Fizik Bilmeden Süper Kahraman Olunur Mu? - Olmaz Öyle Saçma Bilim - Prof. Erkcan Özcan - B15
Вставка
- Опубліковано 9 лют 2025
- Bu bölümde Prof. Erkcan Özcan'la mekanikten başlayıp fizik bilmeyen Örümcek Adam'ı, dinozorların tahmini boyutlarını, Don't Look Up filmini ve devleri masaya yatırıyoruz.
Mekanik nedir, nasıl işler? Kinematik ve dinamik nedir? Don't Look Up fizik kurallarına uygun bir senaryo mu? Örümcek Adam fizik bilseydi sevgilisini kurtarabilir miydi? Süper kahraman filmlerinde fizik kuralları ne işe yarar? Dünyamıza bir meteor çarpması engellenebilir mi? Van Ellen Kuşağı nedir? NASA'nın DART görevinin amacı ne?
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @flu
FluTV "Dünyanın En Otantik İçeriklerini Sunan" yepyeni bir dijital platformdur.
Videolardan haberdar olmak için lütfen abone olun:
➡ bit.ly/FluTv
Olmaz Öyle Saçma Bilim serimizin diğer videolarını izlemek için:
➡bilim.flutv.online
#OlmazÖyleSaçmaBilim #ErkcanÖzcan #Mekanik #SerpilÖzcan
Kripto Destekleri için: 0x87a9538Af8f5f80371233951438b7faf9570B82C
Fizik Bilmeden Süper Kahraman Olunur Mu? - Olmaz Öyle Saçma Bilim - Prof. Erkcan Özcan - B15 videomuzu beğendiyseniz en güncel diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.
➡Ukrayna Rusya Krizi - Amerika Günlükleri - Razi Canikligil - B08
• Ukrayna Rusya Krizi - ...
➡“Cinsel İlişki Yoktur!” - Yazar Burada Ne Demek İstemiş? - Aytuğ Akdoğan - B27
• “Cinsel İlişki Yoktur!...
➡Enerjinin Sonu - Olmaz Öyle Saçma Enerji - Konuk: Mehmet Doğan
• Enerjinin Sonu - Olmaz...
➡Dinozorlar Var - Duygu Uysal (Official Music Video)
• Dinozorlar Var - Duygu...
➡Kendi Hayatının Kahramanı - Olmaz Öyle Saçma Oyunculuk - Celal Kadri Kınoğlu - B04
• Kendi Hayatının Kahram...
Kanalımıza katılın: uye.flutv.me
Patreon destek sayfamız: flutv.me
Kanal: flutv.online
Twitter: / flutivi
Instagram: / flutv.online
FluTV Discord: discord.flutv.me
Biraz da son zamanlardaki yorgunluktan dolayı başlarda bir tık yavaş başlamışız. Her videoda olduğu gibi istemeden de olsa atladığımız, dikkatimden kaçan noktalar da olmuş. Bunlardan videoyu tekrar izlediğimde fark ettiklerimi affınıza sığınarak not düşeyim. Bir de fırsattan istifade, Almanya'da doktora yapan KahveLab ekibimizdeki eski öğrencilerimizden, meslektaşım ve dostum Alperen Yüncü'ye de sohbete katkısı için teşekkürler.
* Oort Bulutu'ndan gelen ve Güneş çevresinde eliptik bir yörüngedeki bir kuyruklu yıldız için, Kepler'in ikinci kanunu zaten Dünya civarına geldiğinde kuyruklu yıldızın hız kazanmasını zorunlu tutuyor. Kabaca, Güneş'in kuyrukluyıldızı çekim kuvveti onu hızlandırıyor diye ifade edebiliriz.
* Hava sürtünmesi tesir kesit alanı ile doğru orantılı. Yerçekiminin uyguladığı kuvveti ise kütle ile, yani yoğunluğu aynı tuttuğumuz sürece (canlıların yoğunlukları kabaca birbirine denk alınabilir) hacim ile doğru orantılı. Bu yüzden canlı küçüldükçe alanı küçüldüğünden hava sürtünmesi de azalıyor, ancak hacim daha ciddi oranda küçüldüğü için yerçekiminin uyguladığı kuvvet daha fazla azalıyor. Bir canlıyı alıp, photoshop ile 10 kat küçültsek, alanı 100 kat, hacmi 1000 kat küçülüyor. Hava sürtünmesinin aynı zamanda hızla ilişkili olduğundan (kabaca hızın karesi ile doğru orantılı), küçük canlılar daha düşük hızlardayken sürtünme yerçekimine eşitlenebiliyor. Bu şekilde ne kadar yüksekten düşerse düşsün, bir karınca adeta kendiliğinden paraşütle atlamış gibi oluyor.
* Angry Birds ekran görüntüsü üzerinde parabol oturtmak isteyenler için: www.geogebra.org/m/AYesWn43
* Kas ve kemik yapmakta kullandığımız şeyler tabi ki çoğunlukla proteinler. Karbonhidrat vs. derken kast ettiğim karbon, hidrojen ve oksijen içeren organik moleküller.
Hocam bir eklemede ben yapayım, 01:10'da bahsi geçen tekerlek 90'lı yıllarda Mecanum ticari markası adı altında piyasaya sürülen bir ürün, omni wheel adıyla da anılıyor, şu sıralar mobil robot uygulamalarında tekerleğin yuvarlandığı yöne dik eksende hareketi tekerleği çevirmeden yapma imkanı sağladığı için tercih ediliyor.
anlatımınız çok keyifli teşekkür ederiz
Hocam yalvarırım bu seriyi daha hızlı getirebilin, emeğiniz için sağ olun.
