Asa arata o floare care te poate ucide! Cum ajungi la unul din cele mai frumoase belvederi din Padiș

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 жов 2024
  • #apuseni #padis
    În acest episod aflați detalii despre o floare toxică care poate ucide și plecăm spre unul din cele mai frumoase belvederi din Padiș.
    Lăsând în urmă vârful Biserica Moţului din Padis, trecem să comandăm câteva porții de plăcinte cu afine de la tanti Maria pentru reîntoarcere. Urmează să luăm la pas traseul spre cabană cetăţile ponorului.
    La pornire aveţi trei marcaje:
    1. Punct galben care duce direct în Glăvoi prin poiana rotundă,
    2. Punct albastru care duce spre poiana ponor apoi printr-o scurtătură trece spre cetăţile ponorului
    3. Cruce galbenă care marchează poteca spre lumea pierdută. Mai găsiţi şi marcajul triunghi roşu care duce la peştera căput după o derivaţie dar noi anul trecut în primăvara l-am considerat prea sălbatic pentru a-l urma.
    La a doua bifurcaţie, urmăm marcajul cruce galbenă şi ne continuăm drumul printr-o pădure de amestec. După
    câteva hopuri peste copacii căzuți ajungem la o tufă de flori superbe dar aici să ne povestească un specialist. În tura de azi o avem cu noi pe Iulia de la Incredible Forest Resources . Linkul proiectului este: incredibleroma...
    După un coborâş lin ajungem pe valea izvorul ursului unde ne despărţim de marcajul cruce galbenă şi urmăm cursul pârâului...care spre surprinderea noastră e aproape inexistent la punctul de trecere... şi mergând pe mal dintr-o data dispare ...lăsând o albie uscată ca un deşert de pietre. Vă las câteva cadre din primăvara 2021 să vedeţi urmările secetei din anul acesta. Şocul e şi mai mare când ajungem la Peştera Căput care este situată în partea dreaptă a văii, unde ar urma să dispară în adâncuri apele pârâului care acum este inexistent. Întrarea în peșteră se face prin partea din dreapta. Urcând o pantă ajungem deasupra unui sistem de puțuri adânci.Vizita noastră în peșteră se termină aici, doar speologii cu un echipament adecvat pot parcurge toată lungimea peșterii de 1873 m.
    Ne întoarcem pe potecă şi peste câteva minute ajungem la bariera de lângă cabana cetăţile ponorului. Trecem pe lângă cabană şi ajungem la o bifurcaţie unde alegem să mergem spre dreapta pe marcaj bandă roşie. De aici începe un urcuş destul de susţinut pe un drum care şerpuieşte între brazii seculari cu o diferenţă de nivel de 105m. Ajungem aproape de vârf în zona unui tăieri recente. Lângă marcajul bandă roșie apare marcajul punct roşu care este o cotitură spre belvederea Glăvoaia punctul nostru final. Poteca este presărată cu tufe de afine şi zmeură aromate!. În final după 20 de minute ajungem la una dintre cele mai spectaculoase belvederi din zona Padiş unde putem admira din depărtare atât Cetăţile Ponorului, tot Platoul Padiş cât şi Culmea Cârligate.
    Cursuri pentru un om mai autonom
    incredibleroma...
    Mă găsești la:
    INSTAGRAM - / stefancujma​​
    FACEBOOK - / ​​
    UA-cam - / stefancujma
    WEB - www.stefancujm...​​
    Echipamentul meu de vlog: kit.co/stefanc...

КОМЕНТАРІ • 4