Felicitari, Vă multumesc mult, mă simt oarecum privilegiat iată de ce spun asta.. Practic dumneavoastră ne învățați dezinteresat, cu drag maxima transparenta și simplitate ceea ce un om învață în 1-2 vieți de munca in domeniu. As vrea sa fiți sanatos și să o faceți la fel că azi și peste 70 de ani...sa se bucure și generațiile următoare de ceea ce cu drag împărtășiți cu noi toți Mă înclin cu maxim respect!!!
Din nou sfaturi care ne dau noi puteri sa procedam la fel ca d voastra si sa avem numai satisfactii care sa ne bucure ! Multa sanatate si putere de munca !
Buna ziua. Va multumesc si pentru acest material. In vara aceasra am fost la un schimb de experienta, pentru doua luni, in Spania. Intr-o livada de pruni, meri si ciresi. Bun. Toate erau pe rod. Pe mine m-a interesat, in special,instalatiile de irigat. Irigatia era asigurata prin teava PEHD de 20, cu picuratori de 4l/h. Totul era, in rest automatuzat. Se pare, ca totusi ei iriga, pomii si dupa 4 ani, tot prin picurare. Bonus, erau si niste aspersoare mari, care erau folosite , in primavara, atunci cand se anunta un podibil inghet. Spaniolii mi-au explicat ca uda cu aspersorul florile pomilor fructiferi(atentie, zeci de hectare), iar apa, noaptea ingheta, protejand florile. Asadar, cum ramane cu folosirea picuratoarelor si dupa cei patru ani ?
Picuratoarele se pot folosi si toata viata pomului ,dar trebuie luat in calcul talia pomului si in funtie de asta se stabileste pana la diametru si la ce adancime sa ajunga apa ! Voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
@@pomicolanalbant Buna seara, va multumesc pentru raspuns. Din nefericire, revin cu detaliul din livezile din Spania. Acele livezi aveau linia de picurare pozata pe sol, teava PEHD de 20, cu picuratori de 4l/h. Atat. Din acele ferme, se ridicau fructele cu TIR-le. Sigur, peste tot, cat vedeai cu ochii, era si plasa antigrindina. Spania este o tara cu temperaturi mult mai mari, vara, decat Romania. Tratamentele se faceau cu tractoarele, noaptea. Este, cumva, o chestie, care se opune celor spuse de dvs. De aceea, astept cu mare-mare interes, materialul dvs. Nu vreau sa credeti ca sunt rautacios, insa am vazut si noile sisteme de irigstie din Moldova(aia de dincolo). Stiu eu, daca noi avem asa ceva in tara ?
Multumim si felicitari pt.informatii.Ne puteti face un video despre lucrările ce se fac la sol in timpul unui an ,tehnologia aplicata si îmbunătățirea lui cu ingrasaminte,materie vegetală,etc.? Ne-ar fi de mare ajutor pentru pomicultura,vii sau in legumicultura
Va salut ! Daca folositi fertirigarea si pomii sunt pe rod ,irigarea incepe la dezmugurit si comtinua pana dupa recoltare ! Daca folositi doar apa pentru irigat ,udarile se fac cand apa din sol este dificitara (cand e seceta).
Bună seara! Mai există o problemă la irigarea prin picurare care poate conduce la sărăturarea solului pe adâncimea 0-30 cm, zona unde se dezvoltă rădăcinile pomilor tineri sau ale legumelor anuale. În caz de secetă prelungită şi în funcţie de preţul apei pe care o avem la dispoziţie, vom iriga cu economie. Apa din sol, în funcţie şi de natura solului, tinde să urce prin fenomenul de capilaritate, transportând şi sărurile solubile care se vor acumula în stratul 0-30 cm (petele albicioase de la suprafaţa solului). Solurile din judeţul Tulcea conţin săruri solubile (cele joase, apropiate de bălţi desecate), sodiu schimbabil (care creşte pH-ul solului chiar până la 9), calcar solubil (care creează cloroza ferică). De aceea, periodic, aşa cum aţi spus şi dvs, irigarea (dacă nu plouă abundent) trebuie să se facă prin inundare, pentru drenarea acestor săruri sau pentru redistribuirea lor în sol. Iată un motiv în plus, pentru ceea ce aţi spus dvs şi anume ca picurarea să se facă din abundenţă. Pentru cei care vor să înfiinţeze livezi, mai ales în extravilan, le recomand să meargă la OSPA Tulcea, cu o poză a terenului de la APIA sau de pe Google şi vor primi informaţia simplă dacă terenul respectiv este favorabil pentru livadă şi ce specii pomicole se dezvoltă mai bine. În intravilan e puţin mai greu, pentru că hărţile pedologice nu acoperă şi intravilanul, dar, ţinând cont de faptul că unităţile de sol sunt mari şi foarte mari, se poate face o interpretare.