Hocam yorgun çıkmışsınız geçmiş olsun.
Erkcan Hocam, videoda JP örneği verirken de aslında fi tarihinde babamla (mak müh) beraber (yük elk müh) muhabbet ederken, aslında bu evrimsel süreçteki kıyametlerin tüm canlılığı etkileyecek ölçekte olmasının asıl nedeni alışagelmiş fiziki modelin büyük ölçekte değişmesinden kaynaklı diye yorum yapmıştık. Şimdi bu cümleyi örnekle açıyorum, ne kadar büyük bir meteor da olsun yeryüzü üzerindeki tüm büyük canlıları birden yok etmesi, gezegenin bütünlüğünün korunduğu bir şekilde mümkün değil diye kabul ettik. Bu denli devasa kemikler ve büyük canlılar günümüzde yoklar, en azından bazı canlılar bu şekilde büyümeye evrimleşebilirdi ama su canlıları hariç karada hiç büyük canlı yok en büyük fil var, ortalama bir dinozor boyutunda. Büyük kütle büyük kütle çekimi uygular diyerek "m Dünya = m Eski Dünya + m Meteor" dersek çünkü meteor sekip gitmedi dünyaya karıştı, dünyanın kütlesi koca bir meteor kadar arttığından yerçekimi ivmesi de arttı, atmosfer kalınlığı da buna göre değişti ve tüm canlılar bu artan ivmeden etkilenerek yere doğru çekildiler. Meteorun çarpması değil kütle çekimi artırması büyük-dev yaratıkların sonunu getirdi diye düşünmüştük. Dinozorlardan evrimleşen ve yere batmak sürünmek yerine uçmayı tercih edecek şekilde evrimleşenlerde de kemiklerin içinin boşaldığı boyutlarda küçülmeye gidildiği KUŞlara hafifleyerek evrimleştiğini görüyoruz. Bu hipotez araştırıldı mı doğruluğu var mı bir taraftan da size sormak istedim.
Nerdesin hocam nerdesin! Özledik ya. Daha izlemeden bastım, like mike ne varsa. Keşke işi gücü bırakıp kendinize bir kanal açsanız. Ülkede bilimsel paylaşım adı altında Wiki’den alıp içerik yapanlara karşı çok kuvvetli olurdunuz.
İzafiyet teorisinin yanlış olduğunu matematiksel olarak hesapladım ama çoğu kişi bunu görmezden geliyor erkcan hocaya da gönderdim ua-cam.com/video/JBFTBBqhOt4/v-deo.html
Kanalı var da video yok
@@osmanfurkankorkmaz2367 tez halinde gönderdim
İlaç ilaç adam resmen, flu tv nin gosu su
Sırf Erkcan hoca için katıl butonuna tıkladım 😅
26 yaşındayım, hastalığım yüzünden okula gidemedim, 7×8 ne ediyor onu bırakın, matematik bilgim sıfır. hiçbir şey anlayamama rağmen fiziği o kadar çok seviyorum ki Flu TV'nin Erkcan hocayla olan programını kaçırmamak için diğer programlarına da katlanıyorum (!). Umarım bir gün moral ve psikolojik olarak hazır hissettiğimde eğitim hayatıma başlarım.
Sizin gibi insanlar olduğunu bilmek mutluluk verici birşey kardeşim
@@KuruGürültü-1 Teşekkür ederim 😊
Geçmiş olsun çok. Çok bir şey kaçırmış değilsin arkadaşım. Okul senin kendi kendine düşünecek bir fırsatı sana sunmak yerine diplomaya ve sınavlara odaklanmış bir sistem. Kendi kendine bu isteğinle devam et okumaya ve daha önemlisi okudukların üstünde düşünmeye, emin ol okulla onca yıl geçtikten sonra ne işe yaradıgını bilmediğin temelsiz yüzlerce bilgi yerine dünyayı anladıgın birkaç bilgi ile hayatına daha aydınlanmış bir şekilde devam etmen daha olası. Üstelik de bilgiye her zaman için ulaşmak gibi bir amaç yerine merakının seni yönlendirdiği şekilde zihnini daha verimli olarak kullanabilirsin. Genel olarak okulların hepsi yukarıda belirttiğim şekilde diyemem fakat okulların çoğunluğunda bu şekil bir anlayış yok. Bence kendi merakın ve bu merakını merak ettiğin konu üstünde derinleşerek iyice kamçılaman çok çok daha iyi diye düşünüyorum. Umarım ilgin merakın daha da artar önündeki yıllarda.
@@Riemannian Çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için. Kesinlikle okul her şey değil katılıyorum, sadece benim içimde bir ukte olarak kaldı bir sınıf ortamında sıralarda oturarak ders dinlemek. Umarım ilerde güzel şeyler olur ve ben geçmişe bakıp üzülmem.
Ben de parasızlıktan, bilgisizlikten ve zamanında meslek liselerine katsayı vermediklerinden elektronik mühendisi olamadım. Herkesin bir uktesi var.
Ama elimizin altında internet var artık. Ünvanları boşverirsek gerçekten güzel bilgiler var internette. Hatta okulların bilgileri bile eski kalabiliyor zaman zaman.
Umarım bir gün okuluna kavuşursun.
Fizik okuyan birisi değilim ama bu programı seviyorum. Herhangi bir bilim kitabının genel okuyucuya uyarlanmış versiyonu gibi. Anlaşılır.
