de sentimente contradictorii când ai în fața ochilor o astfel de imagine, dezolantă, și treci brusc la locurile extrem de frumoase, unele dintre ele chiar luxoase, la mașinile hibrid, când cei mai mulți georgieni conduc mașini foarte vechi, aduse la mâna a doua din Japonia, multe dintre ele fără anumite părți componente precum bara sau capota. Așa că sfatul nostru este să te pregătești de acasă și pentru așa ceva.
    Cu bune și cu rele, Georgia a fost pentru noi o experiență diferită de tot ce am văzut anterior prin Europa, plăcută, din care am mai învățat câte ceva. Ne-au plăcut mult de tot peisajele din munți, vinul, mâncarea și ne-a impresionat felul în care se mișcă lucrurile, evoluția vizibilă, cel puțin în anumite zone ale țării.
    La fel de adevărat este că nu e o destinație ușor de digerat - un exemplu în acest sens ar fi Borjomi, o rezervație naturală care găzduiește și câteva localități în care kitschul este la el acasă -, dar, dacă îți faci temele temeinic și nu pornești la drum cu așteptări prea mari, vei reuși să descoperi o țară minunată care îți va oferi povești de neuitat.

КОМЕНТАРІ •