Tijden veranderen vroeger deed ik dat autogeen lassen zuurstof / actyleen en de achterkant met een spiegel er achter. Maar dit gaat wel snell .Ik geniet van u filmpjes ga zo door !!! Vakman gr van een gepensioneerde vakbroeder !!!!
Ik denk dat het isoleren niet heel relevant was voor de video. Je moet verwarmingsbuizen trouwens alleen isoleren in ruimtes buiten de thermische schil of daar daar warmte ongewenst is. Want zonder isolatie verhogen ze het afgifte oppervlak van je CV systeem waardoor de retourtemperatuur lager is en een HR ketel zuiniger gaat stoken. Een warmtepomp heeft hier nog meer voordeel van. Dus CV leidingen alleen isoleren waar je het echt koud wilt laten of er kinderhandjes in gevaar zijn. PS Tussen de ruimtes in een woning is er weinig thermische isolatie, dus tenzij je ruimtes lang niet gebruikt en overdreven isoleert, scheelt het te weinig om de isolatie terug te verdienen.
@@SolAce-nw2hf Uw citaat: "Want zonder isolatie verhogen ze het afgifte oppervlak van je CV systeem waardoor de retourtemperatuur lager is en een HR ketel zuiniger gaat stoken." Klopt, maar je dient tegenwoordig alleen ruimtes te verwarmen die je écht wilt verwarmen. Ook binnen de schil van b.v. een huis, gaat veel warmte, (= tegenwoordig veel geld) verloren door niet geïsoleerde leidingen. Je kunt de retourtemperatuur van je CV-ketel ook (aanzienlijk) verlagen als je Lage Temperatuur Verwarming (ltv) radiator(en) plaatst, of radiatorventilatoren plaatst onder een bestaande of nieuwe (overmaatse) radiator(en) in het vertrek waar verwarming gewenst is. Ik zie in het filmpje ook een plafonddoorvoer en een wanddoorvoer, deze doorvoeren moet je ruim uithakken en goed isoleren. Alles wat warmte geleid, waar je het niet wenst, verspilt warmte, dat is tegenwoordig kostbaar. Goede dikke professionele buisisolatie, (dus niet de dunne buisisolatie bij een bouwmarkt) verdien je altijd terug, omdat goede buisisolatie meestal vele (tientallen)jaren meegaat.
@@marksermo9110 Juist bij laagtemperatuurverwarming wil je zo veel mogelijk oppervlakte en ga je ruimtes niet te veel af laten koelen. Met moderne warmtepompen gaat de COP namelijk aanzienlijk omhoog met een lagere aanvoertemperatuur. Hiervoor is het belangrijk om al je ruimtes mee te laten doen zodat radiatoren of vloerverwarming in de ene ruimte niet hoeven te compenseren voor het gebrek aan afgifte in een andere ruimte. Dit gaat natuurlijk helemaal in tegen de oude werkwijze. Want een gasketel verlies misschien maar een paar procent rendement bij het verhogen van de aanvoertemperatuur van bijvoorbeeld 40 naar 50, maar bij een warmtepomp is dat verschil zo groot dat die ene kamer warm houden het dubbel en dwars waard is. Natuurlijk moet alles buiten de thermische schil dik in de professionele isolatie, en als je hele een verdieping hebt die 90% van het jaar leeg staat, dan zou ik er zeker isolatie tussen aan (laten) brengen en af laten koelen (eventueel zoneren) ten opzichte van de rest van de woning. Maar elke binnenmuur open slopen en elke CV leiding isoleren terwijl die in een normaal vertrek loopt is echt onzinnig. Voor SWW is het trouwens een ander verhaal. Die wil je isoleren zodat het stilstaande koude water niet te warm wordt (legionella) en het warme water voor de douche/bad/keukenkraan onderweg niet te veel afkoelt. Overigens is bouwmarkt isolatie prima als je bijvoorbeeld leidingen hebt in een ruimte die onbedoeld te warm wordt. Je isoleert dan namelijk tegen kamertemperatuur, niet tegen de vrieskou.