Amacım size sataşmak değil ama bu yorumu görünce size denk geldi. Özellikle Türkiye’de şu algı neden var; “şunu okumadım, eğitimini almadım ama” o kadar çok deniyor ki. Bir şeylere ilgi duymak veya sevmek için illa onun bölümünü okumak gerekmiyor bence.
Mesela çok basit bir konu hakkında konuşuyoruz insanlarla; örnek veriyorum sinemayla ilgili bir şey söylüyorum hemen “sinema tv mi okudun” hayır kardeşim bir şeye ilgi duymak için 4 sene okumak gerekmiyor. Öyle olsa 30 yaşında olup 30 tane üniversite bitirmem gerekirdi. İngilizce, Fransızca biliyorum, ili üç kitap öneriyorum “edebiyat mı okudun?” Sorusu geliyor.
Daha basit ve kısa kesmek gerekirse mesela Kanalın sahibi İlker hoca her konuğu ile az çok bir şeyler konuşabiliyor, ilgisi olduğu şeyler. Her insan böyle ucundan da olsa ilgi duyabilir. Bizim insanımız aşırı focus yaşıyorlar. Okudukları bölümden mezun olunca başka bir gelişim göstermek yerine kenara çekiliyorlar sanırımx
@@oguzelinc2048 Haklısınız. Özellikle Türkiye'de bir şey hakkında bilgi edinmek için gidilecek en iyi yer üniversite olmayabiliyor çoğu zaman. Hep de insanlar birbirlerini yine üniversiteler üzerinden tanımlayıp açıklamak zorunda kalabiliyor. Bunu bir çeşit sertifika olarak kullanıp duruyoruz. Yine de her kişinin belirli konular üzerinde yoğunlaşması söz konusu. Ben lisede FM okumadım ve üniversite sınavına çalışana kadar da matematiğim dahi kötüydü. Üniversite de de psikoloji okuyorum. Bu sıralar da evrimsel psikoloji alt dalından evrim ile ilgili kitaplar okuyorum. Fizik okumamamdan kastım bu. Fizik gerçekten çok güzel bir bilim dalı ama bu program haricinde fizikle hiçbir bağlantım yok. O yüzden fizik okuyan birisi değilim dedim kendime. Yine de kendimizi dar kalıplara sıkıştırmamalıyız dediğiniz gibi. Günümüzde multidisipliner olmak çok daha önemli hale geldi.
Harika bir sohbetti. Emeğinize sağlık. Ben de 94 doğumluyum. İTÜ mezunu Elektrik elektronik mühendisiyim. Ancak şu an bir kahve dükkanı işletmen var ve bu işletmenin çoğu teknik ve el emeği işini kendim yaptım. Buna örnek dış ve iç ahşap lambiri kaplamasını verebilirim. Çok alındım açıkçası 🥴 Sizi çok seviyorum. İyiki varsınız. Maalesef yıllarca televizyonda vs. Zehirlendik. Artık izleyebileceğimiz şeyleri seçebilmesin tadını çıkartıyorum. Ve sizinle olmaktan çok mutluyum.
Her bölümü 3-4 defa seyrediyorum. Lise eğitiminde öğretilen "şeylerin", formüllerin ne işe yaradığını, ne kadar önemli olduğunu görmek iyi geliyor.
erkcan hocayı daha fazla görmek istiyoruz gelsin gününü anlatsın o bile yeter
yayla ışık hızının neden öyle olduğunu anlatması çok iyidi hocanın ya valla bende çok yorum yazmıyorum ama seviyorum bende çok bu programı.
Teşekkürler.
Erkcan Bey, sizi dalgın gördüm veya öyle hissettim. Umarım her şey yolundadır. Ülkedeki en değerli bir iki insandan birisiniz. Sizi daha sık görmek isteriz.
Hocam lisede fizikten nefret ederdim, benim jenerasyonum maalesef benzer hislerle yetişti. Sizi dinledikçe hem mutlu oluyorum hem üzülüyorum. Ben çok parlak bir öğrenci değildim ancak potansiyeli olan çok arkadaşım ziyan olmuş sayısal hocalarımızın saldığı korku yüzünden. Sizi seviyoruz hocam, kendinize de bize de bir şeyler katmaya devam edin lütfen.
Hala nefret edebilirsiniz. Bugun modern fizik altinda anlattiklari neredeyse hersey matematik kimya ve biyolojinin alanidir. Butun bu arastirmalari yapan insanlar da Fizikle ilgisiz Matematik Elektrik ve Makine muhendisi bilim insanlari ve mucitlerdir. Yukarida da tek tek detayli yazdim isterseniz okuyun selamlar.
@@otorvalds teşekkür ederim, okuyacağım. Selamlar.
@@otorvalds mekanik dersini modern fizik adı altında görmüyoruz zaten merak etmeyin. Mühendisliğe de fizikle ilgisiz demişsiniz çok komiksiniz.
@@flowerdl evet zaten goremezsiniz ben de ondan bahsediyordum. fizik muhendislikle ilgisizdir demedim videodaki pek cok konuyu referans olarak gosterilen aydinlatan insanlar aydinlattiklari zamanda fizik muhendisligi yapmiyor dedim. okudugunuzu iyi anlamadan tartisma yaratarak komik duruma dusmeyin bence gercekten okudugunuzu anlayin anladiginizi da basitce anlatabilin ya da anlamadiginiz noktada sorun bu cok buyuk ve zor bir olay olmamali. amacim sizinle tartismak degil bunu da yanlis anlamayin belki de ben yanlis biliyorumdur cunku kendi goruslerimi burada acikladim.
