Tekrar video çektiğiniz için çok mutluyum. Öncelikle teşekkür ederim. uzun zamandır takip ediyorum ve olabildiğince konusu açıldıkça arkadaşlarımla paylaşıyorum. Bu bilgiler kolay bulunabilir bilgiler değil ve çekinmeden paylaşıp konuştuğunuz için teşekkür ederim. Elinize ağzınıza bilginize sağlık hocam, devamını bekliyoruz.
Anladım ki maliyet düşürmeye çalışırken beyazlayacak, dökülecek saça değmez. Bileni dinleyelim. Kolayını izlerken bile zaten bir dünya şeyi hesaplayacağız. Bazı detaylar çok makbule geçti. Sağ ol.
çok açıklayıcı olmuş gövde malzemeleri videodan sonra hep döküm yapılmış gerilimi alınmış ürünler daha iyidir diye bir kanı vardı fakat bundan sonra tek taraflı bakmamak gerekli olduğunu anlamıış oldum.
Çok keyifli bir videoydu. Artık sizden ümidi kesmeye başlamış arada yaşıyor musunuz diye kontrol ediyordum kanalı 🤣 Videoda tek bir eksik gördüm o da son birkaç senede popüler olan v slot sigmalar ülkemizde pahalı ve tedariği az ama profili aynı zamanda bir yataklama elamanına çeviriyor tabi büyük routerlarda veya töleransın az olduğu yerlerde iş görmez ama yine de güzel bir detay. Arayı açmadan yeni videolarda görüşmek dileğiyle...
Harikasınız, konuyla hiç ilgim olmamasına rağmen her videonuzu izleyip bilgileniyorum. Bir gün bir makineye ihtiyacım olursa ilk kapısını çalacağım kişilersiniz :)
Kapsam, kurgu ve anlatım gerçekten takdire şayan. Zamanınız olursa şöyle bir sorunumuzdan bahsetmek isterim. Elimizde routerin kulesini ileri geri götüren sistem her yerde görülen standart bir yapıda, şasenin sağda ve solda bulunan vidalımil somun ikilisi ile çalışıyor. Her eksene ayrı Stepper motor bağlı. Bu stepperların da ayrı sürücüleri var ve bir breakout kartındaki sinyalden sürülüyor. Sorun şu ki bu eksende 100mm git dediğimizde farklı mesafalerde yol alıyor. Trigger kayış ile bağlıydı, direkt kaplinle bağladık sorun çözülmedi Sürücüden midir diyerek sürücüleri (Düzgün eksenle swap ederek)değiştirdik ama sorun aynı. Breakoutdaki sinyal kaynağını swap ettik, sorun değişmedi. Fİkrinizi almak isterim açıkçası.
Merhaba, beğeniniz için teşekkür ederiz. Sürücü besleme voltajının düşüklüğü ya da kablo uzunluklarının farklı ya da aşırı uzun olması gibi sebeplerle de bu durum ortaya çıkabiliyor. Örneğin sürücü 24-50V ile çalışıyorsa 36 ya da 48V ile beslemek daha güvenli çalışma sağlayabilir. Ya da iki motora giden kablo boylarını aynı uzunlukta tutmak da belki sorunu çözebilir. Belirttiğiniz ihtimalleri eledikten sonra akla ilk gelen şey elektriksel sebepler çünkü. Paylaştığımız videoda da benzer bir duruma değinilmişti. ua-cam.com/video/_M1pT5Nugxo/v-deo.html İyi çalışmalar dileriz.
@@revocnc Hay bin kunduz! Paralel bağlı farklı endüktanstaki kablolar nedeniyle sorunlar çıkabiliyor diyorsunuz. İlk fırsatta kontrol edeceğim. Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
@@revocnc Problem çözüldü, belki birinin işine yarar diye buraya da ekleyeyim: Aslında dikkat edince farkların kendi aralarında çok da Farklı olmadığını gördüm. 100 x100 mm Kare bir parça kestim ve parçanın kareden çok bir paralel kenara dönüştüğünü gördüm. Köşegen uzunluklarından rooter'ın çarpıklık açısını hesaplayıp Buradan da y eksenlerinin birbirine göre ne kadar ileride ve geride olması gerektiğini hesapladım. eksenin birini yaklaşık 10 milim geriye alınca ve ardından Mach 3 >settings> kalibrasyonu yenileyince sorun ortadan kalktı. iyi çalışmalar.
bir makinenin 3 eksende birbirine gönyeli olduğunu nasıl anlarız. Yani demek istediğim mutlak mükemmel gönyeli olması. Her cihazın belli bir tolaransı var bu makinlerin tolaransı nasıl hesaplanıyor.
