EHBO bij baby's en kinderen: verslikking/verstikking - 24BabyTV

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 січ 2025
  • Jonge kinderen stoppen graag van alles in hun mond. Dat kan gevaarlijk zijn, want als ze iets doorslikken, kunnen voorwerpen vast blijven zitten in het keeltje. Maar ook ‘gewoon’ tijdens het eten kan er weleens iets mis gaan. Wat kan je het beste doen als je baby zich verslikt? En wat moet je doen als er sprake is van verstikking? Dat wordt uitgelegd in deze video. Lees ook hier verder: www.24baby.nl/b....
    Verslikking of verstikking?
    Er is een verschil tussen verslikking en verstikking. Hoewel het er ook niet fijn uit kan zien als je baby zich verslikt, hoef je pas actie te ondernemen zodra er sprake is van verstikking. Wanneer een baby zich verslikt, gaat hij hoesten. Laat hem hoesten en grijp niet in. Ga dus ook niet op het ruggetje kloppen of slaan, want dan kan je de hoestprikkel negatief beïnvloeden. Blijf wel bij je kindje en wacht de hoestbui af.
    Zolang je baby hoest, gaat er nog lucht in en uit. Bij verstikking is dit niet meer het geval. Je kan verstikking herkennen aan:
    Je baby stopt met hoesten
    Je baby is benauwd
    Je hoort een stikkend geluid en mogelijk een piepende ademhaling
    Waarschijnlijk zie je paniek in zijn ogen
    Je baby loopt mogelijk rood of blauw aan
    Je baby raakt mogelijk bewusteloos
    Voordat je direct ingrijpt, wacht je enkele seconden af. Veel baby’s en kinderen kunnen verstikking namelijk zelf nog corrigeren. Gebeurt dat niet, dan moet je eerste hulp gaan verlenen.
    Eerste hulp als je baby stikt:
    Natuurlijk is het eng als je kindje overgaat van zich verslikken naar stikken, maar probeer rustig te blijven en denk aan de eerste 4 stappen van de EHBO. Verricht vervolgens de volgende handelingen:
    1. Neem je baby in buikligging op je onderarm en pak de kaaklijn vast. Let op dat je hem niet bij het keeltje vastpakt.
    2. Ga op het puntje van je stoel zitten, leg je onderarm met daarop je kindje op je bovenbeen, zet je voet op de grond en laat je voet naar voren wijzen. Op deze manier hangt de baby iets naar beneden.
    3. Sla 5 keer met de hiel van je hand tussen de schouderbladen van je baby. Je probeert de lucht naar voren te drukken. Sla dus niet recht op de schouderbladen, maar iets omhoog. Pas op dat je niet op het hoofdje van de baby slaat.
    4. Lukt het niet na 5 keer? Pak je baby dan vast, draai hem tussen je armen om en leg hem op zijn rug neer. Het is dezelfde houding als zojuist (zie stap 2), maar dan ligt je baby op zijn rug.
    5. Nu voer je 5 borstcompressies uit: net zoals je doet bij het reanimeren, maar dan wat dieper en sneller.
    6. Lukt dat niet, draai je je baby weer om in buikligging, en herhaal stap 3.
    7. Je gaat net zo lang door met het slaan tussen de schouderbladen en de borstcompressies tot je kindje gaat hoesten en weer bijkomt, of tot hij bewusteloos raakt. In dat geval moet je reanimeren.
    8. Wanneer het voorwerp uit de mond valt, stop je meteen met het slaan tussen de schouderbladen of de borstcompressies.
    9. Laat na afloop je kindje altijd controleren door een arts, want er bestaat kans op inwendig letsel.
    Verstikking bij een ouder kind:
    Er zijn een aantal verschillen bij het verlenen van eerste hulp bij verstikking als het gaat om een wat ouder kind:
    Waar je bij een baby’tje de kaaklijn moet vastpakken, hoeft dat bij een ouder kind niet meer, omdat de nekspieren beter ontwikkeld zijn.
    Het oudere kind is wat te groot geworden voor op je onderarm, dus kan je hem over je knie leggen en de schouder vastpakken. Vervolgens sla je op dezelfde manier met de hiel van je hand tussen de schouderbladen.
    Lukt dat na 5 keer niet? Dan ga je rechtop met je knieën op de grond zitten en houdt je het kind met zijn rug tegen je buik.
    Je voert 5 buikstoten uit, beter bekend als de ‘Heimlich greep’: je duim plaats je onder je wijsvinger en vervolgens plaats je die hand onder de ribbenboog van het slachtoffer. Je stoot schuin naar boven. Let op: voer deze buikstoten nooit uit als het kind nog hoest, ademt of spreekt. En pas het niet toe bij kinderen die jonger zijn dan één jaar.
    Lees verder: www.24baby.nl/b...

КОМЕНТАРІ •