@@otorvalds yukarıda fizikle ilgisiz… diyip devam etmişsiniz. Kendimi de gayet iyi ifade ettiğimi ve sizi anladığımı düşünüyorum.
Thanks!
Erkcan hocamız, Türkiye'nin en değerli bilim insanlarından bir tanesi, kendisini flu tv'den önce de takip ediyordum, İlker hoca ve Erkcan hoca aynı programda, kalite başarıyı getiriyor..
Superman'in uçmaya başlama sebebi şu: Başlangıçta çizgi romanda çok yükseğe zıplayabiliyor. Sonra Superman'in 1940'larda bir animasyonu yapılıyor(ki bu Superman'in ilk ortaya çıktığı zamana yakın bir tarih), animasyoncular çizgi romanın yaratıcısına Superman'i animasyonda sürekli sürekli zıplatmanın zor olduğunu söylüyorlar ve uçurup uçuramayacaklarını soruyorlar. Çizgi roman yaratıcısı da kabul ediyor ve Superman öyle uçmaya başlıyor. Hani bilmeyen varsa diye yazdım.
Hocamızı çok özledik. Daha uzun ve daha çok vidyo lütfen hocamızla
Hocam bi keyifsiz gördüm sizi, umarım her sey yolundadır
Yüreğime yük olan bazı sorumluluklarım var ve çok yorgunum. Ben de videoyu izlerken fark ettim dışarı yansıdığını. Teşekkür ederim düşünceli yorumunuz için.
Ne kadar kiymetli bir ogretim uyesi oldugunu bir kez daha soylemek istiyorum. Kavramlari oyuncak haline getirmeden basitlestirmek ozellikle meslegin deformasyonuna her an tabi olan kisiler icin cok zor. Diger isin uzmanlarinin konustugu flutv videolariyla karsilastirinca dahi hocanin kiymeti yeni ortaya cikiyor. Kalp, alkis, bas parmak ne kadar emoji varsa hakediyor hoca.
Hocam net ve işleri basitleştirip anlatıyor. Teşekkürler.
valla youtube da yorum yazmak adetim degildir ama dilinize emeğinize sağlık. muhteşemsiniz... fizigi insana sevdiyorsunuz değil de fizigin anlaşılmasını saglıyorsunuz demek istiyorum...anlaşılınca zaten herkesin ilgisini çekiyor konu. sadece anlayamadıgımız için uzak kaldıgımız muazzam konular bunlar (tüm videolar için söylüyorum yorum bu videoya denk geldi)
Daha dün gece 3 te öle aklıma takıldı Flu tv 'de geziyordum. Dedim Erkcan Hoca çıksa da izlesek. Çok iyi denk geldi😊
Uzun zamandır yoksunuz ? Yeni videolarınızı bekliyoruz. Erkcan hoca candır. Devamını bekliyoruz..
Bager hocayla niye seriye devam etmiyorsunuz, lütfen video gelsin artık! Dört gözle bekliyoruz...
Lütfen daha fazla "Olmaz Öyle Saçma Bilim" içeriği İlker abiiii! Erkcan hocam ben de boun'u kazandım fiziğe geçeceğim bu sene, şu an hazırlıktayım sizinle üniversitedeki hedeflerim üzerine tartışmayı çok isterim ama çok ünlü ve yoğunsunuz ulaşamıyorum :/ Bu hafta danışmanım üzerinden size ulaşmayı deniyicem bakalım :)
İzlemeye başlamadan hazırlık yapıyorum, heyecanlanıyorum 😄 çok teşekkür ederim.
Uyku sersemi su videonun kapak goruntusu yuzunden(ters asili duran orumcek adam) 30 saniye telefonumu cevirmeye calistim. Ters ceviriyorum oburleri duzelmiyor, bir daha ceviriyorum bu boyle kaliyor, yari uykulu anlam da veremedim😂
Tesekkurler bu arada gene cok eglenceli bir paylasimdi.
Nihayet yeni video geldi 👍 aylardır her gün kanala girip bakıyordum. Özledik sizi hocam. Siz ne anlatırsanız anlatın biz dinleriz.
Saatlerce bu sohbetleri sıkılmadan dinleyebilirim. Teşekkürler.
Azerbaycandan sevgiler sayqilar... Hocamizi selamliyoruz... yayinlara tez tez gelsin..... ruhumuz qidanlaniyor hocadan
Isaac Asimov, Hedef Beyin adlı kitabında, Erkcan hocanın açıkladığı fizik yasalarının boyuta göre oranlanmasını (yer çekiminden kütleye, momentumdan manyetizmaya kadar) çok detaylı bir biçimde anlatır. Bilim kurgu kitabı olmasına rağmen, teoride oldukça tutarlıdır.
Asimov bir bilim adamı olduğu içindir o tutarlılık.
H. G. Wells de aynı bence. Hatta bilim kurgu olmasına rağmen karşıt argümanları da kitaplarında işleyerek mantık çerçevesinde mümkün olabileceğini düşünebileceğimiz şeylerdir kurdukları. Sanırım buradan kaliteli bilim kurguyu bilimin henüz ulaşamadığı veya teoride mümkün olabilen konular olarak algılayabiliriz. Insterstellar filmi de buna örnek olabilir. Bunun dışındakiler fanteziye girebilir.
Flutv deki en sevdiğim seri. Lütfen daha sık gelsin.