Emeğinize sağlık sayenizde teknik ve bilimsel bir çok konuyu öğreniyoruz. Size bir sorum; elimde 3 eksen cnc router var 6 eksene dönüştürmek istiyorum. 6.eksen rotary olacak bu arada makinemde 35lik vidalı mil sistemi var o yüzden y eksenini tek servo motor ile çözebiliyorum. Köprü ve gövdenin statiğini çözdüm yazılım ve kontrol kartı olarak tavsiye edebileceğiniz marka ve model var mıdır?
@revocnc Kanalınızı takip ediyorum ve konular insanı cezbediyor. Benim merak ettiğim belli bir eksende haraket esnasında oluşan ivmeyi nasıl sönümleyebiliriz. Bunun için bir çok makale gördüm ama sizlerin kullandığı bir yöntem varmıdır. Kum veya bilye kutuları vs. İyi çalışmalar
Tebrik ederim çok güzel olmuş🙏 Ayrıca bir sorum olacak size. JJ Yada SHN Lineer araba-kızak kullandınızmı hangisini önerirsiniz acaba? (HIWIN Çok pahalı olduğu için bulaşmıyorum :) )
Merhaba. Teşekkür ederiz. Shn ya da benzeri uygun fiyatlı ürünleri makine eksenlerinde değil ama kapı, sürgü ya da benzeri hareket mekanizmalarında kullanıyoruz. Bu ürünlerde üretilen seriler arasında bile kalite farkları olabiliyor. O yüzden kalite konusunda net bir şey söylemek mümkün değil. Ancak hobi ya da ahşap işleme amaçlı bir makinede kullanılmasında sakınca yok. İyi çalışmalar dileriz.
@@M.SofuogluTV Mekanik unsurlarınız iyiyse ray ve arabalardan kaynaklanacak kullanım ömrü, 0.02-0.05 arası hata payı, düzensiz ön yükleme gibi sorunların birçoğunu tolere edebilirsiniz. Kolaylıklar dileriz.
Merhabalar bir şey soracaktım. Umarım görürsünüz. Ben şuan Lowrider 3 ismi verilen 100 cm 140 cm krsme alanı olan bir cnc freze yapmaya çalışıyorum. Ağaç işleme maksatlı. Lowrider 3 ü bir inceleyip fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim.
Merhaba. İncelediğimiz kadarıyla ağaçtan ziyade sunta-MDF tarzı malzemelerde düşük paso ve ilerleme hızı ile çalışmak daha uygun görünüyor bu makinede. Beklentiyi yüksek tutmamak lazım. İyi çalışmalar dileriz.
Konum routerdan çok farklı ama sigma profil için geldim :) Oğlumun odasına loft bir oyun alanı yapmak istiyorum. Ahşap düşünürken bu profillerin modüler ve hafif yapısı ilgimi çekti. Araştırırken burada buldum kendimi. 180cm en 200cm boy şeklinde planlıyorum, üzerindeki maksimum ağırlık 250kg kadar olur. Sizce sigma uygun olur mu? Boydan ve enden ne kadar destek vermem lazım? Yoksa ahşaptan devam mı? burada en belirleyici faktör maliyet tabii ki
Merhaba. Sigma profiller pratik ancak ahşap kadar değil elbette. Ayrıca maliyet anlamında ahşapla kıyaslanamaz bile. Modüler alanlar, cıvata montajı gerektiren unsurlar yoksa ahşap çok daha mantıklı olacaktır. Kolaylıklar dileriz.
Merhaba hocam 2. el bir tane cnc aldım mdf keserken bazen kafayı yiyor makine hiç alakasız kesimler yapıyor, bazen spindle çalıştırmadan x,y,z eksenlerinde takılıyor kafasına göre. Bu neden olur sizce bilginiz var mı? Kartta mı sorun var acaba? Ne önerirsiniz
Merhaba. Sorun yüksek ihtimalle kontrol kartında fakat elektriksel bir problem de olabilir. Topraklama hatası ya da parazit vb. İyi çalışmalar dileriz.
volkan senin yüzünden 1200mmx1350mmx3000mm çelik işleyen %2 hassasiyette 13 ton ağırlık 3 eksen sabit köprülü dikişleme makinası yapıyorum. eserinle övün...
