Satmak kötü degildir, ancak bunu dürüst yapması lazım, kendi yandaşlarına vermemesi lazım, başkası daha karlı bir teklifle geldiginde vermiyor, bizdendir verelim mantıgı hakim bu ülkede.
Sorun hukukun olmaması ve nepotizm işte. Hukukun olmadığı ülkede liberalizm de işlemez. Birinci şart hukuk, güvenlik gibi durumlari devlet güvence altina alacak. Ondan sonra eğitim ile nepotizmin iyi bir şey olmadığı çocuklara öğretilecek ve devlet liberalizm ilkelerini yürürlüğe koyacak.
@@ulascelik3424 Nepotizmin de çaresi küçük devlettir. Her insan nepotizme meyleder, küçük devlet buna imkan tanımaz. Göklerden bir karar gelsin de nepotizm bitsin diye beklemek saçma. Mantıklı oy verin.
Şuan ki ihalelerden bahsediyorsunuz anlıyorum ama burada bahsedilen çok farklı birşey . Konuyu ne kadar takip ettiniz bilmiyorum ama özelleştirme rüzgarının en hızlı estiği seneler 2002-2008 arasıydı ve bu dönemde Kemal Unakıtan bizzat bu işi üstlenmişti kendisi Başbakanlada sık sık bütçe ve ihaleler konusunda kavga etmiş , duruşu olan ve kimseye zırnık koklatmayacak yapıya sahip biriydi . Özellikle kendisine "yabancıya değil yerliye gitsin" diyenlere "parayı veren düdüğü çalar" en fazla veren ihaleyi alır demişliği vardır . O yüzden bu söylediklerinizi çok tutarsız görüyorum son bir kaç senede devlete verilen yetkilerin artması devletin güçlenmesine (bu halk için olumsuz bir durum) yol açtı ve bunun sonucunda böyle bir tablo ortaya çıktı , özelleştimeler bu tablodan ibaret değildir ve asıl önemli ve özelleştirilmesi gerekli kurumlar 80-2015 arası özelleştirilmiştir zaten .
Harbiden bu kadar büyük bir kanalın (Türkiye'de) liberalizmi bu kadar cesurca ve sade bir şekilde savunabilecegini veya anlatacağını düşünmezdim. gerçekten liberalizme bir çok liberal dernek veya partiden (Türkiye özelinde) çok daha fazla destek veriyorsunuz. helal olsun, yaşasın özgürlük
Hocam vallahi kamuculuk, devleti büyütmek akıl tutulması. Chpli teyzeler ezbere konuşmayı çok seviyor. Sorsan özgürlükten yanalar fakat devlet tekeline bayılıyorlar.
zekaya ihtiyaç duyduğun an biraz kitap oku, bu ekonomi çokta iyi değil,devlet elini çektiği her konuda bu ülkede tüyü bitmemiş yetimin hakkı yendi ülke bitişte, böyle saçmalıkları senin gibi zekaya ihtiyacı olan kabul eder.
Bi uygulama yanlış teknikle yapılıyorsa, uygulama değil teknik eleştirilmeli, özelleştirmeyi topyekûn karalayan biri günümüz dünyasını anlamaktan acizdir
Videodaki bazı noktalar gerçekten çok kilit ve Türkiye'nin çok önemli sorunları bence.Cem yılmaz'ın "Devlet dairesinde 5 kişi fotokopi çektiriyolar" mubabbeti hala çok yaygın.Türkiye'de 20 senedir işe gidip gelen ama ne işi ne kendini ilerleten o kadar insan varki. Ondan sonra videoda denildiği gibi bu insanların emekliliğini halk ödüyor, gelişmemişliğini yine tüm toplum çekiyor. Özelleştirmenin bence en iyi yanı şirketlerin yüksek rekabet ve gelişim ihtiyacından dolayı insanların böyle çürümesine izin vermemesi. Örneğin netflixin şirket kültürünü bi araştırın. Birde burda devlet dairelerinde 12 ye kadar kahvaltı yapan insanlara bakın :) Yüksek kalite hizmetin ve insanın nerde olacağını anlamak zor değil.
2 роки тому+1
Özel sektörün işçiden beklentisi devlet sektöründen ortalama olarak daha fazladır. Kötü yanı adamın posasını çıkarırlar. İyi yanı işçiye yüksek bir performansa zorladıkları için işçi kendini daha çok geliştirmeye çalışır ve bunun sonucu olarak bu ekonomik ve refah olarak büyüme sağlar.
Türkiye de serbest piyasayı anlatan nadir büyük kanallardan birisi hayat okulu Furkan sana teşekkür ediyorum insanları bilgilendirdiğin için umarım insanların fikrini birazda olsa değiştirirsin.
Abi bizim nefret ettiğimiz şey aslında satmak satmamak değil. Türk milliyetçisiyim, Anadolu halkı her şeyi devletten bekleyenlerle dolu, sosyalist görüşler ekonomide. Ya da otarşik her neyse. Bizim sinirlendigimiz sey mesela Samsun sigara markasını devlet elinden çıkarmak istiyor, devletin sigara markasi neden olsun? Gidip bir Türk şirkete satmali. O şirket de bunu yabancilara satmamali, pazarda yerini devren alip surdurmeli. Baska birine satar eder karisamayiz ama yurt disina gitmemeli. 200 yillik içki sirketimizi Amerikan içki devine Sigara markamizi tütün devine Seker markamizi şeker devine Kumaş fabrikamizi yine küresel giyim markasi devine satarsak o insanlar şu anda olduğu gibi o markalari alir. Verdiğimiz 2 yıllık isletme taahhutunu uygular, sonra da heem markayi fesheder hem de fabrikayi kapatir, yıkar adam kardeşim. İcindeki her şeyi de hurdaya satar. Sonra pazardan o yerli, ucuz pay çıkar ve onun yerine kendi markasını koyar. Daha ilerisini soyleyeyim, oyle sizin pazara girer, tesvik dağıtır. Bedava verir, kampanya yapar hediye yollar reklam yapar, sizin markayi kotulettirir. Sonra siz zarar ederken de satin alir sizi. Panda, Samsun, Tekel, Bomonti hep aynı kader. Böyle olunca onlarin pazar payi artar, icen yine icmeye devam edeceginden o para toplu yurt disina cikar. Piyasa onda olur ve değeri artırır. Bizler ise yerli markalari desteklemek zorundayiz, aksi hâlde kaybeden oluruz. Liberal demokrasi, serbest piyasa gelişmiş ve sanayilesmis ülkelerde olur. Almanya sanayilesirken pazarini korudu, Abd de. Her sey oturduktan sonra serbeste geçti. Bizde de oyle olmali
1:28 özel televizyonlar ve radyolar yasaklara rağmen kurulmuştur, hatta siyah-beyaz neye yetmiyor diyip renkli televizyon dahi engellenmiş. Devlet gölge etmesin yeter
ben sağlıkçıyım. hastaneleri çok kötü kullanıyoruz. insanların çoğu terapi niyetiyle hastaneye gidiyo. özelleşse %70 i gerek görmediği için gitmez. kalan 30unda 20si "gitmesem de olur" der gitmez. %10 mecbur gidecek.
Alin size bir ornek de benden. Arkadasimin babasi Tekelde işciydi,ozellestirme zamani arkadasimin bana soyledigi şey şuydu. "Babam hemşire annemin neredeyse iki kati kazaniyor ve Tekelin ozellestirilmesine uzulmedi cunku bize ben pek bi iş yapmadigim halde annenin 2kati para kazaniyorum acikcasi helal olmadigini dusunuyorum diyordu. Cogu belediyelerde,kitlerde malesef gereginden fazla maas yada istihdam var .ornegin THY
Halkımız peşkeş çekme ile özelleştirme farkını anlamıyor. Özelleştirme iyidir gereklidir. Vergilerinizin boş boş yatan memurlara gitmesini istemiyorsanız özelleştirmeyi desteklemeniz lazım
Önemli bir noktayı anlamışsın. Çoğu insanda atlıyor. İnsanlar " Sosyal Devlet " işleyişini anlatırken sürekli Almanya örneğini veriyorlar. Ama kaçırdıkları birşey var. Almanya'da ordu yok. Almanya büyük ve güçlü bir orduyu beslemiyor. Türkiye büyük ve güçlü bir orduyu beslemek zorunda.
Emin misin? "Germany military expenditure" diye ara istersen. Bu sene butceyi 100 milyar €'nun ustune cikartacaklar. Ordunun aktif personeli Tr'den az ama savunma harcamalari cok daha fazla.
