Wereld in woorden - Frits van Oostrom over Nederlandse literatuur in 14e eeuw (NWO Spinoza te Paard)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 гру 2013
  • De veertiende eeuw was, literair gesproken, geen eeuw van verval maar van vernieuwing. Dat betoogt NWO-Spinozalaureaat en universiteitshoogleraar Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen Frits van Oostrom op 18 juni 2013 tijdens Spinoza te Paard. De ultieme - en verrassend actuele - vraag van de avond: bevorderde de crisis wellicht creativiteit?
    Recent verscheen van de hand van Frits van Oostrom 'Wereld in woorden. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1300-1400'. In dit boek bestudeert hij de veelzijdige en ongrijpbare Nederlandse literatuur in de rampzalige veertiende eeuw. De historische context van deze literatuur - steden, kloosters en hoven - biedt het kader én een verklaringsmodel. 'Wereld in woorden' werd zeer lovend besproken.
    De Leidse promovenda Kim Ragetli vertelt na de pauze over de praktijk van het cultuurhistorische onderzoek. Aan het einde van de vijftiende eeuw is Mechelen de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Het archief in deze stad herbergt dan ook een schat aan middeleeuwse documenten, maar deze overlevering is geenszins vanzelfsprekend - zoals een boek met een kogelgat zal illustreren.
    Meer over de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Spinoza te Paard:
    www.nwo.nl/spinozatepaard en / spinozatepaard
    Het is ook te zien op: www.wetenschap24.nl/videos/spi... en
    www.wetenschap24.nl/videos/spi...
    NWO op UA-cam: / nwovenc
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 1