Bizim kaynakçıları gömmüşsün ama geçen hafta çinli siteden 100 dolara kaynak makinası aldım. 2 demiri birleştirebiliyorum. Artık bende prof kaynakçıyım. Laf ettirmem :D
Görmekte haklı. Büyük ihtimalle bende de aynı alet var bildiğin demirci ustasından daha iyi kaynak yapabiliyormuşum onu gördüm. İnce telle iyi çalışıyor alet
Tekrar video çektiğiniz için çok mutluyum. Öncelikle teşekkür ederim. uzun zamandır takip ediyorum ve olabildiğince konusu açıldıkça arkadaşlarımla paylaşıyorum. Bu bilgiler kolay bulunabilir bilgiler değil ve çekinmeden paylaşıp konuştuğunuz için teşekkür ederim. Elinize ağzınıza bilginize sağlık hocam, devamını bekliyoruz.
Uzun zamandır ilke defa bu kadar detaylı anlatım dinledim emeğinize sağlık.
Anladım ki maliyet düşürmeye çalışırken beyazlayacak, dökülecek saça değmez. Bileni dinleyelim. Kolayını izlerken bile zaten bir dünya şeyi hesaplayacağız. Bazı detaylar çok makbule geçti. Sağ ol.
çok açıklayıcı olmuş gövde malzemeleri videodan sonra hep döküm yapılmış gerilimi alınmış ürünler daha iyidir diye bir kanı vardı fakat bundan sonra tek taraflı bakmamak gerekli olduğunu anlamıış oldum.
Üstadım lütfen bilgilendirmeye devam ediniz konulara çok açıklayıcı anlaşılır yaklaşıyorsunuz tebrik ederim 😊
Bu adamın ürettiği makina alınır böyle işin ehli katma değer üretecek mühendis yetişmesi gerçekten kolay değil inşallah o da yurt dışına çıkmamıştır.
Yotube dönmenize sevindik 👍👍👍
Ağzınıza yüreğinize sağlık çok aydınlatıcı bir paylaşım keşke herkes sizler gibi olsa bilgi paylaştıkça çoğalır canı gönülden teşekkür ederim.
Elinize emeğinize sağlık video operatör ve meraklılar için hem bilgilendirici hem açıklayıcı olmuş
Gerçekten bilgili olarak izlediğim teknik olarak dolu bir insansın tebrik eder çalışmalarında başarılar dilerim.
Tebrik ederim. Yine güzel, akıcı, sıkmayan bilgilendirici ve eğitici bir video olmuş. Zaman zaman eski videolarınızı tekrar izliyorum. Lütfen devam..
Çok keyifli bir videoydu. Artık sizden ümidi kesmeye başlamış arada yaşıyor musunuz diye kontrol ediyordum kanalı 🤣
Videoda tek bir eksik gördüm o da son birkaç senede popüler olan v slot sigmalar ülkemizde pahalı ve tedariği az ama profili aynı zamanda bir yataklama elamanına çeviriyor tabi büyük routerlarda veya töleransın az olduğu yerlerde iş görmez ama yine de güzel bir detay.
Arayı açmadan yeni videolarda görüşmek dileğiyle...
Lutfen devami gelsin. Sizler bir degersiniz
Sizi tebrik ediyorum. Sayfanizi inceledim guzel bilgiler paylasiyorsunuz. Verdiginiz bilgiler icin tesekkurler.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz...
Öncelikle tekrar hoş geldiniz. Sonralıkla emeğinize sağlık. :)
Son megabytelarımı harcamaya değer bir video
Mükemmel bir video! Çok teşekkürler.
Merhaba çok güzel video elinize sağlık. Kartlar, bağlantilari, haberleşme,kontroller için video bekliyoruz
agzınıza saglık . bilgi insanlardan cnc roter imalatçı olması ne güzel
Harikasınız, konuyla hiç ilgim olmamasına rağmen her videonuzu izleyip bilgileniyorum. Bir gün bir makineye ihtiyacım olursa ilk kapısını çalacağım kişilersiniz :)
Merhaba, acaba sigma profili ağırlaştırmak için içindeki boşlukları kumla veya betonla doldurmakla ilgili fikriniz nedir? Teşekkürler
Aynı şekilde epoksi granit ile de boşlukların doldurulduğunu görüyorum fayda durumunu ben de merak ettim
Kutlarım, başarılı çalışmalarınız sonsuz olsun...
Teşekkürler 👏👏👍
merak ettiğim konulara değinmişsiniz geometrik hataları routerde nasıl tespit ediyorlar veya farkındalarmı tekrarlama kabiliyetlerini biliyorlarmı
Gelmiş yine iki gözümün çiçekleri :)
:)
özleşmişiz abim, cansın
Kapsam, kurgu ve anlatım gerçekten takdire şayan. Zamanınız olursa şöyle bir sorunumuzdan bahsetmek isterim.