özelleştirmeye karşı bir insan değilim, desteklerim, ama Türkiye gibi bir yerde satılan yerler de güvenilir değil, devletin bi çok kurumu da özelleştirilmeli hatta, memurlar oturduğu yerden para alacak hem de maaşımız az diye çemkirecek, zonguldak da üniversite yi okurken hocalarımız bile bu ttk nın çalışanlarının çok gereksiz olduğunu bir yerde 2 kişi çalışabilecekken 20 kişi çalıştığını , memurların boş boş takıldığını söylerdi, bence ekonomistler özelleştirme iyi derse linçleneceklerini biliyorlar
Özel şirketlerin faliyetlerinin nerdeyse tamamı özelleştirme adı altında alınan bir video. Ürün çesitliliği oluşturan etmenlerden serbest piyasa, özel şirketler ve ithalat malları ile özelleştirmenin arasında zorlama bir ilişki kurulmuş. Herkesin anladığı gibi yandaşlara peşkeş çekmekten kast edilen özelleşmeyi hükümet yanlıları alakasız yerlerden yine savunmaya çalışıyor. Devlet kurumlarının liyakatli olmasını ihtimal bile almıyor. Özel şirketler de kendilerine peşkeş çekilmeden serbest piyasada verimli rekabet edebilir ama kar eden kurumların dahi satılması, hiçbir kalkınma hamlesi olmadan fabrikaların işlemeyeceği bilinerek fabrikaların satılması halkı sömürme üzerine kurulu bir düzen oluşturulması sonucunda aşırı fakirleyen toplumda birçok bozulma oluşur.
iyi hoşta her şey özelleştirilmesinin yanında vergilerin düşürülmesi gerekirken aksine hem her şey özelleştiriliyor hem de vergiler arttıkça artıyor , garanti iş konusuna gelirsek gayet devlette özel işletmeler gibi elektirik su doğal gaz sağlık eğitim ulaşım ve telekomünikasyon alanlarında hizmet vermekidir vermek zorundadır ama bunu performans sistemine dayalı olarak yapmalıdır garanti iş olarak değil bu 7 alan stratejiktir ve banko garanti yatırımlardır bu alanlardan zarar ediliyorsa orada performansa dayalı sisteme geçilmelidir komple satmak çözüm değildir olmamalıdır , devlette elektrik 1 lira aynı elektirik özele geçince 2 lira + elektrik kurumunun satılmamasından önceki vergi hala alınmaya devam ediyor bu durumda ne oluyor halk daha da fakirleşirken elektirik kurumunun geliri birilerinin cebine gidiyor
Motor sporlarının zirvesi olarak görülen Formula 1 : Bana kalırsa yüksek rekabet sayesinde ayakta kalabiliyor. Özel firmaların kar amacı güderek dahil oldukları bu spor. Eyer Bugün organizatörler tarafından idare edilen takımların ve sporcuların yarıştıklarını görseydik. Muhtemelen ne bu derce bir rekabeti görücektik ne ülkelerin tanıtım amaçlı yarış düzenlediklerini ne de yeni teknolojilerin denendiği bu platformu bulamayacaktık.
güzel abim kısa ve net bi şey demek gerekirse ülkeyi sattılar ama buradaki asıl önemli olup dikkat etmemiz gereken şey Türkiye türklere değil yabancılara satılması bizim paramız içerde kalmıyor bu yüzden
@@HayatOkuluTV abi bi çok konuda hak veriyorum ama en temel gıda malzemelerinde bile qdam ülkemizi tekele alıyor bu durumlardan dolayı ülkenin Cumhurbaşkanı bile olsan özel mülke karşı ne yapabilirsinki adam kendi etiketini kendisi belirliyor nihayetinde
@@bugragunesliol2355 dostum sıkıntı yabancıya satmak değil. Yandaşlarına satıp sözde özelleştime yapma. Yani haksız yere bazı şirketler çok kar yaptı. Diğer firmalar yarışamaz hale geldi. Rekabet azaldı. Ve böyle yolsuzlukları gören yabancı yatırımcı artık Türkiye'ye yatırım dahi yapmaz oldu. Ülkeye döviz girmiyor.
@@veznan3510 Bu "yandaşlara satma" olayın kaynakları varmı? Çok merak ediyorum, nasıl araştırılabilir? Herkesin dilinde aynı şey var. Kaçtane kamu fabrikasını hangi ayrıcalıklarla hangi yandaşlarına sattı ve bu yandaşlar kim?
Furkan abi merhabalar. Benim merak ettiğim şu. Hükümet bu bahsettiğin politikaların büyük çoğunluğunu yapıyor ama Türkiye ekonomisi kötü durumda, bunları yapmasına rağmen kötü durumdaysa o zaman bu yöntemler mi yanlış, yoksa yöntemler mi yanlış uygulanıyor? Bunun hakkında bir video yaparsan çok müteşekkir olurum. Saygılar, sevgiler abi.
Özelleştirme güzel bir şey, kötü olsaydı zengin ülkelerin komünist olması lazımdı lakin zengin ülkeler kapitalist. Türkiyede ise nepotizm diye bir gerçeklik var maalesef ondan dolayı özelleştirme doğru şekilde uygulanamıyor. En azından benim gördüğüm bu . Yanlış ya da eksik bir şey söylediysem yorumuma cevap verin güzelce tartışalım.
Yapmıyor aslında. Özelleştirme ile peşkeş çekmek farklı. Piyasa ile serbest piyasa farklı. Vergilerin bu kadar yüksek olduğu piyasaya bu kadar müdahalenin olduğu bir ülkede liberalizmden söz edemeyiz. Kapitalizm indeksinde yerlerdeyiz zaten
@@aeriontargaryen6335 Ciddiyim çok açıklayıcı oldu teşekkür ediyorum kısacası şimdiki iktidar bunları yapmıyor, peşkeş çekip her şeye müdahale ediyor. Yani ne devletçi, ne karma, ne de liberal. Kısacası yapılması gerekenin tam zıttını yapıyor.
@@ozzione7638 Aynen öyle ahbap çavuş kapitalizmi var ülkede. Halktan girişimcilerden aşırı fazla vergi alınıyor. İktidara yakın olan şirketlerin vergileri borçlarını siliniyor. Aynı zamanda parti içinde görev alan insanların şirketleri ile anlaşmalar yapılıyor ihaleleri onlar alıyor. Ya da örneğin MEB kitap dağıtırken kitapları bunlara yaptırıp yüklü miktarda para veriyor. Her parktaki işlevsiz aletleri görmüşsündür onlar da net olarak birilerinin parayı kırma yolu. Bu sayede iktidara yakın olan şirketler tekelleşiyor diğer şirketler batıyor. Liberalizmin tam tersi yapılıyor. Piyasaya sürekli müdahale etmelerini yatırımcıları kaçırmalarını da unutmamak lazım. Memurların %90 ı da maalesef işe yaramaz ailesi memur olan biri olarak söylüyorum bunu. Hastane ve okul dışında devletin bir kamu hizmeti olmamalı
3 kişinin yapacağı işi 10 kişinin yapması özelleştirmeyi haklı çıkarmaz, bu idarecinin ya da hükümetin vasiretsizligi ben devleti ve kurumlarını yönetsin diye oy veriyorum har vurup harman savursun diye değil.
Önce spor konusunda bilimsel veriler ışığında insanları aydınlattı şimdi de insanlarının en az yüzde 90'ı komünist kafa yapısında olan bir memlekette modern dünyanın gerçekleriyle insanları aydınlatıyor. Adamsın furkan.
Arkadaş sana 1952 de başlayan Süveyş krizini ve Süveyş kanalının ilk acikdigi tarihlerde İngilizlerin kanala egemen olmak için nasıl bir yol izlediğini araştırma i öneririm iyi çalışmalar
Abi çaykur çiftçiden çay alıp pakete koyuyor, yaptığı bütün iş bu . Kaç senedir zarar ediyor ya boyle bişey olabilir mi? Trt hiç izlemediğiniz dizilere , milyonlarca lira para döküyor.
1. Stratejik kurumlar özelleştirilmemeli 2. Mevcudun üzerine yatırım şartı getirilmeli 3. Finansman yurtdışından olması şartı gelmeli, kamu bankalarından alınan krediyle kamu şirketi satılmaması lazım. 4. İmtiyaz hakkı tanınmamalı.
Stratejik kurumlar beceriksiz bir devletin elinde olduğunda ne anlamı kalır ki. ABD'nin en stratejik kurumları bence google, apple microsoft. bunlar genç insanların garajda, bodrumda, kendi odalarında kurduğu şirketler ve devlet de bu şirketlerin gücünü kullanabiliyor. huawei'nin google sistemlerini kullanamaması ya da özel şirketin ürettiği savaş uçağının Türkiye'ye satışını durdurabilmesi gibi.
Haklısın abi ancak özelleştirme için bağımsız iyi bir yargı,hukuk gerekli özgürlük gerekli ülkemizde böyle bir şey yok özgürlük,hukukun üstünlüğü endeksinde aşırı düşük sıradayız zaten Hükümet özelleştiriyor da değerinin altında yapım maliyetinin altında değere satıyor satma işi de şeffaf değil almak isteyen özel kurumlar yarışmıyor devlet kendisi 'gel sen satın al' diyor ve kendi özel sektör tekelini yaratıyor ondan dolayı özelleştirmelere rağmen ekonomi kötü ve özelleştirme bi işe yaramadı görüntüsü yaratmakta ben hükümetin özelleştirmesine değil özelleştirme görünümlü bu işlerine karşıyım böyle bi ülke ortamında özelleştirme yapmak doğru bi karat değil sen de değindin zaten buna
Bana refah versinler hastaneye yola da para veriririm. Amerikada ambulans cagirmak 1.000 dolardan baslar fakat 1.000 dolar kolay kazanılıyor.Çay bedava ama cay yok fotografı gibi
Hiç oynanmayacak oyunun kurallarından hangisinin optimal olduğu önemsizdir . Burada oyuna hangi kural getirilse daha iyi olur tartışılıyo ama gerekli kişiler bu oyunu oynamadıktan sonra kurallar müthiş veya rezalet farketmez . Bu bağlamda düşünelim. Adam dövmek için kullanılacak beyzbol sopası üstüne hangi türlü beyzbol topuna daha iyi vurur diye düşünmek gibi bir şey .
