Locul dumnevoastră este la catedră si normal, in paralel cu terenul. Este o plăcere să vă ascult și să vă văd. Aveți pedagogia in genă. FELICITĂRI!👍🤝👏👏👏
@@pomicolanalbant Urmăresc cu mult interes tot ceea ce postați, sunt tutoriale foarte necesare, bine făcute. Eu am 72 de ani și sunt din Câmpina, departe de dumneavoastră. Am o grădină relativ mică, cu tot felul de pomi, arbusti și vie Isabela, și încerc să fac totul cât mai corect; de aceea sfaturile dumneavoastră sunt de aur pentru mine. Să vă țină Domnul sănătos 🙏🏻🍷
Vă mulțumesc și eu alături de ceilalți și vă aduc laude mereu pentru competențele de care dați dovadă. Am câțiva butuci de vie moldova de 23 de ani. Primii 15 ani am fost foarte mulțumit. După aceasta via s-a infectat cu făinare și putregai. Deci trebuie tratată cu mare grijă să nu fie afectată de boli. Are vigoare peste medie.
Pai da am zis ca are o anumită rezistența la boli dar nu este imună ,secretul este aerisirea și tratamentele făcute preventiv(nu după ce observam semnele bolii). Eu mai an și alte soiuri dar Moldova nu ma stresează .
Foarte utile informațiile! Sper ca veți începe o serie de prezentări în primăvara cu toate lucrările la vie de la taiere pana la recoltare. Poate ne prezentați și modul de tăiere la bolta pentru acest soi!👍
Buna ziua. Multumim pentru toate lectiile pe care ni le oferiti, sunt foarte utile. M-ar interesa si pe mine in toamna vreo 150 de butas cu radacina de vita de vie din acest soi.
Foarte bun materialul, ca de obicei de altfel. Am 1 întrebare pt d-voastră cârnitul când ar trebui să îl realizam? Strugurii trebuie sa fie de mărimea aceasta sau este suficient să fie formate bobitele? Mulțumesc!🔝🔝🔝👋👋👋
F. utile explicațiile. La toamnă când se pot planta, pentru grădina noastră avem nevoie de completări, de 4 butași de Moldova cu bob mare si 3 de Cardinal. Putem conta pe dvs?. Mulțumim.
Sa fie bine și sa va aud ca sunteți multumiți de dovlecei ! Sunt hibrizi grozavi ca forma , producție , aspect și calitate ! Ca sa aveți un randament bun trebuie sa faceți tratamente preventive cu Luna experience ,pentru fainare !
Daca nu va suparati , v as mai pune o intrebare ...daca n am facut taierile in verde la pomi , ciresi ,visini , pruni , ( am cate doi ) , pana n prezent , ce sa fac ? Multumesc frumos !
Respect ,un om de la care inveti ceva,daca vrei.... va rog sa-mi spuneti daca din acest soi Moldova iese un vin bun, fiind un soi de masa . Va multumesc
Buna seara! Mulțumesc pentru aceste informații foarte utile.Eu am asemenea viță.Anul acesta ii merge bine,are struguri frumoși.Spuneti mi va rog,cu ce stropiți pentru fainare? Mulțumesc,spor la treabă si recoltă bogată sa dea Domnul!!
Felicitari si multumesc pentru invataturi! Am o intrebare: cum reusiti sa protejati via de grauri, caragate (cotofene) si ciori? La mine (sat Posta, com. Frecatei), in gradina, cum incep sa se coaca, incep sa atace caragatele si sa strice ciorchinele! Va multumesc! Sanatate
Buna seara ,va rog sa-mi recomandati cateva soiuri de vie mai rezistenti la boli .La Agroland am gasit soiul Moldova ,era in decembrie ,am cumparat unul dar nu mi s-a prins ....sper sa aduca si acum ...va multumesc ptr lectiile date !