Parçaçık fiziği hakkındada bir program bekliyoruz temel bilgiler olsada veya büyük patlamadan şimdiye bilinen deneysel gözlemlerimiz hakkında bilgiler
varlığınız ve erkcan hocayla çektiğiniz videolar varoluş sancısına ilaç olup umutsuz ülke insanına mutluluk hormonu salgılatıyor.emeklerinize sağlık teşekkür ederiz
Erkan Hocam eğitimci eğitsin bence ne kadar yalın bir anlatım. tüm programı büyük keyifle takip ediyorum. Yeni bölümü bekliyoruz. Ağzına Sağlık Erkan Hocam. emeğine Sağlık FLU TV
Hocammm nerdesin yaaa. Önceki videoları döndür döndür izle ezberledik artık. Özledik...😍🙌🏻🤓
Hayatımdaki kaliteli anların toplamına 44 dakika daha eklendi. Erkcan hocayı daha sık görme dileğiyle...
😊
Kesinlikle süper bir insan ve bilim adamı.sürekli yeni video var mı diye kontrol ediyorum.daha çok görmek istiyoruz.
Kapakta Erkcan Hoca'ya dair bir şey görmeyince başta çekindim ama kendisi yine burada bizlerleymiş, özlemiştik.
Bana fizik sevdiren sizsiniz, çok özlemiştik canım hocam.💘
Erkcan Hocam, candır caaannnn... bravo. hergün konuşsun. her saniyesini izleriz. selamlar sevgiler.
Harika bir bölüm yine. Erkcan hocaya da İlker hocaya da çok teşekkürler. Ne güzelsiniz, iyi ki varsınız!
Bir eşit ağırlıkçı olarak fiziği böyle rahat anlayabildiğim için teşekkür ederim flu TV ve erkcan hoca
Yine çok iyiydi. Teşekkürler. Umarın devamı you gelir
3.ye seriyi bitirişim, Erkcan Hocamı özledim. Yok mu yeni bölümler sayın Flu ekibiii :D
Muhteşem bir bölüm olmuş yine ama o kadar uzun zaman oldu ki yeni bölüm gelmeyeli kim bilir bir daha ne zaman gelir endişesiyle izlemeye kıyamadığım bu altın değerinde izleyip kenarda saklamalık videolarınız için zihninize, emeğinize ve en önemlisi de zamanınıza sağlık hocam🙏🙏
Bayılıyorum hocama devamı gelsin
hocam bidahaki ders şu momentum, momentum korunumu, momentum-enerji ilişkisi konularına baksak harika olur. bide uzaydaki cisimlerin ilk hızlarını aldığı mekanizmaları.
41:42 bu nasıl olmaz ya inanılmaz derecede şaşırdım. Hobi olarak uzayla ilgili belgeselleri çok sık tüketiyorum ve ben de uzaydaki her şeyin dünyadan katlarca fazla radyoaktif olduğunu zannediyordum. Demek ki biz belgesellerde kullanılan birkaç terminolojiyi yanlış algılıyoruz bu başlıkta.
Belgesel dublajlarında o kadar yanlış çeviri oluyor ki
şükür kavuşturana hocam. izlemeden atalım likeımızı.
Bir daha bu kadar uzamasin lütfen :-)
Keyifle izleyecegim bir video olacak 🤘🏻
anlatılan şeyler daha fazla gorsel ve ornek vıdeo ile zenginleştirilse daha da guzel olur.
Gözlerimiz yollarda kaldı hocam. Çok çok özlendiniz.
Bir sosyal bilimciye fiziği sevdirmek için özellikle kurgulanmış bir anlatım sanki. 😄 Çok çok teşekkürler.
Gözlerimiz yollarda kaldı Hocam
Hocam merhabalar size birkaç sorum var cevaplarsanız çok sevinirim.
1 yıldızlar süpernovalara dönüşürken neler gerçekleşiyor?
2 çekirdek hem parçalanırken hemde birleşirken nasıl enerji saçabiliyor? (füzyon fisyon)
3 Cerndeki yapılan çalışmalardaki belirsizliği nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sonraki bölümde evrenin başlangıcı , sonu , sınırı ve yapısından bahseder misiniz
Baştan aşağı kalite ne güzel kanal.
Seni dinlemeden uyuyamıyoruz. Çok daha içerik bekliyoruz sayın özcan ile
Daha izlemeden beyenip yorum yapıyorum. Yeter ki devamı gelsin
Hoca gibi hoca 👏 sabaha kadar anlatsın sabaha kadar dinlerim :)
Erkcan hocanın ´Fizik derslerindeki olumsuz algıyı kırmayı amaçlıyoruz ` yorumu çok güzel ve gerçekten bu videolar bu etkiyi sağlıyor.
Haydi yeni bölüm gelsin artık!
Gelen her konuğuna cok güzel sorular sorduğu icin ilker hocamida tebrik etmek gerekir
erkcan hoca o kadar iyi anlatıyor ki öğrencilerini kıskanıyorum. keşke benim hucam olsaydı
Arka plan ve Erkcan Özcan'ın etrafında oluşan garip bir parlama var ve bu beni kötü hissettirdi. Bu green screen bozuk mu hocam ? :D Arka plan da ayna olan videolarınızı izlerken İlker Canikligil'i ve yanındaki kişiyi görmek daha keyifli oluyor benim açımdan.
Hocam sizi daha fazla görmek isteriz açıkçası her bölüm ayrı bir keyifli.
sukur hocam gelmis☺️
Gün gördüm, günler gördüm, Erkcan hocayı gördüm, şad oldum !
İlker ve Erkan hocam. Çok teşekkürler.