@@SolAce-nw2hf U zei: "Voor SWW is het trouwens een ander verhaal. Die wil je isoleren zodat het stilstaande koude water niet te warm wordt (legionella) en het warme water voor de douche/bad/keukenkraan onderweg niet te veel afkoelt." De leidingen die het warme water voor de douche/bad/keukenkraan transporteren (o.a. in een woonhuis situatie) mag je nooit isoleren, dit veroorzaakt juist een groot gevaar voor de ontwikkeling van legionella. Ik citeer uit 1 van de vele duizenden professionele bronnen: "Maatregelen tegen legionella via drinkwater." "Het isoleren van andere leidingen van het warme tapwater is niet verstandig. Normale leidingen moeten namelijk zo snel mogelijk afkoelen om legionella in de leidingen te voorkomen." Over leidingisolatie blijven onzinverhalen worden verteld, waarom is mij een raadsel, maar ik heb het idee dat dit uitsluitend gebeurd om (kortzichtig) kosten te besparen, dit zie je (waarschijnlijk) ook terug in dit filmpje terug, waar (waarschijnlijk) een woningbouwvereniging het niet nodig vindt om isolatie te laten aanbrengen, immers de bewoners betalen de extra energie-kosten... Leidingisolatie is isolatie die je snel terugverdient, en als je niet hoeft te hakken in muren, is het makkelijk om (zelf) aan te brengen. Citaat: "Hoeveel bespaart leidingisolatie?" "Leidingisolatie bespaart ongeveer 3 m3 gas per meter per jaar. Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 10 tot 20 meter leidingwerk wat geïsoleerd kan worden. Dat bespaart tot €90 per jaar (prijspeil januari 2023)." Ik ken (nog) geen, (de algemeen bekende) bouwmarkten waar goede, dikke en professionele leidingisolatie wordt verkocht. Er is zeker veel verschil tussen een CV-ketel verwarmings-installatie en warmtepomp-installatie, er zijn wel een aantal maatregelen die ook aanzienlijk energiebesparend zijn, zoals: O.a. luchtafscheider, vuilafscheider, radiator-ventilatoren en debietregelaars.
@@marksermo9110 Ik zal de laatste zijn die zegt dat er consensus is over het al dan niet isoleren van leidingen. Als je een CV ketel hebt en maar een enkele ruimte wilt verwarmen, dan kan het schelen. Hoe veel dat is hangt echt af van de woning, het klimaat en het gebruik. Het belangrijkste om te isoleren zijn ruimtes die je koud wilt laten. De besparingscijfers die men noemt zijn leuk, maar elke situatie is anders. Persoonlijk heb ik de CV leidingen in mijn technische ruimte bijvoorbeeld wel van isolatie voorzien omdat extra woningisolatie het daar opeens veel te warm maakte, zelfs in de winter. Voor SWW is het ook geen zwart-wit verhaal. Een CV ketel die bijvoorbeeld 60 graden heet water levert sloopt de legionella in enkele minuten. Dat betekent dat langer warm houden het water juist veiliger maakt. De gevaarlijke temperatuur is tussen de 32 en 42 graden maar tussen 20 en 49 graden is er ook al enige vermenigvuldiging. Dus als je stookt in huis of er zomerse temperaturen zijn, dan is isoleren van een koude leiding (komt met 10 graden uit de grond) heel handig. Vooral als de SWW leiding per ongeluk naast een radiatorbuis zit moet je dit vooral niet vergeten. Anders creeer je per ongeluk juist dat optimale klimaat voor legionella. De warmwater leiding gaat met het aanspreken van een goed ingestelde boiler of ketel eigenlijk een voorraad opbouwen die enige aanwezige legionella juist sloopt doordat het langer boven de 50 graden is. Het wat langzamer afkoelen in die warme leiding kan daar niet tegenop en bespaart zeker met hele lange leidingen en langdurig gebruik een hoop geld met douchen omdat de warmte niet onderweg verloren gaat. Maar doe vooral waar je jezelf prettig bij voelt en schakel bij twijfel een specialist in.
Tijden veranderen vroeger deed ik dat autogeen lassen zuurstof / actyleen en de achterkant met een spiegel er achter. Maar dit gaat wel snell .Ik geniet van u filmpjes ga zo door !!! Vakman gr van een gepensioneerde vakbroeder !!!!
Gewoon weer te gek..krijg altijd een lach op m'n gezicht..Kinderspel 😂 tuurlijk..Voor jou wel..Goed weekend..
Dankjewel jij ook
Meer douche video's! Die vindt ik altijd top en handig om te kijken.
Volgende keer de sokken op dezelfde hoogte;)
Top spul die megapress bedankt loodgieter Anouar ❤
Mooie reciprozaag
Mooi spul, en er zijn ook overgang koppelingen naar dunwandig staal naar koper b,v
Top werk man anouar!
Hoi, wil je een video maken over de parkside 3 in 1 multitiool. Dus boor, reciprozaag en schuurmachine in een. Dankje!