Buna seara o intrebare daca nu va deranjez am 2 soiuri de vita de vie de masa alb si rosii si nu se dezvolta strugurii, creste chiorchinele de 30,35 cm lungime si boabele foarte mici nici nu ai ce sa mananci ii am pe o bolta ridicati, trebuie stropiti? Ii am de 10 ani si nu merg de loc, o parere ce pot sa le fac multumesc
Salut,vreau sa pun si eu niste vita de vie ,,ananas,, acest soi merge cel mai bine la noi si as dori sa-mi spui si mie ce mod de formare pentru taiere sa folosesc,mentionez ca va fi pusa pe sarma cu spalieri.Multumesc
Da ,dupa parerea mea in coditiile pe care le aveti pentru dirijare,ar trebui sa mergeti pe guyot dublu . Plantat la un metru distanta intre butuci si sa mergeti in stanga si in dreapta .cu cate o cordita si un cep ! Voi veni in primavara cu un tutorial pe aceasta tema ! 👍🤝
Sunt din Cotești Vrancea, am și eu moldova, soiul cu boaba alungită, cum pot să intru în posesia unor butași cu soiul dvs? Se poate așa ceva? Vă mulțumesc pentru amabilitate!
Buna ziua,cu 5-6 zile inainte am facut lucrarea de 'foarte bine in sus'' si am dezgolit strugurii...este clar ca am gresit momentul. Am noroc ca expunerea este pe nord/sud iar soarele amiezii prinde in lungul randului.Acum am inteles de la d-voastra de ce marii cultivatori de vita lasa asa zisele 'umbrelute',frunzele mari situate desupra,in imediata apropiere a strugurilor.Multumim frumos!
Buna seara si multumiri pentru invataturi minunate! Am si ei cativa butasi pantati in primavara din cordite . Acum au ajuns la inaltimea de 1 m si eu am copilit in acest timp toti lastarasii de la subtioara frunzelor. Ar trebui carniti ?si cand? Sau lasati asa? Multumesc maestre!!
Va sslut ! La viță pot folosi copilii pentru o eventuala ramificatie ? Am atât soiul Moldova cat si alte soiuri de masă si aș vrea să- i conduc in cordon speronat pe mai multe etaje pe bolta din fata casei ..
Buna ziua! Urmaresc cu deosebit interes tot ce prezentati dar am nevoie de un sfat: cât trebuie lasata coarda dupa ultimul ciorchine? Se scurteaza sau nu?
La inmultirea unei vite altoite prin marcotare se desparte(separa) planta mama de cea rezultata din marcota? Daca da,la cat timp? Este recomandat sa separam cele doua plante ,avand in vedere ca planta rezultata dintr-o marcota separata de planta mama nu mai are suportul portaltoiului viguros?
@@pomicolanalbant Raspunsul dv este incomplet;v-am intrebat daca planta rezultata prin marcotare din vita nobila (altoita) se mai poate dezvolta prin propria-i radacina avand in vedera ca nu mai beneficiaza de suportul portaltoiului?
Sunteți de mare preț pentru noi un sfat și ajutor la timpul potrivit .Eu doresc să-mi spuneți dacă se poate .. trebuie tăiat vârful crenguței care are strugure și eu tăiam pina la un nod înaintea formari strugure ?sau putem tăiat mai aproape ? Va mulțumesc, am aflat multe.Dumnezeu sa va dea sănătate și tot ce va dorește sufletul. Și cind se scurtează lăstari care au strugure pe el.
lastarii la vita de vie ,se ciupesc dar se scurteaza cand depasesc un metru,sau un metru si jumatate daca sarmele sunt mai inalte ! Scopul acestei lucrari este ,ca lastarul sa nu se ingroase ,pentru ca un lastar ma gros formesza muguri vegetativ slabi ,pentru anul urmator !
Bună ziua!Știu că a trecut mult timp dar am și eu o întrebare:anul trecut ,de la o pepinieră am cumpărat 6 plante din soiul moldova bob alungit iar anul acesta au rodit și o viță are struguri albi cu caracteristicile celor negri.Oare este alt soi sau există și moldova bob alb?Vă mulțumesc pt răspuns!
Buna seara ! La doi ochi si dacă msi da si al treilea din mugurii de rezerva si vedem ca are si struguri ,la plivit il eliminam pe cel din partea de sus ,ca sa rămână doi .