Yine mükemmeeelll, Erkcan hoca ile araştırmalar yapıp bir şeylere kafa yormayı çok isterdim, zevkli olsa gerek :)
Erkan hoca nur saçıyor valla :) Abi şu yeşil ekran mıdır ışık mıdır nedir bi dengeleseniz. Durup durup gülüyorum.
Çok ara verdiniz, bu sırada eski bölümleri yine izledim, iyiki varsınız
Hocam merhaba Serbest düşme halinde cisimler bir düşüş halindeler buda bir çekim kuvveti olduğu anlamına geliyor. Peki serbest düşme durumda kütleleri fark olmasına rağmen neden yapılarına göre davranmıyorlar. ( Serbest düşme tam olarak nedir ? )
Hocamı çok özlemiştik. Çok sevindim tekrar görünce
Lütfen Erkcan Hoca'yla daha sık gelsin videolar
Hocam gözlerimiz yollarda kaldı şükür daha çok bölüm lütfen ilker abi
Erkcan hoca çok sempatik olduğu için sıkılmadan izliyebiliyoruz. Başkası anlatsa bu kadar sevilmeyebilir.
Sonunda üstadım yıllardır bu programın bölümünü bekliyorum Teşekkürler FluTV .
Hocam yaptığım bir deneyde şöyle bir gözlem yaptım.
Karanlık bir oda içerisinde kapı deliğinden içeri sızan ışığın önüne bir A4 kağıdı tuttum.
Bu esnada güneş doğuyordu.
Ve kapı deliğinden içeri sızıyordu.
Ve ilginç bir sonuçla karşılaştım.
Kapı deliğinden içeri sızan ışık fon üzerine düşerken dışardaki evlerin ağaçların vs gölgelerini bir resimmişcesine A4 kağıdı üzerine yansıtıyordu.
İşin ilginç yönü ise tıpkı ince kenarlı mercek gibi ters bir şekilde idi.
İlk önce baya şaşırdım.
İlginç geldi.
Gölgeler neden ters diye düşündüm?
Sonra şöyle bir düşününce gayet doğal ve olması gereken olduğunu fark ettim.
Çünkü delikten bakarken gözümü yukarı yükselttiğimizde dışarıdaki ağaçların evlerin alt kısımları, gözümüzü aşağı indirdiğinizde ise dışardaki ağaçların evlerin üst kısımlarını görüyordum.
Asıl ilginç olan kısım burada şuydu.
Odanın içinde kapı deliğine tuttuğum A4 kağıdını kapıya çok yakın tuttuğunda yada çok uzak tuttuğumda sadece bir ışık noktası olarak görünen şey belli bir mesafede tıpkı ince kenarlı bir mercek ile görüntü elde ediyormuş gibi idi.
A4 kağıdında nokta olarak görünen ışık ise güneşin görüntüsünün ta kendisiydi.
Sonrasında bunu iki delik ile denedim iki delik ile denediğimde delikler arasındaki mesafe yeteri kadar uzak olduğunda aynı şekilde iki farklı görüntünün oluştuğunu fark ettim.
Sonrasında bu deneyi florasan lamba ile bir gece vakti yaptığımda farklı bir ilginçlikle karşılaştım.
Florasan lamba ile yaptığımda tek deelikte arka ışıklı odada lambanın önünde duran cisimlerin gölgesi güneşte olduğu gibi net bir hal almıyordu.
Lamba ile önündeki gölge yapacak cismin ara mesafesine bağlı olarak ya hiç gölge oluşmuyor yada silik ve kenarlara doğru iyice soluklaşan gölgeler oluşuyordu.
Bunu iki delik ile denediğimde ise güneşteki gibi iki farklı görüntü oluşturmak yerine üst üste binen yer yer iç içe geçen gölgeler oluşuyordu.
Sonrasında işi biraz daha büyütüp bu deneyi bir arkadaşımın tavuk çiftliğine taşıdık.
Çünkü evde kaynak ile cisim arasındaki mesafeyi istediğim düzeyde uzatıp kısaltamıyordum.
Çiftlikte florasan lambayı çiftliğin en ucuna gölgesini oluşturacağımız cismide çiftliğin içine hemen giriş kapısının arkasına koyduk biz ise kapının dışında elimizde fonkağıdı, yine kapı deliğinden gölge oluşturma çabası.
Ve ardından sonuç ilgi çekici güneş ile aynı sonucu aldık.
Şimdi soracaksınız buradan ne sonuç çıkarmamızı bekliyorsun diye?
Şu meşhur çift yarık deneyi var ya.
İşte ona değinmek istiyorum esasında.
Çift yarık deneyinde oluşturulan yarıklar öylesine küçük ki kıl kadar desek yeridir.
Oysaki yarığa tuttuğumuz lazer yarıktan kat ve kat büyük.
Eee ne olmuş dersiniz belki.
Hemen söyleyim benim yaptığım deneyde florasan lambanın duruşu yatay şekilde idi.
Lambanın delikten bakıldığında tamamı görülmediği sürece gölgeler üst üste biniyordu.
Ne zamanki florasan lambayı yeteri kadar uzaklaştırdık ve delikten baktığımızda tamamı görünür oldu ozaman güneşteki ile aynı sonucu aldık.
Yani netice olarak bu deneylerim ile şu kanıya vardım.
Girişim deseninin oluşabilmesi için kaynağın görünür boyutunun yarık boyutundan büyük olması gerekli.
Sonrasında ışığın nasıl yayıldığını düşündüm ve taneciklerde girişim deseni oluştura bilirmi diye sordum kendi kendime.
