EHBO bij baby's en kinderen: reanimatie - 24BabyTV

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 31 гру 2024
  • Je moet er als ouder niet aan denken: een situatie waarin je je kindje moet reanimeren. Toch kan het van levensbelang zijn om te weten hoe je moet reanimeren wanneer een noodsituatie zich voordoet. In deze video wordt uitgelegd hoe je dat moet doen. Lees hier ons artikel over reanimatie bij baby's en kinderen: www.24baby.nl/b....
    Reanimeren is nodig in de volgende situaties:
    Als er sprake is van een ademhalingsstilstand.
    Als er sprake is van een circulatiestilstand, oftewel een stilstand van de bloedsomloop.
    Als je reanimeert, neem je kunstmatig de ademhaling en bloedsomloop van het slachtoffer over.
    Bij volwassenen wordt een circulatiestilstand meestal veroorzaakt door het hart. Een hartritmestoornis is de meest voorkomende oorzaak. Bij kinderen is dat anders: doorgaans is een stoornis in de ademhaling de oorzaak. Het gevolg daarvan is een ademhalingsstilstand en vervolgens een circulatiestilstand.
    Een stoornis in de ademhaling komt bij baby’s van 0 tot 1 jaar in de meeste gevallen door verstikking. Bij kindjes van 1 tot 6 jaar is verstikking of verdrinking meestal de oorzaak.
    Reanimatie bestaat uit het geven van beademingen en borstcompressies (hartmassage). Omdat een baby of klein kind veel kleiner is dan een volwassene en een andere bouw heeft, is er een speciale procedure voor het reanimeren van baby’s en kinderen.
    Reanimatie bij een baby of klein kind:
    Spreek je kindje eerst aan en schud zachtjes met de schouders. Wanneer hij niet reageert, kun je ervan uitgaan dat hij bewusteloos is en moet je actie ondernemen: roep meteen om hulp van omstanders. Daarna open je de luchtweg van je kindje door middel van de ‘kinlift’: je legt je hand op zijn voorhoofd, je wijsvinger onder de kin, en druk de kaak omhoog.
    Vervolgens controleer je de ademhaling: je brengt je oor bij de neus van je baby en luistert, voelt en kijkt 10 seconden naar de borst-buikovergang. In deze 10 seconden moet je bij een baby’tje of een klein kind zo’n 4 tot 6 ademhalingen hebben gezien. Heb je te weinig ademhalingen opgemerkt of twijfel je, beschouw het dan als geen normale ademhaling. In dat geval moet je reanimeren.
    Laat direct iemand 112 bellen en laat ook iemand de AED halen. Zelf begin je met de reanimatie door opnieuw de kinlift uit te voeren, je mond over de mond en neus van je baby’tje te plaatsen en mond-op-mondbeademing te geven. Bij een ouder kindje plaats je je mond alleen over de mond van het slachtoffer en knijp je zijn neus dicht. Blaas vervolgens rustig 5 keer adem in, tot de borstkas van je kindje omhoog gaat.
    Het uitvoeren van borstcompressies:
    Na de 5 beademingen voer je borstcompressies uit. Met gestrekte arm druk je met 2 vingers het midden van de borstkas van je baby zo’n 4 tot 5 centimeter in. Reanimeer je een kindje dat al wat groter is, dan gebruik je de hiel van je hand in plaats van je vingers. Je voert 15 borstcompressies uit, in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut.
    Na de borstcompressies geef je je kindje 2 beademingen. Vervolgens weer 15 compressies, 2 beademingen, enzovoort. Dit doe je net zolang tot iemand de reanimatie van je overneemt of tot de AED wordt gebracht.
    Wat is een AED en hoe gebruik je hem?
    Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen door middel van een elektrische schok. Op verschillende locaties zijn AED-apparaten te vinden. Dit zijn vaak drukbezochte plekken zoals supermarkten, scholen, sportclubs en bedrijfsgebouwen.
    Hoewel een circulatiestilstand bij kinderen meestal wordt veroorzaakt door een ademhalingsstilstand, moet wel altijd de AED gehaald worden. Er bestaan speciale AED apparaten voor kinderen met kinderelektroden, maar de versie voor volwassenen kan ook voor baby’s en kinderen gebruikt worden.
    Gebruik je de standaard AED bij een kindje onder de 25 kilo, dan plak je de elektroden niet allebei op de borst, maar eentje tussen de schouderbladen en eentje midden op de borstkas.
    De AED vertelt je wat je moet doen, dus volg deze instructies op. De AED zal een analyse uitvoeren en vervolgens een elektrische schok toedienen als dat nodig is. Is er geen schok nodig, dan ga je door met reanimeren.
    EHBO cursus:
    Wil je het reanimeren in de praktijk oefenen? Volg dan een EHBO cursus. Er worden ook cursussen EHBO bij baby’s en kinderen gegeven, bijvoorbeeld door Eerste Hulp Groep (www.eerstehulp....

КОМЕНТАРІ •