Bună ziua ,am o mica plantatie de viță de vie din soi ITALIA. Anul trecut fiind al treilea an am lasat doar o coardă într-o parte, anul acesta cum ar trebuie sa fac ? Mulțumesc frumos
Carnirea in ce perioada o efectuati dvs? Cand lastarii au atins dimensiuni excesive ( peste 2 m ...chiar 3 m... trecand mult de sarma 3) ...asta intamplandu-se chiar si in iunie - iulie ( perioada cresterii accelerate) sau pe la jumatatea lunii august cand ritmul de crestere si- a pierdut mult din intensitate? Pe de alta parte mai aveti in plan sa continuati serialul taierilor in verde ...la par, gutui etc? Ca o curiozitate personala... ce suprafata horticola detineti in cadrul Pomicola Nalbant si cu cati oameni lucrati efectiv? Multumesc ptr raspuns! PS ...ptr a nu ma repeta va asigur de continua mea apreciere privind modul de sustinere a subiectelor prezentate.
Carnitul se face in funcție de soi ,adica după puterea de creștere a lăstarilor ,se intervine și de trei ori ,începând din Iunie și pana in August inclusiv. Prima intervenție se face după ce lastarii petrecuți printre sârmele de sus ,se revarsă pana la nivelul strugurilor . Patru ha.in familie. Apar și tutorialelor de care vorbiți . Multumim pentru acest comentariu ,îmi dau seama ca trebuia sa fi spus in film aceste detalii !
Daca sunt in parga si vreti totusi sa-i folositi ,nu puteti sa mai faceti tratamente pentru ca poate influieta negativ procesul de fermentatie ! Dar dupa recoltare faceti tratamente pe baza de cupru si sulf . Daca inca nu sunt in parga avansata puteti face un tratament cu captan si switch ,iar dupa recoltare cupru si sulf sau kumulus !
Buna ziua. Un subiect pe care nu l găsim pe net. De ce avortează strugurele. Înainte de înflorit tratament cu acaricide și fungicide . După înflorit pe ciorchine rămâne câteva bobite și la atingere ciorchine mai cad alte bobite. După înflorit făcut tratament cu Nisorrun și cupru 50%
E f posibil ca dumneavoastra sa nu apreciati bine momentul terminarii fazei de inflorit si cuprul nu se da la iesire din floare ! Verificati daca aveti tripsi ,uitativa la fronzale mai de la baza pe spate ! Tripsii ataca florile ,cunsumand organele florale !
Este foarte bună ideea de a lăsa aceste distanțe mari ,dar dacă sunt soiuri de masă mai sensibile,pe care le poate deranja cultura dintre rânduri? Ați prelucrat solul în benzi cu motocultor mai mic, până să crească legumele foarte mult? Mă gândesc că e mult mai greu la menținerea terenului curat. Oare este vreo problemă în metabolizare și remanență a substanțelor care derivă de la vie la legume,sau invers? Aș vrea și eu să folosesc aceste distanțe,îmi place mult,dar mă tem să nu apară probleme care să mă determine să renunț la cultura dintre rânduri, și implicit să las nevalorificat acel spațiu. Oare acele culturi dintre rânduri nu mențin o atmosferă mai umedă la nivelul viței de vie după ploi,sau spațiul generos permite curentului de aer să evapore apa foarte repede? Scuzați mă, vă rog, că pun atâtea întrebări,dar vreau să plantez în toamnă 200 de butași din foarte multe soiuri de struguri pentru masă, și vreau să fac cea mai bună alegere! Vă mulțumesc anticipat și vă doresc sănătate!
Vă mulțumim pentru informațiile pe care ni le oferiți mereu și mereu la obiect!!!
Cu drag ! 🤝
Locul dumnevoastră este la catedră si normal, in paralel cu terenul.
Este o plăcere să vă ascult și să vă văd.
Aveți pedagogia in genă.
FELICITĂRI!👍🤝👏👏👏
Va multumesc pentru apreciere !