Eu, la pomii mei, de 6 ani, le am bagat vara asta de 3 ori apa...150l, 100l, 80 l. Cu picurarea doar m as fi jucat. E doar pt pomii mici, pana in 3 ani, asa cum ati spus.
Salut domnu. Am nevoie de un sfat urgent. Nu am irigare la vie, și muscatul de Hamburg deja începe sa tragă din boaba... Am întrebat la cunoscuți dacă pot sa ud cu o cisterna și mulți ai spus ca fac mai mult rău... Dar ploi nu se anunță și tot rău va fii.. Cum spuneți? Mersi
Cu stima si mult respect. La finalul clipului faceti niște precizări privind pomi mai în vârstă. Am un sistem de picurare si spre exemplu dacă las la irigat sa zicem 60 litri per pom ar fi inutil datorită faptului că picură in acelasi loc plus cantitatea prea mică? Va multumesc anticipat
Nu este inutil dar este insuficient ,așa ca puteți sa adăugați un rând de furtune și lasati sa meargă mai mult iar pentru aprovizionare profunda poate vine zăpada la iarna . Oricum e destul de bine sa faceți cum am spus . Succes !
Va intreb, daca la pomi de 5......10 ani ,se poate pune sistem de irigare prin picurare, daca la aproximativ 50 cm se baga in pamant o teava lunga de ~ 40 cm in care sa pice apa si asa se uda in adancime.
Apa trebuie sa ajunga pe toata circumferinta ,pe o raza de 1,5 m indiferent de ce metoda folosim . Daca nu pomul va suferi modificari la nivel radicular . Voi veni cu un tutorial sa explic cum stau lucrurile ,cat de curand !👍🤝
Buna seara. Ma gandesc sa instalez un sistem de picurare . Va da randament un furtun cu legume pe ambele parti ? de ex vinete,ceapa,ardei grasi,gogosari,morcovi,salata verde, sau ar fi mai bn o planta pe picurator in loc de 2 plante pe picurator ? Vreo sugestie cata apa sa dau pe picurator si cat de des ? 1 litru de apa , jum de litru mai multa apa si mai rar sau mai putina apa si mai des ? Ma refer la legume. Va multumesc
Daca plantati stanga dreapta legume ,trebuie sa folositi banda de picurare cu distanta intre gauri de 30 cm si lasati sa picuru pana cand acele cerculete umede ,se unesc ,formand o banda umeda continua . Daca este seceta iar in vecinatate nu este apa deloc ,trebuie sa repetati la 4/5 zile (depinde de vreme). Scopul este ca pamantul sa fie umed cat mai constant ,adica nu sa facem o alternanta intre baltire si uscare a terenului !🤝
@@pomicolanalbantVa multumesc pentru ajutor. As mai avea inca o intrebare 😁 Ar fi o idee buna ca de la rezervorul cu apa sa trag un furtun de 16 mm pana la coloana principala de 32 mm pt a evita costurile fitingurilor costisitoare ? Va avea destul debit sa alimenteze cele 10 benzi de 6 m lungime ?
Bună ziua. Aștept să văd cum faceți irigarea la pomii mai mari. Spuneți că sistemul de picurare nu mai este eficient la pomii mai mari de 3 - 4 ani, iar întrebarea mea este: De ce nemții folosesc doar sisteme de irigare prin picurare la pomi, indiferent de vârsta pomului, iar furtunurile sunt puse la tulpina pomului? Dacă nu ar fi eficiente așa cum afirmați dumneavoastră nu cred că le-ar mai folosi.
