** No Need for Architects! Artificial Intelligence Revolutionises Home Design!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 40

  • @aysenursagir4663
    @aysenursagir4663 5 місяців тому +17

    Bir inşaat mühendisinin mimarlık mesleğini bu kadar basite indirgemesini ve sırf tıklanma almak adına bu kadar saygısızca davranmasını kınıyorum.

    • @xmanx8549
      @xmanx8549 Місяць тому

      Mimara bağımlılıktan bıkmıştır . Bir ev yaptıracak olan bunları hiç muhatap almıyor mimarla anlaşıyor mimarda otomatikman bunların başına patron kesiliyor :D Aslına bakarsan sinir bozucu bir durum.

    • @mehmetkilic9461
      @mehmetkilic9461 12 днів тому

      @@xmanx8549 yine kibir yine böbürlenme. siz mimarlar ne zaman basit bişey yaptığınızı anlamaycaksınız. 2+1 3+1 yada 1+1 hepsi aynı şey strec komutu ile küçüklt büyüt ne var yani. ben kendim bir sürü ev tasarladım. bu yaptığınız o kadar basitki herkes yapabilir.

  • @yusufksa4639
    @yusufksa4639 7 місяців тому +1

    Şefim emeğinize sağlık 🙏
    Mimar arkadaşlar çok alındı ehh başlıkta onu hissetiriyorda 😅 ama bu şekilde biz mimarlar için pratik bir yol gösterdiğimiz için tekrar teşekkür ederim

  • @meryemsensoy9956
    @meryemsensoy9956 8 місяців тому +11

    Mimarlığı sadece görselleştirme olarak algılamak mimarlara en büyük hakaret. Mimarlığın temelinde fikirler, sosyolojik çıkarımlar, insanı düşünmek vs vs bir sürü girdi var. Bunu ince ince düşünüp bir araya getirmeyi ancak şuurlu bir varlık yapabilir. Rica ediyorum hâkim olmadığımız alanlarda bu kadar rahat ve yüzeysel yorum yapmayalım.. mimarlık bu kadar basit birşey değil. Yıllarca sektörde de bu şekilde algılandığına şahit oldum ama tasarımcılar hariç mimarlık hakkında konuşmak net bir şekilde haddini aşmaktır ve saygısızlıktır.Müteahhitten inşaat mühendisine kadar herkes mimar gibi davranıyor ama tasarımı bilen biri mimarlığın sadece hesaplama ve görseller oluşturmadan ibaret olmadığını bilir. Eğer bir gün filozoflar değerini kaybederse, sosyoloji alanı biterse, sanat yapan yapay zekalar olursa ve insanı düşünen ve anlayan robotlar olursa o gün belki mimarlığı yapay zekalara bırakırız.. saygılarımla.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  8 місяців тому +1

      Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. Yapay zekanın mimarlar için ve diğer meslek dalları için ilerleyen yıllarda çok daha kullanışlı olacağına inanıyorum.

    • @xmanx8549
      @xmanx8549 Місяць тому

      Yakın gelecekte mimar mühendis hiç bir şey kalmayacak . Belli başlı mimari de hazırlanmış hazır bina projeleri yapay zekaya aktarılacak sonra yapay zekalı makineler otomatik olarak inşaatı yapacak. Hatta ben aile kavramının bile ortadan kaldırıldığı dışarıya kapalı şehirler yapılacağına inanıyorum. Otel şehir gibi tek yatak oda ve wc li. Belki de koğuşlu sistem . Mutfak bile olmayacak yemek ortak alanda olacak banyo duş kartla beş dakikada makineler tarafından yıkanıp çıkılan ortak alanlar olacak. Para yok . bedava çalışacaksın . özel eşya yok ...

    • @RüyaDündar-p3h
      @RüyaDündar-p3h Місяць тому

      ​Yapay zeka dedigimiz sey grafik tasarimcilarin da,moda tasarimcilarinin da vb.bir cok tasarim programi kullanan kisilerin üzerinden yük alabilir.Ama asla bir mimarin iç mimarin tasarima kattiği değeri yerine getiremez.Ne düşünürseniz düşünün video başliğiniz cok yanliş.Bu düşünceye bakacak olursak sektörde insaat mühedislerine hiç gere​k yok.statik hesaplamayi da umutmayin ki sap denilen program yapiyor o da bir cesit yapay zeka...Uygulamaya gelince formenler teknikerler sahada daha efektifler @@emirhanaydin

    • @mehmetkilic9461
      @mehmetkilic9461 12 днів тому

      yine kibir yine böbürlenme. siz mimarlar ne zaman basit bişey yaptığınızı anlamaycaksınız. 2+1 3+1 yada 1+1 hepsi aynı şey strec komutu ile küçüklt büyüt ne var yani. ben kendim bir sürü ev tasarladım. bu yaptığınız o kadar basitki herkes yapabilir