Ba nene da ai de toate ești mare gospodar felicitările mele și spor la treaba
Multumesc și sănătate va doresc !
Mulțumesc, să trăiți sănătos domnule Trofin🙏🏻🍷
De unde sunteți ?
@@pomicolanalbant Urmăresc cu mult interes tot ceea ce postați, sunt tutoriale foarte necesare, bine făcute. Eu am 72 de ani și sunt din Câmpina, departe de dumneavoastră. Am o grădină relativ mică, cu tot felul de pomi, arbusti și vie Isabela, și încerc să fac totul cât mai corect; de aceea sfaturile dumneavoastră sunt de aur pentru mine. Să vă țină Domnul sănătos 🙏🏻🍷
Santeti cel mai "tare". Multumesc !
👍🤝
FELICITĂRI, cele mai bune tutoriale.
Va multumesc pentru apreciere ! 🤝
inca o lectie foarte utila ptr. mine sa ne traiti frumos domnule profesor maistru ,va salut cu respect👍🌳
Zile frumoase va doresc !
Vă mulțumim pentru informațiile pe care ni le oferiți !
Dumnezeu Tatăl să revarse binecuvântările cerului și ale pământului peste dumneavoastră !
Multumesc pentru toate !!
Foarte util filmuletul. Felicitari!
Va mulțumesc ! 🤝
Mulțumesc mult pentru prezentarea acestui video
Cu mare drag ! Cele bune !
Salutare maestre ! va multumim .
Cele bune ,bă salut !
Se poate face boltâ la soiiul moldova ? Vă mulțumesc anticipat !
Interesante și utile explicații , vă mulțumim!
Mulțumesc mult ,, OMULE",chiar știi ce spui.Sănătate să ai!
Cred !
Mulțumesc pentru sfaturi multă sănătate.
Vă mulțumesc și eu alături de ceilalți și vă aduc laude mereu pentru competențele de care dați dovadă. Am câțiva butuci de vie moldova de 23 de ani. Primii 15 ani am fost foarte mulțumit. După aceasta via s-a infectat cu făinare și putregai. Deci trebuie tratată cu mare grijă să nu fie afectată de boli. Are vigoare peste medie.
Pai da am zis ca are o anumită rezistența la boli dar nu este imună ,secretul este aerisirea și tratamentele făcute preventiv(nu după ce observam semnele bolii).
Eu mai an și alte soiuri dar Moldova nu ma stresează .
Sanatate multumim.
Si la dumneavoastra!
Foarte utile informațiile! Sper ca veți începe o serie de prezentări în primăvara cu toate lucrările la vie de la taiere pana la recoltare. Poate ne prezentați și modul de tăiere la bolta pentru acest soi!👍
Da ,voi face tutoriale cu cele mai importante lucrari si nu numai !
Buna ziua. Multumim pentru toate lectiile pe care ni le oferiti, sunt foarte utile. M-ar interesa si pe mine in toamna vreo 150 de butas cu radacina de vita de vie din acest soi.
Sigur ca da !👍🤝
Mulțumesc mult nu cunosc mult despre vie, dar o să am în vedere. 👏
👍🤝
Salutare meștere și multumesc pentru lecție. Am mai învățat ceva, chestia cu lăstarii nu o știam bine,acum m am lămurit. 👍
Ll
Ma bucur ,ieri aveam alt tutorial de postat dar l-am băgat in fata pe asta ca sa nu treacă timpul lucrării .
Cele bune și spor !
Mulțumim!
Cu drag !
Va multumesc pentru informatii, astept cu nerabdare un video cu toate tratamentele pe care le faceti la o vita de vie..
Le fac !
Multumim!
Și eu !
Mulțumesc.
Și eu
Vă mulțumesc
Cu mare drag !
Foarte frumos
👍🤝
Mulțumesc pt explicațiile din acest video. Am să corectez unele manevre de copilire și defoliere cam exagerate pe care le făceam anterior.😊😊😊😊
Corect !
Interesant, in aceasta primavara poate va faceti timp sa ne arati cu taiati
Da voi veni cu tutoriale pe vita de vie !🤝
Foarte bun materialul, ca de obicei de altfel.