Elimizde routerin kulesini ileri geri götüren sistem her yerde görülen standart bir yapıda, şasenin sağda ve solda bulunan vidalımil somun ikilisi ile çalışıyor.
Her eksene ayrı Stepper motor bağlı. Bu stepperların da ayrı sürücüleri var ve bir breakout kartındaki sinyalden sürülüyor.
Sorun şu ki bu eksende 100mm git dediğimizde farklı mesafalerde yol alıyor.
Trigger kayış ile bağlıydı, direkt kaplinle bağladık sorun çözülmedi
Sürücüden midir diyerek sürücüleri (Düzgün eksenle swap ederek)değiştirdik ama sorun aynı. Breakoutdaki sinyal kaynağını swap ettik, sorun değişmedi.
Fİkrinizi almak isterim açıkçası.
Merhaba, beğeniniz için teşekkür ederiz. Sürücü besleme voltajının düşüklüğü ya da kablo uzunluklarının farklı ya da aşırı uzun olması gibi sebeplerle de bu durum ortaya çıkabiliyor. Örneğin sürücü 24-50V ile çalışıyorsa 36 ya da 48V ile beslemek daha güvenli çalışma sağlayabilir. Ya da iki motora giden kablo boylarını aynı uzunlukta tutmak da belki sorunu çözebilir. Belirttiğiniz ihtimalleri eledikten sonra akla ilk gelen şey elektriksel sebepler çünkü. Paylaştığımız videoda da benzer bir duruma değinilmişti.
ua-cam.com/video/_M1pT5Nugxo/v-deo.html
İyi çalışmalar dileriz.
@@revocnc Hay bin kunduz! Paralel bağlı farklı endüktanstaki kablolar nedeniyle sorunlar çıkabiliyor diyorsunuz. İlk fırsatta kontrol edeceğim. Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
@@revocnc Problem çözüldü, belki birinin işine yarar diye buraya da ekleyeyim:
Aslında dikkat edince farkların kendi aralarında çok da Farklı olmadığını gördüm. 100 x100 mm Kare bir parça kestim ve parçanın kareden çok bir paralel kenara dönüştüğünü gördüm. Köşegen uzunluklarından rooter'ın çarpıklık açısını hesaplayıp Buradan da y eksenlerinin birbirine göre ne kadar ileride ve geride olması gerektiğini hesapladım. eksenin birini yaklaşık 10 milim geriye alınca ve ardından Mach 3 >settings> kalibrasyonu yenileyince sorun ortadan kalktı. iyi çalışmalar.
Demiri kesip kaynattın mı tekrar kullanmak zor alüminyumda darbe almadığı sürece hemen hemen her şekilde yapıp bozup tekrar kullanılabilir.
şükür başladınız
bir makinenin 3 eksende birbirine gönyeli olduğunu nasıl anlarız. Yani demek istediğim mutlak mükemmel gönyeli olması. Her cihazın belli bir tolaransı var bu makinlerin tolaransı nasıl hesaplanıyor.
+1
Cok tesekkur ederiz
Emeğinize sağlık sayenizde teknik ve bilimsel bir çok konuyu öğreniyoruz. Size bir sorum; elimde 3 eksen cnc router var 6 eksene dönüştürmek istiyorum. 6.eksen rotary olacak bu arada makinemde 35lik vidalı mil sistemi var o yüzden y eksenini tek servo motor ile çözebiliyorum. Köprü ve gövdenin statiğini çözdüm yazılım ve kontrol kartı olarak tavsiye edebileceğiniz marka ve model var mıdır?
@revocnc Kanalınızı takip ediyorum ve konular insanı cezbediyor. Benim merak ettiğim belli bir eksende haraket esnasında oluşan ivmeyi nasıl sönümleyebiliriz. Bunun için bir çok makale gördüm ama sizlerin kullandığı bir yöntem varmıdır. Kum veya bilye kutuları vs. İyi çalışmalar
Tebrik ederim çok güzel olmuş🙏 Ayrıca bir sorum olacak size. JJ Yada SHN Lineer araba-kızak kullandınızmı hangisini önerirsiniz acaba? (HIWIN Çok pahalı olduğu için bulaşmıyorum :) )
Merhaba. Teşekkür ederiz. Shn ya da benzeri uygun fiyatlı ürünleri makine eksenlerinde değil ama kapı, sürgü ya da benzeri hareket mekanizmalarında kullanıyoruz. Bu ürünlerde üretilen seriler arasında bile kalite farkları olabiliyor. O yüzden kalite konusunda net bir şey söylemek mümkün değil. Ancak hobi ya da ahşap işleme amaçlı bir makinede kullanılmasında sakınca yok. İyi çalışmalar dileriz.