abi türkiyede özelleştirme yok ki peşkeş çekme var tüm kuruluşlar yandaşlara verilerek milyonlar cebe atılıyor yoksa gerçek amlamda yapılsa elbette önemli bir meseledir özelleştirme
Şimdi öncelikle bir memur gözüyle birkaç yorumda bulunacağım.ben üniversite mezunu bir hemşireyim şu an devlet hastanesinde hemşire olarak görevimi yapıyorum.kendim de özel hastanede çalışmış şu an devlet hastenesinde çalışan bir insanım. Ben şu an da haziran ayı içerisinde 176 saat çalışarak 8.000 tl ve döner sermaye ve performans ile birlikte 1700-2000 tl arası para kazanıyorum ek olarak 176 saati geçen her bir saat için 30 tl para kazanıyorum.tüm sağlık personel sayısının eksikliği dolayısıyla ayda minimum 48-64 saat ek nöbet ve mesailer tutuyoruz.nöbet parası ise 1500-1900 tl yani totalde bir hemşire olarak gelirim ortalama 11.000-12.000 tl arası değişiyor.ayrı bi dipnot ise yoğun bakım hemşiresiyim.Fakat bu gün özel hastaneki hemşire ben ayda 176 saat çalışırken 232-248 saat arası çalışıp 4250 tl kazanıyor.demek istediğim şu ki devletin bazı konularda özelleştirmeye gitmesi iyi olabilir fakat kesin ve net kurallar koyulmalı.mesleklere göre asgari ücret belirlenme ve haftalık saat standartlarına göre çalıştırılmalılar.Özel şirketler daha teknolojik olabilir daha çok kar ettiriyor olabilir daha iyi hizmet alınabiliyor fakat çalışanların asıl amacı şirketi hatta devleti bile zengin etmek değil.her çalışanın mutlu olması gerekiyor halk mutsuz olursa devlet zengin olursa neye yarar?Kimseyle polemiğe girmek veya kalp kırmak için yazmadım dostlar kendi düşündüğüm şekilde fikirlerimi beyan ettim.bir memur olarak özelde aynı işi yapmanın tek avantajının ek iş ve ek gelir sağlama özgürlüğü olduğunu düşünüyorum başka da bir artısını göremedim.iyi günler
Doğru düşünüyorsun ama halkın mutluluğu zamanla olacak birşey. Şuan çoğumuz fakiriz ama zamanla herkes çalışırsa ve üretirse fiyatlar düşer. Sana şöyle örnek vereyim şuan asgarî ücret 17.000 tl asgari ücreti 8500 tl yapsak ve ülkedeki işsizler çalışmaya başlasa belli bir zaman sonra 8500 tl ile 17000 tl alandan daha fazla ürün satın alacağız. Bu kadar işsiz insan olduğu için şuan özel sektörde insanlar sömürülüyor
Abi dediğin çoğu şeye katılmakla beraber, mesela eğitim ve sağlığın tamamen özelleştiğini düşünürsek özel sektör van'a bitlis'e hakkari'ye veya tokat'ın ücra bir köyüne hastane açıp doktor ya da okul açıp öğretmen göndermeyecektir çünkü bu verimli ve karlı değildir. böyle bir durumda da ülkedeki bütün insanların batıya göçmesini engellemek için devlet bir şekilde bu bahsettiğim yerlerde temel eğitim sağlık gibi hizmetleri vermek zorunda değil mi?
Gayet karlı neden karlı olmasın oraya kimse gitmemiş yeni pazar gibi düşünebilirsin İstanbul'a gelen küçük hastanelerin.cogu doğuda önce açılmış oluyor
Başlı başına kamu yatırımlarını savunmak da yanlış, özelleştirmeleri savunmak da. Hangi şartlarda ve hangi yöntemle yapıldığı çok önemli. Eğer yöneticiler attığı her imzada "nasıl menfaat sağlarım" diye diye düşünürse, orada elbette kaynakların israfı, yolsuzluk v.s. olur. Ama diğer yandan çok etkin ve şeffaf bir yönetimle kamu yatırımları da pekala başarılı olabilir. Bu anlamda 1930'larda devletin yatırımlarına bakın. İlk 5 yıllık sanayi planı ile , % 70 halkın vergileriyle 20 üzerinde dev tesis kuruldu. Mesela Karabük Demir Çelik bunların başında gelir. Sonra Erdemir, sonra İsdemir. Bunlar (eksikliklerine rağmen) Türkiye'nin sanayileşmesinde motor görevi gördüler. Ne zaman ki hükümetler koltuk kapma amacıyla bu kurumları irrasyonel yönetmeye başladı, o zaman kurumlarda görev zararı oluştu. Demek ki kurumlara hükumetlerin müdahalesini engelleyecek yasal düzenlemeler yapılmalı. Peki 2003 sonrası ne oldu? 50 yılda fakir fukaranın vergileriyle ihdas edilmiş binlerce KİT özelleştirildi ve şimdiye kadar 70 milyar dolara yakın özelleştirme yapılmış. Sonuç? Kocaman bir HİÇ. ne yapılmış bu 70 milyar dolarla? Biraz otoban yapılmış biraz da IMF borcu ödenmiş. Gerisi çar çur edilmiş. Peki Türkiye bu 20 yılda daha mı fazla üretmiş? Daha yüksek katma değerli ürün mü üretip ihraç etmiş? Hayır. TL'deki aşınmaya rağmen ihracatın ithalatı karşılama oranı 15 yıldır % 60 lar seviyesinde dalgalanıp duruyor. Enerji hariç tutulsa dahi bu oran % 80 lerde. İşsizlik mi düşmüş? Bölgeler arası dengesizlik mi giderilmiş? Tarımda daha çok mu üretir olmuşuz? Hepsine kocaman HAYIR. Demek ki "babalar gibi satarım" la işler düzelmiyor, aksine daha feci hale gelebiliyor.
Özel sektör 20 yılda Tr yi niye sanayileştiremedi?Senin bilimsel ve teknik gücün iyiyse Alamya gibi teknik gücün varsa özel sektörün her şeyi yapar.Ama Tr nin bilimsel ve teknik gücübelurli seviyede değil.O yüzden özel sektör otomil kamyon tır yapmiyor.
Ben ilk okuldayken bir hocamız anlatmıştı, tütün devlet alırken tüm çiftçiden alıyordu. Sonra özelleştirildi ve sadece kaliteli olan tütün alınmaya başlandı. Demek ki o aradaki fark bizim boynumuza yük oluyor. Üretim alanında devlet temel sağlamalı geri kalanı işletmesini kiraya vermeli diye düşünüyorum. Yani mal mülk demirbaş devletin, işleten özel yapılar. Hem işletmeci kazanacak hemde devletimiz kazançtan vergisini alacak. İşletmeci de 0'dan fabrika kurmaya kaynağını yormadan doğrudan üretime odaklanacak. Bakınız OSB'ler...
Ah Furkan. Hiçbişey siyah veya beyaz değil. Herşeyi sattılar ın zıttı özelleştirme ćok iyidir değildir. Özelleştirme yerinde, zamanında, tutarlı, öngörülebilir, karlı, daha verimli yapılırsa olımludur. Bizdeki birçok özelleştirmede olduğu gibi eskisinden daha verimsiz hale gelmesine, zarar etmesine, birikiminin yok edilmesine, gelen paranın şeffaf şekilde daha verimli alanlarda değil de çarçur edilmesine itiraz ediliyor olabilir mi acaba? Kişisel gelişim videolarını bırakıp iktidar politikalarını a haber mantığıyla savunma tarzı programların devam edecek sanırım. Ne diyelim, Allah selamet versin.
Özelleştirmelerin ne zaman iyi ne kötü olduğuna da dikkat etmeliyiz benzeri bir şey de dedi ama. Ülkende düzgün hukuk olmazsa, devletin piyasaya çok fazla yaptırım gücü varsa yatırımcı neden yatırım yapsın ki ülkene? Ayrıca iktidar partisi yapıştırması yapmayı da bir bırakın artık. Devlet elini ayağını piyasadan çeksin diyor iktidar ise piyasaları kandırmaya çalışıp başarısız oluyor zaten. Ne iktidar savunmasından bahsediyorsunuz?
Sağlık konusunda haksız olduğunuzu düşünüyorum Türkiye aşırı derecede göçmen alınmasından kaynaklı hastanelerin şişmesi sonucu bu kadar aksak halde yoksa ben alman yada Amerikanın sağlık sisteminden kat kat iyi almanya'da adama ambulans yollamıyolar çok acil bişey değilse adamda çok önemli değil zannediyor giderken kalp krizi geçiriyor ölüyor bu doğru mu parası olan mı sağlık alsın bizim sağlık sistemi ne kadar iyi olsada Bi kapasitesi var dimi sonuçta ben 10 tane kebap yapsam çok güzel 40 kişi varsa yiyecek kim mutlu olur
Parası olan gitsin insanlar kendinin farkına varsın zırt pırt rahatsız etmesinler para caydırıcı olur. Benim ailem mesela yeri geldiğinde hastanelere ve doktorlara sallarlar ve "Onlar da okumuş boşa okumuş. Bu otu alacan her derde deva. Bak bu bilmem ne otu, bak bu keçinin neresi biliyon mu? Sen bunları yemiyon sağlıksız olcan" diyorlar en çokta onlar hastaneye gidiyorlar. Zırt pırt hastanelere gidiyorlar "Yok başım ağrıdı. Yok bı serum taksalar. Bi şu ilacı yazsalar." Kendilerini hastaneye alıştırıp ölümün provasını yapıyorlar. Neymiş adam ambulansı aramamışmış ve kalp krizi geçirmiş. Arasaymış kendinin farkına varsaymış. Kalp krizi olabileceğini düşünse imiş. Onuda mı devlet yapsın adama her ay sağlık raporu göndersin. Ölmesini engelleyecek her türlü tedbiri alsın. Bu adamın bungee jumping yapmasına da engel olsun, Korku filmi izlemesinede engel olsun malum kalp krizi var. Devlet desin otur sen al bu raporun sen şunun dışına çıkma. Bu adamın sorunu herkesin hayatı ve sağlığı kendi denetiminde! Yani o zaman insanlar ocağı kullanıp kendilerini yakabilir, evi yakabilirler diye her ocağı devlete bağlayalım başına itfaiyeci atayalım kontrolü sabah ve akşam olmak üzere iki kere ocağı kullanalım. Pire için yorgan mı yakalım? Fırına börek koydum kenarları fazla pişmiş ne yapalım tüm böreği atalım mı? Yoksa o kısmı kesip yemeye devam mı edelim?