Onun için florasan dan yayılan ışığı esas aldım.
Bir florasan lambanın hemen önüne florasan lambadan küçük bir engel koyduğumuzda florasan lambanın her iki ucundan da ışık gözümüze ulaştığını görüyordum.
Florasan lambanın görebildiğim her noktasında mikro askercikler olduğunu ve hepsinin gözüme doğru ateş ettiğini düşündüm.
Askerlerin kurşunları da tıpkı florasan lambadan gelen ışıklar gibi davranacaktı.
Sonrasında bu düşünsel deneyi çift yarık deneyine uyarladım.
Karşıya 1m aralıklarla yan yana 10 asker dizdim.
Bu benim ışık kaynağım olacaktı.
Ve onların karşısınada 1m ara ile 1m genişliğinde iki kapı koydum. Bu kapılar da çift yarığım olacaktı.
Ve bu kapıların arkasında düz bir duvar. Bu duvarda arka fon olacaktı.
Ve askerler bu kapılardan arka duvarda görebildiği tüm noktalara ateş edecekti.
Sonuç olarak askerlerin ortak gördüğü kısımlarda daha çok kurşun izi oluşacak ortak göremediği noktalarda hiç hurşun izi olmayacaktı.
Yani tanecikler de girişim deseni oluştura biliyor.
10 asker yerine 1 tek asker koyduğumuzda girişim deseni oluşmazdı.
Sonuç: girişim deseni dalgaya has bir özellik değil.
Elektronların girişim deseni oluşturması gayet doğal.
Sebebi kaynaktan çıkan elektronların farklı noktalardan farklı açıyla çıkarak yol alması yani yan yana dizilmiş 10 asker gibi davranması.
Işığında dalga değil başlı başına tanecik olma ihtimali çok ama çok yüksektir.
Çift yarık deneyinde elektronların gözlenirken girişim deseni oluşturmamasının sebebi ışık ile etkileşmesi olma ihtimali çok çok yüksektir.
Girişim deseninin dalgaya özgü bir özellik olmadığı girişim desenini parçacıklarında oluşturabileceği net olarak basit deneyler ile ortaya konulabilir.
Güzel çalışma olmuş.Tebrikler.
@@hasan_yaremchuk teşekkür ederim.
Güzel gözlemleriniz var ve bunları genişletmişsiniz. İlk keşfinize iğne deliği fotoğraf makinesi (pin point camera veya camera obscura) deniyor. Görüntünün ters çıkması gibi özellikleriyle birlikte tarihte ilk kez keşfedenlerden birisi İbni Heysem (Batı'da Alhazen olarak bilinir). Eğer 11. yüzyılda yaşıyor olsaydık, muhteşem bir buluş yapmış olacaktınız. (İnsanlık tarihindeki önemli adımı kendiniz atmışsınız, gerçekten çok gurur verici.)
Ancak çift yarık deneyinde karşılaştığımız durum sizin gözlemlerinizde karşılaştığınızdan daha farklı. Bir çok kaynaktan ışık gelen bir iğne deliği fotoğraf makinesinde göreceğimiz karman çorman desen, bir girişim deseni değil. Girişim deseninde sıradışı olan ve ışığın dalga özelliği olduğuna bizi ikna eden gözlem belli noktalarda ışık olmasını beklerken karanlık olması. Yani sizin tek bir ışık kaynağınız açıkken aydınlık olan, sonra o kaynak kapalı ve diğer bir kaynak açıkken gene aydınlık olan bir nokta, her iki kaynak aynı anda açıkken karanlık olabiliyorsa, bu dalga özelliğine işaret edebiliyor çünkü dağınık ya da değil, iki parlaklığı üst üste koyup da karanlık elde edemezsiniz ışık sadece tanecik olsa.
Her şekilde bu meraklı ve sorgulayıcı bakışınız, deney yapmaya yönelmeniz maalesef ülkemizde çok ender rastladığımız bir durum. Sizi canı gönülden tebrik ederim. Yaklaşım sağlıklıysa ve bir de eleştirileri değerlendirmeye alıp o yaklaşımı daha da yukarı taşıyorsanız, temelde bir bilim insanı oldunuz demektir. Çevrenizdeki insanlara ve özellikle de çocuklara bu yaptıklarınızı anlatmanız, sizden örnek almaları dileğiyle teşekkürler.
@@Erkcan hocam birşeyi göz ardı ediyoruz sanki değilmi?
Tek yarıkta da çift yarık ta da ışık sağa ve sola doğru saçılıyor.
Bu durumda çift yarık ta ortada bulunan engelin gölgesinin tam ortada olmasını beklemek bence başlı başına hatalı bir kanıdır.
Şöyle düşünelim yan yana yaktığımız iki fenerden çıkan ışığın karşı fona düştüğünde ışıkların üst üste bindiği yer daha aydınlıktır.
Oysaki iki fenerin ortasında kaynak yoktur.
Çift yarık deneyinde orta merkezin gölge değilde aydınlık olmasının sebebi bu etkidir.
Çift yarık ve tek yarık deneyini yaptığımda arka fon ve kaynak yarığa aynı oranda uzaklıkta iken her yarıktan geçen ışık aynı oranda yayılım gösteriyor.
Yani tek yarıkta 10 cm sağa sola yayılan ışık, çift yarık ta da her yarıktan geçişinde 10 cm yayılıyor.
Çift yarık ta her iki yarıktan geçen ışıklar belli noktalarda üst üste biniyor.