Pentru sursa pe care o aveți , va recomand sa luați un furtun tip spray de 50 mm (se vinde online la rolă de 200 m ,și costa 200 lei . Acet furtun uda trei m in stana și trei in dreapta adtfel uda întregul interval . In funcție de sursa de apa si de pompa , dați drumul la mai multe rânduri sau mai putine . Furtunile livrează la câteva atmosfere si puteti regla di presiune , cât sa ude in Stanga si-n dreapta . Dacă credeți ca va mai pot ajuta cu ceva Spune-ți !
Ce metode ai incercat si ce ai facut,cand ai recoltat altoiul,unde l-ai tinut,perioada cand ai incercat,ofera detalii si astfel poate ti se va spune unde ai gresit.
Am încercat doar vara în inel, ferestruică și în T, iar altoii i-am folosit pe loc, nici 5 minute nu i-am ținut. Am folosit inclusiv material recoltat din același pom care trebuia altoit.
@@pomicolanalbant Foarte important de vazut irigarea intrucat a fost un an secetos. Am un prun care mi-a dat roade multe anul trecut desi voiam sa-l tai pentru ca nu facuse nici o pruna. Anul asta 2022 dupa taierile din primavara, a legat de 4 ori mai multe prune ca anul trecut dar a venit seceta si prunele de marime jumatate cat dimensiunea finala s-au stafidit iar prunul le-a abandonat. Nu am avut pic de boala in el tratamente efectuate corect foliaj frumos. Nu mai aveam apa in fantanta. Daca inainte scoteam din fantana 4 metri cubi pe zi, in seceta luna iulie am scos 2 mc in 2 zile. Neavand apa suficienta sa ud prunul am folosit apa doar pentru gradina cu radacini mai la suprafata : vie, mure, zmeura rosii capsuni. Aveam regrete ca nu am taiat o creanga groasa din mijloc in primavara pentru a tine restul de fructe si a nu le parasi fiziologic. Cu siguranta gaseam 1 metru cub pentru irigat. Am gresit de aceea este esential pentru mine sa vad o filmare cu udarea prin inundare, am intuit ca picatura nu este suficienta, am nevoie de experienta unui profesionist. De cate ori era suficient sa ud parul pentru a salva fructele si ce cantitate. Are 3 m inaltieme si un diametru de 2,5 m. Stima.
Va salut dl Daniel,îmi pare rău ce aud,nu stiu dacă atu văzut filmulețul spanacul dar asta fac eu ca sa nu mai un prunii . Adica cultiv intervalele cu toate cele necesare ,ma folosesc de umbra Prunilor ia prunii își trag apa din interval. Pe rândul de pomi nu am avut nevoie de apa și am avut prune cât Iul de găina ,pentru ca urând legumele prin picurare el a avut umiditate constanta.
Felicitări pentru întreaga activitate. Sunteți un exemplu de urmat.
Felicitari,
Vă multumesc mult, mă simt oarecum privilegiat iată de ce spun asta..
Practic dumneavoastră ne învățați dezinteresat, cu drag maxima transparenta și simplitate ceea ce un om învață în 1-2 vieți de munca in domeniu.
As vrea sa fiți sanatos și să o faceți la fel că azi și peste 70 de ani...sa se bucure și generațiile următoare de ceea ce cu drag împărtășiți cu noi toți
Mă înclin cu maxim respect!!!
Ma bucur ca am asa urmaritori ,care i-mi confirma ca nu vorbesc in neant !
Doamne ajuta-n toate ! ... Bune si de folos sfaturi! Sa va tina Dumnezeu sanatos!
Cele bune !👍
Din nou sfaturi care ne dau noi puteri sa procedam la fel ca d voastra si sa avem numai satisfactii care sa ne bucure !
Multa sanatate si putere de munca !
Vd
Felicitări pentru munca depusa! Va urmaresc cu drag pentru simplitatea cu care oferiți explicatii oricarui amator care dorește sa învețe lucruri noi.
Multumim și ma bucur ca se întâmpla asta !