@@barskavalc9663 zırt pırt gelmesi doktor iş yükünü arttırır velki ama müthişte tecrübe kazandırır emin ol Türk doktor en tecrübeli doktordur dünyada kendi farkına varsaymış diyorsun adam zaten istemiş yollamıyolar hem kalp krizi anlaşılabilir bişey mi sanıyorsun sen her insanın sol kolu ağrıyo ondan sonra mı oluyor sence
@@halilguray8547 Hayır daha az kötüydü sadece. Hayır tüm sorunlarımızın anası mülteciler de değil. Ve hayır, öyle olsaydı bile devletçilik hala rezalet.
Babacan’ın yaptığı gibi Araplara satılmıyorsa, özelleştirmeye karşı değilim. Devletin etkisini azaltmayacak, fayda sağlayacak kadar özelleştirmeyi anlayabilirim.
Şu örneği vericem sadece benim ilçede Bi devlet lisesi bide özel lise var devlet lisesi büyükçe bahçesi halı sahası çok iyi öğretmenleri vs güzel Bi yer diğerine bakıyorsun bahçesi var benim evin bahçesi daha büyük Bi tane koymuşlar basket postası öğretmenlerin kalitesi yerlerde bazıları öğretmen bile değil şimdi daha mı iyi özel olması
Tamam da devlet okulunun parası hepinizden çıkıyor. Özel okul bok gibiyse de kendi parasını mahvetmis oldu. Yine başka bir özel okul onun boşluğunu doldurur. Özel sektörde rekabet olduğundan herkes kaliteyi en üste taşımaya çalışır.
@@veznan3510 kanka tamam da rekabet iyidir cart curt bende farkındayım ama fırsat eşitliğini öldürüyor bence eşitlik olsun sınıflar kalksın demiyorum ama bana fırsat eşitliği ver
özelleştirme kötü bir şeydir örnek verirsek fırınlar ve halk ekmek halk ekmek toplu malzeme alımı yaptığı için ucuza verir fakat fiyatı serbest bırakırsanız ekmek 100 lira olur.özelleştirme demek bir kişiye 5 kişilik iş yükleme demek o işçiyede asgari ücret demek.tekel fabrikaları vardı sigara üreten zarar etme şansı 0 olan çünkü fiyatı sen belirliyorsun.atladığın nokta şu özel sektörde benim vergilerimle tevşvik alıyor.ayrıca devlet makro ekonomi öğren neden tokata yatırım yapmış devlet amaç büyük şehirlere göçü önlemek.sağlık özelleşirse kalitesiz ve pahalı hasteneler çıkar bu günkü aparman özel üniversiteler gibi cem tokerin sözlerini ezberlemişsin anlatıyorsun :)
Piyasa kontrol edilmez, verimsiz şekilde göç politikası yapılmaz. Hiç bunlara girmeden benden vergi alma, şirketimi Tokat’a taşırım zaten. Lütfen şu videoları izleyin, bir yerde işe girin çalışın, iki arkadaş bir araya gelip bir çöp dikin. Topluma çok hayırlı bir iş yaparsınız, en azından saçmalamazsınız aq tutamadım bu cehalet karşısında kendimi
@@HayatOkuluTV dostum ben zaten özel sektörde çalışıyorum ama anlatların mantıksız nedenmi çünkü liberal ekonomi plansız hareket eder bu plansızlık sonuçta krizlere neden olur plansız göç işçi ücretlerini aşağıya çeker buna bağlı olarak talep düşer buna bağlı olarakda işverenler batar yani sonuçta yine tokattaki devlet fabrikası özel işverenleri korur dolaylı yoldan
@@tyler3362 ben hep düşünüyorum niye çalışıyoruz diye kira yani barınma ulaşım ve yemek için kübadaki insanların böyle bir derdi yok sadece eğlenmek için para kazanıyorlar
Ekonomi mükemmel olsa da bunları anlatacaktım, çünkü kişisel gelişimden bahsedip bu kadar ekonomi bilmemek zırvadır. Kişisel gelişim konusunda zerre endişesi olanlar çoktan favladı.
@@yolcujiujitsummasporsalonu4779 dostum kaynak sayılır mı söyleyeceklerim bilmem ama genel olarak bi insanın siyaset konuşmasında vurgularından, yüz ifadesi ve mimiklerinden, söylediği şeylerden az çok bi tahmin yaparsın ayrıca Ertan abi basbayağı cumh başk aşığı bi girişimci ile video yapmıştı, konuk olan adam resmen tapıyodu. Yani böyle bi çevresi varsa tarafı da bellidir.
kardeşim azıcık mantıklı düşündüğünde zaten videonun ana konusunun üretmeyen insanlar topluluğunun vergilerle ülke içinde doyurulması ülkeyi ne kadar ileri götürebilir mantığı. eğer özelleştirme yani rekabet olsaydı ülke olarak ileri gidebilirdik.
@@semruk9693 Dediğine katılıyorum haklısın ama bu söylediklerin gerçekten medeni olabilmiş ileri demokrasiyi hazmedebilmiş ve ekonomik olarak sosyal devlet olabilmiş ülkeler için doğru, bizim gibi treni kaçırmış milletler için tam bir felaket sende hak verirsin ki yaşayarak görüyoruz şeker, kağıt ve birçok ana kullanım maddelerindeki kartelleşmeleri.Bunun sebebi sosyolojik ekonomik ve birçok yönden bakılabilir ama en ham haliyle bakmak gerekirse ülkemizdeki birçok insanın hayatının bir döneminde en temel insan hakkı olan ideal rahat bir yaşama erişmememsi yada bulunduğu ekonomik noktayı kaybetme korkusu. Bence özelleştirme yapılmalıydı evet ama ülke belirli bir düzeye geldikten sonra yapılmaıydı.
Satmak kötü degildir, ancak bunu dürüst yapması lazım, kendi yandaşlarına vermemesi lazım, başkası daha karlı bir teklifle geldiginde vermiyor, bizdendir verelim mantıgı hakim bu ülkede.
Sorun hukukun olmaması ve nepotizm işte. Hukukun olmadığı ülkede liberalizm de işlemez. Birinci şart hukuk, güvenlik gibi durumlari devlet güvence altina alacak. Ondan sonra eğitim ile nepotizmin iyi bir şey olmadığı çocuklara öğretilecek ve devlet liberalizm ilkelerini yürürlüğe koyacak.
@@ulascelik3424 Nepotizmin de çaresi küçük devlettir. Her insan nepotizme meyleder, küçük devlet buna imkan tanımaz. Göklerden bir karar gelsin de nepotizm bitsin diye beklemek saçma. Mantıklı oy verin.
Bırak ucuza satılması, devlet bir işletmeyi işleteceğine yıkıp dümdüz etse daha iyidir. Piyasa ferahlar.
Şuan ki ihalelerden bahsediyorsunuz anlıyorum ama burada bahsedilen çok farklı birşey . Konuyu ne kadar takip ettiniz bilmiyorum ama özelleştirme rüzgarının en hızlı estiği seneler 2002-2008 arasıydı ve bu dönemde Kemal Unakıtan bizzat bu işi üstlenmişti kendisi Başbakanlada sık sık bütçe ve ihaleler konusunda kavga etmiş , duruşu olan ve kimseye zırnık koklatmayacak yapıya sahip biriydi . Özellikle kendisine "yabancıya değil yerliye gitsin" diyenlere "parayı veren düdüğü çalar" en fazla veren ihaleyi alır demişliği vardır . O yüzden bu söylediklerinizi çok tutarsız görüyorum son bir kaç senede devlete verilen yetkilerin artması devletin güçlenmesine (bu halk için olumsuz bir durum) yol açtı ve bunun sonucunda böyle bir tablo ortaya çıktı , özelleştimeler bu tablodan ibaret değildir ve asıl önemli ve özelleştirilmesi gerekli kurumlar 80-2015 arası özelleştirilmiştir zaten .
kaynak lütfen?
Harbiden bu kadar büyük bir kanalın (Türkiye'de) liberalizmi bu kadar cesurca ve sade bir şekilde savunabilecegini veya anlatacağını düşünmezdim. gerçekten liberalizme bir çok liberal dernek veya partiden (Türkiye özelinde) çok daha fazla destek veriyorsunuz. helal olsun, yaşasın özgürlük
Hocam vallahi kamuculuk, devleti büyütmek akıl tutulması. Chpli teyzeler ezbere konuşmayı çok seviyor. Sorsan özgürlükten yanalar fakat devlet tekeline bayılıyorlar.
zekaya ihtiyaç duyduğun an biraz kitap oku, bu ekonomi çokta iyi değil,devlet elini çektiği her konuda bu ülkede tüyü bitmemiş yetimin hakkı yendi ülke bitişte, böyle saçmalıkları senin gibi zekaya ihtiyacı olan kabul eder.
Bi uygulama yanlış teknikle yapılıyorsa, uygulama değil teknik eleştirilmeli, özelleştirmeyi topyekûn karalayan biri günümüz dünyasını anlamaktan acizdir
Videodaki bazı noktalar gerçekten çok kilit ve Türkiye'nin çok önemli sorunları bence.Cem yılmaz'ın "Devlet dairesinde 5 kişi fotokopi çektiriyolar" mubabbeti hala çok yaygın.Türkiye'de 20 senedir işe gidip gelen ama ne işi ne kendini ilerleten o kadar insan varki. Ondan sonra videoda denildiği gibi bu insanların emekliliğini halk ödüyor, gelişmemişliğini yine tüm toplum çekiyor. Özelleştirmenin bence en iyi yanı şirketlerin yüksek rekabet ve gelişim ihtiyacından dolayı insanların böyle çürümesine izin vermemesi. Örneğin netflixin şirket kültürünü bi araştırın. Birde burda devlet dairelerinde 12 ye kadar kahvaltı yapan insanlara bakın :) Yüksek kalite hizmetin ve insanın nerde olacağını anlamak zor değil.
