Süperior mezenterik arter sendromu

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 тра 2024
  • Süperior Mezenter Arter (SMA) Sendromu aynı zamanda #Wilkie Sendromu olarak da adlandırılan, SMA basısına bağlı olarak duodenumun üçüncü kısımının fonksiyonel obstrüksiyonu ile seyreden, nadir karşılaiılan bir sendromdur. Aorta ile SMA arasında açı azaldıkça bu alanda duodenumun sıkışma oranı artmaktadır. Asemptomatik yani şikayeti olmayan insanlarda da bazen aorta ile SMA arasında duodenum sıkışık vaziyette olabiliyor. Bu oran bir çalışmaya göre yaklaşık %0.3 civarında iken SMA sendromu tanısı alan hasta oranı yaklaşık olarak %0.01-0.08 bildirilmiştir. Benim kendi düşüncem SMA sendromu bu orandan çok daha fazla oranda görülmektedir. Sadece tanı koymada sıkıntılarımız ve ya tecrübe eksikliklerimiz mevcut. Ama yinede son yıllarda tanı koyma ve tedavi edilen hasta sayısında ciddi bir artış mevcuttur.
    SMA sendromu belirtileri:
    Bulantı, safralı kusma, yemeklerden sonra epigastrik ağrı, özellikle yemeklerden sonra karında şişlik, mide çalkantı hissi, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi akut ya da kronik olarak görülebilir .
    SMAS tanı kriterleri;
    Yukarıda saydığımız SMA belirtileri olan hastalarımızda, bu şikayetlere neden olacak başka bir hastalık yoksa ve aşağıdaki kriterlere uyuyor ise SMA sendromu tanısı konur.
    Aorta-mezenterik yani aorta ile sma arasındaki açının 20 C den küçük olması ( Normal değeri:28 dereceden büyük)
    II-Aortamezenterik mesafenin yanı duodenumun geçtiği aorta ile sma arsındaki mesafenin azalması 8 mm den küçük olması( Normal:10-28)
    III- Duodenum 1-3 kıtasının yanıı bu daralmanın proksimalinin ve midenin genişlemesi.
    SMA sendromu yapılması gereken tetkikler:
    Abdominal ultrason, tomografi ve/ veya MR görüntülemeleri biza karın içinde yer kaplayan başka hastalıklardan ekartasyon sağladığı gibi aortamezenterik acı ve mesafe hakkında bilgi vererek tanıda çok işimize yarayacak bilgileri verir. Endoskopi genişlemiş mide ve duodenumu görir ve ayrına bu alanlarda olan başka hastalıjkları dışlamamıza yardımcı olur. Eğer gerek duyulur ise kolonoskopi de yapılabilir.
    SMA sendromu tedavisi:
    Hasta öncelikle beslenmeye ve kilo alamasına yardımcı olunmak için destek tedavisi verilir. Beslenme esnasında öne doğru eğilerek beslenmeye çalışılır. Hastanın elektrolit, vitamin ve protein eksikleri hesaplanıp takviye edilmeye çalışılır. Ağızdan beslenebildiği kadar ağızdan beslenir ve geri kalanlar damardan desteklenebilir. Burundan ince bağırsağa yerleştirilen sondalardan beslenebilir.
    Çok uzun süre nazogastrik tüp ile beslenmek zorunda kalınacak ise hastaya ameliyat ile takılacak jejunostomi tüpler ile beslenmeye çalışılabilir. Ben özellikle ameliyat planladığımız hastalarda bu jejunostomi tüpüne kesinlikle karşıyım.
    Bütün bu konservatif yöntemler başarısız olduğu durumda ameliyat endikasyonu doğar. Ameliyatı çok fazla geciktirmemek gerekir. Günümüzde her ne kadar SMA sendromu tamamen minimal invaziv yöntemlerle yapılmaktadır. laparoskopik veya robotik duodenojejunostomi ile darlık baypas edilerek sorun çözülmektedir.
    #smasendromu #süperiormezenterikartersendromu
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 4

  • @songuldolma5135
    @songuldolma5135 Місяць тому +1

    Hocam öncelikle merhaba bana bu sma sendromu kondu anca acı çok dar değil dediler ama ben hiç rahat değilim en ufak lokma da siliyorum midem eksiyor önceden egildigim zaman kendiliğinden kuruyordum şimdi kusamıyorum da çok fazla kilo da verdim en sin sizden randevu aldım inşallah derdime çare bulursunuz çünkü bu bnm hayat kalitemi c9k kötü etkiledi

    •  Місяць тому +1

      geçmiş olsun gelin görelim

  • @edhemyesildag3526
    @edhemyesildag3526 Місяць тому +1

    Hocam cerrahi yapıldıktan sonra tamamen kurtulabiliyormuyuz

    •  Місяць тому

      Şikayetler %70-80 oranında düzeliyor.