Medicina sportiva in cazul copiilor

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 сер 2024
  • Afla informatii utile despre medicina sportiva si cresterea armonioasa a copiilor direct de la domnul doctor Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, CMO FRR, secretar general Societatea Romana de Medicina Sportiva. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarile tale.
    Detalii si pe www.sfaturimedicale.ro
    Medicina sportiva in cazul copiilor imbraca mai multe aspect, care vor fi detaliate mai jos.
    1. Cel mai important aspect este cel legat de identificarea unor probleme ale aparatului locomotor. Pot exista si probleme ale aparatului respirator sau ale aparatului cardiac, dar de obicei acestea nu sunt diagnosticate de medicul sportiv. In schimb, piciorul plat, scolioza, cifoza, malformații la nivelul membrelor si altele raman apanajul medicului sportiv in ideea in care evident copilul practica un sport. Aici este zona cea mai frumoasa si provocarea cea mai mare pe care eu, ca medic sportiv, o simt.
    2. A doua chestiune importanta este de a urmari recuperarea acestor copii. Ei intradevar merg catre medicul de recuperare medicala, catre salile specializate, dar tu ca medic sportiv ramai in contact cu el si pe undeva faci si legatura intre zona de recuperare si echipa unde activeaza, adica antrenorul, preparatorul fizic. De avut in vedere faptul ca preparatorul fizic are un rol de reinsertie ulterioara in activitatea lui sportiva.
    Aici un alt aspect care intra in atribuțiile noastre, chiar daca nu e neaparat o mare placere aspectul asta birocratic, este acordarea vizei de medicina sportiva. Pentru ca un copil nu poate face sport organizat, nu poate fi legitimat daca nu il vede de doua ori pe an medicul sportiv. Copilul rebuie sa aiba o viza bianuala de la medicul sportiv pentru a-si desfasura activitatea.
    3. Al treilea aspect al medicinei sportive la copii este legat de diferitele sfaturi nutriționale si tendința parinților de a da foarte devreme suplimente nutritive. Trebuie un pic calmata aceasta tendinta, eu fiind totusi un fan al suplimentelor nutritive in sport. Eu chiar utilizez serios la sportivi suplimente, dar nu am neaparat dorința de a le incepe la varste foarte fragede. Vin parinții si spun “Baiatul meu are 8 ani, are un viitor extraordinar in tenis. Ce proteina sa ii dam?” Si eu il intreb: “Ce tip de carne mananca? “Lasati carnea, intram pe suplimente”, zice parintele. “Copilul are potential.” Caz concret, da?
    Potentialul copilului se dezvolta printr-o nutritie echilibrata, in primul rand prin hrana normala. De cate ori maninca vita? de cate ori maninca peste? Ce pasare maninca, pui, curcan? Ce carbohidrati ia? Cate fructe, cate legume? Sunt alte intrebari mult mai importante la 8 ani, decat de la ce producator sa cumpere o proteina sau aminoacizi. Sunt alte lucruri mult mai importante. Si atunci este necesar sa comunicam cu copilul, impreuna cu parintele, ca sa ințeleaga de ce e important micul dejun, de ce trebuie sa nu mancam tot timpul paste si pizza, de ce citricele sunt bune, de ce merele sun bune si asa mai departe. E o discuție frumoasa in care tu poți cladi ceva bun in copilul respectiv, dar trebuie sa ai rabdare pentru ca intr-o lume nebuna ce medici isi mai pierd rabdarea… si asta e o discutie de finete si nu are cine sa o faca. Este evident tu ca medic sportiv trebuie sa imbini sportul cu scoala si nutriția. Trebuie sa-i explici ca va veni si vremea suplimentelor. Nu e nicio problema, tot domnul doctor ți le va da dar un pic mai tarziu. Cred foarte mult ca pana la un ciclu gimnazial copiii se pot dezvolta fara suplimente nutritive. Vorbim de suplimentele specifice sportului. Nu intru in aria de pediatrie, ca ia a vitamina D3, vitamina C, echinaceea si asa mai departe. Eu nu vorbesc de apanajul pediatriei, eu vorbesc de suplimentarea specifica sportului de performanța sportul in general cu accent pe sportul de performanța.
    4. Al patrulea aspect - si aici, pana sa lucrez intr-o clinica privata acum 10 ani, nici nu imi dadeam seama ca exista si acest aspect - este legat de toata birocrația aceasta din scoli. Poate sa faca sport, nu poate sa faca sport, de ce nu poate sa faca sport. Pentru ca toata birocrația asta din sportul scolar la liceeni intra la un moment dat tot in atribuțiile medicului sportiv. Si mai departe, cu mai puțin accent la copii, este tot partea aceasta de legislație antidoping, de prevenire a dopajului in sport. In fine, sunt mai multe aspecte care nu sunt legate neaparat de copii.
    Principalele direcții sunt cele pe care le-am enunțat anterior. Provocarea ramane descoperirea patologiei mai ales a celei locomotorii. Te simți bine cand vezi ca ai putut interveni mai devreme, mai rapid si mai efficient si vei avea un adult sanatos. Stim cu toții, altfel corectez o scolioza la noua ani fața una la 13 ani sau la 10 ani fața de 15 ani. Si intrarea aceasta timpurie in ketoterapie, in corectare, in inot si asa mai departe este categoric un factor frumos care genereaza satisfacție in munca de zi cu zi.

КОМЕНТАРІ •