Özel sektörün işçiden beklentisi devlet sektöründen ortalama olarak daha fazladır. Kötü yanı adamın posasını çıkarırlar. İyi yanı işçiye yüksek bir performansa zorladıkları için işçi kendini daha çok geliştirmeye çalışır ve bunun sonucu olarak bu ekonomik ve refah olarak büyüme sağlar.
Asıl komik olan olay ise çok çalışan işçinin daha az para alması
Türkiye de serbest piyasayı anlatan nadir büyük kanallardan birisi hayat okulu Furkan sana teşekkür ediyorum insanları bilgilendirdiğin için umarım insanların fikrini birazda olsa değiştirirsin.
Abi bizim nefret ettiğimiz şey aslında satmak satmamak değil. Türk milliyetçisiyim, Anadolu halkı her şeyi devletten bekleyenlerle dolu, sosyalist görüşler ekonomide. Ya da otarşik her neyse.
Bizim sinirlendigimiz sey mesela Samsun sigara markasını devlet elinden çıkarmak istiyor, devletin sigara markasi neden olsun? Gidip bir Türk şirkete satmali. O şirket de bunu yabancilara satmamali, pazarda yerini devren alip surdurmeli. Baska birine satar eder karisamayiz ama yurt disina gitmemeli.
200 yillik içki sirketimizi Amerikan içki devine
Sigara markamizi tütün devine
Seker markamizi şeker devine
Kumaş fabrikamizi yine küresel giyim markasi devine satarsak o insanlar şu anda olduğu gibi o markalari alir. Verdiğimiz 2 yıllık isletme taahhutunu uygular, sonra da heem markayi fesheder hem de fabrikayi kapatir, yıkar adam kardeşim. İcindeki her şeyi de hurdaya satar. Sonra pazardan o yerli, ucuz pay çıkar ve onun yerine kendi markasını koyar.
Daha ilerisini soyleyeyim, oyle sizin pazara girer, tesvik dağıtır. Bedava verir, kampanya yapar hediye yollar reklam yapar, sizin markayi kotulettirir. Sonra siz zarar ederken de satin alir sizi. Panda, Samsun, Tekel, Bomonti hep aynı kader. Böyle olunca onlarin pazar payi artar, icen yine icmeye devam edeceginden o para toplu yurt disina cikar. Piyasa onda olur ve değeri artırır.
Bizler ise yerli markalari desteklemek zorundayiz, aksi hâlde kaybeden oluruz. Liberal demokrasi, serbest piyasa gelişmiş ve sanayilesmis ülkelerde olur. Almanya sanayilesirken pazarini korudu, Abd de. Her sey oturduktan sonra serbeste geçti. Bizde de oyle olmali
1:28 özel televizyonlar ve radyolar yasaklara rağmen kurulmuştur, hatta siyah-beyaz neye yetmiyor diyip renkli televizyon dahi engellenmiş. Devlet gölge etmesin yeter
Sonunda kendilerine solcuyumdiyen insanlara anlatamadık bunu bi türlü.
ben sağlıkçıyım. hastaneleri çok kötü kullanıyoruz. insanların çoğu terapi niyetiyle hastaneye gidiyo. özelleşse %70 i gerek görmediği için gitmez. kalan 30unda 20si "gitmesem de olur" der gitmez. %10 mecbur gidecek.
Alin size bir ornek de benden. Arkadasimin babasi Tekelde işciydi,ozellestirme zamani arkadasimin bana soyledigi şey şuydu. "Babam hemşire annemin neredeyse iki kati kazaniyor ve Tekelin ozellestirilmesine uzulmedi cunku bize ben pek bi iş yapmadigim halde annenin 2kati para kazaniyorum acikcasi helal olmadigini dusunuyorum diyordu. Cogu belediyelerde,kitlerde malesef gereginden fazla maas yada istihdam var .ornegin THY
Halkımız peşkeş çekme ile özelleştirme farkını anlamıyor. Özelleştirme iyidir gereklidir. Vergilerinizin boş boş yatan memurlara gitmesini istemiyorsanız özelleştirmeyi desteklemeniz lazım
kardeş bi şey sorabilirmiyim patronlarda bizim vergilerimizle teşvik alıyor.
@@bohemrhymer3541 almasın ona da karşıyım?
@@bohemrhymer3541 bunu zaten hiçbir liberal savunmaz tamamen liberalizme aykırı.
@@aeriontargaryen6335 liberalizm deme. Millet korkuyor. Hele hele kapitalizm hiç deme. Öcü gibi bakıyorlar.
@@aeriontargaryen6335ama liberaller vergilerimizle teşvik almalarından yanalar
Önemli bir noktayı anlamışsın. Çoğu insanda atlıyor.
İnsanlar " Sosyal Devlet " işleyişini anlatırken sürekli Almanya örneğini veriyorlar. Ama kaçırdıkları birşey var.
Almanya'da ordu yok. Almanya büyük ve güçlü bir orduyu beslemiyor. Türkiye büyük ve güçlü bir orduyu beslemek zorunda.
Almanya Türkiye’nin 4, katı fazla savunmaya para harcıyor
Emin misin? "Germany military expenditure" diye ara istersen. Bu sene butceyi 100 milyar €'nun ustune cikartacaklar. Ordunun aktif personeli Tr'den az ama savunma harcamalari cok daha fazla.
Çok haklısın
Gayet de orduları var.Gsmh'lerinin yaklaşik %1.5'ini orduya harcıyorlar.Türkiye'de bu oran biraz daha yüksek.
bu video en önemlisi bence teşekkürler Furkan ağabey.
özelleştirmeye karşı bir insan değilim, desteklerim, ama Türkiye gibi bir yerde satılan yerler de güvenilir değil, devletin bi çok kurumu da özelleştirilmeli hatta, memurlar oturduğu yerden para alacak hem de maaşımız az diye çemkirecek, zonguldak da üniversite yi okurken hocalarımız bile bu ttk nın çalışanlarının çok gereksiz olduğunu bir yerde 2 kişi çalışabilecekken 20 kişi çalıştığını , memurların boş boş takıldığını söylerdi, bence ekonomistler özelleştirme iyi derse linçleneceklerini biliyorlar
+Noliii Haydar Emmi? Seçim mi var?
-Yohhh. Halil Ağa köyimizi satiii.
-Biz noğliyik?
-Bizi de satiii....
Özel şirketlerin faliyetlerinin nerdeyse tamamı özelleştirme adı altında alınan bir video. Ürün çesitliliği oluşturan etmenlerden serbest piyasa, özel şirketler ve ithalat malları ile özelleştirmenin arasında zorlama bir ilişki kurulmuş. Herkesin anladığı gibi yandaşlara peşkeş çekmekten kast edilen özelleşmeyi hükümet yanlıları alakasız yerlerden yine savunmaya çalışıyor. Devlet kurumlarının liyakatli olmasını ihtimal bile almıyor. Özel şirketler de kendilerine peşkeş çekilmeden serbest piyasada verimli rekabet edebilir ama kar eden kurumların dahi satılması, hiçbir kalkınma hamlesi olmadan fabrikaların işlemeyeceği bilinerek fabrikaların satılması halkı sömürme üzerine kurulu bir düzen oluşturulması sonucunda aşırı fakirleyen toplumda birçok bozulma oluşur.
TÜRK havacığılığına en ağır bedel THY bunun özelleştirilmesi gerek
iyi hoşta her şey özelleştirilmesinin yanında vergilerin düşürülmesi gerekirken aksine hem her şey özelleştiriliyor hem de vergiler arttıkça artıyor , garanti iş konusuna gelirsek gayet devlette özel işletmeler gibi elektirik su doğal gaz sağlık eğitim ulaşım ve telekomünikasyon alanlarında hizmet vermekidir vermek zorundadır ama bunu performans sistemine dayalı olarak yapmalıdır garanti iş olarak değil bu 7 alan stratejiktir ve banko garanti yatırımlardır bu alanlardan zarar ediliyorsa orada performansa dayalı sisteme geçilmelidir komple satmak çözüm değildir olmamalıdır , devlette elektrik 1 lira aynı elektirik özele geçince 2 lira + elektrik kurumunun satılmamasından önceki vergi hala alınmaya devam ediyor bu durumda ne oluyor halk daha da fakirleşirken elektirik kurumunun geliri birilerinin cebine gidiyor
Motor sporlarının zirvesi olarak görülen Formula 1 : Bana kalırsa yüksek rekabet sayesinde ayakta kalabiliyor. Özel firmaların kar amacı güderek dahil oldukları bu spor. Eyer Bugün organizatörler tarafından idare edilen takımların ve sporcuların yarıştıklarını görseydik. Muhtemelen ne bu derce bir rekabeti görücektik ne ülkelerin tanıtım amaçlı yarış düzenlediklerini ne de yeni teknolojilerin denendiği bu platformu bulamayacaktık.
Çok güzel bir örnek üstadım
güzel abim kısa ve net bi şey demek gerekirse ülkeyi sattılar ama buradaki asıl önemli olup dikkat etmemiz gereken şey Türkiye türklere değil yabancılara satılması bizim paramız içerde kalmıyor bu yüzden
Özelleştirmelerin yabancılara yapılması daha faydalıdır, kaynak: video.