Is een goede tip ik ga er naar kijken. Bedankt
Zo mooi strak krijg je het toch nooit met een buigtang. Ziet er ook nog gelikt uit.
Had je de verbinding ook bij de grond of plafond kunnen maken, ziet er misschien wat beter uit.
Volgens mij zitten de leidingen in een koof die weer wordt afgetimmerd. Anders is idd jou idee een mooiere oplossing.
He, wat, hoe! Ik zie blokverwarming, of niet. Hoe dan?
Waar is dat apparaat van Boels voor? Welke diameter buis is dit?
Het lijkt op 1.5" dikwandige stalen buis, die machine van de boels is een draadsnijder
@@Interrupted90 draad hebben ze nergens voor gebruikt toch?
@@hendrikuswesterveen4006 hij laat het inderdaad niet zien in de video, misschien elders gebruikt. Of voor een andere video.
Wat voor werkbank gebruik je hier
Is geen bijzondere
@@LoodgieterDenHaagStad wat voor merk is het
Mooi werk weer! Wel jammer dat jullie blijkbaar geen opdracht hebben gekregen van de woningbouw om deze buizen meteen goed te isoleren(?)
Ik denk dat het isoleren niet heel relevant was voor de video.
Je moet verwarmingsbuizen trouwens alleen isoleren in ruimtes buiten de thermische schil of daar daar warmte ongewenst is. Want zonder isolatie verhogen ze het afgifte oppervlak van je CV systeem waardoor de retourtemperatuur lager is en een HR ketel zuiniger gaat stoken. Een warmtepomp heeft hier nog meer voordeel van. Dus CV leidingen alleen isoleren waar je het echt koud wilt laten of er kinderhandjes in gevaar zijn.
PS Tussen de ruimtes in een woning is er weinig thermische isolatie, dus tenzij je ruimtes lang niet gebruikt en overdreven isoleert, scheelt het te weinig om de isolatie terug te verdienen.
@@SolAce-nw2hf
Uw citaat: "Want zonder isolatie verhogen ze het afgifte oppervlak van je CV systeem waardoor de retourtemperatuur lager is en een HR ketel zuiniger gaat stoken."
Klopt, maar je dient tegenwoordig alleen ruimtes te verwarmen die je écht wilt verwarmen. Ook binnen de schil van b.v. een huis, gaat veel warmte, (= tegenwoordig veel geld) verloren door niet geïsoleerde leidingen.
Je kunt de retourtemperatuur van je CV-ketel ook (aanzienlijk) verlagen als je Lage Temperatuur Verwarming (ltv) radiator(en) plaatst, of radiatorventilatoren plaatst onder een bestaande of nieuwe (overmaatse) radiator(en) in het vertrek waar verwarming gewenst is.
Ik zie in het filmpje ook een plafonddoorvoer en een wanddoorvoer, deze doorvoeren moet je ruim uithakken en goed isoleren.
Alles wat warmte geleid, waar je het niet wenst, verspilt warmte, dat is tegenwoordig kostbaar. Goede dikke professionele buisisolatie, (dus niet de dunne buisisolatie bij een bouwmarkt) verdien je altijd terug, omdat goede buisisolatie meestal vele (tientallen)jaren meegaat.
@@marksermo9110 Juist bij laagtemperatuurverwarming wil je zo veel mogelijk oppervlakte en ga je ruimtes niet te veel af laten koelen.
Met moderne warmtepompen gaat de COP namelijk aanzienlijk omhoog met een lagere aanvoertemperatuur. Hiervoor is het belangrijk om al je ruimtes mee te laten doen zodat radiatoren of vloerverwarming in de ene ruimte niet hoeven te compenseren voor het gebrek aan afgifte in een andere ruimte.
Dit gaat natuurlijk helemaal in tegen de oude werkwijze. Want een gasketel verlies misschien maar een paar procent rendement bij het verhogen van de aanvoertemperatuur van bijvoorbeeld 40 naar 50, maar bij een warmtepomp is dat verschil zo groot dat die ene kamer warm houden het dubbel en dwars waard is.
Natuurlijk moet alles buiten de thermische schil dik in de professionele isolatie, en als je hele een verdieping hebt die 90% van het jaar leeg staat, dan zou ik er zeker isolatie tussen aan (laten) brengen en af laten koelen (eventueel zoneren) ten opzichte van de rest van de woning.
Maar elke binnenmuur open slopen en elke CV leiding isoleren terwijl die in een normaal vertrek loopt is echt onzinnig. Voor SWW is het trouwens een ander verhaal. Die wil je isoleren zodat het stilstaande koude water niet te warm wordt (legionella) en het warme water voor de douche/bad/keukenkraan onderweg niet te veel afkoelt.
