Hakaret Suçu ve Cezası (Hangi Kelimeler Girer? İspat ve Şikayet. Kamu Görevlisine Edilirse?)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 жов 2024
  • Hakaret suçu, TCK'nin 125. maddesinde düzenlenmiştir. Bir kimsenin onur, saygınlık ve şerefini küçük düşürecek nitelikte bir başkasına sözler kullanması halinde hakaret suçu işlenmiş olacaktır. Hakaret suçu cezası, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.Nitelikli hakaret suçu ise kanunda hakaret suçunu işleyen kimsenin daha fazla ceza verilmesi gerektiren ağırlaştırıcı hallerdir. Kamu görevlilerini hakaret, dini inanç düşünce ve kanaatlere yönelik hakaret, şehitlere hakaret suçudur.
    Peki hangi kelimeler hakarete girer? Kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide eden her kelime hakarete girmektedir. Örneğin; "Geri zekalı, aklı kıt, şeref yoksunu, aptal" gibi kelimeler. Şikayette bulunulmadan önce hakaret suçu Yargıtay kararlarına bakılmalıdır. Yargıtayın yerleşmiş kararlarında bedduanın hakaret niteliği taşımadığı ya da kaba söz ve davranışın yine aynı şekilde beddua niteliğinde olmadığı belirtilmiştir.
    Hakaret suçundan mağdur olan kimseler, polise giderek veya savcılığa hakaret suçu dilekçesi sunabilir. Her davada olduğu gibi hakaret suçunda ispat mühim bir konudur. Özellikle gelen sorular arasında telefonda hakaret suçu nasıl ispatlanır? vardır. Telefonla konuşurken kişinin hakaret etmesi esnasında yanında konuşmayı dinleyen bir kimse var ise tanık olarak dinletilebilecektir. Bunun yanında mesaj veya sosyal medya üzerinden hakaret içeren sözler sarf edilmiş ise kişinin göndermiş olduğu mesajların ekran görüntüsü alarak şikayette bulunulabilir.
    Aynı şekilde hakaret suçundan yargılanan kimse ise mahkemeye beyan vermeye çağrılacak ve savunması istenecektir. Hakaret suçuna dair İnternet üzerinde çok fazla dilekçe örneği bulunmaktadır. Hakaret suçu savunma dilekçesi örneği diye aratılarak bulunan dilekçeler savunma adına sağlıklı bir dilekçe olmayacaktır. Her somut olaya göre farklı dilekçe yazılması, kişinin kendisini dilekçede olaya göre ispat ederek delillerini sunmalıdır. İnternet üzerinde yayınlanan alelade dilekçeler savunmada sağlıklı olmayacaktır. Hakaret suçunda zamanaşımı süresi bulunmaktadır. Suçun işlendiği tarihten itibaren 8 yıldır. Bu süre geçtikten sonra hakaret suçundan soruşturulma başlatılamaz.
    Hakaret suçundan ceza alanlar, mahkemenin kararının hukuka aykırı olduğu düşüncesinde ise karara karşı itiraz yoluna başvurabilecektir.
    Cumhurbaşkanına hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesinde Devlete Karşı Suçlar bölümünde düzenlenmiştir. Bu suç ile devletin önemli bir makamının değeri, saygınlığı korunmak istenmiştir. Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işleyen kimse, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

КОМЕНТАРІ • 1,4 тис.