@@HayatOkuluTV abi bi çok konuda hak veriyorum ama en temel gıda malzemelerinde bile qdam ülkemizi tekele alıyor bu durumlardan dolayı ülkenin Cumhurbaşkanı bile olsan özel mülke karşı ne yapabilirsinki adam kendi etiketini kendisi belirliyor nihayetinde
@@bugragunesliol2355 dostum sıkıntı yabancıya satmak değil. Yandaşlarına satıp sözde özelleştime yapma. Yani haksız yere bazı şirketler çok kar yaptı. Diğer firmalar yarışamaz hale geldi. Rekabet azaldı. Ve böyle yolsuzlukları gören yabancı yatırımcı artık Türkiye'ye yatırım dahi yapmaz oldu. Ülkeye döviz girmiyor.
@@veznan3510
Bu "yandaşlara satma" olayın kaynakları varmı? Çok merak ediyorum, nasıl araştırılabilir? Herkesin dilinde aynı şey var. Kaçtane kamu fabrikasını hangi ayrıcalıklarla hangi yandaşlarına sattı ve bu yandaşlar kim?
@@isparta3267 mesela eti bakır'ı cengiz holding,
Tümosan ve Trabzon limanını albayraklar aldı ( usulsüz mü bilmiyorum)
Furkan abi merhabalar. Benim merak ettiğim şu. Hükümet bu bahsettiğin politikaların büyük çoğunluğunu yapıyor ama Türkiye ekonomisi kötü durumda, bunları yapmasına rağmen kötü durumdaysa o zaman bu yöntemler mi yanlış, yoksa yöntemler mi yanlış uygulanıyor? Bunun hakkında bir video yaparsan çok müteşekkir olurum. Saygılar, sevgiler abi.
Özelleştirme güzel bir şey, kötü olsaydı zengin ülkelerin komünist olması lazımdı lakin zengin ülkeler kapitalist. Türkiyede ise nepotizm diye bir gerçeklik var maalesef ondan dolayı özelleştirme doğru şekilde uygulanamıyor. En azından benim gördüğüm bu . Yanlış ya da eksik bir şey söylediysem yorumuma cevap verin güzelce tartışalım.
Videoda bunun da yanıtı var
Yapmıyor aslında. Özelleştirme ile peşkeş çekmek farklı. Piyasa ile serbest piyasa farklı. Vergilerin bu kadar yüksek olduğu piyasaya bu kadar müdahalenin olduğu bir ülkede liberalizmden söz edemeyiz. Kapitalizm indeksinde yerlerdeyiz zaten
@@aeriontargaryen6335 Ciddiyim çok açıklayıcı oldu teşekkür ediyorum kısacası şimdiki iktidar bunları yapmıyor, peşkeş çekip her şeye müdahale ediyor. Yani ne devletçi, ne karma, ne de liberal. Kısacası yapılması gerekenin tam zıttını yapıyor.
@@ozzione7638 Aynen öyle ahbap çavuş kapitalizmi var ülkede. Halktan girişimcilerden aşırı fazla vergi alınıyor. İktidara yakın olan şirketlerin vergileri borçlarını siliniyor. Aynı zamanda parti içinde görev alan insanların şirketleri ile anlaşmalar yapılıyor ihaleleri onlar alıyor. Ya da örneğin MEB kitap dağıtırken kitapları bunlara yaptırıp yüklü miktarda para veriyor. Her parktaki işlevsiz aletleri görmüşsündür onlar da net olarak birilerinin parayı kırma yolu. Bu sayede iktidara yakın olan şirketler tekelleşiyor diğer şirketler batıyor. Liberalizmin tam tersi yapılıyor. Piyasaya sürekli müdahale etmelerini yatırımcıları kaçırmalarını da unutmamak lazım. Memurların %90 ı da maalesef işe yaramaz ailesi memur olan biri olarak söylüyorum bunu. Hastane ve okul dışında devletin bir kamu hizmeti olmamalı
Furkan tebrikler, ana akımda konuşulmayan meseleler bunlar.
Herkesin bilgi sahibi olması gereken bir konuyu bu kadar sade ve içtenlikle anlattığın için çok teşekkür ederim.
Özelleştirmeyle peşkeş çekme arasındaki fark vardır ! Koskaca fabrikaları arazi değerin bile yarısına yandaşa peşkeş çekmek özelleştirme değildir !
Bence de ozellistirme en iyisi mesela devletin bir fabrikasi bir işi bir ayda yapıyorsa özelleştirince bu çok daha disiplinli oluyor hızlı bitiyor
3 kişinin yapacağı işi 10 kişinin yapması özelleştirmeyi haklı çıkarmaz, bu idarecinin ya da hükümetin vasiretsizligi ben devleti ve kurumlarını yönetsin diye oy veriyorum har vurup harman savursun diye değil.
söylediğiniz son bir kaç cümle bence çok doğru.
Önce spor konusunda bilimsel veriler ışığında insanları aydınlattı şimdi de insanlarının en az yüzde 90'ı komünist kafa yapısında olan bir memlekette modern dünyanın gerçekleriyle insanları aydınlatıyor. Adamsın furkan.
Arkadaş sana 1952 de başlayan Süveyş krizini ve Süveyş kanalının ilk acikdigi tarihlerde İngilizlerin kanala egemen olmak için nasıl bir yol izlediğini araştırma i öneririm iyi çalışmalar
Liberal türkiye var bir hayalimiz
Bir tokatlı olarak dinledim. Video için teşekkürler 👌
Sonunda be çevreme devletin mendil fabrikası kurmaması gerektiğini söylemekten bıktım
Teşekkürler Furkan Abi.
Abi çaykur çiftçiden çay alıp pakete koyuyor, yaptığı bütün iş bu . Kaç senedir zarar ediyor ya boyle bişey olabilir mi? Trt hiç izlemediğiniz dizilere , milyonlarca lira para döküyor.
lipton ile çaykuru kıyaslayınca durum daha da üzücü bir hale geliyor sakın deneme :/
abi söylediklerine kesinlikle katılıyorum ama bu devletçi popülizmle mücadele edlimez bence
Bırakın sömürsünler!
-Besim Tibuk
1. Stratejik kurumlar özelleştirilmemeli
2. Mevcudun üzerine yatırım şartı getirilmeli
3. Finansman yurtdışından olması şartı gelmeli, kamu bankalarından alınan krediyle kamu şirketi satılmaması lazım.
4. İmtiyaz hakkı tanınmamalı.
Güvenlik güçleri hastaneler ve okullar dışında her şey özel olmalı
Stratejik kurumlar beceriksiz bir devletin elinde olduğunda ne anlamı kalır ki. ABD'nin en stratejik kurumları bence google, apple microsoft. bunlar genç insanların garajda, bodrumda, kendi odalarında kurduğu şirketler ve devlet de bu şirketlerin gücünü kullanabiliyor. huawei'nin google sistemlerini kullanamaması ya da özel şirketin ürettiği savaş uçağının Türkiye'ye satışını durdurabilmesi gibi.
Yine güzel bir video elinize sağlık
İşin zor kanka. Bu aptal sol görüşü benimsemiş toplumda çok zor.
şimdi "furkanı kim fonluyor" yorumları gelecek
Stokculuğa da değinir misiniz?
Haklısın abi ancak özelleştirme için bağımsız iyi bir yargı,hukuk gerekli özgürlük gerekli ülkemizde böyle bir şey yok özgürlük,hukukun üstünlüğü endeksinde aşırı düşük sıradayız zaten
Hükümet özelleştiriyor da değerinin altında yapım maliyetinin altında değere satıyor satma işi de şeffaf değil almak isteyen özel kurumlar yarışmıyor devlet kendisi 'gel sen satın al' diyor ve kendi özel sektör tekelini yaratıyor ondan dolayı özelleştirmelere rağmen ekonomi kötü ve özelleştirme bi işe yaramadı görüntüsü yaratmakta ben hükümetin özelleştirmesine değil özelleştirme görünümlü bu işlerine karşıyım böyle bi ülke ortamında özelleştirme yapmak doğru bi karat değil sen de değindin zaten buna
Bana refah versinler hastaneye yola da para veriririm.
Amerikada ambulans cagirmak 1.000 dolardan baslar fakat 1.000 dolar kolay kazanılıyor.Çay bedava ama cay yok fotografı gibi
Yine başarılı bir video. Devam furkan çok iyi gidiyor hayat okulu kanalı 👍
better call saul izliyordum. bildirim gelince durdurdum buraya geldim
Özelleştirme adamdır, dürüst yapıldığı sürece
Hiç oynanmayacak oyunun kurallarından hangisinin optimal olduğu önemsizdir . Burada oyuna hangi kural getirilse daha iyi olur tartışılıyo ama gerekli kişiler bu oyunu oynamadıktan sonra kurallar müthiş veya rezalet farketmez . Bu bağlamda düşünelim. Adam dövmek için kullanılacak beyzbol sopası üstüne hangi türlü beyzbol topuna daha iyi vurur diye düşünmek gibi bir şey .
güzel video
Yigenim bırak bu işleride sırtını devlete yasla
abi türkiyede özelleştirme yok ki peşkeş çekme var tüm kuruluşlar yandaşlara verilerek milyonlar cebe atılıyor yoksa gerçek amlamda yapılsa elbette önemli bir meseledir özelleştirme
Abi size nasıl ulasa bilirim bende spor yapmak istiyorum
Şimdi öncelikle bir memur gözüyle birkaç yorumda bulunacağım.ben üniversite mezunu bir hemşireyim şu an devlet hastanesinde hemşire olarak görevimi yapıyorum.kendim de özel hastanede çalışmış şu an devlet hastenesinde çalışan bir insanım.
