1500-2007 Geschiedenis St. Martinuskerk Weert

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 вер 2024
  • Sint Martinus kerktoren te Weert.
    De Sint-Martinuskerk, is de hoofdkerk van Weert. De kerk is in gebruik voor de rooms-katholieke eredienst en is gewijd aan Sint Martinus. Het bouwwerk is een van de weinige hallenkerken in Zuid-Nederland. Het gebouw behoort tot de Top 100 van belangrijkste monumenten in Nederland.
    Bouwgeschiedenis
    De Sint Martinuskerk is een kerk met een rijke geschiedenis.
    Al meldt een bron al in 1056 een kerk in Weert, de eerste bouwfase van het huidige gebouw wordt pas voltooid in 1456. Dan verrijst namelijk het nog bestaande koor in gotische stijl. Na de bouw van dit koor blijft de oude kerk in gebruik. Of de oude kerk in verbinding stond met het nieuwe deel is niet bekend. Het oude schip verdwijnt rond 1500 om plaats te maken voor het huidige driebeukige schip dat de vorm kreeg van een gotische hallenkerk. Deze wordt in 1512 opnieuw in gebruik genomen. Waarschijnlijk is na die wijding het gebouw nog afgewerkt. Met de bouw van de toren in Kempense gotiek wordt gestart in 1528. Eind zestiende eeuw komt de bouw door geldgebrek tot stilstand. Pas in 1887 wordt de toren voltooid naar een ontwerp van architect Johannes Kayser uit Venlo.
    De negentiende-eeuwse toren houdt echter niet lang stand. In 1940 stort de 60 meter hoge houten spits naar beneden en vernielt een aantal gewelven van de kerk.
    Pas in 1951 schrijft het kerkbestuur een prijsvraag uit voor een nieuw ontwerp voor de torenbekroning. Winnaar werd Theo Verlaan uit Berkum.
    Deze spits toont een sterke gelijkenis met die van de Eusebiuskerk in Arnhem. Niet toevallig, want die is van dezelfde architect.
    Ofschoon er links en rechts ook stemmen opgingen voor het handhaven van de toestand na 1940, werd in oktober 1958 toch overgegaan tot de uitvoering van het bekroonde plan van architect Verlaan. Het werk werd opgedragen aan de Weerter Aannemingsmaatschappij Wilma N.V. In februari 1961 kon de toren, inmiddels ook verrijkt met een carillon, wederom in gebruik worden genomen.
    Men schatte de bouwtijd op ± 2 jaar maar een lange en droge zomer versnelde het werktempo. Op 15 oktober 1958 gestart met de bouw van de toren, kon in het najaar van 1959 het gouden kruis geplaatst worden door Sjeng Coenen en was het werk op 21 december 1959 klaar.
    In juni 1959 is na een inzamelingsactie onder de Weerter bevolking, aan Petit & Fritsen opdracht gegeven voor het gieten van 39 carillon-klokken. Op 21 februari 1960 speelde het carillon voor het eerst.
    De afbraak van de steigers en de werkzaamheden voor het carillon maakten het nodig, dat de officiële opening nog enige tijd werd uitgesteld.
    De toren, die nu ± 78 meter hoog is, draagt een koperen kruis, dat met bladgoud is bekleed. Dit kruis, een ontwerp van de Weertenaar Eloy Werz.
    Zondag 21 februari 1960 was een hoogtijdag in de geschiedenis van Weert. Men vierde de ingebruikneming van de nieuwe toren en van het carillon middels een pontificale hoogmis, opgedragen door de bisschop van Roermond, Mgr. P. Moors, zelf een Weertenaar van geboorte, die daarmee tevens zijn eerste officiële bezoek als bisschop bracht aan zijn geboortestad.
    Voorjaar 2004 is begonnen met de restauratie van de muurschilderingen en de toren van de RK H. Martinuskerk. Bij de restauratiewerkzaamheden is tegen de oostwand van de kerk een grote muurschildering ontdekt met een Christusfiguur. Er wordt gedacht dat het een 15de-eeuwse schildering is. Maar het kan ook de achtergrond zijn van een oude sacramentstoren. Nader onderzoek is daarom zeer nodig.
    Stichting Historisch Onderzoek Weert.

КОМЕНТАРІ • 1

  • @luigi411
    @luigi411 6 років тому

    Is er wel eens ooit gekeken naar gebruiksrechten van de afbeeldingen?
    Mij dunkt van niet!!