Bilim Felsefesi Nedir? 1.Temel Meseleler

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 сер 2024
  • Bilim tam olarak nedir? Bilimsel doğrulukların dayanağı olan kuramlar nelerdir? Gerçek ve doğruluk arasında bir fark var mıdır? Birbirine rakip bilimsel teoriler arasında bir seçim yapmak mümkün mü? Mümkünse nasıl? Bu ve daha fazla soruya yanıt aradığımız Bilim Felsefesi Nedir? başlıklı serimizin ilk videosu yayında!
    Başta dünyanın evrenin merkezinde olduğu fikri olmak üzere bugün tamamiyle yanlışlanmış olan bir evren anlayışına dayanan Aristotelesçi görüş, Newton çağına kadar hayatta kalmayı başarabilmiştir. Batlamyus gibi Aristotelesçi astronomlar dahi bildikleri tüm matematiği bu evren anlayışını haklı çıkarmak için ellerinden geleni yapmışlardır.
    Dönemin bilim yapma pratiklerini yani bir anlamda Kuhn'un paradigma dediği şeyi, Quine'nın "bilgi ağı" kavramı üzerinden ele alan Osman Baran Kaplan, bilimsel bilginin bir ağ gibi örüldüğünü anlatıyor.
    Dolayısıyla bilimsel teoriler ve onların yardımcı hipotezleri de bu ağın merkezî ve çevresel konumlarını işgal ederler. Bu tür bir paradigma anlayışıyla Aristotelesçi ve Newtoncu "bilgi ağları"nı kıyaslamak suretiyle bu videoda doğruluk ve gerçeklik, bilimsel teorilerin varlık statüsü, rakip teoriler arasında seçim yapma, Quine ve Duhem tezi, Popper'in yanlışlanabilirlik tezi gibi bilim felsefesinin temel meselelerini ele alıyoruz. #FevkaladeFelsefe #BilimNedir #OsmanBaranKaplan

КОМЕНТАРІ • 4