    • @meryemsensoy9956
      @meryemsensoy9956 12 днів тому +1

      @@mehmetkilic9461 konudan uzak olduğunuz o kadar belli ki. Bilmediğiniz eğitimini almadığınız bir alan hakkında konuşmak kolay tabi. Eğitimini alsaydınız bizim gibi sabahlara kadar tasarım maket çizim vs herşeyle uğraşsaydınız yapay zekanın değil tasarım yapmak pafta bile tasarlayamayacağını bilirdiniz. İnanın yorumunuz umrumda bile değil. Çok şükür ben öyle kibirli bir insanda değilim. Bir insanın sahip olduğunu düşündüğü herşeyin Allah'tan geldiğini idrâk edebilmeyi Rabbim nasip ediyor çok şükür. Ama sizin yazdığınız yorum çok saygısızca bir yorum. Bu kadar yıl emek vermiş insanları ve hiç emek vermediğiniz bir alana bu şekilde bakmak çok yazık yani.. yorum bile yapmak istemiyorum. Ayrıca sektörde çoğu proje bahsettiğiniz gibi dönsede biz bitirme projesinde 150 bin metrekare alan tasarladık. Ve o kadar büyük alanı istesenizde strech komutuyla yapamazsınız çünkü mekanların hepsi birbirinden farklı mekanlar. 6 yıldır sektörde çalışan ve birçok yarışmaya katılmış bir mimar olarak bırakın başka projeleri hiçbir zaman kendi projemi dahi tekrar etmedim. Her projede kullanıcı talebi yapının yer aldığı konum vs bunları düşünerek ve özgün tasarım yapmaya çalışıyorum. Her neyse. Bu kadar yazmama değecek bir yorum yok karşımda maalesef keşke olsa. İnşaAllah ilerleyen zamanlarda hayata daha geniş perspektiflerden bakabilirsiniz.. sizin için tek dileğim bu..

  • @enginsen6442
    @enginsen6442 8 місяців тому

    Emirhan bey tekrar selamlar. Yine harika bir video elinize sağlık 🙏🙏 ben 5 tasarım deneyecegim boyutlar girilebiliyor yatak odasi vs sanirim. Benim sormak istediğim bizim mevzuata göre yangin merdiveni normal merdiveni yerleştirebiliyor mu boyut vs olarak? Birde yangin merdiveni bina içinde olacak normal spiral şeklinde döne döne olabiliyormu yoksa illa klasik dikdörtgen mi olmasi lazım teşekkürler!

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  8 місяців тому

      Merhaba Engin Bey, teşekkür ederim. Yangın yönetmeliğinin 41. maddesinde sizin sorunuza yanıt verilmiş. Binanızın yüksekliğine göre değerlendirmek gerekiyor bu nedenle yönetmeliğin linkini buraya bırakıyorum: www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=200712937&MevzuatTur=21&MevzuatTertip=5
      Bu arada mevcut bir binaya yapmak istiyorsanız onun koşulları farklı. Bu attığım madde, yeni yapılacak binalar için.

    • @enginsen6442
      @enginsen6442 8 місяців тому

      @@emirhanaydin Ah Emirhan Bey, keşke İstanbulda olsaydınız da evimizi size yaptirtsaydik 😔😔😔😔
      Kolona beton dökülecek, plywood 1 gün sonra aliriz diyorlar 10 saatte kuruyor sanırım halbuki siz 7 gün demiştiniz böyle hatırlıyorum. Yeni bina yaptıracagiz bu kişilere güvenelim mi bilemedik.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  7 місяців тому

      Bu yorumunuzu görmedim. Kiriş, döşeme gibi eğilme elemanlarında en az bir hafta kalıbın kalması gerekiyor. Düşey eleman kalıplarında 2 gün bu süre.
      Nazik düşünceleriniz için teşekkür ederim 🙏

  • @fatmaeraslan3271
    @fatmaeraslan3271 8 місяців тому

    Lütfen videolariniza devam edin! Ülke olarak güvenli depreme dayanıklı konutlara binalara ihtiyacımiz var.

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  8 місяців тому

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Videolarıma devam edeceğim.