Am 1 întrebare pt d-voastră cârnitul când ar trebui să îl realizam?
Strugurii trebuie sa fie de mărimea aceasta sau este suficient să fie formate bobitele?
Mulțumesc!🔝🔝🔝👋👋👋
Carnitul se face la iesire din floare !
Atentie sa nu confundati mugurii florali cu bobite de strugeri !
Un An nou cu cu mullta sanatate si binecvintari va doresc, spuneti-mi ce soi de dovlecel ati semanat printre vie? Multu,mesc.
Doua soiuri
Ezra (alb)
Brilliant (verde)
Un an fericit va doresc ! 🤝
F. utile explicațiile. La toamnă când se pot planta, pentru grădina noastră avem nevoie de completări, de 4 butași de Moldova cu bob mare si 3 de Cardinal. Putem conta pe dvs?. Mulțumim.
Da, după 15 Octombrie !
Foarte frumos explicat ! Multumesc frumos ! Nu va suparati , ce soi sant dovleceii ? Sanatate multa !
Dovlecei Briliant ,care sunt verzi șiEskenderani .
@@pomicolanalbant Multumesc muuult ! Sa fiti sanatos !
Sa fie bine și sa va aud ca sunteți multumiți de dovlecei !
Sunt hibrizi grozavi ca forma , producție , aspect și calitate !
Ca sa aveți un randament bun trebuie sa faceți tratamente preventive cu Luna experience ,pentru fainare !
@@pomicolanalbant Inca o data , MULTUMESC FRUMOS ! Dac am putea face ceva sa schimbam vremea....ce bine ar fi !
Daca nu va suparati , v as mai pune o intrebare ...daca n am facut taierile in verde la pomi , ciresi ,visini , pruni , ( am cate doi ) , pana n prezent , ce sa fac ? Multumesc frumos !
Respect ,un om de la care inveti ceva,daca vrei.... va rog sa-mi spuneti daca din acest soi Moldova iese un vin bun, fiind un soi de masa . Va multumesc
Vinul iese f bun ,dar la tescuit mai ramane ceva pulpa !
Buna seara! Mulțumesc pentru aceste informații foarte utile.Eu am asemenea viță.Anul acesta ii merge bine,are struguri frumoși.Spuneti mi va rog,cu ce stropiți pentru fainare? Mulțumesc,spor la treabă si recoltă bogată sa dea Domnul!!
Folosiți odată chavit +champ iar următorul tratament Cabrio !
Ambele tratamente sunt pentru mâna și fainare.
@@pomicolanalbant Mulțumesc frumos!!
Cele bune !
Arata foarte bine, se vede experienta! Aceasta vie este altoita? Multumesc.
Nu este altoita ,este hibrid direct productiv !
Aratatine va rog cum se fac taierile la cep in uscat la soiul de vita"MOLDOVA". Multumesc anticipat.
ua-cam.com/video/F0hsNPInmco/v-deo.html
Daca tot nu se scurteaza lastarii din cauza caldurii, ce se intampla daca nu se efectueaza carnitul decat in faza de parga la struguri? Multumesc!
Se prea aglomerează și nu circula aerul și nici tratamentul nu poate sași facă treaba și ca drept urmare intra mana in struguri !
Felicitari si multumesc pentru invataturi! Am o intrebare: cum reusiti sa protejati via de grauri, caragate (cotofene) si ciori? La mine (sat Posta, com. Frecatei), in gradina, cum incep sa se coaca, incep sa atace caragatele si sa strice ciorchinele! Va multumesc! Sanatate
O pasare impaiata pusa mai sus si nu mai am probleme deloc !
@@pomicolanalbant multumesc frumos!🙏
Buna ziua. Sistemul de irigare este format din 2 tuburi de picurare? La ce distanta de butuc la asezati? Multumesc si spor la treaba!
La 15/20 c m !
Respect
Cele bune !