@@revocnc teşekkür ederim, aslında yarı hobi olarak cnc router yapmak istiyorum bunun için düşünüyordum alüminyum işlemek için
@@M.SofuogluTV Mekanik unsurlarınız iyiyse ray ve arabalardan kaynaklanacak kullanım ömrü, 0.02-0.05 arası hata payı, düzensiz ön yükleme gibi sorunların birçoğunu tolere edebilirsiniz. Kolaylıklar dileriz.
@@revocnc Yardımınız için çok çok teşekkür ederim🙏
@@revocnc Video içeriği olarak, cnc routerlerin kullandığı uçlardan bahsettiğiniz bir video çekebilirseniz çok güzel bir içerik olur🙏😀
Kolay gelsin 😊
Merhabalar bir şey soracaktım. Umarım görürsünüz. Ben şuan Lowrider 3 ismi verilen 100 cm 140 cm krsme alanı olan bir cnc freze yapmaya çalışıyorum. Ağaç işleme maksatlı. Lowrider 3 ü bir inceleyip fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim.
Merhaba. İncelediğimiz kadarıyla ağaçtan ziyade sunta-MDF tarzı malzemelerde düşük paso ve ilerleme hızı ile çalışmak daha uygun görünüyor bu makinede. Beklentiyi yüksek tutmamak lazım. İyi çalışmalar dileriz.
Nerde kaldı bu video yıllardır bekliyoruz
Konum routerdan çok farklı ama sigma profil için geldim :)
Oğlumun odasına loft bir oyun alanı yapmak istiyorum. Ahşap düşünürken bu profillerin modüler ve hafif yapısı ilgimi çekti. Araştırırken burada buldum kendimi. 180cm en 200cm boy şeklinde planlıyorum, üzerindeki maksimum ağırlık 250kg kadar olur. Sizce sigma uygun olur mu? Boydan ve enden ne kadar destek vermem lazım? Yoksa ahşaptan devam mı? burada en belirleyici faktör maliyet tabii ki
Merhaba. Sigma profiller pratik ancak ahşap kadar değil elbette. Ayrıca maliyet anlamında ahşapla kıyaslanamaz bile. Modüler alanlar, cıvata montajı gerektiren unsurlar yoksa ahşap çok daha mantıklı olacaktır. Kolaylıklar dileriz.
Revo= argenin dibine vurmak+ yılların uygulama tecrübesi + etik+ zeka
Reis nerelerdesin ne yapıyorsun
Merhaba hocam 2. el bir tane cnc aldım mdf keserken bazen kafayı yiyor makine hiç alakasız kesimler yapıyor, bazen spindle çalıştırmadan x,y,z eksenlerinde takılıyor kafasına göre. Bu neden olur sizce bilginiz var mı? Kartta mı sorun var acaba? Ne önerirsiniz
Merhaba. Sorun yüksek ihtimalle kontrol kartında fakat elektriksel bir problem de olabilir. Topraklama hatası ya da parazit vb. İyi çalışmalar dileriz.
Bu arada ilk router'imi yaptım. sigma profil şaseli.
Yeni video geliyormu hocam bizi biraz boşladınız sanki montajda sanırım😊😊
Birkaç video birden gelsin diye çabalıyoruz ancak üretim süreci montajları kesintiye uğratıyor. En kısa sürede inşallah :)
@@revocnc inşallah merakla bekliyoruz çok kaliteli içerikleriniz 😊😊
abi yeni video ne zaman
volkan senin yüzünden 1200mmx1350mmx3000mm çelik işleyen %2 hassasiyette 13 ton ağırlık 3 eksen sabit köprülü dikişleme makinası yapıyorum. eserinle övün...
Bizim kaynakçıları gömmüşsün ama geçen hafta çinli siteden 100 dolara kaynak makinası aldım. 2 demiri birleştirebiliyorum. Artık bende prof kaynakçıyım. Laf ettirmem :D
Görmekte haklı. Büyük ihtimalle bende de aynı alet var bildiğin demirci ustasından daha iyi kaynak yapabiliyormuşum onu gördüm. İnce telle iyi çalışıyor alet
Cikma temiz söküm makinelerden kg hesabi almak mümkün ihtiyaci olan varsa bana ulaşabilir 45x90 40x80