  • @muhammedilkerkala8568
    @muhammedilkerkala8568 3 місяці тому +1

    Mimarlığı sadece tasarım ve render sananlarda bugün

  • @meryemsensoy9956
    @meryemsensoy9956 8 місяців тому +1

    Bir de bizim için endişeleneceğinize kendi alanınız için daha çok telaşlanmanız gerekir çünkü hesap kitabı makineler bir insana göre daha iyi yapar. Ama bir bilgisayarın tasarım yapabilmesi için önce sanattan anlayacak bir ruha sahip olması gerekir.. olsa bile gidip tasarım yeteneğimizi resme ve sanata adarız. Belki orda bir değerimiz olur inşaat sektörü yerine..

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  8 місяців тому

      Haklısınız. Videoya çok kızdığınızı hissediyorum, eğer öyleyse lütfen videonun sonunu izleyin ve özürlerimi kabul edin :) ua-cam.com/video/UKGOQhaYKY0/v-deo.htmlsi=iXkhuAszn8GCufxT&t=1312

    • @ceunalozdemir
      @ceunalozdemir 8 місяців тому +2

      İnşaat mühendisleri için bilgisayarlar gelişmiş hesap makinalarıdır. Bilişim sektöründeki gelişmeler sizin sandığınızın aksine inşaat mühendislerine tehdit yerine inşaat mühendisleri için çok daha ileri seviyede hesap yapabilmeyi olanaklı kılar. Teknolojideki ilerlemeler ülkelerin sahip olduğu deprem yönetmeliklerine de yansır ve deprem yönetmelikleri de güncellenerek daha ileri düzeyde hesap yapmayı zorunlu kılar. Böylece inşaat mühendislerine olan ihtiyaç daha da artar :) Bu arada bilginiz olsun diye söylüyorum. Mimarların olduğu sektör yalnızca inşaat sektörünün yeni yapılacak binalarını kapsayan dalıdır. Bunun haricinde inşaat sektörünün onlarca alt dalı vardır ve bunlarda mimarlar ne yazıkkı yoktur :) Bina projesi olarak ta mimari proje çizen inşaat teknikeri, inşaat mühendisi çok gördüm ama daha statik proje hazırlayabilen bir mimara rastlayamadım. Saygılarımla . . .

    • @alisoylu4034
      @alisoylu4034 5 місяців тому

      @@ceunalozdemir Aşırı özgüvenli bir bakış açısı. Bir yapay zeka belki bir mimarın tasarımını yerine getiremeyebilir ama yönetmelik kurallarını bilen bir yapay zeka bir mühendisin yaptığı hesap ve projeyi saniyesinde çıktı alıp verebilir ki zaten yapay zekadan önce halihazırda bunu yapan uygulamalar var idi...

    • @ceunalozdemir
      @ceunalozdemir 5 місяців тому

      @@alisoylu4034 Bizim ülkemiz haricindeki diğer gelişmiş ülkelerde inşaat mühendisleri belirli sınavlara tabi tutulup profesyonel mühendislik sistemi uygulanmaktadır. Siz diyorsunuzki yapay zeka bir mühendisin yerini alabilir. Bu dediğiniz anca bizim ülkemizde olur. Başka ülkelerde insanların hayatını yapay zekaya teslim etmezler. Ha bu arada o bahsettiğiniz yapay zekanın inşaat mühendisliği kodlarını da yine inşaat mühendisleri yazar. Yani yine inşaat mühendisine ihtiyaç olur. Bunlar özgüvenli bakış açısı değil. Gerçekler . . .

    • @ceunalozdemir
      @ceunalozdemir 5 місяців тому

      @@alisoylu4034 Bir binada tasarımı sadece mimar yapmıyor ayrıca. Statik tasarım denen bir şey var. Sayın Prof. Dr. Uğur Ersoy hocamızın dediği gibi "Betonarme ve yapı mühendisliği bir bilim olduğu kadar sanattır.". Deprem yönetmeliğinde bile "Tasarım" kelimesi belki 500 kere geçer.

  • @alisoylu4034
    @alisoylu4034 5 місяців тому

    Sadece mimarlar değil, herkesi işsiz bırakacak bu teknoloji çok yakında...

    • @Xmmxmx23
      @Xmmxmx23 4 місяці тому

      Ayn özellikle rutin meslekleri

  •  7 днів тому

    Videoyu izleme ihtiyacı dahi hissetmiyorum. Yapay zeka mimarlardan ziyade inşaat mühendislerinin işini elinden alabilir. Mimarlık sadece 3-5 mekanı görsel olarak biraraya getirme işi değil.

  • @lutfiyeodman5341
    @lutfiyeodman5341 3 місяці тому

    ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  • @NorthWestTR
    @NorthWestTR 8 місяців тому

    Mahalleri ingilizce yazmayı denemiş miydiniz?

    • @emirhanaydin
      @emirhanaydin  8 місяців тому +1

      Çok güzel bir fikir. Ama denemedim, hiç aklıma gelmedi bu.