Buna seara ,va rog sa-mi recomandati cateva soiuri de vie mai rezistenti la boli .La Agroland am gasit soiul Moldova ,era in decembrie ,am cumparat unul dar nu mi s-a prins ....sper sa aduca si acum ...va multumesc ptr lectiile date !
Si eu consider ca soiul moldova este mai rezistent si productiv !
Bună dimineața! Am in curte doua vite moldova și va rog dacă se poate un tabel anual cu trament pe perioade de sezon . Mulțumesc frumos!
ua-cam.com/video/2M8myUrRXps/v-deo.html
Aici le aveti !
Ce marca de foarfeci folositi .multumesc
Felco 7
Buna seara o intrebare daca nu va deranjez am 2 soiuri de vita de vie de masa alb si rosii si nu se dezvolta strugurii, creste chiorchinele de 30,35 cm lungime si boabele foarte mici nici nu ai ce sa mananci ii am pe o bolta ridicati, trebuie stropiti? Ii am de 10 ani si nu merg de loc, o parere ce pot sa le fac multumesc
Nu am cîrmito nu am taiat pe timp de vara nimic la ea ptr ca o am pe bolta si am nevoie si de umbra
Nu este vorba de tratamente ,probabil sunt vite nealtoite ! Sau varietati de vita salbateca !
@@pomicolanalbant da dar a facut boabe mari la inceput si de odata doar creste ciorchinele foarte lung si bobul foarte mic,
Salut,vreau sa pun si eu niste vita de vie ,,ananas,, acest soi merge cel mai bine la noi si as dori sa-mi spui si mie ce mod de formare pentru taiere sa folosesc,mentionez ca va fi pusa pe sarma cu spalieri.Multumesc
Da ,dupa parerea mea in coditiile pe care le aveti pentru dirijare,ar trebui sa mergeti pe guyot dublu .
Plantat la un metru distanta intre butuci si sa mergeti in stanga si in dreapta .cu cate o cordita si un cep !
Voi veni in primavara cu un tutorial pe aceasta tema ! 👍🤝
@@pomicolanalbant
Sunt din Cotești Vrancea, am și eu moldova, soiul cu boaba alungită, cum pot să intru în posesia unor butași cu soiul dvs? Se poate așa ceva? Vă mulțumesc pentru amabilitate!
In octombrie ! Vorbim pe facebook !
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Moldova este un soi de masa sause preteaza si la vinificatie ? Are aroma ?
Este de masa fara aroma si se poate face vin ,
Buna ziua,cu 5-6 zile inainte am facut lucrarea de 'foarte bine in sus'' si am dezgolit strugurii...este clar ca am gresit momentul. Am noroc ca expunerea este pe nord/sud iar soarele amiezii prinde in lungul randului.Acum am inteles de la d-voastra de ce marii cultivatori de vita lasa asa zisele 'umbrelute',frunzele mari situate desupra,in imediata apropiere a strugurilor.Multumim frumos!
:)))
Buna seara si multumiri pentru invataturi minunate!
Am si ei cativa butasi pantati in primavara din cordite .
Acum au ajuns la inaltimea de 1 m si eu am copilit in acest timp toti lastarasii de la subtioara frunzelor.
Ar trebui carniti ?si cand?
Sau lasati asa?
Multumesc maestre!!
In situatia asta ,nu se carnesc !
In peimavara ii scurtati la o palma sub nivelul sarmii !
👉ua-cam.com/video/sxozeOG2g5I/v-deo.html
@@pomicolanalbant Miultumesc frumos!!
Va sslut ! La viță pot folosi copilii pentru o eventuala ramificatie ?
Am atât soiul Moldova cat si alte soiuri de masă si aș vrea să- i conduc in cordon speronat pe mai multe etaje pe bolta din fata casei ..
Da merge !
Buna ziua! Urmaresc cu deosebit interes tot ce prezentati dar am nevoie de un sfat: cât trebuie lasata coarda dupa ultimul ciorchine? Se scurteaza sau nu?
Dupa ce depaseste un metru ,chiar si mai bine,lastarul se ciupeste pntru a nu se ingrsa f mult !
O coadta groasa are muguri slabi !