Işık olması gereken karanlık kesirlerde ise ortadaki engelin gölgesi üst üste biniyor.
Girişim deseninin oluşmasının sebebi ışığın dalga formundan ziyade yayılım açısından oluştuğu bariz bir şekilde kendini gösteriyor.
Malum lazer nispeten doğrusal bir ışık hüzmesi olarak gözlensede oda daima geliş açısına oranla çarptığı yüzeyden doğrusal olarak yansır.
Umarım anlatabilmişimdir.
Yani ışık dediğimiz şey fotondan ziyade başlı başına manyetik yüksek hızlı parçacık olma olasılığı çok daha yüksektir.
Lazerle yapacağınız bir çift yarık deneyinde arka fona düşen ışığı gözle gözlemlemeye çalıştığınızda ne kastettiğimi çok daha net anlayacaksınız.
Tabi bunun için arka fonu kağıt yerine yarı geçirgen bir materyal kullanmak ta hem gözlem hemde göz sağlığı açısından daha verimli bir hale getirecektir.
Denemenizi tavsiye ederim.
Girişim deseni dediğimiz olgu aslında bir yarım gölge tam gölge oluşumundan başka birşey olmadığını göreceksiniz.
Bir futbol maçı seyrederken bir futbolcunun yerde birden fazla gölgesinin gözükmesi ile aynı olaydan ibarettir.
Gözlem ve yaptığım deneyler bana şu sonucu veriyor.
Kaynak yarıklardan büyük ise girişim deseni oluşur.
(Çünkü ışık yarıklara farklı birçok açıdan ulaşır. Buda gölge açısında sapmaya sebep olur.)
Eğer kaynak yarıklardan küçük ise girişim deseni oluşmaz.
(Çünkü yarıklara göre ışık doğrusal tek bir noktadan geliyor gibidir.
Ve bu durumda gölge açısında sapma gözlenmez ve yarığın aksi olduğu gibi arka fona yansır.)
Bu benim şahsi kannatim hacam isterseniz uygulamalı olarak sizlerde deneyebilirsiniz.
@@Erkcan ha birde şurası var lazerle tek yarıkta da girişim deseni gözleniyor fizik bunu nasıl açıklıyor?
Erkan hocayı daha sık görmek dileğiyle, elinize sağlık.
Hocam Çok özlettin Kendini.Bu sayılmaz ona göre 🥰🥰🤗🤗
Peki ya zaten suyun içindeysek.. (soyut benzetme uyarısı) o yüzden kuantum mekaniğini anlamıyorsak..
Erkcan hocamizi cok ozlemistim
ya bu bilim bölümleri daha sık gelsinnnnnn
Konuya advanced düzeyde hakim olmanıza rağmen beyinsize anlatır gibi anlatmanıza bayılıyorum Erkcan Hocam. Yerli ve Milli Kurzgesagt'ımızsın
advanced mi kanka gelişmiş değil yani
zaten beyinsize anlatir gibi anlatamiyorsa tam olarak bilmiyor demektir :) iyiye isaret
@@ciftic çok mu önemli kanka
@@erwinjohanneseugenrommell evet yes çok important kanka use ingilizce btw
@@ciftic yazık
İlker Hocam All Tomorrows adında bir roman var sorduğunuz soruları (farklı fiziksel koşullarda evrimleşen canlılar) kendine göre biraz da bilimsel bir şekilde anlatmaya çalışıyor bakmanızı öneririm.
Bütün programları izledim. Yeni bir şey öğrenmek için değil ama lisede anlayamadığım şeyleri aslında basitce anlatılınca anlayabileceğimi görmek hoşuma gidiyor.
ömer hocayı çok özlüyorum, keşke herhangi bir kanalda yeniden dinleyebilsek
İyi yayınlar bilim insanları!
9:40 bir keresinde kafama binanın üstünden küçük bir böcek düşmüştü taş etkisi yaptı
Beklemekden yine gözümüz yollarda kaldı
Flutv olmadan bilim bu kadar keyifli olur mu peki ? ❤️❤️❤️❤️🥰🥰🥰
hocam peki dedik ki yer çekimi yüksek olan gezegenden bizim gezegene geldiğinde kalp kani pompalamak için daha güçlü daha büyük olması gerek, ve ya boyumuzun küçük olması gerek. simdi tersine yolculuk yapsak, yerden mesela Marsa gitsek, bir sure sonra kalp yetmemezligi yasanmicak mi?
Değerli hocamız Iter nükleer füzyon reaktörü konusunu biraz aydınlatabilir mi.Sınırsız enerji konusu kurtuluş gibi duruyor ama bu dünya nesili batırır mı bu işi.🙃 Rusya ABD AB ülkeleri Çin Hindistan vs.. ortak proje olduğu yazılmış ve tabi biz yokuz.Kısacası güneşe rakip bir enerji?Varmı oluru diyip kaçayım 🤔
SORU: Çeşmeyi az açıp elini yıkarsan ve çeşmeyi çok açıp elini yıkarsan hangisinde daha az su tasarrufu yapılır? Bence neredeyse eşit oranda olur.
Gözümüz yollarda kalmıştı hocam
Muhteşemsiniz, emeklerinize sağlık
Hocamm hosgeldiniz
Ayran içtik ayrı düştük hocammm hoş geldin :)
Erkcan hocam gözümüz yollarda kaldı. Fakat çok yorgun görünüyorsunuz. Sizi daha sık görmek isteriz. 🙏
Harika bir içerik daha olmuş emeklerinize sağlık Erkcan hocamızı çok seviyoruz