Ben şu an da haziran ayı içerisinde 176 saat çalışarak 8.000 tl ve döner sermaye ve performans ile birlikte 1700-2000 tl arası para kazanıyorum ek olarak 176 saati geçen her bir saat için 30 tl para kazanıyorum.tüm sağlık personel sayısının eksikliği dolayısıyla ayda minimum 48-64 saat ek nöbet ve mesailer tutuyoruz.nöbet parası ise 1500-1900 tl yani totalde bir hemşire olarak gelirim ortalama 11.000-12.000 tl arası değişiyor.ayrı bi dipnot ise yoğun bakım hemşiresiyim.Fakat bu gün özel hastaneki hemşire ben ayda 176 saat çalışırken 232-248 saat arası çalışıp 4250 tl kazanıyor.demek istediğim şu ki devletin bazı konularda özelleştirmeye gitmesi iyi olabilir fakat kesin ve net kurallar koyulmalı.mesleklere göre asgari ücret belirlenme ve haftalık saat standartlarına göre çalıştırılmalılar.Özel şirketler daha teknolojik olabilir daha çok kar ettiriyor olabilir daha iyi hizmet alınabiliyor fakat çalışanların asıl amacı şirketi hatta devleti bile zengin etmek değil.her çalışanın mutlu olması gerekiyor halk mutsuz olursa devlet zengin olursa neye yarar?Kimseyle polemiğe girmek veya kalp kırmak için yazmadım dostlar kendi düşündüğüm şekilde fikirlerimi beyan ettim.bir memur olarak özelde aynı işi yapmanın tek avantajının ek iş ve ek gelir sağlama özgürlüğü olduğunu düşünüyorum başka da bir artısını göremedim.iyi günler
Doğru düşünüyorsun ama halkın mutluluğu zamanla olacak birşey. Şuan çoğumuz fakiriz ama zamanla herkes çalışırsa ve üretirse fiyatlar düşer. Sana şöyle örnek vereyim şuan asgarî ücret 17.000 tl asgari ücreti 8500 tl yapsak ve ülkedeki işsizler çalışmaya başlasa belli bir zaman sonra 8500 tl ile 17000 tl alandan daha fazla ürün satın alacağız. Bu kadar işsiz insan olduğu için şuan özel sektörde insanlar sömürülüyor
Abi dediğin çoğu şeye katılmakla beraber, mesela eğitim ve sağlığın tamamen özelleştiğini düşünürsek özel sektör van'a bitlis'e hakkari'ye veya tokat'ın ücra bir köyüne hastane açıp doktor ya da okul açıp öğretmen göndermeyecektir çünkü bu verimli ve karlı değildir. böyle bir durumda da ülkedeki bütün insanların batıya göçmesini engellemek için devlet bir şekilde bu bahsettiğim yerlerde temel eğitim sağlık gibi hizmetleri vermek zorunda değil mi?
Gayet karlı neden karlı olmasın oraya kimse gitmemiş yeni pazar gibi düşünebilirsin İstanbul'a gelen küçük hastanelerin.cogu doğuda önce açılmış oluyor
Özelleştirme peşkeş çekerek yapılamaz aslında herkes buna karşı yoksa bilen bilir Şekerbank özelleştirme ile üretimin nasıl iyileştiğini
Furkan ağabey şirketokrasi hakkında ne düşünüyorsun kritik kurumların özelleşmesine katılıyormusun (bence peşkeş harici özelleştirme verimi arttırır olmalı ama şirketokrasi gözümü korkutuyor)
Başlı başına kamu yatırımlarını savunmak da yanlış, özelleştirmeleri savunmak da. Hangi şartlarda ve hangi yöntemle yapıldığı çok önemli. Eğer yöneticiler attığı her imzada "nasıl menfaat sağlarım" diye diye düşünürse, orada elbette kaynakların israfı, yolsuzluk v.s. olur. Ama diğer yandan çok etkin ve şeffaf bir yönetimle kamu yatırımları da pekala başarılı olabilir. Bu anlamda 1930'larda devletin yatırımlarına bakın. İlk 5 yıllık sanayi planı ile , % 70 halkın vergileriyle 20 üzerinde dev tesis kuruldu. Mesela Karabük Demir Çelik bunların başında gelir. Sonra Erdemir, sonra İsdemir. Bunlar (eksikliklerine rağmen) Türkiye'nin sanayileşmesinde motor görevi gördüler. Ne zaman ki hükümetler koltuk kapma amacıyla bu kurumları irrasyonel yönetmeye başladı, o zaman kurumlarda görev zararı oluştu. Demek ki kurumlara hükumetlerin müdahalesini engelleyecek yasal düzenlemeler yapılmalı. Peki 2003 sonrası ne oldu? 50 yılda fakir fukaranın vergileriyle ihdas edilmiş binlerce KİT özelleştirildi ve şimdiye kadar 70 milyar dolara yakın özelleştirme yapılmış. Sonuç? Kocaman bir HİÇ. ne yapılmış bu 70 milyar dolarla? Biraz otoban yapılmış biraz da IMF borcu ödenmiş. Gerisi çar çur edilmiş. Peki Türkiye bu 20 yılda daha mı fazla üretmiş? Daha yüksek katma değerli ürün mü üretip ihraç etmiş? Hayır. TL'deki aşınmaya rağmen ihracatın ithalatı karşılama oranı 15 yıldır % 60 lar seviyesinde dalgalanıp duruyor. Enerji hariç tutulsa dahi bu oran % 80 lerde. İşsizlik mi düşmüş? Bölgeler arası dengesizlik mi giderilmiş? Tarımda daha çok mu üretir olmuşuz? Hepsine kocaman HAYIR. Demek ki "babalar gibi satarım" la işler düzelmiyor, aksine daha feci hale gelebiliyor.
Parmaklarına sağlık. Bize liyakat lazım, hem kamu için hemde özel sektör için.
Özelleştirme bütün halka yapılır açık artırmaya davetle çağırmak ne ya
Özel sektör 20 yılda Tr yi niye sanayileştiremedi?Senin bilimsel ve teknik gücün iyiyse Alamya gibi teknik gücün varsa özel sektörün her şeyi yapar.Ama Tr nin bilimsel ve teknik gücübelurli seviyede değil.O yüzden özel sektör otomil kamyon tır yapmiyor.
Ben ilk okuldayken bir hocamız anlatmıştı, tütün devlet alırken tüm çiftçiden alıyordu. Sonra özelleştirildi ve sadece kaliteli olan tütün alınmaya başlandı. Demek ki o aradaki fark bizim boynumuza yük oluyor. Üretim alanında devlet temel sağlamalı geri kalanı işletmesini kiraya vermeli diye düşünüyorum. Yani mal mülk demirbaş devletin, işleten özel yapılar. Hem işletmeci kazanacak hemde devletimiz kazançtan vergisini alacak. İşletmeci de 0'dan fabrika kurmaya kaynağını yormadan doğrudan üretime odaklanacak. Bakınız OSB'ler...
dahası da var tekel tüm tütünleri alıp depoda bekletip yakardı :)) sorsan bizimkilere vah öldük bittik
07:54 :) ah ah!
naber liboş
SEN NELER DEMISIN BÖYLE YA PENALTI PENALTI KAFAYA BAK
Bu adam aynı ben ya
Mutlu mu olmak istiyorsun? kimseden birşey bekleme demiş yıllar önce Bob Marley amca
Ah Furkan. Hiçbişey siyah veya beyaz değil. Herşeyi sattılar ın zıttı özelleştirme ćok iyidir değildir. Özelleştirme yerinde, zamanında, tutarlı, öngörülebilir, karlı, daha verimli yapılırsa olımludur. Bizdeki birçok özelleştirmede olduğu gibi eskisinden daha verimsiz hale gelmesine, zarar etmesine, birikiminin yok edilmesine, gelen paranın şeffaf şekilde daha verimli alanlarda değil de çarçur edilmesine itiraz ediliyor olabilir mi acaba? Kişisel gelişim videolarını bırakıp iktidar politikalarını a haber mantığıyla savunma tarzı programların devam edecek sanırım. Ne diyelim, Allah selamet versin.
Özelleştirmelerin ne zaman iyi ne kötü olduğuna da dikkat etmeliyiz benzeri bir şey de dedi ama. Ülkende düzgün hukuk olmazsa, devletin piyasaya çok fazla yaptırım gücü varsa yatırımcı neden yatırım yapsın ki ülkene? Ayrıca iktidar partisi yapıştırması yapmayı da bir bırakın artık. Devlet elini ayağını piyasadan çeksin diyor iktidar ise piyasaları kandırmaya çalışıp başarısız oluyor zaten. Ne iktidar savunmasından bahsediyorsunuz?
bu videodan anladığın tek şey bu mu yani iktidar savunması şaka gibisin :D
iyi bari klavye kullanabiliyorsun bu da bir gelişme
Abi sana net bir soru:
Deva partisi hakkındaki görüşlerin nedir?
Saygılar ☺️
Sağlık konusunda haksız olduğunuzu düşünüyorum Türkiye aşırı derecede göçmen alınmasından kaynaklı hastanelerin şişmesi sonucu bu kadar aksak halde yoksa ben alman yada Amerikanın sağlık sisteminden kat kat iyi almanya'da adama ambulans yollamıyolar çok acil bişey değilse adamda çok önemli değil zannediyor giderken kalp krizi geçiriyor ölüyor bu doğru mu parası olan mı sağlık alsın bizim sağlık sistemi ne kadar iyi olsada Bi kapasitesi var dimi sonuçta ben 10 tane kebap yapsam çok güzel 40 kişi varsa yiyecek kim mutlu olur
Türkiye'de sağlık hep kötüydü.