Ce fel de rosii cultivati intre vie?Multumesc
Nikolina F1
La inmultirea unei vite altoite prin marcotare se desparte(separa) planta mama de cea rezultata din marcota? Daca da,la cat timp? Este recomandat sa separam cele doua plante ,avand in vedere ca planta rezultata dintr-o marcota separata de planta mama nu mai are suportul portaltoiului viguros?
Va salut ! Dupa un an de vegetarie completa !
@@pomicolanalbant Raspunsul dv este incomplet;v-am intrebat daca planta rezultata prin marcotare din vita nobila (altoita) se mai poate dezvolta prin propria-i radacina avand in vedera ca nu mai beneficiaza de suportul portaltoiului?
Cum pot întra în posesia unor butasi din soiul dvs?
In octombrie !
Sunteți de mare preț pentru noi un sfat și ajutor la timpul potrivit .Eu doresc să-mi spuneți dacă se poate .. trebuie tăiat vârful crenguței care are strugure și eu tăiam pina la un nod înaintea formari strugure ?sau putem tăiat mai aproape ? Va mulțumesc, am aflat multe.Dumnezeu sa va dea sănătate și tot ce va dorește sufletul. Și cind se scurtează lăstari care au strugure pe el.
lastarii la vita de vie ,se ciupesc dar se scurteaza cand depasesc un metru,sau un metru si jumatate daca sarmele sunt mai inalte ! Scopul acestei lucrari este ,ca lastarul sa nu se ingroase ,pentru ca un lastar ma gros formesza muguri vegetativ slabi ,pentru anul urmator !
De cate ori pe saptamana dati drumu la sistemul de picurare? Puneti ceva in apa? Multumesc
O data la doua săptămâni și folosesc NPK 20/20/20,solubil in apa ,presar in jurul buticului
@@pomicolanalbant Multumesc de raspuns!
Bună ziua!Știu că a trecut mult timp dar am și eu o întrebare:anul trecut ,de la o pepinieră am cumpărat 6 plante din soiul moldova bob alungit iar anul acesta au rodit și o viță are struguri albi cu caracteristicile celor negri.Oare este alt soi sau există și moldova bob alb?Vă mulțumesc pt răspuns!
Este si slba ,dar bobul este rotund !
Thanks ❤❤yummy ❤❤❤
Va mulțumesc !
Buna ziua ,la cati ochi taiati la cep
Buna seara !
La doi ochi si dacă msi da si al treilea din mugurii de rezerva si vedem ca are si struguri ,la plivit il eliminam pe cel din partea de sus ,ca sa rămână doi .
Buna ziua ,ma intereseaza cum se fac taierile la vita de vie condusa pe bolta . multumesc anticipat !
Moldova poate fi condusa si pe bolta? Cum?
Bună ziua ,am o mica plantatie de viță de vie din soi ITALIA. Anul trecut fiind al treilea an am lasat doar o coardă într-o parte, anul acesta cum ar trebuie sa fac ? Mulțumesc frumos
ua-cam.com/video/K3LEqKCzTJM/v-deo.htmlsi=DpvRVc1aD6I2K-MW
Carnirea in ce perioada o efectuati dvs? Cand lastarii au atins dimensiuni excesive ( peste 2 m ...chiar 3 m... trecand mult de sarma 3) ...asta intamplandu-se chiar si in iunie - iulie ( perioada cresterii accelerate) sau pe la jumatatea lunii august cand ritmul de crestere si- a pierdut mult din intensitate? Pe de alta parte mai aveti in plan sa continuati serialul taierilor in verde ...la par, gutui etc? Ca o curiozitate personala... ce suprafata horticola detineti in cadrul Pomicola Nalbant si cu cati oameni lucrati efectiv? Multumesc ptr raspuns!
PS ...ptr a nu ma repeta va asigur de continua mea apreciere privind modul de sustinere a subiectelor prezentate.
Carnitul se face in funcție de soi ,adica după puterea de creștere a lăstarilor ,se intervine și de trei ori ,începând din Iunie și pana in August inclusiv.