Buna ziua. Va multumesc si pentru acest material. In vara aceasra am fost la un schimb de experienta, pentru doua luni, in Spania. Intr-o livada de pruni, meri si ciresi. Bun. Toate erau pe rod. Pe mine m-a interesat, in special,instalatiile de irigat. Irigatia era asigurata prin teava PEHD de 20, cu picuratori de 4l/h. Totul era, in rest automatuzat. Se pare, ca totusi ei iriga, pomii si dupa 4 ani, tot prin picurare. Bonus, erau si niste aspersoare mari, care erau folosite , in primavara, atunci cand se anunta un podibil inghet. Spaniolii mi-au explicat ca uda cu aspersorul florile pomilor fructiferi(atentie, zeci de hectare), iar apa, noaptea ingheta, protejand florile. Asadar, cum ramane cu folosirea picuratoarelor si dupa cei patru ani ?
Picuratoarele se pot folosi si toata viata pomului ,dar trebuie luat in calcul talia pomului si in funtie de asta se stabileste pana la diametru si la ce adancime sa ajunga apa !
Voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
@@pomicolanalbant Buna seara, va multumesc pentru raspuns. Din nefericire, revin cu detaliul din livezile din Spania. Acele livezi aveau linia de picurare pozata pe sol, teava PEHD de 20, cu picuratori de 4l/h. Atat. Din acele ferme, se ridicau fructele cu TIR-le. Sigur, peste tot, cat vedeai cu ochii, era si plasa antigrindina. Spania este o tara cu temperaturi mult mai mari, vara, decat Romania. Tratamentele se faceau cu tractoarele, noaptea. Este, cumva, o chestie, care se opune celor spuse de dvs. De aceea, astept cu mare-mare interes, materialul dvs. Nu vreau sa credeti ca sunt rautacios, insa am vazut si noile sisteme de irigstie din Moldova(aia de dincolo). Stiu eu, daca noi avem asa ceva in tara ?
Vă salut !🙋♂️
Foarte mare dreptate aveți.
👍🤝
Multumim! Informații extrem de prețioase!👍
🤝
Sunteți super profesionist!
Va mulțumesc !
Mulțumesc pentru informații,foarte utile.
Și eu va multumesc pentru apreciere. !
Multumim ! Sanatate !
Va salut ! 🤝
Frumos explicat! 👍
Un an fericit va doresc !
Foarte frumos!
👍🤝
Mulțumesc!
🤝
Multumim "maestre" !
👍🤝
Mulțumesc frumos.
👍🤝
Multumim si felicitari pt.informatii.Ne puteti face un video despre lucrările ce se fac la sol in timpul unui an ,tehnologia aplicata si îmbunătățirea lui cu ingrasaminte,materie vegetală,etc.? Ne-ar fi de mare ajutor pentru pomicultura,vii sau in legumicultura
Da,voi veni cu astfel de ,informatii , in mai multe video clipuri ,pentru ca sunt f multe lucruri importante de stiut !
Va mulțumim pentru osteneala!
Si eu va multumesc ! 🤝
As dori să ne spuneți tratamentele la vita de vie.Pentru fainare ,putregai etc.Va mulțumim pentru sfaturile bune!
👉ua-cam.com/video/2M8myUrRXps/v-deo.htmlsi=UDbhtXkwO6e3AeKt
Sa traiti!
Și dumneavoastra !
Like 14. Frumos
👍🤝
Multumesc
Cu drag !
Multă sănătate,o întrebare; în ce anotimp se irigă
Va salut ! Daca folositi fertirigarea si pomii sunt pe rod ,irigarea incepe la dezmugurit si comtinua pana dupa recoltare !
Daca folositi doar apa pentru irigat ,udarile se fac cand apa din sol este dificitara (cand e seceta).