Parası olan gitsin insanlar kendinin farkına varsın zırt pırt rahatsız etmesinler para caydırıcı olur.
Benim ailem mesela yeri geldiğinde hastanelere ve doktorlara sallarlar ve
"Onlar da okumuş boşa okumuş. Bu otu alacan her derde deva. Bak bu bilmem ne otu, bak bu keçinin neresi biliyon mu? Sen bunları yemiyon sağlıksız olcan"
diyorlar en çokta onlar hastaneye gidiyorlar.
Zırt pırt hastanelere gidiyorlar
"Yok başım ağrıdı. Yok bı serum taksalar. Bi şu ilacı yazsalar."
Kendilerini hastaneye alıştırıp ölümün provasını yapıyorlar.
Neymiş adam ambulansı aramamışmış ve kalp krizi geçirmiş.
Arasaymış kendinin farkına varsaymış. Kalp krizi olabileceğini düşünse imiş. Onuda mı devlet yapsın adama her ay sağlık raporu göndersin. Ölmesini engelleyecek her türlü tedbiri alsın. Bu adamın bungee jumping yapmasına da engel olsun, Korku filmi izlemesinede engel olsun malum kalp krizi var. Devlet desin otur sen al bu raporun sen şunun dışına çıkma.
Bu adamın sorunu herkesin hayatı ve sağlığı kendi denetiminde!
Yani o zaman insanlar ocağı kullanıp kendilerini yakabilir, evi yakabilirler diye her ocağı devlete bağlayalım başına itfaiyeci atayalım kontrolü sabah ve akşam olmak üzere iki kere ocağı kullanalım.
Pire için yorgan mı yakalım?
Fırına börek koydum kenarları fazla pişmiş ne yapalım tüm böreği atalım mı?
Yoksa o kısmı kesip yemeye devam mı edelim?
@@HayatOkuluTV 10 sene önce gayet iyiydi
@@barskavalc9663 zırt pırt gelmesi doktor iş yükünü arttırır velki ama müthişte tecrübe kazandırır emin ol Türk doktor en tecrübeli doktordur dünyada kendi farkına varsaymış diyorsun adam zaten istemiş yollamıyolar hem kalp krizi anlaşılabilir bişey mi sanıyorsun sen her insanın sol kolu ağrıyo ondan sonra mı oluyor sence
@@halilguray8547 Hayır daha az kötüydü sadece. Hayır tüm sorunlarımızın anası mülteciler de değil. Ve hayır, öyle olsaydı bile devletçilik hala rezalet.
Ben Devletten karı istiyorum diyen bi amca vardı.
O geldi aklıma
Neyse boş yorum
Hayat okulu değil, AnCap okulu
et ve süt kurumu zarar etmiş çaykur zarar etmiş bu kadar
Peki eğitimde İlköğretim özelleştirmeli midir?
Eğitim tamamen özelleştirilmelidir.
Özelleştirilmemiş tek bir içinde para dönen kurum kalmamalı
@@HayatOkuluTV o zaman devlet ne iş yapacak hocam
@@heiseltyu6827 Bana ne
@@HayatOkuluTV sana göre devlette feshedilmeli zaten
Liberalizmi ham yaptım
Sg
Devletçiliği yedim
Hah geldi gönlümün çiçeği
20 yıllık Yalanın sonu Talandır...
hem yandaş hem liboş bi kanal. eğitim talebimo lacaktı
Babacan’ın yaptığı gibi Araplara satılmıyorsa, özelleştirmeye karşı değilim. Devletin etkisini azaltmayacak, fayda sağlayacak kadar özelleştirmeyi anlayabilirim.
Arap İngiliz Kürt önemli değil, parayı kim verirse alır.
ama yine de bu demek olmuyor ki devletin tüm her şeyini satın
ua-cam.com/video/Vyc3UD0EAsU/v-deo.html
Şu örneği vericem sadece benim ilçede Bi devlet lisesi bide özel lise var devlet lisesi büyükçe bahçesi halı sahası çok iyi öğretmenleri vs güzel Bi yer diğerine bakıyorsun bahçesi var benim evin bahçesi daha büyük Bi tane koymuşlar basket postası öğretmenlerin kalitesi yerlerde bazıları öğretmen bile değil şimdi daha mı iyi özel olması
evet
Öğretmenlerin kalitesini nasıl anladın
Hem orda hem benim okulumda okuyan arkadaşım vasıtasıyla ayrıca öğretmen diye öğretmen olmayan insanların eğitim verdiği çok oluyor
Tamam da devlet okulunun parası hepinizden çıkıyor. Özel okul bok gibiyse de kendi parasını mahvetmis oldu. Yine başka bir özel okul onun boşluğunu doldurur. Özel sektörde rekabet olduğundan herkes kaliteyi en üste taşımaya çalışır.
@@veznan3510 kanka tamam da rekabet iyidir cart curt bende farkındayım ama fırsat eşitliğini öldürüyor bence eşitlik olsun sınıflar kalksın demiyorum ama bana fırsat eşitliği ver
özelleştirme kötü bir şeydir örnek verirsek fırınlar ve halk ekmek halk ekmek toplu malzeme alımı yaptığı için ucuza verir fakat fiyatı serbest bırakırsanız ekmek 100 lira olur.özelleştirme demek bir kişiye 5 kişilik iş yükleme demek o işçiyede asgari ücret demek.tekel fabrikaları vardı sigara üreten zarar etme şansı 0 olan çünkü fiyatı sen belirliyorsun.atladığın nokta şu özel sektörde benim vergilerimle tevşvik alıyor.ayrıca devlet makro ekonomi öğren neden tokata yatırım yapmış devlet amaç büyük şehirlere göçü önlemek.sağlık özelleşirse kalitesiz ve pahalı hasteneler çıkar bu günkü aparman özel üniversiteler gibi cem tokerin sözlerini ezberlemişsin anlatıyorsun :)
Piyasa kontrol edilmez, verimsiz şekilde göç politikası yapılmaz. Hiç bunlara girmeden benden vergi alma, şirketimi Tokat’a taşırım zaten. Lütfen şu videoları izleyin, bir yerde işe girin çalışın, iki arkadaş bir araya gelip bir çöp dikin. Topluma çok hayırlı bir iş yaparsınız, en azından saçmalamazsınız aq tutamadım bu cehalet karşısında kendimi
@@HayatOkuluTV dostum ben zaten özel sektörde çalışıyorum ama anlatların mantıksız nedenmi çünkü liberal ekonomi plansız hareket eder bu plansızlık sonuçta krizlere neden olur plansız göç işçi ücretlerini aşağıya çeker buna bağlı olarak talep düşer buna bağlı olarakda işverenler batar yani sonuçta yine tokattaki devlet fabrikası özel işverenleri korur dolaylı yoldan
vah zavallı kapitalist ülkeler gitsinler kübaya mis gibi her şey bedava
@@tyler3362 ben hep düşünüyorum niye çalışıyoruz diye kira yani barınma ulaşım ve yemek için kübadaki insanların böyle bir derdi yok sadece eğlenmek için para kazanıyorlar
@@bohemrhymer3541 ulan ahshahxbabcbajdbhqsbhaha
Vitaminsiz yine boş yapmış
Sen başkasın be fazlasın UA-cam a
Sende ekonomist oldun ya bu kadar kötü olabilir ekonominin özeti ..
Ekonomi mükemmel olsa da bunları anlatacaktım, çünkü kişisel gelişimden bahsedip bu kadar ekonomi bilmemek zırvadır. Kişisel gelişim konusunda zerre endişesi olanlar çoktan favladı.
Furkan hadi Ertan abi akpli de sen yapma bari
Nasıl ya Ertan Balaban AKP'li mi? Bunun için bir kaynak göster lütfen anlamadım seni
@@yolcujiujitsummasporsalonu4779 dostum kaynak sayılır mı söyleyeceklerim bilmem ama genel olarak bi insanın siyaset konuşmasında vurgularından, yüz ifadesi ve mimiklerinden, söylediği şeylerden az çok bi tahmin yaparsın ayrıca Ertan abi basbayağı cumh başk aşığı bi girişimci ile video yapmıştı, konuk olan adam resmen tapıyodu. Yani böyle bi çevresi varsa tarafı da bellidir.
(A)narko (K)apitalist (P)arti
Sağlam vücutta her zaman sağlam kafa olmuyormuş bu videodan anladığımız bu.
İşinize gelmediği içindir...
kardeşim azıcık mantıklı düşündüğünde zaten videonun ana konusunun üretmeyen insanlar topluluğunun vergilerle ülke içinde doyurulması ülkeyi ne kadar ileri götürebilir mantığı. eğer özelleştirme yani rekabet olsaydı ülke olarak ileri gidebilirdik.
@@semruk9693 Dediğine katılıyorum haklısın ama bu söylediklerin gerçekten medeni olabilmiş ileri demokrasiyi hazmedebilmiş ve ekonomik olarak sosyal devlet olabilmiş ülkeler için doğru, bizim gibi treni kaçırmış milletler için tam bir felaket sende hak verirsin ki yaşayarak görüyoruz şeker, kağıt ve birçok ana kullanım maddelerindeki kartelleşmeleri.Bunun sebebi sosyolojik ekonomik ve birçok yönden bakılabilir ama en ham haliyle bakmak gerekirse ülkemizdeki birçok insanın hayatının bir döneminde en temel insan hakkı olan ideal rahat bir yaşama erişmememsi yada bulunduğu ekonomik noktayı kaybetme korkusu. Bence özelleştirme yapılmalıydı evet ama ülke belirli bir düzeye geldikten sonra yapılmaıydı.
Allah razı olsun Akp den 2003 den beri Amerikan Sigaralarî içiyoruz artık, sen kimi kandırmaya çalışıyosun ?????