Prima intervenție se face după ce lastarii petrecuți printre sârmele de sus ,se revarsă pana la nivelul strugurilor .
Patru ha.in familie.
Apar și tutorialelor de care vorbiți .
Multumim pentru acest comentariu ,îmi dau seama ca trebuia sa fi spus in film aceste detalii !
Buna ziua, cu comand și eu 10 butaci de vie Moldova de la Dumneavoastră?
Dupa 1 martie !
Ok mulțumesc frumos!
Ce părere aveți de Regina Viilor.Vă mulțumesc!
E buna sa o consumi dar greu de produs !
Cine ma poate ajuta cu 2 butasi din soiul Moldova?
Dacă sunteți din Tulcea ,eu !
Care sunt tratamentele pt vot a de vie,sunt la nceput de drum si nu ma descurc,nu as dorii mult
Zi frumoasă
Buna seara ! 👉ua-cam.com/video/2M8myUrRXps/v-deo.htmlsi=oij9a63AUY88MdCB
Ce să fac când la viția de vie , strugurii sunt pe jumătate stricate sunt pe sezonul de vară ?
Daca sunt in parga si vreti totusi sa-i folositi ,nu puteti sa mai faceti tratamente pentru ca poate influieta negativ procesul de fermentatie ! Dar dupa recoltare faceti tratamente pe baza de cupru si sulf .
Daca inca nu sunt in parga avansata puteti face un tratament cu captan si switch ,iar dupa recoltare cupru si sulf sau kumulus !
puteti sa ne aratati si taierea in uscat?
Sigur ca da ,cat de curand !
multumesc anticipat! nicio graba….cand o sa faceti acum in primavara
Buna ziua. Un subiect pe care nu l găsim pe net. De ce avortează strugurele. Înainte de înflorit tratament cu acaricide și fungicide . După înflorit pe ciorchine rămâne câteva bobite și la atingere ciorchine mai cad alte bobite. După înflorit făcut tratament cu Nisorrun și cupru 50%
E f posibil ca dumneavoastra sa nu apreciati bine momentul terminarii fazei de inflorit si cuprul nu se da la iesire din floare !
Verificati daca aveti tripsi ,uitativa la fronzale mai de la baza pe spate !
Tripsii ataca florile ,cunsumand organele florale !
Este foarte bună ideea de a lăsa aceste distanțe mari ,dar dacă sunt soiuri de masă mai sensibile,pe care le poate deranja cultura dintre rânduri?
Ați prelucrat solul în benzi cu motocultor mai mic, până să crească legumele foarte mult?
Mă gândesc că e mult mai greu la menținerea terenului curat.
Oare este vreo problemă în metabolizare și remanență a substanțelor care derivă de la vie la legume,sau invers?
Aș vrea și eu să folosesc aceste distanțe,îmi place mult,dar mă tem să nu apară probleme care să mă determine să renunț la cultura dintre rânduri, și implicit să las nevalorificat acel spațiu.
Oare acele culturi dintre rânduri nu mențin o atmosferă mai umedă la nivelul viței de vie după ploi,sau spațiul generos permite curentului de aer să evapore apa foarte repede?
Scuzați mă, vă rog, că pun atâtea întrebări,dar vreau să plantez în toamnă 200 de butași din foarte multe soiuri de struguri pentru masă, și vreau să fac cea mai bună alegere!
Vă mulțumesc anticipat și vă doresc sănătate!
Ce tractor aveți ?
Buna ziua. Daca ati bagat inca o cultura intre randuri cum mai aveti loc sa faceti tratamentele mecanizat? Sanatate si numai bine!
Tot cu tractorul :(leu 445,legumicol:)
Sunteți producător de vita? Doresc și eu acest soi pe care îl aveți dumneavoastra
Dupa 20 oct .
Va salut!Clipul de astazi este fara sunet(cel putin la mine)....
De la dumneavoastra !
Salutare cuce tratați de mucigai
Universalis 0.2%,adica 20 gr la 10 l apa ,iar al doilea tratament cu Switch 0,06 %,adica 6 ml la 10 l apa.
Spor și izvor !
🍷