Bună seara! Mai există o problemă la irigarea prin picurare care poate conduce la sărăturarea solului pe adâncimea 0-30 cm, zona unde se dezvoltă rădăcinile pomilor tineri sau ale legumelor anuale. În caz de secetă prelungită şi în funcţie de preţul apei pe care o avem la dispoziţie, vom iriga cu economie. Apa din sol, în funcţie şi de natura solului, tinde să urce prin fenomenul de capilaritate, transportând şi sărurile solubile care se vor acumula în stratul 0-30 cm (petele albicioase de la suprafaţa solului). Solurile din judeţul Tulcea conţin săruri solubile (cele joase, apropiate de bălţi desecate), sodiu schimbabil (care creşte pH-ul solului chiar până la 9), calcar solubil (care creează cloroza ferică). De aceea, periodic, aşa cum aţi spus şi dvs, irigarea (dacă nu plouă abundent) trebuie să se facă prin inundare, pentru drenarea acestor săruri sau pentru redistribuirea lor în sol. Iată un motiv în plus, pentru ceea ce aţi spus dvs şi anume ca picurarea să se facă din abundenţă. Pentru cei care vor să înfiinţeze livezi, mai ales în extravilan, le recomand să meargă la OSPA Tulcea, cu o poză a terenului de la APIA sau de pe Google şi vor primi informaţia simplă dacă terenul respectiv este favorabil pentru livadă şi ce specii pomicole se dezvoltă mai bine. În intravilan e puţin mai greu, pentru că hărţile pedologice nu acoperă şi intravilanul, dar, ţinând cont de faptul că unităţile de sol sunt mari şi foarte mari, se poate face o interpretare.
Va salut ! Va mulțumesc pentru aceasta dezvoltare a subiectului din acest tutorial !
Eu, la pomii mei, de 6 ani, le am bagat vara asta de 3 ori apa...150l, 100l, 80 l. Cu picurarea doar m as fi jucat. E doar pt pomii mici, pana in 3 ani, asa cum ati spus.
Da așa este!
Salut domnu. Am nevoie de un sfat urgent. Nu am irigare la vie, și muscatul de Hamburg deja începe sa tragă din boaba... Am întrebat la cunoscuți dacă pot sa ud cu o cisterna și mulți ai spus ca fac mai mult rău... Dar ploi nu se anunță și tot rău va fii.. Cum spuneți? Mersi
Faceti o udare ca nu este tarziu !
Nu se iriga doar daca strugurii sunt aproape copti sau cgiar copti !
Cu stima si mult respect. La finalul clipului faceti niște precizări privind pomi mai în vârstă. Am un sistem de picurare si spre exemplu dacă las la irigat sa zicem 60 litri per pom ar fi inutil datorită faptului că picură in acelasi loc plus cantitatea prea mică? Va multumesc anticipat
Nu este inutil dar este insuficient ,așa ca puteți sa adăugați un rând de furtune și lasati sa meargă mai mult iar pentru aprovizionare profunda poate vine zăpada la iarna .
Oricum e destul de bine sa faceți cum am spus .
Succes !
@@pomicolanalbant mulțumesc pentru timpul acordat.
Va intreb, daca la pomi de 5......10 ani ,se poate pune sistem de irigare prin picurare, daca la aproximativ 50 cm se baga in pamant o teava lunga de ~ 40 cm in care sa pice apa si asa se uda in adancime.
Apa trebuie sa ajunga pe toata circumferinta ,pe o raza de 1,5 m indiferent de ce metoda folosim .
Daca nu pomul va suferi modificari la nivel radicular .
Voi veni cu un tutorial sa explic cum stau lucrurile ,cat de curand !👍🤝
Buna seara.
Ma gandesc sa instalez un sistem de picurare .
Va da randament un furtun cu legume pe ambele parti ? de ex vinete,ceapa,ardei grasi,gogosari,morcovi,salata verde, sau ar fi mai bn o planta pe picurator in loc de 2 plante pe picurator ?
Vreo sugestie cata apa sa dau pe picurator si cat de des ? 1 litru de apa , jum de litru mai multa apa si mai rar sau mai putina apa si mai des ? Ma refer la legume.
Va multumesc
Daca plantati stanga dreapta legume ,trebuie sa folositi banda de picurare cu distanta intre gauri de 30 cm si lasati sa picuru pana cand acele cerculete umede ,se unesc ,formand o banda umeda continua .
Daca este seceta iar in vecinatate nu este apa deloc ,trebuie sa repetati la 4/5 zile (depinde de vreme).
Scopul este ca pamantul sa fie umed cat mai constant ,adica nu sa facem o alternanta intre baltire si uscare a terenului !🤝
@@pomicolanalbantVa multumesc pentru ajutor.