Overigens is bouwmarkt isolatie prima als je bijvoorbeeld leidingen hebt in een ruimte die onbedoeld te warm wordt. Je isoleert dan namelijk tegen kamertemperatuur, niet tegen de vrieskou.
@@SolAce-nw2hf
U zei:
"Voor SWW is het trouwens een ander verhaal. Die wil je isoleren zodat het stilstaande koude water niet te warm wordt (legionella) en het warme water voor de douche/bad/keukenkraan onderweg niet te veel afkoelt."
De leidingen die het warme water voor de douche/bad/keukenkraan transporteren (o.a. in een woonhuis situatie) mag je nooit isoleren, dit veroorzaakt juist een groot gevaar voor de ontwikkeling van legionella.
Ik citeer uit 1 van de vele duizenden professionele bronnen:
"Maatregelen tegen legionella via drinkwater."
"Het isoleren van andere leidingen van het warme tapwater is niet verstandig. Normale leidingen moeten namelijk zo snel mogelijk afkoelen om legionella in de leidingen te voorkomen."
Over leidingisolatie blijven onzinverhalen worden verteld, waarom is mij een raadsel, maar ik heb het idee dat dit uitsluitend gebeurd om (kortzichtig) kosten te besparen, dit zie je (waarschijnlijk) ook terug in dit filmpje terug, waar (waarschijnlijk) een woningbouwvereniging het niet nodig vindt om isolatie te laten aanbrengen, immers de bewoners betalen de extra energie-kosten...
Leidingisolatie is isolatie die je snel terugverdient, en als je niet hoeft te hakken in muren, is het makkelijk om (zelf) aan te brengen.
Citaat:
"Hoeveel bespaart leidingisolatie?"
"Leidingisolatie bespaart ongeveer 3 m3 gas per meter per jaar. Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 10 tot 20 meter leidingwerk wat geïsoleerd kan worden. Dat bespaart tot €90 per jaar (prijspeil januari 2023)."
Ik ken (nog) geen, (de algemeen bekende) bouwmarkten waar goede, dikke en professionele leidingisolatie wordt verkocht.
Er is zeker veel verschil tussen een CV-ketel verwarmings-installatie en warmtepomp-installatie, er zijn wel een aantal maatregelen die ook aanzienlijk energiebesparend zijn, zoals:
O.a. luchtafscheider, vuilafscheider, radiator-ventilatoren en debietregelaars.
@@marksermo9110 Ik zal de laatste zijn die zegt dat er consensus is over het al dan niet isoleren van leidingen.
Als je een CV ketel hebt en maar een enkele ruimte wilt verwarmen, dan kan het schelen. Hoe veel dat is hangt echt af van de woning, het klimaat en het gebruik. Het belangrijkste om te isoleren zijn ruimtes die je koud wilt laten. De besparingscijfers die men noemt zijn leuk, maar elke situatie is anders.
Persoonlijk heb ik de CV leidingen in mijn technische ruimte bijvoorbeeld wel van isolatie voorzien omdat extra woningisolatie het daar opeens veel te warm maakte, zelfs in de winter.
Voor SWW is het ook geen zwart-wit verhaal. Een CV ketel die bijvoorbeeld 60 graden heet water levert sloopt de legionella in enkele minuten. Dat betekent dat langer warm houden het water juist veiliger maakt. De gevaarlijke temperatuur is tussen de 32 en 42 graden maar tussen 20 en 49 graden is er ook al enige vermenigvuldiging.
Dus als je stookt in huis of er zomerse temperaturen zijn, dan is isoleren van een koude leiding (komt met 10 graden uit de grond) heel handig. Vooral als de SWW leiding per ongeluk naast een radiatorbuis zit moet je dit vooral niet vergeten. Anders creeer je per ongeluk juist dat optimale klimaat voor legionella.
De warmwater leiding gaat met het aanspreken van een goed ingestelde boiler of ketel eigenlijk een voorraad opbouwen die enige aanwezige legionella juist sloopt doordat het langer boven de 50 graden is. Het wat langzamer afkoelen in die warme leiding kan daar niet tegenop en bespaart zeker met hele lange leidingen en langdurig gebruik een hoop geld met douchen omdat de warmte niet onderweg verloren gaat.
Maar doe vooral waar je jezelf prettig bij voelt en schakel bij twijfel een specialist in.
De goede oude stalen buizen!