As mai avea inca o intrebare 😁
Ar fi o idee buna ca de la rezervorul cu apa sa trag un furtun de 16 mm pana la coloana principala de 32 mm pt a evita costurile fitingurilor costisitoare ? Va avea destul debit sa alimenteze cele 10 benzi de 6 m lungime ?
🏝️👍
Bună ziua. Aștept să văd cum faceți irigarea la pomii mai mari. Spuneți că sistemul de picurare nu mai este eficient la pomii mai mari de 3 - 4 ani, iar întrebarea mea este: De ce nemții folosesc doar sisteme de irigare prin picurare la pomi, indiferent de vârsta pomului, iar furtunurile sunt puse la tulpina pomului? Dacă nu ar fi eficiente așa cum afirmați dumneavoastră nu cred că le-ar mai folosi.
Ce sursa de apa aveți ?
Din fântână.
Pentru sursa pe care o aveți , va recomand sa luați un furtun tip spray de 50 mm (se vinde online la rolă de 200 m ,și costa 200 lei .
Acet furtun uda trei m in stana și trei in dreapta adtfel uda întregul interval .
In funcție de sursa de apa si de pompa , dați drumul la mai multe rânduri sau mai putine .
Furtunile livrează la câteva atmosfere si puteti regla di presiune , cât sa ude in Stanga si-n dreapta .
Dacă credeți ca va mai pot ajuta cu ceva Spune-ți !
Despre altoirea la nuc știți ceva? Asta a rămas o mare enigmă pentru mine și am încercat ani la rând cu zero rezultate.
Ce metode ai incercat si ce ai facut,cand ai recoltat altoiul,unde l-ai tinut,perioada cand ai incercat,ofera detalii si astfel poate ti se va spune unde ai gresit.
Am încercat doar vara în inel, ferestruică și în T, iar altoii i-am folosit pe loc, nici 5 minute nu i-am ținut. Am folosit inclusiv material recoltat din același pom care trebuia altoit.
vrem sa vedem concret cum udati pomii batrani. Stima.
Astăzi vioi iriga la gutui și voi filma ,iar săptămâna viitoare voi posta ,multumesc pentru sugestie !
@@pomicolanalbant Foarte important de vazut irigarea intrucat a fost un an secetos. Am un prun care mi-a dat roade multe anul trecut desi voiam sa-l tai pentru ca nu facuse nici o pruna. Anul asta 2022 dupa taierile din primavara, a legat de 4 ori mai multe prune ca anul trecut dar a venit seceta si prunele de marime jumatate cat dimensiunea finala s-au stafidit iar prunul le-a abandonat. Nu am avut pic de boala in el tratamente efectuate corect foliaj frumos. Nu mai aveam apa in fantanta. Daca inainte scoteam din fantana 4 metri cubi pe zi, in seceta luna iulie am scos 2 mc in 2 zile. Neavand apa suficienta sa ud prunul am folosit apa doar pentru gradina cu radacini mai la suprafata : vie, mure, zmeura rosii capsuni. Aveam regrete ca nu am taiat o creanga groasa din mijloc in primavara pentru a tine restul de fructe si a nu le parasi fiziologic. Cu siguranta gaseam 1 metru cub pentru irigat. Am gresit de aceea este esential pentru mine sa vad o filmare cu udarea prin inundare, am intuit ca picatura nu este suficienta, am nevoie de experienta unui profesionist. De cate ori era suficient sa ud parul pentru a salva fructele si ce cantitate. Are 3 m inaltieme si un diametru de 2,5 m. Stima.
Va salut dl Daniel,îmi pare rău ce aud,nu stiu dacă atu văzut filmulețul spanacul dar asta fac eu ca sa nu mai un prunii .
Adica cultiv intervalele cu toate cele necesare ,ma folosesc de umbra Prunilor ia prunii își trag apa din interval.
Pe rândul de pomi nu am avut nevoie de apa și am avut prune cât Iul de găina ,pentru ca urând legumele prin picurare el a avut umiditate constanta.
@@pomicolanalbant Am inteles. Prunii isi iau apa de la sistemul de picurare al legumelor. Stima, multumesc pentru raspuns.